Sreda, 17.05.2017.

20:19

Hrvati žele ABA ligu po uzoru na NBA

Tri hrvatska tima koja se takmiče u ABA ligi želela bi da u ligi dođe do izmena piše Sportando.

Izvor: M.LJ.

Hrvati žele ABA ligu po uzoru na NBA IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Raúl Marcelo Bobadilla

pre 6 godina

I bilo bi bolje umesto cetiri tima da idu osam u plej of kao u svim jacim ligama Evropr
(O.pa, 17. maj 2017 22:48)

То би било могуће само ако би се број тимова у лиги смањио са 14 на 12. Број кола би се смањио са 26 на 22, што би отворило термине за плеј-оф (на две добијене утакмице). Мада не знам шта би смо добили са таквим форматом плеј-офа, да Звезда или Партизан у четвртфиналу играју против Карпоша или Морнара. Са становишта квалитета, 12 клубова би било довољно. У време када је лига СФРЈ била најјача у Европи, бројала је 12 клубова. Такође, бесмислени су и предлози о подели лиге на неке конференције, дивизије и сл. То може да прође у Америци, где је квалитет уједначен, у Европи, тешко. Као што се предлаже у неким коментарима, можда треба размислити о оснивању друге лиге са нпр. 14 тимова, с тим што у првој лиги нико не би могао да буде заштићен од испадања.

Terenac

pre 6 godina

(Divos, 18. maj 2017 10:03)

Tacno je ali sve potpuno suprotno od onoga sto si napisao. Neverovatno je koliko nisi u pravu o kosarci, tvoj stav i misljenje je ostalo negde u 60-tim godinama 20. veka...

Divos

pre 6 godina

Драматичним увећањем селери-капа и хаотичном ситуацијом узрокованом сукобом ЕКА-ФИБА, догодиће се неизбежни процеси, и кошарка неће бити оно што беше до скора.
Све што вреди трчаће у НБА, они други у УЛЕБ ЕЛ, остали ће доћи на маргину.

Затворене и полузатворене лиге, чији сам задрти противник, јер су контра темељних спортских начела, све више ће бити присутне. На жалост.

Може ли се АБА наћи у тој причи. Може са перспективом да јој следи крах у року од максимално 2-3 године.
Смисао затворених лига је да остваре профит (ПС; НБА ће у наредне 3 године по предвиђањима требала остваерити годишњи бруто профит 8 млр.$), или да привуку богате спонзоре, некад и екстремно богате олигархе.
АБА лига нема профита, тек један клуб (Цедевита) има богатог спонзора, и јасно је да је то сулуда идеја.
Очекивати да држава улаже у затворену лигу (дал клубове или лигу) и круг "одабраних", како би то неки жељели, је болесна идеја.

Опет, и сама АБА, опасно слаби, то резултати клубова у Европи доказују, за пар година испашће испод 10 најбољих лига Европе (српска Јуба не тако давно беше међу 5), све више личи на некадашњу амееричку си-би-еј лигу, транзитна станица из које сви некуд иду, потрајаће коју годину (можда док буде имала пролазност у УЛЕБ ЕЛ), но јасно је да нема будућности.

Хрватски клубови имају пуно право да гледају себи добро, у Србији ваља гледати шта је дугорочно боље за српску кошарку

Immobile

pre 6 godina

Aba liga-NAJVEĆA GREŠKA SRPSKE KOŠARKE
Gde su?
Metalac,Radnički Kg,Hemofarm(propao zato što su fabriku kupili Nemci, ali opet bi možda opstao da nije bilo Aba lige)
-2009./2010.
Partizan
Crvena Zvezda
Fmp
Hemofarm
Radnički
Mega Vizura
Borac
Tamiš(te sezone je uspeo da pobedi Zvezdu a u sastavu su bili Bjelica,Kešelj...),tu bi se dodali još neki klubovi(tipa tada Sloboda i ne znam OKK Beograd isto nije bio toliko loš),a i sponzora bi bilo više.Zamislite samo da Partizan i Zvezda dolaze u Čačak 3 4 puta...
Da smo tada istupili iz te Aba lige klubovi ne bi propali i imali bismo dobru ligu.
Ovako gledate ovu simulaciju od lige koju vodi Leon Deleon za koga niko nije čuo da je driblao košarkašku loptu.
U Srbiji trenutno na seniorskom nivou za moj pojam postoje dva kluba,a to su Zvezda i Partizan.Mega i FMP su magacini igrača.Sve ostalo je ravno nuli.Tu kao nešto Borac ali biće tu do kraja lige neće izboriti plasman i onda jovo na novo.Dinamik nema sredstava jer ga finansira jedan čovek.Vlasnik VIP menjačnica(Velibor Jojić) i neće još dugo izdržati jer taj čovek zbog kluba ulazi u minus i polako će to bataliti,zato što ne uspeva da proda nijednog igrača iz kluba,a to mu je jedini način zarade od kluba.Vršac bi samo u slučaju da Drašković iz Swisliona da ogroman novac nešto uradio inače ovako nema šanse.Spartak ne može nikog da pobedi jer su njihovi igrači svi stari istrošeni koji ceo život igraju KLS.I ovo što se kao Partizan nešto muči,to je sve tempiranje forme.Zakljucak je da od ovoga gore ne može u klupskoj srpskoj košarci i da mora nešto da se menja.

Борис, Добој

pre 6 godina

АБА лига ће имати смисла ако се направи и Б дивизија, у којој би играли клубови бивше Југе који тренутно играју само домаћа првенства. Па да 3-4 клуба испадају из А дивизије, а 3-4 улазе из Б. И то не по националном кључу, већ искључиво по резултатима. Можда 11. и 12. из А и 3. и 4. из Б да играју финал 4 за попуну А дивизије. Битно је да и мање средине имају занимљивије противнике. Требало би наћи спонзоре довољно јаке да финансирају бар трошкове путовања и одигравања утакмица. Прављење затворене лиге би био корак уназад за клупску кошарку. Ојачајмо мање средине и дајмо им прилику да заиграју у вишем рангу. Лакше је ући у А дивизију кад против себе имате слабије противнике, него нпр. у Српској лиги кад против себе имате Партизан, ЦЗ, Мегу и ФМП.

Zile

pre 6 godina

ABA ligi pripojiti timove iz drzavnih liga (po +4 iz srb i hrv i 1-2 slo)i napraviti istocni i zapadnu konferenciju, a u okviru ovih severnu i juznu diviziju.Timovi iz konferencija bi igrali po 2-strukom bod sistemu, sto bi predstavljalo ono sto je sad ABA liga samo pojacana, timovi iz razlicitih divizija po 3-strukom, iz iste divizije po 4-strukom bod sistemu, sto bi predstavljalo produzenu domacu ligu, tj. vise meceva uzmedju 8 najkvalitetnijih timova domace lige.Ovakav sistem je i u NBA, s tim da bi prakticno timovi iz ABA i domacih liga igrali tokom cele godine i medjusobno.Na kraju playoff kao u NBA. U finalu uvek tim iz istocne i zapadne konferencije, a pobednici konferencija bi bili nesta kao domaci sampioni.
(mike, 17. maj 2017 21:29)
A posto zvezda igra EL, najbolje da budu 2 tekme dnevno da bi postogli? Ili prvak EL da ide u kvalifikacije za ABA, pa da ga preslisa Dinamik

Ivan

pre 6 godina

Nešto slično pokušavaju da urade i sa Evroligom, tj da je zatvore i onemoguće svim timovima Evrope da, ako zasluže svojim dobrim igrama naravno, nastupaju u najjačem takmičenju Evrope! Jačina i kontinuitet dobrih igara klubova u Evropi, sa izuzetkom nekoliko najmoćnijih klubova naravno, je limitirana na određeno vreme, u ABA ligi je to još više izraženo i ne vidim razlog da se poredi sa NBA jer jednostavno ni u kom pogledu nije slično NBA sistemu timova i takmičenja! Tamo su NBA timovi na sasvim drugom nivou od evropskih, i liga je na sasvim drugom nivou, tradicija je uostalom takva da je ta liga oduvek bila liga svih najjačih profesionalnih klubova Amerike i tu nema promena za razliku od Evrope gde zatvoreno takmičenje ne može biti prihvatljivo, nelogično je!

Subjektivni

pre 6 godina

DA! I po mogucstvu podeliti je na dve konferencije, naravno istok i zapad!

Zapad: Slovenci, Hrvati, Bosanci, eventualno po neki klub iz Ceske, Madjarske i Austrije, cisto radi sirenja trzista (posebno Austrija).
Istok: Srbija, Crna Gora, Makedonija, i po neki klub iz Rumunije i Bugarske (mada bi tandem snova za konferenciju bili klubovi iz Grcke).

Na ovaj nacin bi dobili na kvalitetu kroz sponzorske ugovore, jer nije isto propali Balkan naspram trzista sa jos nekoliko zemalja EU, trenutni klubovi iz ABA bi uneli kvalitet a Rumuni, Bugari, Cesi, Madjari i ostali kapital.

mike

pre 6 godina

ABA ligi pripojiti timove iz drzavnih liga (po +4 iz srb i hrv i 1-2 slo)i napraviti istocni i zapadnu konferenciju, a u okviru ovih severnu i juznu diviziju.
Timovi iz konferencija bi igrali po 2-strukom bod sistemu, sto bi predstavljalo ono sto je sad ABA liga samo pojacana, timovi iz razlicitih divizija po 3-strukom, iz iste divizije po 4-strukom bod sistemu, sto bi predstavljalo produzenu domacu ligu, tj. vise meceva uzmedju 8 najkvalitetnijih timova domace lige.
Ovakav sistem je i u NBA, s tim da bi prakticno timovi iz ABA i domacih liga igrali tokom cele godine i medjusobno.
Na kraju playoff kao u NBA. U finalu uvek tim iz istocne i zapadne konferencije, a pobednici konferencija bi bili nesta kao domaci sampioni.

BVB

pre 6 godina

Neka oni mole Boga da im ostanu srpski timovi. Od njih zavisi kvalitet lige. Zvezda je naravno iznad ostalih, a oni ako hoce nesto neka krenu da jacaju svoje klubove. Veci otpor pruzaju Borac, Vrsac i Dinamik nego oni.

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Ajde ovako,ako neki hrvatski tim (osim jednog) osvoji Aba ligu u narednih 15 godina onda mozemo da razgovaramo o tome,a do tada tisina.

MilosTOP

pre 6 godina

Ako bude grupa istok (Srb, Cg, Mkd) i grupa zapad (Slo, Hr, Bh) to bi bilo bzv. A mozda grupa istok jednog i deo zapada bude nacionalno prvenstvo ponovo :D hehe

Srdjan

pre 6 godina

Ne treba zatvarati ABA ligu jer će nacionalne lige time izgubiti svaki smisao.

Da bi se poboljšao kvalitet ABA, potrebno je pooštriti neke zahtjeve prema klubovima. Treba postojati minimalni potrebni budžet za igrače, finansijska disciplina mora biti stroga (niko s dugovima prema igračima ne može igrati), broj stranaca izvan regiona treba biti limitiran. S druge strane liga treba da ima sponzora, klubovi treba da dobijaju neki novac od TV prava i, generalno, profesionalizam lige kao organizacije treba da se popravi.

Takvu ligu drugačije bi gledala i EL.

iyoda

pre 6 godina

Naravno da jeste. Kakavu korist ce liga imati od Sibenke ili Dinamika?
Samo ozbiljni klubovi treba da se takmice aa zatvaranjem lige bi mogli da imaju vecu slobodu u kreiranju tima na duze staze.
sportski pozdrav

nista o nicemu

pre 6 godina

Ugovor je ok ako garantujete budzet od 2 miliona eura(na godisnjem nivou) u narednih 5 godina. Ako jedan cent zafali letite napolje sa zabranom igranja ABA lige u 5 godina + ostatak ugovora od 5. A posto ne garantujete nego se plasite da cete izgubiti i to sto imate onda ne moze.

Pera Magic Mitic

pre 6 godina

Kao i EL....Meni se uvek vise svidjao sistem fudbalske LS. Zbog odrzavanja kvaliteta ucestvuju po 4 tima iz najjacih liga, ali nema zagarantovanog mesta. Izbori se sam.
Za nasu ligu, po meni, odlican bi bio sistem nekadasnje YU-lige. ABA1 i poslednja 2 tima ispadaju i ABA2 sa popunom iz nacinalnih prvenstva. Ovo sada sa domacom ligom je potpuni promasaj. Umesto da su momci na zasluzenom odmoru.

Dejan

pre 6 godina

Ideja je dobra, jer bi klubovima koji igraju obezbedila sigurnost, lakse nalazenje sponzora, potpisivanje igraca na duzi period, razvoj mladih igraca, bez bojazni da li ce ispasti... Problem je sa druge strane u tome da gotovo nijedan klub u ligi nema stabilan izvor finansiranja (sem mozda Cedevite), te bi se mogli pojaviti problemi ako neki od klubova koji su u ligi naprasno ostanu bez para, poput Radnickog KG, MZT-a, Hemofarma prethodnih godina. Zato je i EL trazila finansijske izvestaje i garancije kad je "zatvarala" ligu. Ukoliko bi klubovi imali obavezu da na pocetku poloze bankarske garancije, kao garant da nece bankrotirati/odustati usred sezone, ideja bi imala smisla. Nesto svakako treba uciniti, jer talenat "curi", mladi igraci odlaze iz celog regiona, danas gledamo Pena u Barceloni, Zizica u Turskoj, Bendera u Phoenixu, a to su klinci koji su mogli da odigraju bar sezonu-dve u ABA ligi. Pozdrav svim ljubiteljima kosarke.

marko

pre 6 godina

Mozda da naprave kao Euroleague. Da bude recimo 10 stalnih i 4 da nova (najbolje plasirani koji vec ne ucestvuju i Vajld kard - Specijalna pozivnica).

Борис, Добој

pre 6 godina

АБА лига ће имати смисла ако се направи и Б дивизија, у којој би играли клубови бивше Југе који тренутно играју само домаћа првенства. Па да 3-4 клуба испадају из А дивизије, а 3-4 улазе из Б. И то не по националном кључу, већ искључиво по резултатима. Можда 11. и 12. из А и 3. и 4. из Б да играју финал 4 за попуну А дивизије. Битно је да и мање средине имају занимљивије противнике. Требало би наћи спонзоре довољно јаке да финансирају бар трошкове путовања и одигравања утакмица. Прављење затворене лиге би био корак уназад за клупску кошарку. Ојачајмо мање средине и дајмо им прилику да заиграју у вишем рангу. Лакше је ући у А дивизију кад против себе имате слабије противнике, него нпр. у Српској лиги кад против себе имате Партизан, ЦЗ, Мегу и ФМП.

nista o nicemu

pre 6 godina

Ugovor je ok ako garantujete budzet od 2 miliona eura(na godisnjem nivou) u narednih 5 godina. Ako jedan cent zafali letite napolje sa zabranom igranja ABA lige u 5 godina + ostatak ugovora od 5. A posto ne garantujete nego se plasite da cete izgubiti i to sto imate onda ne moze.

BVB

pre 6 godina

Neka oni mole Boga da im ostanu srpski timovi. Od njih zavisi kvalitet lige. Zvezda je naravno iznad ostalih, a oni ako hoce nesto neka krenu da jacaju svoje klubove. Veci otpor pruzaju Borac, Vrsac i Dinamik nego oni.

marko

pre 6 godina

Mozda da naprave kao Euroleague. Da bude recimo 10 stalnih i 4 da nova (najbolje plasirani koji vec ne ucestvuju i Vajld kard - Specijalna pozivnica).

Pera Magic Mitic

pre 6 godina

Kao i EL....Meni se uvek vise svidjao sistem fudbalske LS. Zbog odrzavanja kvaliteta ucestvuju po 4 tima iz najjacih liga, ali nema zagarantovanog mesta. Izbori se sam.
Za nasu ligu, po meni, odlican bi bio sistem nekadasnje YU-lige. ABA1 i poslednja 2 tima ispadaju i ABA2 sa popunom iz nacinalnih prvenstva. Ovo sada sa domacom ligom je potpuni promasaj. Umesto da su momci na zasluzenom odmoru.

Dejan

pre 6 godina

Ideja je dobra, jer bi klubovima koji igraju obezbedila sigurnost, lakse nalazenje sponzora, potpisivanje igraca na duzi period, razvoj mladih igraca, bez bojazni da li ce ispasti... Problem je sa druge strane u tome da gotovo nijedan klub u ligi nema stabilan izvor finansiranja (sem mozda Cedevite), te bi se mogli pojaviti problemi ako neki od klubova koji su u ligi naprasno ostanu bez para, poput Radnickog KG, MZT-a, Hemofarma prethodnih godina. Zato je i EL trazila finansijske izvestaje i garancije kad je "zatvarala" ligu. Ukoliko bi klubovi imali obavezu da na pocetku poloze bankarske garancije, kao garant da nece bankrotirati/odustati usred sezone, ideja bi imala smisla. Nesto svakako treba uciniti, jer talenat "curi", mladi igraci odlaze iz celog regiona, danas gledamo Pena u Barceloni, Zizica u Turskoj, Bendera u Phoenixu, a to su klinci koji su mogli da odigraju bar sezonu-dve u ABA ligi. Pozdrav svim ljubiteljima kosarke.

iyoda

pre 6 godina

Naravno da jeste. Kakavu korist ce liga imati od Sibenke ili Dinamika?
Samo ozbiljni klubovi treba da se takmice aa zatvaranjem lige bi mogli da imaju vecu slobodu u kreiranju tima na duze staze.
sportski pozdrav

Srdjan

pre 6 godina

Ne treba zatvarati ABA ligu jer će nacionalne lige time izgubiti svaki smisao.

Da bi se poboljšao kvalitet ABA, potrebno je pooštriti neke zahtjeve prema klubovima. Treba postojati minimalni potrebni budžet za igrače, finansijska disciplina mora biti stroga (niko s dugovima prema igračima ne može igrati), broj stranaca izvan regiona treba biti limitiran. S druge strane liga treba da ima sponzora, klubovi treba da dobijaju neki novac od TV prava i, generalno, profesionalizam lige kao organizacije treba da se popravi.

Takvu ligu drugačije bi gledala i EL.

Zile

pre 6 godina

ABA ligi pripojiti timove iz drzavnih liga (po +4 iz srb i hrv i 1-2 slo)i napraviti istocni i zapadnu konferenciju, a u okviru ovih severnu i juznu diviziju.Timovi iz konferencija bi igrali po 2-strukom bod sistemu, sto bi predstavljalo ono sto je sad ABA liga samo pojacana, timovi iz razlicitih divizija po 3-strukom, iz iste divizije po 4-strukom bod sistemu, sto bi predstavljalo produzenu domacu ligu, tj. vise meceva uzmedju 8 najkvalitetnijih timova domace lige.Ovakav sistem je i u NBA, s tim da bi prakticno timovi iz ABA i domacih liga igrali tokom cele godine i medjusobno.Na kraju playoff kao u NBA. U finalu uvek tim iz istocne i zapadne konferencije, a pobednici konferencija bi bili nesta kao domaci sampioni.
(mike, 17. maj 2017 21:29)
A posto zvezda igra EL, najbolje da budu 2 tekme dnevno da bi postogli? Ili prvak EL da ide u kvalifikacije za ABA, pa da ga preslisa Dinamik

Ivan

pre 6 godina

Nešto slično pokušavaju da urade i sa Evroligom, tj da je zatvore i onemoguće svim timovima Evrope da, ako zasluže svojim dobrim igrama naravno, nastupaju u najjačem takmičenju Evrope! Jačina i kontinuitet dobrih igara klubova u Evropi, sa izuzetkom nekoliko najmoćnijih klubova naravno, je limitirana na određeno vreme, u ABA ligi je to još više izraženo i ne vidim razlog da se poredi sa NBA jer jednostavno ni u kom pogledu nije slično NBA sistemu timova i takmičenja! Tamo su NBA timovi na sasvim drugom nivou od evropskih, i liga je na sasvim drugom nivou, tradicija je uostalom takva da je ta liga oduvek bila liga svih najjačih profesionalnih klubova Amerike i tu nema promena za razliku od Evrope gde zatvoreno takmičenje ne može biti prihvatljivo, nelogično je!

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Ajde ovako,ako neki hrvatski tim (osim jednog) osvoji Aba ligu u narednih 15 godina onda mozemo da razgovaramo o tome,a do tada tisina.

MilosTOP

pre 6 godina

Ako bude grupa istok (Srb, Cg, Mkd) i grupa zapad (Slo, Hr, Bh) to bi bilo bzv. A mozda grupa istok jednog i deo zapada bude nacionalno prvenstvo ponovo :D hehe

Subjektivni

pre 6 godina

DA! I po mogucstvu podeliti je na dve konferencije, naravno istok i zapad!

Zapad: Slovenci, Hrvati, Bosanci, eventualno po neki klub iz Ceske, Madjarske i Austrije, cisto radi sirenja trzista (posebno Austrija).
Istok: Srbija, Crna Gora, Makedonija, i po neki klub iz Rumunije i Bugarske (mada bi tandem snova za konferenciju bili klubovi iz Grcke).

Na ovaj nacin bi dobili na kvalitetu kroz sponzorske ugovore, jer nije isto propali Balkan naspram trzista sa jos nekoliko zemalja EU, trenutni klubovi iz ABA bi uneli kvalitet a Rumuni, Bugari, Cesi, Madjari i ostali kapital.

Divos

pre 6 godina

Драматичним увећањем селери-капа и хаотичном ситуацијом узрокованом сукобом ЕКА-ФИБА, догодиће се неизбежни процеси, и кошарка неће бити оно што беше до скора.
Све што вреди трчаће у НБА, они други у УЛЕБ ЕЛ, остали ће доћи на маргину.

Затворене и полузатворене лиге, чији сам задрти противник, јер су контра темељних спортских начела, све више ће бити присутне. На жалост.

Може ли се АБА наћи у тој причи. Може са перспективом да јој следи крах у року од максимално 2-3 године.
Смисао затворених лига је да остваре профит (ПС; НБА ће у наредне 3 године по предвиђањима требала остваерити годишњи бруто профит 8 млр.$), или да привуку богате спонзоре, некад и екстремно богате олигархе.
АБА лига нема профита, тек један клуб (Цедевита) има богатог спонзора, и јасно је да је то сулуда идеја.
Очекивати да држава улаже у затворену лигу (дал клубове или лигу) и круг "одабраних", како би то неки жељели, је болесна идеја.

Опет, и сама АБА, опасно слаби, то резултати клубова у Европи доказују, за пар година испашће испод 10 најбољих лига Европе (српска Јуба не тако давно беше међу 5), све више личи на некадашњу амееричку си-би-еј лигу, транзитна станица из које сви некуд иду, потрајаће коју годину (можда док буде имала пролазност у УЛЕБ ЕЛ), но јасно је да нема будућности.

Хрватски клубови имају пуно право да гледају себи добро, у Србији ваља гледати шта је дугорочно боље за српску кошарку

Immobile

pre 6 godina

Aba liga-NAJVEĆA GREŠKA SRPSKE KOŠARKE
Gde su?
Metalac,Radnički Kg,Hemofarm(propao zato što su fabriku kupili Nemci, ali opet bi možda opstao da nije bilo Aba lige)
-2009./2010.
Partizan
Crvena Zvezda
Fmp
Hemofarm
Radnički
Mega Vizura
Borac
Tamiš(te sezone je uspeo da pobedi Zvezdu a u sastavu su bili Bjelica,Kešelj...),tu bi se dodali još neki klubovi(tipa tada Sloboda i ne znam OKK Beograd isto nije bio toliko loš),a i sponzora bi bilo više.Zamislite samo da Partizan i Zvezda dolaze u Čačak 3 4 puta...
Da smo tada istupili iz te Aba lige klubovi ne bi propali i imali bismo dobru ligu.
Ovako gledate ovu simulaciju od lige koju vodi Leon Deleon za koga niko nije čuo da je driblao košarkašku loptu.
U Srbiji trenutno na seniorskom nivou za moj pojam postoje dva kluba,a to su Zvezda i Partizan.Mega i FMP su magacini igrača.Sve ostalo je ravno nuli.Tu kao nešto Borac ali biće tu do kraja lige neće izboriti plasman i onda jovo na novo.Dinamik nema sredstava jer ga finansira jedan čovek.Vlasnik VIP menjačnica(Velibor Jojić) i neće još dugo izdržati jer taj čovek zbog kluba ulazi u minus i polako će to bataliti,zato što ne uspeva da proda nijednog igrača iz kluba,a to mu je jedini način zarade od kluba.Vršac bi samo u slučaju da Drašković iz Swisliona da ogroman novac nešto uradio inače ovako nema šanse.Spartak ne može nikog da pobedi jer su njihovi igrači svi stari istrošeni koji ceo život igraju KLS.I ovo što se kao Partizan nešto muči,to je sve tempiranje forme.Zakljucak je da od ovoga gore ne može u klupskoj srpskoj košarci i da mora nešto da se menja.

mike

pre 6 godina

ABA ligi pripojiti timove iz drzavnih liga (po +4 iz srb i hrv i 1-2 slo)i napraviti istocni i zapadnu konferenciju, a u okviru ovih severnu i juznu diviziju.
Timovi iz konferencija bi igrali po 2-strukom bod sistemu, sto bi predstavljalo ono sto je sad ABA liga samo pojacana, timovi iz razlicitih divizija po 3-strukom, iz iste divizije po 4-strukom bod sistemu, sto bi predstavljalo produzenu domacu ligu, tj. vise meceva uzmedju 8 najkvalitetnijih timova domace lige.
Ovakav sistem je i u NBA, s tim da bi prakticno timovi iz ABA i domacih liga igrali tokom cele godine i medjusobno.
Na kraju playoff kao u NBA. U finalu uvek tim iz istocne i zapadne konferencije, a pobednici konferencija bi bili nesta kao domaci sampioni.

Terenac

pre 6 godina

(Divos, 18. maj 2017 10:03)

Tacno je ali sve potpuno suprotno od onoga sto si napisao. Neverovatno je koliko nisi u pravu o kosarci, tvoj stav i misljenje je ostalo negde u 60-tim godinama 20. veka...

Raúl Marcelo Bobadilla

pre 6 godina

I bilo bi bolje umesto cetiri tima da idu osam u plej of kao u svim jacim ligama Evropr
(O.pa, 17. maj 2017 22:48)

То би било могуће само ако би се број тимова у лиги смањио са 14 на 12. Број кола би се смањио са 26 на 22, што би отворило термине за плеј-оф (на две добијене утакмице). Мада не знам шта би смо добили са таквим форматом плеј-офа, да Звезда или Партизан у четвртфиналу играју против Карпоша или Морнара. Са становишта квалитета, 12 клубова би било довољно. У време када је лига СФРЈ била најјача у Европи, бројала је 12 клубова. Такође, бесмислени су и предлози о подели лиге на неке конференције, дивизије и сл. То може да прође у Америци, где је квалитет уједначен, у Европи, тешко. Као што се предлаже у неким коментарима, можда треба размислити о оснивању друге лиге са нпр. 14 тимова, с тим што у првој лиги нико не би могао да буде заштићен од испадања.

iyoda

pre 6 godina

Naravno da jeste. Kakavu korist ce liga imati od Sibenke ili Dinamika?
Samo ozbiljni klubovi treba da se takmice aa zatvaranjem lige bi mogli da imaju vecu slobodu u kreiranju tima na duze staze.
sportski pozdrav

Subjektivni

pre 6 godina

DA! I po mogucstvu podeliti je na dve konferencije, naravno istok i zapad!

Zapad: Slovenci, Hrvati, Bosanci, eventualno po neki klub iz Ceske, Madjarske i Austrije, cisto radi sirenja trzista (posebno Austrija).
Istok: Srbija, Crna Gora, Makedonija, i po neki klub iz Rumunije i Bugarske (mada bi tandem snova za konferenciju bili klubovi iz Grcke).

Na ovaj nacin bi dobili na kvalitetu kroz sponzorske ugovore, jer nije isto propali Balkan naspram trzista sa jos nekoliko zemalja EU, trenutni klubovi iz ABA bi uneli kvalitet a Rumuni, Bugari, Cesi, Madjari i ostali kapital.

mike

pre 6 godina

ABA ligi pripojiti timove iz drzavnih liga (po +4 iz srb i hrv i 1-2 slo)i napraviti istocni i zapadnu konferenciju, a u okviru ovih severnu i juznu diviziju.
Timovi iz konferencija bi igrali po 2-strukom bod sistemu, sto bi predstavljalo ono sto je sad ABA liga samo pojacana, timovi iz razlicitih divizija po 3-strukom, iz iste divizije po 4-strukom bod sistemu, sto bi predstavljalo produzenu domacu ligu, tj. vise meceva uzmedju 8 najkvalitetnijih timova domace lige.
Ovakav sistem je i u NBA, s tim da bi prakticno timovi iz ABA i domacih liga igrali tokom cele godine i medjusobno.
Na kraju playoff kao u NBA. U finalu uvek tim iz istocne i zapadne konferencije, a pobednici konferencija bi bili nesta kao domaci sampioni.

marko

pre 6 godina

Mozda da naprave kao Euroleague. Da bude recimo 10 stalnih i 4 da nova (najbolje plasirani koji vec ne ucestvuju i Vajld kard - Specijalna pozivnica).

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Ajde ovako,ako neki hrvatski tim (osim jednog) osvoji Aba ligu u narednih 15 godina onda mozemo da razgovaramo o tome,a do tada tisina.

Dejan

pre 6 godina

Ideja je dobra, jer bi klubovima koji igraju obezbedila sigurnost, lakse nalazenje sponzora, potpisivanje igraca na duzi period, razvoj mladih igraca, bez bojazni da li ce ispasti... Problem je sa druge strane u tome da gotovo nijedan klub u ligi nema stabilan izvor finansiranja (sem mozda Cedevite), te bi se mogli pojaviti problemi ako neki od klubova koji su u ligi naprasno ostanu bez para, poput Radnickog KG, MZT-a, Hemofarma prethodnih godina. Zato je i EL trazila finansijske izvestaje i garancije kad je "zatvarala" ligu. Ukoliko bi klubovi imali obavezu da na pocetku poloze bankarske garancije, kao garant da nece bankrotirati/odustati usred sezone, ideja bi imala smisla. Nesto svakako treba uciniti, jer talenat "curi", mladi igraci odlaze iz celog regiona, danas gledamo Pena u Barceloni, Zizica u Turskoj, Bendera u Phoenixu, a to su klinci koji su mogli da odigraju bar sezonu-dve u ABA ligi. Pozdrav svim ljubiteljima kosarke.

BVB

pre 6 godina

Neka oni mole Boga da im ostanu srpski timovi. Od njih zavisi kvalitet lige. Zvezda je naravno iznad ostalih, a oni ako hoce nesto neka krenu da jacaju svoje klubove. Veci otpor pruzaju Borac, Vrsac i Dinamik nego oni.

Immobile

pre 6 godina

Aba liga-NAJVEĆA GREŠKA SRPSKE KOŠARKE
Gde su?
Metalac,Radnički Kg,Hemofarm(propao zato što su fabriku kupili Nemci, ali opet bi možda opstao da nije bilo Aba lige)
-2009./2010.
Partizan
Crvena Zvezda
Fmp
Hemofarm
Radnički
Mega Vizura
Borac
Tamiš(te sezone je uspeo da pobedi Zvezdu a u sastavu su bili Bjelica,Kešelj...),tu bi se dodali još neki klubovi(tipa tada Sloboda i ne znam OKK Beograd isto nije bio toliko loš),a i sponzora bi bilo više.Zamislite samo da Partizan i Zvezda dolaze u Čačak 3 4 puta...
Da smo tada istupili iz te Aba lige klubovi ne bi propali i imali bismo dobru ligu.
Ovako gledate ovu simulaciju od lige koju vodi Leon Deleon za koga niko nije čuo da je driblao košarkašku loptu.
U Srbiji trenutno na seniorskom nivou za moj pojam postoje dva kluba,a to su Zvezda i Partizan.Mega i FMP su magacini igrača.Sve ostalo je ravno nuli.Tu kao nešto Borac ali biće tu do kraja lige neće izboriti plasman i onda jovo na novo.Dinamik nema sredstava jer ga finansira jedan čovek.Vlasnik VIP menjačnica(Velibor Jojić) i neće još dugo izdržati jer taj čovek zbog kluba ulazi u minus i polako će to bataliti,zato što ne uspeva da proda nijednog igrača iz kluba,a to mu je jedini način zarade od kluba.Vršac bi samo u slučaju da Drašković iz Swisliona da ogroman novac nešto uradio inače ovako nema šanse.Spartak ne može nikog da pobedi jer su njihovi igrači svi stari istrošeni koji ceo život igraju KLS.I ovo što se kao Partizan nešto muči,to je sve tempiranje forme.Zakljucak je da od ovoga gore ne može u klupskoj srpskoj košarci i da mora nešto da se menja.

nista o nicemu

pre 6 godina

Ugovor je ok ako garantujete budzet od 2 miliona eura(na godisnjem nivou) u narednih 5 godina. Ako jedan cent zafali letite napolje sa zabranom igranja ABA lige u 5 godina + ostatak ugovora od 5. A posto ne garantujete nego se plasite da cete izgubiti i to sto imate onda ne moze.

MilosTOP

pre 6 godina

Ako bude grupa istok (Srb, Cg, Mkd) i grupa zapad (Slo, Hr, Bh) to bi bilo bzv. A mozda grupa istok jednog i deo zapada bude nacionalno prvenstvo ponovo :D hehe

Pera Magic Mitic

pre 6 godina

Kao i EL....Meni se uvek vise svidjao sistem fudbalske LS. Zbog odrzavanja kvaliteta ucestvuju po 4 tima iz najjacih liga, ali nema zagarantovanog mesta. Izbori se sam.
Za nasu ligu, po meni, odlican bi bio sistem nekadasnje YU-lige. ABA1 i poslednja 2 tima ispadaju i ABA2 sa popunom iz nacinalnih prvenstva. Ovo sada sa domacom ligom je potpuni promasaj. Umesto da su momci na zasluzenom odmoru.

Divos

pre 6 godina

Драматичним увећањем селери-капа и хаотичном ситуацијом узрокованом сукобом ЕКА-ФИБА, догодиће се неизбежни процеси, и кошарка неће бити оно што беше до скора.
Све што вреди трчаће у НБА, они други у УЛЕБ ЕЛ, остали ће доћи на маргину.

Затворене и полузатворене лиге, чији сам задрти противник, јер су контра темељних спортских начела, све више ће бити присутне. На жалост.

Може ли се АБА наћи у тој причи. Може са перспективом да јој следи крах у року од максимално 2-3 године.
Смисао затворених лига је да остваре профит (ПС; НБА ће у наредне 3 године по предвиђањима требала остваерити годишњи бруто профит 8 млр.$), или да привуку богате спонзоре, некад и екстремно богате олигархе.
АБА лига нема профита, тек један клуб (Цедевита) има богатог спонзора, и јасно је да је то сулуда идеја.
Очекивати да држава улаже у затворену лигу (дал клубове или лигу) и круг "одабраних", како би то неки жељели, је болесна идеја.

Опет, и сама АБА, опасно слаби, то резултати клубова у Европи доказују, за пар година испашће испод 10 најбољих лига Европе (српска Јуба не тако давно беше међу 5), све више личи на некадашњу амееричку си-би-еј лигу, транзитна станица из које сви некуд иду, потрајаће коју годину (можда док буде имала пролазност у УЛЕБ ЕЛ), но јасно је да нема будућности.

Хрватски клубови имају пуно право да гледају себи добро, у Србији ваља гледати шта је дугорочно боље за српску кошарку

Zile

pre 6 godina

ABA ligi pripojiti timove iz drzavnih liga (po +4 iz srb i hrv i 1-2 slo)i napraviti istocni i zapadnu konferenciju, a u okviru ovih severnu i juznu diviziju.Timovi iz konferencija bi igrali po 2-strukom bod sistemu, sto bi predstavljalo ono sto je sad ABA liga samo pojacana, timovi iz razlicitih divizija po 3-strukom, iz iste divizije po 4-strukom bod sistemu, sto bi predstavljalo produzenu domacu ligu, tj. vise meceva uzmedju 8 najkvalitetnijih timova domace lige.Ovakav sistem je i u NBA, s tim da bi prakticno timovi iz ABA i domacih liga igrali tokom cele godine i medjusobno.Na kraju playoff kao u NBA. U finalu uvek tim iz istocne i zapadne konferencije, a pobednici konferencija bi bili nesta kao domaci sampioni.
(mike, 17. maj 2017 21:29)
A posto zvezda igra EL, najbolje da budu 2 tekme dnevno da bi postogli? Ili prvak EL da ide u kvalifikacije za ABA, pa da ga preslisa Dinamik

Борис, Добој

pre 6 godina

АБА лига ће имати смисла ако се направи и Б дивизија, у којој би играли клубови бивше Југе који тренутно играју само домаћа првенства. Па да 3-4 клуба испадају из А дивизије, а 3-4 улазе из Б. И то не по националном кључу, већ искључиво по резултатима. Можда 11. и 12. из А и 3. и 4. из Б да играју финал 4 за попуну А дивизије. Битно је да и мање средине имају занимљивије противнике. Требало би наћи спонзоре довољно јаке да финансирају бар трошкове путовања и одигравања утакмица. Прављење затворене лиге би био корак уназад за клупску кошарку. Ојачајмо мање средине и дајмо им прилику да заиграју у вишем рангу. Лакше је ући у А дивизију кад против себе имате слабије противнике, него нпр. у Српској лиги кад против себе имате Партизан, ЦЗ, Мегу и ФМП.

Srdjan

pre 6 godina

Ne treba zatvarati ABA ligu jer će nacionalne lige time izgubiti svaki smisao.

Da bi se poboljšao kvalitet ABA, potrebno je pooštriti neke zahtjeve prema klubovima. Treba postojati minimalni potrebni budžet za igrače, finansijska disciplina mora biti stroga (niko s dugovima prema igračima ne može igrati), broj stranaca izvan regiona treba biti limitiran. S druge strane liga treba da ima sponzora, klubovi treba da dobijaju neki novac od TV prava i, generalno, profesionalizam lige kao organizacije treba da se popravi.

Takvu ligu drugačije bi gledala i EL.

Terenac

pre 6 godina

(Divos, 18. maj 2017 10:03)

Tacno je ali sve potpuno suprotno od onoga sto si napisao. Neverovatno je koliko nisi u pravu o kosarci, tvoj stav i misljenje je ostalo negde u 60-tim godinama 20. veka...

Ivan

pre 6 godina

Nešto slično pokušavaju da urade i sa Evroligom, tj da je zatvore i onemoguće svim timovima Evrope da, ako zasluže svojim dobrim igrama naravno, nastupaju u najjačem takmičenju Evrope! Jačina i kontinuitet dobrih igara klubova u Evropi, sa izuzetkom nekoliko najmoćnijih klubova naravno, je limitirana na određeno vreme, u ABA ligi je to još više izraženo i ne vidim razlog da se poredi sa NBA jer jednostavno ni u kom pogledu nije slično NBA sistemu timova i takmičenja! Tamo su NBA timovi na sasvim drugom nivou od evropskih, i liga je na sasvim drugom nivou, tradicija je uostalom takva da je ta liga oduvek bila liga svih najjačih profesionalnih klubova Amerike i tu nema promena za razliku od Evrope gde zatvoreno takmičenje ne može biti prihvatljivo, nelogično je!

Raúl Marcelo Bobadilla

pre 6 godina

I bilo bi bolje umesto cetiri tima da idu osam u plej of kao u svim jacim ligama Evropr
(O.pa, 17. maj 2017 22:48)

То би било могуће само ако би се број тимова у лиги смањио са 14 на 12. Број кола би се смањио са 26 на 22, што би отворило термине за плеј-оф (на две добијене утакмице). Мада не знам шта би смо добили са таквим форматом плеј-офа, да Звезда или Партизан у четвртфиналу играју против Карпоша или Морнара. Са становишта квалитета, 12 клубова би било довољно. У време када је лига СФРЈ била најјача у Европи, бројала је 12 клубова. Такође, бесмислени су и предлози о подели лиге на неке конференције, дивизије и сл. То може да прође у Америци, где је квалитет уједначен, у Европи, тешко. Као што се предлаже у неким коментарима, можда треба размислити о оснивању друге лиге са нпр. 14 тимова, с тим што у првој лиги нико не би могао да буде заштићен од испадања.