Ponedeljak, 09.01.2017.

09:47

Zaista se dešava – Svetsko prvenstvo sa 48 ekipa!

Polako se bliži kraj reprezentativnom fudbalu kakav znamo – FIFA je definitivno odlučila da promeni format Svetskog prvenstva.

Izvor: ÐN

Zaista se dešava – Svetsko prvenstvo sa 48 ekipa! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

158 Komentari

Sortiraj po:

Nikodije IV

pre 7 godina

Ej, navijaci, fudbal i mnogi drugi sportovi odavno nisu nista drugo nego izvor prihoda za one koji vec imaju i previse. FIFA i ostali znaju da narodu treba hleba i cirkusa i to obilato koriste. Znaci sve promene u organizaciji takmicenja imaju zajednicki cilj: rast profita.

Pa kako

pre 7 godina

Još samo da se ukinu nerešeni rezultati i da posle 90 min slede penali ukoliko bude nerešeno. Nema kalkulacija i fudbal postaje zanimljiviji.

zoki

pre 7 godina

Od sada ce na prvenstvu biti 16 reprezentacija vise, Evropi je od tih 16 mesta pripalo samo 3, a ostalih 13 ce se raspodeliti na Afriku, Aziju i Ameriku, time uopste nece podici kvalitet fudbala, samo ce doci jos losih Africkih i Azijskih ekipa koje ce cuvati rezultat i igrati na X.

grunf

pre 7 godina

Ja mislim da je sledeća izmena da bude 64 grupe sa po jednom reprezentacijom i da samo prvi u grupi ide dalje.
Kakvi mozgovi vode svetski fudbal to je jedini logični nastavak ovih "reformi" !

RadomirVR

pre 7 godina

Molim vas proverite ovaj link. To se odnosi nna kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ali mislim da će i svetsko biti po sličnom principu.

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2862332/UEFA-Nations-League-explained-new-European-tournament-work-affects-Euro-2020-qualifying.html

Vest je delimična. Prvo se sve države dele na 4 divizije prema koeficijentu i samo prvak ide u viši rank. Prva divizija igra svetsko prvenstvo, znači samo najjače i najbolje repke.

Boston

pre 7 godina

Ma briga me. Jos dva svetska cu ogledati kako treba a nakon toga cu verovatno biti ozenjen jer cu imati preko 30 godina tako da fudbal me nece zanimati. Cak i sada me zanima sve manje i manje

Ivan

pre 7 godina

Znači rešili su da upropaste Svetsko prvenstvo! 48 repki na Mondijalu? Katastrofa! Znači čak čak 16 repki više nego do sada! Upropastiće Svetsko prvenstvo, obesmisliti prvi krug po grupama (čak 16 grupi sa po 3 repke, pregršt "derbija" po grupama tipa Katar - Senegal ili Kina - Zimbabve plus iz svake grupe idu 2 repke dalje a samo jedna ispada što dodatno ubija draž takmičenja po grupama kakav je nekada bio), obesmisliće i drugi krug u kome će favoriti igrati "derbije" tipa Nemačka - Solomonska Ostrva ili Brazil - Singapur! Napraviće totalni cirkus od Mundijala! Glomazno a nekvalitetno takmičenje sa gomilom neatraktivnih utakmica lišenih neizvesnosti i otvorenog napadačkog fudbala sa neatraktivnim protivnicima ubiće draž Mondijala kakav poznajemo!

Sa setom će se svi ljubitelji fudbala sećati starih dobrih vremena kada je Mondijal imao 16 učesnika a Evropsko 8 i kada su isti bili prepuni gomilom vrhunskih utakmica najboljih svetskih repki, utakmica prepunih kvaliteta, draži i neizvesnosti....

vidim sve

pre 7 godina

Не,не, то ништа не ваља! 64 репрезентација и свако са сваким,али за месец дана. Па ко издржи. Бизнис је то.

Kajdanka

pre 7 godina

Taman će Hrvatska biti u šesnaestoj grupi, grupi U.
(expert, 9. januar 2017 12:48)

Mislim da se ipak nadas da ce Hrvatska biti u grupi u kojoj nece biti Srbija.

ticroo

pre 7 godina

Ne znam koliko komentatora prati afričko prvenstvo, sem možda finala. Ima tu uvek talentovanih ekipa. Šta ima loše u tome da vidimo kako Zelenortska ostrva prolaze protiv npr Severne Irske? Ne bih se kladio da takav meč mora biti loš. Uostalom koga fudbal ne zanima, postoje i drugi programi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Rare, 9. januar 2017 14:37)

Onda bi ti očito trebao da se prešaltaš na pomenute programe.

Јабучило

pre 7 godina

Osuli ste srblje i kamenje po dužini prvenstva i broju utakmica a niko nije zapazio očiglednu stvar, igraće se isto kao do sada. U grupnim fazama sa 8 grupa po 4 ekipe igra se ukupno 48 utakmica, isto kao u razigravanju 16 grupa sa po 3 ekipe. Nakon toga je osmina finala.
(Serben, 09. januar 2017 16:05)

А по новом шеснаестина финала, јер 32 репрезентације иду даље.

bogoljub

pre 7 godina

1.ogromna glupost EP sa 24 ekipa. Mislim da je svima bilo jasno. Naime, nemam problem sto igra severna irska, albanija...ali u takvoj situaciji albaniji i irskoj ostaje samo totalno disciplinovana defanziva, a imaju igrace koji na to mogu da odgovore i onda imamo utakmicu svedska r.irska bez suta u okvir gola ili uopdte za poluvreme. Jednostavno, to je jedina sansa tim ekipama, a ta sansa im je data sa tim sto 3 ekipe idu dalje. Razumeo sam prosirenje sa 8 na 16 zbog raspada jugoslavihe, sssr i cehoslovacke. Ovo kao sad popularizacija..pa nije poenta svi da igraju...
2.glupost..katar domacin SP. Molim vas..pa koji katar i fudbal, plus pustinja i plus drzava manja od Beograda. Razumem da je fudbal postao i biznis, ali da li je moguce da se nema mere. Jos ako padne cena nafte na dolar..sta, menjamo domacina...razumem da menjamo da je rat..ali nemam reci..
3.glupost ova vest. Pa cekajte. Svaka cetvrta clanica da igra...gubi se smisao svaki. Jedino je dobro sto prvak opet igra 7,utakmica..ali razvodnjava se kvalietet. Apsurdno je da je fudbal kao igra napredovao, a da na SP 1970.godine imate bolje utakmice (u smislu neizvesnosti, atraktivnosti) nego na EP 2016. I 32 ekipe sam razumeo kao posledicu nastanka novih drzava.
P.S. Liga sampiona sa ovim formatom mi i ima smisla ali i tu treba pronaci neku meru, koja se (ne)uspesno jos uvek trazi, ali s obzirom na ove tri gore stvari...
Nazalost i nasa deca ce i u sportu biti uskracena za stvari koje smo mi gledali

Petar

pre 7 godina

Ma treba to dignuti na 96 ekipa. I ukinuti kvalifikacije za svjetsko prvenstvo. Dakle svi idu na turnir. I dužinu-širinu gola napraviti po plasmanu repke na fifinoj ljestvici. Brazil i ostali bi imali normalne golove a manje rangirane ekipe bi imale smanjenu dužinu i širinu gola a onim najniže rangiranim se ne bi svirao of sajd tako da bude tu negdje tekma i da se ne javljaju ovi što kažu da će biti previše tekmi u kojima se od početka zna pobjednik.

Petar

pre 7 godina

(Karim Abdul Dzabar, 9. januar 2017 14:31)

Portugal je pobjedio Wales unutar 90 minuta. No nije bitno, nogomet je više od nekakvog vremena u kojem se mora zabiti gol. Svaka čast Portugalcima.

losa im matematika

pre 7 godina

Bolje da bude 12 grupa po 4.
Ili zasto lepo ne naprave prvenstvo sa 64 ekipe odmah i da ne razmisljamo. Ionako ce se to desiti za 15-20 godina.

Паклена поморанџа

pre 7 godina

Супер! Када буду дуплирали број учесника на 96, бићемо на корак од пласмана на СП. Само напред, сада не смемо одустати ...

Ljubisa livac

pre 7 godina

@albatros
Sta ima veze sto je Azija 2/3 stanovnistva kada ne znaju da igraju fudbal? Po tome bi ti da pikaji Indija, Banglades i td? Kojima bi i Island sasio pet komada bez greske. Ljudi hoce da gledaju kvalitetan fudbal a ne polu amatere, tako da ovo ne pije vodu.

Dzo

pre 7 godina

(Crudelta, 9. januar 2017 16:02)

Pa valjda je bolje da veci broj reprezentacija ima sansu da igra SP. Isto to vazi i za igrace. Neke reprezentacije ceo zivot gledaju kvalifikacije, dakle 2 utakmice u 2 nedelje pa onda 5 meseci pauza.. ovo je mozda prilika da bas te reprezentacije ucestvuju na SP.. kao sto je i nasa izmedju ostalog. Isto tako vidim da vam smeta novac koji ce uzeti organizatori pa da vas pitam, je l to novac iz vaseg dzepa i da li vam oni otimaju cim vam to toliko smeta???

Oliver

pre 7 godina

@predator
Idu dalje 2 ekipe iz svake grupe.Dakle 16 grupa po 3 ekipe,svako u grupi odigra po 2 utakmice,dalje idu 2 ekipe.Prolazi 32 ekipe,16 otpada.I onda odmah ide nokaut faza-sesnaestina finala,pa osmina-,cetvrt- i polufinale i finale.Finalista ce imati 7 utakmica kao i do sada,ali ce ukupan broj utamica biti veci,u cemu se i krije dodatna zarada.

Crudelta

pre 7 godina

Ja ne znam da li pola ovih sto kazu da ce biti vise utakmica znaju da racunaju...broj ostaje isti samo se bzv dodaje 16 reprezentacija. Na svakom SP obavezno zaluta po koja sada ce ih zalutati pola. Format sa 24 reprezentacije je bio najzanimljiviji jer em je bilo tesko kvalifikovati se a kasnije je skoro svaki mec bio vazan. I neko pomenu da li gledamo prvenstvo Afrike,evo ja godinama unazad pratim skoro kompletna prvenstva i mogu ti reci da nista dosadnije nema od tog prvenstva. E sada zamisli grupu gde ce biti npr Nemacka,Gabon i Bahrein i npr Nemci oderu u prva dva meca ove dve sa po 5-0 i cemu uopste utakmica gabon-bahrein? A bice mnogo i takvih reprezentacija a i nebitnih meceva jer prakticno posle samo jedno meca mozes da se pakujes kuci.

Serben

pre 7 godina

Osuli ste srblje i kamenje po dužini prvenstva i broju utakmica a niko nije zapazio očiglednu stvar, igraće se isto kao do sada. U grupnim fazama sa 8 grupa po 4 ekipe igra se ukupno 48 utakmica, isto kao u razigravanju 16 grupa sa po 3 ekipe. Nakon toga je osmina finala.

albatros.budala

pre 7 godina

Na stranu sto se ovo desava iz finansijskih razloga, to je druga prica. Ali ne vidim u cemu je problem i sa Eurom od 24 ekipe koje je za nama? Meni je bas interesantno videti Madjarsku, Island, Vels, Albaniju... Nemam prilike nikad da ih gledam na velikim takmicenjima, i mislim da ce podjednako interesantno biti gledati malo i Egipat, Irak, Jamajku, Venecuelu... zasto da ne? Ako neko misli da je garant kvaliteta fudbala da ekipe budu sto poznatije i skuplje, onda takav i ne treba da prati fudbal jer nema pojma. SP u fudbalu je jedan od poslednjih bastiona sportskog duha u fudbalu i treba ga shvatiti zaista tako - Svetsko prvenstvo, i nema razloga da ono bude rezervisano uvek za iste ekipe. Primer - Katar domacin, i iz cele Azije upada jos 3-4 ekipe i to uvek iste... Ej, a Azija 2/3 svetskog stanovnistva

sinisa

pre 7 godina

Ko malo bolje analizira,ovo nije lose...Iz svake grupe pobjednik ide dalje a ove ostale dvije ekipe ispadaju,znaci borba za prvo mjesto u grupi.

LJUBA SLOG

pre 7 godina

GROUP 1:GERMANY,JAPAN,MEXICO
GROUP 2:SPAIN,WALES,ALGERIA
GROUP 3:BRASIL,TURKEY,EGYPT
GROUP 4:FRANCE,IRAN,PANAMA
GROUP 5:ITALY,CZECH,AUSTRALIA
GROUP 6:PORTUGAL,SOUTH KOREA,ECUADOR
GROUP 7:ARGENTINA,USA,GREECE
GROUP 8:HOLLAND,CHINA,NIGERIA
GROUP 9:ENGLAND,NEW ZEALAND,URUGUAY
GROUP10:RUSSIA,IVORY COAST,JAMAICA
GROUP11:BELGIUM,QATAR,GHANA
GROUP12:SERBIA,CAMEROON,UAE
GROUP13:CROATIA,COLOMBIA,GABON
GROUP14:DENMARK,COSTARICA,SAUDI ARABIA
GROUP15:SLOVAKIA,IRELAND,PARAGUAY
GROUP16:POLAND,HONDURAS,DR CONGO

To bi otprilike ovako izgledalo... :-)

Poltroni

pre 7 godina

Znaci od 2026. Taman da Amerika napravi jos 50ak državica i protektorata po svetu i iscepka npr neku Španiju na 4 države. Sramna FIFA i zapadna propaganda

Predator

pre 7 godina

Tri grupe po 16 ekipa??? Sumanuto! Pa koliko ce trajati prvenstvo?
(dex, 9. januar 2017 09:54)
Igrace se 16 grupa po 3 ekipe i to donosi isti broj utakmica grupne faze kao i 8 grupa po 4 ekipe. Tako da nece biti neke bitnije promene u broju utakmica, osim ako bi iz svake grupe prolazile po dve ekipe. Onda ce biti 16 utakmica vise, a to je samo 5 ili 6 dana da duze traje SP.

mex

pre 7 godina

(Idi Bre, 09. januar 2017 11:52)

a tek zamisli prvenstvo sa 12 ekipa!! kakav bi to tek vrhunski fudbal bio! Mada ne bi opet ni blizu bio kao onom sa samo 6 ekpia! E tu bi bilo svega!

kaokakao

pre 7 godina

Ekstra! Gubi svaki smisao, sto i jeste cilj nekoga, da se reprezentativni fudbal unisti. Znamo dobro sta klubovi misle o reprezentacijama.

Dzoni

pre 7 godina

Dobro bi bilo i da ne igraju reprezentacije drzava, vec reprezentacije liga tih drzava. To bi podiglo nivo fudbala u zemljama gde lige nisu tako jake.

neko ko se seća utakmice mančester fiorentina 3-3

pre 7 godina

Koji idiotizam. Ja hoću da gledam jake i kvalitetne utakmice tipa nemačka brazil, italija holandija, španija argentina, a ne da me smaraju slovenija južna afrika, i tako to. Istu su svinjariju napravili sa ligom šampiona. Da li se neko seća šampionskog puta mančester junajteda 99 godine? kako su bile jake grupe i kako su bila jaka četvrt finala, a i samim tim i kasnije utakmice. Sve su to pokvarili da bi primili neke nesretnike iz istočne evrope tipa cska, partizan, dinamo, maribor i ostale, koji i kad udju izgube sve utakmice. Pa valjda je suština da barsa igra sa mančesterom i bajern sa realom, to je liga šampiona.

Karim Abdul Dzabar

pre 7 godina

Mi smo narod koji inace voli fudbal ali po ovim komentarima vidim da u stvari nije tako. Ljudima smeta prosirenje SP i veci broj utakmica!!??! Kazu, bice losiji kvalitet. A kada smo bez ikakve igre sa igracem vise, bunker fudbalom, dobili Nemce tada je bilo super. Kada Portugal bez ijedne pobede u 90min osvoji EP i to je izgleda super.. Kada su smanjili broj ekipa u Evroligi i to je lose jer ce samo najjaci igrati. Je l postoji nesto sto vama ljudi odgovara danas?!?!

Rare

pre 7 godina

Ne znam koliko komentatora prati afričko prvenstvo, sem možda finala. Ima tu uvek talentovanih ekipa. Šta ima loše u tome da vidimo kako Zelenortska ostrva prolaze protiv npr Severne Irske? Ne bih se kladio da takav meč mora biti loš. Uostalom koga fudbal ne zanima, postoje i drugi programi.

Oliver

pre 7 godina

Ovo je katastrofalan sistem.Secam se sa setom prelepog Mundijala u Spaniji 82. sa 24 ekipe ili u Meksiku 86,Italiji 90,bila je to esencija kvaliteta,svaka druga utakmica je bila za pamcenje.A da li se secate neke utakmice sa minulog Evropskog prvenstva,da je ostavila neki utisak?Naravno da ne.Povecali su Evropsko prvenstvo na 24,Svetsko na 32,a sada ce na 48.To je cetvrtina clanstva FIFA,posto imaju oko 200 saveza,vise nego UN drzava.Kvalitet ce se razvodniti,a igraci preopteretiti.Vec sada veliki klubovi imaju problema sa povredama i umorom igraca.Pratim pripreme Bayerna u Kataru ovih dana i to je prvi put da imaju vremena za ozbiljne treninge sa novim trenerom Ancelotijem,jer letos zbog Evropskog prvenstva i odmora posle toga,prakticno nije bilo vremena za pripreme.Igraci su bili presrecni sto su imali bozicni odmor.Jos gore je engleskim klubovima koji imaju vise utakmica,2 kupa,nemaju duzu pauzu cak ni za Bozic.Ovo ne odgovara nikome,ni igracima,ni klubovima,ni nama gledaocima,samo Infantiniju i kamarili oko njega da zgrnu jos vise para.Predvidjam da ce se klubovi pobuniti-ili ce FIFA morati debelo da plati klubovima ciji igraci igraju za reprezentacije ili ce klubovi zabraniti igracima da igraju za reprezentacije.Zasto bi klubovi ispastali?

Cinik

pre 7 godina

Nije fer od FIFA-e ... Svetsko prvenstvo bi trebalo da ima 192 ekipe (12 grupa po 16 timova, dvokružno svako sa svakim)nakon kvalifikacija u kojima bi učestvovalo svih 196 zemalja sveta...utakmice bi trebalo da se igraju svakog dana u 7 ujutro, a nacionalna prvenstva kao i do sada....i Ligu Šampiona povećati na 96 timova, i onda bi prihodi bili na željenom nivou
(Vladimir Perisic, 9. januar 2017 10:07)

U potpunosti se slazem, sve dok trend nastajanja novih drzava i "drzava" na svetu ne dovede do zeljenog formata - svetsko prvenstvo sa 256 ekipa!

.

pre 7 godina

Jedino bi 8 grupa po 5 imalo smisla, pa od tih 5 2 idu dalje odmah ispadne boranija. Ovo je čista glupost, odes na SP da ni se vratio kući posle 2 meča...

Đorđe

pre 7 godina

Zbogom fudbale. Bilo je pravo uživanje gledati te 80-ih i 90-ih. Svetska prvenstva u Meksiku '86. i u USA '94. ostaće meni neprevaziđena.
Srušiće se sve ovo kao kula od karata pre ili kasnije. Fudbal nije nastao kao korporacija sa profitom kao jedinim ciljem, a upravo se u to pretvorio.
Nema više lepote u tom sportu, sve je podređeno profitu. Izgubilo se na kreativnosti, maštovitosti, slobodi, igrači su guraju do krajnjih granica fizičke izdrživosti, samo u u cilju pobede i rezultata kojo su opet u službi profita. Ranije je bio i cilj nadigravanje, "prodavanje" fora protivniku, neki vic. Ranije su bili igrači poput Bađa, Del Pjera, Rivalda, Maradone, Gaskojna, Piksija... koji nisu bili atlete, ali zato su bili umetnici. Danas jedino Mesi i Ibrahimović imaju tu magiju.
A biće sve gore, tako da mislim da ovo nije dugoročno održiv koncept.

Јабучило

pre 7 godina

Сад би већ морали да уведу да се светски првак аутоматски квалификује, као и прваци континената.

pejo

pre 7 godina

Mislim da nam je teško da prihvatimo tu promenu, zato što smo veliki niz godina pratili isti sistem takmičenja. Mislim da ovo i nije toliko loš, bar što se tiče naše reprezentacije, nadam se da ćemo konstantno igrati na ostalim SP, pogotovu kada pogledamo kakve mlade potencijale imamo.
Jedino što mi se ne sviđa je taj sistem 16*3, mislim da bi bilo bolje 12*4 sve isto, samo 4 grupe više.

kike

pre 7 godina

SP 2022 ce biti zadnje ozbilno svjetsko prvenstvo.Razlog..pa zato sto klubovi nece pustati igrace na ovaj nakardni mundijal.Vec je Rumenige rekao da su najveci klubovi protiv prosirenja, a FIFA i UEFA im gura prst u oko neprestano.Fudbal klizi sigurno ka sudbini evropske kosarke.Zato, uzivajmo do 2022 u koliko toliko normalnom sistemu klupskog i reprezentativnog fudbala(mada je i ovo gore nego sto je bilo prije 10, 15 godina), jer poslije nista nece biti isto.Imat cemo zatvorene lige bogatih klubova, reprezentativna takmicenja u kojim ce najvece zvjezde biti drugoligaski igraci i medijska prepucavanja nemocne fife i uefe, u cijoj ce Ligi sampiona prvi favorit biti Astana iz Kazahstana recimo, i organizacije klubova.Sve to mozemo zahvaliti FIFI i UEFI koje se ponasaju samovoljno i nista nisu naucili na tudjim greskama tj na sudbini FIBE.

ticroo

pre 7 godina

Umesto da se uvede pravilo da se za nula-nula ne dobijaju bodovi, što bi zaista doprinelo i kvalitetu i popularizaciji igre, gle' šta rade ovi slepci! Blater je uzimao pare 'ispod žita', ali bar nije sakatio fudbal, a Infantilni i ekipa će uzeti kintu legalno i urnisati igru s kvalitativne strane. Kao i ovaj jadni Euro što je bio.

duledudule

pre 7 godina

trebali su 24 grupe po dve ekipe pa da igraju po sest utakmica,pa ko je bolji ide dalje u nokaut fazu gde ce se igrati na tri dobijene...kakva glupost

Djovani Elber

pre 7 godina

Ne razumem ljude koji pisu da je ovo glupost... Pa je l' vama u interesu da gledate sto vise utakmica ili sto manje? Mi Srbi smo neverovatan narod. Cim dodje neka promena, na bolje ili na gore mi je pljujemo.. samo da ispljujemo, nema veze da li smo u pravu ili ne. Ali nikako ne mogu da se opasuljim od cinjenice da vama smeta veci broj ekipa i utakmica..

Mikiveliki

pre 7 godina

Иза свега стоји новац... Профит је најбитнији, о чему год се радило. Тренурно имамо безброј лига и такмичења. Свакодневно можемо да гледамо безмало десетине утакмица. Светско првенство је постало досадно такмичење јер је само једно, и ако најважније, у мору других. Са проширењем екипа резултат ће бити још и гори. Стотину утакмица у пар недеља, по 5-6 дневно само фудбалски фанатик може да прати. Ја лично погледам неку утакмицу у недељи или две, и сасвим ми је довољно.

Pedja

pre 7 godina

Oov je velika glupost. Lepo je zamislio sistem Infantino i bice isti broj utakmica ili jedna vise do finala. Medjutim isto tako gledaoci prate reprezentacije i navijaju za oove ili one. Posto ce biti 48 zemalja vise nece niko moci ni da prati sta se desava. I sve se to pravi samo zbog para. Nekad su SP bila sa 16 zemalja i mi smo uspevali da se plasiramo, sada nam ni 48 nije garancija.

VEČITI DELIJA

pre 7 godina

Naravno , sve je to zbog novca a ne zbog afirmacije fudbala kao i sva dešavanja danas u svijetu . Jedino je to dobro za one koji se klade , imaće veći izbor . Nije to dobro za fudbal

Darstar

pre 7 godina

"Prihodi koje će FIFA ostvariti od takmičenja u Rusiji 2018. godine iznosiće oko 3,35 milijardi evra, a od prvenstva na kojem bi trebalo da igra 48 ekipa, on će biti oko 3,95 milijardi."
Objasnili jednom recenicom zbog cega su doneli ovu suludu odluku

Idi Bre

pre 7 godina

Najzanimljivije je bilo SP sa 24 ekipe. Skoro svaka tekma je prštala od dobrog fudbala. SP sa 32 ekipe ima daleko manje dobrih utakmica, a SP sa 48 će biti živa dosada.

Celtic

pre 7 godina

Ispunice se ono sto je Miler trazio. Verovatno ce kvalf da igraju San Marino, Gibraltar, Luksemburg.. Mozda i mi sa njima ako na fifinoj glupoj listi padnemo ispod 50. mesta

Владимир

pre 7 godina

Колико ће то првенство да траје? Пар месеци, пола године? Каква глупост а све зарад додатне зараде. Оде спорт.

NS#1

pre 7 godina

Prilično sam siguran da to neću pratiti. Da, ništa im ne znači što ja neću gledati, ali sam siguran da je većina razočarana ovakvim razvojem događaja. Prethodno Evropsko prvenstvo sa razvodnjenim kvalitetom je nešto najdosadnije što sam ikada probao da gledam. Užas jedan!

Jorgovan

pre 7 godina

Isisace svu posebnost iz Svetskih prvenstava zarad finansijske koristi... Ovo vise lici na nekakvu Svetsku ligu. Cuj, grupa sa 16 ekipa...

dragan

pre 7 godina

Tri grupe po 16 ekipa??? Sumanuto! Pa koliko ce trajati prvenstvo?
(dex, 9. januar 2017 09:54)

Za ljubitelje fudbala, sto duze to bolje.

Omen

pre 7 godina

Kakvih će tu fudbalskih klasika biti.. uh, jedva čekam da gledam: Nova Kaledonoja VS Mikronezija ili Sao Tome i Principe VS Tanzanija. Spartakl u najavi!!!

Adriano_Galliani

pre 7 godina

Што више фудбала - то боље. Поготово репрезентативног, трофеј са својим народом је највише достигнуће у времену када спортисти постају милијардери, немотивисани за било шта.

Vladimir Perisic

pre 7 godina

Nije fer od FIFA-e ... Svetsko prvenstvo bi trebalo da ima 192 ekipe (12 grupa po 16 timova, dvokružno svako sa svakim)nakon kvalifikacija u kojima bi učestvovalo svih 196 zemalja sveta...utakmice bi trebalo da se igraju svakog dana u 7 ujutro, a nacionalna prvenstva kao i do sada....i Ligu Šampiona povećati na 96 timova, i onda bi prihodi bili na željenom nivou

Sole

pre 7 godina

Imam mnogo bolji predlog , jedna grupa od 48 ekipa , pa lepo svako sa svakim igra , imamo 47 kola , i milina božja. Nakon toga možemo da stavimo da 32 najbolje ekipe idu u 1/16 finala i dalje po kup sistemu. Ovako će biti još više mečeva i još veća zarada od TV prava i drugih stvari ... , a to u suštini i glavni razlog čitave ove reorganizacije , zar ne?

chinaman

pre 7 godina

Претпостваљам да сте обрнули и хтели рећи 16 група по 3 екипе (тако је, уосталом, писало на прошлом тексту о проширењу Мундијала). 3 групе по 16 екипа би стварно било превише :-D

Спортски поздрав,

Vladimir Perisic

pre 7 godina

Nije fer od FIFA-e ... Svetsko prvenstvo bi trebalo da ima 192 ekipe (12 grupa po 16 timova, dvokružno svako sa svakim)nakon kvalifikacija u kojima bi učestvovalo svih 196 zemalja sveta...utakmice bi trebalo da se igraju svakog dana u 7 ujutro, a nacionalna prvenstva kao i do sada....i Ligu Šampiona povećati na 96 timova, i onda bi prihodi bili na željenom nivou

Владимир

pre 7 godina

Колико ће то првенство да траје? Пар месеци, пола године? Каква глупост а све зарад додатне зараде. Оде спорт.

Darstar

pre 7 godina

"Prihodi koje će FIFA ostvariti od takmičenja u Rusiji 2018. godine iznosiće oko 3,35 milijardi evra, a od prvenstva na kojem bi trebalo da igra 48 ekipa, on će biti oko 3,95 milijardi."
Objasnili jednom recenicom zbog cega su doneli ovu suludu odluku

Idi Bre

pre 7 godina

Najzanimljivije je bilo SP sa 24 ekipe. Skoro svaka tekma je prštala od dobrog fudbala. SP sa 32 ekipe ima daleko manje dobrih utakmica, a SP sa 48 će biti živa dosada.

NS#1

pre 7 godina

Prilično sam siguran da to neću pratiti. Da, ništa im ne znači što ja neću gledati, ali sam siguran da je većina razočarana ovakvim razvojem događaja. Prethodno Evropsko prvenstvo sa razvodnjenim kvalitetom je nešto najdosadnije što sam ikada probao da gledam. Užas jedan!

Mikiveliki

pre 7 godina

Иза свега стоји новац... Профит је најбитнији, о чему год се радило. Тренурно имамо безброј лига и такмичења. Свакодневно можемо да гледамо безмало десетине утакмица. Светско првенство је постало досадно такмичење јер је само једно, и ако најважније, у мору других. Са проширењем екипа резултат ће бити још и гори. Стотину утакмица у пар недеља, по 5-6 дневно само фудбалски фанатик може да прати. Ја лично погледам неку утакмицу у недељи или две, и сасвим ми је довољно.

Sole

pre 7 godina

Imam mnogo bolji predlog , jedna grupa od 48 ekipa , pa lepo svako sa svakim igra , imamo 47 kola , i milina božja. Nakon toga možemo da stavimo da 32 najbolje ekipe idu u 1/16 finala i dalje po kup sistemu. Ovako će biti još više mečeva i još veća zarada od TV prava i drugih stvari ... , a to u suštini i glavni razlog čitave ove reorganizacije , zar ne?

Omen

pre 7 godina

Kakvih će tu fudbalskih klasika biti.. uh, jedva čekam da gledam: Nova Kaledonoja VS Mikronezija ili Sao Tome i Principe VS Tanzanija. Spartakl u najavi!!!

LJUBA SLOG

pre 7 godina

GROUP 1:GERMANY,JAPAN,MEXICO
GROUP 2:SPAIN,WALES,ALGERIA
GROUP 3:BRASIL,TURKEY,EGYPT
GROUP 4:FRANCE,IRAN,PANAMA
GROUP 5:ITALY,CZECH,AUSTRALIA
GROUP 6:PORTUGAL,SOUTH KOREA,ECUADOR
GROUP 7:ARGENTINA,USA,GREECE
GROUP 8:HOLLAND,CHINA,NIGERIA
GROUP 9:ENGLAND,NEW ZEALAND,URUGUAY
GROUP10:RUSSIA,IVORY COAST,JAMAICA
GROUP11:BELGIUM,QATAR,GHANA
GROUP12:SERBIA,CAMEROON,UAE
GROUP13:CROATIA,COLOMBIA,GABON
GROUP14:DENMARK,COSTARICA,SAUDI ARABIA
GROUP15:SLOVAKIA,IRELAND,PARAGUAY
GROUP16:POLAND,HONDURAS,DR CONGO

To bi otprilike ovako izgledalo... :-)

Celtic

pre 7 godina

Ispunice se ono sto je Miler trazio. Verovatno ce kvalf da igraju San Marino, Gibraltar, Luksemburg.. Mozda i mi sa njima ako na fifinoj glupoj listi padnemo ispod 50. mesta

Јабучило

pre 7 godina

Сад би већ морали да уведу да се светски првак аутоматски квалификује, као и прваци континената.

kike

pre 7 godina

SP 2022 ce biti zadnje ozbilno svjetsko prvenstvo.Razlog..pa zato sto klubovi nece pustati igrace na ovaj nakardni mundijal.Vec je Rumenige rekao da su najveci klubovi protiv prosirenja, a FIFA i UEFA im gura prst u oko neprestano.Fudbal klizi sigurno ka sudbini evropske kosarke.Zato, uzivajmo do 2022 u koliko toliko normalnom sistemu klupskog i reprezentativnog fudbala(mada je i ovo gore nego sto je bilo prije 10, 15 godina), jer poslije nista nece biti isto.Imat cemo zatvorene lige bogatih klubova, reprezentativna takmicenja u kojim ce najvece zvjezde biti drugoligaski igraci i medijska prepucavanja nemocne fife i uefe, u cijoj ce Ligi sampiona prvi favorit biti Astana iz Kazahstana recimo, i organizacije klubova.Sve to mozemo zahvaliti FIFI i UEFI koje se ponasaju samovoljno i nista nisu naucili na tudjim greskama tj na sudbini FIBE.

Паклена поморанџа

pre 7 godina

Супер! Када буду дуплирали број учесника на 96, бићемо на корак од пласмана на СП. Само напред, сада не смемо одустати ...

grunf

pre 7 godina

Ja mislim da je sledeća izmena da bude 64 grupe sa po jednom reprezentacijom i da samo prvi u grupi ide dalje.
Kakvi mozgovi vode svetski fudbal to je jedini logični nastavak ovih "reformi" !

Boston

pre 7 godina

Ma briga me. Jos dva svetska cu ogledati kako treba a nakon toga cu verovatno biti ozenjen jer cu imati preko 30 godina tako da fudbal me nece zanimati. Cak i sada me zanima sve manje i manje

Đorđe

pre 7 godina

Zbogom fudbale. Bilo je pravo uživanje gledati te 80-ih i 90-ih. Svetska prvenstva u Meksiku '86. i u USA '94. ostaće meni neprevaziđena.
Srušiće se sve ovo kao kula od karata pre ili kasnije. Fudbal nije nastao kao korporacija sa profitom kao jedinim ciljem, a upravo se u to pretvorio.
Nema više lepote u tom sportu, sve je podređeno profitu. Izgubilo se na kreativnosti, maštovitosti, slobodi, igrači su guraju do krajnjih granica fizičke izdrživosti, samo u u cilju pobede i rezultata kojo su opet u službi profita. Ranije je bio i cilj nadigravanje, "prodavanje" fora protivniku, neki vic. Ranije su bili igrači poput Bađa, Del Pjera, Rivalda, Maradone, Gaskojna, Piksija... koji nisu bili atlete, ali zato su bili umetnici. Danas jedino Mesi i Ibrahimović imaju tu magiju.
A biće sve gore, tako da mislim da ovo nije dugoročno održiv koncept.

Oliver

pre 7 godina

Ovo je katastrofalan sistem.Secam se sa setom prelepog Mundijala u Spaniji 82. sa 24 ekipe ili u Meksiku 86,Italiji 90,bila je to esencija kvaliteta,svaka druga utakmica je bila za pamcenje.A da li se secate neke utakmice sa minulog Evropskog prvenstva,da je ostavila neki utisak?Naravno da ne.Povecali su Evropsko prvenstvo na 24,Svetsko na 32,a sada ce na 48.To je cetvrtina clanstva FIFA,posto imaju oko 200 saveza,vise nego UN drzava.Kvalitet ce se razvodniti,a igraci preopteretiti.Vec sada veliki klubovi imaju problema sa povredama i umorom igraca.Pratim pripreme Bayerna u Kataru ovih dana i to je prvi put da imaju vremena za ozbiljne treninge sa novim trenerom Ancelotijem,jer letos zbog Evropskog prvenstva i odmora posle toga,prakticno nije bilo vremena za pripreme.Igraci su bili presrecni sto su imali bozicni odmor.Jos gore je engleskim klubovima koji imaju vise utakmica,2 kupa,nemaju duzu pauzu cak ni za Bozic.Ovo ne odgovara nikome,ni igracima,ni klubovima,ni nama gledaocima,samo Infantiniju i kamarili oko njega da zgrnu jos vise para.Predvidjam da ce se klubovi pobuniti-ili ce FIFA morati debelo da plati klubovima ciji igraci igraju za reprezentacije ili ce klubovi zabraniti igracima da igraju za reprezentacije.Zasto bi klubovi ispastali?

kaokakao

pre 7 godina

Ekstra! Gubi svaki smisao, sto i jeste cilj nekoga, da se reprezentativni fudbal unisti. Znamo dobro sta klubovi misle o reprezentacijama.

ticroo

pre 7 godina

Umesto da se uvede pravilo da se za nula-nula ne dobijaju bodovi, što bi zaista doprinelo i kvalitetu i popularizaciji igre, gle' šta rade ovi slepci! Blater je uzimao pare 'ispod žita', ali bar nije sakatio fudbal, a Infantilni i ekipa će uzeti kintu legalno i urnisati igru s kvalitativne strane. Kao i ovaj jadni Euro što je bio.

pejo

pre 7 godina

Mislim da nam je teško da prihvatimo tu promenu, zato što smo veliki niz godina pratili isti sistem takmičenja. Mislim da ovo i nije toliko loš, bar što se tiče naše reprezentacije, nadam se da ćemo konstantno igrati na ostalim SP, pogotovu kada pogledamo kakve mlade potencijale imamo.
Jedino što mi se ne sviđa je taj sistem 16*3, mislim da bi bilo bolje 12*4 sve isto, samo 4 grupe više.

duledudule

pre 7 godina

trebali su 24 grupe po dve ekipe pa da igraju po sest utakmica,pa ko je bolji ide dalje u nokaut fazu gde ce se igrati na tri dobijene...kakva glupost

VEČITI DELIJA

pre 7 godina

Naravno , sve je to zbog novca a ne zbog afirmacije fudbala kao i sva dešavanja danas u svijetu . Jedino je to dobro za one koji se klade , imaće veći izbor . Nije to dobro za fudbal

Cinik

pre 7 godina

Nije fer od FIFA-e ... Svetsko prvenstvo bi trebalo da ima 192 ekipe (12 grupa po 16 timova, dvokružno svako sa svakim)nakon kvalifikacija u kojima bi učestvovalo svih 196 zemalja sveta...utakmice bi trebalo da se igraju svakog dana u 7 ujutro, a nacionalna prvenstva kao i do sada....i Ligu Šampiona povećati na 96 timova, i onda bi prihodi bili na željenom nivou
(Vladimir Perisic, 9. januar 2017 10:07)

U potpunosti se slazem, sve dok trend nastajanja novih drzava i "drzava" na svetu ne dovede do zeljenog formata - svetsko prvenstvo sa 256 ekipa!

chinaman

pre 7 godina

Претпостваљам да сте обрнули и хтели рећи 16 група по 3 екипе (тако је, уосталом, писало на прошлом тексту о проширењу Мундијала). 3 групе по 16 екипа би стварно било превише :-D

Спортски поздрав,

Oliver

pre 7 godina

@predator
Idu dalje 2 ekipe iz svake grupe.Dakle 16 grupa po 3 ekipe,svako u grupi odigra po 2 utakmice,dalje idu 2 ekipe.Prolazi 32 ekipe,16 otpada.I onda odmah ide nokaut faza-sesnaestina finala,pa osmina-,cetvrt- i polufinale i finale.Finalista ce imati 7 utakmica kao i do sada,ali ce ukupan broj utamica biti veci,u cemu se i krije dodatna zarada.

Karim Abdul Dzabar

pre 7 godina

Mi smo narod koji inace voli fudbal ali po ovim komentarima vidim da u stvari nije tako. Ljudima smeta prosirenje SP i veci broj utakmica!!??! Kazu, bice losiji kvalitet. A kada smo bez ikakve igre sa igracem vise, bunker fudbalom, dobili Nemce tada je bilo super. Kada Portugal bez ijedne pobede u 90min osvoji EP i to je izgleda super.. Kada su smanjili broj ekipa u Evroligi i to je lose jer ce samo najjaci igrati. Je l postoji nesto sto vama ljudi odgovara danas?!?!

Pedja

pre 7 godina

Oov je velika glupost. Lepo je zamislio sistem Infantino i bice isti broj utakmica ili jedna vise do finala. Medjutim isto tako gledaoci prate reprezentacije i navijaju za oove ili one. Posto ce biti 48 zemalja vise nece niko moci ni da prati sta se desava. I sve se to pravi samo zbog para. Nekad su SP bila sa 16 zemalja i mi smo uspevali da se plasiramo, sada nam ni 48 nije garancija.

Ivan

pre 7 godina

Znači rešili su da upropaste Svetsko prvenstvo! 48 repki na Mondijalu? Katastrofa! Znači čak čak 16 repki više nego do sada! Upropastiće Svetsko prvenstvo, obesmisliti prvi krug po grupama (čak 16 grupi sa po 3 repke, pregršt "derbija" po grupama tipa Katar - Senegal ili Kina - Zimbabve plus iz svake grupe idu 2 repke dalje a samo jedna ispada što dodatno ubija draž takmičenja po grupama kakav je nekada bio), obesmisliće i drugi krug u kome će favoriti igrati "derbije" tipa Nemačka - Solomonska Ostrva ili Brazil - Singapur! Napraviće totalni cirkus od Mundijala! Glomazno a nekvalitetno takmičenje sa gomilom neatraktivnih utakmica lišenih neizvesnosti i otvorenog napadačkog fudbala sa neatraktivnim protivnicima ubiće draž Mondijala kakav poznajemo!

Sa setom će se svi ljubitelji fudbala sećati starih dobrih vremena kada je Mondijal imao 16 učesnika a Evropsko 8 i kada su isti bili prepuni gomilom vrhunskih utakmica najboljih svetskih repki, utakmica prepunih kvaliteta, draži i neizvesnosti....

Jorgovan

pre 7 godina

Isisace svu posebnost iz Svetskih prvenstava zarad finansijske koristi... Ovo vise lici na nekakvu Svetsku ligu. Cuj, grupa sa 16 ekipa...

bogoljub

pre 7 godina

1.ogromna glupost EP sa 24 ekipa. Mislim da je svima bilo jasno. Naime, nemam problem sto igra severna irska, albanija...ali u takvoj situaciji albaniji i irskoj ostaje samo totalno disciplinovana defanziva, a imaju igrace koji na to mogu da odgovore i onda imamo utakmicu svedska r.irska bez suta u okvir gola ili uopdte za poluvreme. Jednostavno, to je jedina sansa tim ekipama, a ta sansa im je data sa tim sto 3 ekipe idu dalje. Razumeo sam prosirenje sa 8 na 16 zbog raspada jugoslavihe, sssr i cehoslovacke. Ovo kao sad popularizacija..pa nije poenta svi da igraju...
2.glupost..katar domacin SP. Molim vas..pa koji katar i fudbal, plus pustinja i plus drzava manja od Beograda. Razumem da je fudbal postao i biznis, ali da li je moguce da se nema mere. Jos ako padne cena nafte na dolar..sta, menjamo domacina...razumem da menjamo da je rat..ali nemam reci..
3.glupost ova vest. Pa cekajte. Svaka cetvrta clanica da igra...gubi se smisao svaki. Jedino je dobro sto prvak opet igra 7,utakmica..ali razvodnjava se kvalietet. Apsurdno je da je fudbal kao igra napredovao, a da na SP 1970.godine imate bolje utakmice (u smislu neizvesnosti, atraktivnosti) nego na EP 2016. I 32 ekipe sam razumeo kao posledicu nastanka novih drzava.
P.S. Liga sampiona sa ovim formatom mi i ima smisla ali i tu treba pronaci neku meru, koja se (ne)uspesno jos uvek trazi, ali s obzirom na ove tri gore stvari...
Nazalost i nasa deca ce i u sportu biti uskracena za stvari koje smo mi gledali

neko ko se seća utakmice mančester fiorentina 3-3

pre 7 godina

Koji idiotizam. Ja hoću da gledam jake i kvalitetne utakmice tipa nemačka brazil, italija holandija, španija argentina, a ne da me smaraju slovenija južna afrika, i tako to. Istu su svinjariju napravili sa ligom šampiona. Da li se neko seća šampionskog puta mančester junajteda 99 godine? kako su bile jake grupe i kako su bila jaka četvrt finala, a i samim tim i kasnije utakmice. Sve su to pokvarili da bi primili neke nesretnike iz istočne evrope tipa cska, partizan, dinamo, maribor i ostale, koji i kad udju izgube sve utakmice. Pa valjda je suština da barsa igra sa mančesterom i bajern sa realom, to je liga šampiona.

albatros.budala

pre 7 godina

Na stranu sto se ovo desava iz finansijskih razloga, to je druga prica. Ali ne vidim u cemu je problem i sa Eurom od 24 ekipe koje je za nama? Meni je bas interesantno videti Madjarsku, Island, Vels, Albaniju... Nemam prilike nikad da ih gledam na velikim takmicenjima, i mislim da ce podjednako interesantno biti gledati malo i Egipat, Irak, Jamajku, Venecuelu... zasto da ne? Ako neko misli da je garant kvaliteta fudbala da ekipe budu sto poznatije i skuplje, onda takav i ne treba da prati fudbal jer nema pojma. SP u fudbalu je jedan od poslednjih bastiona sportskog duha u fudbalu i treba ga shvatiti zaista tako - Svetsko prvenstvo, i nema razloga da ono bude rezervisano uvek za iste ekipe. Primer - Katar domacin, i iz cele Azije upada jos 3-4 ekipe i to uvek iste... Ej, a Azija 2/3 svetskog stanovnistva

Ljubisa livac

pre 7 godina

@albatros
Sta ima veze sto je Azija 2/3 stanovnistva kada ne znaju da igraju fudbal? Po tome bi ti da pikaji Indija, Banglades i td? Kojima bi i Island sasio pet komada bez greske. Ljudi hoce da gledaju kvalitetan fudbal a ne polu amatere, tako da ovo ne pije vodu.

Predator

pre 7 godina

Tri grupe po 16 ekipa??? Sumanuto! Pa koliko ce trajati prvenstvo?
(dex, 9. januar 2017 09:54)
Igrace se 16 grupa po 3 ekipe i to donosi isti broj utakmica grupne faze kao i 8 grupa po 4 ekipe. Tako da nece biti neke bitnije promene u broju utakmica, osim ako bi iz svake grupe prolazile po dve ekipe. Onda ce biti 16 utakmica vise, a to je samo 5 ili 6 dana da duze traje SP.

vidim sve

pre 7 godina

Не,не, то ништа не ваља! 64 репрезентација и свако са сваким,али за месец дана. Па ко издржи. Бизнис је то.

losa im matematika

pre 7 godina

Bolje da bude 12 grupa po 4.
Ili zasto lepo ne naprave prvenstvo sa 64 ekipe odmah i da ne razmisljamo. Ionako ce se to desiti za 15-20 godina.

.

pre 7 godina

Jedino bi 8 grupa po 5 imalo smisla, pa od tih 5 2 idu dalje odmah ispadne boranija. Ovo je čista glupost, odes na SP da ni se vratio kući posle 2 meča...

mex

pre 7 godina

(Idi Bre, 09. januar 2017 11:52)

a tek zamisli prvenstvo sa 12 ekipa!! kakav bi to tek vrhunski fudbal bio! Mada ne bi opet ni blizu bio kao onom sa samo 6 ekpia! E tu bi bilo svega!

dragan

pre 7 godina

Tri grupe po 16 ekipa??? Sumanuto! Pa koliko ce trajati prvenstvo?
(dex, 9. januar 2017 09:54)

Za ljubitelje fudbala, sto duze to bolje.

Crudelta

pre 7 godina

Ja ne znam da li pola ovih sto kazu da ce biti vise utakmica znaju da racunaju...broj ostaje isti samo se bzv dodaje 16 reprezentacija. Na svakom SP obavezno zaluta po koja sada ce ih zalutati pola. Format sa 24 reprezentacije je bio najzanimljiviji jer em je bilo tesko kvalifikovati se a kasnije je skoro svaki mec bio vazan. I neko pomenu da li gledamo prvenstvo Afrike,evo ja godinama unazad pratim skoro kompletna prvenstva i mogu ti reci da nista dosadnije nema od tog prvenstva. E sada zamisli grupu gde ce biti npr Nemacka,Gabon i Bahrein i npr Nemci oderu u prva dva meca ove dve sa po 5-0 i cemu uopste utakmica gabon-bahrein? A bice mnogo i takvih reprezentacija a i nebitnih meceva jer prakticno posle samo jedno meca mozes da se pakujes kuci.

Petar

pre 7 godina

Ma treba to dignuti na 96 ekipa. I ukinuti kvalifikacije za svjetsko prvenstvo. Dakle svi idu na turnir. I dužinu-širinu gola napraviti po plasmanu repke na fifinoj ljestvici. Brazil i ostali bi imali normalne golove a manje rangirane ekipe bi imale smanjenu dužinu i širinu gola a onim najniže rangiranim se ne bi svirao of sajd tako da bude tu negdje tekma i da se ne javljaju ovi što kažu da će biti previše tekmi u kojima se od početka zna pobjednik.

zoki

pre 7 godina

Od sada ce na prvenstvu biti 16 reprezentacija vise, Evropi je od tih 16 mesta pripalo samo 3, a ostalih 13 ce se raspodeliti na Afriku, Aziju i Ameriku, time uopste nece podici kvalitet fudbala, samo ce doci jos losih Africkih i Azijskih ekipa koje ce cuvati rezultat i igrati na X.

Јабучило

pre 7 godina

Osuli ste srblje i kamenje po dužini prvenstva i broju utakmica a niko nije zapazio očiglednu stvar, igraće se isto kao do sada. U grupnim fazama sa 8 grupa po 4 ekipe igra se ukupno 48 utakmica, isto kao u razigravanju 16 grupa sa po 3 ekipe. Nakon toga je osmina finala.
(Serben, 09. januar 2017 16:05)

А по новом шеснаестина финала, јер 32 репрезентације иду даље.

Petar

pre 7 godina

(Karim Abdul Dzabar, 9. januar 2017 14:31)

Portugal je pobjedio Wales unutar 90 minuta. No nije bitno, nogomet je više od nekakvog vremena u kojem se mora zabiti gol. Svaka čast Portugalcima.

Adriano_Galliani

pre 7 godina

Што више фудбала - то боље. Поготово репрезентативног, трофеј са својим народом је највише достигнуће у времену када спортисти постају милијардери, немотивисани за било шта.

Poltroni

pre 7 godina

Znaci od 2026. Taman da Amerika napravi jos 50ak državica i protektorata po svetu i iscepka npr neku Španiju na 4 države. Sramna FIFA i zapadna propaganda

Serben

pre 7 godina

Osuli ste srblje i kamenje po dužini prvenstva i broju utakmica a niko nije zapazio očiglednu stvar, igraće se isto kao do sada. U grupnim fazama sa 8 grupa po 4 ekipe igra se ukupno 48 utakmica, isto kao u razigravanju 16 grupa sa po 3 ekipe. Nakon toga je osmina finala.

Kajdanka

pre 7 godina

Taman će Hrvatska biti u šesnaestoj grupi, grupi U.
(expert, 9. januar 2017 12:48)

Mislim da se ipak nadas da ce Hrvatska biti u grupi u kojoj nece biti Srbija.

ticroo

pre 7 godina

Ne znam koliko komentatora prati afričko prvenstvo, sem možda finala. Ima tu uvek talentovanih ekipa. Šta ima loše u tome da vidimo kako Zelenortska ostrva prolaze protiv npr Severne Irske? Ne bih se kladio da takav meč mora biti loš. Uostalom koga fudbal ne zanima, postoje i drugi programi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Rare, 9. januar 2017 14:37)

Onda bi ti očito trebao da se prešaltaš na pomenute programe.

Djovani Elber

pre 7 godina

Ne razumem ljude koji pisu da je ovo glupost... Pa je l' vama u interesu da gledate sto vise utakmica ili sto manje? Mi Srbi smo neverovatan narod. Cim dodje neka promena, na bolje ili na gore mi je pljujemo.. samo da ispljujemo, nema veze da li smo u pravu ili ne. Ali nikako ne mogu da se opasuljim od cinjenice da vama smeta veci broj ekipa i utakmica..

Rare

pre 7 godina

Ne znam koliko komentatora prati afričko prvenstvo, sem možda finala. Ima tu uvek talentovanih ekipa. Šta ima loše u tome da vidimo kako Zelenortska ostrva prolaze protiv npr Severne Irske? Ne bih se kladio da takav meč mora biti loš. Uostalom koga fudbal ne zanima, postoje i drugi programi.

Dzo

pre 7 godina

(Crudelta, 9. januar 2017 16:02)

Pa valjda je bolje da veci broj reprezentacija ima sansu da igra SP. Isto to vazi i za igrace. Neke reprezentacije ceo zivot gledaju kvalifikacije, dakle 2 utakmice u 2 nedelje pa onda 5 meseci pauza.. ovo je mozda prilika da bas te reprezentacije ucestvuju na SP.. kao sto je i nasa izmedju ostalog. Isto tako vidim da vam smeta novac koji ce uzeti organizatori pa da vas pitam, je l to novac iz vaseg dzepa i da li vam oni otimaju cim vam to toliko smeta???

Dzoni

pre 7 godina

Dobro bi bilo i da ne igraju reprezentacije drzava, vec reprezentacije liga tih drzava. To bi podiglo nivo fudbala u zemljama gde lige nisu tako jake.

Pa kako

pre 7 godina

Još samo da se ukinu nerešeni rezultati i da posle 90 min slede penali ukoliko bude nerešeno. Nema kalkulacija i fudbal postaje zanimljiviji.

Nikodije IV

pre 7 godina

Ej, navijaci, fudbal i mnogi drugi sportovi odavno nisu nista drugo nego izvor prihoda za one koji vec imaju i previse. FIFA i ostali znaju da narodu treba hleba i cirkusa i to obilato koriste. Znaci sve promene u organizaciji takmicenja imaju zajednicki cilj: rast profita.

RadomirVR

pre 7 godina

Molim vas proverite ovaj link. To se odnosi nna kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ali mislim da će i svetsko biti po sličnom principu.

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2862332/UEFA-Nations-League-explained-new-European-tournament-work-affects-Euro-2020-qualifying.html

Vest je delimična. Prvo se sve države dele na 4 divizije prema koeficijentu i samo prvak ide u viši rank. Prva divizija igra svetsko prvenstvo, znači samo najjače i najbolje repke.

sinisa

pre 7 godina

Ko malo bolje analizira,ovo nije lose...Iz svake grupe pobjednik ide dalje a ove ostale dvije ekipe ispadaju,znaci borba za prvo mjesto u grupi.

Djovani Elber

pre 7 godina

Ne razumem ljude koji pisu da je ovo glupost... Pa je l' vama u interesu da gledate sto vise utakmica ili sto manje? Mi Srbi smo neverovatan narod. Cim dodje neka promena, na bolje ili na gore mi je pljujemo.. samo da ispljujemo, nema veze da li smo u pravu ili ne. Ali nikako ne mogu da se opasuljim od cinjenice da vama smeta veci broj ekipa i utakmica..

dragan

pre 7 godina

Tri grupe po 16 ekipa??? Sumanuto! Pa koliko ce trajati prvenstvo?
(dex, 9. januar 2017 09:54)

Za ljubitelje fudbala, sto duze to bolje.

pejo

pre 7 godina

Mislim da nam je teško da prihvatimo tu promenu, zato što smo veliki niz godina pratili isti sistem takmičenja. Mislim da ovo i nije toliko loš, bar što se tiče naše reprezentacije, nadam se da ćemo konstantno igrati na ostalim SP, pogotovu kada pogledamo kakve mlade potencijale imamo.
Jedino što mi se ne sviđa je taj sistem 16*3, mislim da bi bilo bolje 12*4 sve isto, samo 4 grupe više.

Adriano_Galliani

pre 7 godina

Што више фудбала - то боље. Поготово репрезентативног, трофеј са својим народом је највише достигнуће у времену када спортисти постају милијардери, немотивисани за било шта.

Владимир

pre 7 godina

Колико ће то првенство да траје? Пар месеци, пола године? Каква глупост а све зарад додатне зараде. Оде спорт.

Kajdanka

pre 7 godina

Taman će Hrvatska biti u šesnaestoj grupi, grupi U.
(expert, 9. januar 2017 12:48)

Mislim da se ipak nadas da ce Hrvatska biti u grupi u kojoj nece biti Srbija.

Rare

pre 7 godina

Ne znam koliko komentatora prati afričko prvenstvo, sem možda finala. Ima tu uvek talentovanih ekipa. Šta ima loše u tome da vidimo kako Zelenortska ostrva prolaze protiv npr Severne Irske? Ne bih se kladio da takav meč mora biti loš. Uostalom koga fudbal ne zanima, postoje i drugi programi.

Karim Abdul Dzabar

pre 7 godina

Mi smo narod koji inace voli fudbal ali po ovim komentarima vidim da u stvari nije tako. Ljudima smeta prosirenje SP i veci broj utakmica!!??! Kazu, bice losiji kvalitet. A kada smo bez ikakve igre sa igracem vise, bunker fudbalom, dobili Nemce tada je bilo super. Kada Portugal bez ijedne pobede u 90min osvoji EP i to je izgleda super.. Kada su smanjili broj ekipa u Evroligi i to je lose jer ce samo najjaci igrati. Je l postoji nesto sto vama ljudi odgovara danas?!?!

sinisa

pre 7 godina

Ko malo bolje analizira,ovo nije lose...Iz svake grupe pobjednik ide dalje a ove ostale dvije ekipe ispadaju,znaci borba za prvo mjesto u grupi.

Boston

pre 7 godina

Ma briga me. Jos dva svetska cu ogledati kako treba a nakon toga cu verovatno biti ozenjen jer cu imati preko 30 godina tako da fudbal me nece zanimati. Cak i sada me zanima sve manje i manje

NS#1

pre 7 godina

Prilično sam siguran da to neću pratiti. Da, ništa im ne znači što ja neću gledati, ali sam siguran da je većina razočarana ovakvim razvojem događaja. Prethodno Evropsko prvenstvo sa razvodnjenim kvalitetom je nešto najdosadnije što sam ikada probao da gledam. Užas jedan!

mex

pre 7 godina

(Idi Bre, 09. januar 2017 11:52)

a tek zamisli prvenstvo sa 12 ekipa!! kakav bi to tek vrhunski fudbal bio! Mada ne bi opet ni blizu bio kao onom sa samo 6 ekpia! E tu bi bilo svega!

Poltroni

pre 7 godina

Znaci od 2026. Taman da Amerika napravi jos 50ak državica i protektorata po svetu i iscepka npr neku Španiju na 4 države. Sramna FIFA i zapadna propaganda

Jorgovan

pre 7 godina

Isisace svu posebnost iz Svetskih prvenstava zarad finansijske koristi... Ovo vise lici na nekakvu Svetsku ligu. Cuj, grupa sa 16 ekipa...

Omen

pre 7 godina

Kakvih će tu fudbalskih klasika biti.. uh, jedva čekam da gledam: Nova Kaledonoja VS Mikronezija ili Sao Tome i Principe VS Tanzanija. Spartakl u najavi!!!

Serben

pre 7 godina

Osuli ste srblje i kamenje po dužini prvenstva i broju utakmica a niko nije zapazio očiglednu stvar, igraće se isto kao do sada. U grupnim fazama sa 8 grupa po 4 ekipe igra se ukupno 48 utakmica, isto kao u razigravanju 16 grupa sa po 3 ekipe. Nakon toga je osmina finala.

Dzo

pre 7 godina

(Crudelta, 9. januar 2017 16:02)

Pa valjda je bolje da veci broj reprezentacija ima sansu da igra SP. Isto to vazi i za igrace. Neke reprezentacije ceo zivot gledaju kvalifikacije, dakle 2 utakmice u 2 nedelje pa onda 5 meseci pauza.. ovo je mozda prilika da bas te reprezentacije ucestvuju na SP.. kao sto je i nasa izmedju ostalog. Isto tako vidim da vam smeta novac koji ce uzeti organizatori pa da vas pitam, je l to novac iz vaseg dzepa i da li vam oni otimaju cim vam to toliko smeta???

Vladimir Perisic

pre 7 godina

Nije fer od FIFA-e ... Svetsko prvenstvo bi trebalo da ima 192 ekipe (12 grupa po 16 timova, dvokružno svako sa svakim)nakon kvalifikacija u kojima bi učestvovalo svih 196 zemalja sveta...utakmice bi trebalo da se igraju svakog dana u 7 ujutro, a nacionalna prvenstva kao i do sada....i Ligu Šampiona povećati na 96 timova, i onda bi prihodi bili na željenom nivou

Idi Bre

pre 7 godina

Najzanimljivije je bilo SP sa 24 ekipe. Skoro svaka tekma je prštala od dobrog fudbala. SP sa 32 ekipe ima daleko manje dobrih utakmica, a SP sa 48 će biti živa dosada.

albatros.budala

pre 7 godina

Na stranu sto se ovo desava iz finansijskih razloga, to je druga prica. Ali ne vidim u cemu je problem i sa Eurom od 24 ekipe koje je za nama? Meni je bas interesantno videti Madjarsku, Island, Vels, Albaniju... Nemam prilike nikad da ih gledam na velikim takmicenjima, i mislim da ce podjednako interesantno biti gledati malo i Egipat, Irak, Jamajku, Venecuelu... zasto da ne? Ako neko misli da je garant kvaliteta fudbala da ekipe budu sto poznatije i skuplje, onda takav i ne treba da prati fudbal jer nema pojma. SP u fudbalu je jedan od poslednjih bastiona sportskog duha u fudbalu i treba ga shvatiti zaista tako - Svetsko prvenstvo, i nema razloga da ono bude rezervisano uvek za iste ekipe. Primer - Katar domacin, i iz cele Azije upada jos 3-4 ekipe i to uvek iste... Ej, a Azija 2/3 svetskog stanovnistva

neko ko se seća utakmice mančester fiorentina 3-3

pre 7 godina

Koji idiotizam. Ja hoću da gledam jake i kvalitetne utakmice tipa nemačka brazil, italija holandija, španija argentina, a ne da me smaraju slovenija južna afrika, i tako to. Istu su svinjariju napravili sa ligom šampiona. Da li se neko seća šampionskog puta mančester junajteda 99 godine? kako su bile jake grupe i kako su bila jaka četvrt finala, a i samim tim i kasnije utakmice. Sve su to pokvarili da bi primili neke nesretnike iz istočne evrope tipa cska, partizan, dinamo, maribor i ostale, koji i kad udju izgube sve utakmice. Pa valjda je suština da barsa igra sa mančesterom i bajern sa realom, to je liga šampiona.

Crudelta

pre 7 godina

Ja ne znam da li pola ovih sto kazu da ce biti vise utakmica znaju da racunaju...broj ostaje isti samo se bzv dodaje 16 reprezentacija. Na svakom SP obavezno zaluta po koja sada ce ih zalutati pola. Format sa 24 reprezentacije je bio najzanimljiviji jer em je bilo tesko kvalifikovati se a kasnije je skoro svaki mec bio vazan. I neko pomenu da li gledamo prvenstvo Afrike,evo ja godinama unazad pratim skoro kompletna prvenstva i mogu ti reci da nista dosadnije nema od tog prvenstva. E sada zamisli grupu gde ce biti npr Nemacka,Gabon i Bahrein i npr Nemci oderu u prva dva meca ove dve sa po 5-0 i cemu uopste utakmica gabon-bahrein? A bice mnogo i takvih reprezentacija a i nebitnih meceva jer prakticno posle samo jedno meca mozes da se pakujes kuci.

kaokakao

pre 7 godina

Ekstra! Gubi svaki smisao, sto i jeste cilj nekoga, da se reprezentativni fudbal unisti. Znamo dobro sta klubovi misle o reprezentacijama.

Predator

pre 7 godina

Tri grupe po 16 ekipa??? Sumanuto! Pa koliko ce trajati prvenstvo?
(dex, 9. januar 2017 09:54)
Igrace se 16 grupa po 3 ekipe i to donosi isti broj utakmica grupne faze kao i 8 grupa po 4 ekipe. Tako da nece biti neke bitnije promene u broju utakmica, osim ako bi iz svake grupe prolazile po dve ekipe. Onda ce biti 16 utakmica vise, a to je samo 5 ili 6 dana da duze traje SP.

Sole

pre 7 godina

Imam mnogo bolji predlog , jedna grupa od 48 ekipa , pa lepo svako sa svakim igra , imamo 47 kola , i milina božja. Nakon toga možemo da stavimo da 32 najbolje ekipe idu u 1/16 finala i dalje po kup sistemu. Ovako će biti još više mečeva i još veća zarada od TV prava i drugih stvari ... , a to u suštini i glavni razlog čitave ove reorganizacije , zar ne?

Mikiveliki

pre 7 godina

Иза свега стоји новац... Профит је најбитнији, о чему год се радило. Тренурно имамо безброј лига и такмичења. Свакодневно можемо да гледамо безмало десетине утакмица. Светско првенство је постало досадно такмичење јер је само једно, и ако најважније, у мору других. Са проширењем екипа резултат ће бити још и гори. Стотину утакмица у пар недеља, по 5-6 дневно само фудбалски фанатик може да прати. Ја лично погледам неку утакмицу у недељи или две, и сасвим ми је довољно.

Oliver

pre 7 godina

Ovo je katastrofalan sistem.Secam se sa setom prelepog Mundijala u Spaniji 82. sa 24 ekipe ili u Meksiku 86,Italiji 90,bila je to esencija kvaliteta,svaka druga utakmica je bila za pamcenje.A da li se secate neke utakmice sa minulog Evropskog prvenstva,da je ostavila neki utisak?Naravno da ne.Povecali su Evropsko prvenstvo na 24,Svetsko na 32,a sada ce na 48.To je cetvrtina clanstva FIFA,posto imaju oko 200 saveza,vise nego UN drzava.Kvalitet ce se razvodniti,a igraci preopteretiti.Vec sada veliki klubovi imaju problema sa povredama i umorom igraca.Pratim pripreme Bayerna u Kataru ovih dana i to je prvi put da imaju vremena za ozbiljne treninge sa novim trenerom Ancelotijem,jer letos zbog Evropskog prvenstva i odmora posle toga,prakticno nije bilo vremena za pripreme.Igraci su bili presrecni sto su imali bozicni odmor.Jos gore je engleskim klubovima koji imaju vise utakmica,2 kupa,nemaju duzu pauzu cak ni za Bozic.Ovo ne odgovara nikome,ni igracima,ni klubovima,ni nama gledaocima,samo Infantiniju i kamarili oko njega da zgrnu jos vise para.Predvidjam da ce se klubovi pobuniti-ili ce FIFA morati debelo da plati klubovima ciji igraci igraju za reprezentacije ili ce klubovi zabraniti igracima da igraju za reprezentacije.Zasto bi klubovi ispastali?

Celtic

pre 7 godina

Ispunice se ono sto je Miler trazio. Verovatno ce kvalf da igraju San Marino, Gibraltar, Luksemburg.. Mozda i mi sa njima ako na fifinoj glupoj listi padnemo ispod 50. mesta

kike

pre 7 godina

SP 2022 ce biti zadnje ozbilno svjetsko prvenstvo.Razlog..pa zato sto klubovi nece pustati igrace na ovaj nakardni mundijal.Vec je Rumenige rekao da su najveci klubovi protiv prosirenja, a FIFA i UEFA im gura prst u oko neprestano.Fudbal klizi sigurno ka sudbini evropske kosarke.Zato, uzivajmo do 2022 u koliko toliko normalnom sistemu klupskog i reprezentativnog fudbala(mada je i ovo gore nego sto je bilo prije 10, 15 godina), jer poslije nista nece biti isto.Imat cemo zatvorene lige bogatih klubova, reprezentativna takmicenja u kojim ce najvece zvjezde biti drugoligaski igraci i medijska prepucavanja nemocne fife i uefe, u cijoj ce Ligi sampiona prvi favorit biti Astana iz Kazahstana recimo, i organizacije klubova.Sve to mozemo zahvaliti FIFI i UEFI koje se ponasaju samovoljno i nista nisu naucili na tudjim greskama tj na sudbini FIBE.

Dzoni

pre 7 godina

Dobro bi bilo i da ne igraju reprezentacije drzava, vec reprezentacije liga tih drzava. To bi podiglo nivo fudbala u zemljama gde lige nisu tako jake.

LJUBA SLOG

pre 7 godina

GROUP 1:GERMANY,JAPAN,MEXICO
GROUP 2:SPAIN,WALES,ALGERIA
GROUP 3:BRASIL,TURKEY,EGYPT
GROUP 4:FRANCE,IRAN,PANAMA
GROUP 5:ITALY,CZECH,AUSTRALIA
GROUP 6:PORTUGAL,SOUTH KOREA,ECUADOR
GROUP 7:ARGENTINA,USA,GREECE
GROUP 8:HOLLAND,CHINA,NIGERIA
GROUP 9:ENGLAND,NEW ZEALAND,URUGUAY
GROUP10:RUSSIA,IVORY COAST,JAMAICA
GROUP11:BELGIUM,QATAR,GHANA
GROUP12:SERBIA,CAMEROON,UAE
GROUP13:CROATIA,COLOMBIA,GABON
GROUP14:DENMARK,COSTARICA,SAUDI ARABIA
GROUP15:SLOVAKIA,IRELAND,PARAGUAY
GROUP16:POLAND,HONDURAS,DR CONGO

To bi otprilike ovako izgledalo... :-)

Darstar

pre 7 godina

"Prihodi koje će FIFA ostvariti od takmičenja u Rusiji 2018. godine iznosiće oko 3,35 milijardi evra, a od prvenstva na kojem bi trebalo da igra 48 ekipa, on će biti oko 3,95 milijardi."
Objasnili jednom recenicom zbog cega su doneli ovu suludu odluku

ticroo

pre 7 godina

Ne znam koliko komentatora prati afričko prvenstvo, sem možda finala. Ima tu uvek talentovanih ekipa. Šta ima loše u tome da vidimo kako Zelenortska ostrva prolaze protiv npr Severne Irske? Ne bih se kladio da takav meč mora biti loš. Uostalom koga fudbal ne zanima, postoje i drugi programi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Rare, 9. januar 2017 14:37)

Onda bi ti očito trebao da se prešaltaš na pomenute programe.

RadomirVR

pre 7 godina

Molim vas proverite ovaj link. To se odnosi nna kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ali mislim da će i svetsko biti po sličnom principu.

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2862332/UEFA-Nations-League-explained-new-European-tournament-work-affects-Euro-2020-qualifying.html

Vest je delimična. Prvo se sve države dele na 4 divizije prema koeficijentu i samo prvak ide u viši rank. Prva divizija igra svetsko prvenstvo, znači samo najjače i najbolje repke.

duledudule

pre 7 godina

trebali su 24 grupe po dve ekipe pa da igraju po sest utakmica,pa ko je bolji ide dalje u nokaut fazu gde ce se igrati na tri dobijene...kakva glupost

Petar

pre 7 godina

(Karim Abdul Dzabar, 9. januar 2017 14:31)

Portugal je pobjedio Wales unutar 90 minuta. No nije bitno, nogomet je više od nekakvog vremena u kojem se mora zabiti gol. Svaka čast Portugalcima.

chinaman

pre 7 godina

Претпостваљам да сте обрнули и хтели рећи 16 група по 3 екипе (тако је, уосталом, писало на прошлом тексту о проширењу Мундијала). 3 групе по 16 екипа би стварно било превише :-D

Спортски поздрав,

Јабучило

pre 7 godina

Сад би већ морали да уведу да се светски првак аутоматски квалификује, као и прваци континената.

.

pre 7 godina

Jedino bi 8 grupa po 5 imalo smisla, pa od tih 5 2 idu dalje odmah ispadne boranija. Ovo je čista glupost, odes na SP da ni se vratio kući posle 2 meča...

Паклена поморанџа

pre 7 godina

Супер! Када буду дуплирали број учесника на 96, бићемо на корак од пласмана на СП. Само напред, сада не смемо одустати ...

Ivan

pre 7 godina

Znači rešili su da upropaste Svetsko prvenstvo! 48 repki na Mondijalu? Katastrofa! Znači čak čak 16 repki više nego do sada! Upropastiće Svetsko prvenstvo, obesmisliti prvi krug po grupama (čak 16 grupi sa po 3 repke, pregršt "derbija" po grupama tipa Katar - Senegal ili Kina - Zimbabve plus iz svake grupe idu 2 repke dalje a samo jedna ispada što dodatno ubija draž takmičenja po grupama kakav je nekada bio), obesmisliće i drugi krug u kome će favoriti igrati "derbije" tipa Nemačka - Solomonska Ostrva ili Brazil - Singapur! Napraviće totalni cirkus od Mundijala! Glomazno a nekvalitetno takmičenje sa gomilom neatraktivnih utakmica lišenih neizvesnosti i otvorenog napadačkog fudbala sa neatraktivnim protivnicima ubiće draž Mondijala kakav poznajemo!

Sa setom će se svi ljubitelji fudbala sećati starih dobrih vremena kada je Mondijal imao 16 učesnika a Evropsko 8 i kada su isti bili prepuni gomilom vrhunskih utakmica najboljih svetskih repki, utakmica prepunih kvaliteta, draži i neizvesnosti....

ticroo

pre 7 godina

Umesto da se uvede pravilo da se za nula-nula ne dobijaju bodovi, što bi zaista doprinelo i kvalitetu i popularizaciji igre, gle' šta rade ovi slepci! Blater je uzimao pare 'ispod žita', ali bar nije sakatio fudbal, a Infantilni i ekipa će uzeti kintu legalno i urnisati igru s kvalitativne strane. Kao i ovaj jadni Euro što je bio.

Đorđe

pre 7 godina

Zbogom fudbale. Bilo je pravo uživanje gledati te 80-ih i 90-ih. Svetska prvenstva u Meksiku '86. i u USA '94. ostaće meni neprevaziđena.
Srušiće se sve ovo kao kula od karata pre ili kasnije. Fudbal nije nastao kao korporacija sa profitom kao jedinim ciljem, a upravo se u to pretvorio.
Nema više lepote u tom sportu, sve je podređeno profitu. Izgubilo se na kreativnosti, maštovitosti, slobodi, igrači su guraju do krajnjih granica fizičke izdrživosti, samo u u cilju pobede i rezultata kojo su opet u službi profita. Ranije je bio i cilj nadigravanje, "prodavanje" fora protivniku, neki vic. Ranije su bili igrači poput Bađa, Del Pjera, Rivalda, Maradone, Gaskojna, Piksija... koji nisu bili atlete, ali zato su bili umetnici. Danas jedino Mesi i Ibrahimović imaju tu magiju.
A biće sve gore, tako da mislim da ovo nije dugoročno održiv koncept.

Oliver

pre 7 godina

@predator
Idu dalje 2 ekipe iz svake grupe.Dakle 16 grupa po 3 ekipe,svako u grupi odigra po 2 utakmice,dalje idu 2 ekipe.Prolazi 32 ekipe,16 otpada.I onda odmah ide nokaut faza-sesnaestina finala,pa osmina-,cetvrt- i polufinale i finale.Finalista ce imati 7 utakmica kao i do sada,ali ce ukupan broj utamica biti veci,u cemu se i krije dodatna zarada.

Petar

pre 7 godina

Ma treba to dignuti na 96 ekipa. I ukinuti kvalifikacije za svjetsko prvenstvo. Dakle svi idu na turnir. I dužinu-širinu gola napraviti po plasmanu repke na fifinoj ljestvici. Brazil i ostali bi imali normalne golove a manje rangirane ekipe bi imale smanjenu dužinu i širinu gola a onim najniže rangiranim se ne bi svirao of sajd tako da bude tu negdje tekma i da se ne javljaju ovi što kažu da će biti previše tekmi u kojima se od početka zna pobjednik.

Јабучило

pre 7 godina

Osuli ste srblje i kamenje po dužini prvenstva i broju utakmica a niko nije zapazio očiglednu stvar, igraće se isto kao do sada. U grupnim fazama sa 8 grupa po 4 ekipe igra se ukupno 48 utakmica, isto kao u razigravanju 16 grupa sa po 3 ekipe. Nakon toga je osmina finala.
(Serben, 09. januar 2017 16:05)

А по новом шеснаестина финала, јер 32 репрезентације иду даље.

bogoljub

pre 7 godina

1.ogromna glupost EP sa 24 ekipa. Mislim da je svima bilo jasno. Naime, nemam problem sto igra severna irska, albanija...ali u takvoj situaciji albaniji i irskoj ostaje samo totalno disciplinovana defanziva, a imaju igrace koji na to mogu da odgovore i onda imamo utakmicu svedska r.irska bez suta u okvir gola ili uopdte za poluvreme. Jednostavno, to je jedina sansa tim ekipama, a ta sansa im je data sa tim sto 3 ekipe idu dalje. Razumeo sam prosirenje sa 8 na 16 zbog raspada jugoslavihe, sssr i cehoslovacke. Ovo kao sad popularizacija..pa nije poenta svi da igraju...
2.glupost..katar domacin SP. Molim vas..pa koji katar i fudbal, plus pustinja i plus drzava manja od Beograda. Razumem da je fudbal postao i biznis, ali da li je moguce da se nema mere. Jos ako padne cena nafte na dolar..sta, menjamo domacina...razumem da menjamo da je rat..ali nemam reci..
3.glupost ova vest. Pa cekajte. Svaka cetvrta clanica da igra...gubi se smisao svaki. Jedino je dobro sto prvak opet igra 7,utakmica..ali razvodnjava se kvalietet. Apsurdno je da je fudbal kao igra napredovao, a da na SP 1970.godine imate bolje utakmice (u smislu neizvesnosti, atraktivnosti) nego na EP 2016. I 32 ekipe sam razumeo kao posledicu nastanka novih drzava.
P.S. Liga sampiona sa ovim formatom mi i ima smisla ali i tu treba pronaci neku meru, koja se (ne)uspesno jos uvek trazi, ali s obzirom na ove tri gore stvari...
Nazalost i nasa deca ce i u sportu biti uskracena za stvari koje smo mi gledali

grunf

pre 7 godina

Ja mislim da je sledeća izmena da bude 64 grupe sa po jednom reprezentacijom i da samo prvi u grupi ide dalje.
Kakvi mozgovi vode svetski fudbal to je jedini logični nastavak ovih "reformi" !

Pa kako

pre 7 godina

Još samo da se ukinu nerešeni rezultati i da posle 90 min slede penali ukoliko bude nerešeno. Nema kalkulacija i fudbal postaje zanimljiviji.

Pedja

pre 7 godina

Oov je velika glupost. Lepo je zamislio sistem Infantino i bice isti broj utakmica ili jedna vise do finala. Medjutim isto tako gledaoci prate reprezentacije i navijaju za oove ili one. Posto ce biti 48 zemalja vise nece niko moci ni da prati sta se desava. I sve se to pravi samo zbog para. Nekad su SP bila sa 16 zemalja i mi smo uspevali da se plasiramo, sada nam ni 48 nije garancija.

Cinik

pre 7 godina

Nije fer od FIFA-e ... Svetsko prvenstvo bi trebalo da ima 192 ekipe (12 grupa po 16 timova, dvokružno svako sa svakim)nakon kvalifikacija u kojima bi učestvovalo svih 196 zemalja sveta...utakmice bi trebalo da se igraju svakog dana u 7 ujutro, a nacionalna prvenstva kao i do sada....i Ligu Šampiona povećati na 96 timova, i onda bi prihodi bili na željenom nivou
(Vladimir Perisic, 9. januar 2017 10:07)

U potpunosti se slazem, sve dok trend nastajanja novih drzava i "drzava" na svetu ne dovede do zeljenog formata - svetsko prvenstvo sa 256 ekipa!

Ljubisa livac

pre 7 godina

@albatros
Sta ima veze sto je Azija 2/3 stanovnistva kada ne znaju da igraju fudbal? Po tome bi ti da pikaji Indija, Banglades i td? Kojima bi i Island sasio pet komada bez greske. Ljudi hoce da gledaju kvalitetan fudbal a ne polu amatere, tako da ovo ne pije vodu.

losa im matematika

pre 7 godina

Bolje da bude 12 grupa po 4.
Ili zasto lepo ne naprave prvenstvo sa 64 ekipe odmah i da ne razmisljamo. Ionako ce se to desiti za 15-20 godina.

vidim sve

pre 7 godina

Не,не, то ништа не ваља! 64 репрезентација и свако са сваким,али за месец дана. Па ко издржи. Бизнис је то.

Nikodije IV

pre 7 godina

Ej, navijaci, fudbal i mnogi drugi sportovi odavno nisu nista drugo nego izvor prihoda za one koji vec imaju i previse. FIFA i ostali znaju da narodu treba hleba i cirkusa i to obilato koriste. Znaci sve promene u organizaciji takmicenja imaju zajednicki cilj: rast profita.

VEČITI DELIJA

pre 7 godina

Naravno , sve je to zbog novca a ne zbog afirmacije fudbala kao i sva dešavanja danas u svijetu . Jedino je to dobro za one koji se klade , imaće veći izbor . Nije to dobro za fudbal

zoki

pre 7 godina

Od sada ce na prvenstvu biti 16 reprezentacija vise, Evropi je od tih 16 mesta pripalo samo 3, a ostalih 13 ce se raspodeliti na Afriku, Aziju i Ameriku, time uopste nece podici kvalitet fudbala, samo ce doci jos losih Africkih i Azijskih ekipa koje ce cuvati rezultat i igrati na X.