Utorak, 03.11.2015.

09:42

Novak mnogo češće sa Top 10 nego Rodžer i Rafa

Od 2011. godine Novak Đoković najveći deo vremena proveo je na prvom mestu ATP liste.

Izvor: SO

Novak mnogo èešæe sa Top 10 nego Rodžer i Rafa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Goran

pre 8 godina

Tekst se bavi vrlo vaznom temom. Ukupan broj ATP titula je beznacajan pokazatelj kao i ukupan broj ATP pobeda. Dzimi Konors ima 109 ATP titula, zaista impresivno ali beznacajno. Zasto beznacajno. Dzimi Konors ima samo 83 pobede u karijeri protiv Top 10 igraca. Znaci, on je te titule osvojio pobedjujuci u proseku manje od jednog Top 10 igraca (i to mozda u pola slucajeva 8. 9. ili 10. na svetu). Ako uzmemo da je sigurno 60% ovih pobeda postigao protiv igraca koji su bili rangirani od 5-10 mesta, ispada da je on u zivotu mozda 30 puta pobedio igraca iz Top 5. Novak je samo Rafu i Federera pobedio vise od 40 puta. Novak ima 151 pobedu protiv Top 10 igraca a 57 ATP titula. Njegove titule su neuporedive sa Konorsovim. Poseban apsurd je da je Konors igrao do skoro 40 godina. Kada je imao Novakove godine on verovatno nije imao vise od 40-50 pobeda protiv Top 10 igraca, 3 puta manje od Novaka u istim godinama. Razlog je sto je tada bilo mnogo turnira u Americi vrlo slabe kategorije, gde je Konors sa lakocom pobedjivao ali to su za danasnje uslove bili lokalni turniri. Ista je stvar sa Mekinroom i mnogim drugim.

Boban Nikolic

pre 8 godina

Krivo sedi-pravo zbori.
Tacan je podatak da je Novak odigrao(procentualno)najvise meceva u karijeri protiv igraca Top 10.Njegov ucinak 230 od 822 ili ti 27,98%.Federer 295 od 1290 ili 22,86%. Nadal 202 od 920 ili 21,96%.
Precizniji podatak o skoru pobeda i poraza protiv tenisera Top 10 izgleda ovako: Nadal 133-69 ili 65,84%, Novak 151-79 ili 65,65& i Federer 193-102 ili 65,42%.
Autor komentara bi trebalo da u cilju tacnije informacije obrati paznju na tacnost podataka koje iznosi.Greske u informaciji ima za posledicu reakciju i brdo,cak i zlonamernih komentara.
Mozda je to i cilj.

ja

pre 8 godina

Ja sam o ovome pisao jos pre 6 godina, kada je Novak konstantno bio treci na listi. Vec tada je imao najcesce susrete sa teniserima iz prvih 10, a kasnije je ta ucestalost samo povecana.
Tu se jednostavno radi o sreci sa zrebovima.
Po pravilu, teniser kada osvoji titulu, pod uslovom da svi favoriti opravdaju svoj status, mora da odigra 3 meca sa teniserima iz prvih 10.
Naravno da uvek neko od favorita zakaze, pa se to obicno svede na 2 takva protivnika.
Uglavnom Novaka nikada nije pratila sreca i uglavnom je uvek imao najjace protivnike.
Sa druge strane Nadal je ubedljivo najsrecniji teniser u istoriji tenisa, a i ovaj podatak o njegovom procentu odigranih meceva sa top 10 samo potrvrdjuje tu cinjenicu.
Prvi Rg je osvojio sa samo jednim protivnikom iz prvih 10, Prvi Vimbldon, tako sto do finala nije imao ni jednog takvog protivnika, a u polufinalu je igrao sa 94. na listi sto je nezapamceno u tenisu.
Bar 20 titula je osvojio a da nije imao ni jedan mec protiv top 10.
2010. koja je proglasavana za njegovu najbolju godinu: osvaja Monte Karlo (ni jedan mec),Rim (ni jedan mec), Madrid (jedan mec), RG (jedan mec), Vimbldon (dva meca), US Open (dva meca).
Osvojio je 3 mastersa i 3 gren slema i dosao na prvo mesto, a da je odigrao samo 5 meceva sa teniserima iz prvih 10.
Teorijski na tih 6 turnira mogao je da ima 18 meceva protiv prvih 10, a umesto toga samo 5???
Sreckovic kakvog nema.

šetač

pre 8 godina

Jadna je zemlja Srbija kad ima No.1 igrača a nema niti jedan ATP turnir, nema ni TS niti bilo šta što liči na organizaciju koja ovaj sport treba da podrži kod mladih.

objektivno

pre 8 godina

Novak čekao i dočekao da se Nadal plati ceh svom stilu igre i da Rodžer uđe u pozne igračke godine da bi sa njima poravnavao skor.Da li Novakovi navijači znaju da je Nadal samo nepunu godinu stariji ,a od njega još uvijek ima više titula ,među njima GS-a i mastersa.Znači ,treba mu još vremena da se naigra da bi stigao Nadala ,a o Federeru da ne govorimo.Svi se uzdaju da će Novaku i iduća godina biti kao ova ,a da li će zaista biti ostaje da se vidi.Sve ima svoj uspon,vrhunac i pad.

objektivno

pre 8 godina

Novak čekao i dočekao da se Nadal plati ceh svom stilu igre i da Rodžer uđe u pozne igračke godine da bi sa njima poravnavao skor.Da li Novakovi navijači znaju da je Nadal samo nepunu godinu stariji ,a od njega još uvijek ima više titula ,među njima GS-a i mastersa.Znači ,treba mu još vremena da se naigra da bi stigao Nadala ,a o Federeru da ne govorimo.Svi se uzdaju da će Novaku i iduća godina biti kao ova ,a da li će zaista biti ostaje da se vidi.Sve ima svoj uspon,vrhunac i pad.

činjenice

pre 8 godina

Ništa neobično! Novak je pola od svih svojih mečeva sa top10 teniserima, odigrao sa samo trojcom igrača: RN, RF, AM! To govori da je Novak od svog početka konstantno na putu do svojih titula morao njih jake da pobeđuje. RN i RF od 2003. do 2007. nisu imali takvu situaciju. Njima su se u tom periodu pre Novaka (i Endija), menjali u završnicama turnira raznorazni nekonstantni teniseri, prosto rečeno slaba konkurencija. Dosta turnira su osvojili a da nikoga iz top 10 nisu ni imali za protivnika. Takođe to sve govori da su Novakove titule sa većom "specifičnom težinom" od Federerovih i Nadalovih. To su činjenice sviđalo se to nekom ili ne. Statistika top10 mečeva to jasno pokazuje.

VUK

pre 8 godina

@dete u vremenu BRAVO! o tome koliko je danas nezanimljiv tenis i koliko utiče današnja "loša"konkurencija na popularnost tenisa, govori njegova gledanost. NBA, NHL, CALCO, BUNDES LIGA, FORMULA 1..svi beleže veliki pad gledanosti i naravno pad profita.. samo TENIS i Liga Šampiona beleže konstantan rast gledanosti i povećanje profita.. Današnje GS turnire prenose gotovo svi!! ne samo sportski kanali nego i nacionalne tv.Nekada je Borg reklamirao proizvođače reketa, patika,trenerki i eventualno neku nature vodu..danas br.1.dobije privatan avion +posadu +milion evra da reklamira proizvođača aviona Br.1.danas za godinu dana uzme više nego Sampras za karijeru. E hvala Bogu da Nole igra u ovoj eri tenisa.. baš dosadno i neisplativo. Ko to uopšte gleda i ovde komentariše?

dominus

pre 8 godina

@ Kurajber.
Dobar komentar.Samo da dodam nesto.Gledam ove klince tipa Kirgios i celu tu generaciju,kao i ove malo starije poput Dimitrova,Raonica,Nisikorija.Ajde sto ih Novak dere,nego sto ih dere Federer,koji nikada mladji biti nece(ko razume shvatice).Razume se da je Fed klasa,da je pored Novaka glavni baja.Ali da se ovi momci ne zapitaju kako da unaprede svoju igru da bi mogli biti egal,pa nekad i da pobede Federera.Nego sasvim suprotno,cim vide da igraju sa njim,u zemlju propadnu.Nesto se ne secam da su se Novak i Rafa,pa i Marej plasili Federera kada su imali 20.Cak se Federer plasio Rafe,a ne obrnuto.
Koliko je samo nervozan bio u finalu Bazela.
I onda neko prica kako ovaj nas nema konkurenciju,kada tu istu konkurenciju 6 godina stariji od njega dere gde stigne.

anica

pre 8 godina

(NikolaKG80, 3. novembar 2015 13:03)
Sugradjanine Nidzo, ti mu kazi dal ce da bude tesko, on moze sve sto zacrta, zapamti, a ti da navijas za Noleta ne bi napisao komentar iz kojeg kljuca ljubomora...vec bi pohvalio, nema potrebe da nam pretvaras procente i da nam otvaras oci, uostalom, presaltuj se na Rodju generacija ste skoro koliko vidim.

Dete u vremenu

pre 8 godina

Moram da vam objasnim nešto oko često pominjane konkurencije: nisu daleko od istine oni koji tvrde da Novak ima slabu konkurenciju. Ako imate deset osrednjih, a približno kvalitetnih igrača, konkurencija je jača, nego kad imate desetak odličnih, dva vrhunska i jednog vanvremenskog tenisera. Taj vanvremenski stvara utisak da su ostali loši jer de fakto nema konkurenciju. Svi koji prate tenis i nešto u vezi sa tenisom razumeju tvrde da je ovo zlatno doba tenisa. Al' ako nekolicina forumaša na b92 tvrdi da nije, mora im se verovati! Valjda oni znaju bolje!

Mr. Omega

pre 8 godina

@Dete u vremenu

Sve što mogu da kažem o današnjoj konkurenciji u poređenju sa onom od pre 10 godina (kad je Federer harao) je sledeće: pre 10 godina Ljubičić i Davidenko su bili 3. na svetu. Danas ne bi bili ni među 20 ili 30 na svetu. Igrači poput Vavrinke, Tsonge ili Ferera bi ih pojeli. Ne bi im ni seta dali. Endi Rodik je završio karieru upravo zbog toga. Konkurencija je postala jača, a on je stagnirao i samo padao na ATP listi ... Realno, danas je najveća konkurencija u istoriji tenisa. Ni u jednom vremenskom periodu nisu postojali takvi šampioni kao što postoje danas. Broj GS i broj nedelja na poziciji broj 1 sve govori. Zato svi vi koji mislite da danas nema velikih igrača, počnite pratiti novi sport. Konkurencija je nikad jača, a Novak u njoj dominira. Time je sve rečeno ...

Mr. Omega

pre 8 godina

Svi koji veruju da je žreb u tenisu "neutralan" i da je čista slučajnost što je najmlađi igrač iz velike trojke odigrao najviše mečeva protiv Top10 igrača (iako je njegova profesionalna kariera znatno kraća od konkurenata), imam samo jedan odgovor ... I Majkl Felps je u Pekingu pobedio Čavića. Kad bi se šalili.

monden

pre 8 godina

Preteraste sa Novakom.Isto kao što su svetski mediji preterivali sa Nadalom i Feđom, u vreme njihovog zenita.A ni Feđa, ni Rafa nisu rekli svoju poslednju rec.Stari su to lisci.

NikolaKG80

pre 8 godina

He, kako ste vešto zaokružili ove procente uspešnosti u mečevima sa top 10 igračima. Istina je da je najuspešniji od pomenute trojice Rafal Nadal sa 65.84% uspešnosti, zatim ide Đoković sa 65.65%, a Federer je odmah tu iza sa 65.42%. Znači ne zaostaje ceo procenat za Đokovićem i Nadalom, već samo 0.2% za Nadalom. Ako Federer pobedi u naredna četiri meča sa Top 10 igračima, a Nadal ne pobedi nikog za to vreme, onda će preteći Nadala.

Navijam za Novaka i želim da stigne Borga koji ima okruglo 70% uspešnosti (doduše i mnogo manji broj mečeva), ali za to Novaku treba još 34 pobede u nizu... Nije lako.

advansdoo

pre 8 godina

(Danilo, 3. novembar 2015 10:19) # Link komentara

TACNO,DANILO.FEDERER 0D 2009 NIJE OSVOJIO SKORO PA NISTA SKOR MU JE 23-11 SA NADALOM STO JE PONIZAVAJUCE,DA STO TI KAZES OD SAD PA ZA 4-5 GODINA NOVAK IMA SKOR SA NEKIMOD MLADJIH TENISERA BRUJALA BI SVA SVJETSKA STAMPA DA JE NOVAK PONIZEN KAO STO JE FEDERER OD NADALA.

00BOKI00

pre 8 godina

Ako ga posluzi zdravlje i sve sto ga sada krasi za 3 godine ce sigurno biti najbolji teniser svih vremena, a u njemu se vide zelja i volja da izbrise Federera sa te liste i ispise svoju istoriju i ostavi vecni trag za sobom.

SLOBODAN

pre 8 godina

Pa to je normalno. Statistika ne greši. To što ima više bodova od 2 i 3 skupa znači da je išao do kraja na turnirima za razliku od ostalih. Kada bi došao do polufinala ili finala morao je da se sretnte, uglavnom, sa nekima iz top 10. I to u kontinuitetu i kako rekoste na najvećim turnirima gde igraju najbolji. Ostali su otpadali ranije ili igraju na manjim turnirima. Samo neka tako nastavi do 33. a onda ADIO, najbolji svih vremena!

Dr. Roddick

pre 8 godina

NOle je po statistikama u samom vrhu to nije sporno, ali je ipak peti po broju sedmica provedenih na prvom mestu. Znači nije najbolji.

kurajber

pre 8 godina

Nije mi jasno sto ste svi ljuti na Jumka. Čovek rekao 100% istinu. Novak je na prvom mestu jer mu je konkurencija boranija. Evo pogledajte sta se desi kad Rafi oduzmete dopu ili sta dobijete kad Rođa vise ne namesta žreb na turnirima, dobijete boraniju koja za Novaka ne predstavlja nikakav problem. Sad da li je Novak kriv sto mu je konkurencija boranija, nije kriv. Može li mu neko osporiti da je 3 koplja ispred te boranije.....ne može. Da li treba da se sekira sto mu je konkurencija boranija. ...ne treba. Da li ta konkurencija treba da se sekira što je boranija. ...TREBA.

Svete

pre 8 godina

Novak ove sezone ima 24 pobede protiv top10 igraca od 73 ukupno dakle svaku trecu, Federer je 2006 imao 19 od 92 skoro svaka peta...
Novaku je ovo cetvrta od poslednjih pet godina da je imao 20+ pobeda a bilo bi 5/5 da nije bilo slucaja dzemper, Federer nikada nije imao preko 20 i treba proveriti da li je ikada uopste odigrao 24 takva meca u jednoj sezoni a Novak ove sezone moze komotno da dogura do 30, 50% bolje od Federerove najbolje godine a i kako je Rodja mogao da skupi vise od 20 kada se niotkuda pojavi Bagdatis i izbaci trojicu iz top10 i udje u finale GS ??.....
Sto se tice ATP 250 Novak 3 godine nije odigrao nijedan takav turnir, ekstremno je retka situacija da neko ne odigra nijedan tokom sezone a ovo je sigurno jedinstveni slucaj....
Kada se zavrsi ova sezona Novak ce imati skoro identican broj pobeda kao Federer u njegovim godinama samo sto ce na na GS, Mastersima i WTF imati oko 500 a Federer ih je imao oko 410 i mnogo veci broj pobeda protiv top10 igraca..........!

sta stika naša dika ,što poželiš to naslika

pre 8 godina

Čudna vam je ova statistika -poredite Rodžerova 193 meča, Novakovih 151 i Nadalova 133.Po navedenim pokazateljima Nadal je najuspješniji, jer je odigrao najmanje mečeva,a učinak mu je 66%,dok je Novak isti učinak postigao odigravajući 18 mečeva više.Realniji učinak može se jedino izračunati pri jednakom broju mečeva obuhvatajući cjelokupnu njihovu karijeru.

Jum&Co

pre 8 godina

Svi Djokovicevi procenti bi trebalo da se smanje za nekig 40-50% jer mu je konkurencija takva i onda dolazimo do prave slike o njegovoj "nadmoci". Pametnom dovoljno, i Donji Srem igra prvu ligu u fudbalu trenutno, a pre 20-ak godina nije mogao ni u trecu ligu da udje.

rada

pre 8 godina

Ima i 2,3 Belgrade open-a koje je igrao samo zato sto je turnir u Srbiji i da ga vidi domaca publika inace ne bi ni imao tih 6 iz serije 250. Jednostavno tako se cuva snaga u gustom rasporedu. Igras najbolje turnire i osvajas i skupljas poene na njima jer najvise i nose i tako dugo ostajes na prvom mestu. Isto to je radio i Federer kada je dosao na prvo mesto, osvojis lepo 10 turnira, 3 GS, 5 mastersa, 2 serije 500 i ne moze ti niko nista. Doduse lakse reci nego uciniti.

Lyon Boy

pre 8 godina

Imam nekoliko prijatelja,koji smatraju,a bogami i zalazu za promenu svesti u Srbiji.Ne slazem se previse sa njima po tom pitanju.Interesantno je da su svi,ali svi zestoki navijaci Federera,a onoga ciji jezik razumeju,sa istom zestinom gadjaju blatom.

Ibanez

pre 8 godina

Haha... najjači su komentari ovih što tvrde da Novak igra u najslabijoj konkurenciji!
Znači Federer i Nadal se već nekoliko godina unazad ubrajaju u trećerazredne tenisere!! Pa Novak je baš njima trn u oku još od 2007 kad je počeo da se probija u vrh, a da ne kažemo od 2011 šta im radi!!!

Srle

pre 8 godina

Najbolji sportista Srbije svih vremena jeste ali molim vas nemojte preterivati sa najbolji sportista sveta svih vremena i najbolji teniser svih vremena...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (frido, 3. novembar 2015 10:37)
Jos nije najbolji teniser svih vremena ali ako ovako nastavi u naredne 2-3 godine bice.Ali da li ce biti tada najveci sportista svih vremena moze da se debatuje ali argument da je postao najveci teniser u eri najveceg do tada Federera i Rafe najboljeg sljakera svih vremena dobija na znacaju.Sada je Nole na nekih 2/3 tog puta da udje u istoriju kao najvecii zelim mu da to ostvari.

žilijen, drago mi je

pre 8 godina

Skor protiv top ten igrača je najznačajniji statistički parametar, biti pozitivan u tome znači biti istinski šampion. U Open eri to su uspeli: Federer, Nadal, Đoković, Sampras, Lendl, Beker, Mekinro, Borg, Agasi i Mari. Pozitivni su još Kuerten i Eš ali na malom broju mečeva ( Giga manje od 70, Eš od 50 ), Wilander je egal 54-54, Safin skoro egal 49-50. SVI OSTALI SU NEGATIVNI, među njima mnogi GS šampioni i bivši br. 1 igrači ( Konors, Edberg, Kurijer, Vilas, Nastase, Kafeljnikov, Muster, Moja, Hjuit, Rodik, Ferero... )

ccc?

pre 8 godina

uostalom, pogledajte to sa druge strane, novak u zadnjih par godina nikada nije igrao protiv najboljeg tenisera sveta, dok rafa, nadal, mari i ostali redovno moraju da igraju protiv najboljeg. pa vi sad vidite koliko je novak tu povlascen.
(Simerijanac Anarhista, 3. novembar 2015 10:20)

Mislis da Novak nije nikako mogao da igra sam protiv sebe jer je najbolji?? O cemu pises, pogledaj samo ove sezone njegov skor u finalima GS turnira sa Rodzerom. I ko je pobedjivao i koliko puta. Na koje to najbolje igrace ti mislis? Najbolji je onaj koji je br.1 ..ja ne razumem tvoj komentar?

chao

pre 8 godina

Mnogo me nerviraju ljudi koji nipodastavaju Novakove uspehe ali i oni koji ga dizu u nebesa i tretiraju kao najboljeg ikada sto realno nije ali ima veliku sansu ako nastavi u ovon ritmu naredne 2-3 godine.
Moje misljenje je da RF igra najlepsi tenis za oko u celoj istoriji ovog sporta ali velika mrlja mu je skor sa RF i nemoc u vecini meceva sa njim..
sa druge strane RN je kralj sljake tj.najbolji ikada na zemljanim podlogama a taj uspeh mu je dao samopouzdanje da osvoji i ostale GS mada ostaje cinjenica da ima skoro duplo vise RG nego ostalih slemova zajedno.On ne igra najlepsi tenis za oko ali za njega nikad nema predaje i covek je zbog kog sam se vratio gledanju tenisa 2005te godine jer mi je bilo dosadno da gledam ovaj prelep sport pocetkom 2000ih jer je RF jednostavno bio bez konkirencije.
Za kraj ovog kilometarskog izlaganja nas Novak..moram otvoreno reci da nije nas ne bi mi bio najsimpaticniji covek na teniskoj sceni jer nema tu harizmu na koju se ljudi pale pa samim tim i ja..nije tip igraca sa kojim bi se npr.ja identifikovao ali ljudi nacin na koji je se on probio pored takve 2 teniske ikone i sacekao svojih 5 minuta slave koji su sad vec postali godine slave..nacin na koji je sazrevao..rastao..menjao..prilagodjavao se a pre svega sve to islo uporedo sa njegovim sazrevanjem iz jednog malog balkancica u svetskog coveka je samo za divljenje.
Najbitnije za kraj..on je nase gore list..promovise nasu malu zemlju..nama jako bitnu a na svetskoj mapi nebitnu..velicine jednog piksela!
E pa dragi moji..mnogo vise ljudi sirom sveta sada zna gde je taj piksel bas zahvaljujuci njemu i zato ako ga vec nevolite morate ga postovati!

lukaimba

pre 8 godina

Neverovatno je to da se lako da primetiti da po 2-3-4 negativna komentara ostavlja ista osoba, ali samo sa drugim nickom. Svaka cast majstori

rosonero

pre 8 godina

@ ofc

nije sminkanje već jasan dokaz da teniseri iz top 10 , konstantno dolaze do zavrsnica turnira i igraju protiv novaka a ranije jednostavno nije postojala ta konstantnost ostalih igrača sem vodećih fed i nadala , i u četvrt i polu finalima igrali protiv 20-tih , 30-tih, 50-tih igraca na svetu , primer ivanišević iz kvalifikacija osvojio vimbldon , uz malo sreće u žrebu mogo si do federera a danas rupe u žrebu bukvalno da nema . ovakva konkurencija nije postojala i neverujem da ce hoće i zato još više uživam kad novak dominira.

Bolesni egoman

pre 8 godina

"Ipak, i dalje je neverovatno koliko je Novak češće igrao sa Top 10 od svoja dva najveća rivala"

Reč je o onome što sve vreme godinama govorimo a to je nameštanje žreba samo da Novak ispadne pre vremena ili se izmori dovoljno pre finala. Ovogodišnji Rolan Garos je savršen primer toga. Ja verujem da je Federer direktno i lično umešan u to pored sponzora koji imaju moć da te njegove kombinacije sprovode u delo uticajem na organizatore turnira. Na kraju krajeva i on sam je jednom prilikom nesmotreno izjavio da voli da se bavi problematikom žreba i sastavljanja "kostura" na turnirima. Ako uzmemo u obzir to koliko ne podnosi Novaka od prvog sekunda sasvim je jasno u kom smeru se taj njegov "hobi" realizuje.

činjenica

pre 8 godina

Iako je najviše vremena proveo na prvom mjestu ,još nije ni blizu da obori Federerov rekord od neprekidno 230 nedjelja na prvom mjestu.

kimiko

pre 8 godina

Pazi sada kada se opet otvori diskusija Nole-Rafa-Rodzer:)...
Samo jedan komentar.Gledacemo mi jos mnogo dobrih meceva,rano je jos za statistike i cifre.Posebno za Novaka.

Mare,NS

pre 8 godina

Impresivan je postotak pobeda,koji sva trojica imaju u takvim mecevima,protiv Top 10 igraca i statistika nam pokazuje da on oznosi oko 65-66%,odnosno,dobijaju 2/3 takvih meceva.
Novak nije,nazalost,imao takav skor u finalima GS turnira,ali nema sumnje da ce to dugorocno gledano,doci na svoje.
Tacnije receno vec dolazi na svoje,jer je ove godine u finalima GS-a imao impresivnih 3/4.
Rode Lejveru,mozda dogodine dobijas kolegu(4/4)!!!

rekordi

pre 8 godina

Tačno je da je on u poslednjih 4 godine najviše na 1. mjestu ATP liste ,ali ni približno blizu Rodžerovom rekordu od neprekidnog niza od 230 nedjelja na prvom mjestu.

borkes

pre 8 godina

@ Dr RodDICK
Ali je zato ih je Federer imao do finala mnogo više. Jednog. I zato se silno izmorio do finala i zato je izgubio.
Odrasti dječeče, odrasti.
Idemo dalje.

tenis

pre 8 godina

Federer je igrao jako kvalitetno, ali i u vrijeme kad je konkurencija bola slaba.Iskoristio je svoju sansu I nakupio trofeje I nedelje na prvom mjestu. Cim se ojavio jak protivnik (Nadal), on je posrnuo. Svi pricaju I velicaju rivalstvo zvano "Fedal", ali to nine rivalstvo. Nadal je kosio Federera (23-11 u medjusobnim duelima). Pravo rivalstvo je Djokovic-Federer ( 21-21)i Djokovic-Nadal(21-23).Djokovic se probio na vrh kada je konkurencija u punom jeku slave bila 2011 god. I do Dana danasnjeg je odrzava. Treba izaci I odigrati protiv protivnika i protiv publike, pobjediti publiku, protivnika, pritisak i samog sebe. E to je igrac. Mnogo je lakse kad imas podrsku sa tribina, vidjeli ste u Kini kako je Nole igrao. To su Federer, Nasal, Sampras, Agasi idr imali kao olaksavajucu okolnost. Idemo Novace.

veliki strumf

pre 8 godina

@cinjenice @rekordi. Ala si se otkrio, prikane! Pod koliko nick-ova ostavljas komentare ovde? I ovaj nesrecni Roddick, i Jumko - pa to je izgleda sve jedan lik.

Danilo

pre 8 godina

Pojavljuje se potpuni apsurd da Fedex figurira kao kandidat za najboljeg u istoriji a definitivno nije najbolji u svojim najboljim godinama, u svom vremenu!?
Od 2008. on nije bolji igrac od Rafe, a od 2010. ni od Noleta.
Zamislimo da sada Kirgios pocne da ih sve dere sledecih 5 godina , da uzme 10 od 20 GS a da igra u finalu 16 ?
Da uzme 20 od 40 Mastersa?
Da protiv Noleta ima skor od 23:11?
Da li bi iko vise smeo da zucne kako je Nole najbolji u istoriji?

Pigasije

pre 8 godina

Kako da ne a na ovogodisnjem US Open-u do polufinala NI JEDAN igrac iz Top 10. Svi neki challanger igraci svetske klase tipa Haider-Maurer, Agut, Lopez, a u polufinalu jedva top 10 igrac raspali Cilic. To ga i je i spaslo u finalu jer je dosao odmoran ko niko do sad.
(Dr. Roddick, 3. novembar 2015 10:05)
Kao I nosilac mogao je samo u 1/4 da igra sa nekim top 10 igracem,a u 1/8 mogu da igraju top 5-10igraci,1/8 igraju 5-8 protiv 9-12,1/4 igraju
1-4 protiv 5-8 ili 9-12 zavisi ko prodje 1/8 finala
Pozdrav

Simerijanac Anarhista

pre 8 godina

pa nije to nikakva zavera. naravno da je najvise igrao sa top 10 igracima kada na svakom turniru igra finale, a ko drugi stigne do finala nego neki top 10 igrac? rafa i federer cesto znaju da ispadnu u cetvrtfinalu ili polufinalu, pa i ne stignu da odigraju toliko meceva protiv top 10 igraca.

sta bi hteli, da neko bude sampion a da igra samo protiv slabih protivnika? evo troicki, on igra protiv top 10 jednom godisnje.

uostalom, pogledajte to sa druge strane, novak u zadnjih par godina nikada nije igrao protiv najboljeg tenisera sveta, dok rafa, nadal, mari i ostali redovno moraju da igraju protiv najboljeg. pa vi sad vidite koliko je novak tu povlascen.

rekordi

pre 8 godina

Tačno je da je on u poslednjih 4 godine najviše na 1. mjestu ATP liste ,ali ni približno blizu Rodžerovom rekordu od neprekidnog niza od 230 nedjelja na prvom mjestu.

macacica

pre 8 godina

Naravno,prvi komentari od proverenih "obozavatelja" naseg NOVAKA.Svaka cast dr.dik...Svaki tekst proprate prvi upinjuci se da dokazu upravo suprotno od onog sto kaze statistika.Svaka cast na trudu,ali statistika je neumoljiva.A sto se tice najboljeg u istoriji to je potpuno besmislena rasprava jer svi igraci koji pretenduju na to mesto jos uvek aktivno igraju.Sacekajmo da okace rekete o klin pa cemo se onda prepucavati do mile volje.A samo ovaj podatak govori o tome koliko je NOVAK sjajan i uspesan i ravnopravno stoji rame uz rame sa najvecima u ovom sportu.Napred NOVACE!IDEMO....

savetnik

pre 8 godina

"Ipak, i dalje je neverovatno koliko je Novak češće igrao sa Top 10 od svoja dva najveća rivala."

Ako su žrebanja poštena, onda jeste neverovatno.

Milan

pre 8 godina

I posle neka mi neko kaze da nema stelovanja zreba. Dok se probijao, uvek, ali uvek je morao najtezim putem do titule. Nikada za Novaka nije bilo setnje po parku.

specnaz

pre 8 godina

(Dr. Roddick, 03. novembar 2015 10:05

I da jeste tako kao sto pises,Novak je osvojio taj US open i još 2 gs ove godine,i jos 5 mastersa(do sad) 1000 serije,vise nego ubedljivo je prvi,dominira,gazi gde god i koga stigne,a po tebe i tebi slicne,najgore od svega sto se takvoj mocnoj Djokovicevoj igri ne nazire kraj.Srdacan savet,prestani da pratis tenis sledece 3-4godine,sacuvaj zdravlje,ocekuje nas period novih i nadam se dugo aktuelnih rekorda koje ce postaviti najveci srpski sin NOVAK DJOKOVIC.

realizam

pre 8 godina

Najbolji ikada, ucinio si me ponosnim gradjaninom ove zemlje i ulepsao predhodne godine u mom zivotu.
Hvala na svakodnevnim vestima iz tenisa.

frido

pre 8 godina

Najbolji sportista Srbije svih vremena jeste ali molim vas nemojte preterivati sa najbolji sportista sveta svih vremena i najbolji teniser svih vremena...

Tvrtko

pre 8 godina

Statistika je čudna stvar. Ako je 10 od prvih 12 komentara glupo, da li to znači da je više od 80% Srba, Hrvata, Bošnjaka, Crnogoraca i svih onih, koji pišu na ovom sajtu takođe glupo.

Dr. Roddick

pre 8 godina

Kako da ne a na ovogodisnjem US Open-u do polufinala NI JEDAN igrac iz Top 10. Svi neki challanger igraci svetske klase tipa Haider-Maurer, Agut, Lopez, a u polufinalu jedva top 10 igrac raspali Cilic. To ga i je i spaslo u finalu jer je dosao odmoran ko niko do sad.

Nenad

pre 8 godina

Moze pricati sta ko hoce, ali ovaj covek je neverovatan! A ima sigurno jos da igra 4-5 godina. On ce bez dileme postati najbolji svih vremena. Hvala vam za ovaj tekst, zbog onih ljudi koji su govorili kako je Federer imao jaku konkurenciju. Mozda jeste, ali dosta slabiju nego sto je Novak ima. Cuj 24 turnira iz serije 500. Jadna li si Srbijo, zemljo u kojoj se ne cene uspesi Novaka, coveka koji te predstavlja bolje od svih! Srecno Novace u Parizu!

Nenad

pre 8 godina

Moze pricati sta ko hoce, ali ovaj covek je neverovatan! A ima sigurno jos da igra 4-5 godina. On ce bez dileme postati najbolji svih vremena. Hvala vam za ovaj tekst, zbog onih ljudi koji su govorili kako je Federer imao jaku konkurenciju. Mozda jeste, ali dosta slabiju nego sto je Novak ima. Cuj 24 turnira iz serije 500. Jadna li si Srbijo, zemljo u kojoj se ne cene uspesi Novaka, coveka koji te predstavlja bolje od svih! Srecno Novace u Parizu!

realizam

pre 8 godina

Najbolji ikada, ucinio si me ponosnim gradjaninom ove zemlje i ulepsao predhodne godine u mom zivotu.
Hvala na svakodnevnim vestima iz tenisa.

kimiko

pre 8 godina

Pazi sada kada se opet otvori diskusija Nole-Rafa-Rodzer:)...
Samo jedan komentar.Gledacemo mi jos mnogo dobrih meceva,rano je jos za statistike i cifre.Posebno za Novaka.

Milan

pre 8 godina

I posle neka mi neko kaze da nema stelovanja zreba. Dok se probijao, uvek, ali uvek je morao najtezim putem do titule. Nikada za Novaka nije bilo setnje po parku.

Danilo

pre 8 godina

Pojavljuje se potpuni apsurd da Fedex figurira kao kandidat za najboljeg u istoriji a definitivno nije najbolji u svojim najboljim godinama, u svom vremenu!?
Od 2008. on nije bolji igrac od Rafe, a od 2010. ni od Noleta.
Zamislimo da sada Kirgios pocne da ih sve dere sledecih 5 godina , da uzme 10 od 20 GS a da igra u finalu 16 ?
Da uzme 20 od 40 Mastersa?
Da protiv Noleta ima skor od 23:11?
Da li bi iko vise smeo da zucne kako je Nole najbolji u istoriji?

rosonero

pre 8 godina

@ ofc

nije sminkanje već jasan dokaz da teniseri iz top 10 , konstantno dolaze do zavrsnica turnira i igraju protiv novaka a ranije jednostavno nije postojala ta konstantnost ostalih igrača sem vodećih fed i nadala , i u četvrt i polu finalima igrali protiv 20-tih , 30-tih, 50-tih igraca na svetu , primer ivanišević iz kvalifikacija osvojio vimbldon , uz malo sreće u žrebu mogo si do federera a danas rupe u žrebu bukvalno da nema . ovakva konkurencija nije postojala i neverujem da ce hoće i zato još više uživam kad novak dominira.

specnaz

pre 8 godina

(Dr. Roddick, 03. novembar 2015 10:05

I da jeste tako kao sto pises,Novak je osvojio taj US open i još 2 gs ove godine,i jos 5 mastersa(do sad) 1000 serije,vise nego ubedljivo je prvi,dominira,gazi gde god i koga stigne,a po tebe i tebi slicne,najgore od svega sto se takvoj mocnoj Djokovicevoj igri ne nazire kraj.Srdacan savet,prestani da pratis tenis sledece 3-4godine,sacuvaj zdravlje,ocekuje nas period novih i nadam se dugo aktuelnih rekorda koje ce postaviti najveci srpski sin NOVAK DJOKOVIC.

macacica

pre 8 godina

Naravno,prvi komentari od proverenih "obozavatelja" naseg NOVAKA.Svaka cast dr.dik...Svaki tekst proprate prvi upinjuci se da dokazu upravo suprotno od onog sto kaze statistika.Svaka cast na trudu,ali statistika je neumoljiva.A sto se tice najboljeg u istoriji to je potpuno besmislena rasprava jer svi igraci koji pretenduju na to mesto jos uvek aktivno igraju.Sacekajmo da okace rekete o klin pa cemo se onda prepucavati do mile volje.A samo ovaj podatak govori o tome koliko je NOVAK sjajan i uspesan i ravnopravno stoji rame uz rame sa najvecima u ovom sportu.Napred NOVACE!IDEMO....

chao

pre 8 godina

Mnogo me nerviraju ljudi koji nipodastavaju Novakove uspehe ali i oni koji ga dizu u nebesa i tretiraju kao najboljeg ikada sto realno nije ali ima veliku sansu ako nastavi u ovon ritmu naredne 2-3 godine.
Moje misljenje je da RF igra najlepsi tenis za oko u celoj istoriji ovog sporta ali velika mrlja mu je skor sa RF i nemoc u vecini meceva sa njim..
sa druge strane RN je kralj sljake tj.najbolji ikada na zemljanim podlogama a taj uspeh mu je dao samopouzdanje da osvoji i ostale GS mada ostaje cinjenica da ima skoro duplo vise RG nego ostalih slemova zajedno.On ne igra najlepsi tenis za oko ali za njega nikad nema predaje i covek je zbog kog sam se vratio gledanju tenisa 2005te godine jer mi je bilo dosadno da gledam ovaj prelep sport pocetkom 2000ih jer je RF jednostavno bio bez konkirencije.
Za kraj ovog kilometarskog izlaganja nas Novak..moram otvoreno reci da nije nas ne bi mi bio najsimpaticniji covek na teniskoj sceni jer nema tu harizmu na koju se ljudi pale pa samim tim i ja..nije tip igraca sa kojim bi se npr.ja identifikovao ali ljudi nacin na koji je se on probio pored takve 2 teniske ikone i sacekao svojih 5 minuta slave koji su sad vec postali godine slave..nacin na koji je sazrevao..rastao..menjao..prilagodjavao se a pre svega sve to islo uporedo sa njegovim sazrevanjem iz jednog malog balkancica u svetskog coveka je samo za divljenje.
Najbitnije za kraj..on je nase gore list..promovise nasu malu zemlju..nama jako bitnu a na svetskoj mapi nebitnu..velicine jednog piksela!
E pa dragi moji..mnogo vise ljudi sirom sveta sada zna gde je taj piksel bas zahvaljujuci njemu i zato ako ga vec nevolite morate ga postovati!

Simerijanac Anarhista

pre 8 godina

pa nije to nikakva zavera. naravno da je najvise igrao sa top 10 igracima kada na svakom turniru igra finale, a ko drugi stigne do finala nego neki top 10 igrac? rafa i federer cesto znaju da ispadnu u cetvrtfinalu ili polufinalu, pa i ne stignu da odigraju toliko meceva protiv top 10 igraca.

sta bi hteli, da neko bude sampion a da igra samo protiv slabih protivnika? evo troicki, on igra protiv top 10 jednom godisnje.

uostalom, pogledajte to sa druge strane, novak u zadnjih par godina nikada nije igrao protiv najboljeg tenisera sveta, dok rafa, nadal, mari i ostali redovno moraju da igraju protiv najboljeg. pa vi sad vidite koliko je novak tu povlascen.

savetnik

pre 8 godina

"Ipak, i dalje je neverovatno koliko je Novak češće igrao sa Top 10 od svoja dva najveća rivala."

Ako su žrebanja poštena, onda jeste neverovatno.

tenis

pre 8 godina

Federer je igrao jako kvalitetno, ali i u vrijeme kad je konkurencija bola slaba.Iskoristio je svoju sansu I nakupio trofeje I nedelje na prvom mjestu. Cim se ojavio jak protivnik (Nadal), on je posrnuo. Svi pricaju I velicaju rivalstvo zvano "Fedal", ali to nine rivalstvo. Nadal je kosio Federera (23-11 u medjusobnim duelima). Pravo rivalstvo je Djokovic-Federer ( 21-21)i Djokovic-Nadal(21-23).Djokovic se probio na vrh kada je konkurencija u punom jeku slave bila 2011 god. I do Dana danasnjeg je odrzava. Treba izaci I odigrati protiv protivnika i protiv publike, pobjediti publiku, protivnika, pritisak i samog sebe. E to je igrac. Mnogo je lakse kad imas podrsku sa tribina, vidjeli ste u Kini kako je Nole igrao. To su Federer, Nasal, Sampras, Agasi idr imali kao olaksavajucu okolnost. Idemo Novace.

rada

pre 8 godina

Ima i 2,3 Belgrade open-a koje je igrao samo zato sto je turnir u Srbiji i da ga vidi domaca publika inace ne bi ni imao tih 6 iz serije 250. Jednostavno tako se cuva snaga u gustom rasporedu. Igras najbolje turnire i osvajas i skupljas poene na njima jer najvise i nose i tako dugo ostajes na prvom mestu. Isto to je radio i Federer kada je dosao na prvo mesto, osvojis lepo 10 turnira, 3 GS, 5 mastersa, 2 serije 500 i ne moze ti niko nista. Doduse lakse reci nego uciniti.

Pigasije

pre 8 godina

Kako da ne a na ovogodisnjem US Open-u do polufinala NI JEDAN igrac iz Top 10. Svi neki challanger igraci svetske klase tipa Haider-Maurer, Agut, Lopez, a u polufinalu jedva top 10 igrac raspali Cilic. To ga i je i spaslo u finalu jer je dosao odmoran ko niko do sad.
(Dr. Roddick, 3. novembar 2015 10:05)
Kao I nosilac mogao je samo u 1/4 da igra sa nekim top 10 igracem,a u 1/8 mogu da igraju top 5-10igraci,1/8 igraju 5-8 protiv 9-12,1/4 igraju
1-4 protiv 5-8 ili 9-12 zavisi ko prodje 1/8 finala
Pozdrav

Srle

pre 8 godina

Najbolji sportista Srbije svih vremena jeste ali molim vas nemojte preterivati sa najbolji sportista sveta svih vremena i najbolji teniser svih vremena...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (frido, 3. novembar 2015 10:37)
Jos nije najbolji teniser svih vremena ali ako ovako nastavi u naredne 2-3 godine bice.Ali da li ce biti tada najveci sportista svih vremena moze da se debatuje ali argument da je postao najveci teniser u eri najveceg do tada Federera i Rafe najboljeg sljakera svih vremena dobija na znacaju.Sada je Nole na nekih 2/3 tog puta da udje u istoriju kao najvecii zelim mu da to ostvari.

lukaimba

pre 8 godina

Neverovatno je to da se lako da primetiti da po 2-3-4 negativna komentara ostavlja ista osoba, ali samo sa drugim nickom. Svaka cast majstori

Ibanez

pre 8 godina

Haha... najjači su komentari ovih što tvrde da Novak igra u najslabijoj konkurenciji!
Znači Federer i Nadal se već nekoliko godina unazad ubrajaju u trećerazredne tenisere!! Pa Novak je baš njima trn u oku još od 2007 kad je počeo da se probija u vrh, a da ne kažemo od 2011 šta im radi!!!

Lyon Boy

pre 8 godina

Imam nekoliko prijatelja,koji smatraju,a bogami i zalazu za promenu svesti u Srbiji.Ne slazem se previse sa njima po tom pitanju.Interesantno je da su svi,ali svi zestoki navijaci Federera,a onoga ciji jezik razumeju,sa istom zestinom gadjaju blatom.

Dete u vremenu

pre 8 godina

Moram da vam objasnim nešto oko često pominjane konkurencije: nisu daleko od istine oni koji tvrde da Novak ima slabu konkurenciju. Ako imate deset osrednjih, a približno kvalitetnih igrača, konkurencija je jača, nego kad imate desetak odličnih, dva vrhunska i jednog vanvremenskog tenisera. Taj vanvremenski stvara utisak da su ostali loši jer de fakto nema konkurenciju. Svi koji prate tenis i nešto u vezi sa tenisom razumeju tvrde da je ovo zlatno doba tenisa. Al' ako nekolicina forumaša na b92 tvrdi da nije, mora im se verovati! Valjda oni znaju bolje!

Mr. Omega

pre 8 godina

@Dete u vremenu

Sve što mogu da kažem o današnjoj konkurenciji u poređenju sa onom od pre 10 godina (kad je Federer harao) je sledeće: pre 10 godina Ljubičić i Davidenko su bili 3. na svetu. Danas ne bi bili ni među 20 ili 30 na svetu. Igrači poput Vavrinke, Tsonge ili Ferera bi ih pojeli. Ne bi im ni seta dali. Endi Rodik je završio karieru upravo zbog toga. Konkurencija je postala jača, a on je stagnirao i samo padao na ATP listi ... Realno, danas je najveća konkurencija u istoriji tenisa. Ni u jednom vremenskom periodu nisu postojali takvi šampioni kao što postoje danas. Broj GS i broj nedelja na poziciji broj 1 sve govori. Zato svi vi koji mislite da danas nema velikih igrača, počnite pratiti novi sport. Konkurencija je nikad jača, a Novak u njoj dominira. Time je sve rečeno ...

Bolesni egoman

pre 8 godina

"Ipak, i dalje je neverovatno koliko je Novak češće igrao sa Top 10 od svoja dva najveća rivala"

Reč je o onome što sve vreme godinama govorimo a to je nameštanje žreba samo da Novak ispadne pre vremena ili se izmori dovoljno pre finala. Ovogodišnji Rolan Garos je savršen primer toga. Ja verujem da je Federer direktno i lično umešan u to pored sponzora koji imaju moć da te njegove kombinacije sprovode u delo uticajem na organizatore turnira. Na kraju krajeva i on sam je jednom prilikom nesmotreno izjavio da voli da se bavi problematikom žreba i sastavljanja "kostura" na turnirima. Ako uzmemo u obzir to koliko ne podnosi Novaka od prvog sekunda sasvim je jasno u kom smeru se taj njegov "hobi" realizuje.

kurajber

pre 8 godina

Nije mi jasno sto ste svi ljuti na Jumka. Čovek rekao 100% istinu. Novak je na prvom mestu jer mu je konkurencija boranija. Evo pogledajte sta se desi kad Rafi oduzmete dopu ili sta dobijete kad Rođa vise ne namesta žreb na turnirima, dobijete boraniju koja za Novaka ne predstavlja nikakav problem. Sad da li je Novak kriv sto mu je konkurencija boranija, nije kriv. Može li mu neko osporiti da je 3 koplja ispred te boranije.....ne može. Da li treba da se sekira sto mu je konkurencija boranija. ...ne treba. Da li ta konkurencija treba da se sekira što je boranija. ...TREBA.

Mr. Omega

pre 8 godina

Svi koji veruju da je žreb u tenisu "neutralan" i da je čista slučajnost što je najmlađi igrač iz velike trojke odigrao najviše mečeva protiv Top10 igrača (iako je njegova profesionalna kariera znatno kraća od konkurenata), imam samo jedan odgovor ... I Majkl Felps je u Pekingu pobedio Čavića. Kad bi se šalili.

veliki strumf

pre 8 godina

@cinjenice @rekordi. Ala si se otkrio, prikane! Pod koliko nick-ova ostavljas komentare ovde? I ovaj nesrecni Roddick, i Jumko - pa to je izgleda sve jedan lik.

žilijen, drago mi je

pre 8 godina

Skor protiv top ten igrača je najznačajniji statistički parametar, biti pozitivan u tome znači biti istinski šampion. U Open eri to su uspeli: Federer, Nadal, Đoković, Sampras, Lendl, Beker, Mekinro, Borg, Agasi i Mari. Pozitivni su još Kuerten i Eš ali na malom broju mečeva ( Giga manje od 70, Eš od 50 ), Wilander je egal 54-54, Safin skoro egal 49-50. SVI OSTALI SU NEGATIVNI, među njima mnogi GS šampioni i bivši br. 1 igrači ( Konors, Edberg, Kurijer, Vilas, Nastase, Kafeljnikov, Muster, Moja, Hjuit, Rodik, Ferero... )

činjenice

pre 8 godina

Ništa neobično! Novak je pola od svih svojih mečeva sa top10 teniserima, odigrao sa samo trojcom igrača: RN, RF, AM! To govori da je Novak od svog početka konstantno na putu do svojih titula morao njih jake da pobeđuje. RN i RF od 2003. do 2007. nisu imali takvu situaciju. Njima su se u tom periodu pre Novaka (i Endija), menjali u završnicama turnira raznorazni nekonstantni teniseri, prosto rečeno slaba konkurencija. Dosta turnira su osvojili a da nikoga iz top 10 nisu ni imali za protivnika. Takođe to sve govori da su Novakove titule sa većom "specifičnom težinom" od Federerovih i Nadalovih. To su činjenice sviđalo se to nekom ili ne. Statistika top10 mečeva to jasno pokazuje.

borkes

pre 8 godina

@ Dr RodDICK
Ali je zato ih je Federer imao do finala mnogo više. Jednog. I zato se silno izmorio do finala i zato je izgubio.
Odrasti dječeče, odrasti.
Idemo dalje.

advansdoo

pre 8 godina

(Danilo, 3. novembar 2015 10:19) # Link komentara

TACNO,DANILO.FEDERER 0D 2009 NIJE OSVOJIO SKORO PA NISTA SKOR MU JE 23-11 SA NADALOM STO JE PONIZAVAJUCE,DA STO TI KAZES OD SAD PA ZA 4-5 GODINA NOVAK IMA SKOR SA NEKIMOD MLADJIH TENISERA BRUJALA BI SVA SVJETSKA STAMPA DA JE NOVAK PONIZEN KAO STO JE FEDERER OD NADALA.

Svete

pre 8 godina

Novak ove sezone ima 24 pobede protiv top10 igraca od 73 ukupno dakle svaku trecu, Federer je 2006 imao 19 od 92 skoro svaka peta...
Novaku je ovo cetvrta od poslednjih pet godina da je imao 20+ pobeda a bilo bi 5/5 da nije bilo slucaja dzemper, Federer nikada nije imao preko 20 i treba proveriti da li je ikada uopste odigrao 24 takva meca u jednoj sezoni a Novak ove sezone moze komotno da dogura do 30, 50% bolje od Federerove najbolje godine a i kako je Rodja mogao da skupi vise od 20 kada se niotkuda pojavi Bagdatis i izbaci trojicu iz top10 i udje u finale GS ??.....
Sto se tice ATP 250 Novak 3 godine nije odigrao nijedan takav turnir, ekstremno je retka situacija da neko ne odigra nijedan tokom sezone a ovo je sigurno jedinstveni slucaj....
Kada se zavrsi ova sezona Novak ce imati skoro identican broj pobeda kao Federer u njegovim godinama samo sto ce na na GS, Mastersima i WTF imati oko 500 a Federer ih je imao oko 410 i mnogo veci broj pobeda protiv top10 igraca..........!

00BOKI00

pre 8 godina

Ako ga posluzi zdravlje i sve sto ga sada krasi za 3 godine ce sigurno biti najbolji teniser svih vremena, a u njemu se vide zelja i volja da izbrise Federera sa te liste i ispise svoju istoriju i ostavi vecni trag za sobom.

VUK

pre 8 godina

@dete u vremenu BRAVO! o tome koliko je danas nezanimljiv tenis i koliko utiče današnja "loša"konkurencija na popularnost tenisa, govori njegova gledanost. NBA, NHL, CALCO, BUNDES LIGA, FORMULA 1..svi beleže veliki pad gledanosti i naravno pad profita.. samo TENIS i Liga Šampiona beleže konstantan rast gledanosti i povećanje profita.. Današnje GS turnire prenose gotovo svi!! ne samo sportski kanali nego i nacionalne tv.Nekada je Borg reklamirao proizvođače reketa, patika,trenerki i eventualno neku nature vodu..danas br.1.dobije privatan avion +posadu +milion evra da reklamira proizvođača aviona Br.1.danas za godinu dana uzme više nego Sampras za karijeru. E hvala Bogu da Nole igra u ovoj eri tenisa.. baš dosadno i neisplativo. Ko to uopšte gleda i ovde komentariše?

Mare,NS

pre 8 godina

Impresivan je postotak pobeda,koji sva trojica imaju u takvim mecevima,protiv Top 10 igraca i statistika nam pokazuje da on oznosi oko 65-66%,odnosno,dobijaju 2/3 takvih meceva.
Novak nije,nazalost,imao takav skor u finalima GS turnira,ali nema sumnje da ce to dugorocno gledano,doci na svoje.
Tacnije receno vec dolazi na svoje,jer je ove godine u finalima GS-a imao impresivnih 3/4.
Rode Lejveru,mozda dogodine dobijas kolegu(4/4)!!!

SLOBODAN

pre 8 godina

Pa to je normalno. Statistika ne greši. To što ima više bodova od 2 i 3 skupa znači da je išao do kraja na turnirima za razliku od ostalih. Kada bi došao do polufinala ili finala morao je da se sretnte, uglavnom, sa nekima iz top 10. I to u kontinuitetu i kako rekoste na najvećim turnirima gde igraju najbolji. Ostali su otpadali ranije ili igraju na manjim turnirima. Samo neka tako nastavi do 33. a onda ADIO, najbolji svih vremena!

frido

pre 8 godina

Najbolji sportista Srbije svih vremena jeste ali molim vas nemojte preterivati sa najbolji sportista sveta svih vremena i najbolji teniser svih vremena...

Tvrtko

pre 8 godina

Statistika je čudna stvar. Ako je 10 od prvih 12 komentara glupo, da li to znači da je više od 80% Srba, Hrvata, Bošnjaka, Crnogoraca i svih onih, koji pišu na ovom sajtu takođe glupo.

dominus

pre 8 godina

@ Kurajber.
Dobar komentar.Samo da dodam nesto.Gledam ove klince tipa Kirgios i celu tu generaciju,kao i ove malo starije poput Dimitrova,Raonica,Nisikorija.Ajde sto ih Novak dere,nego sto ih dere Federer,koji nikada mladji biti nece(ko razume shvatice).Razume se da je Fed klasa,da je pored Novaka glavni baja.Ali da se ovi momci ne zapitaju kako da unaprede svoju igru da bi mogli biti egal,pa nekad i da pobede Federera.Nego sasvim suprotno,cim vide da igraju sa njim,u zemlju propadnu.Nesto se ne secam da su se Novak i Rafa,pa i Marej plasili Federera kada su imali 20.Cak se Federer plasio Rafe,a ne obrnuto.
Koliko je samo nervozan bio u finalu Bazela.
I onda neko prica kako ovaj nas nema konkurenciju,kada tu istu konkurenciju 6 godina stariji od njega dere gde stigne.

ccc?

pre 8 godina

uostalom, pogledajte to sa druge strane, novak u zadnjih par godina nikada nije igrao protiv najboljeg tenisera sveta, dok rafa, nadal, mari i ostali redovno moraju da igraju protiv najboljeg. pa vi sad vidite koliko je novak tu povlascen.
(Simerijanac Anarhista, 3. novembar 2015 10:20)

Mislis da Novak nije nikako mogao da igra sam protiv sebe jer je najbolji?? O cemu pises, pogledaj samo ove sezone njegov skor u finalima GS turnira sa Rodzerom. I ko je pobedjivao i koliko puta. Na koje to najbolje igrace ti mislis? Najbolji je onaj koji je br.1 ..ja ne razumem tvoj komentar?

Dr. Roddick

pre 8 godina

Kako da ne a na ovogodisnjem US Open-u do polufinala NI JEDAN igrac iz Top 10. Svi neki challanger igraci svetske klase tipa Haider-Maurer, Agut, Lopez, a u polufinalu jedva top 10 igrac raspali Cilic. To ga i je i spaslo u finalu jer je dosao odmoran ko niko do sad.

rekordi

pre 8 godina

Tačno je da je on u poslednjih 4 godine najviše na 1. mjestu ATP liste ,ali ni približno blizu Rodžerovom rekordu od neprekidnog niza od 230 nedjelja na prvom mjestu.

činjenica

pre 8 godina

Iako je najviše vremena proveo na prvom mjestu ,još nije ni blizu da obori Federerov rekord od neprekidno 230 nedjelja na prvom mjestu.

anica

pre 8 godina

(NikolaKG80, 3. novembar 2015 13:03)
Sugradjanine Nidzo, ti mu kazi dal ce da bude tesko, on moze sve sto zacrta, zapamti, a ti da navijas za Noleta ne bi napisao komentar iz kojeg kljuca ljubomora...vec bi pohvalio, nema potrebe da nam pretvaras procente i da nam otvaras oci, uostalom, presaltuj se na Rodju generacija ste skoro koliko vidim.

Jum&Co

pre 8 godina

Svi Djokovicevi procenti bi trebalo da se smanje za nekig 40-50% jer mu je konkurencija takva i onda dolazimo do prave slike o njegovoj "nadmoci". Pametnom dovoljno, i Donji Srem igra prvu ligu u fudbalu trenutno, a pre 20-ak godina nije mogao ni u trecu ligu da udje.

šetač

pre 8 godina

Jadna je zemlja Srbija kad ima No.1 igrača a nema niti jedan ATP turnir, nema ni TS niti bilo šta što liči na organizaciju koja ovaj sport treba da podrži kod mladih.

monden

pre 8 godina

Preteraste sa Novakom.Isto kao što su svetski mediji preterivali sa Nadalom i Feđom, u vreme njihovog zenita.A ni Feđa, ni Rafa nisu rekli svoju poslednju rec.Stari su to lisci.

rekordi

pre 8 godina

Tačno je da je on u poslednjih 4 godine najviše na 1. mjestu ATP liste ,ali ni približno blizu Rodžerovom rekordu od neprekidnog niza od 230 nedjelja na prvom mjestu.

sta stika naša dika ,što poželiš to naslika

pre 8 godina

Čudna vam je ova statistika -poredite Rodžerova 193 meča, Novakovih 151 i Nadalova 133.Po navedenim pokazateljima Nadal je najuspješniji, jer je odigrao najmanje mečeva,a učinak mu je 66%,dok je Novak isti učinak postigao odigravajući 18 mečeva više.Realniji učinak može se jedino izračunati pri jednakom broju mečeva obuhvatajući cjelokupnu njihovu karijeru.

Dr. Roddick

pre 8 godina

NOle je po statistikama u samom vrhu to nije sporno, ali je ipak peti po broju sedmica provedenih na prvom mestu. Znači nije najbolji.

ja

pre 8 godina

Ja sam o ovome pisao jos pre 6 godina, kada je Novak konstantno bio treci na listi. Vec tada je imao najcesce susrete sa teniserima iz prvih 10, a kasnije je ta ucestalost samo povecana.
Tu se jednostavno radi o sreci sa zrebovima.
Po pravilu, teniser kada osvoji titulu, pod uslovom da svi favoriti opravdaju svoj status, mora da odigra 3 meca sa teniserima iz prvih 10.
Naravno da uvek neko od favorita zakaze, pa se to obicno svede na 2 takva protivnika.
Uglavnom Novaka nikada nije pratila sreca i uglavnom je uvek imao najjace protivnike.
Sa druge strane Nadal je ubedljivo najsrecniji teniser u istoriji tenisa, a i ovaj podatak o njegovom procentu odigranih meceva sa top 10 samo potrvrdjuje tu cinjenicu.
Prvi Rg je osvojio sa samo jednim protivnikom iz prvih 10, Prvi Vimbldon, tako sto do finala nije imao ni jednog takvog protivnika, a u polufinalu je igrao sa 94. na listi sto je nezapamceno u tenisu.
Bar 20 titula je osvojio a da nije imao ni jedan mec protiv top 10.
2010. koja je proglasavana za njegovu najbolju godinu: osvaja Monte Karlo (ni jedan mec),Rim (ni jedan mec), Madrid (jedan mec), RG (jedan mec), Vimbldon (dva meca), US Open (dva meca).
Osvojio je 3 mastersa i 3 gren slema i dosao na prvo mesto, a da je odigrao samo 5 meceva sa teniserima iz prvih 10.
Teorijski na tih 6 turnira mogao je da ima 18 meceva protiv prvih 10, a umesto toga samo 5???
Sreckovic kakvog nema.

NikolaKG80

pre 8 godina

He, kako ste vešto zaokružili ove procente uspešnosti u mečevima sa top 10 igračima. Istina je da je najuspešniji od pomenute trojice Rafal Nadal sa 65.84% uspešnosti, zatim ide Đoković sa 65.65%, a Federer je odmah tu iza sa 65.42%. Znači ne zaostaje ceo procenat za Đokovićem i Nadalom, već samo 0.2% za Nadalom. Ako Federer pobedi u naredna četiri meča sa Top 10 igračima, a Nadal ne pobedi nikog za to vreme, onda će preteći Nadala.

Navijam za Novaka i želim da stigne Borga koji ima okruglo 70% uspešnosti (doduše i mnogo manji broj mečeva), ali za to Novaku treba još 34 pobede u nizu... Nije lako.

objektivno

pre 8 godina

Novak čekao i dočekao da se Nadal plati ceh svom stilu igre i da Rodžer uđe u pozne igračke godine da bi sa njima poravnavao skor.Da li Novakovi navijači znaju da je Nadal samo nepunu godinu stariji ,a od njega još uvijek ima više titula ,među njima GS-a i mastersa.Znači ,treba mu još vremena da se naigra da bi stigao Nadala ,a o Federeru da ne govorimo.Svi se uzdaju da će Novaku i iduća godina biti kao ova ,a da li će zaista biti ostaje da se vidi.Sve ima svoj uspon,vrhunac i pad.

Boban Nikolic

pre 8 godina

Krivo sedi-pravo zbori.
Tacan je podatak da je Novak odigrao(procentualno)najvise meceva u karijeri protiv igraca Top 10.Njegov ucinak 230 od 822 ili ti 27,98%.Federer 295 od 1290 ili 22,86%. Nadal 202 od 920 ili 21,96%.
Precizniji podatak o skoru pobeda i poraza protiv tenisera Top 10 izgleda ovako: Nadal 133-69 ili 65,84%, Novak 151-79 ili 65,65& i Federer 193-102 ili 65,42%.
Autor komentara bi trebalo da u cilju tacnije informacije obrati paznju na tacnost podataka koje iznosi.Greske u informaciji ima za posledicu reakciju i brdo,cak i zlonamernih komentara.
Mozda je to i cilj.

objektivno

pre 8 godina

Novak čekao i dočekao da se Nadal plati ceh svom stilu igre i da Rodžer uđe u pozne igračke godine da bi sa njima poravnavao skor.Da li Novakovi navijači znaju da je Nadal samo nepunu godinu stariji ,a od njega još uvijek ima više titula ,među njima GS-a i mastersa.Znači ,treba mu još vremena da se naigra da bi stigao Nadala ,a o Federeru da ne govorimo.Svi se uzdaju da će Novaku i iduća godina biti kao ova ,a da li će zaista biti ostaje da se vidi.Sve ima svoj uspon,vrhunac i pad.

Goran

pre 8 godina

Tekst se bavi vrlo vaznom temom. Ukupan broj ATP titula je beznacajan pokazatelj kao i ukupan broj ATP pobeda. Dzimi Konors ima 109 ATP titula, zaista impresivno ali beznacajno. Zasto beznacajno. Dzimi Konors ima samo 83 pobede u karijeri protiv Top 10 igraca. Znaci, on je te titule osvojio pobedjujuci u proseku manje od jednog Top 10 igraca (i to mozda u pola slucajeva 8. 9. ili 10. na svetu). Ako uzmemo da je sigurno 60% ovih pobeda postigao protiv igraca koji su bili rangirani od 5-10 mesta, ispada da je on u zivotu mozda 30 puta pobedio igraca iz Top 5. Novak je samo Rafu i Federera pobedio vise od 40 puta. Novak ima 151 pobedu protiv Top 10 igraca a 57 ATP titula. Njegove titule su neuporedive sa Konorsovim. Poseban apsurd je da je Konors igrao do skoro 40 godina. Kada je imao Novakove godine on verovatno nije imao vise od 40-50 pobeda protiv Top 10 igraca, 3 puta manje od Novaka u istim godinama. Razlog je sto je tada bilo mnogo turnira u Americi vrlo slabe kategorije, gde je Konors sa lakocom pobedjivao ali to su za danasnje uslove bili lokalni turniri. Ista je stvar sa Mekinroom i mnogim drugim.

Dr. Roddick

pre 8 godina

Kako da ne a na ovogodisnjem US Open-u do polufinala NI JEDAN igrac iz Top 10. Svi neki challanger igraci svetske klase tipa Haider-Maurer, Agut, Lopez, a u polufinalu jedva top 10 igrac raspali Cilic. To ga i je i spaslo u finalu jer je dosao odmoran ko niko do sad.

činjenica

pre 8 godina

Iako je najviše vremena proveo na prvom mjestu ,još nije ni blizu da obori Federerov rekord od neprekidno 230 nedjelja na prvom mjestu.

rekordi

pre 8 godina

Tačno je da je on u poslednjih 4 godine najviše na 1. mjestu ATP liste ,ali ni približno blizu Rodžerovom rekordu od neprekidnog niza od 230 nedjelja na prvom mjestu.

Jum&Co

pre 8 godina

Svi Djokovicevi procenti bi trebalo da se smanje za nekig 40-50% jer mu je konkurencija takva i onda dolazimo do prave slike o njegovoj "nadmoci". Pametnom dovoljno, i Donji Srem igra prvu ligu u fudbalu trenutno, a pre 20-ak godina nije mogao ni u trecu ligu da udje.

rekordi

pre 8 godina

Tačno je da je on u poslednjih 4 godine najviše na 1. mjestu ATP liste ,ali ni približno blizu Rodžerovom rekordu od neprekidnog niza od 230 nedjelja na prvom mjestu.

ccc?

pre 8 godina

uostalom, pogledajte to sa druge strane, novak u zadnjih par godina nikada nije igrao protiv najboljeg tenisera sveta, dok rafa, nadal, mari i ostali redovno moraju da igraju protiv najboljeg. pa vi sad vidite koliko je novak tu povlascen.
(Simerijanac Anarhista, 3. novembar 2015 10:20)

Mislis da Novak nije nikako mogao da igra sam protiv sebe jer je najbolji?? O cemu pises, pogledaj samo ove sezone njegov skor u finalima GS turnira sa Rodzerom. I ko je pobedjivao i koliko puta. Na koje to najbolje igrace ti mislis? Najbolji je onaj koji je br.1 ..ja ne razumem tvoj komentar?

frido

pre 8 godina

Najbolji sportista Srbije svih vremena jeste ali molim vas nemojte preterivati sa najbolji sportista sveta svih vremena i najbolji teniser svih vremena...

sta stika naša dika ,što poželiš to naslika

pre 8 godina

Čudna vam je ova statistika -poredite Rodžerova 193 meča, Novakovih 151 i Nadalova 133.Po navedenim pokazateljima Nadal je najuspješniji, jer je odigrao najmanje mečeva,a učinak mu je 66%,dok je Novak isti učinak postigao odigravajući 18 mečeva više.Realniji učinak može se jedino izračunati pri jednakom broju mečeva obuhvatajući cjelokupnu njihovu karijeru.

monden

pre 8 godina

Preteraste sa Novakom.Isto kao što su svetski mediji preterivali sa Nadalom i Feđom, u vreme njihovog zenita.A ni Feđa, ni Rafa nisu rekli svoju poslednju rec.Stari su to lisci.

objektivno

pre 8 godina

Novak čekao i dočekao da se Nadal plati ceh svom stilu igre i da Rodžer uđe u pozne igračke godine da bi sa njima poravnavao skor.Da li Novakovi navijači znaju da je Nadal samo nepunu godinu stariji ,a od njega još uvijek ima više titula ,među njima GS-a i mastersa.Znači ,treba mu još vremena da se naigra da bi stigao Nadala ,a o Federeru da ne govorimo.Svi se uzdaju da će Novaku i iduća godina biti kao ova ,a da li će zaista biti ostaje da se vidi.Sve ima svoj uspon,vrhunac i pad.

objektivno

pre 8 godina

Novak čekao i dočekao da se Nadal plati ceh svom stilu igre i da Rodžer uđe u pozne igračke godine da bi sa njima poravnavao skor.Da li Novakovi navijači znaju da je Nadal samo nepunu godinu stariji ,a od njega još uvijek ima više titula ,među njima GS-a i mastersa.Znači ,treba mu još vremena da se naigra da bi stigao Nadala ,a o Federeru da ne govorimo.Svi se uzdaju da će Novaku i iduća godina biti kao ova ,a da li će zaista biti ostaje da se vidi.Sve ima svoj uspon,vrhunac i pad.

Dr. Roddick

pre 8 godina

NOle je po statistikama u samom vrhu to nije sporno, ali je ipak peti po broju sedmica provedenih na prvom mestu. Znači nije najbolji.

NikolaKG80

pre 8 godina

He, kako ste vešto zaokružili ove procente uspešnosti u mečevima sa top 10 igračima. Istina je da je najuspešniji od pomenute trojice Rafal Nadal sa 65.84% uspešnosti, zatim ide Đoković sa 65.65%, a Federer je odmah tu iza sa 65.42%. Znači ne zaostaje ceo procenat za Đokovićem i Nadalom, već samo 0.2% za Nadalom. Ako Federer pobedi u naredna četiri meča sa Top 10 igračima, a Nadal ne pobedi nikog za to vreme, onda će preteći Nadala.

Navijam za Novaka i želim da stigne Borga koji ima okruglo 70% uspešnosti (doduše i mnogo manji broj mečeva), ali za to Novaku treba još 34 pobede u nizu... Nije lako.

kurajber

pre 8 godina

Nije mi jasno sto ste svi ljuti na Jumka. Čovek rekao 100% istinu. Novak je na prvom mestu jer mu je konkurencija boranija. Evo pogledajte sta se desi kad Rafi oduzmete dopu ili sta dobijete kad Rođa vise ne namesta žreb na turnirima, dobijete boraniju koja za Novaka ne predstavlja nikakav problem. Sad da li je Novak kriv sto mu je konkurencija boranija, nije kriv. Može li mu neko osporiti da je 3 koplja ispred te boranije.....ne može. Da li treba da se sekira sto mu je konkurencija boranija. ...ne treba. Da li ta konkurencija treba da se sekira što je boranija. ...TREBA.

Nenad

pre 8 godina

Moze pricati sta ko hoce, ali ovaj covek je neverovatan! A ima sigurno jos da igra 4-5 godina. On ce bez dileme postati najbolji svih vremena. Hvala vam za ovaj tekst, zbog onih ljudi koji su govorili kako je Federer imao jaku konkurenciju. Mozda jeste, ali dosta slabiju nego sto je Novak ima. Cuj 24 turnira iz serije 500. Jadna li si Srbijo, zemljo u kojoj se ne cene uspesi Novaka, coveka koji te predstavlja bolje od svih! Srecno Novace u Parizu!

realizam

pre 8 godina

Najbolji ikada, ucinio si me ponosnim gradjaninom ove zemlje i ulepsao predhodne godine u mom zivotu.
Hvala na svakodnevnim vestima iz tenisa.

Milan

pre 8 godina

I posle neka mi neko kaze da nema stelovanja zreba. Dok se probijao, uvek, ali uvek je morao najtezim putem do titule. Nikada za Novaka nije bilo setnje po parku.

Simerijanac Anarhista

pre 8 godina

pa nije to nikakva zavera. naravno da je najvise igrao sa top 10 igracima kada na svakom turniru igra finale, a ko drugi stigne do finala nego neki top 10 igrac? rafa i federer cesto znaju da ispadnu u cetvrtfinalu ili polufinalu, pa i ne stignu da odigraju toliko meceva protiv top 10 igraca.

sta bi hteli, da neko bude sampion a da igra samo protiv slabih protivnika? evo troicki, on igra protiv top 10 jednom godisnje.

uostalom, pogledajte to sa druge strane, novak u zadnjih par godina nikada nije igrao protiv najboljeg tenisera sveta, dok rafa, nadal, mari i ostali redovno moraju da igraju protiv najboljeg. pa vi sad vidite koliko je novak tu povlascen.

Bolesni egoman

pre 8 godina

"Ipak, i dalje je neverovatno koliko je Novak češće igrao sa Top 10 od svoja dva najveća rivala"

Reč je o onome što sve vreme godinama govorimo a to je nameštanje žreba samo da Novak ispadne pre vremena ili se izmori dovoljno pre finala. Ovogodišnji Rolan Garos je savršen primer toga. Ja verujem da je Federer direktno i lično umešan u to pored sponzora koji imaju moć da te njegove kombinacije sprovode u delo uticajem na organizatore turnira. Na kraju krajeva i on sam je jednom prilikom nesmotreno izjavio da voli da se bavi problematikom žreba i sastavljanja "kostura" na turnirima. Ako uzmemo u obzir to koliko ne podnosi Novaka od prvog sekunda sasvim je jasno u kom smeru se taj njegov "hobi" realizuje.

Danilo

pre 8 godina

Pojavljuje se potpuni apsurd da Fedex figurira kao kandidat za najboljeg u istoriji a definitivno nije najbolji u svojim najboljim godinama, u svom vremenu!?
Od 2008. on nije bolji igrac od Rafe, a od 2010. ni od Noleta.
Zamislimo da sada Kirgios pocne da ih sve dere sledecih 5 godina , da uzme 10 od 20 GS a da igra u finalu 16 ?
Da uzme 20 od 40 Mastersa?
Da protiv Noleta ima skor od 23:11?
Da li bi iko vise smeo da zucne kako je Nole najbolji u istoriji?

savetnik

pre 8 godina

"Ipak, i dalje je neverovatno koliko je Novak češće igrao sa Top 10 od svoja dva najveća rivala."

Ako su žrebanja poštena, onda jeste neverovatno.

borkes

pre 8 godina

@ Dr RodDICK
Ali je zato ih je Federer imao do finala mnogo više. Jednog. I zato se silno izmorio do finala i zato je izgubio.
Odrasti dječeče, odrasti.
Idemo dalje.

Lyon Boy

pre 8 godina

Imam nekoliko prijatelja,koji smatraju,a bogami i zalazu za promenu svesti u Srbiji.Ne slazem se previse sa njima po tom pitanju.Interesantno je da su svi,ali svi zestoki navijaci Federera,a onoga ciji jezik razumeju,sa istom zestinom gadjaju blatom.

chao

pre 8 godina

Mnogo me nerviraju ljudi koji nipodastavaju Novakove uspehe ali i oni koji ga dizu u nebesa i tretiraju kao najboljeg ikada sto realno nije ali ima veliku sansu ako nastavi u ovon ritmu naredne 2-3 godine.
Moje misljenje je da RF igra najlepsi tenis za oko u celoj istoriji ovog sporta ali velika mrlja mu je skor sa RF i nemoc u vecini meceva sa njim..
sa druge strane RN je kralj sljake tj.najbolji ikada na zemljanim podlogama a taj uspeh mu je dao samopouzdanje da osvoji i ostale GS mada ostaje cinjenica da ima skoro duplo vise RG nego ostalih slemova zajedno.On ne igra najlepsi tenis za oko ali za njega nikad nema predaje i covek je zbog kog sam se vratio gledanju tenisa 2005te godine jer mi je bilo dosadno da gledam ovaj prelep sport pocetkom 2000ih jer je RF jednostavno bio bez konkirencije.
Za kraj ovog kilometarskog izlaganja nas Novak..moram otvoreno reci da nije nas ne bi mi bio najsimpaticniji covek na teniskoj sceni jer nema tu harizmu na koju se ljudi pale pa samim tim i ja..nije tip igraca sa kojim bi se npr.ja identifikovao ali ljudi nacin na koji je se on probio pored takve 2 teniske ikone i sacekao svojih 5 minuta slave koji su sad vec postali godine slave..nacin na koji je sazrevao..rastao..menjao..prilagodjavao se a pre svega sve to islo uporedo sa njegovim sazrevanjem iz jednog malog balkancica u svetskog coveka je samo za divljenje.
Najbitnije za kraj..on je nase gore list..promovise nasu malu zemlju..nama jako bitnu a na svetskoj mapi nebitnu..velicine jednog piksela!
E pa dragi moji..mnogo vise ljudi sirom sveta sada zna gde je taj piksel bas zahvaljujuci njemu i zato ako ga vec nevolite morate ga postovati!

kimiko

pre 8 godina

Pazi sada kada se opet otvori diskusija Nole-Rafa-Rodzer:)...
Samo jedan komentar.Gledacemo mi jos mnogo dobrih meceva,rano je jos za statistike i cifre.Posebno za Novaka.

specnaz

pre 8 godina

(Dr. Roddick, 03. novembar 2015 10:05

I da jeste tako kao sto pises,Novak je osvojio taj US open i još 2 gs ove godine,i jos 5 mastersa(do sad) 1000 serije,vise nego ubedljivo je prvi,dominira,gazi gde god i koga stigne,a po tebe i tebi slicne,najgore od svega sto se takvoj mocnoj Djokovicevoj igri ne nazire kraj.Srdacan savet,prestani da pratis tenis sledece 3-4godine,sacuvaj zdravlje,ocekuje nas period novih i nadam se dugo aktuelnih rekorda koje ce postaviti najveci srpski sin NOVAK DJOKOVIC.

lukaimba

pre 8 godina

Neverovatno je to da se lako da primetiti da po 2-3-4 negativna komentara ostavlja ista osoba, ali samo sa drugim nickom. Svaka cast majstori

Mare,NS

pre 8 godina

Impresivan je postotak pobeda,koji sva trojica imaju u takvim mecevima,protiv Top 10 igraca i statistika nam pokazuje da on oznosi oko 65-66%,odnosno,dobijaju 2/3 takvih meceva.
Novak nije,nazalost,imao takav skor u finalima GS turnira,ali nema sumnje da ce to dugorocno gledano,doci na svoje.
Tacnije receno vec dolazi na svoje,jer je ove godine u finalima GS-a imao impresivnih 3/4.
Rode Lejveru,mozda dogodine dobijas kolegu(4/4)!!!

Dete u vremenu

pre 8 godina

Moram da vam objasnim nešto oko često pominjane konkurencije: nisu daleko od istine oni koji tvrde da Novak ima slabu konkurenciju. Ako imate deset osrednjih, a približno kvalitetnih igrača, konkurencija je jača, nego kad imate desetak odličnih, dva vrhunska i jednog vanvremenskog tenisera. Taj vanvremenski stvara utisak da su ostali loši jer de fakto nema konkurenciju. Svi koji prate tenis i nešto u vezi sa tenisom razumeju tvrde da je ovo zlatno doba tenisa. Al' ako nekolicina forumaša na b92 tvrdi da nije, mora im se verovati! Valjda oni znaju bolje!

Pigasije

pre 8 godina

Kako da ne a na ovogodisnjem US Open-u do polufinala NI JEDAN igrac iz Top 10. Svi neki challanger igraci svetske klase tipa Haider-Maurer, Agut, Lopez, a u polufinalu jedva top 10 igrac raspali Cilic. To ga i je i spaslo u finalu jer je dosao odmoran ko niko do sad.
(Dr. Roddick, 3. novembar 2015 10:05)
Kao I nosilac mogao je samo u 1/4 da igra sa nekim top 10 igracem,a u 1/8 mogu da igraju top 5-10igraci,1/8 igraju 5-8 protiv 9-12,1/4 igraju
1-4 protiv 5-8 ili 9-12 zavisi ko prodje 1/8 finala
Pozdrav

tenis

pre 8 godina

Federer je igrao jako kvalitetno, ali i u vrijeme kad je konkurencija bola slaba.Iskoristio je svoju sansu I nakupio trofeje I nedelje na prvom mjestu. Cim se ojavio jak protivnik (Nadal), on je posrnuo. Svi pricaju I velicaju rivalstvo zvano "Fedal", ali to nine rivalstvo. Nadal je kosio Federera (23-11 u medjusobnim duelima). Pravo rivalstvo je Djokovic-Federer ( 21-21)i Djokovic-Nadal(21-23).Djokovic se probio na vrh kada je konkurencija u punom jeku slave bila 2011 god. I do Dana danasnjeg je odrzava. Treba izaci I odigrati protiv protivnika i protiv publike, pobjediti publiku, protivnika, pritisak i samog sebe. E to je igrac. Mnogo je lakse kad imas podrsku sa tribina, vidjeli ste u Kini kako je Nole igrao. To su Federer, Nasal, Sampras, Agasi idr imali kao olaksavajucu okolnost. Idemo Novace.

veliki strumf

pre 8 godina

@cinjenice @rekordi. Ala si se otkrio, prikane! Pod koliko nick-ova ostavljas komentare ovde? I ovaj nesrecni Roddick, i Jumko - pa to je izgleda sve jedan lik.

rosonero

pre 8 godina

@ ofc

nije sminkanje već jasan dokaz da teniseri iz top 10 , konstantno dolaze do zavrsnica turnira i igraju protiv novaka a ranije jednostavno nije postojala ta konstantnost ostalih igrača sem vodećih fed i nadala , i u četvrt i polu finalima igrali protiv 20-tih , 30-tih, 50-tih igraca na svetu , primer ivanišević iz kvalifikacija osvojio vimbldon , uz malo sreće u žrebu mogo si do federera a danas rupe u žrebu bukvalno da nema . ovakva konkurencija nije postojala i neverujem da ce hoće i zato još više uživam kad novak dominira.

macacica

pre 8 godina

Naravno,prvi komentari od proverenih "obozavatelja" naseg NOVAKA.Svaka cast dr.dik...Svaki tekst proprate prvi upinjuci se da dokazu upravo suprotno od onog sto kaze statistika.Svaka cast na trudu,ali statistika je neumoljiva.A sto se tice najboljeg u istoriji to je potpuno besmislena rasprava jer svi igraci koji pretenduju na to mesto jos uvek aktivno igraju.Sacekajmo da okace rekete o klin pa cemo se onda prepucavati do mile volje.A samo ovaj podatak govori o tome koliko je NOVAK sjajan i uspesan i ravnopravno stoji rame uz rame sa najvecima u ovom sportu.Napred NOVACE!IDEMO....

Tvrtko

pre 8 godina

Statistika je čudna stvar. Ako je 10 od prvih 12 komentara glupo, da li to znači da je više od 80% Srba, Hrvata, Bošnjaka, Crnogoraca i svih onih, koji pišu na ovom sajtu takođe glupo.

Srle

pre 8 godina

Najbolji sportista Srbije svih vremena jeste ali molim vas nemojte preterivati sa najbolji sportista sveta svih vremena i najbolji teniser svih vremena...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (frido, 3. novembar 2015 10:37)
Jos nije najbolji teniser svih vremena ali ako ovako nastavi u naredne 2-3 godine bice.Ali da li ce biti tada najveci sportista svih vremena moze da se debatuje ali argument da je postao najveci teniser u eri najveceg do tada Federera i Rafe najboljeg sljakera svih vremena dobija na znacaju.Sada je Nole na nekih 2/3 tog puta da udje u istoriju kao najvecii zelim mu da to ostvari.

Ibanez

pre 8 godina

Haha... najjači su komentari ovih što tvrde da Novak igra u najslabijoj konkurenciji!
Znači Federer i Nadal se već nekoliko godina unazad ubrajaju u trećerazredne tenisere!! Pa Novak je baš njima trn u oku još od 2007 kad je počeo da se probija u vrh, a da ne kažemo od 2011 šta im radi!!!

00BOKI00

pre 8 godina

Ako ga posluzi zdravlje i sve sto ga sada krasi za 3 godine ce sigurno biti najbolji teniser svih vremena, a u njemu se vide zelja i volja da izbrise Federera sa te liste i ispise svoju istoriju i ostavi vecni trag za sobom.

žilijen, drago mi je

pre 8 godina

Skor protiv top ten igrača je najznačajniji statistički parametar, biti pozitivan u tome znači biti istinski šampion. U Open eri to su uspeli: Federer, Nadal, Đoković, Sampras, Lendl, Beker, Mekinro, Borg, Agasi i Mari. Pozitivni su još Kuerten i Eš ali na malom broju mečeva ( Giga manje od 70, Eš od 50 ), Wilander je egal 54-54, Safin skoro egal 49-50. SVI OSTALI SU NEGATIVNI, među njima mnogi GS šampioni i bivši br. 1 igrači ( Konors, Edberg, Kurijer, Vilas, Nastase, Kafeljnikov, Muster, Moja, Hjuit, Rodik, Ferero... )

Svete

pre 8 godina

Novak ove sezone ima 24 pobede protiv top10 igraca od 73 ukupno dakle svaku trecu, Federer je 2006 imao 19 od 92 skoro svaka peta...
Novaku je ovo cetvrta od poslednjih pet godina da je imao 20+ pobeda a bilo bi 5/5 da nije bilo slucaja dzemper, Federer nikada nije imao preko 20 i treba proveriti da li je ikada uopste odigrao 24 takva meca u jednoj sezoni a Novak ove sezone moze komotno da dogura do 30, 50% bolje od Federerove najbolje godine a i kako je Rodja mogao da skupi vise od 20 kada se niotkuda pojavi Bagdatis i izbaci trojicu iz top10 i udje u finale GS ??.....
Sto se tice ATP 250 Novak 3 godine nije odigrao nijedan takav turnir, ekstremno je retka situacija da neko ne odigra nijedan tokom sezone a ovo je sigurno jedinstveni slucaj....
Kada se zavrsi ova sezona Novak ce imati skoro identican broj pobeda kao Federer u njegovim godinama samo sto ce na na GS, Mastersima i WTF imati oko 500 a Federer ih je imao oko 410 i mnogo veci broj pobeda protiv top10 igraca..........!

advansdoo

pre 8 godina

(Danilo, 3. novembar 2015 10:19) # Link komentara

TACNO,DANILO.FEDERER 0D 2009 NIJE OSVOJIO SKORO PA NISTA SKOR MU JE 23-11 SA NADALOM STO JE PONIZAVAJUCE,DA STO TI KAZES OD SAD PA ZA 4-5 GODINA NOVAK IMA SKOR SA NEKIMOD MLADJIH TENISERA BRUJALA BI SVA SVJETSKA STAMPA DA JE NOVAK PONIZEN KAO STO JE FEDERER OD NADALA.

VUK

pre 8 godina

@dete u vremenu BRAVO! o tome koliko je danas nezanimljiv tenis i koliko utiče današnja "loša"konkurencija na popularnost tenisa, govori njegova gledanost. NBA, NHL, CALCO, BUNDES LIGA, FORMULA 1..svi beleže veliki pad gledanosti i naravno pad profita.. samo TENIS i Liga Šampiona beleže konstantan rast gledanosti i povećanje profita.. Današnje GS turnire prenose gotovo svi!! ne samo sportski kanali nego i nacionalne tv.Nekada je Borg reklamirao proizvođače reketa, patika,trenerki i eventualno neku nature vodu..danas br.1.dobije privatan avion +posadu +milion evra da reklamira proizvođača aviona Br.1.danas za godinu dana uzme više nego Sampras za karijeru. E hvala Bogu da Nole igra u ovoj eri tenisa.. baš dosadno i neisplativo. Ko to uopšte gleda i ovde komentariše?

rada

pre 8 godina

Ima i 2,3 Belgrade open-a koje je igrao samo zato sto je turnir u Srbiji i da ga vidi domaca publika inace ne bi ni imao tih 6 iz serije 250. Jednostavno tako se cuva snaga u gustom rasporedu. Igras najbolje turnire i osvajas i skupljas poene na njima jer najvise i nose i tako dugo ostajes na prvom mestu. Isto to je radio i Federer kada je dosao na prvo mesto, osvojis lepo 10 turnira, 3 GS, 5 mastersa, 2 serije 500 i ne moze ti niko nista. Doduse lakse reci nego uciniti.

Mr. Omega

pre 8 godina

@Dete u vremenu

Sve što mogu da kažem o današnjoj konkurenciji u poređenju sa onom od pre 10 godina (kad je Federer harao) je sledeće: pre 10 godina Ljubičić i Davidenko su bili 3. na svetu. Danas ne bi bili ni među 20 ili 30 na svetu. Igrači poput Vavrinke, Tsonge ili Ferera bi ih pojeli. Ne bi im ni seta dali. Endi Rodik je završio karieru upravo zbog toga. Konkurencija je postala jača, a on je stagnirao i samo padao na ATP listi ... Realno, danas je najveća konkurencija u istoriji tenisa. Ni u jednom vremenskom periodu nisu postojali takvi šampioni kao što postoje danas. Broj GS i broj nedelja na poziciji broj 1 sve govori. Zato svi vi koji mislite da danas nema velikih igrača, počnite pratiti novi sport. Konkurencija je nikad jača, a Novak u njoj dominira. Time je sve rečeno ...

činjenice

pre 8 godina

Ništa neobično! Novak je pola od svih svojih mečeva sa top10 teniserima, odigrao sa samo trojcom igrača: RN, RF, AM! To govori da je Novak od svog početka konstantno na putu do svojih titula morao njih jake da pobeđuje. RN i RF od 2003. do 2007. nisu imali takvu situaciju. Njima su se u tom periodu pre Novaka (i Endija), menjali u završnicama turnira raznorazni nekonstantni teniseri, prosto rečeno slaba konkurencija. Dosta turnira su osvojili a da nikoga iz top 10 nisu ni imali za protivnika. Takođe to sve govori da su Novakove titule sa većom "specifičnom težinom" od Federerovih i Nadalovih. To su činjenice sviđalo se to nekom ili ne. Statistika top10 mečeva to jasno pokazuje.

Mr. Omega

pre 8 godina

Svi koji veruju da je žreb u tenisu "neutralan" i da je čista slučajnost što je najmlađi igrač iz velike trojke odigrao najviše mečeva protiv Top10 igrača (iako je njegova profesionalna kariera znatno kraća od konkurenata), imam samo jedan odgovor ... I Majkl Felps je u Pekingu pobedio Čavića. Kad bi se šalili.

šetač

pre 8 godina

Jadna je zemlja Srbija kad ima No.1 igrača a nema niti jedan ATP turnir, nema ni TS niti bilo šta što liči na organizaciju koja ovaj sport treba da podrži kod mladih.

SLOBODAN

pre 8 godina

Pa to je normalno. Statistika ne greši. To što ima više bodova od 2 i 3 skupa znači da je išao do kraja na turnirima za razliku od ostalih. Kada bi došao do polufinala ili finala morao je da se sretnte, uglavnom, sa nekima iz top 10. I to u kontinuitetu i kako rekoste na najvećim turnirima gde igraju najbolji. Ostali su otpadali ranije ili igraju na manjim turnirima. Samo neka tako nastavi do 33. a onda ADIO, najbolji svih vremena!

dominus

pre 8 godina

@ Kurajber.
Dobar komentar.Samo da dodam nesto.Gledam ove klince tipa Kirgios i celu tu generaciju,kao i ove malo starije poput Dimitrova,Raonica,Nisikorija.Ajde sto ih Novak dere,nego sto ih dere Federer,koji nikada mladji biti nece(ko razume shvatice).Razume se da je Fed klasa,da je pored Novaka glavni baja.Ali da se ovi momci ne zapitaju kako da unaprede svoju igru da bi mogli biti egal,pa nekad i da pobede Federera.Nego sasvim suprotno,cim vide da igraju sa njim,u zemlju propadnu.Nesto se ne secam da su se Novak i Rafa,pa i Marej plasili Federera kada su imali 20.Cak se Federer plasio Rafe,a ne obrnuto.
Koliko je samo nervozan bio u finalu Bazela.
I onda neko prica kako ovaj nas nema konkurenciju,kada tu istu konkurenciju 6 godina stariji od njega dere gde stigne.

anica

pre 8 godina

(NikolaKG80, 3. novembar 2015 13:03)
Sugradjanine Nidzo, ti mu kazi dal ce da bude tesko, on moze sve sto zacrta, zapamti, a ti da navijas za Noleta ne bi napisao komentar iz kojeg kljuca ljubomora...vec bi pohvalio, nema potrebe da nam pretvaras procente i da nam otvaras oci, uostalom, presaltuj se na Rodju generacija ste skoro koliko vidim.

ja

pre 8 godina

Ja sam o ovome pisao jos pre 6 godina, kada je Novak konstantno bio treci na listi. Vec tada je imao najcesce susrete sa teniserima iz prvih 10, a kasnije je ta ucestalost samo povecana.
Tu se jednostavno radi o sreci sa zrebovima.
Po pravilu, teniser kada osvoji titulu, pod uslovom da svi favoriti opravdaju svoj status, mora da odigra 3 meca sa teniserima iz prvih 10.
Naravno da uvek neko od favorita zakaze, pa se to obicno svede na 2 takva protivnika.
Uglavnom Novaka nikada nije pratila sreca i uglavnom je uvek imao najjace protivnike.
Sa druge strane Nadal je ubedljivo najsrecniji teniser u istoriji tenisa, a i ovaj podatak o njegovom procentu odigranih meceva sa top 10 samo potrvrdjuje tu cinjenicu.
Prvi Rg je osvojio sa samo jednim protivnikom iz prvih 10, Prvi Vimbldon, tako sto do finala nije imao ni jednog takvog protivnika, a u polufinalu je igrao sa 94. na listi sto je nezapamceno u tenisu.
Bar 20 titula je osvojio a da nije imao ni jedan mec protiv top 10.
2010. koja je proglasavana za njegovu najbolju godinu: osvaja Monte Karlo (ni jedan mec),Rim (ni jedan mec), Madrid (jedan mec), RG (jedan mec), Vimbldon (dva meca), US Open (dva meca).
Osvojio je 3 mastersa i 3 gren slema i dosao na prvo mesto, a da je odigrao samo 5 meceva sa teniserima iz prvih 10.
Teorijski na tih 6 turnira mogao je da ima 18 meceva protiv prvih 10, a umesto toga samo 5???
Sreckovic kakvog nema.

Boban Nikolic

pre 8 godina

Krivo sedi-pravo zbori.
Tacan je podatak da je Novak odigrao(procentualno)najvise meceva u karijeri protiv igraca Top 10.Njegov ucinak 230 od 822 ili ti 27,98%.Federer 295 od 1290 ili 22,86%. Nadal 202 od 920 ili 21,96%.
Precizniji podatak o skoru pobeda i poraza protiv tenisera Top 10 izgleda ovako: Nadal 133-69 ili 65,84%, Novak 151-79 ili 65,65& i Federer 193-102 ili 65,42%.
Autor komentara bi trebalo da u cilju tacnije informacije obrati paznju na tacnost podataka koje iznosi.Greske u informaciji ima za posledicu reakciju i brdo,cak i zlonamernih komentara.
Mozda je to i cilj.

Goran

pre 8 godina

Tekst se bavi vrlo vaznom temom. Ukupan broj ATP titula je beznacajan pokazatelj kao i ukupan broj ATP pobeda. Dzimi Konors ima 109 ATP titula, zaista impresivno ali beznacajno. Zasto beznacajno. Dzimi Konors ima samo 83 pobede u karijeri protiv Top 10 igraca. Znaci, on je te titule osvojio pobedjujuci u proseku manje od jednog Top 10 igraca (i to mozda u pola slucajeva 8. 9. ili 10. na svetu). Ako uzmemo da je sigurno 60% ovih pobeda postigao protiv igraca koji su bili rangirani od 5-10 mesta, ispada da je on u zivotu mozda 30 puta pobedio igraca iz Top 5. Novak je samo Rafu i Federera pobedio vise od 40 puta. Novak ima 151 pobedu protiv Top 10 igraca a 57 ATP titula. Njegove titule su neuporedive sa Konorsovim. Poseban apsurd je da je Konors igrao do skoro 40 godina. Kada je imao Novakove godine on verovatno nije imao vise od 40-50 pobeda protiv Top 10 igraca, 3 puta manje od Novaka u istim godinama. Razlog je sto je tada bilo mnogo turnira u Americi vrlo slabe kategorije, gde je Konors sa lakocom pobedjivao ali to su za danasnje uslove bili lokalni turniri. Ista je stvar sa Mekinroom i mnogim drugim.