Nova vest
Košarka

Utorak, 10.09.2019.

16:30

Nokaut u Donguanu

Očekivali smo mnogo, nismo dobili ništa. Pričali smo o zlatu, a nećemo se boriti ni za medalju.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Nokaut u Donguanu
Foto: fiba.basketball

Košarkaši Srbije su podbacili u Kini pa su eliminisani već u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.

Ono što je pre dva dana počela Španija, dovršila je Argentina i nokautirala "Orlove" Aleksandra Đorđevića.

"Gaučosi" su jednostavno bili bolji i brži, organizovaniji, agresivniji, eksplozivniji, jači, raspoloženiji.

Argentinci su nas odmah "uhvatili" u svoju mašinu i kontrolisali rezultat. Njihovi eksplozivni bekovi bili su neuhvatljivi za našu odbranu, a nije se znalo da li su opasniji u šutu ili spuštanju lopte u reket.

Skoro da nije ni postojala defanzivna igra Srbije, Jović, Bjelica i Gudurić su bili nemoćni. Argentinci su s lakoćom otvarali prostor i surovo pogađali trojke (9/16), što je dovelo do čak 54 primljena poena u prvom poluvremenu.

Ništa bolje nismo izgledali ni u napadu, da nije bilo sjajne saradnje Bogdanovića i Jokića (zajedno 24) poena, zaostatak bi bio mnogo veći od pet razlike.

Ni u ofanzivi Bjelica nije ličio na sebe, 18 postignutih poena deluje dosta, ali s obzirom na minutažu (31) i potrošnju lopti (17 šuteva) to je daleko ispod potrebnog nivoa.

Gudurić je opet delovao pogubljeno, a gore pomenuti tandem je dobro pratio samo Lučić koji je nadoknadio poene nekih igrača od kojih su se očekivali, ali i on je u drugom delu ostao bez snage.

Đorđević je rotirao igrače znatno manje nego na prethodnim utakmicama, Milutinov i Raduljica su zajedno skupili tek 6 minuta, a Marjanović je svoju minutažu ograničio na manje od tri minuta sa tri ekspresna faula.

Svetsko prvenstvo ipak nije gotovo za Srbiju, preostaje nam borba za plasman, tačnije za Olimpijske igre što mora biti dovoljno dobar motiv da se ekipa brzo oporavi od bolnog poraza.

U četvrtak ćemo igrati sa poraženim iz duela između SAD i Francuske, a onda "Orlove" čeka još jedan duel u Pekingu, u zavisnosti od rezultata u drugom nastupu u Donguanu.

Simonović – bez minuta u prvom poluvremenu, u drugom dobio više prostora posebno kada je na parketu bila niža postava, ali nije mnogo uticao na "zatezanje" odbrane.

Bogdanović – s obzirom na celu situacija dobra partija (21 poena za 30 minuta), držao ekipu u igri dok su Argentinci leteli po terenu, u završnici je nedostajao neki nezaboravan koš.

Bjelica – vrlo bleda partija jednog od nosilaca igre. Skupio je 18 poena ali iz čak 17 šuteva. Dosta grešaka i u napadu, a posebno u odbrani gde su ga lako prolazili Argentinci.

Lučić – borben, požrtvovan, efikasniji nego uobičajeno, ali ni on nije mogao da prati rastrčane Argentince, koji mu brzim kretanjem lopte često ostajali sami na perimetru.

Raduljica – za tri minuta na parketu promašio oba šuta.

Birčević – jedini nije igrao na ovom meču.

Jokić – konačno na poziciji centra, stigao do dabl-dabla uz 5 asistencija, ali je izgubio i 5 lopti. Sjajno sarađivao sa Bogdanovićem i zajedno držao tim u egalu u prvom poluvremenu, ali nije imao snage da na kraju preokene situaciju.

Milutinov – minimalna minutaža tokom koje je napravio dva faula pa više nije igrao.

Micić – odigrao i više nego što je trebalo. Na njegovom mestu većina ne bi ni nastupila na ovom meču, pa nije pošteno suditi o njegovom nastupu.

Gudurić – jedna od najslabijih karika u ekipi, i u odbrani i u napadu. Često je komplikovao, gubio lopte, slabo pratio saigrače...

Jović – nije uspeo da obuzda argentinske plejmejkere. Štaviše, bio je nemoćan u odbrani. Kampaco je pored njega ostvario dabl-dabl sa 18 poena i 12 asistencija uz 6 skokova. Podelio je pet asistencija, ali nam je na ovom meču bio potreban plejmejker koji može da promeni ritam igre i izbaci rivala iz "komforne zone".

Marjanović – brzo napravio tri faula, umnogome zbog neobičnog sudijskog kriterijuma, pa je proveo samo tri minuta na parketu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

377 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve