Ponedeljak, 20.11.2023.

12:54

Darko Kovačević za B92.net: Mislim da je istorijsko

Nekadašnji reprezentativac Srbije, Crvene zvezde i legenda Real Sosijedada – Darko Kovačević prokomentarisao je za B92.net uspeh "Orlova" i plasman na Evropsko prvenstvo.

Izvor: Aleksandar Stajkovac

Darko Kovačević za B92.net: Mislim da je istorijsko
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Kovačević je govorio o istorijskom uspeehu naše reprezentacije i plasmana na kontinentalno takmičenje posle 24 godine.

Srbija je kao druga u grupi "G" sa 14 bodova (prva Mađarska 18 bodova), "overila" vizu za EURO 2024, ostavivši iza sebe Crnu Goru (11), Litvaniju (6) i Bugarsku (4).

Kovačević smatra da je ovo veliki uspeh, najviše zbog toga što smo uspeli da se plasiramo uzastopno na dva najveća takmičenja.

"Mislim da je istorijsko, treba da budemo srećni posle 24 godina, ne sme da se dešava post, da prođe neko vreme od plasmana. Mi smo sportska nacija i jednostavno moramo da budemo na svim velikim takmičenja. Bili smo na Svetskom prvenstvu, sada na Evropskom prvenstvu. Moramo da napravimo neki kontinuitet, što je veoma bitno. Veliki uspeh za našu reprezentaciju, čestitam momcima, selektoru i Fudbalskom savezu Srbije", rekao je Kovačević u razgovoru za B92.net.

Srbija nije blistala u poslednjih nekoliko utakmica kvalifikacija, ali bivši reprezentativac smatra da to trenutno treba ostaviti po strani, s obzirom da je sam po sebi plasman veliki uspeh.

"To je analiza za stručni štab, siguran sam da oni znaju gde treba da 'zategnu' i poboljšaju. To treba ostaviti sad trenutno po strani, a analizu će selektor da napravi. Sada treba da budemo zadovoljni i srećni, što su nam momci to priuštili i što sledeće godine gledamo našu reprezentaciju na Evropskom prvenstvu."

"Piksi je uvek bio vođa, bio je pravi, nikad se nije skrivao"

Foto: Andrija Sokovic/Starsport
Kovačević je deo poslednje generacije koja je učestvovala na kontinentalnom takmičenju, predvođena tada kapitenom Draganom Stojkovićem Piksijem.

"On (Piksi) je uvek bio vođa, bio je pravi, nikad se nije skrivao. Pričam iz ugla fudbalera. Takav je bio i na terenu i van njega. Siguran sam da je sad iskusniji i da zna da vodi i svlačionicu, da ih posavetuje, igrači od njega mogu puno da nauče. Ostao je isti, samo sa mnogo više iskustva kao trener."

On smatra da je veoma bitno da igrači ostanu u formi i tim ne zadesi veliki broj povreda, kao što je bio slučaj na Svetskom prvenstvu u Kataru.

"Najbitnije je da se ne desi kao na Svetskom prvenstvu... Voleo bih da svi igrači budu zdravi i da imaju kontinuitet u svojim klubovima. Da nam se ne desi to da Mitar, Vlahović, svi bitni igrači budu roviti. Nadam se da će svi da budu zdravi i sto posto spremni."

Rano je za prognoze, s obzirom da žreb još uvek nije održan (2. decembar), ali Kovačević smatra da ukoliko se vratimo u formu iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, gde smo savladali Portugal, da možemo da se nosimo sa svima.

"Svi želimo da se vratimo na nivo iz kvalifikacija sa Svetskog prvenstva. To je ista ekipa koja je dobila Portugal, evropskog prvaka. Mislim da možemo da igramo sa svakim, ali na stručnom štabu je da odluči u kom sistemu želi da igra, gde može da se poboljša i 'zategne'. Ima dosta do Evropskog prvenstva, biće prijateljskih utakmica i sve će to da se uklopi kako treba. Nadamo se najboljem, ali najbitnije je da smo otišli na EURO. To je moje veliko zadovoljstvo, a treba da postane učestalo", zaključio je Kovačević za B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: