Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 08.02.2024.

14:00

Čeferin odlazi sa čela UEFA: "Oni su predatori"

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandar Čeferin saopštio je da se 2027. godine neće ponovo kandidovati za ovu funkciju

Izvor: B92

Autor:B92

Čeferin odlazi sa čela UEFA:
Foto: Profimedia

Britanski mediji navode da je Čeferin ovu odluku saopštio u Parizu gde se održava Kongres Evropske fudbalske unije.

Čeferin je predsednik UEFA od 2016. godine.

Slovenac je ovu odluku doneo nakon što je UEFA promenila status i omogućila mu da se četvrti put kandiduje za mesto predsednika organizacije, a dve nedelje nakon što ga je napustio jedan od glavnih saradnika Zvonimir Boban, zbog insistiranju na četvrtom mandatu.

"Odlučio sam pre šest meseci. Organizaciji je potrebna sveža kv, promene. Razgovarao sam sa porodicom i prijateljima i odlučio. Neću nastaviti posle 2027",
saopštio je Čeferin.

Na čelo UEFA došao je nakon što je zbog optužbi za korupciju smenjen Mišel Platini. Bio je čovek koji je trebalo da promeniti UEFA, učiniti je transparentnijom i poštenijom.

U međuvremenu, Bobanovo otkriće o "nameštanju" četvrtog mandata je pokazalo da se to nije dogodilo, a poslednje godine "vladavine" obeležava njegova borba protiv najbogatijih klubova i njihovog plana da se odmetnu od UEFA i osnuju zatvorenu Superligu Evrope.

"Trenutno neki ljudi pokušavaju da zgaze 70 godina istorije. Pokušavaju da promene ovaj evropski model fudbala, uprkos njegovom uspehu. Tvrde da su spasioci, a u stvarnosti mu kopaju grob. Glume žrtve, a u stvari nisu ništa drugo do predatori. Mešaju monopol sa jedinstvom. Mešaju milostinju i solidarnost. Pričaju o slobodnom tržištu, ali neznaju ništa o slobodi izražavanja",
rekao je prvi čovek UEFA.

"Ne možete kupiti snove. Ne možete kupiti sportski uspeh"

Čeferin je za podrivanje UEFA indirektno optužio prve ljude Real Madrida i Barselone, Florentina Peresa i Đoana Laportu, iako ih nije direktno pomenuo.

"Nekoliko pojedinaca pokuava da nas podeli u ime slobodnog tržišta, vođenih nezajažljivom željom da privilegovana manjina pokupi profit. Znam da nas neki navijači kritikuju, i u FIFA, što je normalno. Klubovi su slobodni da učestvuju u novom takmičenju, ako žele. Niko ne želi da ih spreči, niko im nije rekao da to ne čine. Svako može da radi šta hoće, i da se pridruže onome što engleski navijači zovu 'Zombi liga' ili 'Pleoneksija liga'"
, istakao je Čeferin.

Slovenac je upozorio na njihovu "pohlepu".

"Prijatelji, pleoneksija je želja da se uvek ima više. Više novca, više moći, više kapitala, više prestiža. Više svega što hrani ljudski osećaj superiornosti, pohlepe i ponosa. Nikad neće imati dovoljno. Nikad. Uvek će želeti sve više i više i briga ih ako to znači da će drugi imati sve manje i manje. Oni su superiorni. Sokrat je ljude koji pate od pleoneksije opisao kao rušitelj suživota i opšteg dobra. Oni uvek žele više, čak iako to znači uništavanje svega oko sebe".
On veruje u moć fudbala.

"To je otrovna jabuka Snežane i sedam patuljaka. Ali pošto fudbalski navijači nisu glupi, ništa se neće promeniti. Oni znaju da ideja koja deluje dobro samo površinski je u stvari loša ideja. Jer ne možete kupiti snove. Ne možete kupiti sportski uspeh. Ne možete kupiti vrednost koja fudbal čini snažnom i veličanstvenom igrom. Ne možete kupiti 70 godina istorije. Ne možete",
zaključio je Čeferin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu