Nova vest
Fudbal

Sreda, 22.11.2023.

19:50

Vojvodina na čelu Superlige – niko se ne oslanja na svoju decu kao "Lale"

Međunarodna opservatorija za fudbalsku statistiku (CIES) rangirala je timove iz 60 liga širom sveta prema procentu minutaže na terenu igrača iz svojih škola.

Izvor: B92

Autor:B92

Vojvodina na čelu Superlige – niko se ne oslanja na svoju decu kao
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

U obzir je uzeta minutaža koji su ti fudbaleri imali u aktuelnoj sezoni u domaćim okvirima.

Takođe, u ovoj analizi uračunati su samo oni igrači koji su proveli minimum tri godine u klubu, a između svoje 15. i 21. godine.

Zanimljivo, mada ne i toliko neočekivano, takvi igrači u Superligi najveću minutažu dobijaju u Vojvodini - ukupno 29,9% minuta (od ukupnog vremena od prvog kola) su ove sezone na terenu.

"Lale" su, naravno, nadaleko poznate po kvalitetnom i posvećenom radu svoje omladinske škole što pokazuje i ova lista na kojoj su prvi, ispred Partizana, Čukaričkog, Spartaka i Crvene zvezde, koja se nalazi na petoj poziciji.

Mladi fudbaleri srpskog šampiona ne zaostaju previše za Novosađanima.

Barak Bahar je u aktuelnom šampionatu dao solidan prostor "junošama" koji su se školovali u Zvezdi, a statistički oni su ove sezone na terenu proveli ukupno 20,9% minuta. Ukupno, njih šestorica je doprinela ovakvoj statistici.

Vojvodina ima i najviše igrača iz svog pogona koji su u rotaciji ove sezone - desetoricu.

I po tom podatku je ispred svih u Superligi.

Drugoplasirani Partizan ima osmoricu igrača iz svog pogona u aktuelnoj ekipi, a oni su do sada proveli 27,5% vremena na terenu od ukupnog broja minuta od starta sezone.

Treći je Čukarički (23,9%), sa sedmoricom igrača iz svog pogona, a četvrti Spartak (22,1%) sa sedmoricom mladih fudbalera iz sopstvenih redova.

Na samom dnu liste je vicešampion TSC, koji nema nijednog igrača produkta svoje škole u aktuelnom sastavu, a isti slučaj je i sa Javorom i Železničarom iz Pančeva - u seniorskom timu ne igra nijedan fudbaler koji je spojio juniorski i seniorski staž makar tri godine u ova dva kluba.

OVDE možete pogledati kompletnu statistiku klubova Superlige i doprinnos mladih fudbalera iz sopstvenih redova u svakoj ekipi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu