Poznati domaćini Mundijala 2030 – biće održan na tri kontinenta

Prema rečima predsednika CONMEBOL-a, FIFA će dodeliti domaćinstvo Mundijala 2030. godine Španiji, Portugaliji i Maroku koji su podneli zajedničku kandidaturu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel
Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Ono što je zanimljivo u čitavoj stvari, prve utakmice tog Svetskog prvenstva biće odigrane tamo gde je sve i počelo pre sto godina - u Južnoj Americi.

Prve tri utakmice biće odigrane u Urugvaju, Argentini i Paragvaju, a potom će se preostali deo turnira odigrati u tri pomenute države.

Tako će se prvi put u istoriji desiti da se Svetsko prvenstvo u fudbalu igra na tri kontinenta - Južnoj Americi, Africi i Evropi.

Ovu informaciju objavio je prvi čovek Fudbalske federacije Fudbalske federacije Latinske Amerike (CONMEBOL) Alehandro Dominges na društvenoj nreži "X", bivšem Tvitertu.

"Verujemo u velike stvari. Svetsko prvenstvo 2030. godine biće održano tamo gde je sve i počelo. Urugvaj, Argentina i Paragvaj biće domaćini prvih mečeva Mundijala", objavio je Dominges.

Te reprezentacije su se tako automatski kvalifikovale za Mundijal 2030.

Podsećamo, prvo Svetsko prvenstvo održano je 1930. godine uz učešće reprezentacija domaćina Urugvaja, Jugoslavije, SAD, Argentine, Čilea, Meksika, Francuske, Brazila, Bolivije, Rumunije, Perua, Paragvaja.

Odlukom da se prvi mečevi igraju na tlu Južne Amerike FIFA želi da na adekvatan način obeleži vek od odigravanja prvog Mundijala.

Podsećamo da su Argentina, Urugvaj, Čile i Paragvaj podneli kandidaturu za organizaciju čitavog Svetskog prvenstva 2030. godine međutim došlo se do zanimljivog rešenja - o čemu svedoče i reči Domingesa - da se deo mečeva odigra na tlu Južne Amerike, gde je sve i počelo pre sto godina, a da se ostatak turnira potom odigra u zemljama koje mogu da ponude bolju infrastrukturu.

Kako će se naredni Mundijal održati u SAD 2026, te tako onaj posle toga ne može biti održan na istom kontinentu (prema FIFA pravilima), izvesno je da će Španija, Portugalija i Maroko za šest godina ugostiti najbolje reprezentacije sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu