Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 04.04.2022.

13:20

Evo gde će Srbija igrati u Kataru VIDEO

Fudbaleri Srbije igraće na Svetskom prvenstvu u Grupi G, a ovo su stadioni na kojima će "orlovi" nastupiti.

Izvor: B92

Autor:B92

Evo gde će Srbija igrati u Kataru VIDEO
Foto: Profimedia/Valery Sharifulin/TASS

Srbija će se boriti sa selekcijama Brazila na stadionu Lusail Ikonik 24. novembra, sa Švajcarskom na Al Džanub stadionu 28. novembra i na kraju sa Kamerunom na Stadionu 974 drugog decembra.

Luisail Ikonik je najveći stadion u Kataru kapaciteta 80.000 mesta, a na njemu će se igrati i finale Svetskog prvenstva. Udaljen je 23 kilometra od prestonice Dohe, a kao i ostali stadioni u Kataru biće imaće hlađenje upotrebom solarne energije.

Na ovom stadionu će u grupnoj fazi igrati i reprezentacije Argentine i Portugala, a osim finala biće pozornica po jednog meča osmine finala, četvrtfinala i polufinala.

Al Džanub je stadion sa pokretnim krovom napravljen 2019, kapaciteta 40.000 mesta.

Stadion odlikuju postmodernistički i neofuturistički dizajn, a izgled krova inspirisan je jedrima tradicionalnih arapskih dov čamaca koje koriste regionalni ronioci lovci na bisere.

U prvom meču na ovom stadionu igraće aktuelni šampion sveta Francuska, a nastupiće i selekcije Švajcarske, Danske i Urugvaja.

Osim grupne faze, igraće se i jedan meč osmine finala turnira, između timova iz grupa E i F u kojima su, između ostalih, Španija, Nemačka, Belgija i Hrvatska.

Stadion 974 je najkarakterističniji katarski stadion i o njemu smo već imali posebnu priču.

U pitanju je privremeni objekat izgrađen od 974 brodska kontejnera, a taj broj označava i međunarodni pozivni broj za Katar.

Kontejneri i sedišta će posle Mundijala biti rastavljeni i upotrebljeni za izgradnju drugih objekata u zemljama u razvoju širom sveta.

Stadion ima kapacitet 40.000 mesta, a nalazi se u luci Dohe.

Na njemu će svoje mečeve igrati i selekcije Portugala, Francuske i Argentine, te meč osmine finala između pobednika Grupe G u kojoj je Srbija i drugoplasiranog iz Grupe H u kojoj su Portugal, Gana, Urugvaj i Južna Koreja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu