Savetovali kako da "smuvate" Ruskinju, izazvali seksistički skandal

Fudbalski savez Argentine (AFA) napravio je veliki seksistički skandal zbog kojeg je morao da uputi zvanično izvinjenje.

Izvor: B92 Argentina
Podeli
Photo by Matej Divizna/Getty Images
Photo by Matej Divizna/Getty Images

Argentinci su u službenom dokumentu koji govori o ruskom jeziku i kulturi naroda napravili odeljak u kojem stoje uputstva na koji način je moguće zavesti lokalne pripadnice lepšeg pola.

"Kako bi trebalo da se ponašate ne bi li imali uspeha kod ruskih devojaka? Ruskinje, kao i sve druge devojke, vole kada ste čisti, trebalo bi da lepo mirišete i da ste lepo odeveni. Prvi utisak im je jako bitan tako da bi trebalo da obratite pažnju na vaš izgled", navodi se u službenom vodiču.

Ubrzo nakon toga dokument je bio povučen, ali bilo je prekasno. Informacije iz dokumenta, koje su se brzo našle na društvenim mrežama, izazvale su pravi skandal.

"Uzimajući u obzir da su Ruskinje prelepe, mnogi muškarci samo žele da ih odvedu u krevet, ali i one su ljudi koji žele da se osećaju važno i jedinstveno. Naš savet je da ih tretirate kao osobe", dodatni su "saveti".

Očekivano, usledile su brojne kritike, zbog kojeg je Savez povukao vodič iz upotrebe i javno se izvinio.

"Stupili smo u kontakt sa AFA i zatražili objašnjenje. Ovaj tekst je stigmatičan prema ženama", izjavio je Klaudio Presman, predsednik Nacionalnog instituta protiv diskriminacije, ksenofobije i rasizma.

"Bila je ovo nenamerna greška. Nikada nije trebalo da taj odeljak stoji u vodiču. Kada je stigla odluka, on je već pušten, ali je ubrzo uklonjen sa svih platformi", stoji u saopštenju Fudbalskog saveza Argentine.

strana 1 od 2 idi na stranu