Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 16.10.2017.

17:57

Jedan od najvažnijih dana u istoriji Barse (VIDEO)

Na današnji dan pre 13 godina Lionel Mesi debitovao je za Barselonu u Primeri, a mnogi u tom slučaju vole da kažu da je ostalo istorija.

Izvor: B92

Autor:B92

Jedan od najvažnijih dana u istoriji Barse (VIDEO)
Photo by Luis Bagu/Getty Images

Mesi je 16. oktobra 2004. godine ušao umesto Portugalca Deka u finišu meča gradskog derbija protiv Espanjola.

Barsa je na legendarnom ’Monžuiku’ savladala domaće minimalnim rezultatom, a Argentinac je na terenu proveo poslednjih osam minuta.

Tada 17-godišnji momak debitovao je nekoliko meseci ranije protiv Porta, ali je trener Frank Rajkard odlučio da mu šansu pruži i u zvaničnom meču.

David Garsija, levi bek tadašnjeg protivnika, odigrao je čitav meč za plavo-bele i bio je prvi fudbaler u istoriji Primere koji je imao tu „čast“ da čuva Mesija.

“Sećam se da se spremao da uđe, a ja sam bio na strani na kojoj mu je Rajkard davao upustva pre ulaska. Proučavali smo protivnika i već ga upoznali u Barsi B. Naš prvi utisak je bio da je on drugačiji tip igrača, odlučan i sposoban da postiže golove. Mislio sam da je bolje da čuvam njega, nego Ronaldinja ili Etoa, poznatije igrače sa više iskustva. Nisam mogao da zamislim da će postati jedan od najvećih svih vremena, ako ne i najveći”, priznao je Garsija.

Jedan od saigrača ’Buvi’ iz Rosarija bio je Brazilac Žulijan Beleti koji je najzaslužniji za Mesijevu prvu titulu u Ligi šampiona – 2006. godine u finalu protiv Arsenala postigao je odlučujući pogodak u 80. minutu susreta na ’Sen Deniju’.

“Tog dana kada je debitovao nije imao dovoljno vremena, ali je pokazao naznake onogo što smo gledali na treningu. On je bio drugačiji od ostalih mladih igrača. Kada god smo igrali protiv B tima ili igrača do 19 godina, svi bi bili ’stidljivi’ osim njega. Bilo ga je teško čuvati jer, iako je bio mlad, imao je karakter i kvalitet za prvi tim. Svake godine je želeo da bude bolji, uvek je želeo više. Mesi je Pele moje generacije”, izjavio je Beleti.

Jedanaest godina kasnije Lionel Mesi jedan je od malobrojnih igrača koji konkurišu za najboljeg fudbalera u istoriji ove igre. Osvojio je osam titula u španskom prvenstvu, pet Kupova kralja i šest nacionalnih Superkupova.

Što se tiče međunarodnih takmičenja, Argentinac u kolekciji ima četiri pehara Lige šampiona, tri UEFA Superkupa i jedan manje trofej sa svetskih klupskih prvenstava. Oborio je mnoge rekorde i čak pet puta podizao Zlatnu loptu, posvećenu najboljem na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu