Cirkus u Zemunelu, prekinuta Skupština FK Partizan

Skupština FK Partizan na kojoj je trebalo da bude izabran novi predsednik prekinuta je posle brojnih sukuoba u Zemunelu.

Izvor: B92 Srbija
Podeli
Starsport
Starsport

Skupština Partizana je trebalo da bira između Ivana Ćurkovića i Žarka Zečevića s jedne strane i Nenada Bjekovića s druge.

U roku od mesec dana biće određen novi datum Izborne skupštine.

Bjeković, koga prema nezvaničnim saznanjima podržava porodica Nedić, najavio je i mogućnost nereda ispred "Zemunela", a niz incidenata započeo je i pre 17h kada je trebalo da počne Skupština.

Problem je nastao jer se opozicija predvođena kandidatom za predsednika kluba Nenadom Bjekovićem pobunila zbog punomoćja koja su četvorica delegata, Vlade Divac, Tomislav Karadžić, Dragan Bjelogrlić i Milutin Šoškić, dali drugim delegatima.

Član Skupštine Partizana Veljko Odalović, koji je na strani Bjekovića, rekao je da je tim punomoćjima prekršen statut Fudbalskog saveza Srbije. Član aktuelnog rukovodstva Milorad Vučelić predložio je da se odloži Skupština, što je i prihvatila grupa predvođena Bjekovićem.

"Od početka su bili incidenti na Skupštini. Ove stvari oko ovlašćenja moraju da se rasprave. Sama sebe ova Skupština dovodi u pitanje. Ne liči ovo ni po čemu na Skupštinu Partizana. Predlažem da je sad okončamo, pa da rešimo pitanja ovlašćenja", rekao je Vučelić.

Posle toga je predsedavajući Miroslav Ćurguz saopštio da je Skupština prekinuta.

Kako javljaju reporteri B92, iako je najavljeno kašnjenje, Skupština je ustanovila kvorum i ubrzo je najavljeno glasanje.

Predstavnici opozicije su protestovali, jer nisu svi članovi prisutni. To je bio znak za početak pravog haosa u sali, jer su se predstavnici aktuelne uprave "pravili Englezi" i "radili po proceduri", dok su s druge strane stizali povici "Sram vas bilo" i pokoja uvreda.

Prvo se glasalo za radno predsedništvo, ali je i tu bilo problema, pa je bilo diskusije o tome ko i kako zna da broji.

Na ćošku stola stajao je papir s glasovima, oko koga su se okupili predstavnici obe strane, među kojima i Miloš Vazura. Aktuelni generalni direktor Partizana je u jednom trenutku "oteo" papir i otišao do mikrofona, odakle je pozvao obezbeđenje da reaguje.

"Možete da izađete. Molim službu da odstrani sve koji prekidaju", rekao je Vazura.

On se zatim verbalno obračunao s Đurićem.

"Ja sam onaj koji nije ostavio dug kao ti, molim, psuješ, udaljite ga", vikao je Vazura.

Zatim su se dovikivali Savo Milošević i Milorad Vučelić, a bivši napadač crno-belih je zatim razmenio oštre reči i s Milanom Obućinom.

„Ovo je divljina šta ste uradili, divljaštvo. Da te nije sramota“, rekao je Savo Milošević Obućini, koji je odgovorio: „Čim ste ušli, skočila su trojica.“

Nakon dobrih 50 minuta atmosfera u sali se barem malo primirila, pa se s govornice članovi obraćaju okupljenima. Naravno, uz upadice prisutnih.

„Mogu da glasaju samo oni koji su fizički prisutni. Ja vas molim da počnemo legalno. Da onaj koji na kraju dobije predsednika ima pun pravni legitimitet“, rekao je Veljko Odalović.

U narednih pola sata prisutni nisu mogli da se usaglase o broju prisutnih članova, a Gordan Petrić je ubrzo napustio salu uz reči:

"Vidim prvi put ovde neke ljude i oni su najglasniji. Drugi koji su se 30 godina družili ne mogu da se dogovore oko osnovnih stvari. Ja vam predlažem - ako možemo svi da se dogovorimo kako zajedno da pomognemo Partizanu - odlično, ako ne može, pustiću bradu i brkove i odoh negde na planinu“, rekao je Gordan Petrić i napustio salu.

AK
AK

To je bio početak kraja Skupšttine, pa je predsedavajući najavio novu u narednih mesec dana, kada se smire strasti.

Haos je trajao i u prostorijama crno-belih, ali i ispred kapije, gde su brojne novinarske ekipe gledale legitimisanje, ali i to kako neki članovi Skupštine ostaju zaključani.

Na ulazu centra stoje redari, koji legitimišu sve koji žele da uđu (među njima i Bjeković), a u okolnim ulicama su policajci, žandamerija, pa čak i jedna marica.

U upravnu zgradu su oko 16.30 stigli između ostalih bivši predsednik Nenad Popović, Zoran Anđelković, Srđan Dragojević i Gordan Patrić, da bi desetak minuta kasnije stigla i prva grupa navijača, a za njima "opozicija", s Nenadom Bjekovićem na čelu.

AK
AK

Scene koje ne priliče izboru predsedniku jednog sportskog kluba začinili su i povici "Zvaćemo policiju", nakon što je onemogućen ulaz u krug centra Dragoljubu Mijailoviću i Ostoji Mijailoviću, koji su članovi Skupštine, ali i kojima je suspendovano članstvo u Partizanu.

Ispred kapije su zatim ostali i Dušan Trbojević, Momčilo Vukotić, Savo Milošević, Ivica Kralj, ali su oni kasnije ipak ušli u zgradu.

Podsetimo, Bjeković je u ponedeljak pisao ministru unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Nebojši Stefanoviću i ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću jer je očekivao nerede pre Skupštine na kojoj se bira novi predsednik kluba.

Bjeković će se u utorak "boriti" sa nekada bliskim saradnikom Ivanom Ćurkovićem za mesto prvog čoveka kluba iz Humske.

Ćurković je od decembra na čelu Radne grupe, kada je podneo ostavku tadašnji predsednik Zoran Popović. Njemu će glavni saradnik biti Žarko Zečević, bivši generalni sekretar kluba koji je prihvatio njegovu ponudu za mesto potpredsednika.

Vanredna sednica Skupštine Fudbalskog kluba Partizan zakazana je za 17 časova u SC Teleoptik, ali se očekuje kašnjenje.

Fudbal

strana 1 od 2 idi na stranu