Nova vest
Fudbal

Petak, 27.07.2007.

22:36

Špancima zlato na EP U19

Izvor: A K

Autor:A K

Default images

Španci su postali prva nacija koja je uspela da odbrani titulu na Evropskom prvenstvu u fudbalu za igrače do 19 godina. Slobodan udarac koji je Danijel Pareho izveo u prvom poluvremenu bio je dovoljan za pobedu Španije nad Grčkom u Lincu. Branioci titule, koji su osvojili tri od prvih pet U19 takmičenja i ostali neporaženi u poslednjih 15 mečeva počeli su kao favoriti, ali se Grčka pokazala kao jak protivnik.

U prvom poluvremenu propustili su nekoliko dobrih šansi, uključujući šuteve Kostasa Mitroglua i Sotirisa Ninisa. Prelomni trenutak u utakmici došao je sedam minuta pre poluvremena, kada je mladi vezista Reala izveo odličan slobodan udarac, koji je završio u levom uglu gola.

Iako su Grci silovito napadali u nastavku, naročito na početku drugog poluvremena, Španci su se dobro branili, i tako su postali prva nacija koja je osvojila oba takmičenja za mlade u jednoj godini, nakon što je to za rukom pošlo Irskoj 1998.

Oba tima su zbog suspenzija bila bez dva ključna igrača, i početni utisak je bio da će Grčkoj biti teže bez Sokratisa Papastatopulosa i Vasilisa Pliacikasa nego Španiji  bez Havijera Martinesa i Anhela Motoroa. U prvih deset minuta Aron Njihez i Sezar Aspiliketa propustili su šanse da savladaju golmana Kirijakosa Stratilatisa, ali su Grci svoju igru gradili postepeno, da bi sredinom prvog poluvremena postali dominantni.

Najbolju šansu propustio je Mitroglu, koji je nakon sjajnog dodavanja Janisa Papadopulosa poslao loptu iznad gola. Grčka je skupo platila promašene šanse svega četiri minuta kasnije, pošto je Georgios Siakas oborio Arona blizu kaznenog prostora, a Pareho realizovao odličan slobodni udarac.

Pošto je u zaustavnom vremenu Manolis Moniakis silovitim udarcem naterao španskog golmana Serhija Asenha da grčevito brani gol svoje reprezentacije, Grčka je još ofanzivnije počela drugo poluvreme. Španski trener Huan Santisteban bio je prisiljen da nakon sat vremena igre izvrši duplu izmenu, uvodeći defanzivnije igrače, Hozea Zamoru i Karlosa Martineza.

Iako je Grčka nastavila sa napadima, Španci su se odlično branili, i do kraja utakmice nije došlo do promene rezultata. Tako će mlade reprezentacije kući doneti drugu titulu ove godine, nakon što je reprezentacija do 17 godina osvojila Evropsko prvenstvo za svoju kategoriju pre manje od tri meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu