Nova vest
Fudbal

Nedelja, 20.04.2003.

17:10

120. derbi: Crvena zvezda - Partizan 2:0

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Partizan sa 2:0 u 120. večitom derbiju. Poslednji meč 26. kola prvenstva Srbije i Crne Gore odlučili su Bošković u 29. i Bogavac u 52. minutu.

Utakmica je počela veoma slabom i preterano opreznom igrom oba tima. U prvih pola sata gotovo da nije bilo bilo kakvih uzbuđenja. Međutim, u 29. minutu, posle sjajnog prodora Bogavca po desnoj strani, kada je prevario Tariba Vesta, usledio je centaršut i pogodak Branka Boškovića. Usledila je ofanziva Zvezde, koja je u sledećih 7-8 minuta nekoliko puta ugrozila Radišu Ilića. U tom periodu zabeležen je i jedini incident na terenu, kada su se posle faula Danka Lazovića nad Kovačevićem sukobili Duljaj i Vidić. Međutim, strasti su se ubrzo smirile.

Nemoć Partizana u prvom delu najbolje ilustruje činjenica da se u finišu ovog dela sa Juga čuo povik "Igrajte fudbal". Prvi ozbiljniji pokušaj gosti beleže u 45. minutu, kada posle karambola šutira Vukić, ali pogađa Ranđelovića na golu. Filipovićeva taktika totalnog presinga odlično je funkcionisala u ovom meču.

Početkom drugog poluvremena Partizan kreće ofanzivnije, ali sledi šok. Igor Duljaj je šutirao ka Zvezdinom golu iz dobre situacije, ali je izblokirana lopta došla do Markovića. Sledi dugi pas, očajna procena Bajića, kojeg lopta preleće i dolazi do Bogavca. Najbrži Zvezdin igrač zatrčao se ka golu protivnika i plasirao udarac ispod golmana – 2:0.

Ponovo je posle primljenog gola zavladala pometnja među «crno-belima», ali Zvezda to nije umela da iskoristi. Desetak minuta kasnije Partizan kreće u poslednju ofanzivu. U narednom periodu lopta je bila uglavnom pred Zvezdinim golom, a najbolju priliku je imao Delibašić. Međutim, Ranđelović je ostao nesavladan, a prostora za kontre je bilo mnogo. Bogavac je umesto lagane egzekucije izabrao da neuspešno asistira Pjanoviću, a šanse za domaćina bile su sve češće kako se kraj bližio. Ipak, strelci nisu imali dovoljno koncentracije i utakmica je završena rezultatom 2:0.

Pobeda Zvezde potpuno je zaslužena. «Crveno-beli» su više želeli trijumf i znatno se više trudili tokom celog meča. Na drugoj strani, ekipa Partizana je potpuno podbacila, verovatno zbog činjenice da je titula već odbranjena.

Crvena zvezda: Ranđelović, Marković (od 75. M. Dudić), Bratić, Vidić, Vitakić, Mladenović (od 74. Milovanović, Gvozdenović, Kovačević (od 82. Krivokapić), Bošković, Bogavac, Pjanović.

Partizan
: R.Ilić, Malbaša, Vest (od 65. Ćirković), Savić, Bajić, Duljaj, Ilić, Vukić, Trobok, Iliev, Lazović (od 46. Delibašić).

Sudija
: Tanović (Subotica).
Stadion Crvene zvezde, gledalaca oko 30.000. Prodato je 25.000 karata.

U finišu utakmice na južnoj tribini desio se incident. Navijači Partizana polomili su stotinak stolica, paleći ih pritom. Policija je reagovala, a dvadesetak pripadnika Žandarmerije pojavilo se na tribini, posle čega se veći deo jezgra "Grobara" razbežao, a incident smirio.

Izjave aktera derbija

Trener Partizana Lotar Mateus veoma je nezadovoljan posle poraza u derbiju:

«Čestitam Zvezdi na uspehu. Ovo je loš rezultat za nas. Nisam zadovoljan učinkom igrača. Ovo je bila utakmica godine za nas. Odlična atmosfera, ali se ekipa od početka nije postavila dobro. Zvezda je diktirala tempo, igrali smo samo poslednjih 15-20 minuta. Tada smo se vratili u igru, ali to je bilo malo».

Kapiten «crno-belih» Saša Ilić žalio se na visoku travu.

«Zvezda je iskoristila svoje šanse, mi naše nismo. Derbi je bio prilično slab. Teren je bio loš, a trava visoka. Žao mi je što sezonu završavamo porazom od Zvezde. Predstoji nam da odigramo još nekoliko utakmica, da se odmorimo i onda da se pripremimo za ono najvažnije – kvalifikacije za Ligu šampiona».

Mateus je objasnio gde leže koreni poraza:

«Nismo bili dovoljno agresivni u duelima. Zvezda je od početka bila jača i robusnija, i u tome leži glavni razlog našeg poraza». Mateus nije želeo da imenuje najveće krivce za poraz.

Trener pobedničke ekipe Zoran Filipović bio je zadovoljan:

«Bili smo dostojni, na nivou derbija i na visini zadatka. Odlučila je želja – svih 90 minuta smo odigrali izvanredno i angažovano. Imali smo i više šansi za golove».

Strelac prvog gola Branko Bošković ukazao je pažnju na veliki pritisak pre meča.

«Igrali smo pod velikim pritiskom. Ne u smislu da ćemo pobedom spasiti sezonu, već da vratimo veru ljudima koji vole ovaj klub. Igrali smo koliko za nas, toliko i za njih, i njima posvećujemo pobedu».

Nemanja Vidić se slaže sa saigračem.

«Ovom utakmicom vratili smo veru u ovaj tim. Pokazali smo da bodovna razlika nije ralna. Takođe smo pokazali da ovaj tim može da postigne nešto u našem fudbalu i Evropi i da ima prespektivu».

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu