Nova vest
Fudbal 45

12.6.2024.

21:10

B92.sport u Minhenu: EURO nije ni počeo, a UEFA već maltretira Srbe

Starije kolege su, godinama unazad, pričale da je Svetsko prvenstvo u fudbalu održano 2006. godine u Nemačkoj, bilo najbolje organizovano u istoriji ove igre.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Profimedia/xRolfxPossx

Nije tajna da su Nemci, upravo zbog tog "doktorata" iz domaćinstva velikog takmičenja, dobili da samostalno organizuju i turnir pred nama, svima poznat kao EURO 2024.

Kakvi su zapravo domaćini i kakav utisak odaju, uverićemo se u naredna 34 dana boravka u Nemačkoj.

B92.sport

Proćićemo kroz nekoliko gradova i mnoštvo utakmica, kako reprezentacije Srbije u grupi C, tako i u nokaut fazi. Sve do samog finala u Berlinu.

Međutim, prvo što se mora znati jeste da je taj Mundijal organizovala FIFA, dok je sada UEFA napravila propust koji se graniči sa skandaloznim. Gotovo svi srpski novinari su odmah udarili "u zid", odnosno, dospeli u probleme sa podizanjem akreditacija.

Profimedia/xRolfxPossx

Na stranu to što su domaćini smestili akreditacioni centar u kontejnere nedaleko od "Alijanc arene", glavna muka nastala je kada je velika većina obaveštena da zbog slova sa "kvačicom" (ć, č, đ, ž) nisu u sistemu i ne mogu da dobiju ono za šta su aplicirali od sredine januara.

Problem je što imena i prezimena nisu identična onim iz sistema UEFA bez "kvačica", iako su iz Evropske kuće fudbala prilikom procesa akreditovanja insistirali da se podaci unose baš onako kako stoje u pasošu. I tako svima napravila problem, a sebe kao veliku organizaciju stavila na stub srama.

Blagu nevericu usled nemuštog objašnjenja da, eto, nisu znali da ćemo imati crtice i kvačice u prezimenima, zamenila je spoznaja da to ne može da se reši odmah, kroz sat ili dva. Nego, idite vi lepo u smeštaj, u 70 kilometara udaljeni Augzburg, pa se odmorite, naspavajte i dođite nam sutra opet da vidimo šta ćemo da radimo.

Dodatan "pakao" stvorio je saobraćajnom gužvom opterećeni Minhen i to ovog puta specijalnim povodom. Naime, u ovom gradu se ove večeri održava koncert svetski poznate grupe AC/DC. I zaista veliki broj ljudi se "sliva" ka centru, te je to uticalo na dodatno odlaganje našeg dolaska u Augzburg.

Starsport

Zbog toga nismo stigli na otvoreni trening Srbije, kojem je prisustvovalo skoro 3.000 navijača. Kolege su me obavestile da je atmosfera bila sjajna i da su "orlovi" dobili dodatan impuls pred ono najvažnije što nas očekuje.

Ovim putem moramo pohvaliti portparola i oficira FSS Milana Vukovića, koji nam je izašao u susret i sutra će svi novinari koji su upali u pomenuti problem moći da prisustvuju konferenciji i treningu. Do konačnog rešenja muka sa UEFA.

U četvrtak od 13.45 će se javnosti obratiti neko od igrača, dok će od 17.30 "orlovi" ponovo trenirati na "Rosena" stadionu.

Iako smo tek stigli u Augzburg, svi smo sada glavom i mislima u Gelzenkirhenu, gde će srpska reprezentacija otputovati u subotu i odraditi trening, a u nedelju od 21.00 će otvoriti EURO utakmicom protiv Engleske na "AufŠalke areni".

Starsport

Podeli:

Komentari 45

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Raspad sistema

Da situacija u kojoj se Andrej Rubljov nalazi nije dobra odavno je poznato. Ali to ne sprečava ruskog tenisera da nastavlja da zabrinjava i tone sve dublje. I jasnog rešenja, utisak je, nema.

Luka Nikolić

16:30

3 d

Garaža

Šta ako motor "prokuva"?

Iako znatno ređe nego pre nekoliko decenija, situacije pregrevanja motora su još uvek moguće i često dovode do ozbiljnog kvara.

Index, B92.net

20:50

9 h

Apps

Budite oprezni: "Zli blizanci" vrebaju

Istraživači iz kompanije HUMAN Security otkrili su masovnu prevaru sa oglasima koja koristi stotine aplikacija u Google Play prodavnici koje služe kao mamci.

Informacija.rs

19:30

11 h

Novo Sport Video Menu