Nova vest
Fudbal 21

24.4.2024.

9:30

Ipak se igra – Zvezda merka "duplu krunu", šta sprema Partizan?

Četiri dana kasnije, isto mesto, stari poznanici. Crvena zvezda i Partizan, na stadionu "Rajko Mitić", u sredu od 19.00 časova.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Peđa Milosavljević/Starsport

Ovoga puta u okviru polufinala Kupa Srbije, takmičenja koje su crveno-beli osvajali u prethodna tri navrata.

Čini se da je ovo značajniji susret od onog za vikend, koji je pripao Zvezdi posle preokreta i velike drame (3:2).

Izabranici Vladana Milojevića su otišli praktično na nedostižnih 10 bodova prednosti u odnosu na "večitog" rivala u Superligi Srbije.

Čak i da su crno-beli slavili u subotu, te tako hipotetički prišli na -4, ne deluje baš realno da bi se Zvezda "okliznula" u poslednjih šest kola plej-ofa.

Zvezda ovog proleća ima 12 pobeda iz 13 utakmica, a jedini koji je uspeo da ostane neporažen jeste upravo Partizan.

Bilo je to takođe na "Marakani" pre mesec i po dana, kada su crno-beli vodili, ali su na kraju ostali bez dva boda.

Pre nekoliko dana su imali prednost, identičnu, ali ovoga puta su ostali u potpunosti praznih ruku i to na najbolniji mogući način.

Šerif Ndiaje je pogodio u poslednjem minutu regularnog dela, da bi Aleksandar Katai u devetom minutu nadoknade realizovao penal.

Mnogo se prašine diglo nakon poslednjeg sudijskog zvižduka Pavla Ilića, momka koji je postao persona non grata, bar kada je reč o crno-beloj javnosti.

Bio mu je to drugi uzastopni derbi koji je sudio, a oštećenim su se i ovoga puta smatrali iz tabora kluba iz Humske ulice.

Govorilo se čak i o otkazivanju polufinalnog meča i odbijanja da se ponovo, u ovakvim uslovima, sastanu sa Crvenom zvezdom na njenom terenu.

Tu ideju su potencirali pre svega igrači, koje je kao i uvek podržao trener Igor Duljaj, međutim, u međuvremenu situacija se promenila.

Zasedao je Upravni odbor i zaključio – izaći će na megdan Zvezdi, ali protest i iskazivanje revolta neće izostati.

"FK Partizan će zbog sveukupnog tretmana kluba u organima FSS, na sutrašnjoj utakmici iskazati revolt i protest na poseban način i zahtevati da se odnos prema našem klubu hitno promeni, u skladu sa značajem koji FK Partizan ima za srpski fudbal", piše između ostalog u saopštenju.

Srđan Stevanović/Starsport

Vladan Milojević je na konferenciji za medije odbio da priča o dešavanjima u taboru rivala.

"Pošto znam šta ćete me pitati. Ne želim da komentarišem niti znam šta se tamo događa. Moji igrači znaju šta smo pričali i kako da se ponašaju. Svi komentari u vezi ostalog me ne dotiče, niti želim da komentarišem. Fokusiraću se na moju ekipu. Ostalo je za njih", rekao je Milojević.

Šef struke crveno-belih imaće malih problema u sastavljanju ekipe, iako ne bi bilo iznenađujuće da na teren istrči istih 11 igrača kao u subotu.

Glavna nepoznanica je da li će Milan Rodić biti u stanju da igra, pošto ga muče leđa, zbog čega je na prošlom derbiju već na poluvremenu ostao u svlačionici.

Tada je mesto na terenu ustupio Naseru Đigi. Alternativa je i Viktor Radojević, koji je upisao samo tri nastupa ulazeći sa klupe, odnosno jedan kao starter u duelu Kupa sa Vršcem.

Sigurno mesto u poslednjoj liniji imaju Srđan Mijailović, Uroš Spajić i Aleksandar Dragović, koji će biti ispred izraelskog čuvara mreže, Omrija Glazera.

Peđa Milosavljević/Starsport

Marko Stamenić će biti zadužen za nešto prljavije poslove, ali i kao zaštita za Gelora Kangu i In Bom Hvanga.

Ispred će dejstvovati Mirko Ivanić i Osman Bukari, dok će najistureniji i ovoga puta biti Šerif Ndiaje, koji je postigao gol na prethodna tri derbija.

"Svi volimo da igramo velike utakmice, a derbi svakako spada u to. Fokusirani smo maksimalno na utakmicu koja sledi", rekao je Ndiaje za B92.sport.

Ako bi postava Zvezde mogla da izgleda identično, onda će Partizanova pretrpeti određene promene u odnosu na 173. "večiti" derbi.

Prva rokada je povratak Aleksandra Jovanovića među stative, iako je njegova zamena u vidu Miloša Krunića sasvim dobro odradio svoj deo posla.

Poznato je da u Kupu, za razliku od prvenstva, nema pravila "bonusa", pa bi vrlo lako Aleksandar Filipović mogao da "uskoči" na mesto štopera umesto mladog Bojana Kovačevića.

Peđa Milosavljević/Starsport

Aranđel Stojković i Nikola Antić će braniti bokove, dok će u centralnom delu odbrane biti i kapiten Svetozar Marković.

Biće promena i u veznom redu, pa bi poziciju na terenu povređeni Denil Kastiljo mogao da ustupi Gajasu Zahidu, zbog čega će doći do određenih rokada.

Norvežanin pakistanskog porekla će raditi u paru sa Leonardom Ovusuom, dok će ispred biti Jung-Džun Goh, Ksander Severina i Aldo Kalulu, koji se vraća u startnih 11.

Prvu postavu kompletira Samed Baždar, koji će dobiti prednost uprkos tome što se Mateus Saldanja, najbolji strelac lige, oporavio od povrede.

Prethodna dva derbija bila su jako interesantna, čak i kontroverzna, stoga bismo i od ovog, trećem prolećnom mogli svašta da očekujemo.

Što se tiče susreta u Kupu, Zvezda je slavila u prethodna dva navrata, oba puta u finalu (2021, 2022), dok je Partizanu tokom korone 2020. pripao onaj polufinalni.

Podeli:

Komentari 21

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 21

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu