Nova vest
Košarka

Subota, 15.04.2023.

17:00

Aristokratija

Košarkaši Partizana igraće protiv Real Madrida u plej-ofu Evrolige u sezoni 2022/23.

Izvor: Stefan Nikolić

Autor: Stefan Nikolić

Aristokratija
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Rekord srpskih klubova je ove sezone oboren i vlasnik tog rekorda je Partizan sa 20 ostvarenih pobeda u novom sistemu Evrolige.

To je bilo dovoljno za šesto mesto na tabeli, plasman u Top 8 i duel sa Real Madridom u borbi za odlazak na Fajnal For koji se održava u Kaunasu.

Aristokratski klub Real Madrid odigraće minimum dve utakmice u svom "Vizink Centru" i minimum još jednu u beogradskoj "Štark Areni", a verovali ili ne u poslednjih deset godina su čak osam puta odlazili na završni turnir Evrolige.

Poslednji klub koji ih je eliminisao u Top 8 bio je Anadolu Efes 2021. godine i u Kelnu potom pobedili CSKA Moskvu i Barselonu i postali šampioni Evrope, a onda su u Beogradu 2022. godine u finalu igrali Real i Efes i turski tim odbranio titulu nakon čudne Realove odluke u poslednjem napadu.

Nakon te sezone, Pablo Laso je doživeo srčani udar, završio u bolnici i ubrzo nakon toga klub je raskinuo ugovor sa njim i postavio Hesusa "Ćusa" Matea na mesto prvog trenera, Lasovog dugogodišnjeg saradnika.

Mateov rad je naišao na sumnje mnogih, ali je bilo nade među navijačima Reala da će se Lasov ustanovljeni sistem samo nastaviti, međutim, postoje određene razlike u trenerskoj filozofiji dvojice španskih stručnjaka.

Partizan će najviše morati da vodi računa o centarskoj poziciji, Real Madrid tu ima Valtera "Edija" Tavaresa koji je verovatno i najbolji centar Evrope (neki treneri su za njega rekli da je jedini pravi centar Evrolige) i jako je teško nadigrati ih sa njim u timu.

Videli smo više puta ove sezone koliko se Real Madrid muči kada Tavares ne igra, posebno se videlo u poslednjem meču Reala kada su u Tel Avivu igrali protiv Makabija i razlika je bila drastična sa njim i bez njega na terenu.

Navijače Partizana ne treba da zavarava nešto ubedljivija pobeda u Areni nad Real Madridom. Jeste Partizan tada anulirao zaostatak iz prvog meča odigranog u prestonici Španije, ali su i Madriđani malo krili karte svesni da postoji šansa za duel u plej-ofu.

Džanan Musa je ove sezone najbolji strelac Reala i u mnogim mečevima bio je glavni igrač, a treba spomenuti i sjajnog Gabrijela Deka, Geršona Jabuselea, pa i "iskusne lisice" Serhija Rodrigesa, Rudija Fernandesa, Serhija Ljulja...

Petr Korneli, Vensan Poirije, Adam Hanga, Najdžel Vilijams Gos, Mario Hezonja, pa i Kozer, Abalde i Alosen su igrači koji mogu da igraju u startnoj petorci u većini timova Evrolige i nisu takvi da sa njima može da se rizikuje, ali u košarci je takva situacija da odbrana uvek nešto mora da ponudi.

Ćus Mateo vodi računa o tome šta nudi protivnička odbrana, on je takođe jedan od modernijih trenera koji konstantno razmišlja o spejsingu, a postoje i određene varke u kretnjama kojima zbunjuje protivničke odbrane.

Kao što možete videti iz narednog primera koji je zaveden pod "Horns Flare", ovakav tip tzv lažnog bloka usmeren je ka slaboj strani (tamo gde nije lopta), a Mateo želi da plejmejker otrči u korner nakon što je loptu dodao saigraču, pa se odbrana fokusira na taj korner.

Igrač koji mu je postavio blok izlazi napolje nakon odlaska plejmejkera u korner i na tu poziciju dolazi šuter (koji je postavio malopređašnji blok) i Real je ostvario poziciju za otvoren šut za tri poena pošto je drugi igrač iz rogova (centar Poirije u ovom primeru) postavio blok.

Ovo je jedna od poznatijih akcija Real Madrida, Pablo Laso ju je često igrao i Mateo je očigledno nastavio tradiciju koja je davala rezultate.

Gabrijel Dek i Valter Tavares imaju fizičku prednost u odnosu na maltene sve igrače na tim pozicijama u Evroligi i kao što sam već rekao na to će crno-beli morati posebno da obrate pažnju.

Upravo iz tog razloga stiže jedna akcija koja se fokusira upravo na Gabrijelu Deku i Valteru Tavaresu i u njoj centar Zelenortskih ostrva dobija asistenciju za lako zakucavanje.

Ćus Mateo je često znao da napravi uvod u ovakvu akciju tako što Dek prvo igra na poziciji krila (3) i sa niskog posta pravi probleme, da bi sledećom izmenom "podigao" Deka na 4 i naterao krilnog centra da ga čuva, što daje prednost u brzini.

Pogledajmo primer toga. Dek izlazi na centralnu poziciju nakon uzastopnih blokova (steger postavlja Tavares) pa spomenutu prednost u brzini koristi i trči u reket što je nateralo odbranu (u ovom slučaju Valensije) da se skupi u reketu, što znači da Tavares ostaje sam i asistencija za zakucavanje jednom rukom bilo je logično rešenje.

Sledeća akcija Real Madrida ima sličnu poentu, a možemo je videti i u "knjizi" Željka Obradovića koji je na sličan način stvarao pozicije na niskom postu preko "ghost screena" za Dantea Egzuma i Zeka Ledeja.

Šuter izlazi na levih 45 stepeni, a krilni centar mu postavlja blok. Nećemo ulaziti u dubinu ove akcije već ćemo se fokusirati na dalju kretnju Jabuselea koji posle bloka izlazi na drugih 45 stepeni, pa dobija loptu i uručuje je beku uz jak blok kojim je naterao protivničku odbranu na preuzimanje i sada ima manjeg igrača koji ga čuva.

Odatle Jabusele odlazi na niski post sa druge strane, lepo se pozicionira i čeka da dobije loptu, a vremena za napad je ostalo još samo pet sekundi, pa se Bajern ovde odlučuje da ne pravi posldenji mali faul i Jabusele preko Nika Vajlera Beba pogađa šut za dva poena.

Jednostavno, zar ne?

Ovakve stvari Partizan zna da brani. Baš tu je bitna stvar ona "Next" odbrana o kojoj smo više puta pisali tokom sezone, iskakanje jednog, pa drugog igrača, sprečava se preuzimanje i stvaranje "mismeč situacija".

Baš zbog toga Geršon Jabusele ne bi imao situaciju da ga čuva manji igrač od sebe i Ćus Mateo je morao da pronađe drugi način da izgradi čistu poziciju iz ovakvog tipa akcija.

Vratićemo se na novembar mesec i duel Partizana i Real Madrida u Španiji kada se akcija na sličan način "zavrtela" samo je posle blokova za šutera usledio jedan za plejmejkera koji se oslabađa sa centralne pozicije i sa desnih 45 ima šut za tri poena.

Kada su crno-beli ugostili Real Madrid, Željko Obradović je pokušao da iznenadi Ćusa Matea i počeo je sa Alenom Smailagićem na poziciji centra koji je višestruko inferiorniji od Tavaresa na mestu centra.

Međutim, kako smo već rekli u košarci odbrana uvek nešto nudi, tako je Smailagić sve svoje prednosti protiv Tavaresa iskoristio i na brzinu i hitrinu stvarao probleme centru španskog tima.

Real Madrid voli da brani pikenrol na sledeći način, kada posle "bumpa" visokog čoveka postoje dva defanzivca iza njega koji su spremni da mu pomognu, što se obično radi protiv igrača koji bolje izvode slobodna bacanja, što je sa Lesorom i Smailagićem znao da bude slučaj ove sezone.

Dakle, Alen Smailagić na petici malo pravi problem pošto Obradović može da ga koristi na pikenpopu za razliku od Matijasa Lesora recimo. Tu se "buši" rupa u protivničkoj odbrani, pa centar Partizana ima otvoren šut za dva ili za tri, zavisi od situacije.

Takođe, pozitivna je stvar što je stameni centar Tavares u ovoj situaciji izvučen iz reketa i crno-beli su najveću prednost Madriđana uspeli da eliminišu.

U narednom primeru videćemo kako Smailagić odlično čita lošije postavljanje defanzivaca Reala, koristi i prednost u brzini u odnosu na Tavaresa i na obruču stiže do lakih poena, pa za neki naredni posed ostavlja mogućnost šuta iz pop auta.

Ono što se može očekivati da Real radi jeste da minimalizuje ulogu Dantea Egzuma, čoveka koji se više puta u sezoni istakao kao glavni igrač Partizana i pokretač ekipe.

Videćemo sličnog jednog igrača, Nika Kalatesa. Kalates voli da organizuje igru i ruku na srce u tome je bolji od Dantea, ali nećemo se udavaljati od teme jer je poenta da su i Kalates i Egzum igrači koji su jaki sa loptom u rukama, a bez lopte nisu posebno opasni po protivnika.

"Denial" odbrana je način na koji je Ćus Mateo otežavao napade Fenerbahče, nije dozvoljavao Kalatesu da dobije loptu stavivši defanzivca tik uz njega i na taj način terao Itudisa da kreira napade malo drugačije i maštovitije, što bi se reklo.

Partizan bi mogao ovo da izbegne igrajući u postavi sa dvojicom plejmejkera, što je Obradović i radio nekoliko puta, ali pogledajte primer:

Real Madrid je jedini tim u Evroligi koji ima više titula šampiona Evrope od trenera Partizana Željka Obradovića, 10 Realovih naspram 9 Željkovih.

Takođe, Real Madrid ima bolji učinak od Partizana što se istorije tiče, pošto su Španci pobedili 19 od 22 utakmice i uz prednost domaćeg terena je jasno da su oni favoriti.

Ipak, po reakciji navijača Real Madrida i španske javnosti bilo je jasno da nisu bili oduševljeni što se ukrštaju baš sa Partizanom. Željko Obradović ima veliko poštovanje i važi za jednog od najboljih trenera svih vremena, dok je Štark Arena jedno od najvrelijih hala i najnepoželjnijih gostovanja.

Partizan je oborio rekord Evrolige sa 302.302 navijača na 17 utakmica u sezoni što bi u NBA ligi bilo dovoljno za 15. mesto i to u sezoni koja je najgledanija u istoriji najboljeg takmičenja na planeti.

Sve u svemu, navijači Partizana će moći da uživaju u još minimum tri utakmice svog tima u Evropi, pa ćemo videti kako će se crno-beli snaći protiv španske "Aristokratije".

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu