Grupa A, Vels – ima li vatre u ovom "zmaju"?

Čekali su skoro 150 godina, ali danas su Velšani konačno stalni učesnici evropskih prvenstava.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2021.

23:30

Grupa A, Vels – ima li vatre u ovom
Foto: Profimedia

Ovo je trećoj najstarijoj fudbalskoj asocijaciji u svetu (osnovani 1876, posl Engleske 1863. i Škotske 1873) drugi uzastopni EURO.

Odmah na debiju pre pet godina su bili senzacija stigavši do polufinala, pa je pred ovom generacijom veliki pritisak da bude dostojna svojih prethodnika.

Na EURO ćemo svakako gledati nešto drugačiji Vels nego pre pet godina u Francuskoj, ali ne preterano drugačiji jer je kostur tima i dalje isti – Bejl, Ramzi, Alen, Dejvis.

"Zmajevi" su u kvalifikacijama "preživeli" jednu od najnezgodnijih grupa, sa Hrvatskom, Slovačkom i Mađarskom, gde je bodove osvajala pre svega čvrstom odbranom.

Velšani su na osam utakmica dali samo deset golova, ali su i primili najmanje – šest.

Ključni faktor je bio naravno domaći teren, na kojem nije uspeo da slavi ni vicešampion sveta Hrvatska.
Svakako da imaju tim sposoban da se suprotstavi svakom protivniku, ali problem za Vels je što su do bitnih rezultata uglavnom dolazili zahvaljujući detaljima.

Samo je pitanje vremena kada će odbrana popustiti ili napad neće uspeti da spasi meč u poslednjim minutima.

A rivali u grupi su više nego ozbiljni, na papisu svakako bolji od Velsa, pa uprkos veoma solidnoj ekipi, teško je očekivati od "Zmajeva" da budu i približno konkurentni kao 2016.
Foto: Profimedia
Selektor

Velšane je do EP doveo Rajan Gigs, ali je otpušten nakon što je osuđen za fizički napad na dve žene.

Zamenio ga je njegov pomoćnik Robert Pejdž, bivši defanzivac Šefild junajteda, Kardif sitija, Koventrija i Hadersfilda.

Pejdž je bio kapiten Velsa, a pomagao je Gigsu od avgusta 2019. Preuzeo je tim u novembru 2020. i sa njim osvojio grupu u Ligi nacija.

Zadržao je tu ulogu i u martovskim mečevima u kojima je Vels izgubio od Belgije, pa pobedio Češku u kvalifikacijama za Mundijal 2022.
Najveće zvezde

Nema tu mnogo pametovanja, alfa i omega ovog tima je Garet Bejl. Iako je daleko od one forme koja ga je svojevremeno učinila najskupljim fudbalerom u istoriji, Bejl je i dalj jedan od najboljih igrača sveta.

Povratkom u Totenhem je počeo da diže i formu koja će vrhunac verovatno dostići upravo na EP. Međutim, neće Vels biti “one man show”, kako kažu Amerikanci.

Bejl će imati vrlo adekvatnu podršku koja će omogućiti “Zmajevima” znatno veće ambicije od pukog učešća.

Drugo najveće ime je svakako plejmejker Juventusa Aron Ramzi, verovatno tehnički najdarovitiji Velšanin u poslednjih nekoliko decenija.

Tokom kvalifikacija ga nismo često gledali zbog povreda, a onda se vratio sa dva gola u ključnoj pobedi nad Mađarskom. Nakon sezone u Torinu u kojoj se preporodio, Vels može da očekuje mnogo od njega na EP.
SASTAV

Golmani: Vejn Henesi, Adams Dejvis, Deni Vord;

Odbrana: Ben Dejvis, Džo Rodon, Kris Mefam, Itan Ampadu, Konor Roberts, Džejms Lorens, Neko Vilijams, Ben Kabango, Ris Norington-Dejvis, Kris Ganter;

Sredina: Aron Ramzi, Met Smit, Džo Morel, Džo Alen, Džoni Vilijams, Dilan Levit, Robin Kolvil;

Napad: Kifer Mur, Dejvid Bruks, Heri Vilson, Danijel Džejms, Tajler Roberts, Garet Bejl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: