Nova vest
Borilački sportovi

Petak, 19.03.2021.

13:12

Rvači u Budimpešti napadaju olimpijske norme

Od 18. do 21. marta u Budimpešti se održava Evropski kvalifikacioni turnir na kojem će 36 rvača obezbediti norme za Olimpijske igre u Tokiju.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Rvači u Budimpešti napadaju olimpijske norme
Foto: Rvaèki savez Srbije

Zahvaljujući odličnim rezultatima na Svetskom prvenstvu u Kazahstanu 2019. godine i osvojenim bronzanim medaljama, Srbija već ima dvojicu rvača koji će nastupati u Tokiju u grčko-rimskom stilu.

To su Mate Nemeš u kategoriji do 67 kilograma i Mikheil Kadžaja do 97 kilograma.

Na Igrama u Tokiju nastupiće i Stevan Mićić u kategoriji do 57 kilograma slobodnim stilom koji je u Kazahstanu osvoijo odlično 5 mesto.

Poslednji deo priprema srpski rvači su obavili u Zrenjaninu odakle su otputovali u glavni grad Mađarske. U timu Srbije nalaze se trojica rvača.

U kategoriji do 77 kg nastupaće Viktor Nemeš, do 87 kg Zura Dautašhvili i do 130 kg Boban Živanović. Delagaciju će upotpuniti glavni trener Stojan Dobrev i treneri Sreten Damjanović i Vojisav Trajković.

Selektor Dr Milorad Dokmanac zadovoljan je učinkom reprezentativaca tokom priprema i nada se da bi iz Mađarske srpsko rvanje moglo da se vrati sa još dve olimpijske norme.

"Sve pripreme su prošle dobro. Uglavnom smo bili u Mađarskoj i Bugarskoj zbog odgovarajućih sparing partnera. Sve trening borbe su protekle odlično. Najviše očekujemo od Viktora i Zure. Kod Viktora neće biti Romana Vlasova, dvostrukog olimpijskog šampiona. Ali to ništa ne znači, jer će u kategoriji do 77 kilograma biti osmorica izuzetnih rvača, osvajača svetskih i evropskih medalja. Biće gusto, ali očekujemo da uz dobar žreb i rvanje Viktor obezbedi plasman u finale, samim tim i normu",
ističe Dokmanac.

Gruzijac Zura Dautašhvili je potvrdio odličnu formu na nedavnom Svetskom kupu u Beogradu na kojem je kao i Viktor Nemeš osvojio bronzanu medalju.

"Zura je u prošlosti nastupao u kategoriji do 82 kilograma za Gruziju. U ove dve godine smo radili na povećanju mišićne mase. Stigao je do 90 kilograma i spreman je za tu kategoriju. U kontrolnim borbama je pokazao izuzetan kvalitet, da se vraća u formu. ipak je on dvostruki evropski prvak, mada je to bilo pre četiri-pet godina. Od njega se isto očekuje da po kvalitetu bude blizu norme. Ako bi uspeli da osvojimo četiri norme, plus Mićićevu koju već imamo, to bi bio izuzetan kapital pred Olimpijske igre, što bi nam garantovalo mirniji i bezbrižniji odlazak u Japan”.

Boban Živanovič ima 24 godine i prema mišljenju Dokmanca nastup u Budimpešti će mu poslužiti za sticanje dragocenog iskustva.

"Mi davno još od odlaska Refika Memiševića nismo stvorili pravog teškaša. Ne opterećujemo ga da mora da se bori za normu, relativno je mlad za tu kategoriju. Boriće se, pa ako bude prilike, ko zna. On svakog rvača može da baci i pobedi"
.

Dokmanac posebno ističe da su srpski rvači, kao nikad do sada imali idealne uslove za trening zahvaljujući Ministarstvu omladine i sporta i Olimpijskom komitetu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu