Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 28.07.2019.

15:10

Trka decenije i katastrofa Mercedesa u Hokenhajmu!

Maks Ferstapen, vozač Red Bula, osvojio je prvo mesto na Velikoj nagradi Nemačke u Hokenhajmu u trci o kojoj će se pričati godinama.

Izvor: LN

Autor: LN

Trka decenije i katastrofa Mercedesa u Hokenhajmu!
Photo by Dan Mullan/Getty Images

Ferstapen je po drugi put u sezoni bio prvi, posle osvajanja VN Austrije, te se treći put popeo na postolje.

On je iskoristio greške kolega i uspeo da slavi posle jedne od najturbulentnijih trka u skorijoj istoriji Formule 1.

Maks je trku počeo na drugom mestu, iza Luisa Hamiltona, ali je verovatno najzanimljivija pozicija Britanca koji je trku završio na 11. mestu i ostao bez poena.

Odmah iza Ferstapena našao se Fetel, a iza njega Dani Kvjat iz Toro Rosa, te Lens Strol iz Rejsing Pointa, Karlos Sainc iz Meklarena, Aleksander Albon iz Toro Rosa, Kimi Raikonen iz Alfe Romeo, Antonio Đovinaci iz Alfe Romeo, Roman Grožan i Kevin magnusen iz Hasa.

Kod brojnih incidenata istakao se Ferarijev Lekler, koji je u jednom trenutku izleteo sa staze i završio trku, dok je bio na drugom mestu, odmah iza Hamiltona.

Heroj trke je verovatno njegov klupski kolega Fetel, koji je startovao na 20. poziciji ali završio na drugoj, najviše zahvaljujući brojnim ispadanjima u kojima su učestvovali Rikardo, Peres, Noris, Hulkenberg i Botas...

Valteri Botas je bio blizu novog postolja i nastavka dominacije Mercedesa, usled Hamiltonovih grešaka, ali je i on na kraju izgubio kontrolu nad vozilom oko 8 krugova pre kraja i potpuno uništio bolid, te završio trku.

Fincu se katastrofa desila na maltene istom mestu na kojem je Hamilton ispao sa staze, ali se Britanac tada vratio na istu i nastavio trku. Hamilton je, ujedno, tokom trke dobio kaznu od pet sekundi zbog nepravilnog ulaska u pit lejn, koju je odradio, a malo mu je falilo da dobije još jednu kaznu zbog prespore vožnje.

Jedan od tragičara je bio Niko Hulkenberg, koji se borio za prvo postolje u karijeri. On je bio u odličnoj poziciji, imao je drugo mesto, ali se on, kao i maltene većina učesnika trke, okrenuo i završio trku pre vremena.

Hamilton i dalje vodi u generalnom plasmanu sa 223 boda, ispred Botasa sa 184 i Ferstapena sa 161.

Naredna trka vozi se 4. avgusta na Hungaroringu u Mađarskoj.

Pogledajte šta se sve tačno desilo u Hokenhajmu:

Kraj – Ferstapen prvi, čudesni Fetel drugi, Kvjat treći... Hamilton 11, Botas, Lekler, Rikardo, Hulkenberg završili prevremeno... Čudo od trke!

62. krug – Gasli je izleteo sa staze, pukla mu je guma. Hamilton je sada 11. i i dalje nije "u poenima", ali će verovatno biti.

60. krug – Izašao je Sejfti kar. Fetel uzima 4. mesto od Sainca i sada juri Strola, odnosno Kvjata. Ferstapen ima sekundu prednosti nad Rusom.

Sejfti kar je ponovo na stazi, do kraja trke još šest krugova...

58. krug – Kakva greška Valterija Botasa! Izgubio je kontrolu nad vozilom na praktično istom mestu na kojem i Hamilton, zakucao se u reklame i završio trku. Bolid mu je značajno oštećen, sa njim je sve u redu, ali ostaje žal. Ferstapen je i dalje prvi, a drugi i treći su Kvajt i Strol.

55. krug – Hamiltonova sreća u nesreći. U velikoj brzini je izgubio kontrolu, ponovo se okrenuo i završio van staze. Ipak, nije završio u reklamama i uspeo je da iskontroliše vozilo te nastavi trku. Trenutno je 15. – poslednji.

50. krug – Luis Hamilton je odradio kaznu tokom trke i završio na 12. poziciji. Ferstapen je preuzeo prvo mesto, odmah ispred Strola, a iza njih su Kvjat, Botas...

48. krug – Hamilton, Raikonen i Fetel su otišli na promenu guma, a onda... Lens Strol je postao lider trke u Hokenhajmu.

46. krug – Hamilton je odbio velike napade Sainca i Albona. Sainc ga je prestigao na pola sekunde, ali se Luis vratio na treće mesto. Nekoliko trenutaka kasnije većina vodećih je otišla na pit stop, a onda se desila nova ludnica – Hamilton je preuzeo prvu poziciju, a slede Raikonen, Fetel, Đovinaci, Strol, Ferstapen, Rasel...

41. krug – Niko Hulkenberg izgleda nikada neće izboriti postolje... Proklizao je, izgubio kontrolu i zakucao se u reklame, te završio trku. Nova agonija za njega, a na stazi je ponovo Sejfti kar. To je iskoristio Ferstapen koji je otišao na pit stop.

39. krug – Velika borba za treće mesto. Hamilton konačno uspeva da obiđe Hulkenberga, koji se izgleda malo uplašio i praktično omogućio Britancu da ga prestigne.

35. krug – Povuklo se vozilo bezbednosti, Albon sjajno brani poziciju, a organizacija trke je kaznila Luisa Hamiltona dodavanjem 5 sekundi na konačno vreme zbog nepravilnog ulaska u boks. Hamiltonu preti još jedna kazna, s obzirom da je presporo vozio kada se završavao Sejfti kar... Ponovo je pod istragom.

32. krug – Sejfti kar je opet na stazi, a poredak je ovakav... Ako verujete: Ferstapen, Hulkenberg, Botas, Albon, Hamilton, Sainc, Raikonen, Fetel...

31. krug – Hamilton je pao na peto mesto, a još je i pod istragom zbog navodno nepropisnog ulaska u pit lejn. Nema kraja ludnici u Hokenhajmu.

Novi haos – ogromna greška Hamiltona! Okrenuo se na ulasku u pit lejn! Hamilton je menjao prednji kraj, gume, krilo... U boksu se zadržao 50 sekundi!

30. krug – Šta se ovde dešava?! Lekler je izleteo sa staze i zakucao se u reklame! Opet Sejfti kari sreća za Hamiltona...

Ako se pitate zašto sreća? Hamilton je ušao u boks po okončanju Sejfti kara i time napravio grešku, jer se trka normalno nastavila. Ipak, kako je on izlazio iz boksa Lekler je ispao sa staze, opet je na snagu stupio Sejfti kar, pa se mirno vratio na prvo mesto. A Lekler je taman trebalo da pristojno smanji razliku i da se približi...

29. krug – Reaguje Lekler promenom guma i dolazi na drugo mestu. Sejfti kar je na stazi, Hamilton i dalje prvi, a od treće mesta ređaju se Botas, Ferstapen, Hulkenberg... Raikonen je 7, a Fetel odmah iza njega.

27. krug – Šta uradi Maks. Pogrešio je i okrenuo se na sred staze, a onda okrivio gume... Izgubio je dosta vremena. Problem imaju i Noris i Strol. Izokretali su se na stazi, izašli sa nje i završili trku. Haos u Hokenhajmu!

25. krug – Isto je uradio Magnusen uradio je i Fetel sa Ferarijem, koji je takođe morao da rizikuje i da pokuša da dobije na brzini. Da li će se isplatiti...

23. krug – Hrabar ili lud potez Magnusena i Hasa. Promenio je gume u meke, za suvo vreme! Na stazi i dalje ima dosta vode, kiša je moguća... On je trenutno 16. i željno iščekujemo da vidimo da li će mu ovaj potez doneti nešto pozitivno.

21. krug – Lekler juri Ferstapena i prilazi mu na tri sekunde, dok je iza njega Hulkenberg sa čak 13 sekundi zaostatka. Iza njih su Raikonen i Fetel, dok prve dve pozicije drže Hamilton i Botas.

16. krug – Posle incidenta Rikarda na stazi je ponovo bio Sejfti kar, a Ferari je to iskoristio tako šeo je Leklera poslao u boks. On je mogoa da odradi kaznu tada, ali se odlučio da to ne uradi.

14. krug – Problem za Ferari, Lekleru sledu vremenska kazna zbog nepropisnog izlaska iz boksa. Rikardo je zatim ponovo "izdao" Reno, u pitanju je motor. Moraće da završi trku.

8. krug – Fenomenalan potez Raikonena. Fetel ga je napao, maltene prestigao, ali je Kimi uspeo da odbije njegov napad a da usput manevrom prestigne i Magnusena i preuzme 6. mesto.

5. krug – Većina vozača je otišla na zamenu pneumatika, a Sejfti kar nije više na stazi pošto je Peres završio trku. Hamilton, Botas, Ferstapen, Magnusen, Lekler... Fetel je tek 10.

3. krug – Peres je završio van staze i očekuje se ulazak Sejfti kara, dok je Fetel već u trećem krugu otišao na zamenu pneumatika i uzeo gume za promenljivo v reme. Reaguje i Hamilton koji takođe odlazi na pit stop.

2. krug – Odličan start Raikonena, koji je uspeo da se izbori za treću poziciju. Prestigao je Ferstapena, koji je peti.

Usled velikih padavina u Nemačkoj organizatori su morali da osuše stazu. Izgleda da su uspeli, pa bi trka uskoro trebalo da počne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Volf nije odustao od Ferstapena

Direktor Mercedesa Toto Volf nije odbacio mogućnost sastanka sa trostrukim svetskim šampionom Formule 1 Maksom Verstapenom iz Red Bula o angažmanu i dolasku u nemačku ekipu.

Beta

22:45

3 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu