English | Shqip

Proces TV na B92

Projekat unapredjivanja demokratije i sprecavanja korupcije

 
B92SpecijaliLokalni izbori 2004Enciklopedija
     
 

utorak 30. 11. 2004. 20:32 CET

Naslovna strana specijala

Galerija fotografija parlamentarnih izbora 2004
Beograd, 06. 10. 2004.
Predsednik pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karic na konferenciji za novinare (FoNet)

Analize i komentari

 
 
 

Istraživanja javnog mnjenja

 
 
 

B92 o izborima

Intervjui

Enciklopedija izbora

Izborne vesti

PRVI PUT DIREKTAN IZBOR GRADONAČELNIKA
Odbornici, predsednici skupština opština i gradonačelnici biraju se na period od četiri godine. 

Prethodni lokalni izbori održani su 24. septembra 2000, po većinskom jednokružnom modelu, a za predsednike opština i gradonačelnike nije glasano direktno, na izborima. Izbori 19. septembra održavaju se po proporcionalnom modelu, sa cenzusom od tri odsto, a gradonačelnici i predsednici opština biraju se po većinskom dvokružnom modelu.

Izbore sprovode gradske i opštinske komisije koje su dužne da za svaki birački odbor blagovremeno pripreme materijal za glasanje, glasačke listiće, izvode iz biračkog spiska, potvrde o izbornom pravu i obrasce zapisnika o radu biračkog odbora. Broj glasačkih listića mora da bude jednak broju birača upisanih u birački spisak u opštinama, a broj rezervnih glasačkih listića ne može da bude veći od 0,3 odsto od ukupnog broja. Glasački listići se štampaju na jednom mestu, a u opštinama gde su u službenoj upotrebi jezici nacionalnih manjina i na tim jezicima.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, podnosioci izbornih listi imaju pravo da prisustvuju štampanju i dostavljanju glasačkih listića organima nadležnim za sprovođenje izbora. Glasački listić sadrži redni broj koji se stavlja ispred naziva izborne liste, nazive izbornih lista, prema redosledu utvrđenom na zbirnoj listi, s ličnim imenom prvog kandidata sa liste i napomenu da se glasa samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva liste ili zaokruživanjem naziva liste. Ukoliko se utvrdi da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su glasali, ili u glasačkoj kutiji nije nađen kontrolni listić, birački odbor se raspušta i imenuje novi, a glasanje na tom mestu se ponavlja.

Birački odbor je dužan da u roku od osam sati od zatvaranja biračkih mesta izbornoj komisiji dostavi zapisnik o utvrđivanju rezultata glasanja, izvod iz biračkog spiska, važeće glasačke liste u zapečaćenom posebnom omotu, neupotrebljene i nevažeće glasačke listiće i ostalu izbornu dokumentaciju.

Po prijemu izbornog materijala izborna komisija u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta utvrđuje ukupan broj birača upisanih u birački spisak, broj birača koji je glasao na biračkom mestu, broj birača koji je glasao van biračkog mesta, ukupan broj primljenih glasačkih listića, nevažećih i vazećih, i broj glasova koje je osvojila svaka izborna lista.
Ovlašćenja glavnog arhitekte i opštinskog menadžera

 

Deteljnije o lokalnim izborima

 

Ovlašćenja gradonačelnika i predsednika opština

 

Procedura glasanja na izborima

 

Hronologija lokalnih izbora u Srbiji

 

Apstinencija

 

Bojkot

 

Cenzus

 

Izborna kampanja

 

Legitimnost i legalitet

 

Biračko pravo

 

Izvodi iz Ustava Srbije

 

Poslovnik Republičke izborne komisije

 

Zakon o lokalnim izborima