Foto: Microgen  / Shutterstock
Foto: Microgen / Shutterstock

Kuda na skijanje u Srbiji? 4 manja skijališta pogodna za početnike FOTO

Podeli

Stigli smo do kraja naše serije tekstova o skijanju u Srbiji i ostalo je još nekoliko manjih skijališta, koja vam predstavljamo danas. U Srbiji ipak može da se skija.

Pored Kopaonika i Zlatibora, planina koje su poznate kao mesta za skijanje, postoje i neka manja skijališta koja tek treba da pokažu svoj potencijal.

Besna kobila

Planina Besna kobila se nalazi na jugu Srbije, 40 km od Vranja, u neposrednoj blizini auto-puta. Najviši vrh se nalazi na 1.923 m nadmorske visine i sa njega mogu da se vide Kopaonik, Šara, kao i planina Rila u Bugarskoj. Besna kobila je deo Rodopskog planinskog masiva i sastavljena je uglavnom od granita.

Vrhovi su većim delom godine pod snegom. Podnožje planine čine šume, dok su viši delovi pod pašnjacima. Nadmorska visina, oblik i položaj padina, kao i velika količina snega, omogućavaju da sezona skijanja traje od polovine oktobra do aprila.

Godine 2008. formirano je Javno preduzeće "Skijalište Besna kobila", čiji je zadatak izgradnja infrastrukture i stvaranje uslova za privlačenje što većeg broja gostiju, pre svega ljubitelja skijanja.

Za ljubitelje skijanja na raspolaganju su dve uređene staze, dužine 480 m i 250 m, kao i ski-lift kapaciteta 500 skijaša na sat. Jedna od staza je osposobljena i za noćno skijanje.

Pročitajte još:

Gde na skijanje u Srbiji? Ski pas od 300 do 500 dinara VIDEO

Gde na skijanje u Srbiji? Divčibare - jeftino i bez gužve FOTO

Gde na skijanje u Srbiji? Veoma posećena destinacija, ali i neotkriveno skijalište FOTO

Crni vrh (Bor)

Crni vrh je od Bora udaljen 30 kilometara, a najviši vrh nalazi se na 1.043 metra nadmorske visine. Prvi objekat izgrađen ovde je planinarski dom, u čijoj je neposrednoj blizini teren za skijanje sa uspinjačom.

Gde na skijanje u Srbiji? Kopaonik - kompletan vodič kroz cene FOTO

Najviši vrh nalazi se na 1043 m nadmorske visine. Planinski masiv Crni vrh veoma je bogat kvalitetnim šumama, posebno bukovim. Blizina asfaltnog puta Bor–Žagubica, prijatna planinska klima sa dubokim snežnim pokrivačem koji traje gotovo do maja, bujno zelenilo i čist planinski vazduh učinili su da ova planina postane primamljiva za mnoge goste.

Kraljevica (Zaječar)

Južno od Zaječara nalazi se sportsko-rekreacioni centar "Kraljevica", u kome postoji ski-staza dugačka 650 metara. Dva topa su zadužena za pravljenje snega, a skijaše izvlači lift tipa sidro čiji je kapacitet 1.173 skijaša na sat.

Gde na skijanje u Srbiji? Zlatibor - odličan za prve skijaške korake FOTO

Osvetljenje na stazi je kompletno završeno, čime je omogućeno i noćno skijanje.

Pročitajtej još:

More nemamo, ali imamo planine: Gde na skijanje u Srbiji? FOTO

Tara - za početnike

Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije, oko 180 km od Beograda. Najkvalitetniji skijaški tereni na ovoj planini su u delu oko Predovog krsta, sa visinskom razlikom od 500 m. Dužina staze je od 3 do 5 km.

Pet najvećih zabluda o skijanju

Na ovoj planini se nalazi i nekoliko manjih skijališta: Beli bor, Nagramak, Šljivovica i Mitrovac na Tari, sa stazama različite težine i opremljenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 336 idi na stranu