Izvor: RINA

Danas se širom planete obeležava Svetski dan bicikla, a ovo prevozno sredstvo sve je češći način da mladi u Srbiji stignu do neke udaljene a željene destinacije, a ne samo da se voze po kraju.

Stefan Lukić iz Čačka do sada je na svom biciklu prešao desetine hiljada kilometara. Krstario je na svom dvotočkašu širom starog kontinenta, a ovaj diplomirani grafički dizajner tokom svog putovanja video je mnoge netaknute predele i upoznao ljude različitih vera i kultura.

"Od malih nogu gajim ljubav prema putovanjima i avanturi. Bicikl se prosto nametnuo kao najbolji ''posrednik'' za nezaboravna iskustva. Jako je zanimljiva promena perspektive sagledavanja putovanja biciklom. U početku prikupljate energiju i trenirate za neki od poduhvata, a danas mi ta putovanja daju energiju i ''treniraju'' za različite izazove koje nosi svakodnevni, konvencionalni život. Svesti putovanje samo na motanje pedala i prosečnu brzinu je besmisleno. Putovanje čine ljudi, mirisi, arhitektura, situacije, predeli, poznanstva, prijateljstva, edukacija", kaže za RINU Stefan.

Svaku svoju avanturu on dokumentuje fotografijama i video snimcima pa je tako napravio nekoliko dokumentarnih filmova kao i izložbi fotografija. Mnogo vremena proveo je putujući Balkanom, koji ga je fascinirao, tako da nove avanture tek slede.

"Neverovatne lepote, planine, puteve, naseobine...krije ovo poluostrvo. Prokletije, Durmitor, Prenj, kanjon Une, Tare, Pirin, Rila...teško je odlučiti se. Ipak, Albanija je svakako najzanimljivija destinacija Balkana, regija Prokletija posebno. Preduga izolacija je uticala na formiranje posebnog okruženja i atmosfere pa su veća i iznenađenja ali i oduševljenja viđenim. Takođe, Ovčarsko-kablarska klisura je nesvakidašnje područje koje uvek i u svakoj prilici pominjem. Posmatram je kao nepresušan izvor inspiracije i posebno sam vezan za Kablar, Ovčar, jezero Međuvršje, Banjski potok i nebrojene vidikovce, skrivene kutke i staze koje godinama obilazim", rekao je ovaj Čačanin.

RINA

Poslednjih godina ga, kako kaže, privlače i sve veće daljine, a svakako izdvoja Afriku, a posebno Tanzaniju i njene nepregledne parkove u regiji Kilimandzara. Naglašava da  vremenski uslovi i neprijatne situacije na avanturama testiraju strpljenje i volju.

"Kao mlađi išao sam napred uprokos svemu, što je i svojstveno tim godinama, dok danas mnogo više poštujem prirodu i okolnosti pa mi ne predstavlja problem da zastanem, nekada i po više dana ili čak i odustanem od ciljane destinacije pa se vratim neke naredne godine. Nekada sam vozio čak i po mećavi, olujama, gradu... Onda je to sve došlo na naplatu kada me je nosila lavina na Hajli u provaliju od 400 metara. Taj dan slavim kao drugi rođendan. Danas se ne junačim previše, i gledam da se sklonim u stranu, ukoliko mogu", kaže Stefan.

Ovaj Čačanin uvek je težio tome da svoje bogato avanturističko iskustvo na neki način upotrebi kao dodatni kvalitet u poslu, a da u isto vreme to bude korisno i prepoznato kao dobar proizvod koji pomaže ljudima. Njegova ideja  da se obeležajavu staze širom Srbije naišla je na podršku Turističkih organizacija Čačka i Srbije.

RINA

"Godinama unazad se bavim kreiranjem projekata signalizacije za pešake, planinare, bicikliste, avanturiste. Širom Srbije sam sa saradnicima uspešno realizovao na desetine ovakvih projekata i obeležio na hiljade kilometara ruta. Uspešno smo realizovali dva velika projekta kreiranja i postavljanja signalizacije za bicikliste i planinare na područjima Pešterske visoravni i Dragačeva", rekao je Lukić.

Podeli: