Izvor: RINA

Oko stotinak raftera iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine krenuće u petak iz Plava u avanturu Limom dugačku 130 kilometara.

Limska regata, dvadeset peta po redu, biće održana od 31 maja do 2. juna. Rafteri će startovati iz Plava, i putanjom dugom više od 130 kilometara završiti na plaži Petrovac kod Prijepolja.

Prema rečima direktora Turističke organizacije Prijepolja Petra Vasiljevića učesnici stižu iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. On navodi da reka Lim predstavlja izuzetnu lepotu i privredni atribut koji će Turistička organizacija nastojati da maksimalno valorizuje u narednom periodu, zajedno sa rafting klubovima i drugim zainteresovanim organizacijama.

"Prvog dana regate biće aktuelna deonica od Plava do Andrijevice. Drugi dan rezervisan je za trasu od Berana do Bijelog Polja, a poslednjeg, trećeg dana, učesnici će preći put od Kumanice do plaže Petrovac kod Prijepolja", ističe Vasiljević za agenciju RINA.

Vremenske prilike trenutno ne idu na ruku organizaciji ove manifestacije, ali se očekuje stabilizacija vremena i sunce.

"Trenutni vodostaj Lima je zadovoljavajući za održavanje regate i neće negativno uticati na bezednost učesnika", zaključuje direktor TO Prijepolje Petar Vasiljević.

Dragoljub Simović iz Planinarsko skijaškog kluba Kolovrat, navodi da je stigao veliki broj prijava za učešće na ovogodišnjoj Limskoj regati, od kojih su neke i odbijene iz tehničkih razloga, zbog nedostatka opreme i stručnih skipera. Međutim, naglašava da je razočaran činjenocom što se najamnji broj učesnika prijavio upravo iz opština kroz koje regata prolazi.

Simović smatra i da je ovaj period godine idealan za odžavanje ove manifestacije zbog idelanog vodostaja reke Lim.

Regata duže od dve decenije promoviše druženje, a učesnici su spremni na sve vremenske uslove koji ih mogu zadesiti.

Limsku regatu zajednički organizuju turističke organizacije Plava, Andrijevice, Berana, Bijelog Polja i Prijepolja, uz saradnju sa rafting klubovima. Lim i njegovi bukovi očarali su ljubitelje ekstremnih sportova, pa je ova manifestacija prerasla u tradicionalnu.

Limska regata je podržana u okviru Projekta "Promovisanje ekonomske diversifikacije u ruralnim područjima jugoistočne Evrope (SEDA II) – Izgradnja kapaciteta lanca vrednosti u poljoprivredi i ruralnom turizmu kroz promovisanje mogućnosti zapošljavanja" koji sprovodi SWG u partnerstvu sa GIZ.

Podeli: