Izvor: Klix

Još jedan italijanski grad najavio je da će platiti ljudima da se tamo presele, u pokušaju da poveća svoju populaciju koja je sve manja.

Grad Preziče, u regionu Pulja u Italiji, mami nove stanovnike obećanjem novčane nadoknade do 30.000 evra - iako, kao i uvek, postoje obaveze. Oni koji prihvate ponudu moraju tim novcem da kupe praznu imovinu i da je renoviraju.

Kao i drugi gradovi i sela širom Italije, Presicce ima brojne napuštene kuće u raznim zapuštenim stanjima. Grad ih prodaje za približno 25.000 evra.

"Postoji mnogo praznih kuća u istorijskom centru izgrađenih pre 1991. godine koje bismo želeli da vidimo ponovo sa novim stanovnicima", rekao je lokalni odbornik Alfredo Palese za CNN.

"Ljudima koji žele da se usele i kupe jedan od ovih napuštenih stanova ponudićemo do 30.000 evra. Ukupna sredstva biće podeljena na dva dela: jedan deo će ići za kupovinu stare kuće, a drugi deo ići u njeno renoviranje, ako je potrebno", objasnio je on.

"Sramota je biti svedok kako se naši stari kvartovi puni istorije, divne arhitekture i umetnosti polako prazne", dodaje on.

Dok se detalji još uvek izglađuju, plan je da se projekat pokrene u narednih nekoliko nedelja na sajtu grada.

Preziče se nalazi u južnom delu regije Pulja, poslednja u dugom nizu ruralnih italijanskih zajednica koja pokušava da privuče nove stanovnike novčanim podsticajima, nakon priliva mladih ljudi koji se sele da nađu posao.

Pravila se razlikuju od grada do grada, ali obično potencijalni podnosioci zahteva moraju da se obavežu da će platiti renoviranje i završetak kuće u određenom vremenskom okviru - često tri godine - i da ga koriste kao svoje primarno prebivalište.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.