Grčka je jedna od najpopularnijih destinacija za letovanje srpskih turista, poznata po prelepim plažama, kristalno čistom moru ali i povoljnim aranžmanima.

Iako su plaže u Grčkoj izuzetno privlačne, turisti bi trebalo da budu svesni potencijalnih opasnosti, naročito onih koje se nalaze ispod strmih litica.

Pre nekoliko dana, na čuvenoj plaži Ksi na Kefaloniji, koju Srbi rado posećuju,  došlo je do odrona. Jedna članica grupe "Grčka info" objavila je upozorenje za sve koji letuju na plažama sa strmim liticama.

"Pre nekoliko dana došlo je do odrona na čuvenoj narandžastoj plaži Ksi na Kefaloniji. Srećom niko nije povređen. Ovo je podsetnik, kada boravite na plažama koje se nalaze ispod litica, uvek se pomerite što više ka moru. Iako je ispod litica najčešće najveća hladovina, dovoljan je jedan kamenčić da padne i povredi kupače.

Uvek se udaljite što više od litica i na ovim plažama: Porto Katsiki i Egremni plaža na Lefkadi, Crvena plaža na Santoriniju, Agia Anna u severnom delu ostrva Evija, Peroulades plaža na Krfu. Navagio (Shipwreck) plaža na Zakintosu je pre par godina zatvorena zbog odrona usled kog je povređeno nekoliko posetilaca", napisala je ona.

Ova objava podseća na važnost obazrivog ponašanja na plažama koje se nalaze ispod litica, posebno ukoliko letujete sa decom. Iako je hladovina ispod litica primamljiva, boravak previše blizu može biti opasan.

Podeli: