Izvor: Blic.rs

Četvorogodišnja devojčica zadobila je velike opekotine nakon što je došla u kontakt sa meduzom na plaži Agios Georgios Pelasgias u Grčkoj.

Prema rečima majke, dete je vrištalo od bolova. U prvi mah nisu znali zbog čega je dete zacenjeno od plakanja, odnosno, da ga je opekla meduza.

"Vrištala je od bolova i mi smo odmah potrčali do nje ne uspevajući da shvatimo šta se dogodilo. Uklonili smo ostatke pipaka i odmah joj dali kortizon", rekla je majka četvorogodišnjakinje koja joj je u konsultaciji sa pedijatrom detetu dala antihistaminik, a sada koriste i kortizonsku mast.

Ono što ju je posebno ostavilo bez teksta jeste činjenica koliko će vremena trajati lečenje njene ćerke.

"Zbog veličine otoka, lečenje će trajati najmanje šest meseci i za to vreme moraće da se drži dalje od sunca kako ne bi ostao ožiljak", rekla je majka deteta, prenosi Blic.

Opekotina od meduze se pere isključivo slanom vodom

Govoreći za portal ERT, Emanuela Voutsina, morski biolog istakla je da je kontakt sa meduzom opasan jer luči kiselinu koja može izazvati opekotine. Ubod meduze izaziva jak bol, svrab i kožni osip, sličan opekotinama, zbog otrova koji ispušta nakon kontakta sa žrtvom.

Kako je objasnila biološkinja iz Grčke, pipci se moraju odmah ukloniti sa našeg tela, nečim tvrdim (npr. kartonom) bez dodirivanja golim rukama, a zatim se to područje oprati morskom, a ne slatkom vodom.

Treba napomenuti da meduze ne plivaju u vodi, već se drže za kamenje i kupač može doći u kontakt kada uđe u more u područjima koja imaju stene.

Nije poželjno trljati ujedeno mesto, niti se češati, jer će se u suprotnom situacija pogoršati. Takođe, bolno mesto nikako ne ispirati slatkovodnom vodom. Ne izlažite ujed Suncu. Jedna od najvećih urbanih legendi jeste primena ljudskog urina kao prva pomoć, što nikako nije dobro, već može samo da dovede do daljih iritacija.

Pored navedenog, nije preporučljivo ni stavljanje vrelog peska i kamena na ranu.

Podeli: