Izvor: B92.net

Iako još uvek nije ni sredina juna, temperature u Grčkoj su na visokom stepenu termometra, a mnogo je onih koji spas od vrućine traže na obali mora.

Kako smo ranije već pisali, zbog velikih temperatura, čak su i pojedina mesta, poput Akropolja zatvorena za posetioce, (do 17 časova), a meteorolozi predviđaju da će temperature uskoro premašiti 40 stepeni Celzijusa u većem delu centralne i južne Grčke, uključujući Atinu, Kiklade i Krit.

Srbin koji živi u Grčkoj upozorio je sve i apelovao na turiste da poštuju osnovna pravila u ovakvim uslovima.

Kako je rekao, sezona je počela, vreme je sve toplije, a već je dosta Srba u Grčkoj te bi trebalo podsetiti na važna pravila tokom boravka na moru.


"Ukoliko je plaža organizovana u pojedinim slučajevima, što zbog velikih talasa i jakih morskih struja, spasilački tim ističe crvenu zastavu. Ona može biti i na jarbolu i pobodena u pesak ili šljunak u zavisnosti od tipa plaže. Kada se to dogodi onda se ne ulazi u more bez obzira koliko ste dobar plivač", naglašava on.

Dodaje da ukoliko plaža ima bove, njihova svrha je da naznače da je deo mora od obale do bova zabranjen za čamce, jedrilice ili jahte.

"Ukoliko imate malu decu neplivače i ako ih stavljate u koture ili slične rekvizite za vodu, nemojte ni po koju cenu da se odvajate od njih. Bilo je dosta slučajeva da su struje povukle decu ka pučini", istakao je on pa nastavio:

"Izbegavajte da plivate posle konzumiranja hrane i alkoholnih pića. To može da bude opasno a nekada može da izazove najteže posledice. Na parkinzima kod plaža ne ostavljajte ništa u automobilu, a dokumenta i novac apsolutno nikada", istakao je Belić u Fejsbuk grupi Grčka Info.

Podeli: