Ponedeljak, 06.09.2021.

21:30

"Ako se ovako nastavi, Hrvatima će biti isplativije da letuju u Turskoj"

Izvor: B92

"Ako se ovako nastavi, Hrvatima æe biti isplativije da letuju u Turskoj" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

119 Komentari

Sortiraj po:

ketiS

pre 2 godine

@National Geographic ......"s tim se neke zemlje nikad nece "sresti".

Mislim da ne postoji zemlja, bar ne u Evropi, koja se na neki nacin vec nije "srela" sa National Geographic.

europe from above

pre 2 godine

@ketiS...dobro, a šta sa tim?
Sa tim se vrši dezinfekcija, a može i deratizacija. Inače, sa tim možeš da se pozdraviš.

ketiS

pre 2 godine

@cleo

Dobro i sta sa tim? Tvojoj zemlji kap primorskoj, turizam je jedna od glavnih privrednih grana, dok je more najkomercijalniji vid odmora i provoda, i to je naravno glavni razlog sto ce se tvoja zemlja, isto kao i sve druge primorske i turisticki znacajne zemlje, naci na takvim i slicnim medijskim podlogama. Sta je tu tako novo i posebno? Razumem da to tebe odusevljava, kao sto mene odusevljava prepoznatljivost moje zemlje u kulturno-istorijskom smisu, te cinjenica da je posecuju turisti kojima more nije, ii bar ne uvek, prvi izbor kada su u pitanju putovanja. Shvatite vec jednom da ne mozete druge zemlje posmatrti kroz "prizmu" sopstvene, te da morate uvazavati posebnosti svake zemlje, pa tako i Srbije, koja sa Hrvatskom nema gotovo nikakve slicnosti.

cleo

pre 2 godine

@ ketiS
"Statistika je jedno veliko ništa", pa će u prilog te umotvorne konstatacije National Geografic otvoriti treču sezonu prestižne dokumentarne serije Europa iz zraka emisijom o Hrvatskoj. Stonske zidine, pulski amfiteatar, istarski tartufi, spajanje Pelješkog mosta...neke su od tema koje će biti prezentirane milijunima europskih gledatelja 19. septembra u 22h. Ne sumnjam da ćeš im se pridružiti.

ketiS

pre 2 godine

@mario

Evo opet iste price o poredjenju neuporedivog i omiljene statistike! Shvati vec jednom da ta privredna grana, turizam za Srbiju ni priblizno nema onaj znacaj koji ima za tvoju zemlju. Ta cinjenica i uslovljava da kada je privreda u pitanju statisticki pokazatelji za Hrvatsku budu bolji, ali sustinski Srbija je u svakom pogledu respektabilnija drzava od Hrvatske. A statistika je u sustini "jedno veliko nista", te se na nju i pozivaju oni kojimq daje iluziju da su veci i bolji no sto sustinski i objektivno jesu.

niko - rovinj

pre 2 godine

@ Turista
Nemamo nikakav problem sa tvojim nedolaskom, pri čemu stvarno nisu jasni ti tvoji navodni dosadašnji uzaludni pokušaji...Na stranu da nisi nimalo ubedljiv. Posebno ti je smješno ono poantiranje o nekakvoj šteti.

Turista

pre 2 godine

Nemam nikakav problem da u HR ostavim koliko god treba para, ali da budem bar donekle zadovoljan boravkom. Nažalost, to nije baš moguće ni u najskupljim smeštajnim objektima, zbog brojnih razloga. Pre svega, ogromne gužve, neljubaznih ili nezainteresovanih ugostitelja, nedostatka plaža, mora u kome ima previše meduza i rebraša …. Sve u svemu, probah nekoliko puta, stvarno ne vredi. Šteta!

mario

pre 2 godine

Prosto receno, "gledanje sa olimpijskih visina" bez ikakvog stvarnog pokrica.
(ketiS, 07. septembar 2021 22:25)
Dakle gledanje sa olimpijskih visina brojke kažu Hrvatska 2019 20 milijuna turista,a Srbija 3 miljuna turista,a BiH još manje i tko je tu olimpijski pobjednik? Zarada 12 milijardi eura nasuprot možda milijardu eura.
Pogledaj malo stanje infrastrukture po BiH, Srbiji i Hrvatskoj,pa pogledaj čistoću i odnos prema ekologiji itd itd.

mario

pre 2 godine

(ketiS, 07. septembar 2021 22:25)
Zanimljivo kako se tu javiš,ali zato na tekstove o turizmu u Srbiji šutiš u stvari zar postoji turizam u Srbiji.

Xaxaxaaa
Ujko, pogledaces Evrostat i isplakati se od muke, SRB je danas veca ekonomija od jr sa sve tim vasim turizmom...
Sad idi po terapiju..
(111, 07. septembar 2021 12:06)
Dakle pogledaš Euro stat i vidiš rast BDP-A drugo tromjesečje Srbija 13,4%,a Hrvatska 16,1% .
Dakle Srbija ne može stići Hrvatsku,pa da Hrvatska 30 godina ništa ne radi i da pogledaj GDP per capita Srbija 7000$,a Hrvatska 14.000 $ eto koliko ste veći baš.
A ti sad lijepo u školu i poradi na gramatiki.

ketiS

pre 2 godine

@Protujevrej Staford re: Sandzaklija

O cemu ti pricas? Vi u drzavi koja se danas zove Hrvatska nemate uopste hrvatskog etno-kuturnog nasledja. Juznoslovenske katolike Dalmacije , ukljucujuci i umetnike koji su bili u sluzbi Venecije, te potpuno etnicki neartikulisane, nasilno kroatizirate. Osim toga, dovoljno je da se procitaju tour-brosure o Hrvatskoj, gde se na "svakom koraku" spominju pridevi poput, "Venetian", "Habsburg" ili "Hungarian". Sve u svemu, Hrvatska u pogledu izvornosti i posebnosti kulturnog nasledja ne moze u istu recenicu ni sa Srbijom , a kamoli Turskom, Konacno, dodji do Sandzaka, pa da vidis multikulturalnost na delu. Mesavina nasledja srednjovekovne Srbije, Otomanske Imperije, te nasih juznoslovenskih Muslimana, danasnjih Bosnjaka. Takodje, Sarajevo je daleko zivopisniji i posebniji grad od recimo stereotipnog, ugarskog "cookie-cutter-a" kakav je Zagreb, a kakvih u Madjarskoj i uopste Srednjoj Evropi ima "mali milion". Prosto receno, "gledanje sa olimpijskih visina" bez ikakvog stvarnog pokrica.

Danko

pre 2 godine

Bre!
Brate i ti bi se farbao "tim dostignucima " da si u mogucnosti.
Meni tako pase, otkud ti to da spavam u autu?? Haha pa od splita do pule nema mjesta gdje nemam nekog od ekipe ili rodbine. za spavat i jest to nikad nije bio problem. Ali vidim ja ne prolazi ovaj koncept ali nikako :) . Ja cu tako a ti "teraj po svome" pozdrav i uzivajte gdje god

leptirica

pre 2 godine

(SRB über alles, 07. septembar 2021 01:33)

Treba biti bar malo pismen da razumiješ razliku između 10% Hrvata i 10% udjela u ukupnom broju noćenja.

Bre!

pre 2 godine

ne sekiraj se srbijo gdje će hrvati ljetovati. meni nikad zgodnije , iz zagreba odem na dan dva i vratim se za 2 sata s mora. i sljedeći vikend isto, šema za mene idealna. ne plaćam smještaj a da hoću imam gdje ići, svi imamo nekoga i nešto na moru. otkad ima autoput na more ja nemam ni potrebu da se kiselim na moru više od dva dana, kad mi se prohtije - idemo .
(danko, 6. septembar 2021 21:54)

To sto si napisao znaci da ne ides na odmor nego da se brckas u vodi posle 5 dana mucenja na poslu. Tako nesto mozes i kod kuce u kadi da radis. Odmor je odmor, nije "evo sada cu da skoknem do plaze i da se vratim" a potrosis 4 sata na autoputu dnevno. I sigurno nije spavanje na zadnjem sedistu ili na klupi u parku posto "ne placas smestaj". To je smisao celog teksta, ne mozete sebi da dozvolite bezbrizan normalan odmor u svojoj sopstvnenoj zemlji. Nije da se neko u Srbiji nasekirao gde idete na odmor vec nam je zanimljivo sto sami sebe farbate laznim dostignucima.

ja

pre 2 godine

@jasamaja

E pa to i Hravati hoce da naprave od svoje obale "skupo za opet"! Mada u odnosu na to sto nude skupi su oni i za razmatranje kao i CG. Vecina nas je tamo vec bila i videla (i vecina od vecine nije odusevljena onim sto je videla pa zato je ono sto nude izuzetno skupo), idemo sada za iste pare negde gde nikada nismo bili.

381

pre 2 godine

mi svi iz Slavonije imamo makar vikendicu ili kucu na moru a zagrebcani imaju vile,restorane
(Dino, 6. septembar 2021 22:41)

El osto neko u toj slavoniji?

111

pre 2 godine

Ovako- za svaku bitniju gradjevinu u hrvatskoj imas podatke tko su bili arhitekti. Bilo je talijana, jasno. Hrvata puno vise. Mozes mi vjerovat, a mozes i sam guglati. Ja sam guglao. Isto savjetujem i tebi. A onda se iz hr prebaci na sarajevo, odnosno guglaj josipa vancasa i cirila ivekovica. Bez njih dvojice sarajevo bi izgledalo kao bliskoistocna kasaba.
(Protujevrej Staford, 07. septembar 2021 02:43)


Xaxaxaaa
Dioklecijan je izgleda bio hr?
Ko i Marco Polo?!
DU su izgleda podigli hr?!
Ne postoji u danasnjoj hr i slovima ni 1 sakralna i istorijska gradjevina a da ju je podigao tzv hr narod!
Nemoj da upucujes na guglanje nego navedi makar 1 gradjevinu da je vasa, samo jednu a da je istorijska i da je ste je vi napravili!
Ne mora da bude cak ni toliko stara kao sto su Ravanica ili Sopocani, neka bude iz 16.veka recimo, izvoli napisi pa cemo svi da proverimo podatke i uporedimo, medjutim toga prosto nema kod vas, ne postoji, to na obali nista vase nije, sem ako sad ne mislite da ste i potomci Mlecana i AU?
Kad pisem nije vase mislim da to niste vi napravili jer su to napravili neki drugi narodi.

381

pre 2 godine

Bio sam ovi godine u Istri na odmoru.Sve krcato,cene nenormalne i opet puno sve!Da ne valja ne bi niko došao od stranaca.A ovi paralija pljuvači nikad nisu ni videli Hrvatsku obalu
(Bojan, 07. septembar 2021 02:42)


Pozz sa Thassos/a, iz borove sume iznad Golden Beach/a, a i Paralia je super mesto za odmor, moras da poradis na svom patoloskom problemu mali covece, koga uopste zanima gde si ti bio i ko jos ide na odmor da broji "strance" ?
Ti imas bas ozbiljan problem, ne preskaci terapiju i opusti se malo, koga u SRB zanimate vi iz hr ne kapiram, opusti se i pojedi neku sarmu jbt...

381

pre 2 godine

Svi srbi bi prodali bar po jedan bubreg da imate makar 100 km obale na mediteranu, da mozete gledati kako masline i smokve daju plodove i kako dolaze ljudi iz cijelog svijeta diviti se ljepoti vade zamlje i nju biraju za odmor, opustanje i zabavu...
(Bunge, 07. septembar 2021 00:17)


A od kad ste to sad na "mediteranu" jbt?
El to isto spada u onaj vas opus, "granicimo se sa AU"?
Do Sredozemnog morate proci i Otranski zaliv i Jonsko more, vise je onda Crno more na "mediteranu" nego vi.
I Bosna je dakle"mediteranska" zemlja?
Sredozemno more je posebno more a vi niti ste "na mediteranu" niti ste ikada bili.
Izgleda da ste totalno odlepili, ovaj tvoj komentar odslikava vase stanje u potpunosti, teska i patoloska agonija, da neko umislja da je nesto drugo ili da se nalazi na drugom mestu u odnosu na to gde stvarno jeste, je patoloska dijagnoza.

111

pre 2 godine

Da li vi ozbiljno poredite Hrvatsku i Srbiju? Kada ste zadnji put bili u Hr? Cist vazduh, cista voda, perfektni putevi, infrastruktura, vanklasna priroda. Mi od toga nemamo nista. O cemu se ovde raspravlja? Razlika izmedju nas i hr u ekonomskom smislu je kao razlika izmedju Svajcarske i njih. I nemojte da poredite onih 10% uspesnih u BG, NS i SU koji imaju standard sa nekim selom u Slavoniji.
(Hfg, 07. septembar 2021 07:43)


Xaxaxaaa
Ujko, pogledaces Evrostat i isplakati se od muke, SRB je danas veca ekonomija od jr sa sve tim vasim turizmom...
Sad idi po terapiju..

381

pre 2 godine

Bio sam u Hrvatskoj ove godine, nikad više gostiju.. more prelepo, cene po prodavnicama 10% skuplje nego u SRB.
Za 6 sati si na moru, autoput extra.. pivo na plaži 200 din. Pa na moru sam.. pa i trošim!!!
(Alfa, 07. septembar 2021 00:13)


Tvoj problem, ne znam sto pominjes SRB, el te bas tolko zanima SRB?

Tereza

pre 2 godine

Nedostatak Hrvata jeste što za razliku od nas Srba nisu isprobali sva mora u regionu. Oni znaju samo njihovo kako izgleda, a mi Srbi obišli Grčku, Tursku, Albaniju, Bugarsku, pa čak i Egipat...
(ja, 6. septembar 2021 23:13)

Znas kako se kaze. Bolje biti 7 puta sa Snjeguljicom nego po jedanput sa patuljcima . Kud bi isli sa najljepšeg mora?

ana

pre 2 godine

U Hrvatsku bih isla samo u slucaju da imam jedrilicu pa da idem od ostrva do ostrva... Sve ostalo je gostima kao meni tuga. Ove godine sam letovala sa porodicom Riviera del Conero, Italija. Dorucak uz italijanski cappuccino i poslastice. Rucak, vecera fantazija. Kako oni spremaju morske specijalitete i uopste kako kuvaju to nigde ne postoji. Mi na Balkanu jedemo smece od hrane. Izleti u predivne gradove Loreto, Recanati, Corinaldo... Hrvatska je za one koji nemaju pojma o tome sta je kvalitet hrane, kultura, istorija,.

korespodent

pre 2 godine

Ahmmm, si jeo sarmu i ajvar u TR?
(Sarma über alles, 7. septembar 2021 02:02) # Link komentara

Kakva je razlika između sarme i ajvara u Grčkoj i Turskoj? Koja je bolja?

kova

pre 2 godine

Prvo se pisalo da neće nitko doći, pa bolje su Grčke i Turske, pa se pisalo da je loša ponuda, pa su kamenite plaže, pa sada da je skupo. A navalilo ove godine ko nikad. Propao. Baš me zanima o čemu će se sljedeće.

Из угла

pre 2 godine

Управо се вратих из Истре и одлично смо се провели. Природа и море су прелепи. Цене су високе, приватан смештај 80 евра ноћење, вечера за двоје од 50 евра навише, Лидл дупло скупљи него код нас. Оно што не достаје је упознавање друге културе, што највише оплемењује и продухови човека. То могу путовања у Азију: Индокину, Јапан, Индонезу, Јужну и Централну Анерику: Перу, Мексико итд. што је било скупо. Али кад се погледа да се до Хрватске оде јефтино, а онда се потроши 1000 евра по особи за десет дана, испада јефтиније отићи на Тајланд са авио- картом од 500 евра и онда имати ниске трошкове од 30 евра ноћење и 25 евра вечере, јефтине продавнице и поред исто прелепе природе и мора са коралима и мноштвом риба што нема у Хр, упознати и једну лепу будистичку културу.

Ivan ZG

pre 2 godine

Ove godine su i mnogi elitni turisti silom prilike jer su neke daleke destinacije bile nedostupne, a neke druge bliže bile u crvenom na karti(Francuska, Portugal, Grčka, Španjolska, dio Italije...), došli u Hrvatsku.
To se najbolje vidi po slijetanju privatnih aviona, a bilo ih je i na Krku i u Kaštelima i u Dubrovniku po 20-tak dnevno u 7. i 8. mjesecu. Mnogi su došli prvi puta i nesumnjivo da će se mnogima svidjeti pa će doći opet.
Iz godine u godinu ulaže se u podizanje nivoa smještaja. Tko ima mjesta izgradio je bazen uz kuću. U zadnjih 5 godina sigurno je izgrađeno više od 3.000 bazena. To podiže cijenu smještaja, ali nema problema za naći zainteresirane.
Mnogi su u tim kućama udaljeni po 10 km od mora, a u 7 dana odu se okupati u moru valjda 2 puta. Naročito Britanci, Nizozemci, skandinavci...
Tako da ima smještaja za svakoga i po svakakvoj cijeni. I da, ove godine turisti troše više nego prije za cca. 15% valjda zato jer prošle nisu mogli pa se nakupilo para. Ne štede jer ne znaju kada će opet moći na odmor.

mario

pre 2 godine

Pokušavaju cenama da postignu neki nivo,ali tim cenama će i ono malo radne snage iz Austrije i Nemačke izgubiti. Treba da se drže starog načina poslovanja i da zadrže ove paradajz turiste jer niko neće dati lovu kojom može otići u Španiju ili Grčku.
(s1pac, 07. septembar 2021 08:08)
Sva sreća,pa iz Srbije u Grčku idu sve bogati srbi možeš misliti da nije smiješno bilo bi tragično.
Bitno da srbi komentiraju hrvatski turizam,ali zato na temama o svojem turizmu ima pet komentara,ali ovdje dijele lekcije i kakva je Hrvatska turistička destinacija.
A tko dolazi u Srbiju?kakvi su to turisti?koliko turista dođe u Srbiju?
Pustite vi Grčku ili Španjolsku usporedite sebe.

s1pac

pre 2 godine

Da li vi ozbiljno poredite Hrvatsku i Srbiju? Kada ste zadnji put bili u Hr? Cist vazduh, cista voda, perfektni putevi, infrastruktura, vanklasna priroda. Mi od toga nemamo nista. O cemu se ovde raspravlja? Razlika izmedju nas i hr u ekonomskom smislu je kao razlika izmedju Svajcarske i njih. I nemojte da poredite onih 10% uspesnih u BG, NS i SU koji imaju standard sa nekim selom u Slavoniji.
(Hfg, 07. septembar 2021 07:43)

Ti ili nisi video Srbiju ili nisi video hrvatsku.

Ivan ZG

pre 2 godine

Ove godine su i mnogi elitni turisti silom prilike jer su neke daleke destinacije bile nedostupne, a neke druge bliže bile u crvenom na karti(Francuska, Portugal, Grčka, Španjolska, dio Italije...), došli u Hrvatsku.
To se najbolje vidi po slijetanju privatnih aviona, a bilo ih je i na Krku i u Kaštelima i u Dubrovniku po 20-tak dnevno u 7. i 8. mjesecu. Mnogi su došli prvi puta i nesumnjivo da će se mnogima svidjeti pa će doći opet.
Iz godine u godinu ulaže se u podizanje nivoa smještaja. Tko ima mjesta izgradio je bazen uz kuću. U zadnjih 5 godina sigurno je izgrađeno više od 3.000 bazena. To podiže cijenu smještaja, ali nema problema za naći zainteresirane.
Mnogi su u tim kućama udaljeni po 10 km od mora, a u 7 dana odu se okupati u moru valjda 2 puta. Naročito Britanci, Nizozemci, skandinavci...
Tako da ima smještaja za svakoga i po svakakvoj cijeni. I da, ove godine turisti troše više nego prije za cca. 15% valjda zato jer prošle nisu mogli pa se nakupilo para. Ne štede jer ne znaju kada će opet moći na odmor.

Che

pre 2 godine

Ovi se ka rugaju nama. Hahahah. Pa pogledajte svoju drzavu na sta lici. Jednom prilikom sam isa u Grcku i prolazija sam kroz vasu zemlju. Dakle uz Bosnu najprljavija zemlja. Bacate smece di stignete. Rijeke su odvratno prljave. I vi nekom pametujete a niste u stanju SVOJU zemlju odrzat cistom. Dajete dijagnoze nama i nasoj drzavi a mi skoro u svim ili svim parametrima isprid vas. Uostalom broj turista u Hrvatskoj govori koja je lipsa i popularnija zemlja. Zato svakodnevno ispoljavate svoju ljubomoru i komplekse na svaku vijest o Hrvatskoj. Ne bi vam volija bit u kozi. Da drzava koju toliko mrzite i prezirete je isprid vas u svakom segmentu

Bora

pre 2 godine

@Misko
Sve što si napisao je, na našu žalost, opravdano. Umesto da posle Prvog svetskog rata napravimo svoju državu, mi smo ''spasavali braću". I jesmo za sprdnju.

Lee Brko

pre 2 godine

Koliko ljubomore.Iz prve ruke,izdajem apartmane koje sam nasljedio u groznom stanju,7 app u pitanju. Cijena od 65e do 35 e max.Kuca nije imala niti toplu vodu,i dan danas je bez fasade.Rentamo je sad vec 7 godinu.Prvo smo sredili toplu vodu,klimatizaciju,i investiramo u sav potrosni materijal koji treba nakon sezone.Ovu godinu napokon stavljamo i fasadu koja iziskuje 30000e. Znaci napokon ce kuca izgledati onako kako to i treba.E sad. Ja bi svoje goste nazva primjerom pamidor gosta,kako ih vi ismijavate.Pamidor gosti su meni ovu sezonu ostavili 16000e na moj konto.I virujte meni 100puta je bolje radit sa paradajz turistima nego tzv.elitom.Paradajz turista nema nikakva ocekivanja.Osim da s njim popijes koju rakiju.

Lovac

pre 2 godine

Nije sve u isplativosti. Ima nešto i u mirisu bora, morske soli na licu, zvuku zrikavaca u hladu borova, u dalmatinskoj pismi i hobotnici ispod peke. Nije to stvar matematike, to je stvar čiste emocije. Naši gosti to znaju, hejteri koji nisu to u životu osjetili ovdje ostavljaju komentare.

Zodiac

pre 2 godine

Velika,ali velika većina Hrvata ili ima kuće na obali ili ima nekoga od obitelji na moru tako da nema problema sa ljetovanjem. I danas se može sasvim lako pronaći apartman i to vrlo dobar za 40 €, po danu. Van pansionska potrošnja takođe ako želiš biti u središtu zbivanja to se i plaća.Ali realno može se lijepo provrsti za sasvim pristojne novce.

sasa

pre 2 godine

Lepo more Ali Puno jezeva I stena...kolena I stopala Sam unakazio. Leto's bio na Krku Ali menjam lokaciju...skupo I nepristupacno obali...

s1pac

pre 2 godine

Pokušavaju cenama da postignu neki nivo,ali tim cenama će i ono malo radne snage iz Austrije i Nemačke izgubiti. Treba da se drže starog načina poslovanja i da zadrže ove paradajz turiste jer niko neće dati lovu kojom može otići u Španiju ili Grčku.

love

pre 2 godine

Izuzetno dobra analiza, vidi se da je gospodin iz teksta pravi stručnjak i zna o čemu priča. Lepo je opisao sve. Hrvatska kao da se vraća masovnom turizmu iz doba sfrj a od toga su hteli da pobegnu. Nešto pogrešno rade. A komentari i jednih i drugih nakaradni, samo se prozivaju i pišu gluposti a ne zna se ko baljezga više. Naravno da se niko nije pozabavio konkretnim stvarima iz teksta, jedan komentar sam našao dobar da hrvati trebaju da idu u tursku da vide kako se radi posao, ali i grci isto treba da idu. Turci su uspeli da naprave sezonu od maja do kraja oktobra što nema niko u jugoistočnoj Evropi.

eto

pre 2 godine

ja@tocno je da u ljeto Hrvati uglavnom provode na Jadranu , zbog mora, prijatelja, hrane i ostalog i zbilja nam netreba bolje ali zimovanje se jako promjenilo, pocelo se mnogo putovati na egzotična mjesta.Kubu sam čekao 2 godine da se otvori uopce koje slobodno mjesto u agenciji, a slicno je za Tajland,Egipat,Meksiko i ostale destinacije, ali znam puno Hrvata koji su ljetovali Grcka ,Spanjolska, Tunis.Ide se dosta jer jako puno se zaradi od turizma sto omogucuje mnogima da istrazuju druge destinacija, ova alpska skijalista necu posebno ni izdvajati.(naravno govorim o dobrom predoandemijskom periodu)

mauro - pula

pre 2 godine

@ SRb uber alles
Ponavljaš kao papiga jedne te iste gluposti. Kako ti nije jasno da udio u broju noćenja ne znači i postotak domaćih turista? Što je stranaca više udio domaćih je manji i obrnuto. Trenutno je evidentirano 9 miliona dolazaka stranih te 1,7 miliona dolazaka domaćih turista. Inače, kod nas u Istri je gotovo svaki drugi turist "siromašni" Nijemac, pa smo, gle apsurda, najbogatija hr regija? A ministra nemamo već duže vrijeme, tako da bi trebao osviježiti informacije.

Rope

pre 2 godine

Na stranu politika i koliko nas ko "voli" (svi oni vole naše pare), al' meni lično hrvatsko more i obala su najlepši. Možda i zbog malo nostalgije iz detinjstva kada smo svake godine letovali na Makarskoj rivijeri. No, ono što je istina jeste da je Hrvatska preskupa za ono što nude. Za mene prosečnog Srbina... neka hvala, možda drugi put.
Ovo leto boravio u Turskoj (Kušadasi). Turska je postala turistička velesila. Oni koji su bili svakako su oduševljeni kvalitetom smeštaja i odličnom hranom. Usluga je vrhunska, Turci su veoma vredan narod (za razliku od polenih Grka), a cene jako povoljne. Toplo preporučujem.

eto

pre 2 godine

ovoga sekira sto vecina novca nezavrsi kod par vlasnika u hotelima, nego pola Hrvata koji drze privatne nekretnine.Zasto bi mi bili kao Grcka i Španija ,da bi drzava mogla prikazati i ubrati vecu zaradu? Vecina para zavrsi kod privatnika, jest da je to dobar novac ali stalno se ulaze i dize kvaliteta usluge.Oni to mogu rjesiti lagano, porezom na nekretnine, a ovaj ocito lobira za neke strane hotelske kuće, koje nedrze iskreno previse trzista ali uz ovake "mudrace" ,hoce uskoro

Ante

pre 2 godine

Gobalna Hrvatska, 6. septembar 2021 22:25) # Link komentara

Da napravimo "nacionalna sela"? Zanimljiva ideja.... Al me strah da bi to završilo u smislu "Lepa sela lepo gore".
Zar stvarno misliš da bi ja, da odem u Grčku na ljetovanje, odsjeo u Hrvatskom selu? Radije bih odabrao Afganistansko.

Hfg

pre 2 godine

Da li vi ozbiljno poredite Hrvatsku i Srbiju? Kada ste zadnji put bili u Hr? Cist vazduh, cista voda, perfektni putevi, infrastruktura, vanklasna priroda. Mi od toga nemamo nista. O cemu se ovde raspravlja? Razlika izmedju nas i hr u ekonomskom smislu je kao razlika izmedju Svajcarske i njih. I nemojte da poredite onih 10% uspesnih u BG, NS i SU koji imaju standard sa nekim selom u Slavoniji.

Limar nece doci...

pre 2 godine

Ono kada ti o profilu turista pišu oni koji su kao bogati i idu u Grčku dakle mislim na Srbe koji rade za 350 eura i govore kako na Hrvatsko more dolazi sirotinja iz EU.
(mario, 06. septembar 2021 23:58)

Zaista dolazi radnicka klasa da se okupa u Hrvatskoj a ne da potrosi ono sto nema, ne racunam ostrva koja su za dubok dzep.
Bio sam ovog leta u Istri, bilo je puno turista, plaze su bile pune kao i setalista u popularnim mestima Istre ali restorani i konobe nisu bili puni.
Velika vecina tih pozeljnih turista na hrvatskom primorju ranom zorom ide u samouslugu u nabavku za ceo dan.
Ja razumem tvoje razocarenje u realnost, kad budes posetio letovalista u Spaniji, Portugaliji i Francuskoj, bice ti jasno kako izgledaju turisti koji trose i ne stede.

edge

pre 2 godine

Hrvatska se turisticki ofucala,vecina stvari izgleda stara i ne prati visoke cene.
Lepota I miris Jadrana su neupitni ali ne dovoljni,licno da nisam rodjen u Hr.posle 1 letovanja ne bih se vise vracao.
Spasava ih blizina Austrije,Nemacke,italije sa jedne strane i centralna Evropa sa svojom stanovnicima koji su zeljni sunca i imaju secanje roditelja na Jadran.
Ovi poslednji utisak je i ne zahtevaju fancy smestaj ali pitam se dokle ce njihova slavenska raskalasnost trpeti cene koje su njidje veze.
Puteve tj auto puteve koji vode od zapada prema evropi treba pohvaliti.

jasamaja

pre 2 godine

Eto ja volim i Hrvatsku i Grčka ostrva,letujem na obe destinacije...volim jadransko more pa to ti je...i volim Grčku....u Turskoj, Egiptu,Tunisu...bila ..ne sviđa mi se...Italija, Španija, Francuska..bila..skupo za opet...

BorG

pre 2 godine

Nebih ja oko politike , ja bi da napišem onako iz iskustva .
Hrvatima trenutno mnogo dobro ide ali taj uspeh će se smanjivati iz godina u godinu . Trenutno dobrostojeći "ljudovi" iz sveta filma posećuju Hrvatsko more (ne kopno) i to je dobro za tamošnji turizam .
Ali... rejting im nije dobar već se drži oko "samo još jedno mesto koje ""možete"" posetiti" . Krem svetskog društva nije se ni približio Hrvatskoj a već se udaljio . Nisu ovde krivi Hrvati , trude se oni maksimalno ali jednostavno krem društva ima sasvim posebne vidike.

Inače pravi turizam odvija se na jahtama na moru a kopno je ipak namenjeno radničkoj klasi , tako da vas to ne zavara.

Lucky

pre 2 godine

More je manje više uvel lepo i zanimljivo.Pa čak i bugarsko Crno.No,gledano objektivno,hrvatska obala je bez premca.Izuzetno razudjena,sa puno zelenila,mirisa borovine,sa neverovatnim gradovima poput Rovinja,Trogira,Hvara,Splita,Cavtata,Stona,Dubrovnika.To su mnogi prepoznali.Još od Bernarda Šoa,Hičkoka,sve do Toma Kruza,princa Harija,Andželine Džoli itd...Turska nudi dobar all inclusive,ali manje više se na tome završava i na čaršijskoj ponudi u gradu.Grčka ima ostrva koja su rame uz rame sa hrvatskim,uz izuzetak Rodosa koji je nešto drugo...Mislim da treba dosta toga obići ali hrvatska obala je ona kojoj se redovno vraćam.Nešto je magično u njoj i to je Mediteran onaj iskonski.Kamene kuće,pjace,lanterne,konobe,rive,kantuni itd.

1979

pre 2 godine

"Ljetovao sam u Srbiji i Turskoj, nisam primijetio osjetnu razliku, kao da su isti narod
(Dmitar Zvonimir, 06. septembar 2021 23:43)"

Letovao sam u Hrvatskoj i Albaniji, ne primetih razliku, kao da su isti narod

yorgovan

pre 2 godine

koliko ljubomore i glupog nadmetanja Bože nas sačuvaj. pa zar je ovako bilo i u Jugoslaviji ili smo znali da se bolje ponašamo?

Bojan

pre 2 godine

Bio sam ovi godine u Istri na odmoru.Sve krcato,cene nenormalne i opet puno sve!Da ne valja ne bi niko došao od stranaca.A ovi paralija pljuvači nikad nisu ni videli Hrvatsku obalu

bobi

pre 2 godine

Bio jedan covek i zvao se Jugoslav, imao je za imovinu jednu veliku zgradu u centru grada. Kada je umro, sinovi podelili nasledstvo tj ocevu zgradu tako sto su Srba, Boske i Maki nasledili stanove na spratovima a Hrvoje prizemlje i sve lokale koji izlaze na najprometniju ulicu u gradu.

Protujevrej Staford

pre 2 godine

HRvatska obala je kamenita, a Turci drze anticku Grcku. A Grci su zivjeli na najljepsem mjest na Zemlji. Sta li ljudi traze u toj jadnoj Hrvatskoj nikad nisam shvatio, osimi onih gravoda koje su gradili drugi narodi, kao sto su Split, Hvar ili Dubrovnik, ali uopse Hrvatska je samo gubljenje vremena za odmor.
(Sandzaklija..., 6. septembar 2021 22:03)

Sandzaklija, pa u tursku. Gdje ce suza neg na oko. :D
Ovo da je 'netko drugi gradio du/st' ne mogu protumaciti nikako drugacije nego kao kombinaciju zlobe i kompleksa inferiornosti. Logika je iduca: 'Svi smo mi isti i hrvati nisu nista bolji od nas, pa ako mi nemamo obalu i nemamo takve gradove, ne mogu ih imati i napraviti ni oni. Jer da mogu oni, onda bi sigurno mogli i mi.'
I onda mentalna gimnastika: 'hrvati trebaju biti zahvalni kralju/titu na obali'- kao da su hrvati do 1918 ili 45 zivjeli svi u okolini osijeka i iloka, a ne da su apsolutna etnicka vecina na ist jadranu vec 1400 godina.
Pa onda vec spomenuta gradnja gradova od strane talijana, posto su, jel da, hrvati nesposobni debili.
Ovako- za svaku bitniju gradjevinu u hrvatskoj imas podatke tko su bili arhitekti. Bilo je talijana, jasno. Hrvata puno vise. Mozes mi vjerovat, a mozes i sam guglati. Ja sam guglao. Isto savjetujem i tebi. A onda se iz hr prebaci na sarajevo, odnosno guglaj josipa vancasa i cirila ivekovica. Bez njih dvojice sarajevo bi izgledalo kao bliskoistocna kasaba.

Sarma über alles

pre 2 godine

Ljetovao sam u Srbiji i Turskoj, nisam primijetio osjetnu razliku, kao da su isti narod
(Dmitar Zvonimir, 06. septembar 2021 23:43


Ahmmm, si jeo sarmu i ajvar u TR?

Taktika

pre 2 godine

Jadransko more je jedno tri puta losije od jonskog mora, sve zajedno sa plazama. Onaj krs u Hrvatskoj gde svi nose patike u vodu ne bili mogli normalno da udju je katastrofa. Kada se uporedi usluga Grci su superijorni, moc Hrvatske obale lezi u tome sto je mnogo bliza kontinentalnom delu Evrope, a najvaznije Nemackoj. Englezima je sve jedno i oni zbog toga vise biraju Grcku jer je neuporedivo bolja i lepsa.

SRB über alles

pre 2 godine

Njihov je ministar izjavio da svega 10% gradjana hr ide na more toliko ke udeo domaceg gosta u br nocenja, sem toga imaju i razlicite cene za domace i strane goste, platezna moc njihovog domaceg gosta je veoma niska, a sto se tice masovnosti, pa hr i jeste predeo za nemacku radnicku klasu sustinski, dakle 1 kisela voda u restoranu i to je sve sto mogu da ocekuju od potrosnje nemaca.
A onda ako pokusavaju da se mere sa IT i GR to je nemoguce, besmislwno je, u IT samo u Veneciju dodje 33 miliona ljudi godisnke dok u GR dodje 30 miliona tokom sezone, besmisleno je bilo kakvo uporedjivanje jer i u Gr i It domaci gost cini znacajn deo potrosaca dok je to u hr svega 10%.

SRB über alles

pre 2 godine

Ono kada ti o profilu turista pišu oni koji su kao bogati i idu u Grčku dakle mislim na Srbe koji rade za 350 eura i govore kako na Hrvatsko more dolazi sirotinja iz EU.
(mario, 06. septembar 2021 23:58)


Brte to ti govori ovaj tvoj iz hr u samom textu a to i svi znaju, ne ocekujes valjda iole plateznog nemca srednje klase u hr?!
Misis na Srbe koji rade za "350" evra?!
Ko radi u SRB za 350 e i ko ide na odmor u Gr a radi za "350 evra"?
Ispadas budala, bolje napisi da Srbi rade za 50 evra vise ti se uklapa u sovinistcku semu.
I nemoj da se toliko brines za SRB, nemoj da te boli glava pa da moras lekice i alkohol da pijes od tolike brige, i nema razloga da dolazis na nase sajtove

Tik Tok

pre 2 godine

živim u kalifirniji pored mora 3 km, nikada se ne kupam ali kada odem na balkan svratim u hr za 5 dana i kupam se u jadranu a nađem si skromno boravište da prespavam, me treba mi hoteli sa 5 zvezda , već obični restoran ali živim u americi pa to nemam ovde, a niko me ne dira u he jer sam srbim svi fini prema meni.

Panac

pre 2 godine

1kg ribe 600 kuna i 1 dl belog vina 55 kn. Upravo došao sa Hvara. Kao da prodaju zlatne ribice.
(Dr Joe, 06. septembar 2021 22:30)

A koliko je to isto na azurnoj obali?

mario

pre 2 godine

HRvatska obala je kamenita, a Turci drze anticku Grcku. A Grci su zivjeli na najljepsem mjest na Zemlji. Sta li ljudi traze u toj jadnoj Hrvatskoj nikad nisam shvatio, osimi onih gravoda koje su gradili drugi narodi, kao sto su Split, Hvar ili Dubrovnik, ali uopse Hrvatska je samo gubljenje vremena za odmor.
(Sandzaklija..., 06. septembar 2021 22:03)
Kada nam to kaže netko iz turističke velesile onda se moramo zamisliti i još kaže da je Hrvatska jadna,pa to jadnije ne može biti.
Ako je Hrvatska gubljenje vremena za odmor,pa što je onda tvoja nedođija??
Bolje da si išao više u školu.

A S

pre 2 godine

Hrvati su u poredjenu sa Spanijom, Grckom i Turskom sitna riba sto se tice zarade od turizma. Ljetovao sam i u Hrvatskoj i Turskoj. Turci su u svakom slucaju mnogo gostoprimiviji narod i sigurno ne dijele goste recimo po nacionalnoj osnovi ili plateznoj moci. U tom smislu Hrvati trebaju jos mnogo da uce jer su previse pohlepnii i sirovi, narocito u Dalmaciji.

dragaN

pre 2 godine

Ljetovao sam u Srbiji i Turskoj, nisam primijetio osjetnu razliku, kao da su isti narod
(Dmitar Zvonimir, 6. septembar 2021 23:43)

Pa i jesmo isti narod. Bar polovina Turaka potice od Srba. Ili poturceni preko dana u krvi, ili odvedeni u ropstvo gde su njihovi potomci postali Turci ili islamizirani pa se deo odselio u Tursku, a deo ostao u Bosni.

Alfa

pre 2 godine

Bio sam u Hrvatskoj ove godine, nikad više gostiju.. more prelepo, cene po prodavnicama 10% skuplje nego u SRB.
Za 6 sati si na moru, autoput extra.. pivo na plaži 200 din. Pa na moru sam.. pa i trošim!!!

Bunge

pre 2 godine

Nedostatak Hrvata jeste što za razliku od nas Srba nisu isprobali sva mora u regionu. Oni znaju samo njihovo kako izgleda, a mi Srbi obišli Grčku, Tursku, Albaniju, Bugarsku, pa čak i Egipat...
(ja, 6. septembar 2021 23:13)

Ubi nas ta vasa prednost i sto nemozemo uloviti zaostatak.
Zavidimo vam nevidjeno.
A sad ozbiljno, jel te nije bar malo sramota napisati ovakvu glupost. Svi srbi bi prodali bar po jedan bubreg da imate makar 100 km obale na mediteranu, da mozete gledati kako masline i smokve daju plodove i kako dolaze ljudi iz cijelog svijeta diviti se ljepoti vade zamlje i nju biraju za odmor, opustanje i zabavu...

Свако по кућу, и то на спрат.

pre 2 godine

mi svi iz Slavonije imamo makar vikendicu ili kucu na moru a zagrebcani imaju vile,restorane
(Dino, 6. septembar 2021 22:41)

Минхаузене, смањи рибу мало?

Misko

pre 2 godine

Hvala vam braco srbi sto ste se nesebicno borili da mi danas imamo ovakvu ljepotu - jadransko more i divne otoke kakvi postoje samo tu i u bajci. Da nije vas i kralja mi to nikad sami nebi uspjeli. Zahvalni smo vam zauvijek.a danas ljepo i zaradimo od turizma. Hvala vam i za to braco nasa voljena. Vi ste sve dali nama a za sebe niste ostavili ni 100m obale. Hvala vam do neba.kako plemenito kad vam je vise do nas nego do vas samih stalo. I zivote ste za nas dali a mi nezahvalni ponekad znamo biti i oholiti se.

Misko

pre 2 godine

Hvala vam braco srbi sto ste se nesebicno borili da mi danas imamo ovakvu ljepotu - jadransko more i divne otoke kakvi postoje samo tu i u bajci. Da nije vas i kralja mi to nikad sami nebi uspjeli. Zahvalni smo vam zauvijek.a danas ljepo i zaradimo od turizma. Hvala vam i za to braco nasa voljena. Vi ste sve dali nama a za sebe niste ostavili ni 100m obale. Hvala vam do neba.kako plemenito kad vam je vise do nas nego do vas samih stalo. I zivote ste za nas dali a mi nezahvalni ponekad znamo biti i oholiti se.

Pero

pre 2 godine

Dode nedjelja ustanem se u 9.00 prije rucka ugodnom voznjom sam kod sestricne u malinskoj, rucak , popijemo nesto, odspavam, popodne na kupanje, pa vecera, u 22.00 idem nazad u zg. Prije ponoci sam u krevetu. Sljedeci vikend tura velebit pa kad krepamo spust na more. Nema bolje kupanje nego kad si fizicki izmoren.ne postoji bolji odmor

nerok

pre 2 godine

Neće. Pričam na hrvatski, imam plažu najljepšu na svijetu, sika ili kamen pod borom, skačem u čisto more pa nazad u hlad. U Turskoj moram setat 10 minuti po vrelom pijesku bez hlada, pa nazad na pijesak bez, hlada. I ne znam jezik. I jedem svinjetinu. Hvala, dovidjenja

ja

pre 2 godine

Nedostatak Hrvata jeste što za razliku od nas Srba nisu isprobali sva mora u regionu. Oni znaju samo njihovo kako izgleda, a mi Srbi obišli Grčku, Tursku, Albaniju, Bugarsku, pa čak i Egipat...

vss

pre 2 godine

ne sekiraj se srbijo gdje će hrvati ljetovati. meni nikad zgodnije , iz zagreba odem na dan dva i vratim se za 2 sata s mora. i sljedeći vikend isto, šema za mene idealna. ne plaćam smještaj a da hoću imam gdje ići, svi imamo nekoga i nešto na moru. otkad ima autoput na more ja nemam ni potrebu da se kiselim na moru više od dva dana, kad mi se prohtije - idemo .
(danko, 06. septembar 2021 21:54). More bas me pa briga da se sekiram za vas. Ja sam sa juga Srbije, spustim se za par sati u Grčku u svoj stan sa porodicom za vikend kad mi se ćefne. Držimo cele zgrade po grčkim letovalistima, I mi imamo i gde i kod koga da odemo - kod mene letuju samo rodjaci i prijatelji, naravno za džabe. Još Grcka povoljna, ne deru me kao budalu kao u Hrvatskoj vas sto vaši deru. A obala i more - perfekcija. Mnogi naši imaju kuće i apartmane i u CG, ne sekiraj se ti za nas. Nego moji prijatelji iz Osijeka već nekoliko godina letuju u Turskoj, CG, Grčkoj, neki bili i kod mene. Kažu da im više ne pada na pamet da idu na svoje primorje, bas zbog dranja. A visoko su platezni jer su iz IT sektora.

mario

pre 2 godine

Zar ti stvarno misliš da srbe boli uvo što je tebi dobra šema? Kada ćete već jednom da shvatite da je vreme komunizma i jeftinog letovanja u radničkim letivalistima prošlo.
U HR ide na more i dan danas klasa iz EU koja nema para. Onaj ko ih ima, nikad neće u HR. Prosto I istinito.
(Saša, 06. septembar 2021 22:58)
Ono kada ti o profilu turista pišu oni koji su kao bogati i idu u Grčku dakle mislim na Srbe koji rade za 350 eura i govore kako na Hrvatsko more dolazi sirotinja iz EU.

čovek

pre 2 godine

Ne brinem ja za Hrvatsku kao turističku zemlju. Kako vreme prolazi, biće to sve primamljivija desstinacija a sad po kojoj ceni i za čiji džep, to je drugo pitanje. Ali profit će im rasti oz godine u godinu. Korona je vanredan udar i s njim se suočavaju sve zemlje pa i Hrvatska.
Možemo samo da im zavidimo, na žalost.

vss

pre 2 godine

Nedostatak Hrvata jeste što za razliku od nas Srba nisu isprobali sva mora u regionu. Oni znaju samo njihovo kako izgleda, a mi Srbi obišli Grčku, Tursku, Albaniju, Bugarsku, pa čak i Egipat...
(ja, 06. septembar 2021 23:13). Ja bio i u Tunisu, na Siciliji, u Španiji na Kosta Bravi a planiram i Majorku i Valensiju. Moj izbor: Egipat broj jedan - najlepše i najtoplije more, vrlo lepi i povoljni izleti, odlični hoteli po veoma povoljnim cenama (avio karte skuplje od all inc u hotelu - nas je za tročlanu porodicu all inclusive koštao 640 evra u hotelu sa 5 zvezdica na plazi, na setalistu Memsa, a avio karte 960 evra; 640 evra all inc za 10 noći u hotelu sa 7-8 bazena, akva parkom, top hranom i 100 vrsta kolača - pa u Grčkoj samo apartman košta toliko). Broj dva Turska - more dobro i toplo, hoteli vrhunski (Kemer, Belek, Lara...), u njima te tretiraju kao cara, lezis na jastucima pod baldahinima... A Turci preljubazan, poslovan, kulturan narod. I neverovatno vredan. Ko nije išao - neće verovati kad ode. Treća mi je ipak Grcka, sentimentalno, čak i pre Španije i Sicilije (mada na Siciliji ima svašta da se vidi - Etna, Taormina, Palermo, Mesina... Ostali tako tako. Bugarska ubedljiva poslednja po svemu, osim sto spada u red jeftinijih. Doduše, nisam bio 17-18 god.

vss

pre 2 godine

mi svi iz Slavonije imamo makar vikendicu ili kucu na moru a zagrebcani imaju vile,restorane itd a dalmatinci zive na moru i ko bi od nas isao u Tursku gdje nesmijes imati ni trave malo ni koji bombon za party jel muslimanska zemlja,mi kad idemo van idemo u Amsterdam,London,Bec itd a koliko HR imaju novaca pogledajte samo koliko ljudi ide na luksuzna skijalista i elitne svjetske destinacije,sestra mi radi u turistickoj agenciji.sad cemo u USA jel netreba vise viza da vidimo kako je tamo.
(Dino, 06. septembar 2021 22:41). Vi iz Slavonije odoste opet u Austriju da im budete konobari i cistite toalete. Vekovna sećanja su to! Slavonija prazna, Osijek vam nema 60.000 duša više! A oni sto ostali dolaze da kupuju hranu u Srbiji jer je mnogo jeftinije i isplati im se. Da, da. A čuš ovo Amsterdam, London, Beč - pa mi tako idemo kad hoćeš. Ali i za Moskvu, St Peterburg. Pa malo Dubai, Maldivi... U USA nećemo, raspad ti je tamo, vidi se da pojma nemaš i da nisi iz svog sela izašao - Amsterdam i crvene fenjere si video samo na filmu. Ja lično slikam u Kicbilu i Šamoniju, ali i na Kopu naravno i mogu ti reci da je Kopaonik vrh. A volim i Bansko na par dana. Vi Hrvati ste mnogo smešni - pa nismo mi beda kao sto smo bili. Prosečna plata - pa ko još radi za platu, svi imamo dodatke ili radimo još nešto. Oni koji joce da rade imaju, mnogo privatnika, IT sektor moćan... U Beogradu kupljen stan za 1,8 miliona evra. Ne sekiraj se ti za nas, nego pakuj kofere za Grac - tu dominirate u svakom drugom kaficu. Više se i ne obraćam na nemackom tamo - odmah na srpskom, odlično se razumem sa Hrvaticama.

Rynchinoi

pre 2 godine

@Gobalna Hrvatska: ne prijatelju. Hrvatska ima 6000km kamenjara. Ono što je pogodno za turizam je već izgrađeno. Da neće možda turisti da idu u Sv.Juraj, među hercegovce i betonirani kamenjar? U kom ti svetu ziviš?

ela

pre 2 godine

Gradjanima Hrvatske ce biti isplatljivije da letuju u Grckoj. Skiatos lici na Hrvatsku i Skopelos...sto se tice Egejskog mora ili Zakintos ili Kefalonjaaa.samo ima cesto zemljotresa i jeftino je za klince ali je kao Jadran...

Sale

pre 2 godine

@danko
Zar ti stvarno misliš da srbe boli uvo što je tebi dobra šema? Kada ćete već jednom da shvatite da je vreme komunizma i jeftinog letovanja u radničkim letivalistima prošlo.
U HR ide na more i dan danas klasa iz EU koja nema para. Onaj ko ih ima, nikad neće u HR. Prosto I istinito.
(Saša, 06. septembar 2021 22:58)

O aj koj nema para ide u Grčku, Egipat ili u Tursku. Paradeiz turizam ala Srbija

Gobalna Hrvatska

pre 2 godine

Hrvatska treba da odredi i izdvoji luksuzne destinacije, risorte sa 5* i da digne uslugu kako i pripada tom rangu.
Nakon toga i luksuzne vile sa bazenima za najam kapaciteta za 4-8 ljudi.
Nakon toga treba da izgradi gomilu hotela sa 4* i da drzi solidnu uslugu.
A za mlade bez puno para da izgradi hostele i hotele i kampove.
Treba da se izgradi nekoliko turističkih naselja na atraktivnim lokacijama.
Ja bi čak dozvolio i gradnju “nacionalnih” turistićkih naselja, pa bi tako moglo da bude njemaćko selo, mađarsko selo, talijansko selo, poljsko selo, slovačko, češko, englesko, švedsko, rusko, ukrajinsko, kinesko, koreansko, japansko, amerićko, bosansko, slovensko, tursko, srbijansko, vojvođansko, kosovsko, albansko, makedonsko (ako su Makedonci zainteresovani, njima je Grčka blizu i Albanija) itd. Ko hoće neka gradi i neka finansira. Hrvatska ima oko 6000 km morske obale i slabo to koristi. Dođe par miliona turista i sve se zaguši. Treba te resurse da se iskoristi, da se pravi biznis, da se dobro živi.

Saša

pre 2 godine

@danko
Zar ti stvarno misliš da srbe boli uvo što je tebi dobra šema? Kada ćete već jednom da shvatite da je vreme komunizma i jeftinog letovanja u radničkim letivalistima prošlo.
U HR ide na more i dan danas klasa iz EU koja nema para. Onaj ko ih ima, nikad neće u HR. Prosto I istinito.

Sandzaklija...

pre 2 godine

HRvatska obala je kamenita, a Turci drze anticku Grcku. A Grci su zivjeli na najljepsem mjest na Zemlji. Sta li ljudi traze u toj jadnoj Hrvatskoj nikad nisam shvatio, osimi onih gravoda koje su gradili drugi narodi, kao sto su Split, Hvar ili Dubrovnik, ali uopse Hrvatska je samo gubljenje vremena za odmor.

Peca

pre 2 godine

Ni kod prvih a ni drugih sve i da mi plate,ne zna se ko ima goru obalu,hr stencine i beton a turci nepregledni pesak,nema drveta da vidis,nula bodova

Laži me nežno

pre 2 godine

otkad ima autoput na more ja nemam ni potrebu da se kiselim na moru više od dva dana, kad mi se prohtije - idemo .
(danko, 6. septembar 2021 21:54)

Kiselo groždje.

Dino

pre 2 godine

mi svi iz Slavonije imamo makar vikendicu ili kucu na moru a zagrebcani imaju vile,restorane itd a dalmatinci zive na moru i ko bi od nas isao u Tursku gdje nesmijes imati ni trave malo ni koji bombon za party jel muslimanska zemlja,mi kad idemo van idemo u Amsterdam,London,Bec itd a koliko HR imaju novaca pogledajte samo koliko ljudi ide na luksuzna skijalista i elitne svjetske destinacije,sestra mi radi u turistickoj agenciji.sad cemo u USA jel netreba vise viza da vidimo kako je tamo.

Loreda

pre 2 godine

Obzirom na velićinu Hrvatska prima previše gostiju i to stvara velike gužve kako na autoputu tako i u većini obalnih mjesta. U svakom slučaju neophodna je redukcija dolazaka turista što je najednostavnije napraviti povećanjem cijena. Koliko mi je poznato nitko se tome nebi protivio jer većina ionako boravi u vlastitoj nekretnini, tako da bi povećanje cijena bilo rješenje za ljepši i ugodniji odmor. Gužve i masovni turizam vode u propast.

Sasa

pre 2 godine

Nevezano za temu isplativosti letovanja Hrvata na domacem ili stranom primorju, moram reci da je Turska tako lepa drzava, da sam ostao zatecen. Bio sam u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Grckoj, nakon toga u Egiptu i na Havajima. Neverovatno je bilo koliko su Turci cisti, srdacni, kako je more lepo, kultura u ophodjenju prema turistima. Fascinantna estetska impresija. Nigde takvu nisam doziveo, osim priblizno u Grckoj, ali na nekim mestima. Ako vam bude ikada ovaj post zagolicao mastu, nemojte oklevati, otidjite. Kakve Hrvatska, Crna Gora, neki delovi Grcke ili neki delovi Egipta.

danko

pre 2 godine

ne sekiraj se srbijo gdje će hrvati ljetovati. meni nikad zgodnije , iz zagreba odem na dan dva i vratim se za 2 sata s mora. i sljedeći vikend isto, šema za mene idealna. ne plaćam smještaj a da hoću imam gdje ići, svi imamo nekoga i nešto na moru. otkad ima autoput na more ja nemam ni potrebu da se kiselim na moru više od dva dana, kad mi se prohtije - idemo .

Kalčo

pre 2 godine

Nemoj pričati daj onima koji imaju hotele još više, a običan narod sa 3 4 smeštajne jedinice neka pocrka.. Pa niste vi ni blizu hotela u Turskoj tamo kaf dođeš nisi gost već Bog tako te gledaju..

danko

pre 2 godine

ne sekiraj se srbijo gdje će hrvati ljetovati. meni nikad zgodnije , iz zagreba odem na dan dva i vratim se za 2 sata s mora. i sljedeći vikend isto, šema za mene idealna. ne plaćam smještaj a da hoću imam gdje ići, svi imamo nekoga i nešto na moru. otkad ima autoput na more ja nemam ni potrebu da se kiselim na moru više od dva dana, kad mi se prohtije - idemo .

Sandzaklija...

pre 2 godine

HRvatska obala je kamenita, a Turci drze anticku Grcku. A Grci su zivjeli na najljepsem mjest na Zemlji. Sta li ljudi traze u toj jadnoj Hrvatskoj nikad nisam shvatio, osimi onih gravoda koje su gradili drugi narodi, kao sto su Split, Hvar ili Dubrovnik, ali uopse Hrvatska je samo gubljenje vremena za odmor.

mario

pre 2 godine

Zar ti stvarno misliš da srbe boli uvo što je tebi dobra šema? Kada ćete već jednom da shvatite da je vreme komunizma i jeftinog letovanja u radničkim letivalistima prošlo.
U HR ide na more i dan danas klasa iz EU koja nema para. Onaj ko ih ima, nikad neće u HR. Prosto I istinito.
(Saša, 06. septembar 2021 22:58)
Ono kada ti o profilu turista pišu oni koji su kao bogati i idu u Grčku dakle mislim na Srbe koji rade za 350 eura i govore kako na Hrvatsko more dolazi sirotinja iz EU.

Kalčo

pre 2 godine

Nemoj pričati daj onima koji imaju hotele još više, a običan narod sa 3 4 smeštajne jedinice neka pocrka.. Pa niste vi ni blizu hotela u Turskoj tamo kaf dođeš nisi gost već Bog tako te gledaju..

čovek

pre 2 godine

Ne brinem ja za Hrvatsku kao turističku zemlju. Kako vreme prolazi, biće to sve primamljivija desstinacija a sad po kojoj ceni i za čiji džep, to je drugo pitanje. Ali profit će im rasti oz godine u godinu. Korona je vanredan udar i s njim se suočavaju sve zemlje pa i Hrvatska.
Možemo samo da im zavidimo, na žalost.

Hfg

pre 2 godine

Da li vi ozbiljno poredite Hrvatsku i Srbiju? Kada ste zadnji put bili u Hr? Cist vazduh, cista voda, perfektni putevi, infrastruktura, vanklasna priroda. Mi od toga nemamo nista. O cemu se ovde raspravlja? Razlika izmedju nas i hr u ekonomskom smislu je kao razlika izmedju Svajcarske i njih. I nemojte da poredite onih 10% uspesnih u BG, NS i SU koji imaju standard sa nekim selom u Slavoniji.

vss

pre 2 godine

mi svi iz Slavonije imamo makar vikendicu ili kucu na moru a zagrebcani imaju vile,restorane itd a dalmatinci zive na moru i ko bi od nas isao u Tursku gdje nesmijes imati ni trave malo ni koji bombon za party jel muslimanska zemlja,mi kad idemo van idemo u Amsterdam,London,Bec itd a koliko HR imaju novaca pogledajte samo koliko ljudi ide na luksuzna skijalista i elitne svjetske destinacije,sestra mi radi u turistickoj agenciji.sad cemo u USA jel netreba vise viza da vidimo kako je tamo.
(Dino, 06. septembar 2021 22:41). Vi iz Slavonije odoste opet u Austriju da im budete konobari i cistite toalete. Vekovna sećanja su to! Slavonija prazna, Osijek vam nema 60.000 duša više! A oni sto ostali dolaze da kupuju hranu u Srbiji jer je mnogo jeftinije i isplati im se. Da, da. A čuš ovo Amsterdam, London, Beč - pa mi tako idemo kad hoćeš. Ali i za Moskvu, St Peterburg. Pa malo Dubai, Maldivi... U USA nećemo, raspad ti je tamo, vidi se da pojma nemaš i da nisi iz svog sela izašao - Amsterdam i crvene fenjere si video samo na filmu. Ja lično slikam u Kicbilu i Šamoniju, ali i na Kopu naravno i mogu ti reci da je Kopaonik vrh. A volim i Bansko na par dana. Vi Hrvati ste mnogo smešni - pa nismo mi beda kao sto smo bili. Prosečna plata - pa ko još radi za platu, svi imamo dodatke ili radimo još nešto. Oni koji joce da rade imaju, mnogo privatnika, IT sektor moćan... U Beogradu kupljen stan za 1,8 miliona evra. Ne sekiraj se ti za nas, nego pakuj kofere za Grac - tu dominirate u svakom drugom kaficu. Više se i ne obraćam na nemackom tamo - odmah na srpskom, odlično se razumem sa Hrvaticama.

Dino

pre 2 godine

mi svi iz Slavonije imamo makar vikendicu ili kucu na moru a zagrebcani imaju vile,restorane itd a dalmatinci zive na moru i ko bi od nas isao u Tursku gdje nesmijes imati ni trave malo ni koji bombon za party jel muslimanska zemlja,mi kad idemo van idemo u Amsterdam,London,Bec itd a koliko HR imaju novaca pogledajte samo koliko ljudi ide na luksuzna skijalista i elitne svjetske destinacije,sestra mi radi u turistickoj agenciji.sad cemo u USA jel netreba vise viza da vidimo kako je tamo.

vss

pre 2 godine

Nedostatak Hrvata jeste što za razliku od nas Srba nisu isprobali sva mora u regionu. Oni znaju samo njihovo kako izgleda, a mi Srbi obišli Grčku, Tursku, Albaniju, Bugarsku, pa čak i Egipat...
(ja, 06. septembar 2021 23:13). Ja bio i u Tunisu, na Siciliji, u Španiji na Kosta Bravi a planiram i Majorku i Valensiju. Moj izbor: Egipat broj jedan - najlepše i najtoplije more, vrlo lepi i povoljni izleti, odlični hoteli po veoma povoljnim cenama (avio karte skuplje od all inc u hotelu - nas je za tročlanu porodicu all inclusive koštao 640 evra u hotelu sa 5 zvezdica na plazi, na setalistu Memsa, a avio karte 960 evra; 640 evra all inc za 10 noći u hotelu sa 7-8 bazena, akva parkom, top hranom i 100 vrsta kolača - pa u Grčkoj samo apartman košta toliko). Broj dva Turska - more dobro i toplo, hoteli vrhunski (Kemer, Belek, Lara...), u njima te tretiraju kao cara, lezis na jastucima pod baldahinima... A Turci preljubazan, poslovan, kulturan narod. I neverovatno vredan. Ko nije išao - neće verovati kad ode. Treća mi je ipak Grcka, sentimentalno, čak i pre Španije i Sicilije (mada na Siciliji ima svašta da se vidi - Etna, Taormina, Palermo, Mesina... Ostali tako tako. Bugarska ubedljiva poslednja po svemu, osim sto spada u red jeftinijih. Doduše, nisam bio 17-18 god.

vss

pre 2 godine

ne sekiraj se srbijo gdje će hrvati ljetovati. meni nikad zgodnije , iz zagreba odem na dan dva i vratim se za 2 sata s mora. i sljedeći vikend isto, šema za mene idealna. ne plaćam smještaj a da hoću imam gdje ići, svi imamo nekoga i nešto na moru. otkad ima autoput na more ja nemam ni potrebu da se kiselim na moru više od dva dana, kad mi se prohtije - idemo .
(danko, 06. septembar 2021 21:54). More bas me pa briga da se sekiram za vas. Ja sam sa juga Srbije, spustim se za par sati u Grčku u svoj stan sa porodicom za vikend kad mi se ćefne. Držimo cele zgrade po grčkim letovalistima, I mi imamo i gde i kod koga da odemo - kod mene letuju samo rodjaci i prijatelji, naravno za džabe. Još Grcka povoljna, ne deru me kao budalu kao u Hrvatskoj vas sto vaši deru. A obala i more - perfekcija. Mnogi naši imaju kuće i apartmane i u CG, ne sekiraj se ti za nas. Nego moji prijatelji iz Osijeka već nekoliko godina letuju u Turskoj, CG, Grčkoj, neki bili i kod mene. Kažu da im više ne pada na pamet da idu na svoje primorje, bas zbog dranja. A visoko su platezni jer su iz IT sektora.

Loreda

pre 2 godine

Obzirom na velićinu Hrvatska prima previše gostiju i to stvara velike gužve kako na autoputu tako i u većini obalnih mjesta. U svakom slučaju neophodna je redukcija dolazaka turista što je najednostavnije napraviti povećanjem cijena. Koliko mi je poznato nitko se tome nebi protivio jer većina ionako boravi u vlastitoj nekretnini, tako da bi povećanje cijena bilo rješenje za ljepši i ugodniji odmor. Gužve i masovni turizam vode u propast.

Lovac

pre 2 godine

Nije sve u isplativosti. Ima nešto i u mirisu bora, morske soli na licu, zvuku zrikavaca u hladu borova, u dalmatinskoj pismi i hobotnici ispod peke. Nije to stvar matematike, to je stvar čiste emocije. Naši gosti to znaju, hejteri koji nisu to u životu osjetili ovdje ostavljaju komentare.

Sasa

pre 2 godine

Nevezano za temu isplativosti letovanja Hrvata na domacem ili stranom primorju, moram reci da je Turska tako lepa drzava, da sam ostao zatecen. Bio sam u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Grckoj, nakon toga u Egiptu i na Havajima. Neverovatno je bilo koliko su Turci cisti, srdacni, kako je more lepo, kultura u ophodjenju prema turistima. Fascinantna estetska impresija. Nigde takvu nisam doziveo, osim priblizno u Grckoj, ali na nekim mestima. Ako vam bude ikada ovaj post zagolicao mastu, nemojte oklevati, otidjite. Kakve Hrvatska, Crna Gora, neki delovi Grcke ili neki delovi Egipta.

ja

pre 2 godine

Nedostatak Hrvata jeste što za razliku od nas Srba nisu isprobali sva mora u regionu. Oni znaju samo njihovo kako izgleda, a mi Srbi obišli Grčku, Tursku, Albaniju, Bugarsku, pa čak i Egipat...

Rynchinoi

pre 2 godine

@Gobalna Hrvatska: ne prijatelju. Hrvatska ima 6000km kamenjara. Ono što je pogodno za turizam je već izgrađeno. Da neće možda turisti da idu u Sv.Juraj, među hercegovce i betonirani kamenjar? U kom ti svetu ziviš?

Sale

pre 2 godine

@danko
Zar ti stvarno misliš da srbe boli uvo što je tebi dobra šema? Kada ćete već jednom da shvatite da je vreme komunizma i jeftinog letovanja u radničkim letivalistima prošlo.
U HR ide na more i dan danas klasa iz EU koja nema para. Onaj ko ih ima, nikad neće u HR. Prosto I istinito.
(Saša, 06. septembar 2021 22:58)

O aj koj nema para ide u Grčku, Egipat ili u Tursku. Paradeiz turizam ala Srbija

Protujevrej Staford

pre 2 godine

HRvatska obala je kamenita, a Turci drze anticku Grcku. A Grci su zivjeli na najljepsem mjest na Zemlji. Sta li ljudi traze u toj jadnoj Hrvatskoj nikad nisam shvatio, osimi onih gravoda koje su gradili drugi narodi, kao sto su Split, Hvar ili Dubrovnik, ali uopse Hrvatska je samo gubljenje vremena za odmor.
(Sandzaklija..., 6. septembar 2021 22:03)

Sandzaklija, pa u tursku. Gdje ce suza neg na oko. :D
Ovo da je 'netko drugi gradio du/st' ne mogu protumaciti nikako drugacije nego kao kombinaciju zlobe i kompleksa inferiornosti. Logika je iduca: 'Svi smo mi isti i hrvati nisu nista bolji od nas, pa ako mi nemamo obalu i nemamo takve gradove, ne mogu ih imati i napraviti ni oni. Jer da mogu oni, onda bi sigurno mogli i mi.'
I onda mentalna gimnastika: 'hrvati trebaju biti zahvalni kralju/titu na obali'- kao da su hrvati do 1918 ili 45 zivjeli svi u okolini osijeka i iloka, a ne da su apsolutna etnicka vecina na ist jadranu vec 1400 godina.
Pa onda vec spomenuta gradnja gradova od strane talijana, posto su, jel da, hrvati nesposobni debili.
Ovako- za svaku bitniju gradjevinu u hrvatskoj imas podatke tko su bili arhitekti. Bilo je talijana, jasno. Hrvata puno vise. Mozes mi vjerovat, a mozes i sam guglati. Ja sam guglao. Isto savjetujem i tebi. A onda se iz hr prebaci na sarajevo, odnosno guglaj josipa vancasa i cirila ivekovica. Bez njih dvojice sarajevo bi izgledalo kao bliskoistocna kasaba.

Laži me nežno

pre 2 godine

otkad ima autoput na more ja nemam ni potrebu da se kiselim na moru više od dva dana, kad mi se prohtije - idemo .
(danko, 6. septembar 2021 21:54)

Kiselo groždje.

Lucky

pre 2 godine

More je manje više uvel lepo i zanimljivo.Pa čak i bugarsko Crno.No,gledano objektivno,hrvatska obala je bez premca.Izuzetno razudjena,sa puno zelenila,mirisa borovine,sa neverovatnim gradovima poput Rovinja,Trogira,Hvara,Splita,Cavtata,Stona,Dubrovnika.To su mnogi prepoznali.Još od Bernarda Šoa,Hičkoka,sve do Toma Kruza,princa Harija,Andželine Džoli itd...Turska nudi dobar all inclusive,ali manje više se na tome završava i na čaršijskoj ponudi u gradu.Grčka ima ostrva koja su rame uz rame sa hrvatskim,uz izuzetak Rodosa koji je nešto drugo...Mislim da treba dosta toga obići ali hrvatska obala je ona kojoj se redovno vraćam.Nešto je magično u njoj i to je Mediteran onaj iskonski.Kamene kuće,pjace,lanterne,konobe,rive,kantuni itd.

Bojan

pre 2 godine

Bio sam ovi godine u Istri na odmoru.Sve krcato,cene nenormalne i opet puno sve!Da ne valja ne bi niko došao od stranaca.A ovi paralija pljuvači nikad nisu ni videli Hrvatsku obalu

Saša

pre 2 godine

@danko
Zar ti stvarno misliš da srbe boli uvo što je tebi dobra šema? Kada ćete već jednom da shvatite da je vreme komunizma i jeftinog letovanja u radničkim letivalistima prošlo.
U HR ide na more i dan danas klasa iz EU koja nema para. Onaj ko ih ima, nikad neće u HR. Prosto I istinito.

Alfa

pre 2 godine

Bio sam u Hrvatskoj ove godine, nikad više gostiju.. more prelepo, cene po prodavnicama 10% skuplje nego u SRB.
Za 6 sati si na moru, autoput extra.. pivo na plaži 200 din. Pa na moru sam.. pa i trošim!!!

eto

pre 2 godine

ovoga sekira sto vecina novca nezavrsi kod par vlasnika u hotelima, nego pola Hrvata koji drze privatne nekretnine.Zasto bi mi bili kao Grcka i Španija ,da bi drzava mogla prikazati i ubrati vecu zaradu? Vecina para zavrsi kod privatnika, jest da je to dobar novac ali stalno se ulaze i dize kvaliteta usluge.Oni to mogu rjesiti lagano, porezom na nekretnine, a ovaj ocito lobira za neke strane hotelske kuće, koje nedrze iskreno previse trzista ali uz ovake "mudrace" ,hoce uskoro

Bunge

pre 2 godine

Nedostatak Hrvata jeste što za razliku od nas Srba nisu isprobali sva mora u regionu. Oni znaju samo njihovo kako izgleda, a mi Srbi obišli Grčku, Tursku, Albaniju, Bugarsku, pa čak i Egipat...
(ja, 6. septembar 2021 23:13)

Ubi nas ta vasa prednost i sto nemozemo uloviti zaostatak.
Zavidimo vam nevidjeno.
A sad ozbiljno, jel te nije bar malo sramota napisati ovakvu glupost. Svi srbi bi prodali bar po jedan bubreg da imate makar 100 km obale na mediteranu, da mozete gledati kako masline i smokve daju plodove i kako dolaze ljudi iz cijelog svijeta diviti se ljepoti vade zamlje i nju biraju za odmor, opustanje i zabavu...

Panac

pre 2 godine

1kg ribe 600 kuna i 1 dl belog vina 55 kn. Upravo došao sa Hvara. Kao da prodaju zlatne ribice.
(Dr Joe, 06. septembar 2021 22:30)

A koliko je to isto na azurnoj obali?

Gobalna Hrvatska

pre 2 godine

Hrvatska treba da odredi i izdvoji luksuzne destinacije, risorte sa 5* i da digne uslugu kako i pripada tom rangu.
Nakon toga i luksuzne vile sa bazenima za najam kapaciteta za 4-8 ljudi.
Nakon toga treba da izgradi gomilu hotela sa 4* i da drzi solidnu uslugu.
A za mlade bez puno para da izgradi hostele i hotele i kampove.
Treba da se izgradi nekoliko turističkih naselja na atraktivnim lokacijama.
Ja bi čak dozvolio i gradnju “nacionalnih” turistićkih naselja, pa bi tako moglo da bude njemaćko selo, mađarsko selo, talijansko selo, poljsko selo, slovačko, češko, englesko, švedsko, rusko, ukrajinsko, kinesko, koreansko, japansko, amerićko, bosansko, slovensko, tursko, srbijansko, vojvođansko, kosovsko, albansko, makedonsko (ako su Makedonci zainteresovani, njima je Grčka blizu i Albanija) itd. Ko hoće neka gradi i neka finansira. Hrvatska ima oko 6000 km morske obale i slabo to koristi. Dođe par miliona turista i sve se zaguši. Treba te resurse da se iskoristi, da se pravi biznis, da se dobro živi.

Tik Tok

pre 2 godine

živim u kalifirniji pored mora 3 km, nikada se ne kupam ali kada odem na balkan svratim u hr za 5 dana i kupam se u jadranu a nađem si skromno boravište da prespavam, me treba mi hoteli sa 5 zvezda , već obični restoran ali živim u americi pa to nemam ovde, a niko me ne dira u he jer sam srbim svi fini prema meni.

Pero

pre 2 godine

Dode nedjelja ustanem se u 9.00 prije rucka ugodnom voznjom sam kod sestricne u malinskoj, rucak , popijemo nesto, odspavam, popodne na kupanje, pa vecera, u 22.00 idem nazad u zg. Prije ponoci sam u krevetu. Sljedeci vikend tura velebit pa kad krepamo spust na more. Nema bolje kupanje nego kad si fizicki izmoren.ne postoji bolji odmor

yorgovan

pre 2 godine

koliko ljubomore i glupog nadmetanja Bože nas sačuvaj. pa zar je ovako bilo i u Jugoslaviji ili smo znali da se bolje ponašamo?

jasamaja

pre 2 godine

Eto ja volim i Hrvatsku i Grčka ostrva,letujem na obe destinacije...volim jadransko more pa to ti je...i volim Grčku....u Turskoj, Egiptu,Tunisu...bila ..ne sviđa mi se...Italija, Španija, Francuska..bila..skupo za opet...

nerok

pre 2 godine

Neće. Pričam na hrvatski, imam plažu najljepšu na svijetu, sika ili kamen pod borom, skačem u čisto more pa nazad u hlad. U Turskoj moram setat 10 minuti po vrelom pijesku bez hlada, pa nazad na pijesak bez, hlada. I ne znam jezik. I jedem svinjetinu. Hvala, dovidjenja

eto

pre 2 godine

ja@tocno je da u ljeto Hrvati uglavnom provode na Jadranu , zbog mora, prijatelja, hrane i ostalog i zbilja nam netreba bolje ali zimovanje se jako promjenilo, pocelo se mnogo putovati na egzotična mjesta.Kubu sam čekao 2 godine da se otvori uopce koje slobodno mjesto u agenciji, a slicno je za Tajland,Egipat,Meksiko i ostale destinacije, ali znam puno Hrvata koji su ljetovali Grcka ,Spanjolska, Tunis.Ide se dosta jer jako puno se zaradi od turizma sto omogucuje mnogima da istrazuju druge destinacija, ova alpska skijalista necu posebno ni izdvajati.(naravno govorim o dobrom predoandemijskom periodu)

mario

pre 2 godine

HRvatska obala je kamenita, a Turci drze anticku Grcku. A Grci su zivjeli na najljepsem mjest na Zemlji. Sta li ljudi traze u toj jadnoj Hrvatskoj nikad nisam shvatio, osimi onih gravoda koje su gradili drugi narodi, kao sto su Split, Hvar ili Dubrovnik, ali uopse Hrvatska je samo gubljenje vremena za odmor.
(Sandzaklija..., 06. septembar 2021 22:03)
Kada nam to kaže netko iz turističke velesile onda se moramo zamisliti i još kaže da je Hrvatska jadna,pa to jadnije ne može biti.
Ako je Hrvatska gubljenje vremena za odmor,pa što je onda tvoja nedođija??
Bolje da si išao više u školu.

Misko

pre 2 godine

Hvala vam braco srbi sto ste se nesebicno borili da mi danas imamo ovakvu ljepotu - jadransko more i divne otoke kakvi postoje samo tu i u bajci. Da nije vas i kralja mi to nikad sami nebi uspjeli. Zahvalni smo vam zauvijek.a danas ljepo i zaradimo od turizma. Hvala vam i za to braco nasa voljena. Vi ste sve dali nama a za sebe niste ostavili ni 100m obale. Hvala vam do neba.kako plemenito kad vam je vise do nas nego do vas samih stalo. I zivote ste za nas dali a mi nezahvalni ponekad znamo biti i oholiti se.

Peca

pre 2 godine

Ni kod prvih a ni drugih sve i da mi plate,ne zna se ko ima goru obalu,hr stencine i beton a turci nepregledni pesak,nema drveta da vidis,nula bodova

Rope

pre 2 godine

Na stranu politika i koliko nas ko "voli" (svi oni vole naše pare), al' meni lično hrvatsko more i obala su najlepši. Možda i zbog malo nostalgije iz detinjstva kada smo svake godine letovali na Makarskoj rivijeri. No, ono što je istina jeste da je Hrvatska preskupa za ono što nude. Za mene prosečnog Srbina... neka hvala, možda drugi put.
Ovo leto boravio u Turskoj (Kušadasi). Turska je postala turistička velesila. Oni koji su bili svakako su oduševljeni kvalitetom smeštaja i odličnom hranom. Usluga je vrhunska, Turci su veoma vredan narod (za razliku od polenih Grka), a cene jako povoljne. Toplo preporučujem.

Misko

pre 2 godine

Hvala vam braco srbi sto ste se nesebicno borili da mi danas imamo ovakvu ljepotu - jadransko more i divne otoke kakvi postoje samo tu i u bajci. Da nije vas i kralja mi to nikad sami nebi uspjeli. Zahvalni smo vam zauvijek.a danas ljepo i zaradimo od turizma. Hvala vam i za to braco nasa voljena. Vi ste sve dali nama a za sebe niste ostavili ni 100m obale. Hvala vam do neba.kako plemenito kad vam je vise do nas nego do vas samih stalo. I zivote ste za nas dali a mi nezahvalni ponekad znamo biti i oholiti se.

1979

pre 2 godine

"Ljetovao sam u Srbiji i Turskoj, nisam primijetio osjetnu razliku, kao da su isti narod
(Dmitar Zvonimir, 06. septembar 2021 23:43)"

Letovao sam u Hrvatskoj i Albaniji, ne primetih razliku, kao da su isti narod

dragaN

pre 2 godine

Ljetovao sam u Srbiji i Turskoj, nisam primijetio osjetnu razliku, kao da su isti narod
(Dmitar Zvonimir, 6. septembar 2021 23:43)

Pa i jesmo isti narod. Bar polovina Turaka potice od Srba. Ili poturceni preko dana u krvi, ili odvedeni u ropstvo gde su njihovi potomci postali Turci ili islamizirani pa se deo odselio u Tursku, a deo ostao u Bosni.

bobi

pre 2 godine

Bio jedan covek i zvao se Jugoslav, imao je za imovinu jednu veliku zgradu u centru grada. Kada je umro, sinovi podelili nasledstvo tj ocevu zgradu tako sto su Srba, Boske i Maki nasledili stanove na spratovima a Hrvoje prizemlje i sve lokale koji izlaze na najprometniju ulicu u gradu.

A S

pre 2 godine

Hrvati su u poredjenu sa Spanijom, Grckom i Turskom sitna riba sto se tice zarade od turizma. Ljetovao sam i u Hrvatskoj i Turskoj. Turci su u svakom slucaju mnogo gostoprimiviji narod i sigurno ne dijele goste recimo po nacionalnoj osnovi ili plateznoj moci. U tom smislu Hrvati trebaju jos mnogo da uce jer su previse pohlepnii i sirovi, narocito u Dalmaciji.

kova

pre 2 godine

Prvo se pisalo da neće nitko doći, pa bolje su Grčke i Turske, pa se pisalo da je loša ponuda, pa su kamenite plaže, pa sada da je skupo. A navalilo ove godine ko nikad. Propao. Baš me zanima o čemu će se sljedeće.

Limar nece doci...

pre 2 godine

Ono kada ti o profilu turista pišu oni koji su kao bogati i idu u Grčku dakle mislim na Srbe koji rade za 350 eura i govore kako na Hrvatsko more dolazi sirotinja iz EU.
(mario, 06. septembar 2021 23:58)

Zaista dolazi radnicka klasa da se okupa u Hrvatskoj a ne da potrosi ono sto nema, ne racunam ostrva koja su za dubok dzep.
Bio sam ovog leta u Istri, bilo je puno turista, plaze su bile pune kao i setalista u popularnim mestima Istre ali restorani i konobe nisu bili puni.
Velika vecina tih pozeljnih turista na hrvatskom primorju ranom zorom ide u samouslugu u nabavku za ceo dan.
Ja razumem tvoje razocarenje u realnost, kad budes posetio letovalista u Spaniji, Portugaliji i Francuskoj, bice ti jasno kako izgledaju turisti koji trose i ne stede.

Свако по кућу, и то на спрат.

pre 2 godine

mi svi iz Slavonije imamo makar vikendicu ili kucu na moru a zagrebcani imaju vile,restorane
(Dino, 6. septembar 2021 22:41)

Минхаузене, смањи рибу мало?

Ante

pre 2 godine

Gobalna Hrvatska, 6. septembar 2021 22:25) # Link komentara

Da napravimo "nacionalna sela"? Zanimljiva ideja.... Al me strah da bi to završilo u smislu "Lepa sela lepo gore".
Zar stvarno misliš da bi ja, da odem u Grčku na ljetovanje, odsjeo u Hrvatskom selu? Radije bih odabrao Afganistansko.

ela

pre 2 godine

Gradjanima Hrvatske ce biti isplatljivije da letuju u Grckoj. Skiatos lici na Hrvatsku i Skopelos...sto se tice Egejskog mora ili Zakintos ili Kefalonjaaa.samo ima cesto zemljotresa i jeftino je za klince ali je kao Jadran...

edge

pre 2 godine

Hrvatska se turisticki ofucala,vecina stvari izgleda stara i ne prati visoke cene.
Lepota I miris Jadrana su neupitni ali ne dovoljni,licno da nisam rodjen u Hr.posle 1 letovanja ne bih se vise vracao.
Spasava ih blizina Austrije,Nemacke,italije sa jedne strane i centralna Evropa sa svojom stanovnicima koji su zeljni sunca i imaju secanje roditelja na Jadran.
Ovi poslednji utisak je i ne zahtevaju fancy smestaj ali pitam se dokle ce njihova slavenska raskalasnost trpeti cene koje su njidje veze.
Puteve tj auto puteve koji vode od zapada prema evropi treba pohvaliti.

Taktika

pre 2 godine

Jadransko more je jedno tri puta losije od jonskog mora, sve zajedno sa plazama. Onaj krs u Hrvatskoj gde svi nose patike u vodu ne bili mogli normalno da udju je katastrofa. Kada se uporedi usluga Grci su superijorni, moc Hrvatske obale lezi u tome sto je mnogo bliza kontinentalnom delu Evrope, a najvaznije Nemackoj. Englezima je sve jedno i oni zbog toga vise biraju Grcku jer je neuporedivo bolja i lepsa.

Ivan ZG

pre 2 godine

Ove godine su i mnogi elitni turisti silom prilike jer su neke daleke destinacije bile nedostupne, a neke druge bliže bile u crvenom na karti(Francuska, Portugal, Grčka, Španjolska, dio Italije...), došli u Hrvatsku.
To se najbolje vidi po slijetanju privatnih aviona, a bilo ih je i na Krku i u Kaštelima i u Dubrovniku po 20-tak dnevno u 7. i 8. mjesecu. Mnogi su došli prvi puta i nesumnjivo da će se mnogima svidjeti pa će doći opet.
Iz godine u godinu ulaže se u podizanje nivoa smještaja. Tko ima mjesta izgradio je bazen uz kuću. U zadnjih 5 godina sigurno je izgrađeno više od 3.000 bazena. To podiže cijenu smještaja, ali nema problema za naći zainteresirane.
Mnogi su u tim kućama udaljeni po 10 km od mora, a u 7 dana odu se okupati u moru valjda 2 puta. Naročito Britanci, Nizozemci, skandinavci...
Tako da ima smještaja za svakoga i po svakakvoj cijeni. I da, ove godine turisti troše više nego prije za cca. 15% valjda zato jer prošle nisu mogli pa se nakupilo para. Ne štede jer ne znaju kada će opet moći na odmor.

leptirica

pre 2 godine

(SRB über alles, 07. septembar 2021 01:33)

Treba biti bar malo pismen da razumiješ razliku između 10% Hrvata i 10% udjela u ukupnom broju noćenja.

SRB über alles

pre 2 godine

Ono kada ti o profilu turista pišu oni koji su kao bogati i idu u Grčku dakle mislim na Srbe koji rade za 350 eura i govore kako na Hrvatsko more dolazi sirotinja iz EU.
(mario, 06. septembar 2021 23:58)


Brte to ti govori ovaj tvoj iz hr u samom textu a to i svi znaju, ne ocekujes valjda iole plateznog nemca srednje klase u hr?!
Misis na Srbe koji rade za "350" evra?!
Ko radi u SRB za 350 e i ko ide na odmor u Gr a radi za "350 evra"?
Ispadas budala, bolje napisi da Srbi rade za 50 evra vise ti se uklapa u sovinistcku semu.
I nemoj da se toliko brines za SRB, nemoj da te boli glava pa da moras lekice i alkohol da pijes od tolike brige, i nema razloga da dolazis na nase sajtove

Sarma über alles

pre 2 godine

Ljetovao sam u Srbiji i Turskoj, nisam primijetio osjetnu razliku, kao da su isti narod
(Dmitar Zvonimir, 06. septembar 2021 23:43


Ahmmm, si jeo sarmu i ajvar u TR?

mario

pre 2 godine

Prosto receno, "gledanje sa olimpijskih visina" bez ikakvog stvarnog pokrica.
(ketiS, 07. septembar 2021 22:25)
Dakle gledanje sa olimpijskih visina brojke kažu Hrvatska 2019 20 milijuna turista,a Srbija 3 miljuna turista,a BiH još manje i tko je tu olimpijski pobjednik? Zarada 12 milijardi eura nasuprot možda milijardu eura.
Pogledaj malo stanje infrastrukture po BiH, Srbiji i Hrvatskoj,pa pogledaj čistoću i odnos prema ekologiji itd itd.

BorG

pre 2 godine

Nebih ja oko politike , ja bi da napišem onako iz iskustva .
Hrvatima trenutno mnogo dobro ide ali taj uspeh će se smanjivati iz godina u godinu . Trenutno dobrostojeći "ljudovi" iz sveta filma posećuju Hrvatsko more (ne kopno) i to je dobro za tamošnji turizam .
Ali... rejting im nije dobar već se drži oko "samo još jedno mesto koje ""možete"" posetiti" . Krem svetskog društva nije se ni približio Hrvatskoj a već se udaljio . Nisu ovde krivi Hrvati , trude se oni maksimalno ali jednostavno krem društva ima sasvim posebne vidike.

Inače pravi turizam odvija se na jahtama na moru a kopno je ipak namenjeno radničkoj klasi , tako da vas to ne zavara.

s1pac

pre 2 godine

Pokušavaju cenama da postignu neki nivo,ali tim cenama će i ono malo radne snage iz Austrije i Nemačke izgubiti. Treba da se drže starog načina poslovanja i da zadrže ove paradajz turiste jer niko neće dati lovu kojom može otići u Španiju ili Grčku.

mario

pre 2 godine

(ketiS, 07. septembar 2021 22:25)
Zanimljivo kako se tu javiš,ali zato na tekstove o turizmu u Srbiji šutiš u stvari zar postoji turizam u Srbiji.

Xaxaxaaa
Ujko, pogledaces Evrostat i isplakati se od muke, SRB je danas veca ekonomija od jr sa sve tim vasim turizmom...
Sad idi po terapiju..
(111, 07. septembar 2021 12:06)
Dakle pogledaš Euro stat i vidiš rast BDP-A drugo tromjesečje Srbija 13,4%,a Hrvatska 16,1% .
Dakle Srbija ne može stići Hrvatsku,pa da Hrvatska 30 godina ništa ne radi i da pogledaj GDP per capita Srbija 7000$,a Hrvatska 14.000 $ eto koliko ste veći baš.
A ti sad lijepo u školu i poradi na gramatiki.

Che

pre 2 godine

Ovi se ka rugaju nama. Hahahah. Pa pogledajte svoju drzavu na sta lici. Jednom prilikom sam isa u Grcku i prolazija sam kroz vasu zemlju. Dakle uz Bosnu najprljavija zemlja. Bacate smece di stignete. Rijeke su odvratno prljave. I vi nekom pametujete a niste u stanju SVOJU zemlju odrzat cistom. Dajete dijagnoze nama i nasoj drzavi a mi skoro u svim ili svim parametrima isprid vas. Uostalom broj turista u Hrvatskoj govori koja je lipsa i popularnija zemlja. Zato svakodnevno ispoljavate svoju ljubomoru i komplekse na svaku vijest o Hrvatskoj. Ne bi vam volija bit u kozi. Da drzava koju toliko mrzite i prezirete je isprid vas u svakom segmentu

Lee Brko

pre 2 godine

Koliko ljubomore.Iz prve ruke,izdajem apartmane koje sam nasljedio u groznom stanju,7 app u pitanju. Cijena od 65e do 35 e max.Kuca nije imala niti toplu vodu,i dan danas je bez fasade.Rentamo je sad vec 7 godinu.Prvo smo sredili toplu vodu,klimatizaciju,i investiramo u sav potrosni materijal koji treba nakon sezone.Ovu godinu napokon stavljamo i fasadu koja iziskuje 30000e. Znaci napokon ce kuca izgledati onako kako to i treba.E sad. Ja bi svoje goste nazva primjerom pamidor gosta,kako ih vi ismijavate.Pamidor gosti su meni ovu sezonu ostavili 16000e na moj konto.I virujte meni 100puta je bolje radit sa paradajz turistima nego tzv.elitom.Paradajz turista nema nikakva ocekivanja.Osim da s njim popijes koju rakiju.

Из угла

pre 2 godine

Управо се вратих из Истре и одлично смо се провели. Природа и море су прелепи. Цене су високе, приватан смештај 80 евра ноћење, вечера за двоје од 50 евра навише, Лидл дупло скупљи него код нас. Оно што не достаје је упознавање друге културе, што највише оплемењује и продухови човека. То могу путовања у Азију: Индокину, Јапан, Индонезу, Јужну и Централну Анерику: Перу, Мексико итд. што је било скупо. Али кад се погледа да се до Хрватске оде јефтино, а онда се потроши 1000 евра по особи за десет дана, испада јефтиније отићи на Тајланд са авио- картом од 500 евра и онда имати ниске трошкове од 30 евра ноћење и 25 евра вечере, јефтине продавнице и поред исто прелепе природе и мора са коралима и мноштвом риба што нема у Хр, упознати и једну лепу будистичку културу.

ketiS

pre 2 godine

@Protujevrej Staford re: Sandzaklija

O cemu ti pricas? Vi u drzavi koja se danas zove Hrvatska nemate uopste hrvatskog etno-kuturnog nasledja. Juznoslovenske katolike Dalmacije , ukljucujuci i umetnike koji su bili u sluzbi Venecije, te potpuno etnicki neartikulisane, nasilno kroatizirate. Osim toga, dovoljno je da se procitaju tour-brosure o Hrvatskoj, gde se na "svakom koraku" spominju pridevi poput, "Venetian", "Habsburg" ili "Hungarian". Sve u svemu, Hrvatska u pogledu izvornosti i posebnosti kulturnog nasledja ne moze u istu recenicu ni sa Srbijom , a kamoli Turskom, Konacno, dodji do Sandzaka, pa da vidis multikulturalnost na delu. Mesavina nasledja srednjovekovne Srbije, Otomanske Imperije, te nasih juznoslovenskih Muslimana, danasnjih Bosnjaka. Takodje, Sarajevo je daleko zivopisniji i posebniji grad od recimo stereotipnog, ugarskog "cookie-cutter-a" kakav je Zagreb, a kakvih u Madjarskoj i uopste Srednjoj Evropi ima "mali milion". Prosto receno, "gledanje sa olimpijskih visina" bez ikakvog stvarnog pokrica.

cleo

pre 2 godine

@ ketiS
"Statistika je jedno veliko ništa", pa će u prilog te umotvorne konstatacije National Geografic otvoriti treču sezonu prestižne dokumentarne serije Europa iz zraka emisijom o Hrvatskoj. Stonske zidine, pulski amfiteatar, istarski tartufi, spajanje Pelješkog mosta...neke su od tema koje će biti prezentirane milijunima europskih gledatelja 19. septembra u 22h. Ne sumnjam da ćeš im se pridružiti.

mario

pre 2 godine

Pokušavaju cenama da postignu neki nivo,ali tim cenama će i ono malo radne snage iz Austrije i Nemačke izgubiti. Treba da se drže starog načina poslovanja i da zadrže ove paradajz turiste jer niko neće dati lovu kojom može otići u Španiju ili Grčku.
(s1pac, 07. septembar 2021 08:08)
Sva sreća,pa iz Srbije u Grčku idu sve bogati srbi možeš misliti da nije smiješno bilo bi tragično.
Bitno da srbi komentiraju hrvatski turizam,ali zato na temama o svojem turizmu ima pet komentara,ali ovdje dijele lekcije i kakva je Hrvatska turistička destinacija.
A tko dolazi u Srbiju?kakvi su to turisti?koliko turista dođe u Srbiju?
Pustite vi Grčku ili Španjolsku usporedite sebe.

Tereza

pre 2 godine

Nedostatak Hrvata jeste što za razliku od nas Srba nisu isprobali sva mora u regionu. Oni znaju samo njihovo kako izgleda, a mi Srbi obišli Grčku, Tursku, Albaniju, Bugarsku, pa čak i Egipat...
(ja, 6. septembar 2021 23:13)

Znas kako se kaze. Bolje biti 7 puta sa Snjeguljicom nego po jedanput sa patuljcima . Kud bi isli sa najljepšeg mora?

SRB über alles

pre 2 godine

Njihov je ministar izjavio da svega 10% gradjana hr ide na more toliko ke udeo domaceg gosta u br nocenja, sem toga imaju i razlicite cene za domace i strane goste, platezna moc njihovog domaceg gosta je veoma niska, a sto se tice masovnosti, pa hr i jeste predeo za nemacku radnicku klasu sustinski, dakle 1 kisela voda u restoranu i to je sve sto mogu da ocekuju od potrosnje nemaca.
A onda ako pokusavaju da se mere sa IT i GR to je nemoguce, besmislwno je, u IT samo u Veneciju dodje 33 miliona ljudi godisnke dok u GR dodje 30 miliona tokom sezone, besmisleno je bilo kakvo uporedjivanje jer i u Gr i It domaci gost cini znacajn deo potrosaca dok je to u hr svega 10%.

niko - rovinj

pre 2 godine

@ Turista
Nemamo nikakav problem sa tvojim nedolaskom, pri čemu stvarno nisu jasni ti tvoji navodni dosadašnji uzaludni pokušaji...Na stranu da nisi nimalo ubedljiv. Posebno ti je smješno ono poantiranje o nekakvoj šteti.

mauro - pula

pre 2 godine

@ SRb uber alles
Ponavljaš kao papiga jedne te iste gluposti. Kako ti nije jasno da udio u broju noćenja ne znači i postotak domaćih turista? Što je stranaca više udio domaćih je manji i obrnuto. Trenutno je evidentirano 9 miliona dolazaka stranih te 1,7 miliona dolazaka domaćih turista. Inače, kod nas u Istri je gotovo svaki drugi turist "siromašni" Nijemac, pa smo, gle apsurda, najbogatija hr regija? A ministra nemamo već duže vrijeme, tako da bi trebao osviježiti informacije.

Zodiac

pre 2 godine

Velika,ali velika većina Hrvata ili ima kuće na obali ili ima nekoga od obitelji na moru tako da nema problema sa ljetovanjem. I danas se može sasvim lako pronaći apartman i to vrlo dobar za 40 €, po danu. Van pansionska potrošnja takođe ako želiš biti u središtu zbivanja to se i plaća.Ali realno može se lijepo provrsti za sasvim pristojne novce.

Danko

pre 2 godine

Bre!
Brate i ti bi se farbao "tim dostignucima " da si u mogucnosti.
Meni tako pase, otkud ti to da spavam u autu?? Haha pa od splita do pule nema mjesta gdje nemam nekog od ekipe ili rodbine. za spavat i jest to nikad nije bio problem. Ali vidim ja ne prolazi ovaj koncept ali nikako :) . Ja cu tako a ti "teraj po svome" pozdrav i uzivajte gdje god

sasa

pre 2 godine

Lepo more Ali Puno jezeva I stena...kolena I stopala Sam unakazio. Leto's bio na Krku Ali menjam lokaciju...skupo I nepristupacno obali...

Ivan ZG

pre 2 godine

Ove godine su i mnogi elitni turisti silom prilike jer su neke daleke destinacije bile nedostupne, a neke druge bliže bile u crvenom na karti(Francuska, Portugal, Grčka, Španjolska, dio Italije...), došli u Hrvatsku.
To se najbolje vidi po slijetanju privatnih aviona, a bilo ih je i na Krku i u Kaštelima i u Dubrovniku po 20-tak dnevno u 7. i 8. mjesecu. Mnogi su došli prvi puta i nesumnjivo da će se mnogima svidjeti pa će doći opet.
Iz godine u godinu ulaže se u podizanje nivoa smještaja. Tko ima mjesta izgradio je bazen uz kuću. U zadnjih 5 godina sigurno je izgrađeno više od 3.000 bazena. To podiže cijenu smještaja, ali nema problema za naći zainteresirane.
Mnogi su u tim kućama udaljeni po 10 km od mora, a u 7 dana odu se okupati u moru valjda 2 puta. Naročito Britanci, Nizozemci, skandinavci...
Tako da ima smještaja za svakoga i po svakakvoj cijeni. I da, ove godine turisti troše više nego prije za cca. 15% valjda zato jer prošle nisu mogli pa se nakupilo para. Ne štede jer ne znaju kada će opet moći na odmor.

Bre!

pre 2 godine

ne sekiraj se srbijo gdje će hrvati ljetovati. meni nikad zgodnije , iz zagreba odem na dan dva i vratim se za 2 sata s mora. i sljedeći vikend isto, šema za mene idealna. ne plaćam smještaj a da hoću imam gdje ići, svi imamo nekoga i nešto na moru. otkad ima autoput na more ja nemam ni potrebu da se kiselim na moru više od dva dana, kad mi se prohtije - idemo .
(danko, 6. septembar 2021 21:54)

To sto si napisao znaci da ne ides na odmor nego da se brckas u vodi posle 5 dana mucenja na poslu. Tako nesto mozes i kod kuce u kadi da radis. Odmor je odmor, nije "evo sada cu da skoknem do plaze i da se vratim" a potrosis 4 sata na autoputu dnevno. I sigurno nije spavanje na zadnjem sedistu ili na klupi u parku posto "ne placas smestaj". To je smisao celog teksta, ne mozete sebi da dozvolite bezbrizan normalan odmor u svojoj sopstvnenoj zemlji. Nije da se neko u Srbiji nasekirao gde idete na odmor vec nam je zanimljivo sto sami sebe farbate laznim dostignucima.

381

pre 2 godine

mi svi iz Slavonije imamo makar vikendicu ili kucu na moru a zagrebcani imaju vile,restorane
(Dino, 6. septembar 2021 22:41)

El osto neko u toj slavoniji?

korespodent

pre 2 godine

Ahmmm, si jeo sarmu i ajvar u TR?
(Sarma über alles, 7. septembar 2021 02:02) # Link komentara

Kakva je razlika između sarme i ajvara u Grčkoj i Turskoj? Koja je bolja?

381

pre 2 godine

Bio sam ovi godine u Istri na odmoru.Sve krcato,cene nenormalne i opet puno sve!Da ne valja ne bi niko došao od stranaca.A ovi paralija pljuvači nikad nisu ni videli Hrvatsku obalu
(Bojan, 07. septembar 2021 02:42)


Pozz sa Thassos/a, iz borove sume iznad Golden Beach/a, a i Paralia je super mesto za odmor, moras da poradis na svom patoloskom problemu mali covece, koga uopste zanima gde si ti bio i ko jos ide na odmor da broji "strance" ?
Ti imas bas ozbiljan problem, ne preskaci terapiju i opusti se malo, koga u SRB zanimate vi iz hr ne kapiram, opusti se i pojedi neku sarmu jbt...

111

pre 2 godine

Ovako- za svaku bitniju gradjevinu u hrvatskoj imas podatke tko su bili arhitekti. Bilo je talijana, jasno. Hrvata puno vise. Mozes mi vjerovat, a mozes i sam guglati. Ja sam guglao. Isto savjetujem i tebi. A onda se iz hr prebaci na sarajevo, odnosno guglaj josipa vancasa i cirila ivekovica. Bez njih dvojice sarajevo bi izgledalo kao bliskoistocna kasaba.
(Protujevrej Staford, 07. septembar 2021 02:43)


Xaxaxaaa
Dioklecijan je izgleda bio hr?
Ko i Marco Polo?!
DU su izgleda podigli hr?!
Ne postoji u danasnjoj hr i slovima ni 1 sakralna i istorijska gradjevina a da ju je podigao tzv hr narod!
Nemoj da upucujes na guglanje nego navedi makar 1 gradjevinu da je vasa, samo jednu a da je istorijska i da je ste je vi napravili!
Ne mora da bude cak ni toliko stara kao sto su Ravanica ili Sopocani, neka bude iz 16.veka recimo, izvoli napisi pa cemo svi da proverimo podatke i uporedimo, medjutim toga prosto nema kod vas, ne postoji, to na obali nista vase nije, sem ako sad ne mislite da ste i potomci Mlecana i AU?
Kad pisem nije vase mislim da to niste vi napravili jer su to napravili neki drugi narodi.

381

pre 2 godine

Bio sam u Hrvatskoj ove godine, nikad više gostiju.. more prelepo, cene po prodavnicama 10% skuplje nego u SRB.
Za 6 sati si na moru, autoput extra.. pivo na plaži 200 din. Pa na moru sam.. pa i trošim!!!
(Alfa, 07. septembar 2021 00:13)


Tvoj problem, ne znam sto pominjes SRB, el te bas tolko zanima SRB?

381

pre 2 godine

Svi srbi bi prodali bar po jedan bubreg da imate makar 100 km obale na mediteranu, da mozete gledati kako masline i smokve daju plodove i kako dolaze ljudi iz cijelog svijeta diviti se ljepoti vade zamlje i nju biraju za odmor, opustanje i zabavu...
(Bunge, 07. septembar 2021 00:17)


A od kad ste to sad na "mediteranu" jbt?
El to isto spada u onaj vas opus, "granicimo se sa AU"?
Do Sredozemnog morate proci i Otranski zaliv i Jonsko more, vise je onda Crno more na "mediteranu" nego vi.
I Bosna je dakle"mediteranska" zemlja?
Sredozemno more je posebno more a vi niti ste "na mediteranu" niti ste ikada bili.
Izgleda da ste totalno odlepili, ovaj tvoj komentar odslikava vase stanje u potpunosti, teska i patoloska agonija, da neko umislja da je nesto drugo ili da se nalazi na drugom mestu u odnosu na to gde stvarno jeste, je patoloska dijagnoza.

europe from above

pre 2 godine

@ketiS...dobro, a šta sa tim?
Sa tim se vrši dezinfekcija, a može i deratizacija. Inače, sa tim možeš da se pozdraviš.

love

pre 2 godine

Izuzetno dobra analiza, vidi se da je gospodin iz teksta pravi stručnjak i zna o čemu priča. Lepo je opisao sve. Hrvatska kao da se vraća masovnom turizmu iz doba sfrj a od toga su hteli da pobegnu. Nešto pogrešno rade. A komentari i jednih i drugih nakaradni, samo se prozivaju i pišu gluposti a ne zna se ko baljezga više. Naravno da se niko nije pozabavio konkretnim stvarima iz teksta, jedan komentar sam našao dobar da hrvati trebaju da idu u tursku da vide kako se radi posao, ali i grci isto treba da idu. Turci su uspeli da naprave sezonu od maja do kraja oktobra što nema niko u jugoistočnoj Evropi.

Bora

pre 2 godine

@Misko
Sve što si napisao je, na našu žalost, opravdano. Umesto da posle Prvog svetskog rata napravimo svoju državu, mi smo ''spasavali braću". I jesmo za sprdnju.

s1pac

pre 2 godine

Da li vi ozbiljno poredite Hrvatsku i Srbiju? Kada ste zadnji put bili u Hr? Cist vazduh, cista voda, perfektni putevi, infrastruktura, vanklasna priroda. Mi od toga nemamo nista. O cemu se ovde raspravlja? Razlika izmedju nas i hr u ekonomskom smislu je kao razlika izmedju Svajcarske i njih. I nemojte da poredite onih 10% uspesnih u BG, NS i SU koji imaju standard sa nekim selom u Slavoniji.
(Hfg, 07. septembar 2021 07:43)

Ti ili nisi video Srbiju ili nisi video hrvatsku.

111

pre 2 godine

Da li vi ozbiljno poredite Hrvatsku i Srbiju? Kada ste zadnji put bili u Hr? Cist vazduh, cista voda, perfektni putevi, infrastruktura, vanklasna priroda. Mi od toga nemamo nista. O cemu se ovde raspravlja? Razlika izmedju nas i hr u ekonomskom smislu je kao razlika izmedju Svajcarske i njih. I nemojte da poredite onih 10% uspesnih u BG, NS i SU koji imaju standard sa nekim selom u Slavoniji.
(Hfg, 07. septembar 2021 07:43)


Xaxaxaaa
Ujko, pogledaces Evrostat i isplakati se od muke, SRB je danas veca ekonomija od jr sa sve tim vasim turizmom...
Sad idi po terapiju..

ja

pre 2 godine

@jasamaja

E pa to i Hravati hoce da naprave od svoje obale "skupo za opet"! Mada u odnosu na to sto nude skupi su oni i za razmatranje kao i CG. Vecina nas je tamo vec bila i videla (i vecina od vecine nije odusevljena onim sto je videla pa zato je ono sto nude izuzetno skupo), idemo sada za iste pare negde gde nikada nismo bili.

Turista

pre 2 godine

Nemam nikakav problem da u HR ostavim koliko god treba para, ali da budem bar donekle zadovoljan boravkom. Nažalost, to nije baš moguće ni u najskupljim smeštajnim objektima, zbog brojnih razloga. Pre svega, ogromne gužve, neljubaznih ili nezainteresovanih ugostitelja, nedostatka plaža, mora u kome ima previše meduza i rebraša …. Sve u svemu, probah nekoliko puta, stvarno ne vredi. Šteta!

ketiS

pre 2 godine

@mario

Evo opet iste price o poredjenju neuporedivog i omiljene statistike! Shvati vec jednom da ta privredna grana, turizam za Srbiju ni priblizno nema onaj znacaj koji ima za tvoju zemlju. Ta cinjenica i uslovljava da kada je privreda u pitanju statisticki pokazatelji za Hrvatsku budu bolji, ali sustinski Srbija je u svakom pogledu respektabilnija drzava od Hrvatske. A statistika je u sustini "jedno veliko nista", te se na nju i pozivaju oni kojimq daje iluziju da su veci i bolji no sto sustinski i objektivno jesu.

ana

pre 2 godine

U Hrvatsku bih isla samo u slucaju da imam jedrilicu pa da idem od ostrva do ostrva... Sve ostalo je gostima kao meni tuga. Ove godine sam letovala sa porodicom Riviera del Conero, Italija. Dorucak uz italijanski cappuccino i poslastice. Rucak, vecera fantazija. Kako oni spremaju morske specijalitete i uopste kako kuvaju to nigde ne postoji. Mi na Balkanu jedemo smece od hrane. Izleti u predivne gradove Loreto, Recanati, Corinaldo... Hrvatska je za one koji nemaju pojma o tome sta je kvalitet hrane, kultura, istorija,.

ketiS

pre 2 godine

@cleo

Dobro i sta sa tim? Tvojoj zemlji kap primorskoj, turizam je jedna od glavnih privrednih grana, dok je more najkomercijalniji vid odmora i provoda, i to je naravno glavni razlog sto ce se tvoja zemlja, isto kao i sve druge primorske i turisticki znacajne zemlje, naci na takvim i slicnim medijskim podlogama. Sta je tu tako novo i posebno? Razumem da to tebe odusevljava, kao sto mene odusevljava prepoznatljivost moje zemlje u kulturno-istorijskom smisu, te cinjenica da je posecuju turisti kojima more nije, ii bar ne uvek, prvi izbor kada su u pitanju putovanja. Shvatite vec jednom da ne mozete druge zemlje posmatrti kroz "prizmu" sopstvene, te da morate uvazavati posebnosti svake zemlje, pa tako i Srbije, koja sa Hrvatskom nema gotovo nikakve slicnosti.

ketiS

pre 2 godine

@National Geographic ......"s tim se neke zemlje nikad nece "sresti".

Mislim da ne postoji zemlja, bar ne u Evropi, koja se na neki nacin vec nije "srela" sa National Geographic.

Sandzaklija...

pre 2 godine

HRvatska obala je kamenita, a Turci drze anticku Grcku. A Grci su zivjeli na najljepsem mjest na Zemlji. Sta li ljudi traze u toj jadnoj Hrvatskoj nikad nisam shvatio, osimi onih gravoda koje su gradili drugi narodi, kao sto su Split, Hvar ili Dubrovnik, ali uopse Hrvatska je samo gubljenje vremena za odmor.

vss

pre 2 godine

mi svi iz Slavonije imamo makar vikendicu ili kucu na moru a zagrebcani imaju vile,restorane itd a dalmatinci zive na moru i ko bi od nas isao u Tursku gdje nesmijes imati ni trave malo ni koji bombon za party jel muslimanska zemlja,mi kad idemo van idemo u Amsterdam,London,Bec itd a koliko HR imaju novaca pogledajte samo koliko ljudi ide na luksuzna skijalista i elitne svjetske destinacije,sestra mi radi u turistickoj agenciji.sad cemo u USA jel netreba vise viza da vidimo kako je tamo.
(Dino, 06. septembar 2021 22:41). Vi iz Slavonije odoste opet u Austriju da im budete konobari i cistite toalete. Vekovna sećanja su to! Slavonija prazna, Osijek vam nema 60.000 duša više! A oni sto ostali dolaze da kupuju hranu u Srbiji jer je mnogo jeftinije i isplati im se. Da, da. A čuš ovo Amsterdam, London, Beč - pa mi tako idemo kad hoćeš. Ali i za Moskvu, St Peterburg. Pa malo Dubai, Maldivi... U USA nećemo, raspad ti je tamo, vidi se da pojma nemaš i da nisi iz svog sela izašao - Amsterdam i crvene fenjere si video samo na filmu. Ja lično slikam u Kicbilu i Šamoniju, ali i na Kopu naravno i mogu ti reci da je Kopaonik vrh. A volim i Bansko na par dana. Vi Hrvati ste mnogo smešni - pa nismo mi beda kao sto smo bili. Prosečna plata - pa ko još radi za platu, svi imamo dodatke ili radimo još nešto. Oni koji joce da rade imaju, mnogo privatnika, IT sektor moćan... U Beogradu kupljen stan za 1,8 miliona evra. Ne sekiraj se ti za nas, nego pakuj kofere za Grac - tu dominirate u svakom drugom kaficu. Više se i ne obraćam na nemackom tamo - odmah na srpskom, odlično se razumem sa Hrvaticama.

Saša

pre 2 godine

@danko
Zar ti stvarno misliš da srbe boli uvo što je tebi dobra šema? Kada ćete već jednom da shvatite da je vreme komunizma i jeftinog letovanja u radničkim letivalistima prošlo.
U HR ide na more i dan danas klasa iz EU koja nema para. Onaj ko ih ima, nikad neće u HR. Prosto I istinito.

Sasa

pre 2 godine

Nevezano za temu isplativosti letovanja Hrvata na domacem ili stranom primorju, moram reci da je Turska tako lepa drzava, da sam ostao zatecen. Bio sam u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Grckoj, nakon toga u Egiptu i na Havajima. Neverovatno je bilo koliko su Turci cisti, srdacni, kako je more lepo, kultura u ophodjenju prema turistima. Fascinantna estetska impresija. Nigde takvu nisam doziveo, osim priblizno u Grckoj, ali na nekim mestima. Ako vam bude ikada ovaj post zagolicao mastu, nemojte oklevati, otidjite. Kakve Hrvatska, Crna Gora, neki delovi Grcke ili neki delovi Egipta.

Rynchinoi

pre 2 godine

@Gobalna Hrvatska: ne prijatelju. Hrvatska ima 6000km kamenjara. Ono što je pogodno za turizam je već izgrađeno. Da neće možda turisti da idu u Sv.Juraj, među hercegovce i betonirani kamenjar? U kom ti svetu ziviš?

ja

pre 2 godine

Nedostatak Hrvata jeste što za razliku od nas Srba nisu isprobali sva mora u regionu. Oni znaju samo njihovo kako izgleda, a mi Srbi obišli Grčku, Tursku, Albaniju, Bugarsku, pa čak i Egipat...

danko

pre 2 godine

ne sekiraj se srbijo gdje će hrvati ljetovati. meni nikad zgodnije , iz zagreba odem na dan dva i vratim se za 2 sata s mora. i sljedeći vikend isto, šema za mene idealna. ne plaćam smještaj a da hoću imam gdje ići, svi imamo nekoga i nešto na moru. otkad ima autoput na more ja nemam ni potrebu da se kiselim na moru više od dva dana, kad mi se prohtije - idemo .

Dino

pre 2 godine

mi svi iz Slavonije imamo makar vikendicu ili kucu na moru a zagrebcani imaju vile,restorane itd a dalmatinci zive na moru i ko bi od nas isao u Tursku gdje nesmijes imati ni trave malo ni koji bombon za party jel muslimanska zemlja,mi kad idemo van idemo u Amsterdam,London,Bec itd a koliko HR imaju novaca pogledajte samo koliko ljudi ide na luksuzna skijalista i elitne svjetske destinacije,sestra mi radi u turistickoj agenciji.sad cemo u USA jel netreba vise viza da vidimo kako je tamo.

mario

pre 2 godine

Zar ti stvarno misliš da srbe boli uvo što je tebi dobra šema? Kada ćete već jednom da shvatite da je vreme komunizma i jeftinog letovanja u radničkim letivalistima prošlo.
U HR ide na more i dan danas klasa iz EU koja nema para. Onaj ko ih ima, nikad neće u HR. Prosto I istinito.
(Saša, 06. septembar 2021 22:58)
Ono kada ti o profilu turista pišu oni koji su kao bogati i idu u Grčku dakle mislim na Srbe koji rade za 350 eura i govore kako na Hrvatsko more dolazi sirotinja iz EU.

Peca

pre 2 godine

Ni kod prvih a ni drugih sve i da mi plate,ne zna se ko ima goru obalu,hr stencine i beton a turci nepregledni pesak,nema drveta da vidis,nula bodova

vss

pre 2 godine

ne sekiraj se srbijo gdje će hrvati ljetovati. meni nikad zgodnije , iz zagreba odem na dan dva i vratim se za 2 sata s mora. i sljedeći vikend isto, šema za mene idealna. ne plaćam smještaj a da hoću imam gdje ići, svi imamo nekoga i nešto na moru. otkad ima autoput na more ja nemam ni potrebu da se kiselim na moru više od dva dana, kad mi se prohtije - idemo .
(danko, 06. septembar 2021 21:54). More bas me pa briga da se sekiram za vas. Ja sam sa juga Srbije, spustim se za par sati u Grčku u svoj stan sa porodicom za vikend kad mi se ćefne. Držimo cele zgrade po grčkim letovalistima, I mi imamo i gde i kod koga da odemo - kod mene letuju samo rodjaci i prijatelji, naravno za džabe. Još Grcka povoljna, ne deru me kao budalu kao u Hrvatskoj vas sto vaši deru. A obala i more - perfekcija. Mnogi naši imaju kuće i apartmane i u CG, ne sekiraj se ti za nas. Nego moji prijatelji iz Osijeka već nekoliko godina letuju u Turskoj, CG, Grčkoj, neki bili i kod mene. Kažu da im više ne pada na pamet da idu na svoje primorje, bas zbog dranja. A visoko su platezni jer su iz IT sektora.

s1pac

pre 2 godine

Pokušavaju cenama da postignu neki nivo,ali tim cenama će i ono malo radne snage iz Austrije i Nemačke izgubiti. Treba da se drže starog načina poslovanja i da zadrže ove paradajz turiste jer niko neće dati lovu kojom može otići u Španiju ili Grčku.

Sale

pre 2 godine

@danko
Zar ti stvarno misliš da srbe boli uvo što je tebi dobra šema? Kada ćete već jednom da shvatite da je vreme komunizma i jeftinog letovanja u radničkim letivalistima prošlo.
U HR ide na more i dan danas klasa iz EU koja nema para. Onaj ko ih ima, nikad neće u HR. Prosto I istinito.
(Saša, 06. septembar 2021 22:58)

O aj koj nema para ide u Grčku, Egipat ili u Tursku. Paradeiz turizam ala Srbija

Taktika

pre 2 godine

Jadransko more je jedno tri puta losije od jonskog mora, sve zajedno sa plazama. Onaj krs u Hrvatskoj gde svi nose patike u vodu ne bili mogli normalno da udju je katastrofa. Kada se uporedi usluga Grci su superijorni, moc Hrvatske obale lezi u tome sto je mnogo bliza kontinentalnom delu Evrope, a najvaznije Nemackoj. Englezima je sve jedno i oni zbog toga vise biraju Grcku jer je neuporedivo bolja i lepsa.

Gobalna Hrvatska

pre 2 godine

Hrvatska treba da odredi i izdvoji luksuzne destinacije, risorte sa 5* i da digne uslugu kako i pripada tom rangu.
Nakon toga i luksuzne vile sa bazenima za najam kapaciteta za 4-8 ljudi.
Nakon toga treba da izgradi gomilu hotela sa 4* i da drzi solidnu uslugu.
A za mlade bez puno para da izgradi hostele i hotele i kampove.
Treba da se izgradi nekoliko turističkih naselja na atraktivnim lokacijama.
Ja bi čak dozvolio i gradnju “nacionalnih” turistićkih naselja, pa bi tako moglo da bude njemaćko selo, mađarsko selo, talijansko selo, poljsko selo, slovačko, češko, englesko, švedsko, rusko, ukrajinsko, kinesko, koreansko, japansko, amerićko, bosansko, slovensko, tursko, srbijansko, vojvođansko, kosovsko, albansko, makedonsko (ako su Makedonci zainteresovani, njima je Grčka blizu i Albanija) itd. Ko hoće neka gradi i neka finansira. Hrvatska ima oko 6000 km morske obale i slabo to koristi. Dođe par miliona turista i sve se zaguši. Treba te resurse da se iskoristi, da se pravi biznis, da se dobro živi.

Kalčo

pre 2 godine

Nemoj pričati daj onima koji imaju hotele još više, a običan narod sa 3 4 smeštajne jedinice neka pocrka.. Pa niste vi ni blizu hotela u Turskoj tamo kaf dođeš nisi gost već Bog tako te gledaju..

Laži me nežno

pre 2 godine

otkad ima autoput na more ja nemam ni potrebu da se kiselim na moru više od dva dana, kad mi se prohtije - idemo .
(danko, 6. septembar 2021 21:54)

Kiselo groždje.

vss

pre 2 godine

Nedostatak Hrvata jeste što za razliku od nas Srba nisu isprobali sva mora u regionu. Oni znaju samo njihovo kako izgleda, a mi Srbi obišli Grčku, Tursku, Albaniju, Bugarsku, pa čak i Egipat...
(ja, 06. septembar 2021 23:13). Ja bio i u Tunisu, na Siciliji, u Španiji na Kosta Bravi a planiram i Majorku i Valensiju. Moj izbor: Egipat broj jedan - najlepše i najtoplije more, vrlo lepi i povoljni izleti, odlični hoteli po veoma povoljnim cenama (avio karte skuplje od all inc u hotelu - nas je za tročlanu porodicu all inclusive koštao 640 evra u hotelu sa 5 zvezdica na plazi, na setalistu Memsa, a avio karte 960 evra; 640 evra all inc za 10 noći u hotelu sa 7-8 bazena, akva parkom, top hranom i 100 vrsta kolača - pa u Grčkoj samo apartman košta toliko). Broj dva Turska - more dobro i toplo, hoteli vrhunski (Kemer, Belek, Lara...), u njima te tretiraju kao cara, lezis na jastucima pod baldahinima... A Turci preljubazan, poslovan, kulturan narod. I neverovatno vredan. Ko nije išao - neće verovati kad ode. Treća mi je ipak Grcka, sentimentalno, čak i pre Španije i Sicilije (mada na Siciliji ima svašta da se vidi - Etna, Taormina, Palermo, Mesina... Ostali tako tako. Bugarska ubedljiva poslednja po svemu, osim sto spada u red jeftinijih. Doduše, nisam bio 17-18 god.

ela

pre 2 godine

Gradjanima Hrvatske ce biti isplatljivije da letuju u Grckoj. Skiatos lici na Hrvatsku i Skopelos...sto se tice Egejskog mora ili Zakintos ili Kefalonjaaa.samo ima cesto zemljotresa i jeftino je za klince ali je kao Jadran...

Limar nece doci...

pre 2 godine

Ono kada ti o profilu turista pišu oni koji su kao bogati i idu u Grčku dakle mislim na Srbe koji rade za 350 eura i govore kako na Hrvatsko more dolazi sirotinja iz EU.
(mario, 06. septembar 2021 23:58)

Zaista dolazi radnicka klasa da se okupa u Hrvatskoj a ne da potrosi ono sto nema, ne racunam ostrva koja su za dubok dzep.
Bio sam ovog leta u Istri, bilo je puno turista, plaze su bile pune kao i setalista u popularnim mestima Istre ali restorani i konobe nisu bili puni.
Velika vecina tih pozeljnih turista na hrvatskom primorju ranom zorom ide u samouslugu u nabavku za ceo dan.
Ja razumem tvoje razocarenje u realnost, kad budes posetio letovalista u Spaniji, Portugaliji i Francuskoj, bice ti jasno kako izgledaju turisti koji trose i ne stede.

BorG

pre 2 godine

Nebih ja oko politike , ja bi da napišem onako iz iskustva .
Hrvatima trenutno mnogo dobro ide ali taj uspeh će se smanjivati iz godina u godinu . Trenutno dobrostojeći "ljudovi" iz sveta filma posećuju Hrvatsko more (ne kopno) i to je dobro za tamošnji turizam .
Ali... rejting im nije dobar već se drži oko "samo još jedno mesto koje ""možete"" posetiti" . Krem svetskog društva nije se ni približio Hrvatskoj a već se udaljio . Nisu ovde krivi Hrvati , trude se oni maksimalno ali jednostavno krem društva ima sasvim posebne vidike.

Inače pravi turizam odvija se na jahtama na moru a kopno je ipak namenjeno radničkoj klasi , tako da vas to ne zavara.

SRB über alles

pre 2 godine

Njihov je ministar izjavio da svega 10% gradjana hr ide na more toliko ke udeo domaceg gosta u br nocenja, sem toga imaju i razlicite cene za domace i strane goste, platezna moc njihovog domaceg gosta je veoma niska, a sto se tice masovnosti, pa hr i jeste predeo za nemacku radnicku klasu sustinski, dakle 1 kisela voda u restoranu i to je sve sto mogu da ocekuju od potrosnje nemaca.
A onda ako pokusavaju da se mere sa IT i GR to je nemoguce, besmislwno je, u IT samo u Veneciju dodje 33 miliona ljudi godisnke dok u GR dodje 30 miliona tokom sezone, besmisleno je bilo kakvo uporedjivanje jer i u Gr i It domaci gost cini znacajn deo potrosaca dok je to u hr svega 10%.

1979

pre 2 godine

"Ljetovao sam u Srbiji i Turskoj, nisam primijetio osjetnu razliku, kao da su isti narod
(Dmitar Zvonimir, 06. septembar 2021 23:43)"

Letovao sam u Hrvatskoj i Albaniji, ne primetih razliku, kao da su isti narod

čovek

pre 2 godine

Ne brinem ja za Hrvatsku kao turističku zemlju. Kako vreme prolazi, biće to sve primamljivija desstinacija a sad po kojoj ceni i za čiji džep, to je drugo pitanje. Ali profit će im rasti oz godine u godinu. Korona je vanredan udar i s njim se suočavaju sve zemlje pa i Hrvatska.
Možemo samo da im zavidimo, na žalost.

SRB über alles

pre 2 godine

Ono kada ti o profilu turista pišu oni koji su kao bogati i idu u Grčku dakle mislim na Srbe koji rade za 350 eura i govore kako na Hrvatsko more dolazi sirotinja iz EU.
(mario, 06. septembar 2021 23:58)


Brte to ti govori ovaj tvoj iz hr u samom textu a to i svi znaju, ne ocekujes valjda iole plateznog nemca srednje klase u hr?!
Misis na Srbe koji rade za "350" evra?!
Ko radi u SRB za 350 e i ko ide na odmor u Gr a radi za "350 evra"?
Ispadas budala, bolje napisi da Srbi rade za 50 evra vise ti se uklapa u sovinistcku semu.
I nemoj da se toliko brines za SRB, nemoj da te boli glava pa da moras lekice i alkohol da pijes od tolike brige, i nema razloga da dolazis na nase sajtove

edge

pre 2 godine

Hrvatska se turisticki ofucala,vecina stvari izgleda stara i ne prati visoke cene.
Lepota I miris Jadrana su neupitni ali ne dovoljni,licno da nisam rodjen u Hr.posle 1 letovanja ne bih se vise vracao.
Spasava ih blizina Austrije,Nemacke,italije sa jedne strane i centralna Evropa sa svojom stanovnicima koji su zeljni sunca i imaju secanje roditelja na Jadran.
Ovi poslednji utisak je i ne zahtevaju fancy smestaj ali pitam se dokle ce njihova slavenska raskalasnost trpeti cene koje su njidje veze.
Puteve tj auto puteve koji vode od zapada prema evropi treba pohvaliti.

A S

pre 2 godine

Hrvati su u poredjenu sa Spanijom, Grckom i Turskom sitna riba sto se tice zarade od turizma. Ljetovao sam i u Hrvatskoj i Turskoj. Turci su u svakom slucaju mnogo gostoprimiviji narod i sigurno ne dijele goste recimo po nacionalnoj osnovi ili plateznoj moci. U tom smislu Hrvati trebaju jos mnogo da uce jer su previse pohlepnii i sirovi, narocito u Dalmaciji.

Ante

pre 2 godine

Gobalna Hrvatska, 6. septembar 2021 22:25) # Link komentara

Da napravimo "nacionalna sela"? Zanimljiva ideja.... Al me strah da bi to završilo u smislu "Lepa sela lepo gore".
Zar stvarno misliš da bi ja, da odem u Grčku na ljetovanje, odsjeo u Hrvatskom selu? Radije bih odabrao Afganistansko.

sasa

pre 2 godine

Lepo more Ali Puno jezeva I stena...kolena I stopala Sam unakazio. Leto's bio na Krku Ali menjam lokaciju...skupo I nepristupacno obali...

ketiS

pre 2 godine

@Protujevrej Staford re: Sandzaklija

O cemu ti pricas? Vi u drzavi koja se danas zove Hrvatska nemate uopste hrvatskog etno-kuturnog nasledja. Juznoslovenske katolike Dalmacije , ukljucujuci i umetnike koji su bili u sluzbi Venecije, te potpuno etnicki neartikulisane, nasilno kroatizirate. Osim toga, dovoljno je da se procitaju tour-brosure o Hrvatskoj, gde se na "svakom koraku" spominju pridevi poput, "Venetian", "Habsburg" ili "Hungarian". Sve u svemu, Hrvatska u pogledu izvornosti i posebnosti kulturnog nasledja ne moze u istu recenicu ni sa Srbijom , a kamoli Turskom, Konacno, dodji do Sandzaka, pa da vidis multikulturalnost na delu. Mesavina nasledja srednjovekovne Srbije, Otomanske Imperije, te nasih juznoslovenskih Muslimana, danasnjih Bosnjaka. Takodje, Sarajevo je daleko zivopisniji i posebniji grad od recimo stereotipnog, ugarskog "cookie-cutter-a" kakav je Zagreb, a kakvih u Madjarskoj i uopste Srednjoj Evropi ima "mali milion". Prosto receno, "gledanje sa olimpijskih visina" bez ikakvog stvarnog pokrica.

Rope

pre 2 godine

Na stranu politika i koliko nas ko "voli" (svi oni vole naše pare), al' meni lično hrvatsko more i obala su najlepši. Možda i zbog malo nostalgije iz detinjstva kada smo svake godine letovali na Makarskoj rivijeri. No, ono što je istina jeste da je Hrvatska preskupa za ono što nude. Za mene prosečnog Srbina... neka hvala, možda drugi put.
Ovo leto boravio u Turskoj (Kušadasi). Turska je postala turistička velesila. Oni koji su bili svakako su oduševljeni kvalitetom smeštaja i odličnom hranom. Usluga je vrhunska, Turci su veoma vredan narod (za razliku od polenih Grka), a cene jako povoljne. Toplo preporučujem.

Hfg

pre 2 godine

Da li vi ozbiljno poredite Hrvatsku i Srbiju? Kada ste zadnji put bili u Hr? Cist vazduh, cista voda, perfektni putevi, infrastruktura, vanklasna priroda. Mi od toga nemamo nista. O cemu se ovde raspravlja? Razlika izmedju nas i hr u ekonomskom smislu je kao razlika izmedju Svajcarske i njih. I nemojte da poredite onih 10% uspesnih u BG, NS i SU koji imaju standard sa nekim selom u Slavoniji.

Loreda

pre 2 godine

Obzirom na velićinu Hrvatska prima previše gostiju i to stvara velike gužve kako na autoputu tako i u većini obalnih mjesta. U svakom slučaju neophodna je redukcija dolazaka turista što je najednostavnije napraviti povećanjem cijena. Koliko mi je poznato nitko se tome nebi protivio jer većina ionako boravi u vlastitoj nekretnini, tako da bi povećanje cijena bilo rješenje za ljepši i ugodniji odmor. Gužve i masovni turizam vode u propast.

Свако по кућу, и то на спрат.

pre 2 godine

mi svi iz Slavonije imamo makar vikendicu ili kucu na moru a zagrebcani imaju vile,restorane
(Dino, 6. septembar 2021 22:41)

Минхаузене, смањи рибу мало?

Lovac

pre 2 godine

Nije sve u isplativosti. Ima nešto i u mirisu bora, morske soli na licu, zvuku zrikavaca u hladu borova, u dalmatinskoj pismi i hobotnici ispod peke. Nije to stvar matematike, to je stvar čiste emocije. Naši gosti to znaju, hejteri koji nisu to u životu osjetili ovdje ostavljaju komentare.

Bunge

pre 2 godine

Nedostatak Hrvata jeste što za razliku od nas Srba nisu isprobali sva mora u regionu. Oni znaju samo njihovo kako izgleda, a mi Srbi obišli Grčku, Tursku, Albaniju, Bugarsku, pa čak i Egipat...
(ja, 6. septembar 2021 23:13)

Ubi nas ta vasa prednost i sto nemozemo uloviti zaostatak.
Zavidimo vam nevidjeno.
A sad ozbiljno, jel te nije bar malo sramota napisati ovakvu glupost. Svi srbi bi prodali bar po jedan bubreg da imate makar 100 km obale na mediteranu, da mozete gledati kako masline i smokve daju plodove i kako dolaze ljudi iz cijelog svijeta diviti se ljepoti vade zamlje i nju biraju za odmor, opustanje i zabavu...

bobi

pre 2 godine

Bio jedan covek i zvao se Jugoslav, imao je za imovinu jednu veliku zgradu u centru grada. Kada je umro, sinovi podelili nasledstvo tj ocevu zgradu tako sto su Srba, Boske i Maki nasledili stanove na spratovima a Hrvoje prizemlje i sve lokale koji izlaze na najprometniju ulicu u gradu.

Bre!

pre 2 godine

ne sekiraj se srbijo gdje će hrvati ljetovati. meni nikad zgodnije , iz zagreba odem na dan dva i vratim se za 2 sata s mora. i sljedeći vikend isto, šema za mene idealna. ne plaćam smještaj a da hoću imam gdje ići, svi imamo nekoga i nešto na moru. otkad ima autoput na more ja nemam ni potrebu da se kiselim na moru više od dva dana, kad mi se prohtije - idemo .
(danko, 6. septembar 2021 21:54)

To sto si napisao znaci da ne ides na odmor nego da se brckas u vodi posle 5 dana mucenja na poslu. Tako nesto mozes i kod kuce u kadi da radis. Odmor je odmor, nije "evo sada cu da skoknem do plaze i da se vratim" a potrosis 4 sata na autoputu dnevno. I sigurno nije spavanje na zadnjem sedistu ili na klupi u parku posto "ne placas smestaj". To je smisao celog teksta, ne mozete sebi da dozvolite bezbrizan normalan odmor u svojoj sopstvnenoj zemlji. Nije da se neko u Srbiji nasekirao gde idete na odmor vec nam je zanimljivo sto sami sebe farbate laznim dostignucima.

381

pre 2 godine

Svi srbi bi prodali bar po jedan bubreg da imate makar 100 km obale na mediteranu, da mozete gledati kako masline i smokve daju plodove i kako dolaze ljudi iz cijelog svijeta diviti se ljepoti vade zamlje i nju biraju za odmor, opustanje i zabavu...
(Bunge, 07. septembar 2021 00:17)


A od kad ste to sad na "mediteranu" jbt?
El to isto spada u onaj vas opus, "granicimo se sa AU"?
Do Sredozemnog morate proci i Otranski zaliv i Jonsko more, vise je onda Crno more na "mediteranu" nego vi.
I Bosna je dakle"mediteranska" zemlja?
Sredozemno more je posebno more a vi niti ste "na mediteranu" niti ste ikada bili.
Izgleda da ste totalno odlepili, ovaj tvoj komentar odslikava vase stanje u potpunosti, teska i patoloska agonija, da neko umislja da je nesto drugo ili da se nalazi na drugom mestu u odnosu na to gde stvarno jeste, je patoloska dijagnoza.

Misko

pre 2 godine

Hvala vam braco srbi sto ste se nesebicno borili da mi danas imamo ovakvu ljepotu - jadransko more i divne otoke kakvi postoje samo tu i u bajci. Da nije vas i kralja mi to nikad sami nebi uspjeli. Zahvalni smo vam zauvijek.a danas ljepo i zaradimo od turizma. Hvala vam i za to braco nasa voljena. Vi ste sve dali nama a za sebe niste ostavili ni 100m obale. Hvala vam do neba.kako plemenito kad vam je vise do nas nego do vas samih stalo. I zivote ste za nas dali a mi nezahvalni ponekad znamo biti i oholiti se.

ana

pre 2 godine

U Hrvatsku bih isla samo u slucaju da imam jedrilicu pa da idem od ostrva do ostrva... Sve ostalo je gostima kao meni tuga. Ove godine sam letovala sa porodicom Riviera del Conero, Italija. Dorucak uz italijanski cappuccino i poslastice. Rucak, vecera fantazija. Kako oni spremaju morske specijalitete i uopste kako kuvaju to nigde ne postoji. Mi na Balkanu jedemo smece od hrane. Izleti u predivne gradove Loreto, Recanati, Corinaldo... Hrvatska je za one koji nemaju pojma o tome sta je kvalitet hrane, kultura, istorija,.

111

pre 2 godine

Da li vi ozbiljno poredite Hrvatsku i Srbiju? Kada ste zadnji put bili u Hr? Cist vazduh, cista voda, perfektni putevi, infrastruktura, vanklasna priroda. Mi od toga nemamo nista. O cemu se ovde raspravlja? Razlika izmedju nas i hr u ekonomskom smislu je kao razlika izmedju Svajcarske i njih. I nemojte da poredite onih 10% uspesnih u BG, NS i SU koji imaju standard sa nekim selom u Slavoniji.
(Hfg, 07. septembar 2021 07:43)


Xaxaxaaa
Ujko, pogledaces Evrostat i isplakati se od muke, SRB je danas veca ekonomija od jr sa sve tim vasim turizmom...
Sad idi po terapiju..

dragaN

pre 2 godine

Ljetovao sam u Srbiji i Turskoj, nisam primijetio osjetnu razliku, kao da su isti narod
(Dmitar Zvonimir, 6. septembar 2021 23:43)

Pa i jesmo isti narod. Bar polovina Turaka potice od Srba. Ili poturceni preko dana u krvi, ili odvedeni u ropstvo gde su njihovi potomci postali Turci ili islamizirani pa se deo odselio u Tursku, a deo ostao u Bosni.

381

pre 2 godine

Bio sam ovi godine u Istri na odmoru.Sve krcato,cene nenormalne i opet puno sve!Da ne valja ne bi niko došao od stranaca.A ovi paralija pljuvači nikad nisu ni videli Hrvatsku obalu
(Bojan, 07. septembar 2021 02:42)


Pozz sa Thassos/a, iz borove sume iznad Golden Beach/a, a i Paralia je super mesto za odmor, moras da poradis na svom patoloskom problemu mali covece, koga uopste zanima gde si ti bio i ko jos ide na odmor da broji "strance" ?
Ti imas bas ozbiljan problem, ne preskaci terapiju i opusti se malo, koga u SRB zanimate vi iz hr ne kapiram, opusti se i pojedi neku sarmu jbt...

Turista

pre 2 godine

Nemam nikakav problem da u HR ostavim koliko god treba para, ali da budem bar donekle zadovoljan boravkom. Nažalost, to nije baš moguće ni u najskupljim smeštajnim objektima, zbog brojnih razloga. Pre svega, ogromne gužve, neljubaznih ili nezainteresovanih ugostitelja, nedostatka plaža, mora u kome ima previše meduza i rebraša …. Sve u svemu, probah nekoliko puta, stvarno ne vredi. Šteta!

Misko

pre 2 godine

Hvala vam braco srbi sto ste se nesebicno borili da mi danas imamo ovakvu ljepotu - jadransko more i divne otoke kakvi postoje samo tu i u bajci. Da nije vas i kralja mi to nikad sami nebi uspjeli. Zahvalni smo vam zauvijek.a danas ljepo i zaradimo od turizma. Hvala vam i za to braco nasa voljena. Vi ste sve dali nama a za sebe niste ostavili ni 100m obale. Hvala vam do neba.kako plemenito kad vam je vise do nas nego do vas samih stalo. I zivote ste za nas dali a mi nezahvalni ponekad znamo biti i oholiti se.

111

pre 2 godine

Ovako- za svaku bitniju gradjevinu u hrvatskoj imas podatke tko su bili arhitekti. Bilo je talijana, jasno. Hrvata puno vise. Mozes mi vjerovat, a mozes i sam guglati. Ja sam guglao. Isto savjetujem i tebi. A onda se iz hr prebaci na sarajevo, odnosno guglaj josipa vancasa i cirila ivekovica. Bez njih dvojice sarajevo bi izgledalo kao bliskoistocna kasaba.
(Protujevrej Staford, 07. septembar 2021 02:43)


Xaxaxaaa
Dioklecijan je izgleda bio hr?
Ko i Marco Polo?!
DU su izgleda podigli hr?!
Ne postoji u danasnjoj hr i slovima ni 1 sakralna i istorijska gradjevina a da ju je podigao tzv hr narod!
Nemoj da upucujes na guglanje nego navedi makar 1 gradjevinu da je vasa, samo jednu a da je istorijska i da je ste je vi napravili!
Ne mora da bude cak ni toliko stara kao sto su Ravanica ili Sopocani, neka bude iz 16.veka recimo, izvoli napisi pa cemo svi da proverimo podatke i uporedimo, medjutim toga prosto nema kod vas, ne postoji, to na obali nista vase nije, sem ako sad ne mislite da ste i potomci Mlecana i AU?
Kad pisem nije vase mislim da to niste vi napravili jer su to napravili neki drugi narodi.

ketiS

pre 2 godine

@mario

Evo opet iste price o poredjenju neuporedivog i omiljene statistike! Shvati vec jednom da ta privredna grana, turizam za Srbiju ni priblizno nema onaj znacaj koji ima za tvoju zemlju. Ta cinjenica i uslovljava da kada je privreda u pitanju statisticki pokazatelji za Hrvatsku budu bolji, ali sustinski Srbija je u svakom pogledu respektabilnija drzava od Hrvatske. A statistika je u sustini "jedno veliko nista", te se na nju i pozivaju oni kojimq daje iluziju da su veci i bolji no sto sustinski i objektivno jesu.

381

pre 2 godine

mi svi iz Slavonije imamo makar vikendicu ili kucu na moru a zagrebcani imaju vile,restorane
(Dino, 6. septembar 2021 22:41)

El osto neko u toj slavoniji?

Bojan

pre 2 godine

Bio sam ovi godine u Istri na odmoru.Sve krcato,cene nenormalne i opet puno sve!Da ne valja ne bi niko došao od stranaca.A ovi paralija pljuvači nikad nisu ni videli Hrvatsku obalu

Sarma über alles

pre 2 godine

Ljetovao sam u Srbiji i Turskoj, nisam primijetio osjetnu razliku, kao da su isti narod
(Dmitar Zvonimir, 06. septembar 2021 23:43


Ahmmm, si jeo sarmu i ajvar u TR?

Protujevrej Staford

pre 2 godine

HRvatska obala je kamenita, a Turci drze anticku Grcku. A Grci su zivjeli na najljepsem mjest na Zemlji. Sta li ljudi traze u toj jadnoj Hrvatskoj nikad nisam shvatio, osimi onih gravoda koje su gradili drugi narodi, kao sto su Split, Hvar ili Dubrovnik, ali uopse Hrvatska je samo gubljenje vremena za odmor.
(Sandzaklija..., 6. septembar 2021 22:03)

Sandzaklija, pa u tursku. Gdje ce suza neg na oko. :D
Ovo da je 'netko drugi gradio du/st' ne mogu protumaciti nikako drugacije nego kao kombinaciju zlobe i kompleksa inferiornosti. Logika je iduca: 'Svi smo mi isti i hrvati nisu nista bolji od nas, pa ako mi nemamo obalu i nemamo takve gradove, ne mogu ih imati i napraviti ni oni. Jer da mogu oni, onda bi sigurno mogli i mi.'
I onda mentalna gimnastika: 'hrvati trebaju biti zahvalni kralju/titu na obali'- kao da su hrvati do 1918 ili 45 zivjeli svi u okolini osijeka i iloka, a ne da su apsolutna etnicka vecina na ist jadranu vec 1400 godina.
Pa onda vec spomenuta gradnja gradova od strane talijana, posto su, jel da, hrvati nesposobni debili.
Ovako- za svaku bitniju gradjevinu u hrvatskoj imas podatke tko su bili arhitekti. Bilo je talijana, jasno. Hrvata puno vise. Mozes mi vjerovat, a mozes i sam guglati. Ja sam guglao. Isto savjetujem i tebi. A onda se iz hr prebaci na sarajevo, odnosno guglaj josipa vancasa i cirila ivekovica. Bez njih dvojice sarajevo bi izgledalo kao bliskoistocna kasaba.

Из угла

pre 2 godine

Управо се вратих из Истре и одлично смо се провели. Природа и море су прелепи. Цене су високе, приватан смештај 80 евра ноћење, вечера за двоје од 50 евра навише, Лидл дупло скупљи него код нас. Оно што не достаје је упознавање друге културе, што највише оплемењује и продухови човека. То могу путовања у Азију: Индокину, Јапан, Индонезу, Јужну и Централну Анерику: Перу, Мексико итд. што је било скупо. Али кад се погледа да се до Хрватске оде јефтино, а онда се потроши 1000 евра по особи за десет дана, испада јефтиније отићи на Тајланд са авио- картом од 500 евра и онда имати ниске трошкове од 30 евра ноћење и 25 евра вечере, јефтине продавнице и поред исто прелепе природе и мора са коралима и мноштвом риба што нема у Хр, упознати и једну лепу будистичку културу.

Bora

pre 2 godine

@Misko
Sve što si napisao je, na našu žalost, opravdano. Umesto da posle Prvog svetskog rata napravimo svoju državu, mi smo ''spasavali braću". I jesmo za sprdnju.

s1pac

pre 2 godine

Da li vi ozbiljno poredite Hrvatsku i Srbiju? Kada ste zadnji put bili u Hr? Cist vazduh, cista voda, perfektni putevi, infrastruktura, vanklasna priroda. Mi od toga nemamo nista. O cemu se ovde raspravlja? Razlika izmedju nas i hr u ekonomskom smislu je kao razlika izmedju Svajcarske i njih. I nemojte da poredite onih 10% uspesnih u BG, NS i SU koji imaju standard sa nekim selom u Slavoniji.
(Hfg, 07. septembar 2021 07:43)

Ti ili nisi video Srbiju ili nisi video hrvatsku.

381

pre 2 godine

Bio sam u Hrvatskoj ove godine, nikad više gostiju.. more prelepo, cene po prodavnicama 10% skuplje nego u SRB.
Za 6 sati si na moru, autoput extra.. pivo na plaži 200 din. Pa na moru sam.. pa i trošim!!!
(Alfa, 07. septembar 2021 00:13)


Tvoj problem, ne znam sto pominjes SRB, el te bas tolko zanima SRB?

Panac

pre 2 godine

1kg ribe 600 kuna i 1 dl belog vina 55 kn. Upravo došao sa Hvara. Kao da prodaju zlatne ribice.
(Dr Joe, 06. septembar 2021 22:30)

A koliko je to isto na azurnoj obali?

Lucky

pre 2 godine

More je manje više uvel lepo i zanimljivo.Pa čak i bugarsko Crno.No,gledano objektivno,hrvatska obala je bez premca.Izuzetno razudjena,sa puno zelenila,mirisa borovine,sa neverovatnim gradovima poput Rovinja,Trogira,Hvara,Splita,Cavtata,Stona,Dubrovnika.To su mnogi prepoznali.Još od Bernarda Šoa,Hičkoka,sve do Toma Kruza,princa Harija,Andželine Džoli itd...Turska nudi dobar all inclusive,ali manje više se na tome završava i na čaršijskoj ponudi u gradu.Grčka ima ostrva koja su rame uz rame sa hrvatskim,uz izuzetak Rodosa koji je nešto drugo...Mislim da treba dosta toga obići ali hrvatska obala je ona kojoj se redovno vraćam.Nešto je magično u njoj i to je Mediteran onaj iskonski.Kamene kuće,pjace,lanterne,konobe,rive,kantuni itd.

ja

pre 2 godine

@jasamaja

E pa to i Hravati hoce da naprave od svoje obale "skupo za opet"! Mada u odnosu na to sto nude skupi su oni i za razmatranje kao i CG. Vecina nas je tamo vec bila i videla (i vecina od vecine nije odusevljena onim sto je videla pa zato je ono sto nude izuzetno skupo), idemo sada za iste pare negde gde nikada nismo bili.

mario

pre 2 godine

HRvatska obala je kamenita, a Turci drze anticku Grcku. A Grci su zivjeli na najljepsem mjest na Zemlji. Sta li ljudi traze u toj jadnoj Hrvatskoj nikad nisam shvatio, osimi onih gravoda koje su gradili drugi narodi, kao sto su Split, Hvar ili Dubrovnik, ali uopse Hrvatska je samo gubljenje vremena za odmor.
(Sandzaklija..., 06. septembar 2021 22:03)
Kada nam to kaže netko iz turističke velesile onda se moramo zamisliti i još kaže da je Hrvatska jadna,pa to jadnije ne može biti.
Ako je Hrvatska gubljenje vremena za odmor,pa što je onda tvoja nedođija??
Bolje da si išao više u školu.

ketiS

pre 2 godine

@cleo

Dobro i sta sa tim? Tvojoj zemlji kap primorskoj, turizam je jedna od glavnih privrednih grana, dok je more najkomercijalniji vid odmora i provoda, i to je naravno glavni razlog sto ce se tvoja zemlja, isto kao i sve druge primorske i turisticki znacajne zemlje, naci na takvim i slicnim medijskim podlogama. Sta je tu tako novo i posebno? Razumem da to tebe odusevljava, kao sto mene odusevljava prepoznatljivost moje zemlje u kulturno-istorijskom smisu, te cinjenica da je posecuju turisti kojima more nije, ii bar ne uvek, prvi izbor kada su u pitanju putovanja. Shvatite vec jednom da ne mozete druge zemlje posmatrti kroz "prizmu" sopstvene, te da morate uvazavati posebnosti svake zemlje, pa tako i Srbije, koja sa Hrvatskom nema gotovo nikakve slicnosti.

nerok

pre 2 godine

Neće. Pričam na hrvatski, imam plažu najljepšu na svijetu, sika ili kamen pod borom, skačem u čisto more pa nazad u hlad. U Turskoj moram setat 10 minuti po vrelom pijesku bez hlada, pa nazad na pijesak bez, hlada. I ne znam jezik. I jedem svinjetinu. Hvala, dovidjenja

Alfa

pre 2 godine

Bio sam u Hrvatskoj ove godine, nikad više gostiju.. more prelepo, cene po prodavnicama 10% skuplje nego u SRB.
Za 6 sati si na moru, autoput extra.. pivo na plaži 200 din. Pa na moru sam.. pa i trošim!!!

love

pre 2 godine

Izuzetno dobra analiza, vidi se da je gospodin iz teksta pravi stručnjak i zna o čemu priča. Lepo je opisao sve. Hrvatska kao da se vraća masovnom turizmu iz doba sfrj a od toga su hteli da pobegnu. Nešto pogrešno rade. A komentari i jednih i drugih nakaradni, samo se prozivaju i pišu gluposti a ne zna se ko baljezga više. Naravno da se niko nije pozabavio konkretnim stvarima iz teksta, jedan komentar sam našao dobar da hrvati trebaju da idu u tursku da vide kako se radi posao, ali i grci isto treba da idu. Turci su uspeli da naprave sezonu od maja do kraja oktobra što nema niko u jugoistočnoj Evropi.

Tik Tok

pre 2 godine

živim u kalifirniji pored mora 3 km, nikada se ne kupam ali kada odem na balkan svratim u hr za 5 dana i kupam se u jadranu a nađem si skromno boravište da prespavam, me treba mi hoteli sa 5 zvezda , već obični restoran ali živim u americi pa to nemam ovde, a niko me ne dira u he jer sam srbim svi fini prema meni.

yorgovan

pre 2 godine

koliko ljubomore i glupog nadmetanja Bože nas sačuvaj. pa zar je ovako bilo i u Jugoslaviji ili smo znali da se bolje ponašamo?

jasamaja

pre 2 godine

Eto ja volim i Hrvatsku i Grčka ostrva,letujem na obe destinacije...volim jadransko more pa to ti je...i volim Grčku....u Turskoj, Egiptu,Tunisu...bila ..ne sviđa mi se...Italija, Španija, Francuska..bila..skupo za opet...

eto

pre 2 godine

ja@tocno je da u ljeto Hrvati uglavnom provode na Jadranu , zbog mora, prijatelja, hrane i ostalog i zbilja nam netreba bolje ali zimovanje se jako promjenilo, pocelo se mnogo putovati na egzotična mjesta.Kubu sam čekao 2 godine da se otvori uopce koje slobodno mjesto u agenciji, a slicno je za Tajland,Egipat,Meksiko i ostale destinacije, ali znam puno Hrvata koji su ljetovali Grcka ,Spanjolska, Tunis.Ide se dosta jer jako puno se zaradi od turizma sto omogucuje mnogima da istrazuju druge destinacija, ova alpska skijalista necu posebno ni izdvajati.(naravno govorim o dobrom predoandemijskom periodu)

mario

pre 2 godine

(ketiS, 07. septembar 2021 22:25)
Zanimljivo kako se tu javiš,ali zato na tekstove o turizmu u Srbiji šutiš u stvari zar postoji turizam u Srbiji.

Xaxaxaaa
Ujko, pogledaces Evrostat i isplakati se od muke, SRB je danas veca ekonomija od jr sa sve tim vasim turizmom...
Sad idi po terapiju..
(111, 07. septembar 2021 12:06)
Dakle pogledaš Euro stat i vidiš rast BDP-A drugo tromjesečje Srbija 13,4%,a Hrvatska 16,1% .
Dakle Srbija ne može stići Hrvatsku,pa da Hrvatska 30 godina ništa ne radi i da pogledaj GDP per capita Srbija 7000$,a Hrvatska 14.000 $ eto koliko ste veći baš.
A ti sad lijepo u školu i poradi na gramatiki.

eto

pre 2 godine

ovoga sekira sto vecina novca nezavrsi kod par vlasnika u hotelima, nego pola Hrvata koji drze privatne nekretnine.Zasto bi mi bili kao Grcka i Španija ,da bi drzava mogla prikazati i ubrati vecu zaradu? Vecina para zavrsi kod privatnika, jest da je to dobar novac ali stalno se ulaze i dize kvaliteta usluge.Oni to mogu rjesiti lagano, porezom na nekretnine, a ovaj ocito lobira za neke strane hotelske kuće, koje nedrze iskreno previse trzista ali uz ovake "mudrace" ,hoce uskoro

ketiS

pre 2 godine

@National Geographic ......"s tim se neke zemlje nikad nece "sresti".

Mislim da ne postoji zemlja, bar ne u Evropi, koja se na neki nacin vec nije "srela" sa National Geographic.

Pero

pre 2 godine

Dode nedjelja ustanem se u 9.00 prije rucka ugodnom voznjom sam kod sestricne u malinskoj, rucak , popijemo nesto, odspavam, popodne na kupanje, pa vecera, u 22.00 idem nazad u zg. Prije ponoci sam u krevetu. Sljedeci vikend tura velebit pa kad krepamo spust na more. Nema bolje kupanje nego kad si fizicki izmoren.ne postoji bolji odmor

Ivan ZG

pre 2 godine

Ove godine su i mnogi elitni turisti silom prilike jer su neke daleke destinacije bile nedostupne, a neke druge bliže bile u crvenom na karti(Francuska, Portugal, Grčka, Španjolska, dio Italije...), došli u Hrvatsku.
To se najbolje vidi po slijetanju privatnih aviona, a bilo ih je i na Krku i u Kaštelima i u Dubrovniku po 20-tak dnevno u 7. i 8. mjesecu. Mnogi su došli prvi puta i nesumnjivo da će se mnogima svidjeti pa će doći opet.
Iz godine u godinu ulaže se u podizanje nivoa smještaja. Tko ima mjesta izgradio je bazen uz kuću. U zadnjih 5 godina sigurno je izgrađeno više od 3.000 bazena. To podiže cijenu smještaja, ali nema problema za naći zainteresirane.
Mnogi su u tim kućama udaljeni po 10 km od mora, a u 7 dana odu se okupati u moru valjda 2 puta. Naročito Britanci, Nizozemci, skandinavci...
Tako da ima smještaja za svakoga i po svakakvoj cijeni. I da, ove godine turisti troše više nego prije za cca. 15% valjda zato jer prošle nisu mogli pa se nakupilo para. Ne štede jer ne znaju kada će opet moći na odmor.

mauro - pula

pre 2 godine

@ SRb uber alles
Ponavljaš kao papiga jedne te iste gluposti. Kako ti nije jasno da udio u broju noćenja ne znači i postotak domaćih turista? Što je stranaca više udio domaćih je manji i obrnuto. Trenutno je evidentirano 9 miliona dolazaka stranih te 1,7 miliona dolazaka domaćih turista. Inače, kod nas u Istri je gotovo svaki drugi turist "siromašni" Nijemac, pa smo, gle apsurda, najbogatija hr regija? A ministra nemamo već duže vrijeme, tako da bi trebao osviježiti informacije.

Che

pre 2 godine

Ovi se ka rugaju nama. Hahahah. Pa pogledajte svoju drzavu na sta lici. Jednom prilikom sam isa u Grcku i prolazija sam kroz vasu zemlju. Dakle uz Bosnu najprljavija zemlja. Bacate smece di stignete. Rijeke su odvratno prljave. I vi nekom pametujete a niste u stanju SVOJU zemlju odrzat cistom. Dajete dijagnoze nama i nasoj drzavi a mi skoro u svim ili svim parametrima isprid vas. Uostalom broj turista u Hrvatskoj govori koja je lipsa i popularnija zemlja. Zato svakodnevno ispoljavate svoju ljubomoru i komplekse na svaku vijest o Hrvatskoj. Ne bi vam volija bit u kozi. Da drzava koju toliko mrzite i prezirete je isprid vas u svakom segmentu

Lee Brko

pre 2 godine

Koliko ljubomore.Iz prve ruke,izdajem apartmane koje sam nasljedio u groznom stanju,7 app u pitanju. Cijena od 65e do 35 e max.Kuca nije imala niti toplu vodu,i dan danas je bez fasade.Rentamo je sad vec 7 godinu.Prvo smo sredili toplu vodu,klimatizaciju,i investiramo u sav potrosni materijal koji treba nakon sezone.Ovu godinu napokon stavljamo i fasadu koja iziskuje 30000e. Znaci napokon ce kuca izgledati onako kako to i treba.E sad. Ja bi svoje goste nazva primjerom pamidor gosta,kako ih vi ismijavate.Pamidor gosti su meni ovu sezonu ostavili 16000e na moj konto.I virujte meni 100puta je bolje radit sa paradajz turistima nego tzv.elitom.Paradajz turista nema nikakva ocekivanja.Osim da s njim popijes koju rakiju.

Danko

pre 2 godine

Bre!
Brate i ti bi se farbao "tim dostignucima " da si u mogucnosti.
Meni tako pase, otkud ti to da spavam u autu?? Haha pa od splita do pule nema mjesta gdje nemam nekog od ekipe ili rodbine. za spavat i jest to nikad nije bio problem. Ali vidim ja ne prolazi ovaj koncept ali nikako :) . Ja cu tako a ti "teraj po svome" pozdrav i uzivajte gdje god

mario

pre 2 godine

Prosto receno, "gledanje sa olimpijskih visina" bez ikakvog stvarnog pokrica.
(ketiS, 07. septembar 2021 22:25)
Dakle gledanje sa olimpijskih visina brojke kažu Hrvatska 2019 20 milijuna turista,a Srbija 3 miljuna turista,a BiH još manje i tko je tu olimpijski pobjednik? Zarada 12 milijardi eura nasuprot možda milijardu eura.
Pogledaj malo stanje infrastrukture po BiH, Srbiji i Hrvatskoj,pa pogledaj čistoću i odnos prema ekologiji itd itd.

niko - rovinj

pre 2 godine

@ Turista
Nemamo nikakav problem sa tvojim nedolaskom, pri čemu stvarno nisu jasni ti tvoji navodni dosadašnji uzaludni pokušaji...Na stranu da nisi nimalo ubedljiv. Posebno ti je smješno ono poantiranje o nekakvoj šteti.

mario

pre 2 godine

Pokušavaju cenama da postignu neki nivo,ali tim cenama će i ono malo radne snage iz Austrije i Nemačke izgubiti. Treba da se drže starog načina poslovanja i da zadrže ove paradajz turiste jer niko neće dati lovu kojom može otići u Španiju ili Grčku.
(s1pac, 07. septembar 2021 08:08)
Sva sreća,pa iz Srbije u Grčku idu sve bogati srbi možeš misliti da nije smiješno bilo bi tragično.
Bitno da srbi komentiraju hrvatski turizam,ali zato na temama o svojem turizmu ima pet komentara,ali ovdje dijele lekcije i kakva je Hrvatska turistička destinacija.
A tko dolazi u Srbiju?kakvi su to turisti?koliko turista dođe u Srbiju?
Pustite vi Grčku ili Španjolsku usporedite sebe.

Ivan ZG

pre 2 godine

Ove godine su i mnogi elitni turisti silom prilike jer su neke daleke destinacije bile nedostupne, a neke druge bliže bile u crvenom na karti(Francuska, Portugal, Grčka, Španjolska, dio Italije...), došli u Hrvatsku.
To se najbolje vidi po slijetanju privatnih aviona, a bilo ih je i na Krku i u Kaštelima i u Dubrovniku po 20-tak dnevno u 7. i 8. mjesecu. Mnogi su došli prvi puta i nesumnjivo da će se mnogima svidjeti pa će doći opet.
Iz godine u godinu ulaže se u podizanje nivoa smještaja. Tko ima mjesta izgradio je bazen uz kuću. U zadnjih 5 godina sigurno je izgrađeno više od 3.000 bazena. To podiže cijenu smještaja, ali nema problema za naći zainteresirane.
Mnogi su u tim kućama udaljeni po 10 km od mora, a u 7 dana odu se okupati u moru valjda 2 puta. Naročito Britanci, Nizozemci, skandinavci...
Tako da ima smještaja za svakoga i po svakakvoj cijeni. I da, ove godine turisti troše više nego prije za cca. 15% valjda zato jer prošle nisu mogli pa se nakupilo para. Ne štede jer ne znaju kada će opet moći na odmor.

kova

pre 2 godine

Prvo se pisalo da neće nitko doći, pa bolje su Grčke i Turske, pa se pisalo da je loša ponuda, pa su kamenite plaže, pa sada da je skupo. A navalilo ove godine ko nikad. Propao. Baš me zanima o čemu će se sljedeće.

korespodent

pre 2 godine

Ahmmm, si jeo sarmu i ajvar u TR?
(Sarma über alles, 7. septembar 2021 02:02) # Link komentara

Kakva je razlika između sarme i ajvara u Grčkoj i Turskoj? Koja je bolja?

Tereza

pre 2 godine

Nedostatak Hrvata jeste što za razliku od nas Srba nisu isprobali sva mora u regionu. Oni znaju samo njihovo kako izgleda, a mi Srbi obišli Grčku, Tursku, Albaniju, Bugarsku, pa čak i Egipat...
(ja, 6. septembar 2021 23:13)

Znas kako se kaze. Bolje biti 7 puta sa Snjeguljicom nego po jedanput sa patuljcima . Kud bi isli sa najljepšeg mora?

leptirica

pre 2 godine

(SRB über alles, 07. septembar 2021 01:33)

Treba biti bar malo pismen da razumiješ razliku između 10% Hrvata i 10% udjela u ukupnom broju noćenja.

cleo

pre 2 godine

@ ketiS
"Statistika je jedno veliko ništa", pa će u prilog te umotvorne konstatacije National Geografic otvoriti treču sezonu prestižne dokumentarne serije Europa iz zraka emisijom o Hrvatskoj. Stonske zidine, pulski amfiteatar, istarski tartufi, spajanje Pelješkog mosta...neke su od tema koje će biti prezentirane milijunima europskih gledatelja 19. septembra u 22h. Ne sumnjam da ćeš im se pridružiti.

Zodiac

pre 2 godine

Velika,ali velika većina Hrvata ili ima kuće na obali ili ima nekoga od obitelji na moru tako da nema problema sa ljetovanjem. I danas se može sasvim lako pronaći apartman i to vrlo dobar za 40 €, po danu. Van pansionska potrošnja takođe ako želiš biti u središtu zbivanja to se i plaća.Ali realno može se lijepo provrsti za sasvim pristojne novce.

europe from above

pre 2 godine

@ketiS...dobro, a šta sa tim?
Sa tim se vrši dezinfekcija, a može i deratizacija. Inače, sa tim možeš da se pozdraviš.