Četvrtak, 14.02.2019.

16:00

Oprez: Čuvenoj "prevari" avio-kompanije odlučile da stanu na put

Izvor: B92

Oprez: Èuvenoj "prevari" avio-kompanije odluèile da stanu na put IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Stara kuka

pre 5 godina

Pre nekoliko godina imali smo karte Lima Pariz Budimpesta.Hteli smo da zavrsimo putovanje u Parizu i za promenu su nam trazili bezobraznih 800 dolara.U jednom trenutku sam upitala a sta ako samo izadjemo u Parizu i ne pojavimo se na letu za Budimpestu?Tako smo i uradili,ali,to je znacilo da smo mogli da imamo samo rucni prtljag.Nikad lepse putovanje od 16 dana -4 u Parizu,ostatak Malaga,Ronda,Granada,Kordoba,Sevila,Toledo,Madrid.Rucni prtljag se pokazao kao prednost i uz dobro planiranje prilikom pakovanja,nista nam nije falilo.

onako

pre 5 godina

Sjajno!

Dakle, držim kafanu i u jelovnik stavim:

10 ćevapa 300 din
10 ćevapa i salata 250 din

I onda tužim gosta što je naručio ovo drugo, a nije pipnuo salatu.
Ima logike, zaista :-)

EU Citizen

pre 5 godina

Ako je neko podao ovde, to je samo Lufthansa, kojom se ja srećom nikad i ne vozim ako apsolutno ne moram, jer nemam nameru fa mi redovni šttajkovi nemackih neradnika koje zbog nenormalnih i nepravednih socijalsitičkih zakona ne mogu ni da tužim ča odštetu pokvare posao ili, ne daj bože, odmor.

Cornholio

pre 5 godina

Jel sam jedino ja ovde nešto loše razumeo, ili je ova priča izmišljena ?
Kako nekoga može jeftinije da izađe ako kupuje kartu za let Beograd-Frankfurt-London, nego ako kupi kartu samo za let Beograd-Frankfurt ?

Pomorac

pre 5 godina

Svima se nesto desilo a u svakom komentaru fali osnovne logike. Vise sam sjedao puta na avionsko sjediste nego za trpezom kuci- zenine rijeci. Ne mozete let sa presjedanjem zaustaviti tek tako let prije bez ikakvog razloga. Prtljag ide do kraja osim u vrlo rijetkim situacijama gdje avioprevoznici nemaju zajednicki trosak usuga aerodroma. Znaci, ukoliko i zakasnite na cekiranje slijedeceg leta bicete prozivani na aerodromu imenom i prezimenom. Konacno, pozvonice vam telefon ili ce vam biti poslat mail bilo da ste licno kupili kartu ili putem agencije. Konacno, platicete dodatne troskove dok vam kompanija ne isporuci kofere na tu destinaciju. Desilo mi se da sam zakunjao u zoni blizu mjesta za cekiranje pa sam kroz san cuo spikerfon dok me nije radnik aerodroma startovao sa sve mojom slikom odstampanom na A4. Mozete trazim da kofer uzmete na svako presjedanje a to trazite u slucaju da prrsjedanje ne izvrsava ista avio kompanija. Vidjecete sami prpceduru. pozdrav

Djordje

pre 5 godina

Jos jedna nelogicnost aviokompanija koje sam licno iskusio. Imate povratnu kartu. No, ako ne iskoristite odlazak (npr. iz nekog razloga ste morali da otputujete ranije ili kasnije, a ne tim kupljenim leptom), ne mozete iskoristiti povratak...

marko

pre 5 godina

zamisli, platis kartu za let i iskrsne ti nesto, ne odes, propadne ti karta, a aviokompanija te tuzi zato sto nisi dosao na let!???
... pa karta je placena do krajnje destinacije, ne vidim problem..

agent

pre 5 godina

Odavno Lufthansa Grupacija ( Lufthansa, Austrian Swiss .... ) agente tj agencije BRUTALNO kaznjavaju ako putnicima ponude tj prodaju im slicne fore da bi svojim putnicima ustedeli pare! To su zaduzenja na hiljade eura! Oni su prvi od svih i poceli da kaznjevaju agencije. Posle su ostale aviokompanije prihvatile :).
OK realno - mi smu "u tematici" pa lako pronadjemo razne kombinacije, ali eto i putnici provalili (nije tesko) i poceli su masovnije da koriste te fore kad sami preko neta kupuju karte. Sad LHG pokusavaju i putnike licno da sprece da to rade. Bas mi je sad interesantno kako ce se ovo zavrsiti!

revizor

pre 5 godina

Neko dole je pomenuo prtljag. Bitna srvar. Ako prtljag ide sa putnikom. a on se ne pojavi na drugi deo leta za finalnu derstinaciju, let ne moze da krene dok mu ne nadju i istovare prtljag. Stvar obezbedjenja i nije potrebno komebtarisati. To je (veliki) trosak za avio firmu i na toj bazi moze da trazi obestecenje. Ako je samo rucni prtljag u pitanju, to nije problematicno.

Dusan

pre 5 godina

Avio Kompanija nema sanse na sudu, sta vise ovakav pristup vredja prava putnika. Kupac je od prodavca kupio avio kartu I platio trazeni novcani iznos ... i tu se svaka prica zavrsava ... Avio Kompanija treba da pruzi uslugu putniku za placeni novac. Da li ce putnik sici u tacki A ili tacki B, I da li ce uopse leteti to nije stvar Avio Kompanija, vec putnika.

Zemljoradnik

pre 5 godina

... podli ali efikasan trik??? - Malo preterano. Ako ćemo tako, onda su “podli i efikasni trikovi” sve što avio kompanije rade da od putnika izvuku poslednji cent, počev od prebukiranja letova do “sabijanja” sedišta i smanjenja prostora po putniku do nivoa nehumanosti. Pa kompanije smišljeno prebukiraju letove jer računaju da se odredjeni procenat putnika neće pojaviti na letu, iz bilo kog razloga. Dakle dvostruko naplaćuju odredjeni broj sedišta!!! To je “podli i efikasan trik”, a ne ovo. I ovde se ne radi o tome da putnik koristi nešto što nije platio, nego obrnuto: putnik ne koristi nešto što jeste platio. Sad će još sudski da procesiraju putnike koji ne dodju na segment leta koji su platili. Treba njih tužiti. To je zadiranje u pravo o slobodi kretanja.

djoka

pre 5 godina

Proćiće i Lufthansa isto kao i američki United Airlines koji je tužio lika koji je osnovao sajt "Skiplagged" i bukvalno "izmislio" ovaj sistem. U americi je sudija kratko i jasno rekao da nijedan zakon nije prekršen i odbacio tužbu.

ideologija savremnog neliberanog sveta

pre 5 godina

@Kraljevčanin
Prodaju brzinu, to jest vreme. Konkord je bio i 4 puta skuplji, ali bar duplo brži i mnogi bi hteli i da ga vrate. Troškovi su im naravno veći, ali oni žive od usluge i nemaju prava da te voze dva kruga oko slavije i naplate to, onda bi mogli sve da voze okolo. Kako se vremena menjaju, počinju avio kompanije da žele putnike kojima mogu da naplate uslugu ili optimalnu cenu karte, bez igrača koji moduju rešenja. To je svuda od turizma do gradjanskog života. Turističke takse, porezi, osiguranja, boravište, porez na vazduh, vodu, pogled, drum, ptice pevačice, pesak (srednji vek, zar ne)....tako je i sa državama, ne žele kilave gradjane nepsobne za sreću i stvaranje. Kako bi Pariz voleo bregzitansku finanijsku elitu kod sebe, ali mora prvo porezima da istera jeftinu bagru koja se igra buržujske revolucije u žutim prslucima, jer neće da se iseli gde joj je jeftinije da živi. Logika je plemstvo i seljaštvo. Seljaštvo samo pravi štetu. Eto zbog toga.

Горан Д

pre 5 godina

2015, треба ми лет из Монтреала до Београда, најефтинија карта преко Франкфурта са једним преседањем, 1200 CAD. Случајно видим да ми исти тај лет само са поласком из Торонта са преседањем плус
у Монтреалу кошта 800 CAD. Купим ту карту, једва су ме пустили да уђем у лет из Монтреала за Франкфурт, тражили су доплату од 400 CAD.

Daniel

pre 5 godina

Ne vidim kakve osnove imaju da ga tuze , osim ako u ugovoru kupovine nije jasno napisano da su oba leta “obaveza “..
A kako to moze da bude “obaveza” ?
Covek se razboleo,nije mogao dalje.. itd.
Mozda je unpitanju neko ko je to radio mnogo, mnogo puta i na istoj destinaciji, mozda je dobio nekakvo upozorenje koje je ignorisao, itd ..
Nije bas jasna prica

Kraljevčanin

pre 5 godina

Ako je čovek platio kartu, njegovo je da li će uopšte da dodje na let, ili neće, ili će da odustane od presedanja ili neće. Nije mi jasno na osnovu čega će da ga tuže, nema tu ugovorne obaveze. Ako se neko razume u ovo, bilo bi dobro da napiše koju reč, da znamo. Inače mi nikako nije jasno kako je jedan direktan let skuplji od dva kraća, koja podrazumevaju sletanje, transfer prtljaga i putnika, poletanje. Sve duplo?!?

Progledaćemo nikad

pre 5 godina

Nema tu nikakve prevare. Tao bi mogao pekar da me optuži što sam kupio hleb od 500 gr za 30 dinara i bacio pola umesto da sam kupio somun od 300gr za 30 dinara.

Rene

pre 5 godina

Kakve veze ima gde je sišao, on bi svakako imao to mesto u drugom avionu koje je platio, njegova stvar je da li će da se ukrca ili neće. Ostaje samo pitanje predatog prtljaga, koji će otputovati dalje.

артиљерац

pre 5 godina

Нисам сигуран колико је то правно утемељено.Јесте превара на неки начин,али
моја је слободна воља да ли ћу ја да летим до крајње дестинације или ћу лет да
прекинем раније.Мени се,2014,десио обрнут случај.Летео сам Бгд-Минхен-ЛА с
American Airways(Бгд-Минхен code share с Air Serbia).У повратку сам хтео да
останем дан-два у Минхену(да не идем из авиона у авион,ЛА-Минхен је 13 сати),наплатили су ми уредно 75$ што сам летео сутра из Минхена Air Serbiom.

mmmm

pre 5 godina

Zar nije "prevara" da duplo duzi let tj. 2 leta budu jeftiniji nego jedan??? Razumem zakon ponude i traznje ali ipak mislim da je to neki vid manipulacije dogovora i sl.

drmr

pre 5 godina

Nema nista od toga. Ja kupim let za London sa presedanjem u Frankfurtu i ne odem u London. Ostanem u Frankfurtu. Kakva je tu zla namera? Zasto su im cene nelogične, nije kriv putnik. Svako ima pravo da raspolaže svojim novcem u cilju da za njega dobije što više.
Avio kompanija je tu uštedela, potrošiće manje goriva za težinu tog putnika. To je ušteda kolika god bila, a putnik svejedno nema pravo na povraćaj dela novca.

Ja sam imao primer da sam hitno morao da putujem avionom. Tražio sam karte 2 dana pre putovanja preko google-a i dobio paprene cene za ekonomsku klasu. Ok, visoke cene jer eto idem u kratkom roku. Ali dok sam čitao ponude svih avio kompanija koje je google izlistao primetio sam crvenim slovima ponudu za isti let ali u biznis klasi, koji je bio skuplji za 100 dinara. Naravno da sam izabrao biznis klasu. Eto da li sam oštetio avio prevoznika? Nisam.

Gabrijel

pre 5 godina

Ako je platio kartu do Londona onda avio kompanija nije na gubitku i nikako ne može da kazni putnika.Mislim platio je kartu i izašao ranije recimo bilo mu je muka.

babuncina

pre 5 godina

Smatram se pametnim covekom, ali ni na kraj pameti mi ovo nije palo nikad. Hvala vam na ovom clanku, sad znam sta mi je ciniti i koju avio kompaniju izbegavati.

N NA KVADRAT

pre 5 godina

neka mi neko objasni kako je cena i zbog cega jeftinija na duzim destinacijama nego na kracim? zar nije logicno da se vise kerozina(ili cega vec) utrosi na duze destinacije pa je samim tim i cena karte veca-skuplja... jesam li ja lud?

Al-Eksander-prvi-Jungwolf

pre 5 godina

Slabo se razumem u pravnu problematiku ali zar nije i prevara kad avio-kompanija za isti put naplaćuje različitu cenu ?

tenis

pre 5 godina

Uradio jednom, bilo je mnogo jeftinije Zagreb - Beograd - Amsterdam nego
Beograd - Amsterdam i sve to nazad , naravno u povratku sam izasao u Beogradu ( na cudjenje ground control). U to mnogo jeftinije uracunato i prevoz do Zagreba i provod ...

ЗаБољеИнисмо

pre 5 godina

Пре две године је повратна карта ЕРСРБИЈОМ Београд-Москва коштала око 250€, а Загреб-Москва преко Београда око 175€.
Ко је паметан и треба да уштеди.

lune

pre 5 godina

Vidiš, kako se toga nikad nisam setio. Vrhunski. Samo ne znam kako izađe, jer kad se preseda, uvek se ide drugim pravcem nego kad se stigne na krajnje odredište?

Mediocritical

pre 5 godina

Moja odbrana bi se bazirala na pravu, da biram najdirektniju najlogičniju, najprostiju, najekonomičniju logiku. Koje niko ne bi smeo da ospori i kažnjava. Koja pri tom, nikome ne šteti. Jer moj neodlazak na drugu etapu još olakšava avion za moje neprisustvovanje. Zamislite da se na tu istu relaciju ne ukrca 50 putnika? To bi trenutno olakšalo i smanjilo potrošnju goriva na toj relaciji.
To što kompanije prave gimnastičarske marketinške vratolomije sa cenama, mogu o svom trošku... Ne na račun najelementarnije i najekonomičnije, najbukvalnije logike.
To pravo, trebalo bi i sud da odbrani.
Inače izgubismo se u korporativnom (bes)pravnom haosu, koji se prodaje kao efikasan i pravičan, u službi korisnika, koje ovako individualno kažnjava.

Ivan

pre 5 godina

Ne vidim šta je u ovom postupku podlo. Kartu sam platio i moje je pravo da dodjem na let ili ga propustim, koji god razlog za to bio. S druge strane, avio kompanije koriste milion stvarno podlih trikova da nam naplate sve i svašta ili da nam ukinu šta god mogu. Na primer, ako kupujete kartu onlajn, ako proverite isti let više puta u nekoliko dana, automatski će vam podići cenu da vas navuku da kupite pošto ćete se uplasiti da vam karta ne pobegne. I posle smo mi ti koji su podli...

biks

pre 5 godina

Totalna glupost
Nema šanse da dobiju na sudu.
Pa putnik je uredno platio svoju kartu a da li će je iskoristiti ili ne ,to je na njemu.
A šta ćemo sa prodajom duplih mesta aviokompanija?

markoni

pre 5 godina

Za šta će ga tužiti, za ne odlazak na krajnju destinaciju? Glupost... Po mom mišljenju, ovo nije prevara, jednostavno čovek iskoristio rupu u sistemu, odnosno predomislio se i ostao u Frankfurtu ?

svet

pre 5 godina

Izgubice Lufthansa ovo. Treba da dokaze, da je to bilo normalno. Drugo, nikde nije jasno napisala, da postoje penali za tako nesto na nacin, da to obican putnik zna. U americi to prolazi, na kontinentu malo teze.

cvrko

pre 5 godina

Ne daju da letis jeftino i Bog :(
Znate li vi onu pricu o Miloradu,ne ?
Dobro,evo ispricacu vam;Milorad je moj rodjak i radio je u jednoj velikoj firmi za vreme bivse Juge,nije pusio ali je isao sa pusacima u kantinu i pio sa njima kafu ali ne da belaj pa naidje poslovodja :"Sta ti ovde trazis,ti ne pusis",rece Miloradu.Milorad ustane ali sledeci dan kupi cigare i sedne sa pusacima,naidje poslovodja a Milorad odbija li dimove,odbija :):)

mmmm

pre 5 godina

Zar nije "prevara" da duplo duzi let tj. 2 leta budu jeftiniji nego jedan??? Razumem zakon ponude i traznje ali ipak mislim da je to neki vid manipulacije dogovora i sl.

Kraljevčanin

pre 5 godina

Ako je čovek platio kartu, njegovo je da li će uopšte da dodje na let, ili neće, ili će da odustane od presedanja ili neće. Nije mi jasno na osnovu čega će da ga tuže, nema tu ugovorne obaveze. Ako se neko razume u ovo, bilo bi dobro da napiše koju reč, da znamo. Inače mi nikako nije jasno kako je jedan direktan let skuplji od dva kraća, koja podrazumevaju sletanje, transfer prtljaga i putnika, poletanje. Sve duplo?!?

babuncina

pre 5 godina

Smatram se pametnim covekom, ali ni na kraj pameti mi ovo nije palo nikad. Hvala vam na ovom clanku, sad znam sta mi je ciniti i koju avio kompaniju izbegavati.

Ivan

pre 5 godina

Ne vidim šta je u ovom postupku podlo. Kartu sam platio i moje je pravo da dodjem na let ili ga propustim, koji god razlog za to bio. S druge strane, avio kompanije koriste milion stvarno podlih trikova da nam naplate sve i svašta ili da nam ukinu šta god mogu. Na primer, ako kupujete kartu onlajn, ako proverite isti let više puta u nekoliko dana, automatski će vam podići cenu da vas navuku da kupite pošto ćete se uplasiti da vam karta ne pobegne. I posle smo mi ti koji su podli...

biks

pre 5 godina

Totalna glupost
Nema šanse da dobiju na sudu.
Pa putnik je uredno platio svoju kartu a da li će je iskoristiti ili ne ,to je na njemu.
A šta ćemo sa prodajom duplih mesta aviokompanija?

ЗаБољеИнисмо

pre 5 godina

Пре две године је повратна карта ЕРСРБИЈОМ Београд-Москва коштала око 250€, а Загреб-Москва преко Београда око 175€.
Ко је паметан и треба да уштеди.

Al-Eksander-prvi-Jungwolf

pre 5 godina

Slabo se razumem u pravnu problematiku ali zar nije i prevara kad avio-kompanija za isti put naplaćuje različitu cenu ?

markoni

pre 5 godina

Za šta će ga tužiti, za ne odlazak na krajnju destinaciju? Glupost... Po mom mišljenju, ovo nije prevara, jednostavno čovek iskoristio rupu u sistemu, odnosno predomislio se i ostao u Frankfurtu ?

Mediocritical

pre 5 godina

Moja odbrana bi se bazirala na pravu, da biram najdirektniju najlogičniju, najprostiju, najekonomičniju logiku. Koje niko ne bi smeo da ospori i kažnjava. Koja pri tom, nikome ne šteti. Jer moj neodlazak na drugu etapu još olakšava avion za moje neprisustvovanje. Zamislite da se na tu istu relaciju ne ukrca 50 putnika? To bi trenutno olakšalo i smanjilo potrošnju goriva na toj relaciji.
To što kompanije prave gimnastičarske marketinške vratolomije sa cenama, mogu o svom trošku... Ne na račun najelementarnije i najekonomičnije, najbukvalnije logike.
To pravo, trebalo bi i sud da odbrani.
Inače izgubismo se u korporativnom (bes)pravnom haosu, koji se prodaje kao efikasan i pravičan, u službi korisnika, koje ovako individualno kažnjava.

tenis

pre 5 godina

Uradio jednom, bilo je mnogo jeftinije Zagreb - Beograd - Amsterdam nego
Beograd - Amsterdam i sve to nazad , naravno u povratku sam izasao u Beogradu ( na cudjenje ground control). U to mnogo jeftinije uracunato i prevoz do Zagreba i provod ...

N NA KVADRAT

pre 5 godina

neka mi neko objasni kako je cena i zbog cega jeftinija na duzim destinacijama nego na kracim? zar nije logicno da se vise kerozina(ili cega vec) utrosi na duze destinacije pa je samim tim i cena karte veca-skuplja... jesam li ja lud?

svet

pre 5 godina

Izgubice Lufthansa ovo. Treba da dokaze, da je to bilo normalno. Drugo, nikde nije jasno napisala, da postoje penali za tako nesto na nacin, da to obican putnik zna. U americi to prolazi, na kontinentu malo teze.

Dusan

pre 5 godina

Avio Kompanija nema sanse na sudu, sta vise ovakav pristup vredja prava putnika. Kupac je od prodavca kupio avio kartu I platio trazeni novcani iznos ... i tu se svaka prica zavrsava ... Avio Kompanija treba da pruzi uslugu putniku za placeni novac. Da li ce putnik sici u tacki A ili tacki B, I da li ce uopse leteti to nije stvar Avio Kompanija, vec putnika.

cvrko

pre 5 godina

Ne daju da letis jeftino i Bog :(
Znate li vi onu pricu o Miloradu,ne ?
Dobro,evo ispricacu vam;Milorad je moj rodjak i radio je u jednoj velikoj firmi za vreme bivse Juge,nije pusio ali je isao sa pusacima u kantinu i pio sa njima kafu ali ne da belaj pa naidje poslovodja :"Sta ti ovde trazis,ti ne pusis",rece Miloradu.Milorad ustane ali sledeci dan kupi cigare i sedne sa pusacima,naidje poslovodja a Milorad odbija li dimove,odbija :):)

артиљерац

pre 5 godina

Нисам сигуран колико је то правно утемељено.Јесте превара на неки начин,али
моја је слободна воља да ли ћу ја да летим до крајње дестинације или ћу лет да
прекинем раније.Мени се,2014,десио обрнут случај.Летео сам Бгд-Минхен-ЛА с
American Airways(Бгд-Минхен code share с Air Serbia).У повратку сам хтео да
останем дан-два у Минхену(да не идем из авиона у авион,ЛА-Минхен је 13 сати),наплатили су ми уредно 75$ што сам летео сутра из Минхена Air Serbiom.

Zemljoradnik

pre 5 godina

... podli ali efikasan trik??? - Malo preterano. Ako ćemo tako, onda su “podli i efikasni trikovi” sve što avio kompanije rade da od putnika izvuku poslednji cent, počev od prebukiranja letova do “sabijanja” sedišta i smanjenja prostora po putniku do nivoa nehumanosti. Pa kompanije smišljeno prebukiraju letove jer računaju da se odredjeni procenat putnika neće pojaviti na letu, iz bilo kog razloga. Dakle dvostruko naplaćuju odredjeni broj sedišta!!! To je “podli i efikasan trik”, a ne ovo. I ovde se ne radi o tome da putnik koristi nešto što nije platio, nego obrnuto: putnik ne koristi nešto što jeste platio. Sad će još sudski da procesiraju putnike koji ne dodju na segment leta koji su platili. Treba njih tužiti. To je zadiranje u pravo o slobodi kretanja.

djoka

pre 5 godina

Proćiće i Lufthansa isto kao i američki United Airlines koji je tužio lika koji je osnovao sajt "Skiplagged" i bukvalno "izmislio" ovaj sistem. U americi je sudija kratko i jasno rekao da nijedan zakon nije prekršen i odbacio tužbu.

Progledaćemo nikad

pre 5 godina

Nema tu nikakve prevare. Tao bi mogao pekar da me optuži što sam kupio hleb od 500 gr za 30 dinara i bacio pola umesto da sam kupio somun od 300gr za 30 dinara.

Gabrijel

pre 5 godina

Ako je platio kartu do Londona onda avio kompanija nije na gubitku i nikako ne može da kazni putnika.Mislim platio je kartu i izašao ranije recimo bilo mu je muka.

Daniel

pre 5 godina

Ne vidim kakve osnove imaju da ga tuze , osim ako u ugovoru kupovine nije jasno napisano da su oba leta “obaveza “..
A kako to moze da bude “obaveza” ?
Covek se razboleo,nije mogao dalje.. itd.
Mozda je unpitanju neko ko je to radio mnogo, mnogo puta i na istoj destinaciji, mozda je dobio nekakvo upozorenje koje je ignorisao, itd ..
Nije bas jasna prica

drmr

pre 5 godina

Nema nista od toga. Ja kupim let za London sa presedanjem u Frankfurtu i ne odem u London. Ostanem u Frankfurtu. Kakva je tu zla namera? Zasto su im cene nelogične, nije kriv putnik. Svako ima pravo da raspolaže svojim novcem u cilju da za njega dobije što više.
Avio kompanija je tu uštedela, potrošiće manje goriva za težinu tog putnika. To je ušteda kolika god bila, a putnik svejedno nema pravo na povraćaj dela novca.

Ja sam imao primer da sam hitno morao da putujem avionom. Tražio sam karte 2 dana pre putovanja preko google-a i dobio paprene cene za ekonomsku klasu. Ok, visoke cene jer eto idem u kratkom roku. Ali dok sam čitao ponude svih avio kompanija koje je google izlistao primetio sam crvenim slovima ponudu za isti let ali u biznis klasi, koji je bio skuplji za 100 dinara. Naravno da sam izabrao biznis klasu. Eto da li sam oštetio avio prevoznika? Nisam.

Горан Д

pre 5 godina

2015, треба ми лет из Монтреала до Београда, најефтинија карта преко Франкфурта са једним преседањем, 1200 CAD. Случајно видим да ми исти тај лет само са поласком из Торонта са преседањем плус
у Монтреалу кошта 800 CAD. Купим ту карту, једва су ме пустили да уђем у лет из Монтреала за Франкфурт, тражили су доплату од 400 CAD.

lune

pre 5 godina

Vidiš, kako se toga nikad nisam setio. Vrhunski. Samo ne znam kako izađe, jer kad se preseda, uvek se ide drugim pravcem nego kad se stigne na krajnje odredište?

Rene

pre 5 godina

Kakve veze ima gde je sišao, on bi svakako imao to mesto u drugom avionu koje je platio, njegova stvar je da li će da se ukrca ili neće. Ostaje samo pitanje predatog prtljaga, koji će otputovati dalje.

ideologija savremnog neliberanog sveta

pre 5 godina

@Kraljevčanin
Prodaju brzinu, to jest vreme. Konkord je bio i 4 puta skuplji, ali bar duplo brži i mnogi bi hteli i da ga vrate. Troškovi su im naravno veći, ali oni žive od usluge i nemaju prava da te voze dva kruga oko slavije i naplate to, onda bi mogli sve da voze okolo. Kako se vremena menjaju, počinju avio kompanije da žele putnike kojima mogu da naplate uslugu ili optimalnu cenu karte, bez igrača koji moduju rešenja. To je svuda od turizma do gradjanskog života. Turističke takse, porezi, osiguranja, boravište, porez na vazduh, vodu, pogled, drum, ptice pevačice, pesak (srednji vek, zar ne)....tako je i sa državama, ne žele kilave gradjane nepsobne za sreću i stvaranje. Kako bi Pariz voleo bregzitansku finanijsku elitu kod sebe, ali mora prvo porezima da istera jeftinu bagru koja se igra buržujske revolucije u žutim prslucima, jer neće da se iseli gde joj je jeftinije da živi. Logika je plemstvo i seljaštvo. Seljaštvo samo pravi štetu. Eto zbog toga.

revizor

pre 5 godina

Neko dole je pomenuo prtljag. Bitna srvar. Ako prtljag ide sa putnikom. a on se ne pojavi na drugi deo leta za finalnu derstinaciju, let ne moze da krene dok mu ne nadju i istovare prtljag. Stvar obezbedjenja i nije potrebno komebtarisati. To je (veliki) trosak za avio firmu i na toj bazi moze da trazi obestecenje. Ako je samo rucni prtljag u pitanju, to nije problematicno.

agent

pre 5 godina

Odavno Lufthansa Grupacija ( Lufthansa, Austrian Swiss .... ) agente tj agencije BRUTALNO kaznjavaju ako putnicima ponude tj prodaju im slicne fore da bi svojim putnicima ustedeli pare! To su zaduzenja na hiljade eura! Oni su prvi od svih i poceli da kaznjevaju agencije. Posle su ostale aviokompanije prihvatile :).
OK realno - mi smu "u tematici" pa lako pronadjemo razne kombinacije, ali eto i putnici provalili (nije tesko) i poceli su masovnije da koriste te fore kad sami preko neta kupuju karte. Sad LHG pokusavaju i putnike licno da sprece da to rade. Bas mi je sad interesantno kako ce se ovo zavrsiti!

onako

pre 5 godina

Sjajno!

Dakle, držim kafanu i u jelovnik stavim:

10 ćevapa 300 din
10 ćevapa i salata 250 din

I onda tužim gosta što je naručio ovo drugo, a nije pipnuo salatu.
Ima logike, zaista :-)

EU Citizen

pre 5 godina

Ako je neko podao ovde, to je samo Lufthansa, kojom se ja srećom nikad i ne vozim ako apsolutno ne moram, jer nemam nameru fa mi redovni šttajkovi nemackih neradnika koje zbog nenormalnih i nepravednih socijalsitičkih zakona ne mogu ni da tužim ča odštetu pokvare posao ili, ne daj bože, odmor.

Djordje

pre 5 godina

Jos jedna nelogicnost aviokompanija koje sam licno iskusio. Imate povratnu kartu. No, ako ne iskoristite odlazak (npr. iz nekog razloga ste morali da otputujete ranije ili kasnije, a ne tim kupljenim leptom), ne mozete iskoristiti povratak...

Pomorac

pre 5 godina

Svima se nesto desilo a u svakom komentaru fali osnovne logike. Vise sam sjedao puta na avionsko sjediste nego za trpezom kuci- zenine rijeci. Ne mozete let sa presjedanjem zaustaviti tek tako let prije bez ikakvog razloga. Prtljag ide do kraja osim u vrlo rijetkim situacijama gdje avioprevoznici nemaju zajednicki trosak usuga aerodroma. Znaci, ukoliko i zakasnite na cekiranje slijedeceg leta bicete prozivani na aerodromu imenom i prezimenom. Konacno, pozvonice vam telefon ili ce vam biti poslat mail bilo da ste licno kupili kartu ili putem agencije. Konacno, platicete dodatne troskove dok vam kompanija ne isporuci kofere na tu destinaciju. Desilo mi se da sam zakunjao u zoni blizu mjesta za cekiranje pa sam kroz san cuo spikerfon dok me nije radnik aerodroma startovao sa sve mojom slikom odstampanom na A4. Mozete trazim da kofer uzmete na svako presjedanje a to trazite u slucaju da prrsjedanje ne izvrsava ista avio kompanija. Vidjecete sami prpceduru. pozdrav

Stara kuka

pre 5 godina

Pre nekoliko godina imali smo karte Lima Pariz Budimpesta.Hteli smo da zavrsimo putovanje u Parizu i za promenu su nam trazili bezobraznih 800 dolara.U jednom trenutku sam upitala a sta ako samo izadjemo u Parizu i ne pojavimo se na letu za Budimpestu?Tako smo i uradili,ali,to je znacilo da smo mogli da imamo samo rucni prtljag.Nikad lepse putovanje od 16 dana -4 u Parizu,ostatak Malaga,Ronda,Granada,Kordoba,Sevila,Toledo,Madrid.Rucni prtljag se pokazao kao prednost i uz dobro planiranje prilikom pakovanja,nista nam nije falilo.

marko

pre 5 godina

zamisli, platis kartu za let i iskrsne ti nesto, ne odes, propadne ti karta, a aviokompanija te tuzi zato sto nisi dosao na let!???
... pa karta je placena do krajnje destinacije, ne vidim problem..

Cornholio

pre 5 godina

Jel sam jedino ja ovde nešto loše razumeo, ili je ova priča izmišljena ?
Kako nekoga može jeftinije da izađe ako kupuje kartu za let Beograd-Frankfurt-London, nego ako kupi kartu samo za let Beograd-Frankfurt ?

lune

pre 5 godina

Vidiš, kako se toga nikad nisam setio. Vrhunski. Samo ne znam kako izađe, jer kad se preseda, uvek se ide drugim pravcem nego kad se stigne na krajnje odredište?

cvrko

pre 5 godina

Ne daju da letis jeftino i Bog :(
Znate li vi onu pricu o Miloradu,ne ?
Dobro,evo ispricacu vam;Milorad je moj rodjak i radio je u jednoj velikoj firmi za vreme bivse Juge,nije pusio ali je isao sa pusacima u kantinu i pio sa njima kafu ali ne da belaj pa naidje poslovodja :"Sta ti ovde trazis,ti ne pusis",rece Miloradu.Milorad ustane ali sledeci dan kupi cigare i sedne sa pusacima,naidje poslovodja a Milorad odbija li dimove,odbija :):)

Al-Eksander-prvi-Jungwolf

pre 5 godina

Slabo se razumem u pravnu problematiku ali zar nije i prevara kad avio-kompanija za isti put naplaćuje različitu cenu ?

ideologija savremnog neliberanog sveta

pre 5 godina

@Kraljevčanin
Prodaju brzinu, to jest vreme. Konkord je bio i 4 puta skuplji, ali bar duplo brži i mnogi bi hteli i da ga vrate. Troškovi su im naravno veći, ali oni žive od usluge i nemaju prava da te voze dva kruga oko slavije i naplate to, onda bi mogli sve da voze okolo. Kako se vremena menjaju, počinju avio kompanije da žele putnike kojima mogu da naplate uslugu ili optimalnu cenu karte, bez igrača koji moduju rešenja. To je svuda od turizma do gradjanskog života. Turističke takse, porezi, osiguranja, boravište, porez na vazduh, vodu, pogled, drum, ptice pevačice, pesak (srednji vek, zar ne)....tako je i sa državama, ne žele kilave gradjane nepsobne za sreću i stvaranje. Kako bi Pariz voleo bregzitansku finanijsku elitu kod sebe, ali mora prvo porezima da istera jeftinu bagru koja se igra buržujske revolucije u žutim prslucima, jer neće da se iseli gde joj je jeftinije da živi. Logika je plemstvo i seljaštvo. Seljaštvo samo pravi štetu. Eto zbog toga.

ЗаБољеИнисмо

pre 5 godina

Пре две године је повратна карта ЕРСРБИЈОМ Београд-Москва коштала око 250€, а Загреб-Москва преко Београда око 175€.
Ко је паметан и треба да уштеди.

артиљерац

pre 5 godina

Нисам сигуран колико је то правно утемељено.Јесте превара на неки начин,али
моја је слободна воља да ли ћу ја да летим до крајње дестинације или ћу лет да
прекинем раније.Мени се,2014,десио обрнут случај.Летео сам Бгд-Минхен-ЛА с
American Airways(Бгд-Минхен code share с Air Serbia).У повратку сам хтео да
останем дан-два у Минхену(да не идем из авиона у авион,ЛА-Минхен је 13 сати),наплатили су ми уредно 75$ што сам летео сутра из Минхена Air Serbiom.

babuncina

pre 5 godina

Smatram se pametnim covekom, ali ni na kraj pameti mi ovo nije palo nikad. Hvala vam na ovom clanku, sad znam sta mi je ciniti i koju avio kompaniju izbegavati.

N NA KVADRAT

pre 5 godina

neka mi neko objasni kako je cena i zbog cega jeftinija na duzim destinacijama nego na kracim? zar nije logicno da se vise kerozina(ili cega vec) utrosi na duze destinacije pa je samim tim i cena karte veca-skuplja... jesam li ja lud?

Kraljevčanin

pre 5 godina

Ako je čovek platio kartu, njegovo je da li će uopšte da dodje na let, ili neće, ili će da odustane od presedanja ili neće. Nije mi jasno na osnovu čega će da ga tuže, nema tu ugovorne obaveze. Ako se neko razume u ovo, bilo bi dobro da napiše koju reč, da znamo. Inače mi nikako nije jasno kako je jedan direktan let skuplji od dva kraća, koja podrazumevaju sletanje, transfer prtljaga i putnika, poletanje. Sve duplo?!?

Горан Д

pre 5 godina

2015, треба ми лет из Монтреала до Београда, најефтинија карта преко Франкфурта са једним преседањем, 1200 CAD. Случајно видим да ми исти тај лет само са поласком из Торонта са преседањем плус
у Монтреалу кошта 800 CAD. Купим ту карту, једва су ме пустили да уђем у лет из Монтреала за Франкфурт, тражили су доплату од 400 CAD.

markoni

pre 5 godina

Za šta će ga tužiti, za ne odlazak na krajnju destinaciju? Glupost... Po mom mišljenju, ovo nije prevara, jednostavno čovek iskoristio rupu u sistemu, odnosno predomislio se i ostao u Frankfurtu ?

Mediocritical

pre 5 godina

Moja odbrana bi se bazirala na pravu, da biram najdirektniju najlogičniju, najprostiju, najekonomičniju logiku. Koje niko ne bi smeo da ospori i kažnjava. Koja pri tom, nikome ne šteti. Jer moj neodlazak na drugu etapu još olakšava avion za moje neprisustvovanje. Zamislite da se na tu istu relaciju ne ukrca 50 putnika? To bi trenutno olakšalo i smanjilo potrošnju goriva na toj relaciji.
To što kompanije prave gimnastičarske marketinške vratolomije sa cenama, mogu o svom trošku... Ne na račun najelementarnije i najekonomičnije, najbukvalnije logike.
To pravo, trebalo bi i sud da odbrani.
Inače izgubismo se u korporativnom (bes)pravnom haosu, koji se prodaje kao efikasan i pravičan, u službi korisnika, koje ovako individualno kažnjava.

tenis

pre 5 godina

Uradio jednom, bilo je mnogo jeftinije Zagreb - Beograd - Amsterdam nego
Beograd - Amsterdam i sve to nazad , naravno u povratku sam izasao u Beogradu ( na cudjenje ground control). U to mnogo jeftinije uracunato i prevoz do Zagreba i provod ...

drmr

pre 5 godina

Nema nista od toga. Ja kupim let za London sa presedanjem u Frankfurtu i ne odem u London. Ostanem u Frankfurtu. Kakva je tu zla namera? Zasto su im cene nelogične, nije kriv putnik. Svako ima pravo da raspolaže svojim novcem u cilju da za njega dobije što više.
Avio kompanija je tu uštedela, potrošiće manje goriva za težinu tog putnika. To je ušteda kolika god bila, a putnik svejedno nema pravo na povraćaj dela novca.

Ja sam imao primer da sam hitno morao da putujem avionom. Tražio sam karte 2 dana pre putovanja preko google-a i dobio paprene cene za ekonomsku klasu. Ok, visoke cene jer eto idem u kratkom roku. Ali dok sam čitao ponude svih avio kompanija koje je google izlistao primetio sam crvenim slovima ponudu za isti let ali u biznis klasi, koji je bio skuplji za 100 dinara. Naravno da sam izabrao biznis klasu. Eto da li sam oštetio avio prevoznika? Nisam.

Zemljoradnik

pre 5 godina

... podli ali efikasan trik??? - Malo preterano. Ako ćemo tako, onda su “podli i efikasni trikovi” sve što avio kompanije rade da od putnika izvuku poslednji cent, počev od prebukiranja letova do “sabijanja” sedišta i smanjenja prostora po putniku do nivoa nehumanosti. Pa kompanije smišljeno prebukiraju letove jer računaju da se odredjeni procenat putnika neće pojaviti na letu, iz bilo kog razloga. Dakle dvostruko naplaćuju odredjeni broj sedišta!!! To je “podli i efikasan trik”, a ne ovo. I ovde se ne radi o tome da putnik koristi nešto što nije platio, nego obrnuto: putnik ne koristi nešto što jeste platio. Sad će još sudski da procesiraju putnike koji ne dodju na segment leta koji su platili. Treba njih tužiti. To je zadiranje u pravo o slobodi kretanja.

Cornholio

pre 5 godina

Jel sam jedino ja ovde nešto loše razumeo, ili je ova priča izmišljena ?
Kako nekoga može jeftinije da izađe ako kupuje kartu za let Beograd-Frankfurt-London, nego ako kupi kartu samo za let Beograd-Frankfurt ?

biks

pre 5 godina

Totalna glupost
Nema šanse da dobiju na sudu.
Pa putnik je uredno platio svoju kartu a da li će je iskoristiti ili ne ,to je na njemu.
A šta ćemo sa prodajom duplih mesta aviokompanija?

Ivan

pre 5 godina

Ne vidim šta je u ovom postupku podlo. Kartu sam platio i moje je pravo da dodjem na let ili ga propustim, koji god razlog za to bio. S druge strane, avio kompanije koriste milion stvarno podlih trikova da nam naplate sve i svašta ili da nam ukinu šta god mogu. Na primer, ako kupujete kartu onlajn, ako proverite isti let više puta u nekoliko dana, automatski će vam podići cenu da vas navuku da kupite pošto ćete se uplasiti da vam karta ne pobegne. I posle smo mi ti koji su podli...

mmmm

pre 5 godina

Zar nije "prevara" da duplo duzi let tj. 2 leta budu jeftiniji nego jedan??? Razumem zakon ponude i traznje ali ipak mislim da je to neki vid manipulacije dogovora i sl.

Progledaćemo nikad

pre 5 godina

Nema tu nikakve prevare. Tao bi mogao pekar da me optuži što sam kupio hleb od 500 gr za 30 dinara i bacio pola umesto da sam kupio somun od 300gr za 30 dinara.

Daniel

pre 5 godina

Ne vidim kakve osnove imaju da ga tuze , osim ako u ugovoru kupovine nije jasno napisano da su oba leta “obaveza “..
A kako to moze da bude “obaveza” ?
Covek se razboleo,nije mogao dalje.. itd.
Mozda je unpitanju neko ko je to radio mnogo, mnogo puta i na istoj destinaciji, mozda je dobio nekakvo upozorenje koje je ignorisao, itd ..
Nije bas jasna prica

onako

pre 5 godina

Sjajno!

Dakle, držim kafanu i u jelovnik stavim:

10 ćevapa 300 din
10 ćevapa i salata 250 din

I onda tužim gosta što je naručio ovo drugo, a nije pipnuo salatu.
Ima logike, zaista :-)

svet

pre 5 godina

Izgubice Lufthansa ovo. Treba da dokaze, da je to bilo normalno. Drugo, nikde nije jasno napisala, da postoje penali za tako nesto na nacin, da to obican putnik zna. U americi to prolazi, na kontinentu malo teze.

Rene

pre 5 godina

Kakve veze ima gde je sišao, on bi svakako imao to mesto u drugom avionu koje je platio, njegova stvar je da li će da se ukrca ili neće. Ostaje samo pitanje predatog prtljaga, koji će otputovati dalje.

Gabrijel

pre 5 godina

Ako je platio kartu do Londona onda avio kompanija nije na gubitku i nikako ne može da kazni putnika.Mislim platio je kartu i izašao ranije recimo bilo mu je muka.

djoka

pre 5 godina

Proćiće i Lufthansa isto kao i američki United Airlines koji je tužio lika koji je osnovao sajt "Skiplagged" i bukvalno "izmislio" ovaj sistem. U americi je sudija kratko i jasno rekao da nijedan zakon nije prekršen i odbacio tužbu.

Dusan

pre 5 godina

Avio Kompanija nema sanse na sudu, sta vise ovakav pristup vredja prava putnika. Kupac je od prodavca kupio avio kartu I platio trazeni novcani iznos ... i tu se svaka prica zavrsava ... Avio Kompanija treba da pruzi uslugu putniku za placeni novac. Da li ce putnik sici u tacki A ili tacki B, I da li ce uopse leteti to nije stvar Avio Kompanija, vec putnika.

revizor

pre 5 godina

Neko dole je pomenuo prtljag. Bitna srvar. Ako prtljag ide sa putnikom. a on se ne pojavi na drugi deo leta za finalnu derstinaciju, let ne moze da krene dok mu ne nadju i istovare prtljag. Stvar obezbedjenja i nije potrebno komebtarisati. To je (veliki) trosak za avio firmu i na toj bazi moze da trazi obestecenje. Ako je samo rucni prtljag u pitanju, to nije problematicno.

Pomorac

pre 5 godina

Svima se nesto desilo a u svakom komentaru fali osnovne logike. Vise sam sjedao puta na avionsko sjediste nego za trpezom kuci- zenine rijeci. Ne mozete let sa presjedanjem zaustaviti tek tako let prije bez ikakvog razloga. Prtljag ide do kraja osim u vrlo rijetkim situacijama gdje avioprevoznici nemaju zajednicki trosak usuga aerodroma. Znaci, ukoliko i zakasnite na cekiranje slijedeceg leta bicete prozivani na aerodromu imenom i prezimenom. Konacno, pozvonice vam telefon ili ce vam biti poslat mail bilo da ste licno kupili kartu ili putem agencije. Konacno, platicete dodatne troskove dok vam kompanija ne isporuci kofere na tu destinaciju. Desilo mi se da sam zakunjao u zoni blizu mjesta za cekiranje pa sam kroz san cuo spikerfon dok me nije radnik aerodroma startovao sa sve mojom slikom odstampanom na A4. Mozete trazim da kofer uzmete na svako presjedanje a to trazite u slucaju da prrsjedanje ne izvrsava ista avio kompanija. Vidjecete sami prpceduru. pozdrav

EU Citizen

pre 5 godina

Ako je neko podao ovde, to je samo Lufthansa, kojom se ja srećom nikad i ne vozim ako apsolutno ne moram, jer nemam nameru fa mi redovni šttajkovi nemackih neradnika koje zbog nenormalnih i nepravednih socijalsitičkih zakona ne mogu ni da tužim ča odštetu pokvare posao ili, ne daj bože, odmor.

agent

pre 5 godina

Odavno Lufthansa Grupacija ( Lufthansa, Austrian Swiss .... ) agente tj agencije BRUTALNO kaznjavaju ako putnicima ponude tj prodaju im slicne fore da bi svojim putnicima ustedeli pare! To su zaduzenja na hiljade eura! Oni su prvi od svih i poceli da kaznjevaju agencije. Posle su ostale aviokompanije prihvatile :).
OK realno - mi smu "u tematici" pa lako pronadjemo razne kombinacije, ali eto i putnici provalili (nije tesko) i poceli su masovnije da koriste te fore kad sami preko neta kupuju karte. Sad LHG pokusavaju i putnike licno da sprece da to rade. Bas mi je sad interesantno kako ce se ovo zavrsiti!

marko

pre 5 godina

zamisli, platis kartu za let i iskrsne ti nesto, ne odes, propadne ti karta, a aviokompanija te tuzi zato sto nisi dosao na let!???
... pa karta je placena do krajnje destinacije, ne vidim problem..

Djordje

pre 5 godina

Jos jedna nelogicnost aviokompanija koje sam licno iskusio. Imate povratnu kartu. No, ako ne iskoristite odlazak (npr. iz nekog razloga ste morali da otputujete ranije ili kasnije, a ne tim kupljenim leptom), ne mozete iskoristiti povratak...

Stara kuka

pre 5 godina

Pre nekoliko godina imali smo karte Lima Pariz Budimpesta.Hteli smo da zavrsimo putovanje u Parizu i za promenu su nam trazili bezobraznih 800 dolara.U jednom trenutku sam upitala a sta ako samo izadjemo u Parizu i ne pojavimo se na letu za Budimpestu?Tako smo i uradili,ali,to je znacilo da smo mogli da imamo samo rucni prtljag.Nikad lepse putovanje od 16 dana -4 u Parizu,ostatak Malaga,Ronda,Granada,Kordoba,Sevila,Toledo,Madrid.Rucni prtljag se pokazao kao prednost i uz dobro planiranje prilikom pakovanja,nista nam nije falilo.