Petak, 27.07.2018.

17:00

Sablasna bugarska građevina koja trune na Balkanskim planinama

Izvor: B92

Sablasna bugarska graðevina koja trune na Balkanskim planinama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Petar

pre 5 godina

@ nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

Kakav odgovor, svak cast! Htedoh da napisem nesto na temu Kurbizjea, suprematizma i estetske jednodimenzionalnosti ali kada sam procitao tvoj komentar shvatih da nemam sta dodati.
@ konzrvativac- ajde sad savremenu umetnost u sake, ima i odlicnih muzeja po Evropi, pa za par godina da pocnes za shvatas sta ti je covek napisao.

My name is Zlatan

pre 5 godina

Video je brutalan! Jedino to sto dečko izvodi je bas recept za katastrofu ići tamo sam sa jednom baterijom i kamerom, sad je slucajno tamo bilo dosta ljudi, ali ići sam negdje u onom mraku se spotakneš crkne ti baterija i mrtav si. Sto se tice spomenika ne mogu vjerovat da su ljudi tako neposlovni! Pa ovo je vrhunska turistička znamenitost , pa unutra je u ovom stanju bilo slikanje za svatove (meni bolesno Al nebitno), objekt je fantastičan i na predivnoj lokaciji, vidik isto. Piše na ulazu “never forget the past” pa upravo zato ga i ne treba pustit da propadne. Sta god da se desilo ovo je simbol nekakvih prošlih vremena i neke ludosti tog doba, apsurdan je, ali stvaran i postojeći i veličanstven. Sto je najgore siguran sam da bi iz EU mogli izvuci lovu za obnovu, kulturna baština vamo tamo, dat mu jos neku namjenu koja je danas prihvatljiva društveno i rokaj naplaćuj ulaznice ture itd.

mesar

pre 5 godina

Još gore izgleda napuštena novogradnja do pola izgrađene zgrade u Sremskoj Mitrovici i to u centru grada u ul.Šećer Sokak koja stoji već 10+ godina i u kojoj sam na žalost kupio stan u koji se nikad neću useliti....Investitor prevarant prodao stanove u izgradnji i slobodan se šeta gradom ne može mu niko ništa blizak svakoj Vlasti.

nnidza

pre 5 godina

Koliko samo moraš da budeš glup da dozvoliš da gradjevine iz tvoje istorije, pa makar i "crne", propadaju? Nema većih idiota nego na Balkanu...

Posmatrač

pre 5 godina

Renovirati i iskoristiti svu prednost situacije. Od istorijske pozadine do geografskog položaja i lepote pogleda i napraviti turističku atrakciju.

Misko

pre 5 godina

Ha, prvi utisak na ovim snimcima iz daljine - sleteo svemirski brod, dosli mali zeleni. Drugi utisak na platou ispred - imamo i mi ovo isto na vrhu Geneksove kule. Zanimljiva, mada ne vrlo topla i humana arhitektura.

Milo

pre 5 godina

(konzervativac, 27. jul 2018 16:43)

Pa ti care napravi bolje i lepshe (ali pored toga shto ti se nedopada. Pa da uporedimo shta je lepshe. A ne da rushish shto si nasledio). Ja nepodnosim komuniste i, (kao i ti) sve mogu da im oprostim ali varvarstva nad zaostavshtinama, gradjevinama i umetnichkim delima koje su im ostavili nashi preci u amanet nemogu. To je kao da kasapite ime i obraz prtka, ma kakav on bio. Tako varvarski se danashnja ekipa u mnogim ex-komi drzavama odnosi prema onome shto je sirotinja raja gradila i stvarala pod komunizmom. Ovo posebno naglashavam jer to je znoj, znaje, umece, ispiracija pa i krv nashih ocheva i dedova a ne partiskih foteljasha. Zato prema ovim delima, svidjala se ona nama ili ne, (ukusi su razlichiti) svi treba da se odnosimo sa poshtovanjem. Ovo shto si imao prilike da vidish je sramota Bugarske nacije. Kada ti neki Bugarin sutra dodje u goste. Ti ga lepo odvedi na Avalu. Pokazi mu spomen kosturnicu koju smo nasledili od predaka iz vremena kraljevine. Odmah pored ga odvedi da vidi Avalski toranj. Odvedi ga u toranj na ruchak. Isprichaj mu muchnu istoriju i jednog i drugog zdanja. I kako je narod bez obzira na sve poshtujuci rad svojih predaka ova zdanja sachuvao, obnovio i odrzavao. Da se sa njima hvali i prkosi varvarima u prolazu.

Hvala.

pre 5 godina

Mogu da oprostim komunistima i zlocine i ideje i ekonomsku politiku i represiju ali ovaj arhitektonski genocid koji svakodnevno srecem ulicama i koji jednostavno donosi sa sobom osecaj nelagode kad ga pogledam ne mogu nikad.Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.
(konzervativac, 27. jul 2018 16:43)

370503

E vidis ja bas to ne mogu da im oprostim.

pera kojot suvi Genije

pre 5 godina

"ruznije gradjevine od socijalistickih"

ove kvazi-kapitalisticke su mnogo bolje svakako. sto kvalitet sto istrajnost. plus sljaste i sijaju.

mostarac

pre 5 godina

@konzervativac . . Je li vaše mišljenje proizašlo iz čiste mržnje prema komunistima ili govorite kao arhitekta? Ako ste arhitekta, recite mi šta je to ružno na spomeniku na Sutjesci, Partizanskom groblju u Mostaru, spomeniku na Kozari i drugima? Ni jedan na sebi nema zvijezdu petokraku a svaki simbolično označava ono što treba. Možda je trebala da se sagradi crkva umjesto ovih spomenika jer svakako tvrdite da ste činili bar 80%

čekić

pre 5 godina

Dajte reportažu o Domu Revolucije u Nikšiću. Sablasna građevina u centru grada čija je izgradnja stopirana 1989. Površina je blizu 30.000 m2, od čega su pola katakombe ukopane pod zemljom u kojima je do sada stradalo na desetine ljudi.

Darko Perić

pre 5 godina

Mogu da oprostim komunistima i zlocine i ideje i ekonomsku politiku i represiju ali ovaj arhitektonski genocid koji svakodnevno srecem ulicama i koji jednostavno donosi sa sobom osecaj nelagode kad ga pogledam ne mogu nikad.Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (konzervativac, 27. jul 2018 16:43) # Link komentara

Kaluđerica i Altina su primeri kako bi trebalo da izgledaju savremena arhitektonska rešenja. Post-komunistička era je daleeeko bolja zar ne?

Zoro Fore

pre 5 godina

@ konzervativac, nisi ti prosetao Njemackom, na primjet. Mnogo toga u SFRJ je moglo bolje (i vjerujem da se radilo na tome) ali tvrdit da je arhitektura bila losa, to stvarno ne stoji.

Goranin

pre 5 godina

Velelepno projektovan i izgradjen objekat. Slican je tornju u Liberecu u Českoj. Pametni Česi su od sličnog objekta stvorili turističku atrakciju (nema veze sa real-socijalizmom,i to je naša istorija) izgradili uspinjaču tipa gondola, vele lep objekat i arhitektonski i hotelijerski. Balkanska nemarnost uz "lezi 'lebu da te jedem" upropašćava sve moguće.
Moj predlog pretvoriti objekat u turističke svrhe,zaposliti mnogo ljudi,povući profit. Recept jednostavan sem prenaglašene KORUPCIJE. Zato nema investicija bez obzira sto je BG u E.U.

Tamo neko preko grane

pre 5 godina

U Nemackoj nemci na hitlerovim gradjevinama zaradjuju brdo para, sredjeno za turiste. A mi sve iz doba komunizma unistavamo iz nekih principa, umesto da zaradimo nesto na svemu tome, svako bi dosao da poseti te gradjevine.

Poznavalac

pre 5 godina

Nisu građevine ružne. To je, u to doba, bio trend svuda u arhitekturi. Problem je neodržavanje istih, javašluk i neodgovorno ponašanje prema svemu "društvenom".

HanSolo

pre 5 godina

Jeste to bilo komunjarsko čudo.. Sve negativno oko komunizma.. Ali samo na balkanu takva fantastićna stvar može propadati.. Ni jedna normalna zemlja nebi to dozvolila.. To je ipak jedan iztoriski deo Bugarske.. A taj objekat je poznat u celom svetu pošto je unikatan.. Nigde nije pravljen "leteći tanjir" kao ovaj.. Samo na ovim prostorima može ovako nešto da se dozvoli..
Moglo bi da se napravi nešto od ovoga.. Ali ne.. Imam puno prijatelja u Švedskoj koji su otišli u Bugarsku samo zbog ovog objekta i ne razumu kako oni mogu da dozvole propada takvog unikatnog objekta.. A i mi smo isti sa unikatni spomenikama iz stare Juge.. Da iz tamnog komunjarskog doba ali takvih nema nigde.. Na žalost se samo to dešava na balkanu..
Vrlo žalosna prića..

Srdjan

pre 5 godina

Kako se to kaze, ovi danas ne mogu ni da okrece ono sto su tzv. komunisti izgradili. Na zalost, svidjalo nam se to ili ne, to je tacno.

Pera Srbin

pre 5 godina

Svi drugi bi iskoristili ono što imaju, napraili tu skijaški centar ili mesto za muzičke događaje, uglavnom da ovakvu stvar novčanp iskoriste.Pa trasiranje puta do planinskog vrha je koštalo milione, građevina boga pitaj koliko i sve to odbaciš tek onako. Balkanci ostaju Balkanci, takvi smo svi južno od Mađarske i Slovenije..

Sinko

pre 5 godina

@ 'Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.'

Ako mislite da se jeftini betonski blokovi iz pedestih, šezdesetih i sedamdesetih bitno razlikuju kod nas i na zapadu evrope grdno se varate. Skoro nema razlike između npr. nekog predgrađa Marseja, Londona i NBG-a, sve je pravljeno po Korbizjeovoj matrici "Jedinstvo stanovanja" u cilju brze i socijalno prihvatljive rekonstrukcije stanovanja posle 2. svetskog rata. S druge strane postoje mnoge važne i svetski priznate i originalne betonske građevine u stilu koji se i zvanično naziva "brutalizam". Što je najvažnije tada se mnogo gradilo, i za stanovanje i za javne potrebe.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Mogu da oprostim komunistima i zlocine i ideje i ekonomsku politiku i represiju ali ovaj arhitektonski genocid koji svakodnevno srecem ulicama i koji jednostavno donosi sa sobom osecaj nelagode kad ga pogledam ne mogu nikad.Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.
(konzervativac, 27. jul 2018 16:43)

naravno nisi čuo za konstruktivizam i naravno nisi svestan da živiš život ruske avangarde sto godina posle njih i naravno tvoje estetsko zadovoljenje ne prolazi dalje od rožnjače mozak si isključio iz procesa?! nije uvreda ali možeš da je shvatiš kao da jeste jer si proživeo život bez samostalnog razmišljanja te i nisi vredan da te se ne uvredi.
biće dobro ovoj zemlji ako tvoji potomci barem treće koleno vide dalje od Marije Terezije i kičastog užasa evropske estetske zaostalosti u odnosu na istok i Iran i Vijetnam i sve ono što su tebi straćare!

osmiputnik

pre 5 godina

Mogu da oprostim komunistima i zlocine i ideje i ekonomsku politiku i represiju ali ovaj arhitektonski genocid koji svakodnevno srecem ulicama i koji jednostavno donosi sa sobom osecaj nelagode kad ga pogledam ne mogu nikad.Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.
(konzervativac, 27. jul 2018 16:43)

Meni se bas naprimer svidjaju komunisticke/socijalisticke gradjevine.. To je stvar ukusa, a o ukusu ne treba raspravljati... Ti smatras stare vojne zgrade i zgrade koje su sluzile za smestaj radnika za ruzne, a nisi razmisljao da su te zgrade sluzile da se ljudi ukuce samo, a ne da budu lepe... Pritom se grad gradio i sirio u to vreme... Pa nije ti Beograd Dubai pa da imas Burdz Kalifu..

Cecil B. Demented

pre 5 godina

mislim da je preterana cifra od preko 300 miliona, možda zbog nepristupaćnog položaja objekta...
meni izgleda fantastično naročito zbog ploložaja i pogleda. potpuno mi je neshvatljivo da se dozvoli da ovako propadne umesto da mu se da neka svrha.
rušenje je najgluplja opcija,.

konzervativac

pre 5 godina

Mogu da oprostim komunistima i zlocine i ideje i ekonomsku politiku i represiju ali ovaj arhitektonski genocid koji svakodnevno srecem ulicama i koji jednostavno donosi sa sobom osecaj nelagode kad ga pogledam ne mogu nikad.Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.

konzervativac

pre 5 godina

Mogu da oprostim komunistima i zlocine i ideje i ekonomsku politiku i represiju ali ovaj arhitektonski genocid koji svakodnevno srecem ulicama i koji jednostavno donosi sa sobom osecaj nelagode kad ga pogledam ne mogu nikad.Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.

mesar

pre 5 godina

Još gore izgleda napuštena novogradnja do pola izgrađene zgrade u Sremskoj Mitrovici i to u centru grada u ul.Šećer Sokak koja stoji već 10+ godina i u kojoj sam na žalost kupio stan u koji se nikad neću useliti....Investitor prevarant prodao stanove u izgradnji i slobodan se šeta gradom ne može mu niko ništa blizak svakoj Vlasti.

mostarac

pre 5 godina

@konzervativac . . Je li vaše mišljenje proizašlo iz čiste mržnje prema komunistima ili govorite kao arhitekta? Ako ste arhitekta, recite mi šta je to ružno na spomeniku na Sutjesci, Partizanskom groblju u Mostaru, spomeniku na Kozari i drugima? Ni jedan na sebi nema zvijezdu petokraku a svaki simbolično označava ono što treba. Možda je trebala da se sagradi crkva umjesto ovih spomenika jer svakako tvrdite da ste činili bar 80%

Darko Perić

pre 5 godina

Mogu da oprostim komunistima i zlocine i ideje i ekonomsku politiku i represiju ali ovaj arhitektonski genocid koji svakodnevno srecem ulicama i koji jednostavno donosi sa sobom osecaj nelagode kad ga pogledam ne mogu nikad.Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (konzervativac, 27. jul 2018 16:43) # Link komentara

Kaluđerica i Altina su primeri kako bi trebalo da izgledaju savremena arhitektonska rešenja. Post-komunistička era je daleeeko bolja zar ne?

nnidza

pre 5 godina

Koliko samo moraš da budeš glup da dozvoliš da gradjevine iz tvoje istorije, pa makar i "crne", propadaju? Nema većih idiota nego na Balkanu...

My name is Zlatan

pre 5 godina

Video je brutalan! Jedino to sto dečko izvodi je bas recept za katastrofu ići tamo sam sa jednom baterijom i kamerom, sad je slucajno tamo bilo dosta ljudi, ali ići sam negdje u onom mraku se spotakneš crkne ti baterija i mrtav si. Sto se tice spomenika ne mogu vjerovat da su ljudi tako neposlovni! Pa ovo je vrhunska turistička znamenitost , pa unutra je u ovom stanju bilo slikanje za svatove (meni bolesno Al nebitno), objekt je fantastičan i na predivnoj lokaciji, vidik isto. Piše na ulazu “never forget the past” pa upravo zato ga i ne treba pustit da propadne. Sta god da se desilo ovo je simbol nekakvih prošlih vremena i neke ludosti tog doba, apsurdan je, ali stvaran i postojeći i veličanstven. Sto je najgore siguran sam da bi iz EU mogli izvuci lovu za obnovu, kulturna baština vamo tamo, dat mu jos neku namjenu koja je danas prihvatljiva društveno i rokaj naplaćuj ulaznice ture itd.

Sinko

pre 5 godina

@ 'Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.'

Ako mislite da se jeftini betonski blokovi iz pedestih, šezdesetih i sedamdesetih bitno razlikuju kod nas i na zapadu evrope grdno se varate. Skoro nema razlike između npr. nekog predgrađa Marseja, Londona i NBG-a, sve je pravljeno po Korbizjeovoj matrici "Jedinstvo stanovanja" u cilju brze i socijalno prihvatljive rekonstrukcije stanovanja posle 2. svetskog rata. S druge strane postoje mnoge važne i svetski priznate i originalne betonske građevine u stilu koji se i zvanično naziva "brutalizam". Što je najvažnije tada se mnogo gradilo, i za stanovanje i za javne potrebe.

Zoro Fore

pre 5 godina

@ konzervativac, nisi ti prosetao Njemackom, na primjet. Mnogo toga u SFRJ je moglo bolje (i vjerujem da se radilo na tome) ali tvrdit da je arhitektura bila losa, to stvarno ne stoji.

Pera Srbin

pre 5 godina

Svi drugi bi iskoristili ono što imaju, napraili tu skijaški centar ili mesto za muzičke događaje, uglavnom da ovakvu stvar novčanp iskoriste.Pa trasiranje puta do planinskog vrha je koštalo milione, građevina boga pitaj koliko i sve to odbaciš tek onako. Balkanci ostaju Balkanci, takvi smo svi južno od Mađarske i Slovenije..

Tamo neko preko grane

pre 5 godina

U Nemackoj nemci na hitlerovim gradjevinama zaradjuju brdo para, sredjeno za turiste. A mi sve iz doba komunizma unistavamo iz nekih principa, umesto da zaradimo nesto na svemu tome, svako bi dosao da poseti te gradjevine.

Srdjan

pre 5 godina

Kako se to kaze, ovi danas ne mogu ni da okrece ono sto su tzv. komunisti izgradili. Na zalost, svidjalo nam se to ili ne, to je tacno.

Cecil B. Demented

pre 5 godina

mislim da je preterana cifra od preko 300 miliona, možda zbog nepristupaćnog položaja objekta...
meni izgleda fantastično naročito zbog ploložaja i pogleda. potpuno mi je neshvatljivo da se dozvoli da ovako propadne umesto da mu se da neka svrha.
rušenje je najgluplja opcija,.

Poznavalac

pre 5 godina

Nisu građevine ružne. To je, u to doba, bio trend svuda u arhitekturi. Problem je neodržavanje istih, javašluk i neodgovorno ponašanje prema svemu "društvenom".

Goranin

pre 5 godina

Velelepno projektovan i izgradjen objekat. Slican je tornju u Liberecu u Českoj. Pametni Česi su od sličnog objekta stvorili turističku atrakciju (nema veze sa real-socijalizmom,i to je naša istorija) izgradili uspinjaču tipa gondola, vele lep objekat i arhitektonski i hotelijerski. Balkanska nemarnost uz "lezi 'lebu da te jedem" upropašćava sve moguće.
Moj predlog pretvoriti objekat u turističke svrhe,zaposliti mnogo ljudi,povući profit. Recept jednostavan sem prenaglašene KORUPCIJE. Zato nema investicija bez obzira sto je BG u E.U.

pera kojot suvi Genije

pre 5 godina

"ruznije gradjevine od socijalistickih"

ove kvazi-kapitalisticke su mnogo bolje svakako. sto kvalitet sto istrajnost. plus sljaste i sijaju.

HanSolo

pre 5 godina

Jeste to bilo komunjarsko čudo.. Sve negativno oko komunizma.. Ali samo na balkanu takva fantastićna stvar može propadati.. Ni jedna normalna zemlja nebi to dozvolila.. To je ipak jedan iztoriski deo Bugarske.. A taj objekat je poznat u celom svetu pošto je unikatan.. Nigde nije pravljen "leteći tanjir" kao ovaj.. Samo na ovim prostorima može ovako nešto da se dozvoli..
Moglo bi da se napravi nešto od ovoga.. Ali ne.. Imam puno prijatelja u Švedskoj koji su otišli u Bugarsku samo zbog ovog objekta i ne razumu kako oni mogu da dozvole propada takvog unikatnog objekta.. A i mi smo isti sa unikatni spomenikama iz stare Juge.. Da iz tamnog komunjarskog doba ali takvih nema nigde.. Na žalost se samo to dešava na balkanu..
Vrlo žalosna prića..

Milo

pre 5 godina

(konzervativac, 27. jul 2018 16:43)

Pa ti care napravi bolje i lepshe (ali pored toga shto ti se nedopada. Pa da uporedimo shta je lepshe. A ne da rushish shto si nasledio). Ja nepodnosim komuniste i, (kao i ti) sve mogu da im oprostim ali varvarstva nad zaostavshtinama, gradjevinama i umetnichkim delima koje su im ostavili nashi preci u amanet nemogu. To je kao da kasapite ime i obraz prtka, ma kakav on bio. Tako varvarski se danashnja ekipa u mnogim ex-komi drzavama odnosi prema onome shto je sirotinja raja gradila i stvarala pod komunizmom. Ovo posebno naglashavam jer to je znoj, znaje, umece, ispiracija pa i krv nashih ocheva i dedova a ne partiskih foteljasha. Zato prema ovim delima, svidjala se ona nama ili ne, (ukusi su razlichiti) svi treba da se odnosimo sa poshtovanjem. Ovo shto si imao prilike da vidish je sramota Bugarske nacije. Kada ti neki Bugarin sutra dodje u goste. Ti ga lepo odvedi na Avalu. Pokazi mu spomen kosturnicu koju smo nasledili od predaka iz vremena kraljevine. Odmah pored ga odvedi da vidi Avalski toranj. Odvedi ga u toranj na ruchak. Isprichaj mu muchnu istoriju i jednog i drugog zdanja. I kako je narod bez obzira na sve poshtujuci rad svojih predaka ova zdanja sachuvao, obnovio i odrzavao. Da se sa njima hvali i prkosi varvarima u prolazu.

osmiputnik

pre 5 godina

Mogu da oprostim komunistima i zlocine i ideje i ekonomsku politiku i represiju ali ovaj arhitektonski genocid koji svakodnevno srecem ulicama i koji jednostavno donosi sa sobom osecaj nelagode kad ga pogledam ne mogu nikad.Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.
(konzervativac, 27. jul 2018 16:43)

Meni se bas naprimer svidjaju komunisticke/socijalisticke gradjevine.. To je stvar ukusa, a o ukusu ne treba raspravljati... Ti smatras stare vojne zgrade i zgrade koje su sluzile za smestaj radnika za ruzne, a nisi razmisljao da su te zgrade sluzile da se ljudi ukuce samo, a ne da budu lepe... Pritom se grad gradio i sirio u to vreme... Pa nije ti Beograd Dubai pa da imas Burdz Kalifu..

Posmatrač

pre 5 godina

Renovirati i iskoristiti svu prednost situacije. Od istorijske pozadine do geografskog položaja i lepote pogleda i napraviti turističku atrakciju.

Hvala.

pre 5 godina

Mogu da oprostim komunistima i zlocine i ideje i ekonomsku politiku i represiju ali ovaj arhitektonski genocid koji svakodnevno srecem ulicama i koji jednostavno donosi sa sobom osecaj nelagode kad ga pogledam ne mogu nikad.Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.
(konzervativac, 27. jul 2018 16:43)

370503

E vidis ja bas to ne mogu da im oprostim.

čekić

pre 5 godina

Dajte reportažu o Domu Revolucije u Nikšiću. Sablasna građevina u centru grada čija je izgradnja stopirana 1989. Površina je blizu 30.000 m2, od čega su pola katakombe ukopane pod zemljom u kojima je do sada stradalo na desetine ljudi.

Misko

pre 5 godina

Ha, prvi utisak na ovim snimcima iz daljine - sleteo svemirski brod, dosli mali zeleni. Drugi utisak na platou ispred - imamo i mi ovo isto na vrhu Geneksove kule. Zanimljiva, mada ne vrlo topla i humana arhitektura.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Mogu da oprostim komunistima i zlocine i ideje i ekonomsku politiku i represiju ali ovaj arhitektonski genocid koji svakodnevno srecem ulicama i koji jednostavno donosi sa sobom osecaj nelagode kad ga pogledam ne mogu nikad.Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.
(konzervativac, 27. jul 2018 16:43)

naravno nisi čuo za konstruktivizam i naravno nisi svestan da živiš život ruske avangarde sto godina posle njih i naravno tvoje estetsko zadovoljenje ne prolazi dalje od rožnjače mozak si isključio iz procesa?! nije uvreda ali možeš da je shvatiš kao da jeste jer si proživeo život bez samostalnog razmišljanja te i nisi vredan da te se ne uvredi.
biće dobro ovoj zemlji ako tvoji potomci barem treće koleno vide dalje od Marije Terezije i kičastog užasa evropske estetske zaostalosti u odnosu na istok i Iran i Vijetnam i sve ono što su tebi straćare!

Petar

pre 5 godina

@ nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

Kakav odgovor, svak cast! Htedoh da napisem nesto na temu Kurbizjea, suprematizma i estetske jednodimenzionalnosti ali kada sam procitao tvoj komentar shvatih da nemam sta dodati.
@ konzrvativac- ajde sad savremenu umetnost u sake, ima i odlicnih muzeja po Evropi, pa za par godina da pocnes za shvatas sta ti je covek napisao.

konzervativac

pre 5 godina

Mogu da oprostim komunistima i zlocine i ideje i ekonomsku politiku i represiju ali ovaj arhitektonski genocid koji svakodnevno srecem ulicama i koji jednostavno donosi sa sobom osecaj nelagode kad ga pogledam ne mogu nikad.Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Mogu da oprostim komunistima i zlocine i ideje i ekonomsku politiku i represiju ali ovaj arhitektonski genocid koji svakodnevno srecem ulicama i koji jednostavno donosi sa sobom osecaj nelagode kad ga pogledam ne mogu nikad.Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.
(konzervativac, 27. jul 2018 16:43)

naravno nisi čuo za konstruktivizam i naravno nisi svestan da živiš život ruske avangarde sto godina posle njih i naravno tvoje estetsko zadovoljenje ne prolazi dalje od rožnjače mozak si isključio iz procesa?! nije uvreda ali možeš da je shvatiš kao da jeste jer si proživeo život bez samostalnog razmišljanja te i nisi vredan da te se ne uvredi.
biće dobro ovoj zemlji ako tvoji potomci barem treće koleno vide dalje od Marije Terezije i kičastog užasa evropske estetske zaostalosti u odnosu na istok i Iran i Vijetnam i sve ono što su tebi straćare!

Hvala.

pre 5 godina

Mogu da oprostim komunistima i zlocine i ideje i ekonomsku politiku i represiju ali ovaj arhitektonski genocid koji svakodnevno srecem ulicama i koji jednostavno donosi sa sobom osecaj nelagode kad ga pogledam ne mogu nikad.Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.
(konzervativac, 27. jul 2018 16:43)

370503

E vidis ja bas to ne mogu da im oprostim.

osmiputnik

pre 5 godina

Mogu da oprostim komunistima i zlocine i ideje i ekonomsku politiku i represiju ali ovaj arhitektonski genocid koji svakodnevno srecem ulicama i koji jednostavno donosi sa sobom osecaj nelagode kad ga pogledam ne mogu nikad.Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.
(konzervativac, 27. jul 2018 16:43)

Meni se bas naprimer svidjaju komunisticke/socijalisticke gradjevine.. To je stvar ukusa, a o ukusu ne treba raspravljati... Ti smatras stare vojne zgrade i zgrade koje su sluzile za smestaj radnika za ruzne, a nisi razmisljao da su te zgrade sluzile da se ljudi ukuce samo, a ne da budu lepe... Pritom se grad gradio i sirio u to vreme... Pa nije ti Beograd Dubai pa da imas Burdz Kalifu..

Darko Perić

pre 5 godina

Mogu da oprostim komunistima i zlocine i ideje i ekonomsku politiku i represiju ali ovaj arhitektonski genocid koji svakodnevno srecem ulicama i koji jednostavno donosi sa sobom osecaj nelagode kad ga pogledam ne mogu nikad.Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (konzervativac, 27. jul 2018 16:43) # Link komentara

Kaluđerica i Altina su primeri kako bi trebalo da izgledaju savremena arhitektonska rešenja. Post-komunistička era je daleeeko bolja zar ne?

mostarac

pre 5 godina

@konzervativac . . Je li vaše mišljenje proizašlo iz čiste mržnje prema komunistima ili govorite kao arhitekta? Ako ste arhitekta, recite mi šta je to ružno na spomeniku na Sutjesci, Partizanskom groblju u Mostaru, spomeniku na Kozari i drugima? Ni jedan na sebi nema zvijezdu petokraku a svaki simbolično označava ono što treba. Možda je trebala da se sagradi crkva umjesto ovih spomenika jer svakako tvrdite da ste činili bar 80%

Zoro Fore

pre 5 godina

@ konzervativac, nisi ti prosetao Njemackom, na primjet. Mnogo toga u SFRJ je moglo bolje (i vjerujem da se radilo na tome) ali tvrdit da je arhitektura bila losa, to stvarno ne stoji.

Milo

pre 5 godina

(konzervativac, 27. jul 2018 16:43)

Pa ti care napravi bolje i lepshe (ali pored toga shto ti se nedopada. Pa da uporedimo shta je lepshe. A ne da rushish shto si nasledio). Ja nepodnosim komuniste i, (kao i ti) sve mogu da im oprostim ali varvarstva nad zaostavshtinama, gradjevinama i umetnichkim delima koje su im ostavili nashi preci u amanet nemogu. To je kao da kasapite ime i obraz prtka, ma kakav on bio. Tako varvarski se danashnja ekipa u mnogim ex-komi drzavama odnosi prema onome shto je sirotinja raja gradila i stvarala pod komunizmom. Ovo posebno naglashavam jer to je znoj, znaje, umece, ispiracija pa i krv nashih ocheva i dedova a ne partiskih foteljasha. Zato prema ovim delima, svidjala se ona nama ili ne, (ukusi su razlichiti) svi treba da se odnosimo sa poshtovanjem. Ovo shto si imao prilike da vidish je sramota Bugarske nacije. Kada ti neki Bugarin sutra dodje u goste. Ti ga lepo odvedi na Avalu. Pokazi mu spomen kosturnicu koju smo nasledili od predaka iz vremena kraljevine. Odmah pored ga odvedi da vidi Avalski toranj. Odvedi ga u toranj na ruchak. Isprichaj mu muchnu istoriju i jednog i drugog zdanja. I kako je narod bez obzira na sve poshtujuci rad svojih predaka ova zdanja sachuvao, obnovio i odrzavao. Da se sa njima hvali i prkosi varvarima u prolazu.

Srdjan

pre 5 godina

Kako se to kaze, ovi danas ne mogu ni da okrece ono sto su tzv. komunisti izgradili. Na zalost, svidjalo nam se to ili ne, to je tacno.

HanSolo

pre 5 godina

Jeste to bilo komunjarsko čudo.. Sve negativno oko komunizma.. Ali samo na balkanu takva fantastićna stvar može propadati.. Ni jedna normalna zemlja nebi to dozvolila.. To je ipak jedan iztoriski deo Bugarske.. A taj objekat je poznat u celom svetu pošto je unikatan.. Nigde nije pravljen "leteći tanjir" kao ovaj.. Samo na ovim prostorima može ovako nešto da se dozvoli..
Moglo bi da se napravi nešto od ovoga.. Ali ne.. Imam puno prijatelja u Švedskoj koji su otišli u Bugarsku samo zbog ovog objekta i ne razumu kako oni mogu da dozvole propada takvog unikatnog objekta.. A i mi smo isti sa unikatni spomenikama iz stare Juge.. Da iz tamnog komunjarskog doba ali takvih nema nigde.. Na žalost se samo to dešava na balkanu..
Vrlo žalosna prića..

Petar

pre 5 godina

@ nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

Kakav odgovor, svak cast! Htedoh da napisem nesto na temu Kurbizjea, suprematizma i estetske jednodimenzionalnosti ali kada sam procitao tvoj komentar shvatih da nemam sta dodati.
@ konzrvativac- ajde sad savremenu umetnost u sake, ima i odlicnih muzeja po Evropi, pa za par godina da pocnes za shvatas sta ti je covek napisao.

Sinko

pre 5 godina

@ 'Ruznije gradjevine od socrealistickih ne postoje.'

Ako mislite da se jeftini betonski blokovi iz pedestih, šezdesetih i sedamdesetih bitno razlikuju kod nas i na zapadu evrope grdno se varate. Skoro nema razlike između npr. nekog predgrađa Marseja, Londona i NBG-a, sve je pravljeno po Korbizjeovoj matrici "Jedinstvo stanovanja" u cilju brze i socijalno prihvatljive rekonstrukcije stanovanja posle 2. svetskog rata. S druge strane postoje mnoge važne i svetski priznate i originalne betonske građevine u stilu koji se i zvanično naziva "brutalizam". Što je najvažnije tada se mnogo gradilo, i za stanovanje i za javne potrebe.

Poznavalac

pre 5 godina

Nisu građevine ružne. To je, u to doba, bio trend svuda u arhitekturi. Problem je neodržavanje istih, javašluk i neodgovorno ponašanje prema svemu "društvenom".

Goranin

pre 5 godina

Velelepno projektovan i izgradjen objekat. Slican je tornju u Liberecu u Českoj. Pametni Česi su od sličnog objekta stvorili turističku atrakciju (nema veze sa real-socijalizmom,i to je naša istorija) izgradili uspinjaču tipa gondola, vele lep objekat i arhitektonski i hotelijerski. Balkanska nemarnost uz "lezi 'lebu da te jedem" upropašćava sve moguće.
Moj predlog pretvoriti objekat u turističke svrhe,zaposliti mnogo ljudi,povući profit. Recept jednostavan sem prenaglašene KORUPCIJE. Zato nema investicija bez obzira sto je BG u E.U.

pera kojot suvi Genije

pre 5 godina

"ruznije gradjevine od socijalistickih"

ove kvazi-kapitalisticke su mnogo bolje svakako. sto kvalitet sto istrajnost. plus sljaste i sijaju.

nnidza

pre 5 godina

Koliko samo moraš da budeš glup da dozvoliš da gradjevine iz tvoje istorije, pa makar i "crne", propadaju? Nema većih idiota nego na Balkanu...

My name is Zlatan

pre 5 godina

Video je brutalan! Jedino to sto dečko izvodi je bas recept za katastrofu ići tamo sam sa jednom baterijom i kamerom, sad je slucajno tamo bilo dosta ljudi, ali ići sam negdje u onom mraku se spotakneš crkne ti baterija i mrtav si. Sto se tice spomenika ne mogu vjerovat da su ljudi tako neposlovni! Pa ovo je vrhunska turistička znamenitost , pa unutra je u ovom stanju bilo slikanje za svatove (meni bolesno Al nebitno), objekt je fantastičan i na predivnoj lokaciji, vidik isto. Piše na ulazu “never forget the past” pa upravo zato ga i ne treba pustit da propadne. Sta god da se desilo ovo je simbol nekakvih prošlih vremena i neke ludosti tog doba, apsurdan je, ali stvaran i postojeći i veličanstven. Sto je najgore siguran sam da bi iz EU mogli izvuci lovu za obnovu, kulturna baština vamo tamo, dat mu jos neku namjenu koja je danas prihvatljiva društveno i rokaj naplaćuj ulaznice ture itd.

Cecil B. Demented

pre 5 godina

mislim da je preterana cifra od preko 300 miliona, možda zbog nepristupaćnog položaja objekta...
meni izgleda fantastično naročito zbog ploložaja i pogleda. potpuno mi je neshvatljivo da se dozvoli da ovako propadne umesto da mu se da neka svrha.
rušenje je najgluplja opcija,.

Pera Srbin

pre 5 godina

Svi drugi bi iskoristili ono što imaju, napraili tu skijaški centar ili mesto za muzičke događaje, uglavnom da ovakvu stvar novčanp iskoriste.Pa trasiranje puta do planinskog vrha je koštalo milione, građevina boga pitaj koliko i sve to odbaciš tek onako. Balkanci ostaju Balkanci, takvi smo svi južno od Mađarske i Slovenije..

Tamo neko preko grane

pre 5 godina

U Nemackoj nemci na hitlerovim gradjevinama zaradjuju brdo para, sredjeno za turiste. A mi sve iz doba komunizma unistavamo iz nekih principa, umesto da zaradimo nesto na svemu tome, svako bi dosao da poseti te gradjevine.

čekić

pre 5 godina

Dajte reportažu o Domu Revolucije u Nikšiću. Sablasna građevina u centru grada čija je izgradnja stopirana 1989. Površina je blizu 30.000 m2, od čega su pola katakombe ukopane pod zemljom u kojima je do sada stradalo na desetine ljudi.

Posmatrač

pre 5 godina

Renovirati i iskoristiti svu prednost situacije. Od istorijske pozadine do geografskog položaja i lepote pogleda i napraviti turističku atrakciju.

Misko

pre 5 godina

Ha, prvi utisak na ovim snimcima iz daljine - sleteo svemirski brod, dosli mali zeleni. Drugi utisak na platou ispred - imamo i mi ovo isto na vrhu Geneksove kule. Zanimljiva, mada ne vrlo topla i humana arhitektura.

mesar

pre 5 godina

Još gore izgleda napuštena novogradnja do pola izgrađene zgrade u Sremskoj Mitrovici i to u centru grada u ul.Šećer Sokak koja stoji već 10+ godina i u kojoj sam na žalost kupio stan u koji se nikad neću useliti....Investitor prevarant prodao stanove u izgradnji i slobodan se šeta gradom ne može mu niko ništa blizak svakoj Vlasti.