London - 11 stvari koje definitivno niste znali

Koliko god se Angela Merkel trudila da Berlin postane prestonica Evrope, tu titulu i dalje uverljivo drži London, državno i finansijsko središte Velike Britanije, i dom najpoznatije kraljevske porodice na svetu. Mnogo toga o Londonu je dobro poznato i onima kojima geografija i putovanja i nisu bas u krvi, ali mi znamo i još neke detalje...

Dnevnik.hr
Pošaljite komentar
 1. Volim London. Nadam se da cu ga jos koji put videti.
  (Bojan, 9. oktobar 2014 02:16)

  # Link komentara

 2. Zanimljiv detalj koji sam video u Londonu - veliki stubovi na kojima (neupecatljivo i bledo) pise zahvalnost za 8 miliona (!) poginulih "dobrovoljaca" koji su ratovali za UK sirom sveta u raznim ratovima. Po mom skromnom misljenju, Englezi (a samim tim i London) su to sto jesu zbog svog geografskog polozaja (slabo ko ih je mogao napadati jer su na kraju evrope i odvojeni) i zbog svog umeca da vladaju drugima i konstantno izazivaju konflikte sirom sveta, podalje od svog UK-a
  (Igor, 9. oktobar 2014 01:59)

  # Link komentara

 3. Po nekom starom zakonu trudnica ima pravo da ako joj se pripiski trazi od bobija kapu da u nju vrsi malu nuzdu :)
  (ice9, 8. oktobar 2014 21:03)

  # Link komentara

 4. Neko pominje prodaju London bridge-a... Jeste da su ga prodali, jer nije više mogao da izdrži povećan obim saobraćaja, ali da ne bude zabune, ne radi se o TOWER BRIDGE-u, što su i mnogi na Zapadu pomislili kad su čuli vesti prodaji londonskog mosta.

  Što se tiče Sitija, London City je nekada bio finansijski centar sveta, a i danas je među prvih 10, i čak ni kraljica neće da dira njegov više ceremonijalan "suverenitet", jer taj isti City u kombinaciji sa britanskim zakonima poštovanja privatne svojine privukli su na desetine milijardera iz Istočne Evrope (samo Abramovič je doneo oko 12 milijardi dolara).

  Gde bi nama bio kraj kad bi se nekoliko milijardera doselilo u Beograd i počelo da ulaže u ekonomiju, privredu, sport...
  Ali ne, mi ćemo više da se bavimo time da li je neko do milijardi došao pošteno ili nepošten, a za to vreme drugi prihvataju ekonomske "izbeglice" iz Rusije i drugih okolnih zemalja sa njihovim milijardama, i sad mi treba sa takvima da se takmičimo na slobodnom tržištu.

  Na žalost, sve više ćemo da zaostajemo ako ovde ne počne da se poštuje privatna svojina (naravno, pod uslovom da je legalno stečena, što znači da ne postoje dokazi da je stečena prevarom i drugim nezakonitim radnjama), a narod ne krene da unapređuje sebe i popravlja svoje navike i ponašanje umesto da se bavi tuđim poslom i tuđim problemima.


  Mi čak ni restituciju nismo odradili, nego i dalje prodajemo objekte koji su nekad nacionalizovani, iako su pravni naslednici živi...
  (Veliki brat, 8. oktobar 2014 20:14)

  # Link komentara

 5. meni sve ovo zvuci prilicno glupo
  (asterix, 8. oktobar 2014 18:06)

  # Link komentara

 6. City je 'square mile', i mozda najinteresantnije, imaju svoju policiju, City of London Police. Patrolna vozila su im drugacije obelezena, kao i uniforme i grbovi. Za ostatak Londona, odgovoran je Metropolitan Police. A to, koliko im je policija obrazovana i kulturna, zaista ne mogu da vam opisem. I pored toga, svakodnevno trpi kritike, kao sto i treba u normalnom drustvu, i u stalnom procesu je reformi. Najveci problem policije, jeste nedostatak clanova iz drugih etnickih manjina. U Londonu se govori preko 200 razlicitih jezika, i slobodno se moze reci da pripadnici svih nacija na svetu, zive u Londonu. Takvo stanje se ne moze naci i u policiji, a trebalo bi, bar u nekoj granici. Svesni su da je to problem.
  (Dejan, 8. oktobar 2014 14:55)

  # Link komentara

 7. aleks@ a Moskva i Hong Kong?
  (Kowalski, 8. oktobar 2014 13:18)

  # Link komentara

 8. pa ove stvari su definitivno nebitne
  baš me briga za lisice ili čime jedan od g-načelnika dolazi na posao
  moš mislit
  (tobi, 8. oktobar 2014 12:12)

  # Link komentara

 9. London nema Blok 45.
  Neverovatno ali istinito.
  (pjankovic, 8. oktobar 2014 11:19)

  # Link komentara

 10. Znao sam za city of London, i moze jos svasta da se kaze za to..
  (Nikola, 8. oktobar 2014 10:13)

  # Link komentara

 11. Big Ben postoji. U njega udara manje zvono a sam Big Ben je 13 tona težak.
  City nije 2 km nego 1 square mile.
  Niste napisali ništa u vezi London Bridge. Koji je sagrađen od rimljana a koji je prodan za 2 mil dolara i nalazi se u Arizoni (to je originalni) a sadašnji je sagrađen uz pomoć žena u 2ww ispod budžeta i prije datog roka.
  ima ti jos dosta al mi se ne da pisati.
  (budimir trajkovic, 8. oktobar 2014 10:11)

  # Link komentara

 12. Sjajan grad do duse ima dosta ljudi i turista ali generalno meni je bio strava :)
  (ice9, 8. oktobar 2014 09:51)

  # Link komentara

 13. U stvari, Big Ben ima 5 imena. Kao sto stoji u tekstu, ovaj, najpoznatiji naziv je po imenu zvona (kasnije zamenjenom) u samom tornju, cije je, zvanicno ime bilo The clock tower - Satna kula. Koristi se jos naziv St.Stephan' tower (netacan naziv, jer je to ime jednog, manjeg tornja u sastavu zgrade). Lokalci ga zovu i East tower (Istocni toranj). Zvanicno ime je, od 2012. godine Elizabeth tower. U cast jubileja kraljice.
  (namcor, 8. oktobar 2014 09:46)

  # Link komentara

 14. Svidja mi se prva recenica u clanku. Kakva Nemacka, kakav Berlin?


  Postoje samo tri velika grada na ovom svetu: New York, Tokyo i London. Po mom misljenju London je najbolji ali moze se debatovati sa fanovima New Yorka.
  (Aleks, 8. oktobar 2014 09:27)

  # Link komentara

 15. strava, bas bzvz sto nam treba viza za VB.
  (pera, 8. oktobar 2014 09:26)

  # Link komentara

 16. Pošto sam znao većinu, da li dobijam neku nagradu?*sarkazam*
  (boća, 8. oktobar 2014 09:18)

  # Link komentara

 17. Sve smo to znali, kao sto znamo i da reč "definitivno" u srpskom jeziku nije ništa drugo nego sinonim reči "konačno", pa je, shodno tome, naslov "stvari koje definitivno niste znali" besmislen. Dosta s tim bukvalnim prevođenjem engleskih reči i njihovim neumesnim unošenjem u srpski jezik. Je l' ovo sme da se objavi?
  (jelena, 8. oktobar 2014 09:16)

  # Link komentara