Komunistički spomenici kao iz budućnosti

Postoje stotine spomenika razbacanih po brdima, ruralnim i zaboravljenim predelima na području bivše Jugoslavije. Nekada su bili svedočanstva hrabrih ljudi, dece, vojnih veterana, patriota i narikača koje su izgubile porodice u Drugom svetskom ratu, a sada su veoma retko posećeni.

Pošaljite komentar
 1. Mnogo bitnije spomenike tog vremena imamo u svakom selu u bivšoj Jugoslaviji. Iako su građeni monumentalni spomenici bilo je prostora i da svako selo dobije svoj Dom kulture. Iako su mnogi od njih sada polusrušeni, iznajmljeni za magacine, poljoprivredne apoteke, prodavnice stočne hrane, mešovite robe itd.... ostaju kao nemi svedoci vremena u kojem je kultura bila dostupna svima. Sada nemamo ni domove kulture niti one koji bi nešto u njima organizovali, ni bioskope, ni pozorišta po mnogim gradovima ali imamo nacionalne frekvencije sa "zvezdama" ovog i onog.... Kakva nam kultura takve nam i zvezde koje ni ne zasijaju tako da ne mogu ni da se ugase. Zvezde onih vremena jednom su zasijale i nikada se ne gase. Svi znamo i Djordja Marjanovića, Pavla Vujisića, Tomu Zdravkovića, Miću Orlovića, Pepija Lakovića, Rašu Popova... A koje su to zvezde današnjice?
  (Dusan, 18. maj 2017 09:55)

  # Link komentara

 2. @Saboter
  Niko te ne tera, idi gledaj Ravnu Goru. Malo da bacimo jagnje na ražanj, pa malo rakije i gibanice, noge na sto, a mogli bi i nešto da zapevamo...

  Svaka ptica svome jatu, kažu moji iz Hercegovine. Svako se identifikuje sa sebi sličnima. Mene ne plaše ovi spomenici, naprotiv, ja sam ponosan, tužan, ali ponosan što ispode nekih od njih leže kosti mojih predaka. Mog ujaka, mojih rođaka iz mostarskog bataljona treće udarne divizije, tamo dole pored hladne Sutjeske. Poginuli u svojim dvadesetim godina, golobradi...
  Slava heorijma! Slava partizanima!
  (alexwolf, 19. novembar 2013 12:44)

  # Link komentara

 3. „ Rođena zemljo jesi li znala?
  Tu je pogino bataljon ceo...
  Crvena krv je procvetala
  kroz snežni pokrov hladan i beo.

  Noću je i to zavejo vetar.
  Ipak na jugu... vojska korača...
  Pao je četrnaesti kilometar,
  al` nikad neće
  Kadinjača.“
  (sadas, 18. novembar 2013 15:15)

  # Link komentara

 4. Mi smo smešan i primitivan narod koji baulja po ostacima jedne napredne vanzemaljske civilizacije zvane SFRJ.
  (SIlvester, 18. novembar 2013 10:00)

  # Link komentara

 5. Nedostaju "Slomljena krila" iz kragujevačkih Šumarica, povodom 21.10.1941. i streljana koje su izveli Nemci.
  [link]

  [link]
  (Martin, 18. novembar 2013 09:54)

  # Link komentara

 6. Predlazem da B92 skupi od vernih citalaca sve slike spomenika a citaoci da pregalacki posalju svoje radove. Danas svi imamo digitalce pa da se bacimo na umetnicki rad. onda da se objavi foto edicija u znak secanja na izginule i mnoge nepoznate heroje koji su dali svoje zivote za slobodu. jeste da su komunisti pravili ove spomenike ali u tome ne mozemo traziti zamerke, naprotiv. Ako nista drugo, treba im odati priznanje za moralni otklon prema zrtvama tragicnih dogadjaja iz DSR.
  Ne zaboravite da su ovi spomenici i izvanredno svedocanstvo ali i snazan umetnicki prikaz koji budi na patriotizam i covekoljublje.Tu bar ne smemo imati razlika u misljenju.
  (marko st., 19. jun 2013 17:52)

  # Link komentara

 7. Setih se pesme;Sve ce to o mila moja prekriti snegovi,ruzmarin i sas.
  (Dragan Pavlović, 19. jun 2013 17:43)

  # Link komentara

 8. To sto im je znacaj nestao sa porazom ideje socijalizma govori mnogo o dogadjajima koje su obelezavali. Iz ove perspektive spomenici izgledaju kao ogromno bacanje para. Nesto kao Zeljeva i drugi vojni objekti (za koje se sada moze reci da su i sami spomenici). Da su te pare trosili na infrastrukturu de bi nam bio kraj.
  (mr.key, 19. jun 2013 15:11)

  # Link komentara

 9. moji dedovi su bili anti-komunisti, ali su bili u partizanima, zato sto su partizani omogucili opstanak naroda. To je cela sustina nacionalnog pokreta partizana. Moj pradeda je bio kapitalista, poklonio je svom selu skolu i crkvu,a njegov sin, deda je voleo kralja, i kapitalizam a nije voleo Tita, iako je bio u partizanima.
  (seljadin, 19. jun 2013 13:42)

  # Link komentara

 10. Фасцинантно!!!! Барем је део новца од кредита уложен у уметност. Пошто је део од инфраструктуре бомбардован. Мислим да ће да дође време и ти споменици ће да се одржавају и обилазе.
  (Ђорђе, 13. maj 2011 15:52)

  # Link komentara

 11. Ako poštujemo svoje mrtve i nas će poštovati.

  Ovo je mudra japanska misao!!!
  (E srbi, Srbi, 5. maj 2011 17:55)

  # Link komentara

 12. Na žalost, istina je da su mnogi napušteni, zapušteni i ruinirani (naročito jezivo izgleda onaj na Petrovoj Gori - prva fotografija) Međutim, sa druge strane ima i svetlih primera, naročito u Sloveniji ali i u Makedoniji gde se do čuvenog "Makedonijuma" drži a on se smatra čak i simbolom čitave nacije i države.
  U anketi jednog domaćeg travel portala izabran je za vizuelni simbol ove zemlje po čemu je urađena i njegova ilustracija [link]/
  (Miroslav, 3. maj 2011 23:55)

  # Link komentara

 13. (Dlm!, 2. maj 2011 23:06)

  Nemoj molim te da mi soliš pamet o učestvovanju Srba u Drugom svetskom ratu. Iz Loznice sam i maltene na svakom koraku možeš naći neku spomen ploču gde su izginuli partizani ili su streljani civili. Uostalom, ceo ovaj kraj je natopljen krvlju, od Prvog srpskog ustanka pa sve do Drugog svetskog rata. Mogao bih da ti nabrajam pola sata o svim okolnim bitkama počevši od Boja na Loznici protiv Turaka. Isto tako, nisam zaslepljen niti mi je komunistički ispran mozak jer ono što ti i verovatno 90% ljudi u Srbiji ne zna jeste da je Loznica bila PRVI oslobođeni grad nakon okupacije u čitavoj Evropi i to od strane četnika, na čelu sa Veselinom Misitom, ali samo na kratko. U Loznici postoji i njegova bista, ali naravno da se o ovom događaju nije učilo u školama, niti je o tome pisano jer su istoriju pisali komunisti, pa svi znamo da je "prva puška pukla" u Stolicama.
  Što se mene tiče i ti lupaš jer ne poznaješ dovoljno istoriju ako tvrdiš da su Srbi statirali do 1943. Evo ti link, opet se radi o događaju iz mog kraja i još jedan spomenik:
  [link]

  Voleo bih da svoje tvrdnje potkrepiš dokazima. Odnosno, to i ne možeš jer tvoja teorija zahteva brisanje dokaza.
  Toliko.
  (Mrkva, 3. maj 2011 23:01)

  # Link komentara

 14. Trebao je da u spisak spomenika uvrsti i prostu ali moćnu kompoziciju od 26 stena u Matića poljani u Gorskom kotaru. Kamenje formira kolonu u znak sećanja na 26 partizana koji su se smrzli u maršu '44. godine.

  Zatim tu je partizansko groblje u Mostaru koje je projektovao Bogdan Bogdanović, pa na Iriškom vencu...
  (Zlatan, 3. maj 2011 13:12)

  # Link komentara

 15. Лепи Споменици, они представљају симбол отпора фашизму!
  Француска,Русија и друге озбиљне земље се диче и поносе својим споменицима из разних периода, па и из периода анти-фашистичке борбе!
  Поштују праве вредности, и одржавају споменике , данашње власти нити желе да подигну неки споменик , нити нормално одржавају постојеће.
  И у Београду , престоници, велики број споменика се неадекватно одржава, рецимо Вечни Пламен(који је у мраку и угашен) у парку пријатељства код Ушћа на Новом Београду, или Обелиск(несврстани) код бранковог моста у старом делу Бг., споменик Карађорђу код карађорђевог парка (неосветљен),итд.
  (Шумадинац, 3. maj 2011 01:32)

  # Link komentara

 16. Imam dovoljno godina, pa sam uspeo sa školom da obiđem većinu ovih spomenika. Bio sam u pubertetu, i nisam baš bio primeran pionir i omladinac (poslednja generacija), i te stvari me nisu zanimale, ali sada sam zahvalan što sam uspeo sve to da vidim.
  A za ove što umeju samo da ruše, pitanje:
  Ne računajući kafanu u susednom selu, da li ste otputovali negde iz svog sela? Da li ste stvorili nešto u životu? Naravno da niste. Zato i jeste takvi kakvi ste.
  (Ja, poslednji Mohikanac, sa početka sedamdesetih, 3. maj 2011 00:27)

  # Link komentara

 17. Ranije smo u srednjoj školi išli na ekskurzije i obilazili sve ove spomenike i još dosta njih što nisu prikazani. Doba bivše Jugoslavije. To treba videti i treba čuti priču za svaki. Planiram ponovo sve da ih obiđem... jer oni nisu spomenici komunizma kako se pogrešno tumači, to su spomenici ljudima koji su masovno poginuli braneći svoju zemlju.
  (Srednjak, 3. maj 2011 00:18)

  # Link komentara

 18. Zasto svi spomenici gde je vladala "diktatura proleterijata"
  izgledaju isto ruzno,odbojno i masivno groteskno?
  (Vajar, 2. maj 2011 23:48)

  # Link komentara

 19. @Mrkva
  Nije kulturno da govoris nekom da lupa,a da i ne znas tu osobu,ali to govori o tebi.
  Podatak da je 90% Srba bilo u partizanima je glupost,uostalom pitaj J.Kapicica koji to potvrdjuje? Centralna Srbija,Beograd,Dalmacija,Crna G., Hercegovina,Lika,Kosmet i jos neki prostori nastanjeni Srbima nisu znali ni da postoji komunizam,a i partizani do 1943. Vise Srba lezi pod stadionima Borca iz Cacka i Obilica nego sto ih je bilo u partizanima 1941.
  Inace nebitno sta ko mislio o komunizmu te spomenike treba cuvati i paziti,jer u krajnjem slucaju podignuti su ljudima koji su bili nevini i koji su vjerovali da ginu za slobodu,a i to je nasa istorija koju mi ne mozemo nikako ukloniti.
  (Dlm!, 2. maj 2011 23:06)

  # Link komentara

 20. Zivela sam u vremenima kada smo sa postovanjem obilazili sva ova sveta mesta, i drago mi je zbog toga.Sve sam ove spomenike videla , sem obelezja u Krusevu
  (Tanja, 2. maj 2011 21:54)

  # Link komentara

 21. he,he... kao da autor teksta želi reći kako su se nenamenski trošile pare po volji diktatora, a uz to se zauzimao izgleda i prostor za biznis... a recimo da zemlja ima najviše spomenika na svetu zar ne bi bila turistička atrakcija?
  I još nešto, komunistička ideologija nije stihijska već planska, ti spomenici još uvek imaju svoju simboliku i svaki je namenski građen, ima svoje značenje i u sebi nosi prošlost, istoriju i jasnu poruku.
  Ako ih neko ruši, onda ruši kulturu jednog vremena, što se kratko i jasno zove vandalizam.
  S druge strane postoji veliki broj spomenika iz ranije perioda, starih i po nekoliko vekova, pa se opet ne održavaju i ne posećuju. Stvar ukusa, vaspitanja i obrazovanja. Da smo tradicionalisti po prirodi ne bi se tako ophodili prema sopstvenoj kulturi, jer mi smo naslednici tih što su sanjali komunizam. Dobro ili loše, nasleđe je sviju nas.
  (Josip, 2. maj 2011 21:29)

  # Link komentara

 22. Ovi Spomenici odlicno izgledaju i simbol su otpora fasizmu.
  Ne znam cemu sprdnja, danasnje vlasti ne da nebi znali da podignu Spomenik poginulim Srbima u proteklim ratovima, nego ne znaju da odrzavaju postojece Spomenike.
  Da smo normalna zelja postojece spomenike i spomenicke komplekse bi valjano cuvali i prezentovali posetiocima domacim i stranim, ti su Spomenici nama na Ponos!
  (Vasja, 2. maj 2011 21:10)

  # Link komentara

 23. Na ove spomenike treba gledati kao na legat borbe i pobede nad fasizmom a ne velicanje komunizma.
  Kad to shvatimo, spomenici ce sijati starim sjajem!
  (Marko82, 2. maj 2011 21:03)

  # Link komentara

 24. Jesu, Srbi, najviše izginuli u drugom svetskom ratu. Suština spomenika je sećanje. Na bitku, na ideale, na žrtve koje su utkane u bolju budućnost. šta simbolizuju svi ovi komunistički spomenici? Pranje istorije u kojoj treba da se budućim naraštajima pokaže kako je dobro da se strelja 100 za jednoga, kako je opravdano da se ruši Pakt 27. marta, kako treba verovati boljševičkoj ideologiji da je ruski klip kukuruza težak 100. kilograma, da ruska krava daje 300. litara mleka dnevno, da je budućnost u kolhozima i sovhozima, da je imovina najbezbednija ako je ničija...Mi danas u duhovnoj i mentalnoj vertikali žanjemo plodove naših zabluda. I logičan sled događaja je da smo lider u regionu sa najmanjim platama, najvećom inflacijom, najviše nezaposlenih, najviše gladnih, najmanjim brojem visokoobrazovanih, najvećom pljačkom i korupcijom...Ovaj sistem danas je na temeljima laži, obmana, pljačke, otimačine, neobeleženim grobovima nevino pobijenih posle drugog svetskog rata. I kao takav nema budućnost...A, ni mi zajedno sa njim.
  (Iza Brda, 2. maj 2011 20:52)

  # Link komentara

 25. Dobro je da je neka prosla generacija nesto ostavila, jer ova sadasnja ce sve da strpa u ...
  (Samo pljacka, 2. maj 2011 20:38)

  # Link komentara

 26. meni su ovi spomenici prelijepi!!!
  (pg, 2. maj 2011 20:37)

  # Link komentara

 27. Stvarno su zakon. Veći dio nikad dosad nisam vidio, niti sam čuo za njih, a sad mi dođe da ih odem pogledati uživo.
  (Noubadi VelNoun, 2. maj 2011 20:11)

  # Link komentara

 28. "Nekada su bili svedočanstva hrabrih ljudi, dece, vojnih veterana, patriota i narikača koje su izgubile porodice u Drugom svetskom ratu, a sada su veoma retko posećeni"

  a sada su veoma retko posećeni.... Jasenovac i Nis nisu retko poseceni, naprotiv i ne treba ih stavljati u isti kos sa spomenicima laznim herojima i laznim mucenicima.
  A sto su ovi ostali retko poseceni, to dovoljno govori i o onima koji su ih zidali i onima koji su nas terali da ih obilazimo. Ni oni ih vise ne obilaze, stavise, da im slike nisu objavljene na vasem sajtu verovatno ih se ne bi ni setili. Ali da ostave hvaospevne komentare diktatoru i diktaturi, to znaju. Dinamit, da ne plase postenu decu
  (Saboter, 2. maj 2011 20:06)

  # Link komentara

 29. @Iza Brda

  ti bi se dobro sporazumjeo s ovim ustašama ovdje kod nas koji su uništili hiljade spomenika i spomen-tabli. valjda su bili ljuti što ih je podsjećalo na njihove zločine i poraz iz 2.svjetskog rata. možeš reći šta hoćeš o komunizmu, ali tvoja jedina ideologija je dinamit.
  (Istrijan, 2. maj 2011 20:04)

  # Link komentara

 30. Slava svim palim sinovima Petrove Gore i Korduna,narodu koga vise nema.Mali je taj spomenik...
  (8.kordunaska, 2. maj 2011 19:27)

  # Link komentara

 31. Pa ovi "experti" sto nama vladaju nisu u stanju da okrece sto su Titove komunjare napravile, ne mogu most, put da naprave, a ne ovakve spomenike!! Zakljucak: drug Mrka je bio los pionir!! Nije pazljivo slusao na casu i sada nas sve to kosta!! A ova komunisticka deca Tadic, Dinkic, Draskovic, Canak i ostali nisu ocevima ni cipele da ciste!! Smrt fasizmu!!!
  (Ludi Milojko, 2. maj 2011 19:23)

  # Link komentara

 32. Nisam video uživo nijedan od ovih spomenika, ali bih voleo.
  Postoji na Fruškoj Gori nešto slično - Kraljeva stolica,
  kad god stojim pred nečim tako monumentalnim, naježim se.
  Ogroman kamen koji je ljudska ruka oblikovala, zapitam se -kako?
  Mermer i bronza koji zarastaju u korov. Jednostavno, kao iz Gospodara prstenova, oseti se duh starog, moćnog vremena.
  Uvek će me više zanimati to vreme nego ovo današnje, od kojeg će nam za 50 godina ostati....šta? Čuvajte spomenike.
  (Fibonacci, 2. maj 2011 19:18)

  # Link komentara

 33. Spomenici su prelepi. Neko pametan bi od ovoga napravio knjigu fotografija ili turističku turu. Trebalo bi još ovakvih slika i primera navesti.
  (milos, 2. maj 2011 19:06)

  # Link komentara

 34. Fantasticne fotografije.
  Steta sto smo toliko degradirali pa spomenici proslih desavanja deluju futuristicki ali to nam je doneo kapitalizam.
  Meni, licno, su spomenici vezani za II svetski rat mnogo lepsi nego ove neocrkve i neomanastiri koji se sad podizu u Srbiji i koji sire pravoslavni fundamentalizam. Pogledajte te fotografije kako deluju "mocno". Pre par godina bio sam u Kijevu i obisao njihove spomenike iz komunisticke proslosti, tako grandiozno i velicanstveno, istina da se ne odrzavaju bas kako treba ali ni priblizno nisu zapostavljeni kao ovi nasi. Kako smo krenuli ispasce da mi Srbi, nismo ni ucestvovali u drugom svetskom ratu, sudeci po tome kakav odnos imamo prema nasoj istoriji. Ili ce nam mozda dokaz da smo ucestvovali u ratu na pogresnoj strani biti jedna drvena stracara na ravnoj gori?
  (jugo, 2. maj 2011 18:56)

  # Link komentara

 35. Ipak je antifasizam bio jedan veliki pokret a socijalizam je ucinio dosta za ovu zemlju nakon rata. Zasto i kako smo stigli do ovoga, trebamo pitati sami sebe, jer imali smo i mi uslove da budemo pametniji od ostale brace u bivsoj nam drzavi.

  Sada nam treba vise obrazovanja i manje kukanja nad sudbinom. Ako japanci svoju decu u skoli uce da su uzasno siromasni i da moraju mnogo da rade, mozemo i mi. U medjuvremeno, kao i oni, cini mi se da trebamo vise postovati i prihvatiti nasu proslost. A ovi spomenici jesu i te kako veliki deo iste.

  Pozdrav svim ljudima dobre volje i zelje za bolje sutra.
  (Frijol, 2. maj 2011 18:43)

  # Link komentara

 36. Petrova mi Gora mati,
  suho lisce krevet moj
  iz nje krecem svakog dana
  u krvavi teski boj...
  (Dr.Marija Slezinger, 2. maj 2011 18:28)

  # Link komentara

 37. Spomenik na slici iz Kruseva je izgradjen u komunistickom periodu ali nije posvecen komunistima nego Ilindenskom ustanku i u tom spomeniku je grob od Nikola Karev koji je bio predsednik Krusevske republike.
  (Iz Makedonije, 2. maj 2011 18:24)

  # Link komentara

 38. Idite u Rusiju neznalice pa pogledajte kako Rusija koja danas nije komunistička, čuva spomenike iz tog perioda. Bez obzira na to kakva su bila vremena i ideologije, ljudi su ginuli u raznim ratovima i to su spomenici koji su pre svega podignuti ljudima-žrtvama.
  (Siniša, 2. maj 2011 18:22)

  # Link komentara

 39. @iza brda

  veliko ti hvala sto dokazujes da nisu samo Talibani bezumni kad su srusili Bamiyanske statue Bude iz samo njima, a kako stoje stvari i ljudima poput tebe, znanih razloga

  ili mozda treba uraditi isto kao izvesni ljudi koji zive zapadno od nas pa promeniti spisak poginulih iz WWII spiskom poginulih u ratovima od 1991. na ovamo, na identicnom spomeniku
  plitko sine, jaaaako plitko ...
  (razumomir, 2. maj 2011 18:12)

  # Link komentara

 40. Jos uvjek se sjecam svoje partizanske kape na kojoj pise petrrova gora.
  (Juga uvjek u sjecanju., 2. maj 2011 18:09)

  # Link komentara

 41. Dokaz da prava umetnost nadživljava ideološke odrednice. Naravno, u doba komunizma, puno je bilo i klasičnih soc-realističkih spomenika, punih predramatizovane patetike, čija je snaga sada iščilela zajedno sa ideologijom koja joj je davala potporu. Ali primeri koji su ovde dati nose u sebi neku iskonsku snagu i izražajnost, koja najmanje dolazi od puke veličine.
  Možemo da polemišemo o svemu, ali ostaje činjenica da je stvaralaštvo ove vrste u SFRJ posedovalo identitet u meri u kojoj ga danas nećemo naći. Sada smo se u svim ex-yu republikama, barem kada su u pitanju krupni poduhvati memorijalne umetnosti, zagubili u nekritičkom kopiranju tzv ''nacionalnog kulturnog nasleđa'', u nerezonskom strahu od promena i budućnosti.
  (Nenad, 2. maj 2011 18:04)

  # Link komentara

 42. Ovaj tekst pogresno tvrdi da su spomenici izgubili smisao koji su imali. Najpre, nisu svi spomenici isti, ali oni koji su na mestima stradanja hiljada ljudi nikada ne mogu izgubiti smisao. Osim ako ovaj narod zaboravi sopstvenu istoriju. A narod koji se odrice sopstvene istorije, pitanje je kakvu ce buducnost imati.
  Sumarice, Mrakovica na Kozari, Bubanj kod Nisa (tri pesnice) su primeri gde itekako ima smisla cuvati secanje. Tu istorijski nema dileme sta se dogodilo i njihovo odrzavanje i upotreba za recimo casove istorije, ne bi trebalo da bude stvar politike i stranaka.
  (baca, 2. maj 2011 17:34)

  # Link komentara

 43. ovi spomenici u krushevu i nishu su fenomenalni.
  a ovaj lik shto bi ih razneo dinamitom... - to je jedan klasichan primerak balkanoidskog rushitelja, koji ce pre svega srushiti ono shto je bilo pre njega, a onda nad rushevinama kukati i kriviti druge shto nema ni jednu ideju koja bi se ticala njegove buducnosti.
  (Joca, 2. maj 2011 17:32)

  # Link komentara

 44. Pitajte se, ljudi, kakvi su srpski spomenici po Makedoniji? Kumanovo, Kajmakčalan...
  Mi pričamo o lažnim spomenicima, lažne borbe, čiju su istoriju falsifikovali dobro plaćeni titovi istoričari, a spomenike podigli propale arhitekte. Sve to treba dinamitom....
  (Iza Brda, 2. maj 2011 15:23)

  Ne lupaj. Srba je u partizanima bilo 90% po svim podacima i ovi spomenici i jesu podignuti Srbima, ako ćemo realno. Bili smo komunistička zemlja, naravno da je jasan uticaj Rusije jer su i oni gradili ovakve futurističke spomenike, a neki ruski su prava remek dela. Lepo od tebe što bi spomenik u Jasenovcu digao dinamitom, to te čini pravim patriotom. Zapravo, ne mogu ni da se spustim na taj nivo i da razumem čoveka koji se oseća ugroženim od spomenika, pa bi da ga uništi.
  (Mrkva, 2. maj 2011 17:30)

  # Link komentara

 45. Ovo je fantastično, od svih ovih, ja sam sa svojih 26 godina upoznat samo sa jednim spomenikom, ostale prvi put vidim.. Bez obzira na simboliku smatram da su skulpture predivne, i takodje smatram da je sve to deo naše istorije, pa kakva god bila, deo je nas i kao takva ne treba da se zaboravi
  (davor, 2. maj 2011 17:30)

  # Link komentara

 46. Spomenik na Tjentištu je nezaboravan. Nalazi se na predivnom mestu i stvarno ostavlja jak utisak na posetioca.
  (gaara, 2. maj 2011 17:22)

  # Link komentara

 47. Pa oni i jesu iz buducnosti. Na zalost, mi smo se vratili u preko 100 godina star i nazadni kapitalizam, zato i jesmo u takvom zaostatku za svetom.
  Zato nama Kinezi grade po zemlji, a ne mi po Kini (kao sto smo nekada u Iraku i Libiji).
  (Nindza, 2. maj 2011 17:19)

  # Link komentara

 48. Komunizam i jeste buducnost.
  (Drevni mudrac, 2. maj 2011 17:17)

  # Link komentara

 49. @ Iza Brda
  Ajde malo razmisli da li ceo svet laze ukljucujuci veliku vecinu SRPSKIH istoricara, te nemacki, saveznicki i ruski istoricari? To sto se nasi spomenici u Makedoniji raspadaju nisu krivi ni makedonci ni Tito i komunisti ni falsifikatori vec kao i za sve svoje nedace mi sami. Nama Makedonija ne brani da gradimo i odrzavamo spomenike a to sto ne odrzavamo ni te ni ove "komunisticke" (tj spomenike palim u II Svetskom Ratu) ide na nasu dusu jer najvise je nasih predaka tu ginulo pa svidelo se to tebi ili ne.
  (Dragomir, 2. maj 2011 17:04)

  # Link komentara

 50. Nisu to spomenici iz buducnosti vec se srbija zadnjih 20 godina vraca u proslost svim silama..na kraju ce zavrsiti u srednjem veku.I nisu samo ti spomenici zapusteni..cela srbija van Bga je zapustena zadnjih 20 godina i polako zarasta u korov.
  (Nikola, 2. maj 2011 16:52)

  # Link komentara

 51. Još samo jedan dokaz da su zemlja i društvo u procesu degradacije i osipanja, a da je jedan notorni komunizam bio progresivniji i plodniji od ove feudalne anarhije koju imamo danas.
  (Đuro, 2. maj 2011 16:49)

  # Link komentara

 52. Pitajte se, ljudi, kakvi su srpski spomenici po Makedoniji? Kumanovo, Kajmakčalan...

  Mi pričamo o lažnim spomenicima, lažne borbe, čiju su istoriju falsifikovali dobro plaćeni titovi istoričari, a spomenike podigli propale arhitekte. Sve to treba dinamitom....
  (Iza Brda, 2. maj 2011 15:23)

  # Link komentara

 53. Secam se ekskurzija iz osnovne skole tzv. "stazama NOB-a".
  Crvene marame, zagusljivi autobusi, krivine, dosadne ceremonije.
  Izgradjene dosta vremena nakon istorijskih dogadjaja u modernistickom stilu apsolutno odudaraju od sustine i da nije napomene autora tesko bi se moglo znati sta ih povezuje sa nekim dogadjajem.
  (Deki, 2. maj 2011 15:19)

  # Link komentara