Ponedeljak, 02.05.2011.

12:52

Komunistički spomenici kao iz budućnosti

Izvor: B92

Komunistièki spomenici kao iz buduænosti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Dusan

pre 6 godina

Mnogo bitnije spomenike tog vremena imamo u svakom selu u bivšoj Jugoslaviji. Iako su građeni monumentalni spomenici bilo je prostora i da svako selo dobije svoj Dom kulture. Iako su mnogi od njih sada polusrušeni, iznajmljeni za magacine, poljoprivredne apoteke, prodavnice stočne hrane, mešovite robe itd.... ostaju kao nemi svedoci vremena u kojem je kultura bila dostupna svima. Sada nemamo ni domove kulture niti one koji bi nešto u njima organizovali, ni bioskope, ni pozorišta po mnogim gradovima ali imamo nacionalne frekvencije sa "zvezdama" ovog i onog.... Kakva nam kultura takve nam i zvezde koje ni ne zasijaju tako da ne mogu ni da se ugase. Zvezde onih vremena jednom su zasijale i nikada se ne gase. Svi znamo i Djordja Marjanovića, Pavla Vujisića, Tomu Zdravkovića, Miću Orlovića, Pepija Lakovića, Rašu Popova... A koje su to zvezde današnjice?

alexwolf

pre 10 godina

@Saboter
Niko te ne tera, idi gledaj Ravnu Goru. Malo da bacimo jagnje na ražanj, pa malo rakije i gibanice, noge na sto, a mogli bi i nešto da zapevamo...

Svaka ptica svome jatu, kažu moji iz Hercegovine. Svako se identifikuje sa sebi sličnima. Mene ne plaše ovi spomenici, naprotiv, ja sam ponosan, tužan, ali ponosan što ispode nekih od njih leže kosti mojih predaka. Mog ujaka, mojih rođaka iz mostarskog bataljona treće udarne divizije, tamo dole pored hladne Sutjeske. Poginuli u svojim dvadesetim godina, golobradi...
Slava heorijma! Slava partizanima!

sadas

pre 10 godina

„ Rođena zemljo jesi li znala?
Tu je pogino bataljon ceo...
Crvena krv je procvetala
kroz snežni pokrov hladan i beo.

Noću je i to zavejo vetar.
Ipak na jugu... vojska korača...
Pao je četrnaesti kilometar,
al` nikad neće
Kadinjača.“

Martin

pre 10 godina

Nedostaju "Slomljena krila" iz kragujevačkih Šumarica, povodom 21.10.1941. i streljana koje su izveli Nemci.
http://www.google.rs/imgres?imgurl=http://www.vijesti.me/slika-519x316/vijesti/u-njemackoj-izlozene-poruke-sumarica-slika-24807.jpg&imgrefurl=http://www.vijesti.me/svijet/u-njemackoj-izlozene-poruke-sumarica-clanak-14253&h=316&w=519&sz=34&tbnid=zB8cdoRawHuVSM:&tbnh=90&tbnw=148&zoom=1&usg=__sjDDNvMp3sM9FGR506MFBRHjG9w=&docid=6st0l2N4gD98GM&sa=X&ei=9dGJUrGuL8vRsgab0YG4Cw&ved=0CFEQ9QEwBg

http://www.google.rs/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Krugovi-in-Sumarice.jpg&imgrefurl=http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t%3D548940%26page%3D967&h=447&w=700&sz=62&tbnid=1SXq_37AJLhkoM:&tbnh=90&tbnw=141&zoom=1&usg=__72ZuF4uKx2u90FjWMSYjUfyhmVM=&docid=y7BtPDHGkW4HJM&sa=X&ei=9dGJUrGuL8vRsgab0YG4Cw&ved=0CE8Q9QEwBQ

marko st.

pre 10 godina

Predlazem da B92 skupi od vernih citalaca sve slike spomenika a citaoci da pregalacki posalju svoje radove. Danas svi imamo digitalce pa da se bacimo na umetnicki rad. onda da se objavi foto edicija u znak secanja na izginule i mnoge nepoznate heroje koji su dali svoje zivote za slobodu. jeste da su komunisti pravili ove spomenike ali u tome ne mozemo traziti zamerke, naprotiv. Ako nista drugo, treba im odati priznanje za moralni otklon prema zrtvama tragicnih dogadjaja iz DSR.
Ne zaboravite da su ovi spomenici i izvanredno svedocanstvo ali i snazan umetnicki prikaz koji budi na patriotizam i covekoljublje.Tu bar ne smemo imati razlika u misljenju.

mr.key

pre 10 godina

To sto im je znacaj nestao sa porazom ideje socijalizma govori mnogo o dogadjajima koje su obelezavali. Iz ove perspektive spomenici izgledaju kao ogromno bacanje para. Nesto kao Zeljeva i drugi vojni objekti (za koje se sada moze reci da su i sami spomenici). Da su te pare trosili na infrastrukturu de bi nam bio kraj.

seljadin

pre 10 godina

moji dedovi su bili anti-komunisti, ali su bili u partizanima, zato sto su partizani omogucili opstanak naroda. To je cela sustina nacionalnog pokreta partizana. Moj pradeda je bio kapitalista, poklonio je svom selu skolu i crkvu,a njegov sin, deda je voleo kralja, i kapitalizam a nije voleo Tita, iako je bio u partizanima.

Ђорђе

pre 12 godina

Фасцинантно!!!! Барем је део новца од кредита уложен у уметност. Пошто је део од инфраструктуре бомбардован. Мислим да ће да дође време и ти споменици ће да се одржавају и обилазе.

Mrkva

pre 12 godina

(Dlm!, 2. maj 2011 23:06)

Nemoj molim te da mi soliš pamet o učestvovanju Srba u Drugom svetskom ratu. Iz Loznice sam i maltene na svakom koraku možeš naći neku spomen ploču gde su izginuli partizani ili su streljani civili. Uostalom, ceo ovaj kraj je natopljen krvlju, od Prvog srpskog ustanka pa sve do Drugog svetskog rata. Mogao bih da ti nabrajam pola sata o svim okolnim bitkama počevši od Boja na Loznici protiv Turaka. Isto tako, nisam zaslepljen niti mi je komunistički ispran mozak jer ono što ti i verovatno 90% ljudi u Srbiji ne zna jeste da je Loznica bila PRVI oslobođeni grad nakon okupacije u čitavoj Evropi i to od strane četnika, na čelu sa Veselinom Misitom, ali samo na kratko. U Loznici postoji i njegova bista, ali naravno da se o ovom događaju nije učilo u školama, niti je o tome pisano jer su istoriju pisali komunisti, pa svi znamo da je "prva puška pukla" u Stolicama.
Što se mene tiče i ti lupaš jer ne poznaješ dovoljno istoriju ako tvrdiš da su Srbi statirali do 1943. Evo ti link, opet se radi o događaju iz mog kraja i još jedan spomenik:
http://www.zaprokul.org.rs/LKP/Loznica/spomen-kosturnica_i_mesto_streljanja_u_selu_dragin.html

Voleo bih da svoje tvrdnje potkrepiš dokazima. Odnosno, to i ne možeš jer tvoja teorija zahteva brisanje dokaza.
Toliko.

Miroslav

pre 12 godina

Na žalost, istina je da su mnogi napušteni, zapušteni i ruinirani (naročito jezivo izgleda onaj na Petrovoj Gori - prva fotografija) Međutim, sa druge strane ima i svetlih primera, naročito u Sloveniji ali i u Makedoniji gde se do čuvenog "Makedonijuma" drži a on se smatra čak i simbolom čitave nacije i države.
U anketi jednog domaćeg travel portala izabran je za vizuelni simbol ove zemlje po čemu je urađena i njegova ilustracija http://www.viabalkans.com/multimedija/desktop/spomenik-makedonium-krusevo/

Zlatan

pre 12 godina

Trebao je da u spisak spomenika uvrsti i prostu ali moćnu kompoziciju od 26 stena u Matića poljani u Gorskom kotaru. Kamenje formira kolonu u znak sećanja na 26 partizana koji su se smrzli u maršu '44. godine.

Zatim tu je partizansko groblje u Mostaru koje je projektovao Bogdan Bogdanović, pa na Iriškom vencu...

Шумадинац

pre 12 godina

Лепи Споменици, они представљају симбол отпора фашизму!
Француска,Русија и друге озбиљне земље се диче и поносе својим споменицима из разних периода, па и из периода анти-фашистичке борбе!
Поштују праве вредности, и одржавају споменике , данашње власти нити желе да подигну неки споменик , нити нормално одржавају постојеће.
И у Београду , престоници, велики број споменика се неадекватно одржава, рецимо Вечни Пламен(који је у мраку и угашен) у парку пријатељства код Ушћа на Новом Београду, или Обелиск(несврстани) код бранковог моста у старом делу Бг., споменик Карађорђу код карађорђевог парка (неосветљен),итд.

Srednjak

pre 12 godina

Ranije smo u srednjoj školi išli na ekskurzije i obilazili sve ove spomenike i još dosta njih što nisu prikazani. Doba bivše Jugoslavije. To treba videti i treba čuti priču za svaki. Planiram ponovo sve da ih obiđem... jer oni nisu spomenici komunizma kako se pogrešno tumači, to su spomenici ljudima koji su masovno poginuli braneći svoju zemlju.

Ja, poslednji Mohikanac, sa početka sedamdesetih

pre 12 godina

Imam dovoljno godina, pa sam uspeo sa školom da obiđem većinu ovih spomenika. Bio sam u pubertetu, i nisam baš bio primeran pionir i omladinac (poslednja generacija), i te stvari me nisu zanimale, ali sada sam zahvalan što sam uspeo sve to da vidim.
A za ove što umeju samo da ruše, pitanje:
Ne računajući kafanu u susednom selu, da li ste otputovali negde iz svog sela? Da li ste stvorili nešto u životu? Naravno da niste. Zato i jeste takvi kakvi ste.

Dlm!

pre 12 godina

@Mrkva
Nije kulturno da govoris nekom da lupa,a da i ne znas tu osobu,ali to govori o tebi.
Podatak da je 90% Srba bilo u partizanima je glupost,uostalom pitaj J.Kapicica koji to potvrdjuje? Centralna Srbija,Beograd,Dalmacija,Crna G., Hercegovina,Lika,Kosmet i jos neki prostori nastanjeni Srbima nisu znali ni da postoji komunizam,a i partizani do 1943. Vise Srba lezi pod stadionima Borca iz Cacka i Obilica nego sto ih je bilo u partizanima 1941.
Inace nebitno sta ko mislio o komunizmu te spomenike treba cuvati i paziti,jer u krajnjem slucaju podignuti su ljudima koji su bili nevini i koji su vjerovali da ginu za slobodu,a i to je nasa istorija koju mi ne mozemo nikako ukloniti.

Vasja

pre 12 godina

Ovi Spomenici odlicno izgledaju i simbol su otpora fasizmu.
Ne znam cemu sprdnja, danasnje vlasti ne da nebi znali da podignu Spomenik poginulim Srbima u proteklim ratovima, nego ne znaju da odrzavaju postojece Spomenike.
Da smo normalna zelja postojece spomenike i spomenicke komplekse bi valjano cuvali i prezentovali posetiocima domacim i stranim, ti su Spomenici nama na Ponos!

Tanja

pre 12 godina

Zivela sam u vremenima kada smo sa postovanjem obilazili sva ova sveta mesta, i drago mi je zbog toga.Sve sam ove spomenike videla , sem obelezja u Krusevu

Josip

pre 12 godina

he,he... kao da autor teksta želi reći kako su se nenamenski trošile pare po volji diktatora, a uz to se zauzimao izgleda i prostor za biznis... a recimo da zemlja ima najviše spomenika na svetu zar ne bi bila turistička atrakcija?
I još nešto, komunistička ideologija nije stihijska već planska, ti spomenici još uvek imaju svoju simboliku i svaki je namenski građen, ima svoje značenje i u sebi nosi prošlost, istoriju i jasnu poruku.
Ako ih neko ruši, onda ruši kulturu jednog vremena, što se kratko i jasno zove vandalizam.
S druge strane postoji veliki broj spomenika iz ranije perioda, starih i po nekoliko vekova, pa se opet ne održavaju i ne posećuju. Stvar ukusa, vaspitanja i obrazovanja. Da smo tradicionalisti po prirodi ne bi se tako ophodili prema sopstvenoj kulturi, jer mi smo naslednici tih što su sanjali komunizam. Dobro ili loše, nasleđe je sviju nas.

Marko82

pre 12 godina

Na ove spomenike treba gledati kao na legat borbe i pobede nad fasizmom a ne velicanje komunizma.
Kad to shvatimo, spomenici ce sijati starim sjajem!

Iza Brda

pre 12 godina

Jesu, Srbi, najviše izginuli u drugom svetskom ratu. Suština spomenika je sećanje. Na bitku, na ideale, na žrtve koje su utkane u bolju budućnost. šta simbolizuju svi ovi komunistički spomenici? Pranje istorije u kojoj treba da se budućim naraštajima pokaže kako je dobro da se strelja 100 za jednoga, kako je opravdano da se ruši Pakt 27. marta, kako treba verovati boljševičkoj ideologiji da je ruski klip kukuruza težak 100. kilograma, da ruska krava daje 300. litara mleka dnevno, da je budućnost u kolhozima i sovhozima, da je imovina najbezbednija ako je ničija...Mi danas u duhovnoj i mentalnoj vertikali žanjemo plodove naših zabluda. I logičan sled događaja je da smo lider u regionu sa najmanjim platama, najvećom inflacijom, najviše nezaposlenih, najviše gladnih, najmanjim brojem visokoobrazovanih, najvećom pljačkom i korupcijom...Ovaj sistem danas je na temeljima laži, obmana, pljačke, otimačine, neobeleženim grobovima nevino pobijenih posle drugog svetskog rata. I kao takav nema budućnost...A, ni mi zajedno sa njim.

Istrijan

pre 12 godina

@Iza Brda

ti bi se dobro sporazumjeo s ovim ustašama ovdje kod nas koji su uništili hiljade spomenika i spomen-tabli. valjda su bili ljuti što ih je podsjećalo na njihove zločine i poraz iz 2.svjetskog rata. možeš reći šta hoćeš o komunizmu, ali tvoja jedina ideologija je dinamit.

Saboter

pre 12 godina

"Nekada su bili svedočanstva hrabrih ljudi, dece, vojnih veterana, patriota i narikača koje su izgubile porodice u Drugom svetskom ratu, a sada su veoma retko posećeni"

a sada su veoma retko posećeni.... Jasenovac i Nis nisu retko poseceni, naprotiv i ne treba ih stavljati u isti kos sa spomenicima laznim herojima i laznim mucenicima.
A sto su ovi ostali retko poseceni, to dovoljno govori i o onima koji su ih zidali i onima koji su nas terali da ih obilazimo. Ni oni ih vise ne obilaze, stavise, da im slike nisu objavljene na vasem sajtu verovatno ih se ne bi ni setili. Ali da ostave hvaospevne komentare diktatoru i diktaturi, to znaju. Dinamit, da ne plase postenu decu

Fibonacci

pre 12 godina

Nisam video uživo nijedan od ovih spomenika, ali bih voleo.
Postoji na Fruškoj Gori nešto slično - Kraljeva stolica,
kad god stojim pred nečim tako monumentalnim, naježim se.
Ogroman kamen koji je ljudska ruka oblikovala, zapitam se -kako?
Mermer i bronza koji zarastaju u korov. Jednostavno, kao iz Gospodara prstenova, oseti se duh starog, moćnog vremena.
Uvek će me više zanimati to vreme nego ovo današnje, od kojeg će nam za 50 godina ostati....šta? Čuvajte spomenike.

Ludi Milojko

pre 12 godina

Pa ovi "experti" sto nama vladaju nisu u stanju da okrece sto su Titove komunjare napravile, ne mogu most, put da naprave, a ne ovakve spomenike!! Zakljucak: drug Mrka je bio los pionir!! Nije pazljivo slusao na casu i sada nas sve to kosta!! A ova komunisticka deca Tadic, Dinkic, Draskovic, Canak i ostali nisu ocevima ni cipele da ciste!! Smrt fasizmu!!!

milos

pre 12 godina

Spomenici su prelepi. Neko pametan bi od ovoga napravio knjigu fotografija ili turističku turu. Trebalo bi još ovakvih slika i primera navesti.

Frijol

pre 12 godina

Ipak je antifasizam bio jedan veliki pokret a socijalizam je ucinio dosta za ovu zemlju nakon rata. Zasto i kako smo stigli do ovoga, trebamo pitati sami sebe, jer imali smo i mi uslove da budemo pametniji od ostale brace u bivsoj nam drzavi.

Sada nam treba vise obrazovanja i manje kukanja nad sudbinom. Ako japanci svoju decu u skoli uce da su uzasno siromasni i da moraju mnogo da rade, mozemo i mi. U medjuvremeno, kao i oni, cini mi se da trebamo vise postovati i prihvatiti nasu proslost. A ovi spomenici jesu i te kako veliki deo iste.

Pozdrav svim ljudima dobre volje i zelje za bolje sutra.

Iz Makedonije

pre 12 godina

Spomenik na slici iz Kruseva je izgradjen u komunistickom periodu ali nije posvecen komunistima nego Ilindenskom ustanku i u tom spomeniku je grob od Nikola Karev koji je bio predsednik Krusevske republike.

Siniša

pre 12 godina

Idite u Rusiju neznalice pa pogledajte kako Rusija koja danas nije komunistička, čuva spomenike iz tog perioda. Bez obzira na to kakva su bila vremena i ideologije, ljudi su ginuli u raznim ratovima i to su spomenici koji su pre svega podignuti ljudima-žrtvama.

Nenad

pre 12 godina

Dokaz da prava umetnost nadživljava ideološke odrednice. Naravno, u doba komunizma, puno je bilo i klasičnih soc-realističkih spomenika, punih predramatizovane patetike, čija je snaga sada iščilela zajedno sa ideologijom koja joj je davala potporu. Ali primeri koji su ovde dati nose u sebi neku iskonsku snagu i izražajnost, koja najmanje dolazi od puke veličine.
Možemo da polemišemo o svemu, ali ostaje činjenica da je stvaralaštvo ove vrste u SFRJ posedovalo identitet u meri u kojoj ga danas nećemo naći. Sada smo se u svim ex-yu republikama, barem kada su u pitanju krupni poduhvati memorijalne umetnosti, zagubili u nekritičkom kopiranju tzv ''nacionalnog kulturnog nasleđa'', u nerezonskom strahu od promena i budućnosti.

jugo

pre 12 godina

Fantasticne fotografije.
Steta sto smo toliko degradirali pa spomenici proslih desavanja deluju futuristicki ali to nam je doneo kapitalizam.
Meni, licno, su spomenici vezani za II svetski rat mnogo lepsi nego ove neocrkve i neomanastiri koji se sad podizu u Srbiji i koji sire pravoslavni fundamentalizam. Pogledajte te fotografije kako deluju "mocno". Pre par godina bio sam u Kijevu i obisao njihove spomenike iz komunisticke proslosti, tako grandiozno i velicanstveno, istina da se ne odrzavaju bas kako treba ali ni priblizno nisu zapostavljeni kao ovi nasi. Kako smo krenuli ispasce da mi Srbi, nismo ni ucestvovali u drugom svetskom ratu, sudeci po tome kakav odnos imamo prema nasoj istoriji. Ili ce nam mozda dokaz da smo ucestvovali u ratu na pogresnoj strani biti jedna drvena stracara na ravnoj gori?

razumomir

pre 12 godina

@iza brda

veliko ti hvala sto dokazujes da nisu samo Talibani bezumni kad su srusili Bamiyanske statue Bude iz samo njima, a kako stoje stvari i ljudima poput tebe, znanih razloga

ili mozda treba uraditi isto kao izvesni ljudi koji zive zapadno od nas pa promeniti spisak poginulih iz WWII spiskom poginulih u ratovima od 1991. na ovamo, na identicnom spomeniku
plitko sine, jaaaako plitko ...

baca

pre 12 godina

Ovaj tekst pogresno tvrdi da su spomenici izgubili smisao koji su imali. Najpre, nisu svi spomenici isti, ali oni koji su na mestima stradanja hiljada ljudi nikada ne mogu izgubiti smisao. Osim ako ovaj narod zaboravi sopstvenu istoriju. A narod koji se odrice sopstvene istorije, pitanje je kakvu ce buducnost imati.
Sumarice, Mrakovica na Kozari, Bubanj kod Nisa (tri pesnice) su primeri gde itekako ima smisla cuvati secanje. Tu istorijski nema dileme sta se dogodilo i njihovo odrzavanje i upotreba za recimo casove istorije, ne bi trebalo da bude stvar politike i stranaka.

Joca

pre 12 godina

ovi spomenici u krushevu i nishu su fenomenalni.
a ovaj lik shto bi ih razneo dinamitom... - to je jedan klasichan primerak balkanoidskog rushitelja, koji ce pre svega srushiti ono shto je bilo pre njega, a onda nad rushevinama kukati i kriviti druge shto nema ni jednu ideju koja bi se ticala njegove buducnosti.

Mrkva

pre 12 godina

Pitajte se, ljudi, kakvi su srpski spomenici po Makedoniji? Kumanovo, Kajmakčalan...
Mi pričamo o lažnim spomenicima, lažne borbe, čiju su istoriju falsifikovali dobro plaćeni titovi istoričari, a spomenike podigli propale arhitekte. Sve to treba dinamitom....
(Iza Brda, 2. maj 2011 15:23)

Ne lupaj. Srba je u partizanima bilo 90% po svim podacima i ovi spomenici i jesu podignuti Srbima, ako ćemo realno. Bili smo komunistička zemlja, naravno da je jasan uticaj Rusije jer su i oni gradili ovakve futurističke spomenike, a neki ruski su prava remek dela. Lepo od tebe što bi spomenik u Jasenovcu digao dinamitom, to te čini pravim patriotom. Zapravo, ne mogu ni da se spustim na taj nivo i da razumem čoveka koji se oseća ugroženim od spomenika, pa bi da ga uništi.

Nindza

pre 12 godina

Pa oni i jesu iz buducnosti. Na zalost, mi smo se vratili u preko 100 godina star i nazadni kapitalizam, zato i jesmo u takvom zaostatku za svetom.
Zato nama Kinezi grade po zemlji, a ne mi po Kini (kao sto smo nekada u Iraku i Libiji).

Dragomir

pre 12 godina

@ Iza Brda
Ajde malo razmisli da li ceo svet laze ukljucujuci veliku vecinu SRPSKIH istoricara, te nemacki, saveznicki i ruski istoricari? To sto se nasi spomenici u Makedoniji raspadaju nisu krivi ni makedonci ni Tito i komunisti ni falsifikatori vec kao i za sve svoje nedace mi sami. Nama Makedonija ne brani da gradimo i odrzavamo spomenike a to sto ne odrzavamo ni te ni ove "komunisticke" (tj spomenike palim u II Svetskom Ratu) ide na nasu dusu jer najvise je nasih predaka tu ginulo pa svidelo se to tebi ili ne.

davor

pre 12 godina

Ovo je fantastično, od svih ovih, ja sam sa svojih 26 godina upoznat samo sa jednim spomenikom, ostale prvi put vidim.. Bez obzira na simboliku smatram da su skulpture predivne, i takodje smatram da je sve to deo naše istorije, pa kakva god bila, deo je nas i kao takva ne treba da se zaboravi

Nikola

pre 12 godina

Nisu to spomenici iz buducnosti vec se srbija zadnjih 20 godina vraca u proslost svim silama..na kraju ce zavrsiti u srednjem veku.I nisu samo ti spomenici zapusteni..cela srbija van Bga je zapustena zadnjih 20 godina i polako zarasta u korov.

Đuro

pre 12 godina

Još samo jedan dokaz da su zemlja i društvo u procesu degradacije i osipanja, a da je jedan notorni komunizam bio progresivniji i plodniji od ove feudalne anarhije koju imamo danas.

Deki

pre 12 godina

Secam se ekskurzija iz osnovne skole tzv. "stazama NOB-a".
Crvene marame, zagusljivi autobusi, krivine, dosadne ceremonije.
Izgradjene dosta vremena nakon istorijskih dogadjaja u modernistickom stilu apsolutno odudaraju od sustine i da nije napomene autora tesko bi se moglo znati sta ih povezuje sa nekim dogadjajem.

Iza Brda

pre 12 godina

Pitajte se, ljudi, kakvi su srpski spomenici po Makedoniji? Kumanovo, Kajmakčalan...

Mi pričamo o lažnim spomenicima, lažne borbe, čiju su istoriju falsifikovali dobro plaćeni titovi istoričari, a spomenike podigli propale arhitekte. Sve to treba dinamitom....

Đuro

pre 12 godina

Još samo jedan dokaz da su zemlja i društvo u procesu degradacije i osipanja, a da je jedan notorni komunizam bio progresivniji i plodniji od ove feudalne anarhije koju imamo danas.

Nikola

pre 12 godina

Nisu to spomenici iz buducnosti vec se srbija zadnjih 20 godina vraca u proslost svim silama..na kraju ce zavrsiti u srednjem veku.I nisu samo ti spomenici zapusteni..cela srbija van Bga je zapustena zadnjih 20 godina i polako zarasta u korov.

davor

pre 12 godina

Ovo je fantastično, od svih ovih, ja sam sa svojih 26 godina upoznat samo sa jednim spomenikom, ostale prvi put vidim.. Bez obzira na simboliku smatram da su skulpture predivne, i takodje smatram da je sve to deo naše istorije, pa kakva god bila, deo je nas i kao takva ne treba da se zaboravi

Mrkva

pre 12 godina

Pitajte se, ljudi, kakvi su srpski spomenici po Makedoniji? Kumanovo, Kajmakčalan...
Mi pričamo o lažnim spomenicima, lažne borbe, čiju su istoriju falsifikovali dobro plaćeni titovi istoričari, a spomenike podigli propale arhitekte. Sve to treba dinamitom....
(Iza Brda, 2. maj 2011 15:23)

Ne lupaj. Srba je u partizanima bilo 90% po svim podacima i ovi spomenici i jesu podignuti Srbima, ako ćemo realno. Bili smo komunistička zemlja, naravno da je jasan uticaj Rusije jer su i oni gradili ovakve futurističke spomenike, a neki ruski su prava remek dela. Lepo od tebe što bi spomenik u Jasenovcu digao dinamitom, to te čini pravim patriotom. Zapravo, ne mogu ni da se spustim na taj nivo i da razumem čoveka koji se oseća ugroženim od spomenika, pa bi da ga uništi.

Joca

pre 12 godina

ovi spomenici u krushevu i nishu su fenomenalni.
a ovaj lik shto bi ih razneo dinamitom... - to je jedan klasichan primerak balkanoidskog rushitelja, koji ce pre svega srushiti ono shto je bilo pre njega, a onda nad rushevinama kukati i kriviti druge shto nema ni jednu ideju koja bi se ticala njegove buducnosti.

Siniša

pre 12 godina

Idite u Rusiju neznalice pa pogledajte kako Rusija koja danas nije komunistička, čuva spomenike iz tog perioda. Bez obzira na to kakva su bila vremena i ideologije, ljudi su ginuli u raznim ratovima i to su spomenici koji su pre svega podignuti ljudima-žrtvama.

Dragomir

pre 12 godina

@ Iza Brda
Ajde malo razmisli da li ceo svet laze ukljucujuci veliku vecinu SRPSKIH istoricara, te nemacki, saveznicki i ruski istoricari? To sto se nasi spomenici u Makedoniji raspadaju nisu krivi ni makedonci ni Tito i komunisti ni falsifikatori vec kao i za sve svoje nedace mi sami. Nama Makedonija ne brani da gradimo i odrzavamo spomenike a to sto ne odrzavamo ni te ni ove "komunisticke" (tj spomenike palim u II Svetskom Ratu) ide na nasu dusu jer najvise je nasih predaka tu ginulo pa svidelo se to tebi ili ne.

Nindza

pre 12 godina

Pa oni i jesu iz buducnosti. Na zalost, mi smo se vratili u preko 100 godina star i nazadni kapitalizam, zato i jesmo u takvom zaostatku za svetom.
Zato nama Kinezi grade po zemlji, a ne mi po Kini (kao sto smo nekada u Iraku i Libiji).

baca

pre 12 godina

Ovaj tekst pogresno tvrdi da su spomenici izgubili smisao koji su imali. Najpre, nisu svi spomenici isti, ali oni koji su na mestima stradanja hiljada ljudi nikada ne mogu izgubiti smisao. Osim ako ovaj narod zaboravi sopstvenu istoriju. A narod koji se odrice sopstvene istorije, pitanje je kakvu ce buducnost imati.
Sumarice, Mrakovica na Kozari, Bubanj kod Nisa (tri pesnice) su primeri gde itekako ima smisla cuvati secanje. Tu istorijski nema dileme sta se dogodilo i njihovo odrzavanje i upotreba za recimo casove istorije, ne bi trebalo da bude stvar politike i stranaka.

Marko82

pre 12 godina

Na ove spomenike treba gledati kao na legat borbe i pobede nad fasizmom a ne velicanje komunizma.
Kad to shvatimo, spomenici ce sijati starim sjajem!

Nenad

pre 12 godina

Dokaz da prava umetnost nadživljava ideološke odrednice. Naravno, u doba komunizma, puno je bilo i klasičnih soc-realističkih spomenika, punih predramatizovane patetike, čija je snaga sada iščilela zajedno sa ideologijom koja joj je davala potporu. Ali primeri koji su ovde dati nose u sebi neku iskonsku snagu i izražajnost, koja najmanje dolazi od puke veličine.
Možemo da polemišemo o svemu, ali ostaje činjenica da je stvaralaštvo ove vrste u SFRJ posedovalo identitet u meri u kojoj ga danas nećemo naći. Sada smo se u svim ex-yu republikama, barem kada su u pitanju krupni poduhvati memorijalne umetnosti, zagubili u nekritičkom kopiranju tzv ''nacionalnog kulturnog nasleđa'', u nerezonskom strahu od promena i budućnosti.

razumomir

pre 12 godina

@iza brda

veliko ti hvala sto dokazujes da nisu samo Talibani bezumni kad su srusili Bamiyanske statue Bude iz samo njima, a kako stoje stvari i ljudima poput tebe, znanih razloga

ili mozda treba uraditi isto kao izvesni ljudi koji zive zapadno od nas pa promeniti spisak poginulih iz WWII spiskom poginulih u ratovima od 1991. na ovamo, na identicnom spomeniku
plitko sine, jaaaako plitko ...

Srednjak

pre 12 godina

Ranije smo u srednjoj školi išli na ekskurzije i obilazili sve ove spomenike i još dosta njih što nisu prikazani. Doba bivše Jugoslavije. To treba videti i treba čuti priču za svaki. Planiram ponovo sve da ih obiđem... jer oni nisu spomenici komunizma kako se pogrešno tumači, to su spomenici ljudima koji su masovno poginuli braneći svoju zemlju.

Vasja

pre 12 godina

Ovi Spomenici odlicno izgledaju i simbol su otpora fasizmu.
Ne znam cemu sprdnja, danasnje vlasti ne da nebi znali da podignu Spomenik poginulim Srbima u proteklim ratovima, nego ne znaju da odrzavaju postojece Spomenike.
Da smo normalna zelja postojece spomenike i spomenicke komplekse bi valjano cuvali i prezentovali posetiocima domacim i stranim, ti su Spomenici nama na Ponos!

Iz Makedonije

pre 12 godina

Spomenik na slici iz Kruseva je izgradjen u komunistickom periodu ali nije posvecen komunistima nego Ilindenskom ustanku i u tom spomeniku je grob od Nikola Karev koji je bio predsednik Krusevske republike.

Istrijan

pre 12 godina

@Iza Brda

ti bi se dobro sporazumjeo s ovim ustašama ovdje kod nas koji su uništili hiljade spomenika i spomen-tabli. valjda su bili ljuti što ih je podsjećalo na njihove zločine i poraz iz 2.svjetskog rata. možeš reći šta hoćeš o komunizmu, ali tvoja jedina ideologija je dinamit.

Ja, poslednji Mohikanac, sa početka sedamdesetih

pre 12 godina

Imam dovoljno godina, pa sam uspeo sa školom da obiđem većinu ovih spomenika. Bio sam u pubertetu, i nisam baš bio primeran pionir i omladinac (poslednja generacija), i te stvari me nisu zanimale, ali sada sam zahvalan što sam uspeo sve to da vidim.
A za ove što umeju samo da ruše, pitanje:
Ne računajući kafanu u susednom selu, da li ste otputovali negde iz svog sela? Da li ste stvorili nešto u životu? Naravno da niste. Zato i jeste takvi kakvi ste.

Tanja

pre 12 godina

Zivela sam u vremenima kada smo sa postovanjem obilazili sva ova sveta mesta, i drago mi je zbog toga.Sve sam ove spomenike videla , sem obelezja u Krusevu

Josip

pre 12 godina

he,he... kao da autor teksta želi reći kako su se nenamenski trošile pare po volji diktatora, a uz to se zauzimao izgleda i prostor za biznis... a recimo da zemlja ima najviše spomenika na svetu zar ne bi bila turistička atrakcija?
I još nešto, komunistička ideologija nije stihijska već planska, ti spomenici još uvek imaju svoju simboliku i svaki je namenski građen, ima svoje značenje i u sebi nosi prošlost, istoriju i jasnu poruku.
Ako ih neko ruši, onda ruši kulturu jednog vremena, što se kratko i jasno zove vandalizam.
S druge strane postoji veliki broj spomenika iz ranije perioda, starih i po nekoliko vekova, pa se opet ne održavaju i ne posećuju. Stvar ukusa, vaspitanja i obrazovanja. Da smo tradicionalisti po prirodi ne bi se tako ophodili prema sopstvenoj kulturi, jer mi smo naslednici tih što su sanjali komunizam. Dobro ili loše, nasleđe je sviju nas.

Ludi Milojko

pre 12 godina

Pa ovi "experti" sto nama vladaju nisu u stanju da okrece sto su Titove komunjare napravile, ne mogu most, put da naprave, a ne ovakve spomenike!! Zakljucak: drug Mrka je bio los pionir!! Nije pazljivo slusao na casu i sada nas sve to kosta!! A ova komunisticka deca Tadic, Dinkic, Draskovic, Canak i ostali nisu ocevima ni cipele da ciste!! Smrt fasizmu!!!

Шумадинац

pre 12 godina

Лепи Споменици, они представљају симбол отпора фашизму!
Француска,Русија и друге озбиљне земље се диче и поносе својим споменицима из разних периода, па и из периода анти-фашистичке борбе!
Поштују праве вредности, и одржавају споменике , данашње власти нити желе да подигну неки споменик , нити нормално одржавају постојеће.
И у Београду , престоници, велики број споменика се неадекватно одржава, рецимо Вечни Пламен(који је у мраку и угашен) у парку пријатељства код Ушћа на Новом Београду, или Обелиск(несврстани) код бранковог моста у старом делу Бг., споменик Карађорђу код карађорђевог парка (неосветљен),итд.

Fibonacci

pre 12 godina

Nisam video uživo nijedan od ovih spomenika, ali bih voleo.
Postoji na Fruškoj Gori nešto slično - Kraljeva stolica,
kad god stojim pred nečim tako monumentalnim, naježim se.
Ogroman kamen koji je ljudska ruka oblikovala, zapitam se -kako?
Mermer i bronza koji zarastaju u korov. Jednostavno, kao iz Gospodara prstenova, oseti se duh starog, moćnog vremena.
Uvek će me više zanimati to vreme nego ovo današnje, od kojeg će nam za 50 godina ostati....šta? Čuvajte spomenike.

jugo

pre 12 godina

Fantasticne fotografije.
Steta sto smo toliko degradirali pa spomenici proslih desavanja deluju futuristicki ali to nam je doneo kapitalizam.
Meni, licno, su spomenici vezani za II svetski rat mnogo lepsi nego ove neocrkve i neomanastiri koji se sad podizu u Srbiji i koji sire pravoslavni fundamentalizam. Pogledajte te fotografije kako deluju "mocno". Pre par godina bio sam u Kijevu i obisao njihove spomenike iz komunisticke proslosti, tako grandiozno i velicanstveno, istina da se ne odrzavaju bas kako treba ali ni priblizno nisu zapostavljeni kao ovi nasi. Kako smo krenuli ispasce da mi Srbi, nismo ni ucestvovali u drugom svetskom ratu, sudeci po tome kakav odnos imamo prema nasoj istoriji. Ili ce nam mozda dokaz da smo ucestvovali u ratu na pogresnoj strani biti jedna drvena stracara na ravnoj gori?

milos

pre 12 godina

Spomenici su prelepi. Neko pametan bi od ovoga napravio knjigu fotografija ili turističku turu. Trebalo bi još ovakvih slika i primera navesti.

Frijol

pre 12 godina

Ipak je antifasizam bio jedan veliki pokret a socijalizam je ucinio dosta za ovu zemlju nakon rata. Zasto i kako smo stigli do ovoga, trebamo pitati sami sebe, jer imali smo i mi uslove da budemo pametniji od ostale brace u bivsoj nam drzavi.

Sada nam treba vise obrazovanja i manje kukanja nad sudbinom. Ako japanci svoju decu u skoli uce da su uzasno siromasni i da moraju mnogo da rade, mozemo i mi. U medjuvremeno, kao i oni, cini mi se da trebamo vise postovati i prihvatiti nasu proslost. A ovi spomenici jesu i te kako veliki deo iste.

Pozdrav svim ljudima dobre volje i zelje za bolje sutra.

Iza Brda

pre 12 godina

Pitajte se, ljudi, kakvi su srpski spomenici po Makedoniji? Kumanovo, Kajmakčalan...

Mi pričamo o lažnim spomenicima, lažne borbe, čiju su istoriju falsifikovali dobro plaćeni titovi istoričari, a spomenike podigli propale arhitekte. Sve to treba dinamitom....

Ђорђе

pre 12 godina

Фасцинантно!!!! Барем је део новца од кредита уложен у уметност. Пошто је део од инфраструктуре бомбардован. Мислим да ће да дође време и ти споменици ће да се одржавају и обилазе.

Deki

pre 12 godina

Secam se ekskurzija iz osnovne skole tzv. "stazama NOB-a".
Crvene marame, zagusljivi autobusi, krivine, dosadne ceremonije.
Izgradjene dosta vremena nakon istorijskih dogadjaja u modernistickom stilu apsolutno odudaraju od sustine i da nije napomene autora tesko bi se moglo znati sta ih povezuje sa nekim dogadjajem.

Zlatan

pre 12 godina

Trebao je da u spisak spomenika uvrsti i prostu ali moćnu kompoziciju od 26 stena u Matića poljani u Gorskom kotaru. Kamenje formira kolonu u znak sećanja na 26 partizana koji su se smrzli u maršu '44. godine.

Zatim tu je partizansko groblje u Mostaru koje je projektovao Bogdan Bogdanović, pa na Iriškom vencu...

marko st.

pre 10 godina

Predlazem da B92 skupi od vernih citalaca sve slike spomenika a citaoci da pregalacki posalju svoje radove. Danas svi imamo digitalce pa da se bacimo na umetnicki rad. onda da se objavi foto edicija u znak secanja na izginule i mnoge nepoznate heroje koji su dali svoje zivote za slobodu. jeste da su komunisti pravili ove spomenike ali u tome ne mozemo traziti zamerke, naprotiv. Ako nista drugo, treba im odati priznanje za moralni otklon prema zrtvama tragicnih dogadjaja iz DSR.
Ne zaboravite da su ovi spomenici i izvanredno svedocanstvo ali i snazan umetnicki prikaz koji budi na patriotizam i covekoljublje.Tu bar ne smemo imati razlika u misljenju.

Iza Brda

pre 12 godina

Jesu, Srbi, najviše izginuli u drugom svetskom ratu. Suština spomenika je sećanje. Na bitku, na ideale, na žrtve koje su utkane u bolju budućnost. šta simbolizuju svi ovi komunistički spomenici? Pranje istorije u kojoj treba da se budućim naraštajima pokaže kako je dobro da se strelja 100 za jednoga, kako je opravdano da se ruši Pakt 27. marta, kako treba verovati boljševičkoj ideologiji da je ruski klip kukuruza težak 100. kilograma, da ruska krava daje 300. litara mleka dnevno, da je budućnost u kolhozima i sovhozima, da je imovina najbezbednija ako je ničija...Mi danas u duhovnoj i mentalnoj vertikali žanjemo plodove naših zabluda. I logičan sled događaja je da smo lider u regionu sa najmanjim platama, najvećom inflacijom, najviše nezaposlenih, najviše gladnih, najmanjim brojem visokoobrazovanih, najvećom pljačkom i korupcijom...Ovaj sistem danas je na temeljima laži, obmana, pljačke, otimačine, neobeleženim grobovima nevino pobijenih posle drugog svetskog rata. I kao takav nema budućnost...A, ni mi zajedno sa njim.

Mrkva

pre 12 godina

(Dlm!, 2. maj 2011 23:06)

Nemoj molim te da mi soliš pamet o učestvovanju Srba u Drugom svetskom ratu. Iz Loznice sam i maltene na svakom koraku možeš naći neku spomen ploču gde su izginuli partizani ili su streljani civili. Uostalom, ceo ovaj kraj je natopljen krvlju, od Prvog srpskog ustanka pa sve do Drugog svetskog rata. Mogao bih da ti nabrajam pola sata o svim okolnim bitkama počevši od Boja na Loznici protiv Turaka. Isto tako, nisam zaslepljen niti mi je komunistički ispran mozak jer ono što ti i verovatno 90% ljudi u Srbiji ne zna jeste da je Loznica bila PRVI oslobođeni grad nakon okupacije u čitavoj Evropi i to od strane četnika, na čelu sa Veselinom Misitom, ali samo na kratko. U Loznici postoji i njegova bista, ali naravno da se o ovom događaju nije učilo u školama, niti je o tome pisano jer su istoriju pisali komunisti, pa svi znamo da je "prva puška pukla" u Stolicama.
Što se mene tiče i ti lupaš jer ne poznaješ dovoljno istoriju ako tvrdiš da su Srbi statirali do 1943. Evo ti link, opet se radi o događaju iz mog kraja i još jedan spomenik:
http://www.zaprokul.org.rs/LKP/Loznica/spomen-kosturnica_i_mesto_streljanja_u_selu_dragin.html

Voleo bih da svoje tvrdnje potkrepiš dokazima. Odnosno, to i ne možeš jer tvoja teorija zahteva brisanje dokaza.
Toliko.

Dlm!

pre 12 godina

@Mrkva
Nije kulturno da govoris nekom da lupa,a da i ne znas tu osobu,ali to govori o tebi.
Podatak da je 90% Srba bilo u partizanima je glupost,uostalom pitaj J.Kapicica koji to potvrdjuje? Centralna Srbija,Beograd,Dalmacija,Crna G., Hercegovina,Lika,Kosmet i jos neki prostori nastanjeni Srbima nisu znali ni da postoji komunizam,a i partizani do 1943. Vise Srba lezi pod stadionima Borca iz Cacka i Obilica nego sto ih je bilo u partizanima 1941.
Inace nebitno sta ko mislio o komunizmu te spomenike treba cuvati i paziti,jer u krajnjem slucaju podignuti su ljudima koji su bili nevini i koji su vjerovali da ginu za slobodu,a i to je nasa istorija koju mi ne mozemo nikako ukloniti.

seljadin

pre 10 godina

moji dedovi su bili anti-komunisti, ali su bili u partizanima, zato sto su partizani omogucili opstanak naroda. To je cela sustina nacionalnog pokreta partizana. Moj pradeda je bio kapitalista, poklonio je svom selu skolu i crkvu,a njegov sin, deda je voleo kralja, i kapitalizam a nije voleo Tita, iako je bio u partizanima.

Miroslav

pre 12 godina

Na žalost, istina je da su mnogi napušteni, zapušteni i ruinirani (naročito jezivo izgleda onaj na Petrovoj Gori - prva fotografija) Međutim, sa druge strane ima i svetlih primera, naročito u Sloveniji ali i u Makedoniji gde se do čuvenog "Makedonijuma" drži a on se smatra čak i simbolom čitave nacije i države.
U anketi jednog domaćeg travel portala izabran je za vizuelni simbol ove zemlje po čemu je urađena i njegova ilustracija http://www.viabalkans.com/multimedija/desktop/spomenik-makedonium-krusevo/

Saboter

pre 12 godina

"Nekada su bili svedočanstva hrabrih ljudi, dece, vojnih veterana, patriota i narikača koje su izgubile porodice u Drugom svetskom ratu, a sada su veoma retko posećeni"

a sada su veoma retko posećeni.... Jasenovac i Nis nisu retko poseceni, naprotiv i ne treba ih stavljati u isti kos sa spomenicima laznim herojima i laznim mucenicima.
A sto su ovi ostali retko poseceni, to dovoljno govori i o onima koji su ih zidali i onima koji su nas terali da ih obilazimo. Ni oni ih vise ne obilaze, stavise, da im slike nisu objavljene na vasem sajtu verovatno ih se ne bi ni setili. Ali da ostave hvaospevne komentare diktatoru i diktaturi, to znaju. Dinamit, da ne plase postenu decu

sadas

pre 10 godina

„ Rođena zemljo jesi li znala?
Tu je pogino bataljon ceo...
Crvena krv je procvetala
kroz snežni pokrov hladan i beo.

Noću je i to zavejo vetar.
Ipak na jugu... vojska korača...
Pao je četrnaesti kilometar,
al` nikad neće
Kadinjača.“

Martin

pre 10 godina

Nedostaju "Slomljena krila" iz kragujevačkih Šumarica, povodom 21.10.1941. i streljana koje su izveli Nemci.
http://www.google.rs/imgres?imgurl=http://www.vijesti.me/slika-519x316/vijesti/u-njemackoj-izlozene-poruke-sumarica-slika-24807.jpg&imgrefurl=http://www.vijesti.me/svijet/u-njemackoj-izlozene-poruke-sumarica-clanak-14253&h=316&w=519&sz=34&tbnid=zB8cdoRawHuVSM:&tbnh=90&tbnw=148&zoom=1&usg=__sjDDNvMp3sM9FGR506MFBRHjG9w=&docid=6st0l2N4gD98GM&sa=X&ei=9dGJUrGuL8vRsgab0YG4Cw&ved=0CFEQ9QEwBg

http://www.google.rs/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Krugovi-in-Sumarice.jpg&imgrefurl=http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t%3D548940%26page%3D967&h=447&w=700&sz=62&tbnid=1SXq_37AJLhkoM:&tbnh=90&tbnw=141&zoom=1&usg=__72ZuF4uKx2u90FjWMSYjUfyhmVM=&docid=y7BtPDHGkW4HJM&sa=X&ei=9dGJUrGuL8vRsgab0YG4Cw&ved=0CE8Q9QEwBQ

alexwolf

pre 10 godina

@Saboter
Niko te ne tera, idi gledaj Ravnu Goru. Malo da bacimo jagnje na ražanj, pa malo rakije i gibanice, noge na sto, a mogli bi i nešto da zapevamo...

Svaka ptica svome jatu, kažu moji iz Hercegovine. Svako se identifikuje sa sebi sličnima. Mene ne plaše ovi spomenici, naprotiv, ja sam ponosan, tužan, ali ponosan što ispode nekih od njih leže kosti mojih predaka. Mog ujaka, mojih rođaka iz mostarskog bataljona treće udarne divizije, tamo dole pored hladne Sutjeske. Poginuli u svojim dvadesetim godina, golobradi...
Slava heorijma! Slava partizanima!

mr.key

pre 10 godina

To sto im je znacaj nestao sa porazom ideje socijalizma govori mnogo o dogadjajima koje su obelezavali. Iz ove perspektive spomenici izgledaju kao ogromno bacanje para. Nesto kao Zeljeva i drugi vojni objekti (za koje se sada moze reci da su i sami spomenici). Da su te pare trosili na infrastrukturu de bi nam bio kraj.

Dusan

pre 6 godina

Mnogo bitnije spomenike tog vremena imamo u svakom selu u bivšoj Jugoslaviji. Iako su građeni monumentalni spomenici bilo je prostora i da svako selo dobije svoj Dom kulture. Iako su mnogi od njih sada polusrušeni, iznajmljeni za magacine, poljoprivredne apoteke, prodavnice stočne hrane, mešovite robe itd.... ostaju kao nemi svedoci vremena u kojem je kultura bila dostupna svima. Sada nemamo ni domove kulture niti one koji bi nešto u njima organizovali, ni bioskope, ni pozorišta po mnogim gradovima ali imamo nacionalne frekvencije sa "zvezdama" ovog i onog.... Kakva nam kultura takve nam i zvezde koje ni ne zasijaju tako da ne mogu ni da se ugase. Zvezde onih vremena jednom su zasijale i nikada se ne gase. Svi znamo i Djordja Marjanovića, Pavla Vujisića, Tomu Zdravkovića, Miću Orlovića, Pepija Lakovića, Rašu Popova... A koje su to zvezde današnjice?

Iza Brda

pre 12 godina

Pitajte se, ljudi, kakvi su srpski spomenici po Makedoniji? Kumanovo, Kajmakčalan...

Mi pričamo o lažnim spomenicima, lažne borbe, čiju su istoriju falsifikovali dobro plaćeni titovi istoričari, a spomenike podigli propale arhitekte. Sve to treba dinamitom....

Deki

pre 12 godina

Secam se ekskurzija iz osnovne skole tzv. "stazama NOB-a".
Crvene marame, zagusljivi autobusi, krivine, dosadne ceremonije.
Izgradjene dosta vremena nakon istorijskih dogadjaja u modernistickom stilu apsolutno odudaraju od sustine i da nije napomene autora tesko bi se moglo znati sta ih povezuje sa nekim dogadjajem.

Saboter

pre 12 godina

"Nekada su bili svedočanstva hrabrih ljudi, dece, vojnih veterana, patriota i narikača koje su izgubile porodice u Drugom svetskom ratu, a sada su veoma retko posećeni"

a sada su veoma retko posećeni.... Jasenovac i Nis nisu retko poseceni, naprotiv i ne treba ih stavljati u isti kos sa spomenicima laznim herojima i laznim mucenicima.
A sto su ovi ostali retko poseceni, to dovoljno govori i o onima koji su ih zidali i onima koji su nas terali da ih obilazimo. Ni oni ih vise ne obilaze, stavise, da im slike nisu objavljene na vasem sajtu verovatno ih se ne bi ni setili. Ali da ostave hvaospevne komentare diktatoru i diktaturi, to znaju. Dinamit, da ne plase postenu decu

Iza Brda

pre 12 godina

Jesu, Srbi, najviše izginuli u drugom svetskom ratu. Suština spomenika je sećanje. Na bitku, na ideale, na žrtve koje su utkane u bolju budućnost. šta simbolizuju svi ovi komunistički spomenici? Pranje istorije u kojoj treba da se budućim naraštajima pokaže kako je dobro da se strelja 100 za jednoga, kako je opravdano da se ruši Pakt 27. marta, kako treba verovati boljševičkoj ideologiji da je ruski klip kukuruza težak 100. kilograma, da ruska krava daje 300. litara mleka dnevno, da je budućnost u kolhozima i sovhozima, da je imovina najbezbednija ako je ničija...Mi danas u duhovnoj i mentalnoj vertikali žanjemo plodove naših zabluda. I logičan sled događaja je da smo lider u regionu sa najmanjim platama, najvećom inflacijom, najviše nezaposlenih, najviše gladnih, najmanjim brojem visokoobrazovanih, najvećom pljačkom i korupcijom...Ovaj sistem danas je na temeljima laži, obmana, pljačke, otimačine, neobeleženim grobovima nevino pobijenih posle drugog svetskog rata. I kao takav nema budućnost...A, ni mi zajedno sa njim.

Đuro

pre 12 godina

Još samo jedan dokaz da su zemlja i društvo u procesu degradacije i osipanja, a da je jedan notorni komunizam bio progresivniji i plodniji od ove feudalne anarhije koju imamo danas.

mr.key

pre 10 godina

To sto im je znacaj nestao sa porazom ideje socijalizma govori mnogo o dogadjajima koje su obelezavali. Iz ove perspektive spomenici izgledaju kao ogromno bacanje para. Nesto kao Zeljeva i drugi vojni objekti (za koje se sada moze reci da su i sami spomenici). Da su te pare trosili na infrastrukturu de bi nam bio kraj.

Dlm!

pre 12 godina

@Mrkva
Nije kulturno da govoris nekom da lupa,a da i ne znas tu osobu,ali to govori o tebi.
Podatak da je 90% Srba bilo u partizanima je glupost,uostalom pitaj J.Kapicica koji to potvrdjuje? Centralna Srbija,Beograd,Dalmacija,Crna G., Hercegovina,Lika,Kosmet i jos neki prostori nastanjeni Srbima nisu znali ni da postoji komunizam,a i partizani do 1943. Vise Srba lezi pod stadionima Borca iz Cacka i Obilica nego sto ih je bilo u partizanima 1941.
Inace nebitno sta ko mislio o komunizmu te spomenike treba cuvati i paziti,jer u krajnjem slucaju podignuti su ljudima koji su bili nevini i koji su vjerovali da ginu za slobodu,a i to je nasa istorija koju mi ne mozemo nikako ukloniti.

Nikola

pre 12 godina

Nisu to spomenici iz buducnosti vec se srbija zadnjih 20 godina vraca u proslost svim silama..na kraju ce zavrsiti u srednjem veku.I nisu samo ti spomenici zapusteni..cela srbija van Bga je zapustena zadnjih 20 godina i polako zarasta u korov.

Nindza

pre 12 godina

Pa oni i jesu iz buducnosti. Na zalost, mi smo se vratili u preko 100 godina star i nazadni kapitalizam, zato i jesmo u takvom zaostatku za svetom.
Zato nama Kinezi grade po zemlji, a ne mi po Kini (kao sto smo nekada u Iraku i Libiji).

Mrkva

pre 12 godina

Pitajte se, ljudi, kakvi su srpski spomenici po Makedoniji? Kumanovo, Kajmakčalan...
Mi pričamo o lažnim spomenicima, lažne borbe, čiju su istoriju falsifikovali dobro plaćeni titovi istoričari, a spomenike podigli propale arhitekte. Sve to treba dinamitom....
(Iza Brda, 2. maj 2011 15:23)

Ne lupaj. Srba je u partizanima bilo 90% po svim podacima i ovi spomenici i jesu podignuti Srbima, ako ćemo realno. Bili smo komunistička zemlja, naravno da je jasan uticaj Rusije jer su i oni gradili ovakve futurističke spomenike, a neki ruski su prava remek dela. Lepo od tebe što bi spomenik u Jasenovcu digao dinamitom, to te čini pravim patriotom. Zapravo, ne mogu ni da se spustim na taj nivo i da razumem čoveka koji se oseća ugroženim od spomenika, pa bi da ga uništi.

Dragomir

pre 12 godina

@ Iza Brda
Ajde malo razmisli da li ceo svet laze ukljucujuci veliku vecinu SRPSKIH istoricara, te nemacki, saveznicki i ruski istoricari? To sto se nasi spomenici u Makedoniji raspadaju nisu krivi ni makedonci ni Tito i komunisti ni falsifikatori vec kao i za sve svoje nedace mi sami. Nama Makedonija ne brani da gradimo i odrzavamo spomenike a to sto ne odrzavamo ni te ni ove "komunisticke" (tj spomenike palim u II Svetskom Ratu) ide na nasu dusu jer najvise je nasih predaka tu ginulo pa svidelo se to tebi ili ne.

davor

pre 12 godina

Ovo je fantastično, od svih ovih, ja sam sa svojih 26 godina upoznat samo sa jednim spomenikom, ostale prvi put vidim.. Bez obzira na simboliku smatram da su skulpture predivne, i takodje smatram da je sve to deo naše istorije, pa kakva god bila, deo je nas i kao takva ne treba da se zaboravi

jugo

pre 12 godina

Fantasticne fotografije.
Steta sto smo toliko degradirali pa spomenici proslih desavanja deluju futuristicki ali to nam je doneo kapitalizam.
Meni, licno, su spomenici vezani za II svetski rat mnogo lepsi nego ove neocrkve i neomanastiri koji se sad podizu u Srbiji i koji sire pravoslavni fundamentalizam. Pogledajte te fotografije kako deluju "mocno". Pre par godina bio sam u Kijevu i obisao njihove spomenike iz komunisticke proslosti, tako grandiozno i velicanstveno, istina da se ne odrzavaju bas kako treba ali ni priblizno nisu zapostavljeni kao ovi nasi. Kako smo krenuli ispasce da mi Srbi, nismo ni ucestvovali u drugom svetskom ratu, sudeci po tome kakav odnos imamo prema nasoj istoriji. Ili ce nam mozda dokaz da smo ucestvovali u ratu na pogresnoj strani biti jedna drvena stracara na ravnoj gori?

Siniša

pre 12 godina

Idite u Rusiju neznalice pa pogledajte kako Rusija koja danas nije komunistička, čuva spomenike iz tog perioda. Bez obzira na to kakva su bila vremena i ideologije, ljudi su ginuli u raznim ratovima i to su spomenici koji su pre svega podignuti ljudima-žrtvama.

razumomir

pre 12 godina

@iza brda

veliko ti hvala sto dokazujes da nisu samo Talibani bezumni kad su srusili Bamiyanske statue Bude iz samo njima, a kako stoje stvari i ljudima poput tebe, znanih razloga

ili mozda treba uraditi isto kao izvesni ljudi koji zive zapadno od nas pa promeniti spisak poginulih iz WWII spiskom poginulih u ratovima od 1991. na ovamo, na identicnom spomeniku
plitko sine, jaaaako plitko ...

Mrkva

pre 12 godina

(Dlm!, 2. maj 2011 23:06)

Nemoj molim te da mi soliš pamet o učestvovanju Srba u Drugom svetskom ratu. Iz Loznice sam i maltene na svakom koraku možeš naći neku spomen ploču gde su izginuli partizani ili su streljani civili. Uostalom, ceo ovaj kraj je natopljen krvlju, od Prvog srpskog ustanka pa sve do Drugog svetskog rata. Mogao bih da ti nabrajam pola sata o svim okolnim bitkama počevši od Boja na Loznici protiv Turaka. Isto tako, nisam zaslepljen niti mi je komunistički ispran mozak jer ono što ti i verovatno 90% ljudi u Srbiji ne zna jeste da je Loznica bila PRVI oslobođeni grad nakon okupacije u čitavoj Evropi i to od strane četnika, na čelu sa Veselinom Misitom, ali samo na kratko. U Loznici postoji i njegova bista, ali naravno da se o ovom događaju nije učilo u školama, niti je o tome pisano jer su istoriju pisali komunisti, pa svi znamo da je "prva puška pukla" u Stolicama.
Što se mene tiče i ti lupaš jer ne poznaješ dovoljno istoriju ako tvrdiš da su Srbi statirali do 1943. Evo ti link, opet se radi o događaju iz mog kraja i još jedan spomenik:
http://www.zaprokul.org.rs/LKP/Loznica/spomen-kosturnica_i_mesto_streljanja_u_selu_dragin.html

Voleo bih da svoje tvrdnje potkrepiš dokazima. Odnosno, to i ne možeš jer tvoja teorija zahteva brisanje dokaza.
Toliko.

Tanja

pre 12 godina

Zivela sam u vremenima kada smo sa postovanjem obilazili sva ova sveta mesta, i drago mi je zbog toga.Sve sam ove spomenike videla , sem obelezja u Krusevu

Joca

pre 12 godina

ovi spomenici u krushevu i nishu su fenomenalni.
a ovaj lik shto bi ih razneo dinamitom... - to je jedan klasichan primerak balkanoidskog rushitelja, koji ce pre svega srushiti ono shto je bilo pre njega, a onda nad rushevinama kukati i kriviti druge shto nema ni jednu ideju koja bi se ticala njegove buducnosti.

Iz Makedonije

pre 12 godina

Spomenik na slici iz Kruseva je izgradjen u komunistickom periodu ali nije posvecen komunistima nego Ilindenskom ustanku i u tom spomeniku je grob od Nikola Karev koji je bio predsednik Krusevske republike.

Ja, poslednji Mohikanac, sa početka sedamdesetih

pre 12 godina

Imam dovoljno godina, pa sam uspeo sa školom da obiđem većinu ovih spomenika. Bio sam u pubertetu, i nisam baš bio primeran pionir i omladinac (poslednja generacija), i te stvari me nisu zanimale, ali sada sam zahvalan što sam uspeo sve to da vidim.
A za ove što umeju samo da ruše, pitanje:
Ne računajući kafanu u susednom selu, da li ste otputovali negde iz svog sela? Da li ste stvorili nešto u životu? Naravno da niste. Zato i jeste takvi kakvi ste.

Istrijan

pre 12 godina

@Iza Brda

ti bi se dobro sporazumjeo s ovim ustašama ovdje kod nas koji su uništili hiljade spomenika i spomen-tabli. valjda su bili ljuti što ih je podsjećalo na njihove zločine i poraz iz 2.svjetskog rata. možeš reći šta hoćeš o komunizmu, ali tvoja jedina ideologija je dinamit.

Josip

pre 12 godina

he,he... kao da autor teksta želi reći kako su se nenamenski trošile pare po volji diktatora, a uz to se zauzimao izgleda i prostor za biznis... a recimo da zemlja ima najviše spomenika na svetu zar ne bi bila turistička atrakcija?
I još nešto, komunistička ideologija nije stihijska već planska, ti spomenici još uvek imaju svoju simboliku i svaki je namenski građen, ima svoje značenje i u sebi nosi prošlost, istoriju i jasnu poruku.
Ako ih neko ruši, onda ruši kulturu jednog vremena, što se kratko i jasno zove vandalizam.
S druge strane postoji veliki broj spomenika iz ranije perioda, starih i po nekoliko vekova, pa se opet ne održavaju i ne posećuju. Stvar ukusa, vaspitanja i obrazovanja. Da smo tradicionalisti po prirodi ne bi se tako ophodili prema sopstvenoj kulturi, jer mi smo naslednici tih što su sanjali komunizam. Dobro ili loše, nasleđe je sviju nas.

baca

pre 12 godina

Ovaj tekst pogresno tvrdi da su spomenici izgubili smisao koji su imali. Najpre, nisu svi spomenici isti, ali oni koji su na mestima stradanja hiljada ljudi nikada ne mogu izgubiti smisao. Osim ako ovaj narod zaboravi sopstvenu istoriju. A narod koji se odrice sopstvene istorije, pitanje je kakvu ce buducnost imati.
Sumarice, Mrakovica na Kozari, Bubanj kod Nisa (tri pesnice) su primeri gde itekako ima smisla cuvati secanje. Tu istorijski nema dileme sta se dogodilo i njihovo odrzavanje i upotreba za recimo casove istorije, ne bi trebalo da bude stvar politike i stranaka.

Nenad

pre 12 godina

Dokaz da prava umetnost nadživljava ideološke odrednice. Naravno, u doba komunizma, puno je bilo i klasičnih soc-realističkih spomenika, punih predramatizovane patetike, čija je snaga sada iščilela zajedno sa ideologijom koja joj je davala potporu. Ali primeri koji su ovde dati nose u sebi neku iskonsku snagu i izražajnost, koja najmanje dolazi od puke veličine.
Možemo da polemišemo o svemu, ali ostaje činjenica da je stvaralaštvo ove vrste u SFRJ posedovalo identitet u meri u kojoj ga danas nećemo naći. Sada smo se u svim ex-yu republikama, barem kada su u pitanju krupni poduhvati memorijalne umetnosti, zagubili u nekritičkom kopiranju tzv ''nacionalnog kulturnog nasleđa'', u nerezonskom strahu od promena i budućnosti.

Ludi Milojko

pre 12 godina

Pa ovi "experti" sto nama vladaju nisu u stanju da okrece sto su Titove komunjare napravile, ne mogu most, put da naprave, a ne ovakve spomenike!! Zakljucak: drug Mrka je bio los pionir!! Nije pazljivo slusao na casu i sada nas sve to kosta!! A ova komunisticka deca Tadic, Dinkic, Draskovic, Canak i ostali nisu ocevima ni cipele da ciste!! Smrt fasizmu!!!

alexwolf

pre 10 godina

@Saboter
Niko te ne tera, idi gledaj Ravnu Goru. Malo da bacimo jagnje na ražanj, pa malo rakije i gibanice, noge na sto, a mogli bi i nešto da zapevamo...

Svaka ptica svome jatu, kažu moji iz Hercegovine. Svako se identifikuje sa sebi sličnima. Mene ne plaše ovi spomenici, naprotiv, ja sam ponosan, tužan, ali ponosan što ispode nekih od njih leže kosti mojih predaka. Mog ujaka, mojih rođaka iz mostarskog bataljona treće udarne divizije, tamo dole pored hladne Sutjeske. Poginuli u svojim dvadesetim godina, golobradi...
Slava heorijma! Slava partizanima!

Marko82

pre 12 godina

Na ove spomenike treba gledati kao na legat borbe i pobede nad fasizmom a ne velicanje komunizma.
Kad to shvatimo, spomenici ce sijati starim sjajem!

Vasja

pre 12 godina

Ovi Spomenici odlicno izgledaju i simbol su otpora fasizmu.
Ne znam cemu sprdnja, danasnje vlasti ne da nebi znali da podignu Spomenik poginulim Srbima u proteklim ratovima, nego ne znaju da odrzavaju postojece Spomenike.
Da smo normalna zelja postojece spomenike i spomenicke komplekse bi valjano cuvali i prezentovali posetiocima domacim i stranim, ti su Spomenici nama na Ponos!

milos

pre 12 godina

Spomenici su prelepi. Neko pametan bi od ovoga napravio knjigu fotografija ili turističku turu. Trebalo bi još ovakvih slika i primera navesti.

Шумадинац

pre 12 godina

Лепи Споменици, они представљају симбол отпора фашизму!
Француска,Русија и друге озбиљне земље се диче и поносе својим споменицима из разних периода, па и из периода анти-фашистичке борбе!
Поштују праве вредности, и одржавају споменике , данашње власти нити желе да подигну неки споменик , нити нормално одржавају постојеће.
И у Београду , престоници, велики број споменика се неадекватно одржава, рецимо Вечни Пламен(који је у мраку и угашен) у парку пријатељства код Ушћа на Новом Београду, или Обелиск(несврстани) код бранковог моста у старом делу Бг., споменик Карађорђу код карађорђевог парка (неосветљен),итд.

Zlatan

pre 12 godina

Trebao je da u spisak spomenika uvrsti i prostu ali moćnu kompoziciju od 26 stena u Matića poljani u Gorskom kotaru. Kamenje formira kolonu u znak sećanja na 26 partizana koji su se smrzli u maršu '44. godine.

Zatim tu je partizansko groblje u Mostaru koje je projektovao Bogdan Bogdanović, pa na Iriškom vencu...

Ђорђе

pre 12 godina

Фасцинантно!!!! Барем је део новца од кредита уложен у уметност. Пошто је део од инфраструктуре бомбардован. Мислим да ће да дође време и ти споменици ће да се одржавају и обилазе.

seljadin

pre 10 godina

moji dedovi su bili anti-komunisti, ali su bili u partizanima, zato sto su partizani omogucili opstanak naroda. To je cela sustina nacionalnog pokreta partizana. Moj pradeda je bio kapitalista, poklonio je svom selu skolu i crkvu,a njegov sin, deda je voleo kralja, i kapitalizam a nije voleo Tita, iako je bio u partizanima.

marko st.

pre 10 godina

Predlazem da B92 skupi od vernih citalaca sve slike spomenika a citaoci da pregalacki posalju svoje radove. Danas svi imamo digitalce pa da se bacimo na umetnicki rad. onda da se objavi foto edicija u znak secanja na izginule i mnoge nepoznate heroje koji su dali svoje zivote za slobodu. jeste da su komunisti pravili ove spomenike ali u tome ne mozemo traziti zamerke, naprotiv. Ako nista drugo, treba im odati priznanje za moralni otklon prema zrtvama tragicnih dogadjaja iz DSR.
Ne zaboravite da su ovi spomenici i izvanredno svedocanstvo ali i snazan umetnicki prikaz koji budi na patriotizam i covekoljublje.Tu bar ne smemo imati razlika u misljenju.

Frijol

pre 12 godina

Ipak je antifasizam bio jedan veliki pokret a socijalizam je ucinio dosta za ovu zemlju nakon rata. Zasto i kako smo stigli do ovoga, trebamo pitati sami sebe, jer imali smo i mi uslove da budemo pametniji od ostale brace u bivsoj nam drzavi.

Sada nam treba vise obrazovanja i manje kukanja nad sudbinom. Ako japanci svoju decu u skoli uce da su uzasno siromasni i da moraju mnogo da rade, mozemo i mi. U medjuvremeno, kao i oni, cini mi se da trebamo vise postovati i prihvatiti nasu proslost. A ovi spomenici jesu i te kako veliki deo iste.

Pozdrav svim ljudima dobre volje i zelje za bolje sutra.

Fibonacci

pre 12 godina

Nisam video uživo nijedan od ovih spomenika, ali bih voleo.
Postoji na Fruškoj Gori nešto slično - Kraljeva stolica,
kad god stojim pred nečim tako monumentalnim, naježim se.
Ogroman kamen koji je ljudska ruka oblikovala, zapitam se -kako?
Mermer i bronza koji zarastaju u korov. Jednostavno, kao iz Gospodara prstenova, oseti se duh starog, moćnog vremena.
Uvek će me više zanimati to vreme nego ovo današnje, od kojeg će nam za 50 godina ostati....šta? Čuvajte spomenike.

Srednjak

pre 12 godina

Ranije smo u srednjoj školi išli na ekskurzije i obilazili sve ove spomenike i još dosta njih što nisu prikazani. Doba bivše Jugoslavije. To treba videti i treba čuti priču za svaki. Planiram ponovo sve da ih obiđem... jer oni nisu spomenici komunizma kako se pogrešno tumači, to su spomenici ljudima koji su masovno poginuli braneći svoju zemlju.

Miroslav

pre 12 godina

Na žalost, istina je da su mnogi napušteni, zapušteni i ruinirani (naročito jezivo izgleda onaj na Petrovoj Gori - prva fotografija) Međutim, sa druge strane ima i svetlih primera, naročito u Sloveniji ali i u Makedoniji gde se do čuvenog "Makedonijuma" drži a on se smatra čak i simbolom čitave nacije i države.
U anketi jednog domaćeg travel portala izabran je za vizuelni simbol ove zemlje po čemu je urađena i njegova ilustracija http://www.viabalkans.com/multimedija/desktop/spomenik-makedonium-krusevo/

Martin

pre 10 godina

Nedostaju "Slomljena krila" iz kragujevačkih Šumarica, povodom 21.10.1941. i streljana koje su izveli Nemci.
http://www.google.rs/imgres?imgurl=http://www.vijesti.me/slika-519x316/vijesti/u-njemackoj-izlozene-poruke-sumarica-slika-24807.jpg&imgrefurl=http://www.vijesti.me/svijet/u-njemackoj-izlozene-poruke-sumarica-clanak-14253&h=316&w=519&sz=34&tbnid=zB8cdoRawHuVSM:&tbnh=90&tbnw=148&zoom=1&usg=__sjDDNvMp3sM9FGR506MFBRHjG9w=&docid=6st0l2N4gD98GM&sa=X&ei=9dGJUrGuL8vRsgab0YG4Cw&ved=0CFEQ9QEwBg

http://www.google.rs/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Krugovi-in-Sumarice.jpg&imgrefurl=http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t%3D548940%26page%3D967&h=447&w=700&sz=62&tbnid=1SXq_37AJLhkoM:&tbnh=90&tbnw=141&zoom=1&usg=__72ZuF4uKx2u90FjWMSYjUfyhmVM=&docid=y7BtPDHGkW4HJM&sa=X&ei=9dGJUrGuL8vRsgab0YG4Cw&ved=0CE8Q9QEwBQ

sadas

pre 10 godina

„ Rođena zemljo jesi li znala?
Tu je pogino bataljon ceo...
Crvena krv je procvetala
kroz snežni pokrov hladan i beo.

Noću je i to zavejo vetar.
Ipak na jugu... vojska korača...
Pao je četrnaesti kilometar,
al` nikad neće
Kadinjača.“

Dusan

pre 6 godina

Mnogo bitnije spomenike tog vremena imamo u svakom selu u bivšoj Jugoslaviji. Iako su građeni monumentalni spomenici bilo je prostora i da svako selo dobije svoj Dom kulture. Iako su mnogi od njih sada polusrušeni, iznajmljeni za magacine, poljoprivredne apoteke, prodavnice stočne hrane, mešovite robe itd.... ostaju kao nemi svedoci vremena u kojem je kultura bila dostupna svima. Sada nemamo ni domove kulture niti one koji bi nešto u njima organizovali, ni bioskope, ni pozorišta po mnogim gradovima ali imamo nacionalne frekvencije sa "zvezdama" ovog i onog.... Kakva nam kultura takve nam i zvezde koje ni ne zasijaju tako da ne mogu ni da se ugase. Zvezde onih vremena jednom su zasijale i nikada se ne gase. Svi znamo i Djordja Marjanovića, Pavla Vujisića, Tomu Zdravkovića, Miću Orlovića, Pepija Lakovića, Rašu Popova... A koje su to zvezde današnjice?