Milano - Italija u malom

Na put u Milano će vas verovatno navesti želja za šopingom, fudbalom i operom ali je dovoljan samo jedan pogled na „Duomo” katedralu da ostanete bez daha. Milan se smatra modnom prestonicom i centrom glamura i fudbala ali je prilično potcenjen kao istorijski grad u kom se mogu videti mnoge znamenitosti.

Pošaljite komentar
 1. Milano je mnogo više od fudbala, mode i Zamka Sforcesco. Pored pomenutih i ujedno i najposećenijih turističkih destinacija Milano nudi mnogo, mnogo više. Mnogi posetioci ovog grada ne znaju da je veliki broj muzeja odredjenim danima tokom nedelje besplatan, da recimo ulaz u Gallerie d Italia, velelepna umetnička galerija tik uz Tetro alla Scala, je besplat svakog dana. U Milanu postoje I pijace na kojima se može kupiti firmirana garderoba na kojima kupuju samo Italijani (najpoznatija u ulici via Giovanni Battista Fauche).
  Sve detaljne informacije možete naći i na [link] naši momci su ga radili pa ako redakcija odobri i link će se videti.
  (Zoran Aleksic, 4. mart 2015 01:53)

  # Link komentara

 2. "Rovane, crni Radovane:
  Dove sono arivi-odakle dolaziš?.
  ????
  (Parlo Italiano)"
  Da dove arivi-Odakle dolazš?
  Mi dispiace, sono un frettoloso. Come se dice: Velocita multipla esperto uguale eororre.
  Жао ми је због грешке. Ја сам (био) брзоплет. Како каже изрека брѕина пута вештина једнако је грешка. Битна је суштина а не формаформа!
  (Радован, 7. april 2011 15:28)

  # Link komentara

 3. Industrijski kanali, pa jesu ako je u XI veku kada su nastali bilo industrije. Prvenstveno su korisceni u odbrambene svrhe kasnije su prosireni i korisceni za irigaciju, za rad mlinova i za navigaciju. S pocetkom izgradnje Milanske katedrale mreza kanala je sluzila za prevoz mermera koji se ekploatisao u blizini Lago Maggiore a dopreman je do ispod katedrale malim kanalima koji su prokopani sve do centra grada. U xv veku na projektu prosirenja kanala ( navigli) radio je i Leonardo da Vinci koga je na svoj dvor pozvao vojvoda Ludovico il Moro.
  (Dragana, 6. april 2011 11:15)

  # Link komentara

 4. Rovane, crni Radovane:
  "Dove sono arivi-odakle dolaziš?".
  ????
  (Parlo Italiano, 6. april 2011 10:06)

  # Link komentara

 5. Ja zivim u Milanu i moj savet je da ga izbegavate ako hocete da osetite pravi Italijanski sarm.

  Ovo je bio industrijski grad, i precenjen je kao neka svetska metropola. Nema lepih panorama, dva bivsa industrijska kanala prolaze kroz grad, skupo je, prljavo je, itd. Cak se kaze i za "milanese" da nisu kao ostali Italijani, mnogo su ozbiljniji i orijentisani na posao...
  (Student, 5. april 2011 15:52)

  # Link komentara

 6. Milan je nevidjeno lep grad, mnogo puta sam bio ovde i svaki put kad se vratim sve mi je lepsi i lepsi. Stvarno grad je savrsenstvo, ima sve za svakoga
  (Miskec, 5. april 2011 13:57)

  # Link komentara

 7. i ja preporucujem Milano. Ako ste vec bili u Firenci, Rimu, Sieni, Bolonji, Napulju, Veneciji, Djenovi, Palermu onda definitivno treba videti i Milano. To je samo sto se tice Italije, a da ne pominjem Berlin, Pariz, Prag........ Otprilike dvestasedamnaesti grad koji bi trebalo videti u Evropi :)
  (;), 5. april 2011 13:39)

  # Link komentara

 8. U Milanu sam bio vise puta jer moja dobra prijateljica tamo zivi pa nas je imao ko provoditi. Preporuka, ako idete u Italiju zaobidjite ovaj grad u sirkom luku jer je to drljavi grad prepun gastarbajtera i imigranata. Ako zelite pravu Italiju skoknite do Verone, ona je samo 160 kilometra udaljena, to je prava Italija to je prava opustena atmosvera na ulicama, to je prava romantika, to je lepota za oci a soping je sasvim ok, cak i prijemciviji za nas dzep. Pomenute ulice u Milanu su zanimljive ako zelite da gledate kako izgledaju cizme od 9.000 evra, satovi od 25.000 evra, kako spolja izgleda kuca Versacea (duga pola ulice) i slicne gluposti. Prikazan park i tvrdjava sa slike su bukvalno smesni u odnosu na beogradski Kalimegdan ili nisku tvrdjavu i Petrovaradin. Ko voli fudbal neka skokne na San Siro, ko voli operu neka skokne u Milansku skalu a to je jedna prilicno neupadljiva zgrada na trgu za koju neko mora posebno da vam ukaze da je to bas ta zgrada inace cete proci pored nje. Ulice u Milanu se ne odlikuju renesansom cak ni u centru, da ste kojim slucajem zaspali na putu i neko vas probudio u Milanu ne buste znali da li ste u Italiji ili u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji. Ljudi na ulici.. nista posebno, kao i kod nas , ni traga one opustenosti i lepog drzanja kakvog ima u Veroni ili drugim gradovima severne Italije. Vecernji provod je da sednu u kola i onda se odvezu u trzni centar gde bleje u radnje, a onda kad im ponestane inspiracije sednu u kola i idu do drugog trznog centra, a kada im i to dosadi onda se besciljno voze nocu po gradu. Ne verujete, idite i uverite se. Duomo,gotika kakvu ste vec videli u Becu ili Parizu, nista neocekivano, preko puta je centar na desetak spratova sa brzom hranom, poslasticarnicom i robom siroke potrosnje tipa pegla i plastika, jeftine kineske krpice i tome slicno. Metro drljav, ni priblizno raskosan kao u nekim drugim evropskim gradovma. Sve u svemu, ako bas tvrdoglavo hocete da vidite taj grad skoknite i do nekog od preporucenih muzeja , a ako vas zanima soping uhvatite januarska ili avgustovska snizenja ali da znate svi milanezi tada odlaze u ogromne trzne komlpekse na otovrenom (jedan je prema Djenovi) gde je sve dosta jeftinije. Topla preporuka, zaobidjite Milano idite u bilo koji grad severne Italije i necete pogresiti.
  (partibrejker, 5. april 2011 13:37)

  # Link komentara

 9. U Milan-u sam proveo nekoliko meseci i mogu reci da sam dosta gledao ali ipak malo video zbog toga što se tamo ima mnogo toga i videti. To je grad koji je uspeo da sačuva dosta od istorije i nama cega da se postidi. Neki mu zameraju što ima spomenika i građevina koji su nastali u vrame fašizma. Ja nasuprot njima smatram da je i to istorija i deo nasleđa.
  U Milan-u se sudaraju sever i jug i na tu temu ima puno viceva koji južnjake "vraćaju" na jug. Napomenuću da se na najvišem "rogu" katedrale Duomo nalazi skulptura "Madonine" tj. Bogorodice. Elem, scena je sledeća. Mangup, milanez prepoznaje "južnjaka" po govoru (karakterističan govor koji malo više ŠŠŠUŠŠKA) i pita ga
  "Dove sono arivi-odakle dolaziš?".
  Južnjak ga gleda i ponosno odgovara
  "Io sono nasciato nel siluetta dela Madonnina-Ja sam (bre) rođen u senci Madonine tj. katedrale Duopmo!".
  Mangup ga pogleda prezrivo i reče
  "Sarra lungha-Ala je, senka, bila dugačka!"
  Još bolji je vic poznatiji kao "terca alpina" ali nekom drugom prilikom.
  (Radovan, 5. april 2011 13:13)

  # Link komentara