Bratislava - rokoko i komunizam

Smeštena između najzapadnijeg kraja Karpata i ravne doline Dunava, u neposrednoj blizini Austrije i Mađarske, Bratislava ima dva lica, piše Rough Guide

Pošaljite komentar
 1. Za "backpackere" neke informacije o cenama.
  Pivo u strogom centru oko 2 Eura. Smestaj u nekom od jeftinijih hotela pocinje od 50 Eura za dvokrevetnu sobu. Rucak u jeftinijem restoranu 4-7 Eura. Karta za gradski prevoz za weekend mislim da je oko 7 Eura.
  Postoji svakodnevna minibus linija privatne kompanije "Hricko"(063/8016721).
  U jednom pravcu ako se u medjuvremenu nije promenilo prevoz iznosi 30 Eura. Voze novije Mercedesove kombije.
  Bratislavu je idealno obici mozda u paketu sa Becom koji je na 50 km. Voznja brodom Dunavom izmedju ova dva grada je nesto vise od 1 sata.
  Inace Bratislavski region je u poredjenju sa 250 regiona EU na nekom 11-12 mestu. Prosecni bruto drustveni proizvod po stanovniku u Bratislavi iznosi oko 170% proseka Evropske Unije, tako da je ukupni drustveni proizvod grada sa oko 450.000 stanovnika u totalu jednak drustvenom proizvodu Beograda sa oko 4 puta vecom populacijom.
  (jezz, 17. februar 2010 07:14)

  # Link komentara

 2. Ziveo par godina i slobodno mogu da kazem da je to jedna od zemalja i naroda najslicnijih nama, narocito mislim na Bg i Vojvodinu. A sto se tice turisticke posete, sve vredno paznje moze se videti za dva najvise tri dana.
  (Nikola, 16. februar 2010 20:23)

  # Link komentara

 3. Ocima turiste prolaznika koji se u Bratislavi zadrzao 1 dan i obisao uobicajene znamenitosti, sve to lici na Novi Beograd od pre 20 godina na koji je neko dodao novosadski Petrovaradin, sa nesto pride starogradskog jezgra.Verovatno je i arhitekta bio isti, a i moler.
  Eh,da, leteci tanjir je ipak unikat......
  (ekonomista, 16. februar 2010 14:22)

  # Link komentara

 4. Mali dodatak clanku: slovacka kruna (Sk) kao valuta ne postoji vec duze od godinu dana,niti je moguce njom platiti robu i usluge, pa ako zelite da imate pregled o cenama u evrima, poslednji kurs za zamenu je bio 30 Sk za 1€. Inace, Bratislava je vrlo blizu Becu (nekada ih je povezivala tramvajska linija, a sada brojni autobusi i vozovi koji su cesci od polazaka na nekim linijama gsp Beograd), i sluzi kao low cost alternativa Becu za avionski prevoz, pa ako neko smislja kako da odleti na odmor na Siciliju ili jug Spanije a da veci deo novca za odmor ne potrosi na prevoz, moze preko Beca, pa da nastavi iz Bratislave i usput sedne negde na casu dobrog belog vina iz tog regiona i uziva u atmosferi grada.
  (Pavol, 16. februar 2010 13:45)

  # Link komentara

 5. Da li moze neka informacija vise o detaljima o samom gradu?Cene pica, hrane, sta treba videti u kratkoj poseti, restoran za preporuku,....?Posto sam sa porodicom ne interesuju me "Backpacker" varijante ali ni lux hoteli.Planiram da provedem 1,5-2 puna dana tamo.
  Hvala.
  (Kiki, 16. februar 2010 11:19)

  # Link komentara

 6. Sve sto pise je tacno ali je fokusirano previse na komunisticko nasledje. Soliteri ili panelke kako ih oni zovu uzurbano obnavljaju fasade i bljeste u svim raznim bojama. Uradjeno je dosta da bi se ponistilo komunisticko sivilo iako jos mnogo moze da se uradi. Oseca se svakodnevno poboljsavanje i atmosfera generalno je optimisticna. BNP Slovacke je prosle godine bio 3 puta veci od srpskog uglavnom zahvaljujuci automobilskoj industriji. U Bratislavi su ziveli Svetozar Miletic i Vuk Karadzic i oboje imaju svoje ulice i to u centru. Bratislava je bila svojevrsni centar panslavizma u Austougarskoj i taj duh se oseca pomalo i danas
  (Pero, 16. februar 2010 09:43)

  # Link komentara

 7. Bio dvaput......i vraticu se svaki put kad budem imao sansu.....Jedini grad(zemlja) gde sam se osetio kao da sam kod kuce....Potpuno ista atmosfera shto se ljudi tiche.....
  (Neko, 16. februar 2010 07:19)

  # Link komentara

 8. Ne znam ko je pisao članak, ali sam siguran da nije boravio duže od par dana u Bratislavi, ili da se nije dovoljno upoznao sa gradom. Navedene činjenice su tačne, ali atmosfera prikazana u članku apsolutno ne odgovara situaciji. Ovo govorim iz sopstvenog iskustva, zato što već 4 meseca živim u Bratislavi zato što sam tu na postdiplomskim studijama.
  (fIKUS, 15. februar 2010 22:46)

  # Link komentara