Petak, 28.12.2007.

03:15

Bula bula Fidži!

Izvor: B92

Bula bula Fidži! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

vewliki

pre 11 godina

zadivljen sam koliko ljudi putuje na destinacije gde se ne ide ako nema 10 000eu u cepu!Iz Srbije!pa zar nije kriza!Tutkaju nas da jeste ,nista ne razumem,aloha i futu gala!

Milos

pre 11 godina

Melbourne traveller,

precizno, jezgrovito i korisno za nas sa velikih evropskih daljina. Vratili smo se sa Kukovih ostrva (Aitutaki i Rarotonga) i Tahitija (Bora Bora). Leteli smo besmislenih 26 sati sto sa presedanjima cini put od 48 sati.
Vidi se razlika izmedju Kukovih ostrva koja su bila pod anglosaksonskim uticajem i Tahitija koji je premazan francuskim bojama.
Rarotonga deluje kao najbolji izbor za nekog ko zeli da prvi put vidi Polineziju. Savrsen planinski reljef, dugacke pescane plaze i mir na njima. Cene jace mada ima vise nego pristojnih gest hausa na Muri plazi.
Aitutaki laguna je preslatka, glavno ostrvo ima veliku plazu na zapadu koja je desetkovana ciklonima poslednjih godina. U principu predstavlja malo razocaranje, doduse samo kada se poredi sa Sejselsima ili tajlandskim plazama (ostrvo Phi Phi npr). Sever ostrva, iza aerodroma, je najlepsi.
Mestani su sjajni i tradicionalno su vaspitani. Muskarcu se gleda u oci, njemu se javlja na ulici, sa njim se razgovara.
Sasvim suprotno od Tahitija. Muskarcu se tamo javlja formalno a sva paznja se odmah usmerava na zenu. Opet ti Francuzi ...
Bora Bora je verovatno najlepsa u Polineziji kada je u pitanju izgled samog ostrva odnosno njegova linija koja se ocrtava na horizontu. Samo ostrvo oskudeva plazama koje su vecinom na jugu i na obodu lagune gde su najskuplji hoteli.
Ipak, nakon svega sto sam proputovao ne ocekujem vise da cu videti ostrva lepsa od sejselskih.
Praslin, La Digue - najlepse plaze na svetu

aleksandar

pre 13 godina

Odlicno nema sta!
Juzni pacifik je top destinacija i o tome sanjam. Bilo bi lepo kada bih video rev. od nekoga ko je posetio Francusku Polineziju tj. ostrvo Bora Bora.
Pozdrav,
Aca

Nenad

pre 13 godina

Upravo smo dosli sa Fiji-ja i bilo je odlicno. Slazem se sa diskutantima koji preporucuju Kukova ostrva. Mi smo bili na Aitutaki i bilo je fenomenalno

Dragan/Wellington/New Zealand

pre 13 godina

ima dosta ovih nasih diskutanata,koji pisu svakakve bubuloze,neistine,.ovaj jdean pise da se moze ostati neogranceno,drugi pise o nekim glupostima,nemojte prdavati pamet svetu koji nije bio tamo,ako nemozete pisati nesto kompletnije,onda nemojte ostavljati vase neistinite komentare,i vasa iskustva,.prikazite istinu

Kristijan

pre 14 godina

Svaka cast za ovu reportazu o Fidziju.Ja iz licnog iskustva mogu takodje da kazem da su Fiji islands zaista nesto prelepo.U glavnom gradu Suva sam bio 3-4 puta a u prelepom Port Denarau sam bio 3 puta.Suva me i nije bas nesto posebno odusevila jer je grad malo prljav i nema bas nesto mnogo da se vidi.Takodje sdam bio na jos jednom ostrvu na Fidziju koje se zove Dravuni Island i koje me je vise nego odusevilo.Imam brdo slika sa Fidzija pa ako nekog zanima da vidi slike,samo neka se javi :-)
Veliki pozdrav

Alen

pre 14 godina

Mislim da je Fiji jedino mesto gde ne treba viza za Srpski pasos. Ali ne samo to. Obicno i ako ne treba (napr. neke Africke zemlje), ima se limit od tri mes. Za Fiji nema limita, moze se ostati beskonacno. Zanimljivo, zar ne..

pozdrav,

Alen, New Zealand

Dragan

pre 15 godina

Fiji je dosta jeftin sve zavisi odkle se putuje od nas sa New Zealanda od Wellingtona povratna karta,sa 7 dana ke nekih oko 560 nz s otprilike nekih 25o eura,i nije fiji bio nikada kanibalsiticko ostrvo,prijatan je za odmor,pogotovo ako se ide u RCI aranzamnau,nemojte nesto pisati,i praviti kometare za letovanje od nedelu dana,Fiji teba videti redovno ako se moze,i onada ostaviti komentar,NZ je trenutno prekinuo diplomatske odnose sa Fijijem,im a jedan lekar iz Srbije tamo,bar je bio,.

Beca

pre 16 godina

Tekst je super! Uzivala sam citajuci. Fiji su moja sledeca destinacija i zaljubljena sam u Fiji od kada sam procitala knjigu "Maja". Volim da putujem na mesta koja nisu previse turisticki razvijena. Osecam da na Fijiju mozes jos uvek da osetis njihov tradicionalni ritam zivota, kao sto je i potvrdjeno u tekstu :)
Kad se vratim s puta cucete moju pricu.
Pozdravi!

nebitan_lik

pre 16 godina

Sa srpskim pasosen nije potreba viza,mislim da se dobija kao i u Singapore na 40 dana ili tri meseca po sletanju na aerodrom,ali u svakom slucaju nije potrebna.Sto se tice cena, ja sam bio prosle godine tamo i to u Suvi to je od aerodroma oko 100 i nesto km i u dobrom hotelu me pansion kostao oko 140 dolara za vece u sta je ukljucen i dorucak.

Beloved

pre 16 godina

@Srdjan
Viza se izdaje prilikom ulaska na Fiji (Nadi airport). Nema probleme za nas iz zemlje Srbije, barem nije bilo u aprilu 2007 :)
Fiji je nesto sto u svakom slucaju ne treba propustiti.

Srdjan

pre 16 godina

Super tekst, bas se potrefilo da smo danas utanacili plan za Novi Zeland, pri cemu se neko dosetio da skoknemo na nekoliko dana ronjenja na Fidziju. Da li mozda znate da li su potrebne vize (za neamerikance) i gde se vade?

Hvala.

Dragan Dujakovic

pre 16 godina

Mogli ste napisati da je na Fidziju trenutno na vlasti vojna hunta sa generalom Bainimaramom, koja je pucem dosla do vlasti, kao i da prebijanja i ubistva opozicije nisu neretka.
Fidzi treba bojkotovati, kao sto ih vecina sveta bojkotuje. Zato su cene (za sada) jeftine u "raju na zemlji".

Umesto Fidzija, preporucujem Novu Kaledoniju ili Kukova Ostrva (Rarotonga).

Radika

pre 16 godina

Lep tekst.Samo jedna mala ispravka,Fiji nije u Polineziji,nego u Melaneziji tako da i muzika koju ste culi nije polinezanska Melanezanska.Fijianci i po scom izgledu a i po tamnijoj boji koze ne izgledaju kao Polinezani(Samoa,Tonga,Tahiti,Hawaii,Tuvalu,Niue).Jos jeednom lep tekst i pisite ponovo.

Melbourne traveller

pre 16 godina

Fiji jeste mozda najrazvijenije ostrvo u tom delu Pacifika ali posto sam proputovao ceo taj region oni koji bi zeleli da posete Fiji predlozio bih Cook Islands, narocito ostrvo Aitutaki.Air New Zealand leti za Rarotongu a odande lokalna avio kompanija leti za Aitutaki.Po meni Aitutaki je najlepse mesto pacifika, lepse od Bora Bora. Narod je dosta prijatan. Na Fiji imate dosta Indijaca koji ce probati da vam utrpaju i prodaju sve sto se moze prodati. Obicno su vlasnici svih suvenir i ostalih prodavnica u centru Nadi-a. Lokalni, oni pravi Fiji-anci su jako prijatni. Da napomenem da je Fiji po broj pljacki banki prvi u svetu, svaki dan se desi po jedna placka u proseku. To nam je rekao taksista dok nas je vozio sa aerodroma. Bilo mi je cudno kako je to moguce jer koliko sam video nije bilo nesto puno banaka tamo a svaka je imala obezbedjenje. Jos jedna stvar. Voda jeste prelepa, nedaleko od hotela u kojem smo boravili nalazilo se neko malo ostrvo, koje me mamilo da preplivam do njega. I tako dok sam se skidao da preplivam preko do mene je dotrcala jedna prilicno pozamasna Fiji devojka koja je u blizini prodavala neke suvenire i rekla da ne privam preko jer tu ima ajkula. Nisam ranije nisam pomisljao da bi tu bilo ajkula. Lepota vode vas totalno mami. Fiji kao destinacija nisu uopste jeftini kao ni resto Juznog Pacifika. Dosta je jeftinije nego recimo Tahiti ali isto tako dosta skuplje nego recimo Samoa. Samoa je daleko najjeftinija destinacija Juznog Pacifika. Do glavnog grada Apia moze se doci samo preko Novog Zelanda i Australije koliko je meni poznato, jer nisam video ni jednu drugu kompaniju da leti tamo. Tamo mozete naci bungalove koje oni zovu Fale, za nekih 10 evra za noc. Ima dosta lepih prirodnih lepota, vodopada itd. Hrana je takodje jeftina, pivo nije bilo ni jedan euro, svega 60 centi. kao sto sami znate bilo bi prilicno skupo doci do tamo ali kad ste jednom u Samoi onda nisu neki troskovi ako ste bas zainteresovani za taj deo sveta. sve u svemu, oni koji nisu bili u tropskim zemljama sve to moze da izgleda lepo i interesantno. Licno, za nas koji zivimo u Australiji ne mislim da je nesto sto bi mi uzelo dah. Plaze i voda jesu lepe ali takvih dosta vise imam i ovde, a za vas koji dolazite iz Evrope za cenu karte koju biste platili do bilo koje od Juzno Pacifickih zemalja, mozete imati i let i smestaj u hotelima visoke kategorije negde u Aziji. Ako ste vec taj deo proputovali onda nesto drugacije bi vam dobro doslo. Predlazem takodje Novu Kaledoniju, narocito ostrvo Ile de Pins (ostrvo cempresa). Jeste malo skuplje ali je to deo Francuske u Juznom Pacifiku, bas kao i Tahiti samo po meni dosta razvijenije , lep nocni zivot, nista preterano bucno, bas ono lep ukus. U svakom sluicaju svim buducim putnicima za Juzni Pacifik zelim srecan put i lep odmor, iii ne promasite Australiju i nase lepe plaze.

Mima

pre 16 godina

Divno, nezaboravno...onako kako sam zamisljala Raj na Zemlji. Cestitke za tekst. U Australiji je Fidzi vrlo popularna turisticka destinacija, udaljen je 4.5 sata leta od Melburna.

Melbourne traveller

pre 16 godina

Fiji jeste mozda najrazvijenije ostrvo u tom delu Pacifika ali posto sam proputovao ceo taj region oni koji bi zeleli da posete Fiji predlozio bih Cook Islands, narocito ostrvo Aitutaki.Air New Zealand leti za Rarotongu a odande lokalna avio kompanija leti za Aitutaki.Po meni Aitutaki je najlepse mesto pacifika, lepse od Bora Bora. Narod je dosta prijatan. Na Fiji imate dosta Indijaca koji ce probati da vam utrpaju i prodaju sve sto se moze prodati. Obicno su vlasnici svih suvenir i ostalih prodavnica u centru Nadi-a. Lokalni, oni pravi Fiji-anci su jako prijatni. Da napomenem da je Fiji po broj pljacki banki prvi u svetu, svaki dan se desi po jedna placka u proseku. To nam je rekao taksista dok nas je vozio sa aerodroma. Bilo mi je cudno kako je to moguce jer koliko sam video nije bilo nesto puno banaka tamo a svaka je imala obezbedjenje. Jos jedna stvar. Voda jeste prelepa, nedaleko od hotela u kojem smo boravili nalazilo se neko malo ostrvo, koje me mamilo da preplivam do njega. I tako dok sam se skidao da preplivam preko do mene je dotrcala jedna prilicno pozamasna Fiji devojka koja je u blizini prodavala neke suvenire i rekla da ne privam preko jer tu ima ajkula. Nisam ranije nisam pomisljao da bi tu bilo ajkula. Lepota vode vas totalno mami. Fiji kao destinacija nisu uopste jeftini kao ni resto Juznog Pacifika. Dosta je jeftinije nego recimo Tahiti ali isto tako dosta skuplje nego recimo Samoa. Samoa je daleko najjeftinija destinacija Juznog Pacifika. Do glavnog grada Apia moze se doci samo preko Novog Zelanda i Australije koliko je meni poznato, jer nisam video ni jednu drugu kompaniju da leti tamo. Tamo mozete naci bungalove koje oni zovu Fale, za nekih 10 evra za noc. Ima dosta lepih prirodnih lepota, vodopada itd. Hrana je takodje jeftina, pivo nije bilo ni jedan euro, svega 60 centi. kao sto sami znate bilo bi prilicno skupo doci do tamo ali kad ste jednom u Samoi onda nisu neki troskovi ako ste bas zainteresovani za taj deo sveta. sve u svemu, oni koji nisu bili u tropskim zemljama sve to moze da izgleda lepo i interesantno. Licno, za nas koji zivimo u Australiji ne mislim da je nesto sto bi mi uzelo dah. Plaze i voda jesu lepe ali takvih dosta vise imam i ovde, a za vas koji dolazite iz Evrope za cenu karte koju biste platili do bilo koje od Juzno Pacifickih zemalja, mozete imati i let i smestaj u hotelima visoke kategorije negde u Aziji. Ako ste vec taj deo proputovali onda nesto drugacije bi vam dobro doslo. Predlazem takodje Novu Kaledoniju, narocito ostrvo Ile de Pins (ostrvo cempresa). Jeste malo skuplje ali je to deo Francuske u Juznom Pacifiku, bas kao i Tahiti samo po meni dosta razvijenije , lep nocni zivot, nista preterano bucno, bas ono lep ukus. U svakom sluicaju svim buducim putnicima za Juzni Pacifik zelim srecan put i lep odmor, iii ne promasite Australiju i nase lepe plaze.

Kristijan

pre 14 godina

Svaka cast za ovu reportazu o Fidziju.Ja iz licnog iskustva mogu takodje da kazem da su Fiji islands zaista nesto prelepo.U glavnom gradu Suva sam bio 3-4 puta a u prelepom Port Denarau sam bio 3 puta.Suva me i nije bas nesto posebno odusevila jer je grad malo prljav i nema bas nesto mnogo da se vidi.Takodje sdam bio na jos jednom ostrvu na Fidziju koje se zove Dravuni Island i koje me je vise nego odusevilo.Imam brdo slika sa Fidzija pa ako nekog zanima da vidi slike,samo neka se javi :-)
Veliki pozdrav

Dragan/Wellington/New Zealand

pre 13 godina

ima dosta ovih nasih diskutanata,koji pisu svakakve bubuloze,neistine,.ovaj jdean pise da se moze ostati neogranceno,drugi pise o nekim glupostima,nemojte prdavati pamet svetu koji nije bio tamo,ako nemozete pisati nesto kompletnije,onda nemojte ostavljati vase neistinite komentare,i vasa iskustva,.prikazite istinu

Mima

pre 16 godina

Divno, nezaboravno...onako kako sam zamisljala Raj na Zemlji. Cestitke za tekst. U Australiji je Fidzi vrlo popularna turisticka destinacija, udaljen je 4.5 sata leta od Melburna.

Dragan Dujakovic

pre 16 godina

Mogli ste napisati da je na Fidziju trenutno na vlasti vojna hunta sa generalom Bainimaramom, koja je pucem dosla do vlasti, kao i da prebijanja i ubistva opozicije nisu neretka.
Fidzi treba bojkotovati, kao sto ih vecina sveta bojkotuje. Zato su cene (za sada) jeftine u "raju na zemlji".

Umesto Fidzija, preporucujem Novu Kaledoniju ili Kukova Ostrva (Rarotonga).

Dragan

pre 15 godina

Fiji je dosta jeftin sve zavisi odkle se putuje od nas sa New Zealanda od Wellingtona povratna karta,sa 7 dana ke nekih oko 560 nz s otprilike nekih 25o eura,i nije fiji bio nikada kanibalsiticko ostrvo,prijatan je za odmor,pogotovo ako se ide u RCI aranzamnau,nemojte nesto pisati,i praviti kometare za letovanje od nedelu dana,Fiji teba videti redovno ako se moze,i onada ostaviti komentar,NZ je trenutno prekinuo diplomatske odnose sa Fijijem,im a jedan lekar iz Srbije tamo,bar je bio,.

Beloved

pre 16 godina

@Srdjan
Viza se izdaje prilikom ulaska na Fiji (Nadi airport). Nema probleme za nas iz zemlje Srbije, barem nije bilo u aprilu 2007 :)
Fiji je nesto sto u svakom slucaju ne treba propustiti.

Beca

pre 16 godina

Tekst je super! Uzivala sam citajuci. Fiji su moja sledeca destinacija i zaljubljena sam u Fiji od kada sam procitala knjigu "Maja". Volim da putujem na mesta koja nisu previse turisticki razvijena. Osecam da na Fijiju mozes jos uvek da osetis njihov tradicionalni ritam zivota, kao sto je i potvrdjeno u tekstu :)
Kad se vratim s puta cucete moju pricu.
Pozdravi!

Radika

pre 16 godina

Lep tekst.Samo jedna mala ispravka,Fiji nije u Polineziji,nego u Melaneziji tako da i muzika koju ste culi nije polinezanska Melanezanska.Fijianci i po scom izgledu a i po tamnijoj boji koze ne izgledaju kao Polinezani(Samoa,Tonga,Tahiti,Hawaii,Tuvalu,Niue).Jos jeednom lep tekst i pisite ponovo.

Alen

pre 14 godina

Mislim da je Fiji jedino mesto gde ne treba viza za Srpski pasos. Ali ne samo to. Obicno i ako ne treba (napr. neke Africke zemlje), ima se limit od tri mes. Za Fiji nema limita, moze se ostati beskonacno. Zanimljivo, zar ne..

pozdrav,

Alen, New Zealand

Nenad

pre 13 godina

Upravo smo dosli sa Fiji-ja i bilo je odlicno. Slazem se sa diskutantima koji preporucuju Kukova ostrva. Mi smo bili na Aitutaki i bilo je fenomenalno

aleksandar

pre 13 godina

Odlicno nema sta!
Juzni pacifik je top destinacija i o tome sanjam. Bilo bi lepo kada bih video rev. od nekoga ko je posetio Francusku Polineziju tj. ostrvo Bora Bora.
Pozdrav,
Aca

Milos

pre 11 godina

Melbourne traveller,

precizno, jezgrovito i korisno za nas sa velikih evropskih daljina. Vratili smo se sa Kukovih ostrva (Aitutaki i Rarotonga) i Tahitija (Bora Bora). Leteli smo besmislenih 26 sati sto sa presedanjima cini put od 48 sati.
Vidi se razlika izmedju Kukovih ostrva koja su bila pod anglosaksonskim uticajem i Tahitija koji je premazan francuskim bojama.
Rarotonga deluje kao najbolji izbor za nekog ko zeli da prvi put vidi Polineziju. Savrsen planinski reljef, dugacke pescane plaze i mir na njima. Cene jace mada ima vise nego pristojnih gest hausa na Muri plazi.
Aitutaki laguna je preslatka, glavno ostrvo ima veliku plazu na zapadu koja je desetkovana ciklonima poslednjih godina. U principu predstavlja malo razocaranje, doduse samo kada se poredi sa Sejselsima ili tajlandskim plazama (ostrvo Phi Phi npr). Sever ostrva, iza aerodroma, je najlepsi.
Mestani su sjajni i tradicionalno su vaspitani. Muskarcu se gleda u oci, njemu se javlja na ulici, sa njim se razgovara.
Sasvim suprotno od Tahitija. Muskarcu se tamo javlja formalno a sva paznja se odmah usmerava na zenu. Opet ti Francuzi ...
Bora Bora je verovatno najlepsa u Polineziji kada je u pitanju izgled samog ostrva odnosno njegova linija koja se ocrtava na horizontu. Samo ostrvo oskudeva plazama koje su vecinom na jugu i na obodu lagune gde su najskuplji hoteli.
Ipak, nakon svega sto sam proputovao ne ocekujem vise da cu videti ostrva lepsa od sejselskih.
Praslin, La Digue - najlepse plaze na svetu

vewliki

pre 11 godina

zadivljen sam koliko ljudi putuje na destinacije gde se ne ide ako nema 10 000eu u cepu!Iz Srbije!pa zar nije kriza!Tutkaju nas da jeste ,nista ne razumem,aloha i futu gala!

Srdjan

pre 16 godina

Super tekst, bas se potrefilo da smo danas utanacili plan za Novi Zeland, pri cemu se neko dosetio da skoknemo na nekoliko dana ronjenja na Fidziju. Da li mozda znate da li su potrebne vize (za neamerikance) i gde se vade?

Hvala.

nebitan_lik

pre 16 godina

Sa srpskim pasosen nije potreba viza,mislim da se dobija kao i u Singapore na 40 dana ili tri meseca po sletanju na aerodrom,ali u svakom slucaju nije potrebna.Sto se tice cena, ja sam bio prosle godine tamo i to u Suvi to je od aerodroma oko 100 i nesto km i u dobrom hotelu me pansion kostao oko 140 dolara za vece u sta je ukljucen i dorucak.

Srdjan

pre 16 godina

Super tekst, bas se potrefilo da smo danas utanacili plan za Novi Zeland, pri cemu se neko dosetio da skoknemo na nekoliko dana ronjenja na Fidziju. Da li mozda znate da li su potrebne vize (za neamerikance) i gde se vade?

Hvala.

Dragan Dujakovic

pre 16 godina

Mogli ste napisati da je na Fidziju trenutno na vlasti vojna hunta sa generalom Bainimaramom, koja je pucem dosla do vlasti, kao i da prebijanja i ubistva opozicije nisu neretka.
Fidzi treba bojkotovati, kao sto ih vecina sveta bojkotuje. Zato su cene (za sada) jeftine u "raju na zemlji".

Umesto Fidzija, preporucujem Novu Kaledoniju ili Kukova Ostrva (Rarotonga).

Alen

pre 14 godina

Mislim da je Fiji jedino mesto gde ne treba viza za Srpski pasos. Ali ne samo to. Obicno i ako ne treba (napr. neke Africke zemlje), ima se limit od tri mes. Za Fiji nema limita, moze se ostati beskonacno. Zanimljivo, zar ne..

pozdrav,

Alen, New Zealand

Melbourne traveller

pre 16 godina

Fiji jeste mozda najrazvijenije ostrvo u tom delu Pacifika ali posto sam proputovao ceo taj region oni koji bi zeleli da posete Fiji predlozio bih Cook Islands, narocito ostrvo Aitutaki.Air New Zealand leti za Rarotongu a odande lokalna avio kompanija leti za Aitutaki.Po meni Aitutaki je najlepse mesto pacifika, lepse od Bora Bora. Narod je dosta prijatan. Na Fiji imate dosta Indijaca koji ce probati da vam utrpaju i prodaju sve sto se moze prodati. Obicno su vlasnici svih suvenir i ostalih prodavnica u centru Nadi-a. Lokalni, oni pravi Fiji-anci su jako prijatni. Da napomenem da je Fiji po broj pljacki banki prvi u svetu, svaki dan se desi po jedna placka u proseku. To nam je rekao taksista dok nas je vozio sa aerodroma. Bilo mi je cudno kako je to moguce jer koliko sam video nije bilo nesto puno banaka tamo a svaka je imala obezbedjenje. Jos jedna stvar. Voda jeste prelepa, nedaleko od hotela u kojem smo boravili nalazilo se neko malo ostrvo, koje me mamilo da preplivam do njega. I tako dok sam se skidao da preplivam preko do mene je dotrcala jedna prilicno pozamasna Fiji devojka koja je u blizini prodavala neke suvenire i rekla da ne privam preko jer tu ima ajkula. Nisam ranije nisam pomisljao da bi tu bilo ajkula. Lepota vode vas totalno mami. Fiji kao destinacija nisu uopste jeftini kao ni resto Juznog Pacifika. Dosta je jeftinije nego recimo Tahiti ali isto tako dosta skuplje nego recimo Samoa. Samoa je daleko najjeftinija destinacija Juznog Pacifika. Do glavnog grada Apia moze se doci samo preko Novog Zelanda i Australije koliko je meni poznato, jer nisam video ni jednu drugu kompaniju da leti tamo. Tamo mozete naci bungalove koje oni zovu Fale, za nekih 10 evra za noc. Ima dosta lepih prirodnih lepota, vodopada itd. Hrana je takodje jeftina, pivo nije bilo ni jedan euro, svega 60 centi. kao sto sami znate bilo bi prilicno skupo doci do tamo ali kad ste jednom u Samoi onda nisu neki troskovi ako ste bas zainteresovani za taj deo sveta. sve u svemu, oni koji nisu bili u tropskim zemljama sve to moze da izgleda lepo i interesantno. Licno, za nas koji zivimo u Australiji ne mislim da je nesto sto bi mi uzelo dah. Plaze i voda jesu lepe ali takvih dosta vise imam i ovde, a za vas koji dolazite iz Evrope za cenu karte koju biste platili do bilo koje od Juzno Pacifickih zemalja, mozete imati i let i smestaj u hotelima visoke kategorije negde u Aziji. Ako ste vec taj deo proputovali onda nesto drugacije bi vam dobro doslo. Predlazem takodje Novu Kaledoniju, narocito ostrvo Ile de Pins (ostrvo cempresa). Jeste malo skuplje ali je to deo Francuske u Juznom Pacifiku, bas kao i Tahiti samo po meni dosta razvijenije , lep nocni zivot, nista preterano bucno, bas ono lep ukus. U svakom sluicaju svim buducim putnicima za Juzni Pacifik zelim srecan put i lep odmor, iii ne promasite Australiju i nase lepe plaze.

Radika

pre 16 godina

Lep tekst.Samo jedna mala ispravka,Fiji nije u Polineziji,nego u Melaneziji tako da i muzika koju ste culi nije polinezanska Melanezanska.Fijianci i po scom izgledu a i po tamnijoj boji koze ne izgledaju kao Polinezani(Samoa,Tonga,Tahiti,Hawaii,Tuvalu,Niue).Jos jeednom lep tekst i pisite ponovo.

nebitan_lik

pre 16 godina

Sa srpskim pasosen nije potreba viza,mislim da se dobija kao i u Singapore na 40 dana ili tri meseca po sletanju na aerodrom,ali u svakom slucaju nije potrebna.Sto se tice cena, ja sam bio prosle godine tamo i to u Suvi to je od aerodroma oko 100 i nesto km i u dobrom hotelu me pansion kostao oko 140 dolara za vece u sta je ukljucen i dorucak.

vewliki

pre 11 godina

zadivljen sam koliko ljudi putuje na destinacije gde se ne ide ako nema 10 000eu u cepu!Iz Srbije!pa zar nije kriza!Tutkaju nas da jeste ,nista ne razumem,aloha i futu gala!

Dragan

pre 15 godina

Fiji je dosta jeftin sve zavisi odkle se putuje od nas sa New Zealanda od Wellingtona povratna karta,sa 7 dana ke nekih oko 560 nz s otprilike nekih 25o eura,i nije fiji bio nikada kanibalsiticko ostrvo,prijatan je za odmor,pogotovo ako se ide u RCI aranzamnau,nemojte nesto pisati,i praviti kometare za letovanje od nedelu dana,Fiji teba videti redovno ako se moze,i onada ostaviti komentar,NZ je trenutno prekinuo diplomatske odnose sa Fijijem,im a jedan lekar iz Srbije tamo,bar je bio,.

Dragan/Wellington/New Zealand

pre 13 godina

ima dosta ovih nasih diskutanata,koji pisu svakakve bubuloze,neistine,.ovaj jdean pise da se moze ostati neogranceno,drugi pise o nekim glupostima,nemojte prdavati pamet svetu koji nije bio tamo,ako nemozete pisati nesto kompletnije,onda nemojte ostavljati vase neistinite komentare,i vasa iskustva,.prikazite istinu

Kristijan

pre 14 godina

Svaka cast za ovu reportazu o Fidziju.Ja iz licnog iskustva mogu takodje da kazem da su Fiji islands zaista nesto prelepo.U glavnom gradu Suva sam bio 3-4 puta a u prelepom Port Denarau sam bio 3 puta.Suva me i nije bas nesto posebno odusevila jer je grad malo prljav i nema bas nesto mnogo da se vidi.Takodje sdam bio na jos jednom ostrvu na Fidziju koje se zove Dravuni Island i koje me je vise nego odusevilo.Imam brdo slika sa Fidzija pa ako nekog zanima da vidi slike,samo neka se javi :-)
Veliki pozdrav

Mima

pre 16 godina

Divno, nezaboravno...onako kako sam zamisljala Raj na Zemlji. Cestitke za tekst. U Australiji je Fidzi vrlo popularna turisticka destinacija, udaljen je 4.5 sata leta od Melburna.

Beloved

pre 16 godina

@Srdjan
Viza se izdaje prilikom ulaska na Fiji (Nadi airport). Nema probleme za nas iz zemlje Srbije, barem nije bilo u aprilu 2007 :)
Fiji je nesto sto u svakom slucaju ne treba propustiti.

Nenad

pre 13 godina

Upravo smo dosli sa Fiji-ja i bilo je odlicno. Slazem se sa diskutantima koji preporucuju Kukova ostrva. Mi smo bili na Aitutaki i bilo je fenomenalno

Milos

pre 11 godina

Melbourne traveller,

precizno, jezgrovito i korisno za nas sa velikih evropskih daljina. Vratili smo se sa Kukovih ostrva (Aitutaki i Rarotonga) i Tahitija (Bora Bora). Leteli smo besmislenih 26 sati sto sa presedanjima cini put od 48 sati.
Vidi se razlika izmedju Kukovih ostrva koja su bila pod anglosaksonskim uticajem i Tahitija koji je premazan francuskim bojama.
Rarotonga deluje kao najbolji izbor za nekog ko zeli da prvi put vidi Polineziju. Savrsen planinski reljef, dugacke pescane plaze i mir na njima. Cene jace mada ima vise nego pristojnih gest hausa na Muri plazi.
Aitutaki laguna je preslatka, glavno ostrvo ima veliku plazu na zapadu koja je desetkovana ciklonima poslednjih godina. U principu predstavlja malo razocaranje, doduse samo kada se poredi sa Sejselsima ili tajlandskim plazama (ostrvo Phi Phi npr). Sever ostrva, iza aerodroma, je najlepsi.
Mestani su sjajni i tradicionalno su vaspitani. Muskarcu se gleda u oci, njemu se javlja na ulici, sa njim se razgovara.
Sasvim suprotno od Tahitija. Muskarcu se tamo javlja formalno a sva paznja se odmah usmerava na zenu. Opet ti Francuzi ...
Bora Bora je verovatno najlepsa u Polineziji kada je u pitanju izgled samog ostrva odnosno njegova linija koja se ocrtava na horizontu. Samo ostrvo oskudeva plazama koje su vecinom na jugu i na obodu lagune gde su najskuplji hoteli.
Ipak, nakon svega sto sam proputovao ne ocekujem vise da cu videti ostrva lepsa od sejselskih.
Praslin, La Digue - najlepse plaze na svetu

Beca

pre 16 godina

Tekst je super! Uzivala sam citajuci. Fiji su moja sledeca destinacija i zaljubljena sam u Fiji od kada sam procitala knjigu "Maja". Volim da putujem na mesta koja nisu previse turisticki razvijena. Osecam da na Fijiju mozes jos uvek da osetis njihov tradicionalni ritam zivota, kao sto je i potvrdjeno u tekstu :)
Kad se vratim s puta cucete moju pricu.
Pozdravi!

aleksandar

pre 13 godina

Odlicno nema sta!
Juzni pacifik je top destinacija i o tome sanjam. Bilo bi lepo kada bih video rev. od nekoga ko je posetio Francusku Polineziju tj. ostrvo Bora Bora.
Pozdrav,
Aca