Nedelja, 03.10.2021.

10:58

Kazne i do 65.000 evra: 9 neobičnih zakona u Nemačkoj

Izvor: Punkufer

Kazne i do 65.000 evra: 9 neobiènih zakona u Nemaèkoj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

zakoni

pre 2 godine

@Miljan
U takvim slucajevima je nadlezna uprava za zastitu pripode duzna da posalje eksperta koji na licu mesta utvrdjuje da li postoji opasnost, tj. da li se gnezdo i putanja leta do njega nalazi na bezbednoj udaljenosti/visini, i tek onda izdaje dozvolu za premestanje ili otklanjanje gnezda. To sto se gnezdo nalazi na kuci ne znaci automatski da takva opasnost postoji. Strsljeni su u principu bezopasni i ne napadaju ljude, osim ako nisu direktno ugrozeni, niti ih interesuju hrana ili pice, kao na primer ose ili pcele. Koliko sam razumeo, sve je ostalo na tom odgovoru. U tom slucaju trebao si da se zalis, nema sanse da te ignorisu, ako stvarno imas objektivnu argumentaciju. Sistem u Nemackoj vrlo dobro funkcionise ako ga pravilno razumes. Svaka akcija na svoju ruku moze (a i treba) vrlo skupo da te kosta. A ako ti se to i dalje ne svidja, niko ti ne brani da se vratis kod nas u anarhiju, gde svako ima svoje zakone, pa eto mozes da imas i ti svoj.

rebro

pre 2 godine

@zakoni, znači da pustimo ose da nam se motaju oko hrane jer eto zakonom je zabranjeno da ih ubijemo.
Radije ću da ih pobijem sve nego da razmišljam da li sam neku progutao.

Miljan

pre 2 godine

@prosto i jednostavno
naravno da nisam ja planirao da ih ubijam zumbalicom za muve, niko od eksterminatora nije hteo da uzme taj posao bez dozvole, dozvolu izdaje bavarsko ministarstvo za okolinu, oni su to odbili, njihov odgovor je citiram "strsljeni su bezopasni (?!?) i pored toga vazni za okolinu, sacekajte novembar i otici ce sami". Da, to je bio odgovor. Ali vi nastavite da verujete sta zelite, to je deo te mitologije o Nemackoj.

Miljan

pre 2 godine

@zakoni, da naravno, kao pravi postovalac zakona ti bi pustio da ti strsljeni napadnu decu? Zrtvovao bi svoju decu zarad svetih ideala zakonopoklonstva? O cemu pricamo, to su naivni rezoni, ti samo nisi jos dosao u situaciju da te postovanje zakona ozbiljno ugrozava individualno zbog nekih percepcija potrebe vecine. Onda cemo da pricamo ponovo. Podesticu te da je i NSDAP svoje delovanje lepo regulisao zakonima, i da je cela ta prica ptisla predaleko upravo zbog nedostatka kriticke svesti prema autoritetu.

danko68

pre 2 godine

Zato se svako ko dodje vozom u neki veliki nemacki grad sokira za citav zivot.
Hauptbahnhof ( glavna zeleznicka stanica) u Hamburgu, gde zivim, je steciste takvih kreatura da ne poverujes.
Narkomani tumaraju ko zombiji, alkosi leze u vlastitoj povracki i izmetu, klosari prezivljavaju (neki i umiru) po coskovima , emigranti smaraju zene i kradu...sva beda ovoga sveta u potrazi za blagostanjem. Tu ne vaze nikakvi zakoni, a policiju podjebava ko stigne...malo ih se obraca sa ,,Vi".

Mile Tranzicija

pre 2 godine

Dodao bih od zanimljivosti, zabranjeno je voziti potpuno neocisceno vozilo od snega (pogotovu neociscen krov), zabranjeno je prilikom stajanja ili kratkog parkiranja ostaviti motor da radi.

Vladan

pre 2 godine

Ovak'i likovi kao @humanista...

Nista ne zna, debelo izvlaci iz konteksta i pravi teorije zavere

Lied der Deutschen / Pesma Nemaca
je napisana u jeku nacionalnog budjenja i zelje da se 300+ grofovija, knezevina, slobodnih gradova, hanzeatiskih gradova, da se svi ujedine u jednu drzavu.

Pesma ima 3 strofe i govori o nemackim podrucjima, sumama, zenama, vinima, jedinstvu, pravdi, slobodi. O tome kako je Nemacka iznad svega.

Nacisti su prvu strofu koristili kao himnu ali to ne znaci da celu pesmu treba zabraniti jer tvorac pesme veze nema sa nacistima. On je umro a jos se niko od nacista nije rodio.
Zato sada kao himnu koriste trecu strofu koja govori o jedinstvu, pravdi, slobodi, o tome kako zele da cveta Nemacka domovina.

Nema mesta za teorije zavere.
Jasno?

zakoni

pre 2 godine

Nemacka je policijska drzava. Da, imaju kinte, i Srbi se loze na mitologiju o Nemackoj, ali u osnovi Nemacka je policijska drzava koja uvek ima neki prekrsaj koji moze da vam okaci o vrat ako hoce, i ti moras da im budes zahvalan sto te kaznjavaju i to ce sad biti jos gore sa crveno-zelenima.

@(Miljan, 3. oktobar 2021 11:39)

Zivim vec decenijama u Nemackoj i to apsolutno nije tacno. Policija samo sprovodi zakone i to tako i treba. Ti zakoni vaze i za njih, ovde nikad neces videti policajce koji voze bez pojasa ili se na bilo koji nacin ponasaju neotesano. Kakvi god zakoni bili, oni su rezultat podrske vecine glasackog tela. Kome se zakoni ne svidjaju, postoji tacno utvrdjena demokratska procedura kako ih promeniti. Sto se tice "zahvalnosti za kaznjavanje" postoji jedna vrlo jednostavna alternativa - postuj ih i nikada neces biti kaznjen. Prosto da prostije ne moze biti.

E8

pre 2 godine

Nedelja je sveti dan za Nemce. Dan za odmor, za tišinu. Ne smeš majstorisati po kući, usisavati, kositi travu ili praviti bilo kakvu larmu koja bi mogla smetati komšijama. Nedeljom ne rade prodavnice, javni prevoz (osim u baš velikim gradovima), kamionima je zabranjeno da voze (osim ako prevoze kvarljivu robu koja mora da se na vreme uskladišti, i za to treba dozvola). Nedeljom se ide po šumama i parkovima, pravi se piknik.

Global

pre 2 godine

Moze da prica ko sta hoce ali oni su svoju zemlju doterali ,najjaca ekonomska sila u evropi.Oni su kao plemena ucili od starih Rimljana, istu skolu su prosli englezi,francuzi,spanci koji su kasnije postali vele sile sve do dana danasnjeg.

prosto i jednostavno

pre 2 godine

"Ima jos bizarnijih zakona, npr ne smes da sklonis gnezdo strsljena sa kuce, kazne su isto petocifrene. Mogao sam da biram izmedju toga da me prijave komsije ili da razmisljam da li ce strsljeni da mi napadnu decu. Srecom su komsije razumele situaciju, ali bezbednost moje dece ne bi smela da zavisi od toga.
(Miljan, 3. oktobar 2021 11:39)"

Posto ste zabrinuti za bezbednost svoje dece, verujem da ste isto zabrinuti i za bezbednost tudje, tako da je logicno da pozovete sluzbu kojoj je to posao, a ne da Vi uklanjate na svoju ruku i dovodite unopasnost sve oko sebe jer vam to nije posao."

E8

pre 2 godine

ako vas neko napadne fizicki, duzni ste pre odbrane da ga upozorite ako ste majstor nekih birilackih vestina.
(Mislilac, 03. oktobar 2021 13:39)

Borilačka veština se na sudu posmatra isto kao da si naoružan. To nije samo u Nemačkoj, i u Srbiji si obavezan da upozoriš napadača. Ali taj zakon je totalno neprimenjiv u praksi.

IQ100

pre 2 godine

U Nemackoj je zabranjeno i pranje automobila nedeljom. Ako imate komsiju baksuza da vas prijavi eto vam kazne od par stotina evra.
(Pozdrav iz Bavarske, 03. oktobar 2021 11:59)
Nije samo Baverska ili Bajern Nemačka. Severnije od Seligenstadta pa do Flensburga i od Ahena pa do Frankfurta na Odri svaka veća benziska nudi pranje automobila NEDELJOM. Čak i u svakom većem gradu mozeš da nadješ prodavnicu hrane što radi 7 dana 24 h. Ta vremena inkvizicije su prošla osim u Baverskoj. S što se tiče buke red bi bio svuda u svetu bar jedan dan da ljudi imaju potpuni mir

Rade

pre 2 godine

Bacanje staklenih flaša nedeljom se kažnjava jer to stvara veliku buku i narušava mir u komšiluku, što je kod nas nepojmljivo civilizacijsko dostignuće. Pre neki dan sam se pakirao na javom prostoru ispred jedne kuće, pored drugih auta. Izlazi žena iz kuće i kaže da se tu njen muž parkira. Nikakvo objašnjavanje o ravnopravnosti građana, javnom prostoru, privatnom vlasništvu, zauzetom parkingu ispred moje kuće i slično nije vredelo, jedini argument je bio "Ali ja tu stanujem" i na kraju uz psovke i pretnje. U uređenim društvima stanari dobiju od opštine posebnu dozvolu i saobraćajni znak i plaćaju na to porez. Kod nas se primenjuju pravila iz životinjskog carstva - "tu gde sam ja, to je moje".

Mislilac

pre 2 godine

Zabranjeno je i nacisticko saluturanje. A ako vas neko napadne fizicki, duzni ste pre odbrane da ga upozorite ako ste majstor nekih birilackih vestina.

neko preko

pre 2 godine

(Miljan, 3. oktobar 2021 11:39)

To je kada neko sa strane prica. Zelene i SPD i policijsku drzavu spomenuti u jednoj recenici je smesno...SPD je nastrojena levo, zato je i zovu srednja levica, a o zelenima i da nepricam.

Da si ovde, znao bi da policiji tesko da te kazni. Jer si ti uvek u pravu, a policajac mora da dokaze suprotno. I kada dodje do sudjenja, policajac ne dodje jer mu previse smaranja.
Policajac (ili Ordnungsamt, komunalna) mora da dokaze da je bila preglasna muzika, mora da dokaze da si burgijao nedeljom itd.
Zato ti za manje prekrsaje ovde ne treba advokat.
I sada sa SPD i zelenima ce to biti jos gore.

cobo

pre 2 godine

Pozdrav iz Bavarske @
U Nemackoj je pranje auta pred kucom zabranjeno svakim danom,dozvoljeno je samo prebrisati !
Timmy@
U Nemackoj je bušenje zabranjeno,nedeljom,praznikom i svakim danom od 22:00-7:00 i od 13:00-15:00 za vreme podnevnog mira.

zoran

pre 2 godine

I u CH je isto tako,nedeljom ne smes nista sto ja pozdsvljam to,nedelja je dan za odmor.Necete verovatno ali cak nemaju ni ptice nedeljom sve je tako mirno brate dusu odmaras.

dzigi

pre 2 godine

Ima i u Srbiji raznih zakona i kazni - ali se ne sprovode.
U Nemačkoj je beše neka ogromna kazna ako skineš film/igru preko torenta, valjda se i striming kažnjava?

komentator

pre 2 godine

"pravo na prozor" ili minimalna kolicina prirodnog osvetljenja je definisana i u Srbiji. Postoje izuzeci,kao sto su soping centri i aerodromi. Takodje i u Srbiji je definisano da nedeljnom ne sme da se busi i ometa kucni red.

Miljan

pre 2 godine

Nemacka je policijska drzava. Da, imaju kinte, i Srbi se loze na mitologiju o Nemackoj, ali u osnovi Nemacka je policijska drzava koja uvek ima neki prekrsaj koji moze da vam okaci o vrat ako hoce, i ti moras da im budes zahvalan sto te kaznjavaju i to ce sad biti jos gore sa crveno-zelenima. Ima jos bizarnijih zakona, npr ne smes da sklonis gnezdo strsljena sa kuce, kazne su isto petocifrene. Mogao sam da biram izmedju toga da me prijave komsije ili da razmisljam da li ce strsljeni da mi napadnu decu. Srecom su komsije razumele situaciju, ali bezbednost moje dece ne bi smela da zavisi od toga.

Pozdrav iz Bavarske

pre 2 godine

U Nemackoj je zabranjeno i pranje automobila nedeljom. Ako imate komsiju baksuza da vas prijavi eto vam kazne od par stotina evra.

komentator

pre 2 godine

"pravo na prozor" ili minimalna kolicina prirodnog osvetljenja je definisana i u Srbiji. Postoje izuzeci,kao sto su soping centri i aerodromi. Takodje i u Srbiji je definisano da nedeljnom ne sme da se busi i ometa kucni red.

Miljan

pre 2 godine

Nemacka je policijska drzava. Da, imaju kinte, i Srbi se loze na mitologiju o Nemackoj, ali u osnovi Nemacka je policijska drzava koja uvek ima neki prekrsaj koji moze da vam okaci o vrat ako hoce, i ti moras da im budes zahvalan sto te kaznjavaju i to ce sad biti jos gore sa crveno-zelenima. Ima jos bizarnijih zakona, npr ne smes da sklonis gnezdo strsljena sa kuce, kazne su isto petocifrene. Mogao sam da biram izmedju toga da me prijave komsije ili da razmisljam da li ce strsljeni da mi napadnu decu. Srecom su komsije razumele situaciju, ali bezbednost moje dece ne bi smela da zavisi od toga.

Rade

pre 2 godine

Bacanje staklenih flaša nedeljom se kažnjava jer to stvara veliku buku i narušava mir u komšiluku, što je kod nas nepojmljivo civilizacijsko dostignuće. Pre neki dan sam se pakirao na javom prostoru ispred jedne kuće, pored drugih auta. Izlazi žena iz kuće i kaže da se tu njen muž parkira. Nikakvo objašnjavanje o ravnopravnosti građana, javnom prostoru, privatnom vlasništvu, zauzetom parkingu ispred moje kuće i slično nije vredelo, jedini argument je bio "Ali ja tu stanujem" i na kraju uz psovke i pretnje. U uređenim društvima stanari dobiju od opštine posebnu dozvolu i saobraćajni znak i plaćaju na to porez. Kod nas se primenjuju pravila iz životinjskog carstva - "tu gde sam ja, to je moje".

dzigi

pre 2 godine

Ima i u Srbiji raznih zakona i kazni - ali se ne sprovode.
U Nemačkoj je beše neka ogromna kazna ako skineš film/igru preko torenta, valjda se i striming kažnjava?

Pozdrav iz Bavarske

pre 2 godine

U Nemackoj je zabranjeno i pranje automobila nedeljom. Ako imate komsiju baksuza da vas prijavi eto vam kazne od par stotina evra.

cobo

pre 2 godine

Pozdrav iz Bavarske @
U Nemackoj je pranje auta pred kucom zabranjeno svakim danom,dozvoljeno je samo prebrisati !
Timmy@
U Nemackoj je bušenje zabranjeno,nedeljom,praznikom i svakim danom od 22:00-7:00 i od 13:00-15:00 za vreme podnevnog mira.

zakoni

pre 2 godine

Nemacka je policijska drzava. Da, imaju kinte, i Srbi se loze na mitologiju o Nemackoj, ali u osnovi Nemacka je policijska drzava koja uvek ima neki prekrsaj koji moze da vam okaci o vrat ako hoce, i ti moras da im budes zahvalan sto te kaznjavaju i to ce sad biti jos gore sa crveno-zelenima.

@(Miljan, 3. oktobar 2021 11:39)

Zivim vec decenijama u Nemackoj i to apsolutno nije tacno. Policija samo sprovodi zakone i to tako i treba. Ti zakoni vaze i za njih, ovde nikad neces videti policajce koji voze bez pojasa ili se na bilo koji nacin ponasaju neotesano. Kakvi god zakoni bili, oni su rezultat podrske vecine glasackog tela. Kome se zakoni ne svidjaju, postoji tacno utvrdjena demokratska procedura kako ih promeniti. Sto se tice "zahvalnosti za kaznjavanje" postoji jedna vrlo jednostavna alternativa - postuj ih i nikada neces biti kaznjen. Prosto da prostije ne moze biti.

zoran

pre 2 godine

I u CH je isto tako,nedeljom ne smes nista sto ja pozdsvljam to,nedelja je dan za odmor.Necete verovatno ali cak nemaju ni ptice nedeljom sve je tako mirno brate dusu odmaras.

E8

pre 2 godine

Nedelja je sveti dan za Nemce. Dan za odmor, za tišinu. Ne smeš majstorisati po kući, usisavati, kositi travu ili praviti bilo kakvu larmu koja bi mogla smetati komšijama. Nedeljom ne rade prodavnice, javni prevoz (osim u baš velikim gradovima), kamionima je zabranjeno da voze (osim ako prevoze kvarljivu robu koja mora da se na vreme uskladišti, i za to treba dozvola). Nedeljom se ide po šumama i parkovima, pravi se piknik.

prosto i jednostavno

pre 2 godine

"Ima jos bizarnijih zakona, npr ne smes da sklonis gnezdo strsljena sa kuce, kazne su isto petocifrene. Mogao sam da biram izmedju toga da me prijave komsije ili da razmisljam da li ce strsljeni da mi napadnu decu. Srecom su komsije razumele situaciju, ali bezbednost moje dece ne bi smela da zavisi od toga.
(Miljan, 3. oktobar 2021 11:39)"

Posto ste zabrinuti za bezbednost svoje dece, verujem da ste isto zabrinuti i za bezbednost tudje, tako da je logicno da pozovete sluzbu kojoj je to posao, a ne da Vi uklanjate na svoju ruku i dovodite unopasnost sve oko sebe jer vam to nije posao."

Vladan

pre 2 godine

Ovak'i likovi kao @humanista...

Nista ne zna, debelo izvlaci iz konteksta i pravi teorije zavere

Lied der Deutschen / Pesma Nemaca
je napisana u jeku nacionalnog budjenja i zelje da se 300+ grofovija, knezevina, slobodnih gradova, hanzeatiskih gradova, da se svi ujedine u jednu drzavu.

Pesma ima 3 strofe i govori o nemackim podrucjima, sumama, zenama, vinima, jedinstvu, pravdi, slobodi. O tome kako je Nemacka iznad svega.

Nacisti su prvu strofu koristili kao himnu ali to ne znaci da celu pesmu treba zabraniti jer tvorac pesme veze nema sa nacistima. On je umro a jos se niko od nacista nije rodio.
Zato sada kao himnu koriste trecu strofu koja govori o jedinstvu, pravdi, slobodi, o tome kako zele da cveta Nemacka domovina.

Nema mesta za teorije zavere.
Jasno?

Mislilac

pre 2 godine

Zabranjeno je i nacisticko saluturanje. A ako vas neko napadne fizicki, duzni ste pre odbrane da ga upozorite ako ste majstor nekih birilackih vestina.

Mile Tranzicija

pre 2 godine

Dodao bih od zanimljivosti, zabranjeno je voziti potpuno neocisceno vozilo od snega (pogotovu neociscen krov), zabranjeno je prilikom stajanja ili kratkog parkiranja ostaviti motor da radi.

neko preko

pre 2 godine

(Miljan, 3. oktobar 2021 11:39)

To je kada neko sa strane prica. Zelene i SPD i policijsku drzavu spomenuti u jednoj recenici je smesno...SPD je nastrojena levo, zato je i zovu srednja levica, a o zelenima i da nepricam.

Da si ovde, znao bi da policiji tesko da te kazni. Jer si ti uvek u pravu, a policajac mora da dokaze suprotno. I kada dodje do sudjenja, policajac ne dodje jer mu previse smaranja.
Policajac (ili Ordnungsamt, komunalna) mora da dokaze da je bila preglasna muzika, mora da dokaze da si burgijao nedeljom itd.
Zato ti za manje prekrsaje ovde ne treba advokat.
I sada sa SPD i zelenima ce to biti jos gore.

IQ100

pre 2 godine

U Nemackoj je zabranjeno i pranje automobila nedeljom. Ako imate komsiju baksuza da vas prijavi eto vam kazne od par stotina evra.
(Pozdrav iz Bavarske, 03. oktobar 2021 11:59)
Nije samo Baverska ili Bajern Nemačka. Severnije od Seligenstadta pa do Flensburga i od Ahena pa do Frankfurta na Odri svaka veća benziska nudi pranje automobila NEDELJOM. Čak i u svakom većem gradu mozeš da nadješ prodavnicu hrane što radi 7 dana 24 h. Ta vremena inkvizicije su prošla osim u Baverskoj. S što se tiče buke red bi bio svuda u svetu bar jedan dan da ljudi imaju potpuni mir

E8

pre 2 godine

ako vas neko napadne fizicki, duzni ste pre odbrane da ga upozorite ako ste majstor nekih birilackih vestina.
(Mislilac, 03. oktobar 2021 13:39)

Borilačka veština se na sudu posmatra isto kao da si naoružan. To nije samo u Nemačkoj, i u Srbiji si obavezan da upozoriš napadača. Ali taj zakon je totalno neprimenjiv u praksi.

Global

pre 2 godine

Moze da prica ko sta hoce ali oni su svoju zemlju doterali ,najjaca ekonomska sila u evropi.Oni su kao plemena ucili od starih Rimljana, istu skolu su prosli englezi,francuzi,spanci koji su kasnije postali vele sile sve do dana danasnjeg.

danko68

pre 2 godine

Zato se svako ko dodje vozom u neki veliki nemacki grad sokira za citav zivot.
Hauptbahnhof ( glavna zeleznicka stanica) u Hamburgu, gde zivim, je steciste takvih kreatura da ne poverujes.
Narkomani tumaraju ko zombiji, alkosi leze u vlastitoj povracki i izmetu, klosari prezivljavaju (neki i umiru) po coskovima , emigranti smaraju zene i kradu...sva beda ovoga sveta u potrazi za blagostanjem. Tu ne vaze nikakvi zakoni, a policiju podjebava ko stigne...malo ih se obraca sa ,,Vi".

rebro

pre 2 godine

@zakoni, znači da pustimo ose da nam se motaju oko hrane jer eto zakonom je zabranjeno da ih ubijemo.
Radije ću da ih pobijem sve nego da razmišljam da li sam neku progutao.

Miljan

pre 2 godine

@prosto i jednostavno
naravno da nisam ja planirao da ih ubijam zumbalicom za muve, niko od eksterminatora nije hteo da uzme taj posao bez dozvole, dozvolu izdaje bavarsko ministarstvo za okolinu, oni su to odbili, njihov odgovor je citiram "strsljeni su bezopasni (?!?) i pored toga vazni za okolinu, sacekajte novembar i otici ce sami". Da, to je bio odgovor. Ali vi nastavite da verujete sta zelite, to je deo te mitologije o Nemackoj.

zakoni

pre 2 godine

@Miljan
U takvim slucajevima je nadlezna uprava za zastitu pripode duzna da posalje eksperta koji na licu mesta utvrdjuje da li postoji opasnost, tj. da li se gnezdo i putanja leta do njega nalazi na bezbednoj udaljenosti/visini, i tek onda izdaje dozvolu za premestanje ili otklanjanje gnezda. To sto se gnezdo nalazi na kuci ne znaci automatski da takva opasnost postoji. Strsljeni su u principu bezopasni i ne napadaju ljude, osim ako nisu direktno ugrozeni, niti ih interesuju hrana ili pice, kao na primer ose ili pcele. Koliko sam razumeo, sve je ostalo na tom odgovoru. U tom slucaju trebao si da se zalis, nema sanse da te ignorisu, ako stvarno imas objektivnu argumentaciju. Sistem u Nemackoj vrlo dobro funkcionise ako ga pravilno razumes. Svaka akcija na svoju ruku moze (a i treba) vrlo skupo da te kosta. A ako ti se to i dalje ne svidja, niko ti ne brani da se vratis kod nas u anarhiju, gde svako ima svoje zakone, pa eto mozes da imas i ti svoj.

Miljan

pre 2 godine

@zakoni, da naravno, kao pravi postovalac zakona ti bi pustio da ti strsljeni napadnu decu? Zrtvovao bi svoju decu zarad svetih ideala zakonopoklonstva? O cemu pricamo, to su naivni rezoni, ti samo nisi jos dosao u situaciju da te postovanje zakona ozbiljno ugrozava individualno zbog nekih percepcija potrebe vecine. Onda cemo da pricamo ponovo. Podesticu te da je i NSDAP svoje delovanje lepo regulisao zakonima, i da je cela ta prica ptisla predaleko upravo zbog nedostatka kriticke svesti prema autoritetu.

Miljan

pre 2 godine

Nemacka je policijska drzava. Da, imaju kinte, i Srbi se loze na mitologiju o Nemackoj, ali u osnovi Nemacka je policijska drzava koja uvek ima neki prekrsaj koji moze da vam okaci o vrat ako hoce, i ti moras da im budes zahvalan sto te kaznjavaju i to ce sad biti jos gore sa crveno-zelenima. Ima jos bizarnijih zakona, npr ne smes da sklonis gnezdo strsljena sa kuce, kazne su isto petocifrene. Mogao sam da biram izmedju toga da me prijave komsije ili da razmisljam da li ce strsljeni da mi napadnu decu. Srecom su komsije razumele situaciju, ali bezbednost moje dece ne bi smela da zavisi od toga.

zakoni

pre 2 godine

Nemacka je policijska drzava. Da, imaju kinte, i Srbi se loze na mitologiju o Nemackoj, ali u osnovi Nemacka je policijska drzava koja uvek ima neki prekrsaj koji moze da vam okaci o vrat ako hoce, i ti moras da im budes zahvalan sto te kaznjavaju i to ce sad biti jos gore sa crveno-zelenima.

@(Miljan, 3. oktobar 2021 11:39)

Zivim vec decenijama u Nemackoj i to apsolutno nije tacno. Policija samo sprovodi zakone i to tako i treba. Ti zakoni vaze i za njih, ovde nikad neces videti policajce koji voze bez pojasa ili se na bilo koji nacin ponasaju neotesano. Kakvi god zakoni bili, oni su rezultat podrske vecine glasackog tela. Kome se zakoni ne svidjaju, postoji tacno utvrdjena demokratska procedura kako ih promeniti. Sto se tice "zahvalnosti za kaznjavanje" postoji jedna vrlo jednostavna alternativa - postuj ih i nikada neces biti kaznjen. Prosto da prostije ne moze biti.

Pozdrav iz Bavarske

pre 2 godine

U Nemackoj je zabranjeno i pranje automobila nedeljom. Ako imate komsiju baksuza da vas prijavi eto vam kazne od par stotina evra.

neko preko

pre 2 godine

(Miljan, 3. oktobar 2021 11:39)

To je kada neko sa strane prica. Zelene i SPD i policijsku drzavu spomenuti u jednoj recenici je smesno...SPD je nastrojena levo, zato je i zovu srednja levica, a o zelenima i da nepricam.

Da si ovde, znao bi da policiji tesko da te kazni. Jer si ti uvek u pravu, a policajac mora da dokaze suprotno. I kada dodje do sudjenja, policajac ne dodje jer mu previse smaranja.
Policajac (ili Ordnungsamt, komunalna) mora da dokaze da je bila preglasna muzika, mora da dokaze da si burgijao nedeljom itd.
Zato ti za manje prekrsaje ovde ne treba advokat.
I sada sa SPD i zelenima ce to biti jos gore.

prosto i jednostavno

pre 2 godine

"Ima jos bizarnijih zakona, npr ne smes da sklonis gnezdo strsljena sa kuce, kazne su isto petocifrene. Mogao sam da biram izmedju toga da me prijave komsije ili da razmisljam da li ce strsljeni da mi napadnu decu. Srecom su komsije razumele situaciju, ali bezbednost moje dece ne bi smela da zavisi od toga.
(Miljan, 3. oktobar 2021 11:39)"

Posto ste zabrinuti za bezbednost svoje dece, verujem da ste isto zabrinuti i za bezbednost tudje, tako da je logicno da pozovete sluzbu kojoj je to posao, a ne da Vi uklanjate na svoju ruku i dovodite unopasnost sve oko sebe jer vam to nije posao."

Rade

pre 2 godine

Bacanje staklenih flaša nedeljom se kažnjava jer to stvara veliku buku i narušava mir u komšiluku, što je kod nas nepojmljivo civilizacijsko dostignuće. Pre neki dan sam se pakirao na javom prostoru ispred jedne kuće, pored drugih auta. Izlazi žena iz kuće i kaže da se tu njen muž parkira. Nikakvo objašnjavanje o ravnopravnosti građana, javnom prostoru, privatnom vlasništvu, zauzetom parkingu ispred moje kuće i slično nije vredelo, jedini argument je bio "Ali ja tu stanujem" i na kraju uz psovke i pretnje. U uređenim društvima stanari dobiju od opštine posebnu dozvolu i saobraćajni znak i plaćaju na to porez. Kod nas se primenjuju pravila iz životinjskog carstva - "tu gde sam ja, to je moje".

zoran

pre 2 godine

I u CH je isto tako,nedeljom ne smes nista sto ja pozdsvljam to,nedelja je dan za odmor.Necete verovatno ali cak nemaju ni ptice nedeljom sve je tako mirno brate dusu odmaras.

Mislilac

pre 2 godine

Zabranjeno je i nacisticko saluturanje. A ako vas neko napadne fizicki, duzni ste pre odbrane da ga upozorite ako ste majstor nekih birilackih vestina.

Vladan

pre 2 godine

Ovak'i likovi kao @humanista...

Nista ne zna, debelo izvlaci iz konteksta i pravi teorije zavere

Lied der Deutschen / Pesma Nemaca
je napisana u jeku nacionalnog budjenja i zelje da se 300+ grofovija, knezevina, slobodnih gradova, hanzeatiskih gradova, da se svi ujedine u jednu drzavu.

Pesma ima 3 strofe i govori o nemackim podrucjima, sumama, zenama, vinima, jedinstvu, pravdi, slobodi. O tome kako je Nemacka iznad svega.

Nacisti su prvu strofu koristili kao himnu ali to ne znaci da celu pesmu treba zabraniti jer tvorac pesme veze nema sa nacistima. On je umro a jos se niko od nacista nije rodio.
Zato sada kao himnu koriste trecu strofu koja govori o jedinstvu, pravdi, slobodi, o tome kako zele da cveta Nemacka domovina.

Nema mesta za teorije zavere.
Jasno?

IQ100

pre 2 godine

U Nemackoj je zabranjeno i pranje automobila nedeljom. Ako imate komsiju baksuza da vas prijavi eto vam kazne od par stotina evra.
(Pozdrav iz Bavarske, 03. oktobar 2021 11:59)
Nije samo Baverska ili Bajern Nemačka. Severnije od Seligenstadta pa do Flensburga i od Ahena pa do Frankfurta na Odri svaka veća benziska nudi pranje automobila NEDELJOM. Čak i u svakom većem gradu mozeš da nadješ prodavnicu hrane što radi 7 dana 24 h. Ta vremena inkvizicije su prošla osim u Baverskoj. S što se tiče buke red bi bio svuda u svetu bar jedan dan da ljudi imaju potpuni mir

Global

pre 2 godine

Moze da prica ko sta hoce ali oni su svoju zemlju doterali ,najjaca ekonomska sila u evropi.Oni su kao plemena ucili od starih Rimljana, istu skolu su prosli englezi,francuzi,spanci koji su kasnije postali vele sile sve do dana danasnjeg.

Miljan

pre 2 godine

@zakoni, da naravno, kao pravi postovalac zakona ti bi pustio da ti strsljeni napadnu decu? Zrtvovao bi svoju decu zarad svetih ideala zakonopoklonstva? O cemu pricamo, to su naivni rezoni, ti samo nisi jos dosao u situaciju da te postovanje zakona ozbiljno ugrozava individualno zbog nekih percepcija potrebe vecine. Onda cemo da pricamo ponovo. Podesticu te da je i NSDAP svoje delovanje lepo regulisao zakonima, i da je cela ta prica ptisla predaleko upravo zbog nedostatka kriticke svesti prema autoritetu.

Miljan

pre 2 godine

@prosto i jednostavno
naravno da nisam ja planirao da ih ubijam zumbalicom za muve, niko od eksterminatora nije hteo da uzme taj posao bez dozvole, dozvolu izdaje bavarsko ministarstvo za okolinu, oni su to odbili, njihov odgovor je citiram "strsljeni su bezopasni (?!?) i pored toga vazni za okolinu, sacekajte novembar i otici ce sami". Da, to je bio odgovor. Ali vi nastavite da verujete sta zelite, to je deo te mitologije o Nemackoj.

komentator

pre 2 godine

"pravo na prozor" ili minimalna kolicina prirodnog osvetljenja je definisana i u Srbiji. Postoje izuzeci,kao sto su soping centri i aerodromi. Takodje i u Srbiji je definisano da nedeljnom ne sme da se busi i ometa kucni red.

danko68

pre 2 godine

Zato se svako ko dodje vozom u neki veliki nemacki grad sokira za citav zivot.
Hauptbahnhof ( glavna zeleznicka stanica) u Hamburgu, gde zivim, je steciste takvih kreatura da ne poverujes.
Narkomani tumaraju ko zombiji, alkosi leze u vlastitoj povracki i izmetu, klosari prezivljavaju (neki i umiru) po coskovima , emigranti smaraju zene i kradu...sva beda ovoga sveta u potrazi za blagostanjem. Tu ne vaze nikakvi zakoni, a policiju podjebava ko stigne...malo ih se obraca sa ,,Vi".

dzigi

pre 2 godine

Ima i u Srbiji raznih zakona i kazni - ali se ne sprovode.
U Nemačkoj je beše neka ogromna kazna ako skineš film/igru preko torenta, valjda se i striming kažnjava?

E8

pre 2 godine

ako vas neko napadne fizicki, duzni ste pre odbrane da ga upozorite ako ste majstor nekih birilackih vestina.
(Mislilac, 03. oktobar 2021 13:39)

Borilačka veština se na sudu posmatra isto kao da si naoružan. To nije samo u Nemačkoj, i u Srbiji si obavezan da upozoriš napadača. Ali taj zakon je totalno neprimenjiv u praksi.

rebro

pre 2 godine

@zakoni, znači da pustimo ose da nam se motaju oko hrane jer eto zakonom je zabranjeno da ih ubijemo.
Radije ću da ih pobijem sve nego da razmišljam da li sam neku progutao.

cobo

pre 2 godine

Pozdrav iz Bavarske @
U Nemackoj je pranje auta pred kucom zabranjeno svakim danom,dozvoljeno je samo prebrisati !
Timmy@
U Nemackoj je bušenje zabranjeno,nedeljom,praznikom i svakim danom od 22:00-7:00 i od 13:00-15:00 za vreme podnevnog mira.

E8

pre 2 godine

Nedelja je sveti dan za Nemce. Dan za odmor, za tišinu. Ne smeš majstorisati po kući, usisavati, kositi travu ili praviti bilo kakvu larmu koja bi mogla smetati komšijama. Nedeljom ne rade prodavnice, javni prevoz (osim u baš velikim gradovima), kamionima je zabranjeno da voze (osim ako prevoze kvarljivu robu koja mora da se na vreme uskladišti, i za to treba dozvola). Nedeljom se ide po šumama i parkovima, pravi se piknik.

zakoni

pre 2 godine

@Miljan
U takvim slucajevima je nadlezna uprava za zastitu pripode duzna da posalje eksperta koji na licu mesta utvrdjuje da li postoji opasnost, tj. da li se gnezdo i putanja leta do njega nalazi na bezbednoj udaljenosti/visini, i tek onda izdaje dozvolu za premestanje ili otklanjanje gnezda. To sto se gnezdo nalazi na kuci ne znaci automatski da takva opasnost postoji. Strsljeni su u principu bezopasni i ne napadaju ljude, osim ako nisu direktno ugrozeni, niti ih interesuju hrana ili pice, kao na primer ose ili pcele. Koliko sam razumeo, sve je ostalo na tom odgovoru. U tom slucaju trebao si da se zalis, nema sanse da te ignorisu, ako stvarno imas objektivnu argumentaciju. Sistem u Nemackoj vrlo dobro funkcionise ako ga pravilno razumes. Svaka akcija na svoju ruku moze (a i treba) vrlo skupo da te kosta. A ako ti se to i dalje ne svidja, niko ti ne brani da se vratis kod nas u anarhiju, gde svako ima svoje zakone, pa eto mozes da imas i ti svoj.

Mile Tranzicija

pre 2 godine

Dodao bih od zanimljivosti, zabranjeno je voziti potpuno neocisceno vozilo od snega (pogotovu neociscen krov), zabranjeno je prilikom stajanja ili kratkog parkiranja ostaviti motor da radi.