Četvrtak, 01.10.2020.

17:45

Turističke agencije u Srbiji od 1. oktobra ne prodaju aranžmane

Izvor: Beta

Turistièke agencije u Srbiji od 1. oktobra ne prodaju aranžmane IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Lepi Mario

pre 3 godine

@rebro
Ovo o mlaćenju shvatam kao tvoju ličnu nekulturu, ali ipak bi da pitam gde sam ja uopšte pomenuo malu decu? Samo sam izneo računicu da agencija nije ni malo jeftina, bez obzira na primamljivu cenu, a usput će vam uvaliti još par fakultativnih izleta, na kojima dodatno masno zarade, pa ako uračunate trošak za prosečnu četveročlanu porodicu, zaključak se sam nameće. A karte za avion i njihovu kupovinu u vreme interneta ne bih da komentarišem...
Isto tako, ne žive svi u Beogradu ili Pragu da bi im bilo zgodno, brzo i jeftino putovati avionom, zapitaj se koliko vremena i prevoznih sredstava treba nekom sa severa ili juga zemlje da bi došao do bg aerodroma, zatim po sletanju u Prag, koliko mu treba za transfer do hotela? I nazad?

Ljudmila

pre 3 godine

@Goran Markovic
Turkish je svima vratio novac. Ko je promenio termin ili destinaciju, pa opet nijemogao da putuje, i njima su vratili. United, KlM i Lufthansa ne vracaju pare.

rebro

pre 3 godine

@Lepi Mario, do Praga je lako doći i lako naći hotel/hostel, ali sa malim detetom se ne ide na put ni autom, ni busom već samo avionom. MOžeš li da kupiš avio kartu na aerodromu? Ne možeš već moraš u agenciju.
Znači ne mlati.

Miko

pre 3 godine

Koga tačno zoveš u hotelu? Recepciju, marketing, prodaju?
Svaki hotel na svom sajtu ima telefon i email samo od recepcije, a oni ne prodaju sobe. Možda će ti dati broj telefona prodaje, ali tamo ne moraju da znaju engleski, a svakako ti neće prodati sobu jer eto ti si ih nazvao. Zato služe agencije.
Tako posluju hoteli. Ti možeš u Evropi da dođeš u neko mesto i pitaš ima li soba za iznajmljivanje, ali telefonom i emailom ti niko neće iznajmiti smeštaj, ako ni zbog čega drugog onda zbog plaćanja. Oni pojma nemaju ko si ti, da li ćeš platiti ili nećeš, a ti ako uplatiš lovu hotelu možeš samo bankovnim prevodom, a ni tada ti niko ne garantuje da ćeš imati sobu.
(rebro, 2. oktobar 2020 01:26)

Ja ne znam u kome veku ti živis ili koje hotele posecujes,ali 99% normalnih hotela a ne nekih rupa imaju svoju internet stranu preko koje mozes rezervisati i platiti sobu i ne moras nikog zvati niti sta.Niko vise ne zove hotel da rezervise sobu,to se ne radi odavno,jedino ako ti treba Stanin pansion i soba na 2 sata.

stvar izbora

pre 3 godine

Zar je tesko oprati sam kosu, isfenirati se, srediti nokte, umesiti svoj hleb..? Pa ne vodimo hajku da se zatvore saloni, pekare... Zivimo u svetu usluga i u redu je imati opciju koristi te usluge ili ne u zavisnosti od svog vremena i mogucnosti

par reci

pre 3 godine

zar je toliko teskog bukirati sebi kartu i naci smestaj?? informisite se i edukujte malo
(ja, 01. oktobar 2020 18:
Pa vidi,nije tesko,informisani smo i pametni.
Ali,nikada nisam nasao nista povoljnije nego preko agencije.Evo par primera.Kao prvo jos u Decembru izlaze prve ponude,plati se 40% od ukupne cene i do Jula/Avgusta lagano kad kako imas otplacujes po malo.Sto se tice primera,isli smo sada u Julu,nas troje Lefkada,Nidri,10 dana,moj prevoz,365 evra.Predhodne godine,last minute,nas troje,Evia,Edipsos,hotel 2 zvezdice,prevoz,smestaj,trajekt 105 evra po osobi.Pre toga,Avgust,Parga,nas cetvoro,10 dana,prevoz,smestaj,450 evra.I da ne nabrajam poslednjih 15 godina unazad tako.Drugo imas u mestu predstavnika agencije,opet neka sigurnost,zatreba ti lekar ili bilo sta tu je da ti pomogne.Isli smo sada i preko bukinga,po Srbiji,ali opet mnogo skuplje nego preko agencije.Nista ne pametujem,samo kazem da je to tako,nimalo nije povoljno preko bukinga.
Sada je bilo manastir Tumane i jos neki manastir,1200 din po osobi,agencija.
Uostalom ko kako zeli,i zavisi koliko ima novca,bitno je samo da se negde nesto obidje,ali poenta je da mogu svi preko bukinga,ali mnogo je skuplje.Zavisi od finansija.Bas me interesuje sta ce biti sledece godine,cekamo da vidimo situaciju.

Lepi Mario

pre 3 godine

Neko pomenu Prag za 90evra, ali ne reče da je cena po osobi? Nas četvoro, dakle porodica, izašlo bi 360 evra. Išli smo nekoliko puta u Prag u solo varijanti, i ako računam ono što smo dali na put i hotel, manje je od te cifre, i ne bih pričao o komforu koji imam kad nisam opterećen vremenom sastanaka, gužvanja u autobusu, kojekakvih satnica itd. Da se razumemo, išao sam x puta i preko agencija, ali one imaju smisla i ekonomske isplativosti, samo za dalje relacije, ako idete solo ili eventualno dvoje..
Mada, u zemlji Srbiji je ipak od presudne važnosti to što se preko agencija plaća u ratama, a u solo varijanti mora keš, to se vidi najbolje po količini minusa ovima koji ne zagovaraju agencijska putovanja.

Munem ti blavora

pre 3 godine

Sledeci put idite u Grcku i odvojite vreme da uzmete telelon,kontakt direkno od vlasnika apartmana itd,nece vam trebati agencije vise

Goran Markovic

pre 3 godine

Evo da i ja dam komentar. Inače ja i žena oduvek organizujemo putovanja sami, avionske karte na sajtu avioprevoznika i smeštaj preko bookinga. Tako smo i decembra prošle godine sami kupili karte i rezervisali smeštaj u Jordanu. Kada je krenula cela priča oko korone naravno da su letovi bili otkazani. Do dana današnjeg nismo dobili nikakav novac nazad iako nismo išli preko agencija. Iz avio kompanija naravno nikakav odgovor na gomilu poslatih mejlova. U pitanju su Turkish i Lufthansa.

Turista

pre 3 godine

Evo ja idem preko agencije, pa šta????!!!! Nikada nisam imala negativno iskustvo, ako odaberete dobru agenciju. Neko je spomenuo Egipat i Tunis, hoteli agencijama daju povoljnije cene tako da se često i isplati putovati preko agencije. Recimo na Kipru sam bila u svojoj režiji a jednom preko agencije zato što je bilo dosta isplativije.
Turističke agencije zapošljavaju velik broj ljudi, zamislite koliko njih bi ostalo bez posla. A i u ovoj priči osiguravajuće kuće su problem, kada je sve bilo mirno izimale su debele pare... Ja se iskreno nadam da će se sve rešiti u najkraćem roku kako bi ovi što likuju zbog propasti drugih mogli sebi na miru da svisnu od muke.
Na kraju krajeva niko nije primoran da putuje preko agencije.
Pozdrav za sve dobre ljude.

janko

pre 3 godine

pa kako ne razumeju turističke agencije insistiraju da nam prodaju aranzmane za sledeću sezonu , iako postoji rizik da neće se ići na letovanje , e sad osiguranja znaju za to neće da garantuju za njih ni po cenu da im plate jer neće reosiguranje da im to osigura jer je rizik preveliki pa stoga to je to.Dakle TA hoće da uzimaju pare iako znaju da do realizacije tog aranžmana neće ni doći a osim toga ko je lud da kupuje aranžman u ovoj situaciji tako da je apsurdna situacija .Valjda TA misle ako ima osiguranja da će ljudi da polete da im daju kintu unapred .

janko

pre 3 godine

mena te agencija iz Subotice pre dve godine zavalila za 700 eur i čovek i firma nestali za 1 dan ojadio na desetine gradjana i nikom ništa boli ga uvo to je to odneo 200 h eura i sada opet traže takve sanse ja agencijama ne verujem jer su većina loša uvek dobiješ manje za svoje pare a platiš najskuplje što je moguće .Popust daju dan pre ako baš moraju a to je retkost

Bre!

pre 3 godine

Licno iskustvo: ceo 15 dnevni aranzman 370 evra. Prevoz do Spanije autobusom (ovo je bilo pre cartera) Znaci 11 dana tamo, 10 nocenja. Ali bukvalno svaki dan cimanja za neke stranicne ture koje su kostale 10 evra minimum i do ~40 evra. Sve se placalo u kesu a mislite negde su evidentirali to i platili porez kod kuce ili u Spaniji?
Posle ovog cumusanja sve sam, sve licna organizacija. Rentakar te ceka na aerodromu, vracas opet na aerodrom. Tako da se vise brinem sto ce niskobudzetne aviokompanije da odapnu nego sto se brinem sto turisticke agencije sve pomru zbog ove krize sa smanjenim putovanjima. Neka pocnu porez da placaju na ekstra profit pa onda da pricamo o pomoci od drzave.

Znalac

pre 3 godine

Evo ih ovi "ja sam bukiram preko neta.".

Bukirajte sami preko neta 5 dana u Pragu za 90e, prevoz, 4 noćenja sa doručkom, takse. Obilasci bratislave i karlovih vari usput gratis. Drezden doplata za 15e. Sve to u sasvim ok hotelu.

Toliko košta preko agencije.
(Oće to, 01. oktobar 2020 21:00)

pa druze sta se onda bunis?! Neces propasti bez 90e! Rizikovao si i izgubio malu svotu para.
Oni koji su isli u svom aranzmanu, su se malo pomucili da nadju preko neta, malo vise platili i naposletku, ili su obavili aranzman ili su ostali kuci a pare sacuvali. Nema ljutis!

Skateboarder

pre 3 godine

'naći, turizam snadji se kako znaš...kakve agencije, kakve uplate I rezervacije, kreneš I ideš dok ide...kad stane, prtak na leđa I nazad....avantura zagarantovana.

rebro

pre 3 godine

@mix, kontaktiraš hotel! WOW!
Koga tačno zoveš u hotelu? Recepciju, marketing, prodaju?
Svaki hotel na svom sajtu ima telefon i email samo od recepcije, a oni ne prodaju sobe. Možda će ti dati broj telefona prodaje, ali tamo ne moraju da znaju engleski, a svakako ti neće prodati sobu jer eto ti si ih nazvao. Zato služe agencije.
Tako posluju hoteli. Ti možeš u Evropi da dođeš u neko mesto i pitaš ima li soba za iznajmljivanje, ali telefonom i emailom ti niko neće iznajmiti smeštaj, ako ni zbog čega drugog onda zbog plaćanja. Oni pojma nemaju ko si ti, da li ćeš platiti ili nećeš, a ti ako uplatiš lovu hotelu možeš samo bankovnim prevodom, a ni tada ti niko ne garantuje da ćeš imati sobu.

rebro

pre 3 godine

Mnogo volim ove što sve sami rade kontaktiranje hotela i bukiranjem sobe, a plaćaju vazduhom. Hoteli neće nikome prodati smeštaj na taj način, a i upitno je kako bi se platilo.
No na stranu to, ko normalan bi na taj način putovao sa malim detetom recimo?
Imali smo Krit rezervisan ove godine, ali je otkazan, a sve dogovorili u agenciji.
Avio prevoz, apartman, rent-a-kar. Jedino mi je hotel potvrdio da mogu da parkiram u njihovom kompleksu.
Booking je za izlete i kada ste bez dece, a za sve ostalo isključivo agencije,

Lola

pre 3 godine

@DrMr
Naravno da nije u agencijama. Novac je kod vlasnika agencija. Proverite kod prevoznika i u hotelima da li postoje rezervacije i uplate na vase ime. Nema. Onda tuzba, i moraju da vrate do poslednje pare sa sve sudskim troskivima.

jovica

pre 3 godine

Ja godinama leto provodim u Srbiji i nemam problema sa agencijama i kupovinom preko interneta. Ali zapadnjačka dekadencija kaže da mora svake godine da se brčne u moru

Nikad ne zaboravi ko ti je bio djed

pre 3 godine

Objasnite mi ko sam sebi i porodici organizuje npr. Egipat i Tunis? Takve destinacije samo preko agencije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (100 maski koštalo 530din, 1. oktobar 2020 20:59)
Onaj ko ima novca i zna engleski jezik. Kontaktiras hotel, bookiras sobu, zatim kupis avio kartu a u medjuvremenu online kupis osiguranje za taj period.
(mix, 1. oktobar 2020 22:51)

Nisi svestan koliko ne znaš, ali važno da si ti nekome odgovorio. Hotel u Egiptu u koji ja idem je npr 20% skuplji ako probam direktno da rezeevišem umesto preko agencije...

Dr.Mr.

pre 3 godine

@Lazat

Druže, novac koji si ti uplatio agenciji u februaru, je istog momenta, ako ne i ranije, otišao avio kompanijama i hotelima.
Ti stvarno misliš da je agencija zadržala novac i sad neće da ti ga vrati?
Agencije čak i unapred kupuju karte i rezervišu apartmane, pa tek onda prodaju putnicima.
Taj novac odavno nije u rukama agencija.

Krive su osiguravajuće kuće koje godinama kada je sve bilo u redu naplaćuju osiguranje od agencija, a sada kada se desila Korona, neće da ih osiguraju i zaštite.
A još je više kriva država koja sve to dopušta..

bilo nekad

pre 3 godine

Lepo je što pojedini komentatori daju mišljenje samo iz svog ugla.Bukiranje.Internet.Nekada nije bilo toga bili su ferijaci (upoznaj domovinu da bije više voleo), bile su karte K15 sedneš na voz pa završiš gde hoćeš, spavanje ispod šatora (ako se stigne da se spava).A kako to danas u 69 godina da radim?Znači, mora agencija.Šta da rade ljudi sa decom, malom, da sa brdom stvari presedaju iz prevoznog sredstva u drugo?Da mladi ljudi voze hilade kilometara?Kako do Tunisa, Egipta, Rusije, Balija, Španije....?

mix

pre 3 godine

Objasnite mi ko sam sebi i porodici organizuje npr. Egipat i Tunis? Takve destinacije samo preko agencije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (100 maski koštalo 530din, 1. oktobar 2020 20:59)
Onaj ko ima novca i zna engleski jezik. Kontaktiras hotel, bookiras sobu, zatim kupis avio kartu a u medjuvremenu online kupis osiguranje za taj period.

Milena

pre 3 godine

@maxy
Ipak samo 90%.
Ja sam podigla kompletan iznos u avgustu. Proverila sa hotelom i avio kompanijom. Niti je bilo rezervacije na moje ime, niti je bilo sta placeno. Novac je bio u agenciji. Odugovlacili su 2 meseca. I pored prijave turistickoj inspekciji, koja se takodje pozivala na Uredbu. Kada je prosledjeno sudu, vratili su pare.

Bob Mcadoo

pre 3 godine

Slavko, 01. oktobar 2020 20:08
Ја сам ту исту туру уплатио по цени од 89 евра. Нема шансе да би толико могло да кошта да се иде у сопственој режији!

Lazat

pre 3 godine

Ljudi, ne nasedajte, nije pitanje ko ide preko agencije, a ko ne. Reč je o višemilionskoj pljački građana Srbije. Ljudi su uplatili aranžmane u januaru i februaru, u martu je krenula korona. Ti milioni nisu otisli hotelima i avio prevoznicima, ostali su agencijama. Postoji li novinar koji će postaviti to pitanje, da se pregledaju ulazi i izlazi agencija.
Ukratko, Drzava ako hoce, moze da uredi da se ti novci vrate gradjanima, kao u EU. Ako neće, pitanje je zasto nece.
O osiguravajuce kucama nemam lepo misljenje, ali je jasno da oni to znaju i da zato nece da pristanu da produze osiguranja, pa da oni placaju.

maxy

pre 3 godine

Sad se se svi prave pametni i znaju šta je trebalo uraditi.A šta ću ja da radim što sam uplatio ceo aranžman u februaru?
(pitanje za znalce, 01. oktobar 2020 18:47)

Evo ti odgovor od jednog znalca. Trebao si da uplatiš polisu osiguranja od otkaza. Za aranžman od 109000, polisa me koštala 2800. Osiguranje mi je isplatilo 90% uplaćenih sredstava.

Oće to

pre 3 godine

Evo ih ovi "ja sam bukiram preko neta.".

Bukirajte sami preko neta 5 dana u Pragu za 90e, prevoz, 4 noćenja sa doručkom, takse. Obilasci bratislave i karlovih vari usput gratis. Drezden doplata za 15e. Sve to u sasvim ok hotelu.

Toliko košta preko agencije.

100 maski koštalo 530din

pre 3 godine

Spartao sam po Evropi kolima, sebi i porodici organizovao rutu, bukirao smestaj, spavao preko agencijskig hotela, nocili jednu noc u kolima sve u jednom letovanju...čak imali kvar na kolima. Objasnite mi ko sam sebi i porodici organizuje npr. Egipat i Tunis? Takve destinacije samo preko agencije.

Slavko

pre 3 godine

Ja samo da se javim da sam putovao i sa agencijama. To kao neki statusni simbol, ako kažeš da ne putuješ preko agencije. Primera radi 110 evra prevoz i 3 noćenja u onoj banji pored Firence. Kada mi se isplati nemam predrasude da to iskoristim. Niko me ništa nije terao, išao sam po Toskani samostalno vozom kuda sam hteo.

zbrdvic

pre 3 godine

sve je ovo sad, igranka u najavi, da nam ne vrate pare za leto 2020g koje smo unapred uplatili a nismo iskoristili, zivi bili pa videli.....

nikola

pre 3 godine

zar je toliko teskog bukirati sebi kartu i naci smestaj?? informisite se i edukujte malo
(ja, 01. oktobar 2020 18:

Da jedina ti znas da koristis internet.. Daj molim te sto volim pametnjakovice..ajde najprostiji primer.. Bukiraj za Italiju 3 Dana .. Koju kartu da kupis?? Imas sam avionom do Rima I autobus iz Beograda do Djenove koji ide dva puta nedeljno(sad ne ide ni jedno ni drugo)
.. Znaci krenuo si sa porodicim I malom decom I moras da izmenjas nekoliko prevoza da bi stigao do smestaja npr u Pizzi .. Mucenje neopisivo a starije ljude I Malu decu i nemoguce.. A kosta cete samo prevoz 3 puta vise nego sto preko agencije platis I prevoz I smestaj.. A preko agencije direktno te odveze u smestaj I posle vrati.
Ako si Srece da imas novija kola koja nece da se pokvare imas da spremis lepu lovu za gorivo, purarine I parking.. I plus dalek put I naporan.. Dodjes mrtav umoran.. Prosle godine Sam isao kolima I Rekao Sam Neka hvala vise.. Samo purarine u Italiji mi bile 200 eura ukupno

pitanje za znalce

pre 3 godine

"Država nije na vreme uredila oblast osiguranja i odredila ko će da bude titular osiguranja što sada traže banke. U drugim državama postoje agencije za depozite, koje u slučaju spora zastupaju putnika", rekao je Seničić.
Osiguravajuće kuće, prema njegovim rečima, nisu do sada obavljale posao valjano pa su prodavale polise, a da nisu proveravale imovinu agencije i to je ponekad bio veliki problem kada agencija ne realizuje aranžman i treba da ga neko plati.
Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić juče je rekao da se u dogovoru sa bankama traži rešenje kako bi turističke agencije dobile licencu.
Sad se se svi prave pametni i znaju šta je trebalo uraditi.A šta ću ja da radim što sam uplatio ceo aranžman u februaru?

Mozda me pamcenje ne sluzi

pre 3 godine

KO SE SVE NE ZOVE AGENCIJA?
NIKADA NISAM PUTOVALA SA NEKOM AGENCIJOM,JER U VECINI SLUCAJEVA MOJI PRIJATELJI SU BILI PREVARENI I NIKADA NISU BILI OBESTECENI.

ja

pre 3 godine

ja preko agencije nisam putovala poslednjih 10 godina. agencije opstaju samo u srbiji gde je narod jedva zna da koristi kompjuter i da pretrazuje internet. zar je toliko teskog bukirati sebi kartu i naci smestaj?? informisite se i edukujte malo

Mozda me pamcenje ne sluzi

pre 3 godine

AGENCIJE SU VELIKA PREVARA ,A NIKO NIKADA NIJE REALNO OBESTECEN.
SECAMO SE IZBACIVANJA IZ HOTELA,NEPRIMERNOG SMESTAJA .......I MNOGIH PREVARA.
JA IDEM NA ODMOR ,DA SE ODMORIM,A NE DA SE NERVIRAM,BESPOMOCNA.

Oće to

pre 3 godine

Evo ih ovi "ja sam bukiram preko neta.".

Bukirajte sami preko neta 5 dana u Pragu za 90e, prevoz, 4 noćenja sa doručkom, takse. Obilasci bratislave i karlovih vari usput gratis. Drezden doplata za 15e. Sve to u sasvim ok hotelu.

Toliko košta preko agencije.

nikola

pre 3 godine

zar je toliko teskog bukirati sebi kartu i naci smestaj?? informisite se i edukujte malo
(ja, 01. oktobar 2020 18:

Da jedina ti znas da koristis internet.. Daj molim te sto volim pametnjakovice..ajde najprostiji primer.. Bukiraj za Italiju 3 Dana .. Koju kartu da kupis?? Imas sam avionom do Rima I autobus iz Beograda do Djenove koji ide dva puta nedeljno(sad ne ide ni jedno ni drugo)
.. Znaci krenuo si sa porodicim I malom decom I moras da izmenjas nekoliko prevoza da bi stigao do smestaja npr u Pizzi .. Mucenje neopisivo a starije ljude I Malu decu i nemoguce.. A kosta cete samo prevoz 3 puta vise nego sto preko agencije platis I prevoz I smestaj.. A preko agencije direktno te odveze u smestaj I posle vrati.
Ako si Srece da imas novija kola koja nece da se pokvare imas da spremis lepu lovu za gorivo, purarine I parking.. I plus dalek put I naporan.. Dodjes mrtav umoran.. Prosle godine Sam isao kolima I Rekao Sam Neka hvala vise.. Samo purarine u Italiji mi bile 200 eura ukupno

100 maski koštalo 530din

pre 3 godine

Spartao sam po Evropi kolima, sebi i porodici organizovao rutu, bukirao smestaj, spavao preko agencijskig hotela, nocili jednu noc u kolima sve u jednom letovanju...čak imali kvar na kolima. Objasnite mi ko sam sebi i porodici organizuje npr. Egipat i Tunis? Takve destinacije samo preko agencije.

Lazat

pre 3 godine

Ljudi, ne nasedajte, nije pitanje ko ide preko agencije, a ko ne. Reč je o višemilionskoj pljački građana Srbije. Ljudi su uplatili aranžmane u januaru i februaru, u martu je krenula korona. Ti milioni nisu otisli hotelima i avio prevoznicima, ostali su agencijama. Postoji li novinar koji će postaviti to pitanje, da se pregledaju ulazi i izlazi agencija.
Ukratko, Drzava ako hoce, moze da uredi da se ti novci vrate gradjanima, kao u EU. Ako neće, pitanje je zasto nece.
O osiguravajuce kucama nemam lepo misljenje, ali je jasno da oni to znaju i da zato nece da pristanu da produze osiguranja, pa da oni placaju.

Slavko

pre 3 godine

Ja samo da se javim da sam putovao i sa agencijama. To kao neki statusni simbol, ako kažeš da ne putuješ preko agencije. Primera radi 110 evra prevoz i 3 noćenja u onoj banji pored Firence. Kada mi se isplati nemam predrasude da to iskoristim. Niko me ništa nije terao, išao sam po Toskani samostalno vozom kuda sam hteo.

Dr.Mr.

pre 3 godine

@Lazat

Druže, novac koji si ti uplatio agenciji u februaru, je istog momenta, ako ne i ranije, otišao avio kompanijama i hotelima.
Ti stvarno misliš da je agencija zadržala novac i sad neće da ti ga vrati?
Agencije čak i unapred kupuju karte i rezervišu apartmane, pa tek onda prodaju putnicima.
Taj novac odavno nije u rukama agencija.

Krive su osiguravajuće kuće koje godinama kada je sve bilo u redu naplaćuju osiguranje od agencija, a sada kada se desila Korona, neće da ih osiguraju i zaštite.
A još je više kriva država koja sve to dopušta..

pitanje za znalce

pre 3 godine

"Država nije na vreme uredila oblast osiguranja i odredila ko će da bude titular osiguranja što sada traže banke. U drugim državama postoje agencije za depozite, koje u slučaju spora zastupaju putnika", rekao je Seničić.
Osiguravajuće kuće, prema njegovim rečima, nisu do sada obavljale posao valjano pa su prodavale polise, a da nisu proveravale imovinu agencije i to je ponekad bio veliki problem kada agencija ne realizuje aranžman i treba da ga neko plati.
Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić juče je rekao da se u dogovoru sa bankama traži rešenje kako bi turističke agencije dobile licencu.
Sad se se svi prave pametni i znaju šta je trebalo uraditi.A šta ću ja da radim što sam uplatio ceo aranžman u februaru?

zbrdvic

pre 3 godine

sve je ovo sad, igranka u najavi, da nam ne vrate pare za leto 2020g koje smo unapred uplatili a nismo iskoristili, zivi bili pa videli.....

maxy

pre 3 godine

Sad se se svi prave pametni i znaju šta je trebalo uraditi.A šta ću ja da radim što sam uplatio ceo aranžman u februaru?
(pitanje za znalce, 01. oktobar 2020 18:47)

Evo ti odgovor od jednog znalca. Trebao si da uplatiš polisu osiguranja od otkaza. Za aranžman od 109000, polisa me koštala 2800. Osiguranje mi je isplatilo 90% uplaćenih sredstava.

bilo nekad

pre 3 godine

Lepo je što pojedini komentatori daju mišljenje samo iz svog ugla.Bukiranje.Internet.Nekada nije bilo toga bili su ferijaci (upoznaj domovinu da bije više voleo), bile su karte K15 sedneš na voz pa završiš gde hoćeš, spavanje ispod šatora (ako se stigne da se spava).A kako to danas u 69 godina da radim?Znači, mora agencija.Šta da rade ljudi sa decom, malom, da sa brdom stvari presedaju iz prevoznog sredstva u drugo?Da mladi ljudi voze hilade kilometara?Kako do Tunisa, Egipta, Rusije, Balija, Španije....?

Milena

pre 3 godine

@maxy
Ipak samo 90%.
Ja sam podigla kompletan iznos u avgustu. Proverila sa hotelom i avio kompanijom. Niti je bilo rezervacije na moje ime, niti je bilo sta placeno. Novac je bio u agenciji. Odugovlacili su 2 meseca. I pored prijave turistickoj inspekciji, koja se takodje pozivala na Uredbu. Kada je prosledjeno sudu, vratili su pare.

ja

pre 3 godine

ja preko agencije nisam putovala poslednjih 10 godina. agencije opstaju samo u srbiji gde je narod jedva zna da koristi kompjuter i da pretrazuje internet. zar je toliko teskog bukirati sebi kartu i naci smestaj?? informisite se i edukujte malo

Mozda me pamcenje ne sluzi

pre 3 godine

AGENCIJE SU VELIKA PREVARA ,A NIKO NIKADA NIJE REALNO OBESTECEN.
SECAMO SE IZBACIVANJA IZ HOTELA,NEPRIMERNOG SMESTAJA .......I MNOGIH PREVARA.
JA IDEM NA ODMOR ,DA SE ODMORIM,A NE DA SE NERVIRAM,BESPOMOCNA.

mix

pre 3 godine

Objasnite mi ko sam sebi i porodici organizuje npr. Egipat i Tunis? Takve destinacije samo preko agencije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (100 maski koštalo 530din, 1. oktobar 2020 20:59)
Onaj ko ima novca i zna engleski jezik. Kontaktiras hotel, bookiras sobu, zatim kupis avio kartu a u medjuvremenu online kupis osiguranje za taj period.

Bob Mcadoo

pre 3 godine

Slavko, 01. oktobar 2020 20:08
Ја сам ту исту туру уплатио по цени од 89 евра. Нема шансе да би толико могло да кошта да се иде у сопственој режији!

Mozda me pamcenje ne sluzi

pre 3 godine

KO SE SVE NE ZOVE AGENCIJA?
NIKADA NISAM PUTOVALA SA NEKOM AGENCIJOM,JER U VECINI SLUCAJEVA MOJI PRIJATELJI SU BILI PREVARENI I NIKADA NISU BILI OBESTECENI.

Goran Markovic

pre 3 godine

Evo da i ja dam komentar. Inače ja i žena oduvek organizujemo putovanja sami, avionske karte na sajtu avioprevoznika i smeštaj preko bookinga. Tako smo i decembra prošle godine sami kupili karte i rezervisali smeštaj u Jordanu. Kada je krenula cela priča oko korone naravno da su letovi bili otkazani. Do dana današnjeg nismo dobili nikakav novac nazad iako nismo išli preko agencija. Iz avio kompanija naravno nikakav odgovor na gomilu poslatih mejlova. U pitanju su Turkish i Lufthansa.

Turista

pre 3 godine

Evo ja idem preko agencije, pa šta????!!!! Nikada nisam imala negativno iskustvo, ako odaberete dobru agenciju. Neko je spomenuo Egipat i Tunis, hoteli agencijama daju povoljnije cene tako da se često i isplati putovati preko agencije. Recimo na Kipru sam bila u svojoj režiji a jednom preko agencije zato što je bilo dosta isplativije.
Turističke agencije zapošljavaju velik broj ljudi, zamislite koliko njih bi ostalo bez posla. A i u ovoj priči osiguravajuće kuće su problem, kada je sve bilo mirno izimale su debele pare... Ja se iskreno nadam da će se sve rešiti u najkraćem roku kako bi ovi što likuju zbog propasti drugih mogli sebi na miru da svisnu od muke.
Na kraju krajeva niko nije primoran da putuje preko agencije.
Pozdrav za sve dobre ljude.

Nikad ne zaboravi ko ti je bio djed

pre 3 godine

Objasnite mi ko sam sebi i porodici organizuje npr. Egipat i Tunis? Takve destinacije samo preko agencije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (100 maski koštalo 530din, 1. oktobar 2020 20:59)
Onaj ko ima novca i zna engleski jezik. Kontaktiras hotel, bookiras sobu, zatim kupis avio kartu a u medjuvremenu online kupis osiguranje za taj period.
(mix, 1. oktobar 2020 22:51)

Nisi svestan koliko ne znaš, ali važno da si ti nekome odgovorio. Hotel u Egiptu u koji ja idem je npr 20% skuplji ako probam direktno da rezeevišem umesto preko agencije...

stvar izbora

pre 3 godine

Zar je tesko oprati sam kosu, isfenirati se, srediti nokte, umesiti svoj hleb..? Pa ne vodimo hajku da se zatvore saloni, pekare... Zivimo u svetu usluga i u redu je imati opciju koristi te usluge ili ne u zavisnosti od svog vremena i mogucnosti

par reci

pre 3 godine

zar je toliko teskog bukirati sebi kartu i naci smestaj?? informisite se i edukujte malo
(ja, 01. oktobar 2020 18:
Pa vidi,nije tesko,informisani smo i pametni.
Ali,nikada nisam nasao nista povoljnije nego preko agencije.Evo par primera.Kao prvo jos u Decembru izlaze prve ponude,plati se 40% od ukupne cene i do Jula/Avgusta lagano kad kako imas otplacujes po malo.Sto se tice primera,isli smo sada u Julu,nas troje Lefkada,Nidri,10 dana,moj prevoz,365 evra.Predhodne godine,last minute,nas troje,Evia,Edipsos,hotel 2 zvezdice,prevoz,smestaj,trajekt 105 evra po osobi.Pre toga,Avgust,Parga,nas cetvoro,10 dana,prevoz,smestaj,450 evra.I da ne nabrajam poslednjih 15 godina unazad tako.Drugo imas u mestu predstavnika agencije,opet neka sigurnost,zatreba ti lekar ili bilo sta tu je da ti pomogne.Isli smo sada i preko bukinga,po Srbiji,ali opet mnogo skuplje nego preko agencije.Nista ne pametujem,samo kazem da je to tako,nimalo nije povoljno preko bukinga.
Sada je bilo manastir Tumane i jos neki manastir,1200 din po osobi,agencija.
Uostalom ko kako zeli,i zavisi koliko ima novca,bitno je samo da se negde nesto obidje,ali poenta je da mogu svi preko bukinga,ali mnogo je skuplje.Zavisi od finansija.Bas me interesuje sta ce biti sledece godine,cekamo da vidimo situaciju.

Lepi Mario

pre 3 godine

Neko pomenu Prag za 90evra, ali ne reče da je cena po osobi? Nas četvoro, dakle porodica, izašlo bi 360 evra. Išli smo nekoliko puta u Prag u solo varijanti, i ako računam ono što smo dali na put i hotel, manje je od te cifre, i ne bih pričao o komforu koji imam kad nisam opterećen vremenom sastanaka, gužvanja u autobusu, kojekakvih satnica itd. Da se razumemo, išao sam x puta i preko agencija, ali one imaju smisla i ekonomske isplativosti, samo za dalje relacije, ako idete solo ili eventualno dvoje..
Mada, u zemlji Srbiji je ipak od presudne važnosti to što se preko agencija plaća u ratama, a u solo varijanti mora keš, to se vidi najbolje po količini minusa ovima koji ne zagovaraju agencijska putovanja.

Lola

pre 3 godine

@DrMr
Naravno da nije u agencijama. Novac je kod vlasnika agencija. Proverite kod prevoznika i u hotelima da li postoje rezervacije i uplate na vase ime. Nema. Onda tuzba, i moraju da vrate do poslednje pare sa sve sudskim troskivima.

Miko

pre 3 godine

Koga tačno zoveš u hotelu? Recepciju, marketing, prodaju?
Svaki hotel na svom sajtu ima telefon i email samo od recepcije, a oni ne prodaju sobe. Možda će ti dati broj telefona prodaje, ali tamo ne moraju da znaju engleski, a svakako ti neće prodati sobu jer eto ti si ih nazvao. Zato služe agencije.
Tako posluju hoteli. Ti možeš u Evropi da dođeš u neko mesto i pitaš ima li soba za iznajmljivanje, ali telefonom i emailom ti niko neće iznajmiti smeštaj, ako ni zbog čega drugog onda zbog plaćanja. Oni pojma nemaju ko si ti, da li ćeš platiti ili nećeš, a ti ako uplatiš lovu hotelu možeš samo bankovnim prevodom, a ni tada ti niko ne garantuje da ćeš imati sobu.
(rebro, 2. oktobar 2020 01:26)

Ja ne znam u kome veku ti živis ili koje hotele posecujes,ali 99% normalnih hotela a ne nekih rupa imaju svoju internet stranu preko koje mozes rezervisati i platiti sobu i ne moras nikog zvati niti sta.Niko vise ne zove hotel da rezervise sobu,to se ne radi odavno,jedino ako ti treba Stanin pansion i soba na 2 sata.

Munem ti blavora

pre 3 godine

Sledeci put idite u Grcku i odvojite vreme da uzmete telelon,kontakt direkno od vlasnika apartmana itd,nece vam trebati agencije vise

janko

pre 3 godine

mena te agencija iz Subotice pre dve godine zavalila za 700 eur i čovek i firma nestali za 1 dan ojadio na desetine gradjana i nikom ništa boli ga uvo to je to odneo 200 h eura i sada opet traže takve sanse ja agencijama ne verujem jer su većina loša uvek dobiješ manje za svoje pare a platiš najskuplje što je moguće .Popust daju dan pre ako baš moraju a to je retkost

janko

pre 3 godine

pa kako ne razumeju turističke agencije insistiraju da nam prodaju aranzmane za sledeću sezonu , iako postoji rizik da neće se ići na letovanje , e sad osiguranja znaju za to neće da garantuju za njih ni po cenu da im plate jer neće reosiguranje da im to osigura jer je rizik preveliki pa stoga to je to.Dakle TA hoće da uzimaju pare iako znaju da do realizacije tog aranžmana neće ni doći a osim toga ko je lud da kupuje aranžman u ovoj situaciji tako da je apsurdna situacija .Valjda TA misle ako ima osiguranja da će ljudi da polete da im daju kintu unapred .

Znalac

pre 3 godine

Evo ih ovi "ja sam bukiram preko neta.".

Bukirajte sami preko neta 5 dana u Pragu za 90e, prevoz, 4 noćenja sa doručkom, takse. Obilasci bratislave i karlovih vari usput gratis. Drezden doplata za 15e. Sve to u sasvim ok hotelu.

Toliko košta preko agencije.
(Oće to, 01. oktobar 2020 21:00)

pa druze sta se onda bunis?! Neces propasti bez 90e! Rizikovao si i izgubio malu svotu para.
Oni koji su isli u svom aranzmanu, su se malo pomucili da nadju preko neta, malo vise platili i naposletku, ili su obavili aranzman ili su ostali kuci a pare sacuvali. Nema ljutis!

Bre!

pre 3 godine

Licno iskustvo: ceo 15 dnevni aranzman 370 evra. Prevoz do Spanije autobusom (ovo je bilo pre cartera) Znaci 11 dana tamo, 10 nocenja. Ali bukvalno svaki dan cimanja za neke stranicne ture koje su kostale 10 evra minimum i do ~40 evra. Sve se placalo u kesu a mislite negde su evidentirali to i platili porez kod kuce ili u Spaniji?
Posle ovog cumusanja sve sam, sve licna organizacija. Rentakar te ceka na aerodromu, vracas opet na aerodrom. Tako da se vise brinem sto ce niskobudzetne aviokompanije da odapnu nego sto se brinem sto turisticke agencije sve pomru zbog ove krize sa smanjenim putovanjima. Neka pocnu porez da placaju na ekstra profit pa onda da pricamo o pomoci od drzave.

jovica

pre 3 godine

Ja godinama leto provodim u Srbiji i nemam problema sa agencijama i kupovinom preko interneta. Ali zapadnjačka dekadencija kaže da mora svake godine da se brčne u moru

Skateboarder

pre 3 godine

'naći, turizam snadji se kako znaš...kakve agencije, kakve uplate I rezervacije, kreneš I ideš dok ide...kad stane, prtak na leđa I nazad....avantura zagarantovana.

rebro

pre 3 godine

@Lepi Mario, do Praga je lako doći i lako naći hotel/hostel, ali sa malim detetom se ne ide na put ni autom, ni busom već samo avionom. MOžeš li da kupiš avio kartu na aerodromu? Ne možeš već moraš u agenciju.
Znači ne mlati.

Lepi Mario

pre 3 godine

@rebro
Ovo o mlaćenju shvatam kao tvoju ličnu nekulturu, ali ipak bi da pitam gde sam ja uopšte pomenuo malu decu? Samo sam izneo računicu da agencija nije ni malo jeftina, bez obzira na primamljivu cenu, a usput će vam uvaliti još par fakultativnih izleta, na kojima dodatno masno zarade, pa ako uračunate trošak za prosečnu četveročlanu porodicu, zaključak se sam nameće. A karte za avion i njihovu kupovinu u vreme interneta ne bih da komentarišem...
Isto tako, ne žive svi u Beogradu ili Pragu da bi im bilo zgodno, brzo i jeftino putovati avionom, zapitaj se koliko vremena i prevoznih sredstava treba nekom sa severa ili juga zemlje da bi došao do bg aerodroma, zatim po sletanju u Prag, koliko mu treba za transfer do hotela? I nazad?

rebro

pre 3 godine

Mnogo volim ove što sve sami rade kontaktiranje hotela i bukiranjem sobe, a plaćaju vazduhom. Hoteli neće nikome prodati smeštaj na taj način, a i upitno je kako bi se platilo.
No na stranu to, ko normalan bi na taj način putovao sa malim detetom recimo?
Imali smo Krit rezervisan ove godine, ali je otkazan, a sve dogovorili u agenciji.
Avio prevoz, apartman, rent-a-kar. Jedino mi je hotel potvrdio da mogu da parkiram u njihovom kompleksu.
Booking je za izlete i kada ste bez dece, a za sve ostalo isključivo agencije,

rebro

pre 3 godine

@mix, kontaktiraš hotel! WOW!
Koga tačno zoveš u hotelu? Recepciju, marketing, prodaju?
Svaki hotel na svom sajtu ima telefon i email samo od recepcije, a oni ne prodaju sobe. Možda će ti dati broj telefona prodaje, ali tamo ne moraju da znaju engleski, a svakako ti neće prodati sobu jer eto ti si ih nazvao. Zato služe agencije.
Tako posluju hoteli. Ti možeš u Evropi da dođeš u neko mesto i pitaš ima li soba za iznajmljivanje, ali telefonom i emailom ti niko neće iznajmiti smeštaj, ako ni zbog čega drugog onda zbog plaćanja. Oni pojma nemaju ko si ti, da li ćeš platiti ili nećeš, a ti ako uplatiš lovu hotelu možeš samo bankovnim prevodom, a ni tada ti niko ne garantuje da ćeš imati sobu.

Ljudmila

pre 3 godine

@Goran Markovic
Turkish je svima vratio novac. Ko je promenio termin ili destinaciju, pa opet nijemogao da putuje, i njima su vratili. United, KlM i Lufthansa ne vracaju pare.

ja

pre 3 godine

ja preko agencije nisam putovala poslednjih 10 godina. agencije opstaju samo u srbiji gde je narod jedva zna da koristi kompjuter i da pretrazuje internet. zar je toliko teskog bukirati sebi kartu i naci smestaj?? informisite se i edukujte malo

Mozda me pamcenje ne sluzi

pre 3 godine

KO SE SVE NE ZOVE AGENCIJA?
NIKADA NISAM PUTOVALA SA NEKOM AGENCIJOM,JER U VECINI SLUCAJEVA MOJI PRIJATELJI SU BILI PREVARENI I NIKADA NISU BILI OBESTECENI.

Mozda me pamcenje ne sluzi

pre 3 godine

AGENCIJE SU VELIKA PREVARA ,A NIKO NIKADA NIJE REALNO OBESTECEN.
SECAMO SE IZBACIVANJA IZ HOTELA,NEPRIMERNOG SMESTAJA .......I MNOGIH PREVARA.
JA IDEM NA ODMOR ,DA SE ODMORIM,A NE DA SE NERVIRAM,BESPOMOCNA.

mix

pre 3 godine

Objasnite mi ko sam sebi i porodici organizuje npr. Egipat i Tunis? Takve destinacije samo preko agencije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (100 maski koštalo 530din, 1. oktobar 2020 20:59)
Onaj ko ima novca i zna engleski jezik. Kontaktiras hotel, bookiras sobu, zatim kupis avio kartu a u medjuvremenu online kupis osiguranje za taj period.

nikola

pre 3 godine

zar je toliko teskog bukirati sebi kartu i naci smestaj?? informisite se i edukujte malo
(ja, 01. oktobar 2020 18:

Da jedina ti znas da koristis internet.. Daj molim te sto volim pametnjakovice..ajde najprostiji primer.. Bukiraj za Italiju 3 Dana .. Koju kartu da kupis?? Imas sam avionom do Rima I autobus iz Beograda do Djenove koji ide dva puta nedeljno(sad ne ide ni jedno ni drugo)
.. Znaci krenuo si sa porodicim I malom decom I moras da izmenjas nekoliko prevoza da bi stigao do smestaja npr u Pizzi .. Mucenje neopisivo a starije ljude I Malu decu i nemoguce.. A kosta cete samo prevoz 3 puta vise nego sto preko agencije platis I prevoz I smestaj.. A preko agencije direktno te odveze u smestaj I posle vrati.
Ako si Srece da imas novija kola koja nece da se pokvare imas da spremis lepu lovu za gorivo, purarine I parking.. I plus dalek put I naporan.. Dodjes mrtav umoran.. Prosle godine Sam isao kolima I Rekao Sam Neka hvala vise.. Samo purarine u Italiji mi bile 200 eura ukupno

Lazat

pre 3 godine

Ljudi, ne nasedajte, nije pitanje ko ide preko agencije, a ko ne. Reč je o višemilionskoj pljački građana Srbije. Ljudi su uplatili aranžmane u januaru i februaru, u martu je krenula korona. Ti milioni nisu otisli hotelima i avio prevoznicima, ostali su agencijama. Postoji li novinar koji će postaviti to pitanje, da se pregledaju ulazi i izlazi agencija.
Ukratko, Drzava ako hoce, moze da uredi da se ti novci vrate gradjanima, kao u EU. Ako neće, pitanje je zasto nece.
O osiguravajuce kucama nemam lepo misljenje, ali je jasno da oni to znaju i da zato nece da pristanu da produze osiguranja, pa da oni placaju.

100 maski koštalo 530din

pre 3 godine

Spartao sam po Evropi kolima, sebi i porodici organizovao rutu, bukirao smestaj, spavao preko agencijskig hotela, nocili jednu noc u kolima sve u jednom letovanju...čak imali kvar na kolima. Objasnite mi ko sam sebi i porodici organizuje npr. Egipat i Tunis? Takve destinacije samo preko agencije.

rebro

pre 3 godine

@mix, kontaktiraš hotel! WOW!
Koga tačno zoveš u hotelu? Recepciju, marketing, prodaju?
Svaki hotel na svom sajtu ima telefon i email samo od recepcije, a oni ne prodaju sobe. Možda će ti dati broj telefona prodaje, ali tamo ne moraju da znaju engleski, a svakako ti neće prodati sobu jer eto ti si ih nazvao. Zato služe agencije.
Tako posluju hoteli. Ti možeš u Evropi da dođeš u neko mesto i pitaš ima li soba za iznajmljivanje, ali telefonom i emailom ti niko neće iznajmiti smeštaj, ako ni zbog čega drugog onda zbog plaćanja. Oni pojma nemaju ko si ti, da li ćeš platiti ili nećeš, a ti ako uplatiš lovu hotelu možeš samo bankovnim prevodom, a ni tada ti niko ne garantuje da ćeš imati sobu.

bilo nekad

pre 3 godine

Lepo je što pojedini komentatori daju mišljenje samo iz svog ugla.Bukiranje.Internet.Nekada nije bilo toga bili su ferijaci (upoznaj domovinu da bije više voleo), bile su karte K15 sedneš na voz pa završiš gde hoćeš, spavanje ispod šatora (ako se stigne da se spava).A kako to danas u 69 godina da radim?Znači, mora agencija.Šta da rade ljudi sa decom, malom, da sa brdom stvari presedaju iz prevoznog sredstva u drugo?Da mladi ljudi voze hilade kilometara?Kako do Tunisa, Egipta, Rusije, Balija, Španije....?

rebro

pre 3 godine

Mnogo volim ove što sve sami rade kontaktiranje hotela i bukiranjem sobe, a plaćaju vazduhom. Hoteli neće nikome prodati smeštaj na taj način, a i upitno je kako bi se platilo.
No na stranu to, ko normalan bi na taj način putovao sa malim detetom recimo?
Imali smo Krit rezervisan ove godine, ali je otkazan, a sve dogovorili u agenciji.
Avio prevoz, apartman, rent-a-kar. Jedino mi je hotel potvrdio da mogu da parkiram u njihovom kompleksu.
Booking je za izlete i kada ste bez dece, a za sve ostalo isključivo agencije,

jovica

pre 3 godine

Ja godinama leto provodim u Srbiji i nemam problema sa agencijama i kupovinom preko interneta. Ali zapadnjačka dekadencija kaže da mora svake godine da se brčne u moru

Oće to

pre 3 godine

Evo ih ovi "ja sam bukiram preko neta.".

Bukirajte sami preko neta 5 dana u Pragu za 90e, prevoz, 4 noćenja sa doručkom, takse. Obilasci bratislave i karlovih vari usput gratis. Drezden doplata za 15e. Sve to u sasvim ok hotelu.

Toliko košta preko agencije.

Dr.Mr.

pre 3 godine

@Lazat

Druže, novac koji si ti uplatio agenciji u februaru, je istog momenta, ako ne i ranije, otišao avio kompanijama i hotelima.
Ti stvarno misliš da je agencija zadržala novac i sad neće da ti ga vrati?
Agencije čak i unapred kupuju karte i rezervišu apartmane, pa tek onda prodaju putnicima.
Taj novac odavno nije u rukama agencija.

Krive su osiguravajuće kuće koje godinama kada je sve bilo u redu naplaćuju osiguranje od agencija, a sada kada se desila Korona, neće da ih osiguraju i zaštite.
A još je više kriva država koja sve to dopušta..

rebro

pre 3 godine

@Lepi Mario, do Praga je lako doći i lako naći hotel/hostel, ali sa malim detetom se ne ide na put ni autom, ni busom već samo avionom. MOžeš li da kupiš avio kartu na aerodromu? Ne možeš već moraš u agenciju.
Znači ne mlati.

maxy

pre 3 godine

Sad se se svi prave pametni i znaju šta je trebalo uraditi.A šta ću ja da radim što sam uplatio ceo aranžman u februaru?
(pitanje za znalce, 01. oktobar 2020 18:47)

Evo ti odgovor od jednog znalca. Trebao si da uplatiš polisu osiguranja od otkaza. Za aranžman od 109000, polisa me koštala 2800. Osiguranje mi je isplatilo 90% uplaćenih sredstava.

zbrdvic

pre 3 godine

sve je ovo sad, igranka u najavi, da nam ne vrate pare za leto 2020g koje smo unapred uplatili a nismo iskoristili, zivi bili pa videli.....

Bob Mcadoo

pre 3 godine

Slavko, 01. oktobar 2020 20:08
Ја сам ту исту туру уплатио по цени од 89 евра. Нема шансе да би толико могло да кошта да се иде у сопственој режији!

Znalac

pre 3 godine

Evo ih ovi "ja sam bukiram preko neta.".

Bukirajte sami preko neta 5 dana u Pragu za 90e, prevoz, 4 noćenja sa doručkom, takse. Obilasci bratislave i karlovih vari usput gratis. Drezden doplata za 15e. Sve to u sasvim ok hotelu.

Toliko košta preko agencije.
(Oće to, 01. oktobar 2020 21:00)

pa druze sta se onda bunis?! Neces propasti bez 90e! Rizikovao si i izgubio malu svotu para.
Oni koji su isli u svom aranzmanu, su se malo pomucili da nadju preko neta, malo vise platili i naposletku, ili su obavili aranzman ili su ostali kuci a pare sacuvali. Nema ljutis!

Munem ti blavora

pre 3 godine

Sledeci put idite u Grcku i odvojite vreme da uzmete telelon,kontakt direkno od vlasnika apartmana itd,nece vam trebati agencije vise

Bre!

pre 3 godine

Licno iskustvo: ceo 15 dnevni aranzman 370 evra. Prevoz do Spanije autobusom (ovo je bilo pre cartera) Znaci 11 dana tamo, 10 nocenja. Ali bukvalno svaki dan cimanja za neke stranicne ture koje su kostale 10 evra minimum i do ~40 evra. Sve se placalo u kesu a mislite negde su evidentirali to i platili porez kod kuce ili u Spaniji?
Posle ovog cumusanja sve sam, sve licna organizacija. Rentakar te ceka na aerodromu, vracas opet na aerodrom. Tako da se vise brinem sto ce niskobudzetne aviokompanije da odapnu nego sto se brinem sto turisticke agencije sve pomru zbog ove krize sa smanjenim putovanjima. Neka pocnu porez da placaju na ekstra profit pa onda da pricamo o pomoci od drzave.

par reci

pre 3 godine

zar je toliko teskog bukirati sebi kartu i naci smestaj?? informisite se i edukujte malo
(ja, 01. oktobar 2020 18:
Pa vidi,nije tesko,informisani smo i pametni.
Ali,nikada nisam nasao nista povoljnije nego preko agencije.Evo par primera.Kao prvo jos u Decembru izlaze prve ponude,plati se 40% od ukupne cene i do Jula/Avgusta lagano kad kako imas otplacujes po malo.Sto se tice primera,isli smo sada u Julu,nas troje Lefkada,Nidri,10 dana,moj prevoz,365 evra.Predhodne godine,last minute,nas troje,Evia,Edipsos,hotel 2 zvezdice,prevoz,smestaj,trajekt 105 evra po osobi.Pre toga,Avgust,Parga,nas cetvoro,10 dana,prevoz,smestaj,450 evra.I da ne nabrajam poslednjih 15 godina unazad tako.Drugo imas u mestu predstavnika agencije,opet neka sigurnost,zatreba ti lekar ili bilo sta tu je da ti pomogne.Isli smo sada i preko bukinga,po Srbiji,ali opet mnogo skuplje nego preko agencije.Nista ne pametujem,samo kazem da je to tako,nimalo nije povoljno preko bukinga.
Sada je bilo manastir Tumane i jos neki manastir,1200 din po osobi,agencija.
Uostalom ko kako zeli,i zavisi koliko ima novca,bitno je samo da se negde nesto obidje,ali poenta je da mogu svi preko bukinga,ali mnogo je skuplje.Zavisi od finansija.Bas me interesuje sta ce biti sledece godine,cekamo da vidimo situaciju.

pitanje za znalce

pre 3 godine

"Država nije na vreme uredila oblast osiguranja i odredila ko će da bude titular osiguranja što sada traže banke. U drugim državama postoje agencije za depozite, koje u slučaju spora zastupaju putnika", rekao je Seničić.
Osiguravajuće kuće, prema njegovim rečima, nisu do sada obavljale posao valjano pa su prodavale polise, a da nisu proveravale imovinu agencije i to je ponekad bio veliki problem kada agencija ne realizuje aranžman i treba da ga neko plati.
Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić juče je rekao da se u dogovoru sa bankama traži rešenje kako bi turističke agencije dobile licencu.
Sad se se svi prave pametni i znaju šta je trebalo uraditi.A šta ću ja da radim što sam uplatio ceo aranžman u februaru?

Slavko

pre 3 godine

Ja samo da se javim da sam putovao i sa agencijama. To kao neki statusni simbol, ako kažeš da ne putuješ preko agencije. Primera radi 110 evra prevoz i 3 noćenja u onoj banji pored Firence. Kada mi se isplati nemam predrasude da to iskoristim. Niko me ništa nije terao, išao sam po Toskani samostalno vozom kuda sam hteo.

Lepi Mario

pre 3 godine

@rebro
Ovo o mlaćenju shvatam kao tvoju ličnu nekulturu, ali ipak bi da pitam gde sam ja uopšte pomenuo malu decu? Samo sam izneo računicu da agencija nije ni malo jeftina, bez obzira na primamljivu cenu, a usput će vam uvaliti još par fakultativnih izleta, na kojima dodatno masno zarade, pa ako uračunate trošak za prosečnu četveročlanu porodicu, zaključak se sam nameće. A karte za avion i njihovu kupovinu u vreme interneta ne bih da komentarišem...
Isto tako, ne žive svi u Beogradu ili Pragu da bi im bilo zgodno, brzo i jeftino putovati avionom, zapitaj se koliko vremena i prevoznih sredstava treba nekom sa severa ili juga zemlje da bi došao do bg aerodroma, zatim po sletanju u Prag, koliko mu treba za transfer do hotela? I nazad?

Milena

pre 3 godine

@maxy
Ipak samo 90%.
Ja sam podigla kompletan iznos u avgustu. Proverila sa hotelom i avio kompanijom. Niti je bilo rezervacije na moje ime, niti je bilo sta placeno. Novac je bio u agenciji. Odugovlacili su 2 meseca. I pored prijave turistickoj inspekciji, koja se takodje pozivala na Uredbu. Kada je prosledjeno sudu, vratili su pare.

Lepi Mario

pre 3 godine

Neko pomenu Prag za 90evra, ali ne reče da je cena po osobi? Nas četvoro, dakle porodica, izašlo bi 360 evra. Išli smo nekoliko puta u Prag u solo varijanti, i ako računam ono što smo dali na put i hotel, manje je od te cifre, i ne bih pričao o komforu koji imam kad nisam opterećen vremenom sastanaka, gužvanja u autobusu, kojekakvih satnica itd. Da se razumemo, išao sam x puta i preko agencija, ali one imaju smisla i ekonomske isplativosti, samo za dalje relacije, ako idete solo ili eventualno dvoje..
Mada, u zemlji Srbiji je ipak od presudne važnosti to što se preko agencija plaća u ratama, a u solo varijanti mora keš, to se vidi najbolje po količini minusa ovima koji ne zagovaraju agencijska putovanja.

Nikad ne zaboravi ko ti je bio djed

pre 3 godine

Objasnite mi ko sam sebi i porodici organizuje npr. Egipat i Tunis? Takve destinacije samo preko agencije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (100 maski koštalo 530din, 1. oktobar 2020 20:59)
Onaj ko ima novca i zna engleski jezik. Kontaktiras hotel, bookiras sobu, zatim kupis avio kartu a u medjuvremenu online kupis osiguranje za taj period.
(mix, 1. oktobar 2020 22:51)

Nisi svestan koliko ne znaš, ali važno da si ti nekome odgovorio. Hotel u Egiptu u koji ja idem je npr 20% skuplji ako probam direktno da rezeevišem umesto preko agencije...

janko

pre 3 godine

mena te agencija iz Subotice pre dve godine zavalila za 700 eur i čovek i firma nestali za 1 dan ojadio na desetine gradjana i nikom ništa boli ga uvo to je to odneo 200 h eura i sada opet traže takve sanse ja agencijama ne verujem jer su većina loša uvek dobiješ manje za svoje pare a platiš najskuplje što je moguće .Popust daju dan pre ako baš moraju a to je retkost

Turista

pre 3 godine

Evo ja idem preko agencije, pa šta????!!!! Nikada nisam imala negativno iskustvo, ako odaberete dobru agenciju. Neko je spomenuo Egipat i Tunis, hoteli agencijama daju povoljnije cene tako da se često i isplati putovati preko agencije. Recimo na Kipru sam bila u svojoj režiji a jednom preko agencije zato što je bilo dosta isplativije.
Turističke agencije zapošljavaju velik broj ljudi, zamislite koliko njih bi ostalo bez posla. A i u ovoj priči osiguravajuće kuće su problem, kada je sve bilo mirno izimale su debele pare... Ja se iskreno nadam da će se sve rešiti u najkraćem roku kako bi ovi što likuju zbog propasti drugih mogli sebi na miru da svisnu od muke.
Na kraju krajeva niko nije primoran da putuje preko agencije.
Pozdrav za sve dobre ljude.

Miko

pre 3 godine

Koga tačno zoveš u hotelu? Recepciju, marketing, prodaju?
Svaki hotel na svom sajtu ima telefon i email samo od recepcije, a oni ne prodaju sobe. Možda će ti dati broj telefona prodaje, ali tamo ne moraju da znaju engleski, a svakako ti neće prodati sobu jer eto ti si ih nazvao. Zato služe agencije.
Tako posluju hoteli. Ti možeš u Evropi da dođeš u neko mesto i pitaš ima li soba za iznajmljivanje, ali telefonom i emailom ti niko neće iznajmiti smeštaj, ako ni zbog čega drugog onda zbog plaćanja. Oni pojma nemaju ko si ti, da li ćeš platiti ili nećeš, a ti ako uplatiš lovu hotelu možeš samo bankovnim prevodom, a ni tada ti niko ne garantuje da ćeš imati sobu.
(rebro, 2. oktobar 2020 01:26)

Ja ne znam u kome veku ti živis ili koje hotele posecujes,ali 99% normalnih hotela a ne nekih rupa imaju svoju internet stranu preko koje mozes rezervisati i platiti sobu i ne moras nikog zvati niti sta.Niko vise ne zove hotel da rezervise sobu,to se ne radi odavno,jedino ako ti treba Stanin pansion i soba na 2 sata.

Ljudmila

pre 3 godine

@Goran Markovic
Turkish je svima vratio novac. Ko je promenio termin ili destinaciju, pa opet nijemogao da putuje, i njima su vratili. United, KlM i Lufthansa ne vracaju pare.

janko

pre 3 godine

pa kako ne razumeju turističke agencije insistiraju da nam prodaju aranzmane za sledeću sezonu , iako postoji rizik da neće se ići na letovanje , e sad osiguranja znaju za to neće da garantuju za njih ni po cenu da im plate jer neće reosiguranje da im to osigura jer je rizik preveliki pa stoga to je to.Dakle TA hoće da uzimaju pare iako znaju da do realizacije tog aranžmana neće ni doći a osim toga ko je lud da kupuje aranžman u ovoj situaciji tako da je apsurdna situacija .Valjda TA misle ako ima osiguranja da će ljudi da polete da im daju kintu unapred .

Goran Markovic

pre 3 godine

Evo da i ja dam komentar. Inače ja i žena oduvek organizujemo putovanja sami, avionske karte na sajtu avioprevoznika i smeštaj preko bookinga. Tako smo i decembra prošle godine sami kupili karte i rezervisali smeštaj u Jordanu. Kada je krenula cela priča oko korone naravno da su letovi bili otkazani. Do dana današnjeg nismo dobili nikakav novac nazad iako nismo išli preko agencija. Iz avio kompanija naravno nikakav odgovor na gomilu poslatih mejlova. U pitanju su Turkish i Lufthansa.

stvar izbora

pre 3 godine

Zar je tesko oprati sam kosu, isfenirati se, srediti nokte, umesiti svoj hleb..? Pa ne vodimo hajku da se zatvore saloni, pekare... Zivimo u svetu usluga i u redu je imati opciju koristi te usluge ili ne u zavisnosti od svog vremena i mogucnosti

Lola

pre 3 godine

@DrMr
Naravno da nije u agencijama. Novac je kod vlasnika agencija. Proverite kod prevoznika i u hotelima da li postoje rezervacije i uplate na vase ime. Nema. Onda tuzba, i moraju da vrate do poslednje pare sa sve sudskim troskivima.

Skateboarder

pre 3 godine

'naći, turizam snadji se kako znaš...kakve agencije, kakve uplate I rezervacije, kreneš I ideš dok ide...kad stane, prtak na leđa I nazad....avantura zagarantovana.