Everglejds: Najveća travna močvara na svetu

Između Meksičkig zaliva i jezera Okičobi, na Floridi, na 6.106,61 kvadratnih kilometara površine, nalazi se jedna od najvećih svetskih tropskih močvara, Everglejds.

Izvor: B92, National Geographic
Pošaljite komentar
 1. Imao sam prilike da posetim Everglades, močvara je ogromna, nepregledna divljina. Bio sam pod utiskom tokom organizovane ture, koliko je čamac plitak, tačnije ako nešto potencijalno želi da uleti u čamac, to će se desiti i više neko lako. Možda sam bio pod utiskom raznih dokumentarnih emisija i filmova sa opasnim životinjama ali u najmanju ruku je frapantno da su se tamo, ljudskim nemarom naselili top predatori, burmanski piton iz jugoistočne Azije i afrički piton, najjagresivnija vrsta medju njima. Nastaje hibrid, koji bukvalno čisti sve pred sobom, ekosistem je narušen, dosadašnji top predator, aligator, je nemoćan, kao i floridski panter koji je na ivici opstanka bio i pre ove katastrofe. Ne bih živeo na Floridi ni pod koju cenu!
   (Vid, 28. mart 2020 18:31)

  # Link komentara

 2. Trebao sam ga obići za vikend ali zbog Korone je zatvoren i sva putovanja otkazana. Verujem da je prelepo i jedva čekam da vidim.
  (ja sam ja, 25. mart 2020 11:32)

  # Link komentara

 3. Lepo je na slikama ali svaki put kad vozim za Majami iz Tampa Bay odsecem se kada prolazim noću kroz Everglejds. Treba preko sat vremena kolima preseci gs i preci sa zapadne obale floride na istocnu gde ie majami.
  Neka hvala živim na Floridi 13 godina i nema želju da idem ovde. Imate St Augustine, Orlando, Majami, St Petersburg i druga mesta gde ste mnogo bezbedniji.
  Da ne pominjem pitone koji se nekontrolisano množe
  (tiberije, 23. mart 2020 15:07)

  # Link komentara

 4. Листам слике и све очекујем Дел-боја на једној :)
   (Дражен, 23. mart 2020 01:04)

  # Link komentara

 5. Šta je tu ljudima lepo, kad ne možeš slobodno ni da šetaš ni da plivaš a da te ne pojede piton ili aligator, ili da ti pijavica isisa svu krv? Ali tako i treba da bude. Čoveku, kao najvećoj štetočini od svih živih bića na planeti Zemlji i nije mesto u ovoj predivnoj prirodi, kojoj treba da se dive sva druga živa bića osim nas štetočina.
  (Hombre, 22. mart 2020 06:08)

  # Link komentara

 6. Pitoni se množe brzinom munje i polako preuzimaju primat od aligatora!
   (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 21. mart 2020 17:57)

  # Link komentara

 7. Прелеп парк, ако се затекнете у Мајамију пар дана, не пропустите!
   (гепард, 21. mart 2020 14:08)

  # Link komentara

 8. Prelep rezervat. Nije baš za šetnju doduše.
  (Aleksandar, 21. mart 2020 13:11)

  # Link komentara

 9. Prelepo. Još ovakvih članaka molim vas!
  (Wolf in sheep’s clothing, 21. mart 2020 12:46)

  # Link komentara