Nedelja, 16.02.2020.

17:00

Ovde se zaista nisu dosađivali: Palićka svirka kašika

Izvor: Deutsche Welle

Ovde se zaista nisu dosaðivali: Paliæka svirka kašika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Sisoje

pre 4 godine

Bio sam na Palicu na prvom delu svadbenog putovanja 2007, bio je april i predivno smo se tih par dana proveli - lepa arhitektura, sjajna hrana (portiklice da se ne umaze od riblje corbe!), i orkestar gde je primas "jeo violinu" i svirao Lisztove madjarske igre bolje nego ijedan koncertni violinista koga sam ikada cuo! Pa onda Subotica, mirna, neagresivna, i sa onom predivnom poslasticarnicom u centru ... Ako se trazi "action", Palic je pogresno mesto; ali za par dana "kultivisanog mira" a da se dozivi ponesto od dobrih starih vremena uz dobru hranu i ljubazna lica oko sebe, i Palic i Szabatka su PUN POGODAK.

muhahaha

pre 4 godine

boooring,dosadno bre,bio jednom i nikad vise
(mile, 16. februar 2020 18:38)

Moram da stavim razmak izmedju tvog texta i mog :) znaš za tebe i ostale hejtere nije ni vojvodina dovoljna, tradicija staro plemstvo i gospoda se menjaju čevabdžinicama splavovima i nazovi etno (turskim) pevaljkama. Smisao članka i jeste ta naša melanholična ravnica, koja je videla i bolje dane a sa žudnjom ih isčekuje jer će se ponovo vratiti, doživeće i palić i subotica i vršac i sombor renesansu koju zaslužuju. A šomloi ko nije jeo pod hitno da stavi na bucket list!

Petar Pan

pre 4 godine

Lepo jeste ali zapusteno i poprilicno pusto. Bio sam prosle godine u jesen ali sad da me neko nagovara opet, ne verujem da bih isao. Tamo treba ulagati brdo finansija i opet ce biti upitno kakav efekat ce imati. Jedino da drzava napravi projekat nekakvog rehabilitacionog turizma ili domove za stara lica. Ne vidim sta mlade moze zadrzati tamo. Mozda srednjoskolski vikend turizam ili fakultativna putovanja ali opet Palic treba umiti od setalisne i bicillisticke zone do terena za sportove. Nije nemoguce samo trazi ozbiljan pristup.

Natalia Dj

pre 4 godine

Pregršt komentara mojih subotičana koji ne shvataju da će stavom "ni ne treba nam niko, lepota je u samoći" upropastiti Palić. Radim u turizmu i ugostiteljstvu, od toga dobar deo godine provedem na prelepom subotičkom jezeru koje verujte, polako umire već decenijama.
U nekom trenutku turisti su počeli manje da dolaze na Palić i to je izazvalo lančanu reakciju među ugostiteljima i vlasnicima apartmana.
Sjajno je što na Paliću nemate načičkane bašte kafića i splavove i to tako treba da ostane. Problem je što i u ono malo ugostiteljskih objekata koji rade nemate radnu snagu (konobare i kuvare pre svega), pa je usluga poslednjih deset godina daleko ispod proseka. Vlasnik restorana na samom šetalištu (tu je preko pola veka) mi je rekao da mu se ne isplati da uposli iskusne konobare, jer oni traže više plate jer nema gostiju i nema bakšiša. Takođe, pola jela sa menija nema, jer kako kaže nikad ne zna koliko će gostiju biti i ne želi da mu hrana propada. Imamo prelepi hotel sa pet zvezdica, bazenom i spa centrom koji polako propada iz istih razloga. Od SPA centra radi samo teretana, pored malo gostiju ne isplati se grejati saune i ostale sadržaje.
Na sve to, stav zaposlenih je prilično loš. Oni su vaspitani, ali nisu ljubazni i srdačni. Većinom bez iskustva, u nedostatku bakšiša i "živih" gostiju i oni upadaju u letargiju i neku vrstu depresije. Ako se uskoro nešto ne uradi da se probudi interesovanje za Palić kao turističku destinaciju, verujte uskoro će propasti.

pera

pre 4 godine

Palić je sve ono što u gradu nikada nećete imati, mir, zelenilo, širina, kultura. Bio više puta i doći ću ponovo.
(vaše ime, 16. februar 2020 21:34)
ja npr kad hocu mir,tisinu,prirodu odem na Taru ili Durmitor a ne da blenem u prljavu baru a ni kafu nemam gde da popijem

Pragmatic

pre 4 godine

Palic je prelep. Ne mora svuda da budu diskoteke, kafici i soping molovi. Dodjes na vikend, posetis neki salas ili dva, obidjes zoloski vrt, prosetas pored jezera, uzivas u miru i zelenilu. Sasvim dovoljno za vikend. Bio sam 3-4 puta, uvek sa malom decom. Za te porodicne varijante je stvarno lepa destinacija. Verujem da mladima moze da bude dosadno, ali to je ok, ima i drugih mesta. Ko zna da ceni promenu zivotnog ritma, dobro jelo, arhitekturu i malo drugaciju kulturu, za njega je Palic sasvim dovoljan.

Tole lopov

pre 4 godine

Pa ni Zlatibor nema nista vise sadrzaja, pa ste svi navalili na njega. Na Palicu ima 30ak restorana/kafica, ako znate do njih doci.

Kalesu

pre 4 godine

Beograđani (mlađi, verujem, oni koji ovde viču "boooring") se dosađuju na Paliću, jer nema splavova, Knez Mihajlove, buke, galame do zore. E, pa to i jeste prednost ovakvih mesta, Palić je svoju dugu turističku istoriju i započeo kao banja i odmaralište. Bude, povremeno, i takvih događaja, ali - zar se zato i ne "beži" iz gradova, da se čovek opusti u lepom parku, pojede i popije nešto dobro u mirnom restoranu i odmori se od svakodnevnog stresa!? Da li mislite i da su Avala i druga slična mesta oko Beograda zato dosadna!? Ne bi imalo nikakvog smisla da je svugde isto kao kod kuće.

Pustinja u boji

pre 4 godine

Po slikama i izgledu mislis,ne znam sta,a u stvari gluplje i dosadnije mesto,ne da nisam video,nego nisam mogao ni da zamislim.Turisticko.Zovu te a nista u ponudi.Katastrofa.Sva sreca da je Madjarska blizu pa nisam skroz upropastio odmor.

banebumbar

pre 4 godine

Poslednji put kad je na Paliću bilo ljudi su kasne 80-te i vreme radničkih odmarališta. Posle toga sve je zamrlo i izgleda kao danas, pusto i dosadno. Jedino sto autor nije tačno zapisao je to postavljanje kanalizacionih cevi. Naime Palić do 2020 nije imao kanalizaciju, sad se završava izgradnja mreže i povezuju prvi korisnici, znači nije zamena nego prvi priključci.

Wlado

pre 4 godine

Uzeo sam plac na Plaicu jer želim da mi dete tamo odrasta. Palic je nažalost dobar samo za sex turizam, da beogradski menadžer dodje sa ljubavnicom na vikend, i ode. To je jedino zasta vredi nociti na palicu ako ste sa strane. Svi komentari su u pravu, dosadno, mrtvo, sumorno. Ali palic ima to nešto u sebi, što privlači nas suboticane da mu se uvek vracamo. Mirno mesto i jos uvek neiskvareno. Savršeno za porodični mirni život, nasuprot subotice koja postaje sve više kao jug srbije. Buka, ne kultura i miris cevapa po ulicama. Začinjena migrant ima i da vidiš koktel za decu da odrastaju u njoj.... Tuga. Subotica je nekada bila živa, čista i disala je.

Suboticanin

pre 4 godine

Palic i Subotica su nesto cega nema u Srbiji i kao takva celina je jedinstvena. Na zalost ''Beogradjana'', a na nasu srecu nije pretpan prostackim kaficima i kojekavim splavovima..Na Palic se dodje da se opusti, pojede i popije i uziva u specificnoj arhitekturi i prirodi koju poseduju Palic i Subotica. Dobro nam dosli.

Aleks

pre 4 godine

Nazalost autor je potpuno u pravu, idealno vreme za posetu ne samo Palica, vec i Subotice i ostatka Vojvodine je bilo pre stotinak godina. Danas je sve to bleda slika oronulih fasada velikih palata i parkova nekih davno iscezlih ljudi. Citava ova regija koju je Austrougarska stvorila i izgradila se nikad nije "snasla" u novom Jugo okruzenju. Jezik je bio isti. Ali nacin zivota i mentalitet potpuno drugaciji.

Trovach

pre 4 godine

Onaj park posle vodotornja je nekada bio plicak palickog jezera, ali je nasut, mislim, pocetkom 20. veka. Moguce je da je nekada voda bila slana (pravilnije bi bilo reci slanasta) jer je jezero uvorno, tj. nema otoku (reku, ili recicu koja otice iz jezera), tako da vodu gubi uglavnom isparavanjem, pa dolazi do koncentracije soli. Sada postoji kanal Tisa-Palic koji to regulise, ali je uglavnom suv i jezero je ponovo jako zagadjeno.

dokle više

pre 4 godine

Pa i u Skadarliji do devedesetih se sviralo kašikama i viljuškama, ja sam prisustvovao više puta ali su pravi Boemi otišli jer je postalo turističko mesto.

pera

pre 4 godine

upravo se vratio s jednodnevnog izleta na Palicu. Malo je reci da nisam bio na dosadnijem mestu,toliko dosadnom da je uspeo da mi pokvari uvek lep osecaj kad negde mogu da otputujem. Onoliko jezero i samo par mesta gde se moze sesti i popiti nesto. Ni u ljudima tamo nema neke energije koju osetis negde u npr zap.Srbiji. Ovo vazi i za Suboticu. Mozda jer je februar,mozda je na prolece lepse al ovo danas izgubljen dan za mene. Sutra na Adu Ciganliju da se oporavim,nazalost

optimista

pre 4 godine

Palić je lep samo je strašno pust. Bio sam krajem septembra, nigde žive duše, mnogo lokala zatvoreno, hoteli moderni i luksuzni ali nigde gostiju. Vratio se sledećeg dana odmah. Šteta.

Suboticanin

pre 4 godine

Palic i Subotica su nesto cega nema u Srbiji i kao takva celina je jedinstvena. Na zalost ''Beogradjana'', a na nasu srecu nije pretpan prostackim kaficima i kojekavim splavovima..Na Palic se dodje da se opusti, pojede i popije i uziva u specificnoj arhitekturi i prirodi koju poseduju Palic i Subotica. Dobro nam dosli.

Aleks

pre 4 godine

Nazalost autor je potpuno u pravu, idealno vreme za posetu ne samo Palica, vec i Subotice i ostatka Vojvodine je bilo pre stotinak godina. Danas je sve to bleda slika oronulih fasada velikih palata i parkova nekih davno iscezlih ljudi. Citava ova regija koju je Austrougarska stvorila i izgradila se nikad nije "snasla" u novom Jugo okruzenju. Jezik je bio isti. Ali nacin zivota i mentalitet potpuno drugaciji.

Wlado

pre 4 godine

Uzeo sam plac na Plaicu jer želim da mi dete tamo odrasta. Palic je nažalost dobar samo za sex turizam, da beogradski menadžer dodje sa ljubavnicom na vikend, i ode. To je jedino zasta vredi nociti na palicu ako ste sa strane. Svi komentari su u pravu, dosadno, mrtvo, sumorno. Ali palic ima to nešto u sebi, što privlači nas suboticane da mu se uvek vracamo. Mirno mesto i jos uvek neiskvareno. Savršeno za porodični mirni život, nasuprot subotice koja postaje sve više kao jug srbije. Buka, ne kultura i miris cevapa po ulicama. Začinjena migrant ima i da vidiš koktel za decu da odrastaju u njoj.... Tuga. Subotica je nekada bila živa, čista i disala je.

optimista

pre 4 godine

Palić je lep samo je strašno pust. Bio sam krajem septembra, nigde žive duše, mnogo lokala zatvoreno, hoteli moderni i luksuzni ali nigde gostiju. Vratio se sledećeg dana odmah. Šteta.

dokle više

pre 4 godine

Pa i u Skadarliji do devedesetih se sviralo kašikama i viljuškama, ja sam prisustvovao više puta ali su pravi Boemi otišli jer je postalo turističko mesto.

pera

pre 4 godine

upravo se vratio s jednodnevnog izleta na Palicu. Malo je reci da nisam bio na dosadnijem mestu,toliko dosadnom da je uspeo da mi pokvari uvek lep osecaj kad negde mogu da otputujem. Onoliko jezero i samo par mesta gde se moze sesti i popiti nesto. Ni u ljudima tamo nema neke energije koju osetis negde u npr zap.Srbiji. Ovo vazi i za Suboticu. Mozda jer je februar,mozda je na prolece lepse al ovo danas izgubljen dan za mene. Sutra na Adu Ciganliju da se oporavim,nazalost

banebumbar

pre 4 godine

Poslednji put kad je na Paliću bilo ljudi su kasne 80-te i vreme radničkih odmarališta. Posle toga sve je zamrlo i izgleda kao danas, pusto i dosadno. Jedino sto autor nije tačno zapisao je to postavljanje kanalizacionih cevi. Naime Palić do 2020 nije imao kanalizaciju, sad se završava izgradnja mreže i povezuju prvi korisnici, znači nije zamena nego prvi priključci.

Trovach

pre 4 godine

Onaj park posle vodotornja je nekada bio plicak palickog jezera, ali je nasut, mislim, pocetkom 20. veka. Moguce je da je nekada voda bila slana (pravilnije bi bilo reci slanasta) jer je jezero uvorno, tj. nema otoku (reku, ili recicu koja otice iz jezera), tako da vodu gubi uglavnom isparavanjem, pa dolazi do koncentracije soli. Sada postoji kanal Tisa-Palic koji to regulise, ali je uglavnom suv i jezero je ponovo jako zagadjeno.

Pustinja u boji

pre 4 godine

Po slikama i izgledu mislis,ne znam sta,a u stvari gluplje i dosadnije mesto,ne da nisam video,nego nisam mogao ni da zamislim.Turisticko.Zovu te a nista u ponudi.Katastrofa.Sva sreca da je Madjarska blizu pa nisam skroz upropastio odmor.

Sisoje

pre 4 godine

Bio sam na Palicu na prvom delu svadbenog putovanja 2007, bio je april i predivno smo se tih par dana proveli - lepa arhitektura, sjajna hrana (portiklice da se ne umaze od riblje corbe!), i orkestar gde je primas "jeo violinu" i svirao Lisztove madjarske igre bolje nego ijedan koncertni violinista koga sam ikada cuo! Pa onda Subotica, mirna, neagresivna, i sa onom predivnom poslasticarnicom u centru ... Ako se trazi "action", Palic je pogresno mesto; ali za par dana "kultivisanog mira" a da se dozivi ponesto od dobrih starih vremena uz dobru hranu i ljubazna lica oko sebe, i Palic i Szabatka su PUN POGODAK.

muhahaha

pre 4 godine

boooring,dosadno bre,bio jednom i nikad vise
(mile, 16. februar 2020 18:38)

Moram da stavim razmak izmedju tvog texta i mog :) znaš za tebe i ostale hejtere nije ni vojvodina dovoljna, tradicija staro plemstvo i gospoda se menjaju čevabdžinicama splavovima i nazovi etno (turskim) pevaljkama. Smisao članka i jeste ta naša melanholična ravnica, koja je videla i bolje dane a sa žudnjom ih isčekuje jer će se ponovo vratiti, doživeće i palić i subotica i vršac i sombor renesansu koju zaslužuju. A šomloi ko nije jeo pod hitno da stavi na bucket list!

Kalesu

pre 4 godine

Beograđani (mlađi, verujem, oni koji ovde viču "boooring") se dosađuju na Paliću, jer nema splavova, Knez Mihajlove, buke, galame do zore. E, pa to i jeste prednost ovakvih mesta, Palić je svoju dugu turističku istoriju i započeo kao banja i odmaralište. Bude, povremeno, i takvih događaja, ali - zar se zato i ne "beži" iz gradova, da se čovek opusti u lepom parku, pojede i popije nešto dobro u mirnom restoranu i odmori se od svakodnevnog stresa!? Da li mislite i da su Avala i druga slična mesta oko Beograda zato dosadna!? Ne bi imalo nikakvog smisla da je svugde isto kao kod kuće.

Pragmatic

pre 4 godine

Palic je prelep. Ne mora svuda da budu diskoteke, kafici i soping molovi. Dodjes na vikend, posetis neki salas ili dva, obidjes zoloski vrt, prosetas pored jezera, uzivas u miru i zelenilu. Sasvim dovoljno za vikend. Bio sam 3-4 puta, uvek sa malom decom. Za te porodicne varijante je stvarno lepa destinacija. Verujem da mladima moze da bude dosadno, ali to je ok, ima i drugih mesta. Ko zna da ceni promenu zivotnog ritma, dobro jelo, arhitekturu i malo drugaciju kulturu, za njega je Palic sasvim dovoljan.

Natalia Dj

pre 4 godine

Pregršt komentara mojih subotičana koji ne shvataju da će stavom "ni ne treba nam niko, lepota je u samoći" upropastiti Palić. Radim u turizmu i ugostiteljstvu, od toga dobar deo godine provedem na prelepom subotičkom jezeru koje verujte, polako umire već decenijama.
U nekom trenutku turisti su počeli manje da dolaze na Palić i to je izazvalo lančanu reakciju među ugostiteljima i vlasnicima apartmana.
Sjajno je što na Paliću nemate načičkane bašte kafića i splavove i to tako treba da ostane. Problem je što i u ono malo ugostiteljskih objekata koji rade nemate radnu snagu (konobare i kuvare pre svega), pa je usluga poslednjih deset godina daleko ispod proseka. Vlasnik restorana na samom šetalištu (tu je preko pola veka) mi je rekao da mu se ne isplati da uposli iskusne konobare, jer oni traže više plate jer nema gostiju i nema bakšiša. Takođe, pola jela sa menija nema, jer kako kaže nikad ne zna koliko će gostiju biti i ne želi da mu hrana propada. Imamo prelepi hotel sa pet zvezdica, bazenom i spa centrom koji polako propada iz istih razloga. Od SPA centra radi samo teretana, pored malo gostiju ne isplati se grejati saune i ostale sadržaje.
Na sve to, stav zaposlenih je prilično loš. Oni su vaspitani, ali nisu ljubazni i srdačni. Većinom bez iskustva, u nedostatku bakšiša i "živih" gostiju i oni upadaju u letargiju i neku vrstu depresije. Ako se uskoro nešto ne uradi da se probudi interesovanje za Palić kao turističku destinaciju, verujte uskoro će propasti.

Tole lopov

pre 4 godine

Pa ni Zlatibor nema nista vise sadrzaja, pa ste svi navalili na njega. Na Palicu ima 30ak restorana/kafica, ako znate do njih doci.

pera

pre 4 godine

Palić je sve ono što u gradu nikada nećete imati, mir, zelenilo, širina, kultura. Bio više puta i doći ću ponovo.
(vaše ime, 16. februar 2020 21:34)
ja npr kad hocu mir,tisinu,prirodu odem na Taru ili Durmitor a ne da blenem u prljavu baru a ni kafu nemam gde da popijem

Petar Pan

pre 4 godine

Lepo jeste ali zapusteno i poprilicno pusto. Bio sam prosle godine u jesen ali sad da me neko nagovara opet, ne verujem da bih isao. Tamo treba ulagati brdo finansija i opet ce biti upitno kakav efekat ce imati. Jedino da drzava napravi projekat nekakvog rehabilitacionog turizma ili domove za stara lica. Ne vidim sta mlade moze zadrzati tamo. Mozda srednjoskolski vikend turizam ili fakultativna putovanja ali opet Palic treba umiti od setalisne i bicillisticke zone do terena za sportove. Nije nemoguce samo trazi ozbiljan pristup.

pera

pre 4 godine

upravo se vratio s jednodnevnog izleta na Palicu. Malo je reci da nisam bio na dosadnijem mestu,toliko dosadnom da je uspeo da mi pokvari uvek lep osecaj kad negde mogu da otputujem. Onoliko jezero i samo par mesta gde se moze sesti i popiti nesto. Ni u ljudima tamo nema neke energije koju osetis negde u npr zap.Srbiji. Ovo vazi i za Suboticu. Mozda jer je februar,mozda je na prolece lepse al ovo danas izgubljen dan za mene. Sutra na Adu Ciganliju da se oporavim,nazalost

Pustinja u boji

pre 4 godine

Po slikama i izgledu mislis,ne znam sta,a u stvari gluplje i dosadnije mesto,ne da nisam video,nego nisam mogao ni da zamislim.Turisticko.Zovu te a nista u ponudi.Katastrofa.Sva sreca da je Madjarska blizu pa nisam skroz upropastio odmor.

banebumbar

pre 4 godine

Poslednji put kad je na Paliću bilo ljudi su kasne 80-te i vreme radničkih odmarališta. Posle toga sve je zamrlo i izgleda kao danas, pusto i dosadno. Jedino sto autor nije tačno zapisao je to postavljanje kanalizacionih cevi. Naime Palić do 2020 nije imao kanalizaciju, sad se završava izgradnja mreže i povezuju prvi korisnici, znači nije zamena nego prvi priključci.

optimista

pre 4 godine

Palić je lep samo je strašno pust. Bio sam krajem septembra, nigde žive duše, mnogo lokala zatvoreno, hoteli moderni i luksuzni ali nigde gostiju. Vratio se sledećeg dana odmah. Šteta.

Suboticanin

pre 4 godine

Palic i Subotica su nesto cega nema u Srbiji i kao takva celina je jedinstvena. Na zalost ''Beogradjana'', a na nasu srecu nije pretpan prostackim kaficima i kojekavim splavovima..Na Palic se dodje da se opusti, pojede i popije i uziva u specificnoj arhitekturi i prirodi koju poseduju Palic i Subotica. Dobro nam dosli.

Wlado

pre 4 godine

Uzeo sam plac na Plaicu jer želim da mi dete tamo odrasta. Palic je nažalost dobar samo za sex turizam, da beogradski menadžer dodje sa ljubavnicom na vikend, i ode. To je jedino zasta vredi nociti na palicu ako ste sa strane. Svi komentari su u pravu, dosadno, mrtvo, sumorno. Ali palic ima to nešto u sebi, što privlači nas suboticane da mu se uvek vracamo. Mirno mesto i jos uvek neiskvareno. Savršeno za porodični mirni život, nasuprot subotice koja postaje sve više kao jug srbije. Buka, ne kultura i miris cevapa po ulicama. Začinjena migrant ima i da vidiš koktel za decu da odrastaju u njoj.... Tuga. Subotica je nekada bila živa, čista i disala je.

Aleks

pre 4 godine

Nazalost autor je potpuno u pravu, idealno vreme za posetu ne samo Palica, vec i Subotice i ostatka Vojvodine je bilo pre stotinak godina. Danas je sve to bleda slika oronulih fasada velikih palata i parkova nekih davno iscezlih ljudi. Citava ova regija koju je Austrougarska stvorila i izgradila se nikad nije "snasla" u novom Jugo okruzenju. Jezik je bio isti. Ali nacin zivota i mentalitet potpuno drugaciji.

Trovach

pre 4 godine

Onaj park posle vodotornja je nekada bio plicak palickog jezera, ali je nasut, mislim, pocetkom 20. veka. Moguce je da je nekada voda bila slana (pravilnije bi bilo reci slanasta) jer je jezero uvorno, tj. nema otoku (reku, ili recicu koja otice iz jezera), tako da vodu gubi uglavnom isparavanjem, pa dolazi do koncentracije soli. Sada postoji kanal Tisa-Palic koji to regulise, ali je uglavnom suv i jezero je ponovo jako zagadjeno.

dokle više

pre 4 godine

Pa i u Skadarliji do devedesetih se sviralo kašikama i viljuškama, ja sam prisustvovao više puta ali su pravi Boemi otišli jer je postalo turističko mesto.

pera

pre 4 godine

Palić je sve ono što u gradu nikada nećete imati, mir, zelenilo, širina, kultura. Bio više puta i doći ću ponovo.
(vaše ime, 16. februar 2020 21:34)
ja npr kad hocu mir,tisinu,prirodu odem na Taru ili Durmitor a ne da blenem u prljavu baru a ni kafu nemam gde da popijem

Natalia Dj

pre 4 godine

Pregršt komentara mojih subotičana koji ne shvataju da će stavom "ni ne treba nam niko, lepota je u samoći" upropastiti Palić. Radim u turizmu i ugostiteljstvu, od toga dobar deo godine provedem na prelepom subotičkom jezeru koje verujte, polako umire već decenijama.
U nekom trenutku turisti su počeli manje da dolaze na Palić i to je izazvalo lančanu reakciju među ugostiteljima i vlasnicima apartmana.
Sjajno je što na Paliću nemate načičkane bašte kafića i splavove i to tako treba da ostane. Problem je što i u ono malo ugostiteljskih objekata koji rade nemate radnu snagu (konobare i kuvare pre svega), pa je usluga poslednjih deset godina daleko ispod proseka. Vlasnik restorana na samom šetalištu (tu je preko pola veka) mi je rekao da mu se ne isplati da uposli iskusne konobare, jer oni traže više plate jer nema gostiju i nema bakšiša. Takođe, pola jela sa menija nema, jer kako kaže nikad ne zna koliko će gostiju biti i ne želi da mu hrana propada. Imamo prelepi hotel sa pet zvezdica, bazenom i spa centrom koji polako propada iz istih razloga. Od SPA centra radi samo teretana, pored malo gostiju ne isplati se grejati saune i ostale sadržaje.
Na sve to, stav zaposlenih je prilično loš. Oni su vaspitani, ali nisu ljubazni i srdačni. Većinom bez iskustva, u nedostatku bakšiša i "živih" gostiju i oni upadaju u letargiju i neku vrstu depresije. Ako se uskoro nešto ne uradi da se probudi interesovanje za Palić kao turističku destinaciju, verujte uskoro će propasti.

Petar Pan

pre 4 godine

Lepo jeste ali zapusteno i poprilicno pusto. Bio sam prosle godine u jesen ali sad da me neko nagovara opet, ne verujem da bih isao. Tamo treba ulagati brdo finansija i opet ce biti upitno kakav efekat ce imati. Jedino da drzava napravi projekat nekakvog rehabilitacionog turizma ili domove za stara lica. Ne vidim sta mlade moze zadrzati tamo. Mozda srednjoskolski vikend turizam ili fakultativna putovanja ali opet Palic treba umiti od setalisne i bicillisticke zone do terena za sportove. Nije nemoguce samo trazi ozbiljan pristup.

Kalesu

pre 4 godine

Beograđani (mlađi, verujem, oni koji ovde viču "boooring") se dosađuju na Paliću, jer nema splavova, Knez Mihajlove, buke, galame do zore. E, pa to i jeste prednost ovakvih mesta, Palić je svoju dugu turističku istoriju i započeo kao banja i odmaralište. Bude, povremeno, i takvih događaja, ali - zar se zato i ne "beži" iz gradova, da se čovek opusti u lepom parku, pojede i popije nešto dobro u mirnom restoranu i odmori se od svakodnevnog stresa!? Da li mislite i da su Avala i druga slična mesta oko Beograda zato dosadna!? Ne bi imalo nikakvog smisla da je svugde isto kao kod kuće.

muhahaha

pre 4 godine

boooring,dosadno bre,bio jednom i nikad vise
(mile, 16. februar 2020 18:38)

Moram da stavim razmak izmedju tvog texta i mog :) znaš za tebe i ostale hejtere nije ni vojvodina dovoljna, tradicija staro plemstvo i gospoda se menjaju čevabdžinicama splavovima i nazovi etno (turskim) pevaljkama. Smisao članka i jeste ta naša melanholična ravnica, koja je videla i bolje dane a sa žudnjom ih isčekuje jer će se ponovo vratiti, doživeće i palić i subotica i vršac i sombor renesansu koju zaslužuju. A šomloi ko nije jeo pod hitno da stavi na bucket list!

Tole lopov

pre 4 godine

Pa ni Zlatibor nema nista vise sadrzaja, pa ste svi navalili na njega. Na Palicu ima 30ak restorana/kafica, ako znate do njih doci.

Pragmatic

pre 4 godine

Palic je prelep. Ne mora svuda da budu diskoteke, kafici i soping molovi. Dodjes na vikend, posetis neki salas ili dva, obidjes zoloski vrt, prosetas pored jezera, uzivas u miru i zelenilu. Sasvim dovoljno za vikend. Bio sam 3-4 puta, uvek sa malom decom. Za te porodicne varijante je stvarno lepa destinacija. Verujem da mladima moze da bude dosadno, ali to je ok, ima i drugih mesta. Ko zna da ceni promenu zivotnog ritma, dobro jelo, arhitekturu i malo drugaciju kulturu, za njega je Palic sasvim dovoljan.

Sisoje

pre 4 godine

Bio sam na Palicu na prvom delu svadbenog putovanja 2007, bio je april i predivno smo se tih par dana proveli - lepa arhitektura, sjajna hrana (portiklice da se ne umaze od riblje corbe!), i orkestar gde je primas "jeo violinu" i svirao Lisztove madjarske igre bolje nego ijedan koncertni violinista koga sam ikada cuo! Pa onda Subotica, mirna, neagresivna, i sa onom predivnom poslasticarnicom u centru ... Ako se trazi "action", Palic je pogresno mesto; ali za par dana "kultivisanog mira" a da se dozivi ponesto od dobrih starih vremena uz dobru hranu i ljubazna lica oko sebe, i Palic i Szabatka su PUN POGODAK.