Put do Alhambre: "Od Kapije vina do Dvorišta blagoslova"

Teško je reći šta donosi više zadovoljstva, kada gledate Granadu iz Alhambre ili Alhambru iz Granade. Ovo mesto nas podseća na to šta bi naš svet mogao da bude ako bismo lepotu shvatili kao našu najvažniju istinu.

Izvor: B92, Deutsche Welle
Pošaljite komentar
 1. Alhambr je je kompleks gdje dominira predivan vrt za odmor i meditaciju, osječate se kao u dolini muza i Bogova.. Sam dvor nije toliko inpresivan, ima pet soba. Ono što me je pomalo iznenadilo, da ne kažem razočaralo, je kuptilo gdje se u kozjem mlijeku kupao sultan, a nakon toga je išao sa haremicom koja je uhvatila peškir. Ako želite da osjetite pravi život, popnite se na brdo iznad grada medju cigane i vidjet ćete ples i radost života medju sirotinjom. Malo je opasno, malo će vas reketirati, ali takav je život.
  (Dex Dejvid dexdavid2@gmail.come, 2. decembar 2019 12:31)

  # Link komentara

 2. Poznavalac. Znalac. S dusom.
   (Desa, 1. decembar 2019 10:13)

  # Link komentara

 3. Tekst je odličan, bravo. Inače obišao sam dosta gradova u Evropi, sigurno bar 50 i dok sam bio mlađi, velike metropole su mi bile daleko zanimljivije, sada što sam stariji ukusi su se promenili. Imao sam tu čast da Granadu posetim dva puta i mogu reći da mi je to najlepši grad uz Briž i Lucern koji sam video, s tim što kada bih birao grad u kojem bih živeo definitivno bih izabrao Granadu. To je neverovatno koliko tu pozitivne energije ima, doduše slična je situacija sa celom Andaluzijom.
   (Gangula, 1. decembar 2019 09:34)

  # Link komentara

 4. Od svega navedenog najbolje je Alhambra pivo. Alhambra jeste graditeljski poduhvat proslih vremena ali nemojmo preterivati.
  (max, 1. decembar 2019 09:17)

  # Link komentara

 5. Ja sam ostala totalno zbunjena nakon posete Alhambri. Verovatno su mi očekivanja bila prevelika. Svakako je prelepo mesto u sred sume i istina je da se ne zna koji je pogled lepši, iz Granade na Alhambru ili sa Alhambre na Granadu. Pela sam se uz brdo do Alhambre u svitanje i izlazak sunca, te boje neba i prisustvo mladog meseca u zoru je bio neverovatan. Najlepši pogled na Alhambru je definitivno sa Sakramonte brda. Ali kompleks sam po sebi me nije ostavio bez daha kao mnoge druge ljude. Često pomislim kako sam nešto sigurno propustila i da moram da se vratim tamo da proverim to opet. Uzgred, vrtovi Alhambre su prepuni drveća nara :)
  (titi, 1. decembar 2019 01:22)

  # Link komentara

 6. Nestvarno, inspirišuće mesto.
  Andre Segovija je u jednom dokumentarnom filmu rekao:”
  Ako čovek hoće da shvati šta je raj, mora doći u Alhambru, nema bližeg mesta raju od tog mesta bilo gde na svetu.” Bio je potpuno u pravu. Ne migu da zamislim kako je to mesto izgledalo na vrhuncu svoje lepote!!!! Tako nešto vide nije moguće napraviti, ne zbog manja tehnologe već zbog manjka vrhunskih graditelja kojih više nigde nema, pogotovo u tom broju.
  (Alex, 30. novembar 2019 19:51)

  # Link komentara

 7. леп текст, предивна Гранада, бајковита Алхамбра....
   (Тоња, 30. novembar 2019 19:13)

  # Link komentara

 8. Odličan tekst! A imam i kompliment za komentare, koje obožavam da pročitam ovde. Vidi se razlika u populaciji koja čita i komentariše ove tekstove. Artikulisani, pristojni ljudi koji su malo (ili malo više) videli sveta. Koji su nešto i naučili, a žele to znanje i iskustvo da podele. Uvek se nešto lepo sazna.
  (nebitno, 30. novembar 2019 17:52)

  # Link komentara

 9. Hvala Vam na tekstu, na trenutak ste me vratili na jedno od omiljenih putovanja!
  (Eto, 30. novembar 2019 17:44)

  # Link komentara

 10. Narode, godisnje sam 3-4 puta u Almeriji i svaki put odem do Granade i naravno u Alhambru i nikada mi nije dosta. Da, ja sam zarazen virusom Alhambre! Kaze, ne zna se odakle je bolji pogled, Granada sa Ahambre ili Alhambra iz Granade.
  (Dezurni, 30. novembar 2019 16:46)

  # Link komentara

 11. Granada u prevodu znači nar. Nar se nalazi na gradskom grbu i zastavi. And aluzija je nestvarno lijepa.
  (Lobos, 30. novembar 2019 15:18)

  # Link komentara

 12. Uvijek se pitam šta se desilo sa tim islamskim svijetom pa je u zadnjih par stotina godina prešao iz izvora matematike, fizike, arhitekture i pjesništva u ovakvu dekadenciju i kičeraj. Sreća je pa Španci nisu bili toliko zadojeni mržnjom prema 800-godišnjim okupatorima pa da poruše sve što je ostalo iza njih. Ovako ipak možemo da se divimo umovima naučnika i umjetnika tog vremena iako je spaljen ogroman broj knjiga a vjerujemo da je u njima bilo zanimljivih stvari. Sa druge strane, imamo horde iz zapadne Hercegovine i njihovog krivoustog predsjednika sa ministrom odbrane, inače prodavačem pizze u Kanadi, koji su pokušali da potpuno izbrišu svaki trag Starog mosta i Kujundžiluka u Mostarcu, grada Počitelja a u potpunosti su poravnali stari grad Stolac. Sreća pa su ipak postojale arhive i projekti u arhivama Istanbula i Beča.
  (mostarac, 30. novembar 2019 14:43)

  # Link komentara

 13. Neverovatno mesto. Fenomenalan tekst.
  Dodao bih da je Granada izvedeno od arapskog naziva Madinat Garnata, a to opet od latinske reči za nar (voće) - granata. Nar je i na neki način simbol grada.
  Četiri kulture koje se prepliću, arapska pre svega, jevrejska, pa hrišćanska, uz sveprisutne flamenko cigane iz Albajsina, ne može nikog, ko je bio tamo, da ne uvuče.
  Nije slučajno što je toliko opevana i opisana. Treba dodati i Washingtona Irvinga i njegove Noći u Alhambri.
   (B, 30. novembar 2019 14:12)

  # Link komentara

 14. I stihovi na jednoj od kapija - „Udeli mi, gospo, jer u zivotu nema strasnije kazne nego biti slep u Granadi“
  (One night in May, 30. novembar 2019 13:33)

  # Link komentara

 15. Bravo! Paradigmatski uzorak putopisa, s onu stranu žanrovski istovrsnih tekstova, koji se iscrpljuju u nizanju notornih činjenica i banalnih turističkih detalja.
  (klementin, 30. novembar 2019 12:55)

  # Link komentara