Trajna zabrana letenja zbog nepoštovanja ovog pravila?

Stručnjaci smatraju da korišćenje telefona pri poletanju i sletanju može da izazove smetnje u radio komunikaciji između posade i kontrolom leta što može da ugrozi bezbednost tog i drugih letova u blizini.

Izvor: B92, Travel magazine
Pošaljite komentar
 1. Mobilni telefoni su male radio stanice koje dvosmerno komuniciraju sa baznim stanicama. Ako smo bliže tim bazama, onda telefon komunicira sa manjom jačinom predajnika/prijemnika, a ako smo daleko onda se aktivira veća snaga prilikom transfera. Verovatno ste primetili da ponekad na selu ili na planini, da nam se baterija telefona brže prazni nego li u gradu, gde su bazne stanice češće i bliže.
  Kad polećemo, sve smo dalje i dalje od baze, tako da u tom trenutku telefon može da troši i 8W, što je veoma jako. Pritom se pojačava tzv. parazitna demodulacija, koja pravi veoma veliki šum u etru. A kad sve to pomnožimo sa bar 50 putnika, koji bi u zadnjem trenutku da se jave da su poleteli, eto nenormalnih smetnji u komunikaciji pilota i kontrolnog tornja. Toj nama nečujnoj buci u vazduhu doprinose i telefoni onih putnika koji ne pričaju, ali im telefon nije isključen ili na flight modu. Naime, i kad ne koristimo telefon, on komunicira sa baznom stanicom bez našeg znanja u cilju da teleoperater uvek zna gde, na koju baznu stanicu, treba da preusmeri dolazni poziv. Tom nevidljivom i nečujnom komunikacijom putem internog SMS-a, prenose i i podaci o potrebnoj snazi prilikom komunikacije, tako da telefon već bude spreman kad zazvoni. Na taj način, policija može da nađe kod koje bazne stanice je traženi kriminalac, čak i ako on ne koristi telefon, ali mu je uključen. Naravno da ove SMS-komunikacije ne unose toliko šuma, kao razgovor, ali se dešavaju tokom celog leta. Ako nije isključen.
  (Milan_PT, 25. jul 2019 13:29)

  # Link komentara

 2. Ja sam u onih 1,5 posto. Ti isti bi u slucaju pozara blokirali izlaz vadeci svoje stvari i tako pogusili pola aviona na smrt.
   (Dragan, 23. jul 2019 12:49)

  # Link komentara

 3. ja ne gasim telefon jer smatram (na osnovu mnogih procitanih/odgledanih istrazivanja na tu temu) da nije opasno i da nema nikakve potrebe za gasenjem telefona tokom poletanja/sletanja!
   (abc, 23. jul 2019 00:32)

  # Link komentara

 4. Da ometa uredjaje slanjem signala u etar razumem, iako su sva ispitivanja utvrdila drugacije. Slusanje muzike takodje razumem jer se onda ne cuju poruke pilota, stjuarta ili alarma u slucaju nekih problema. Jedino ne razumem zastonje problems da se koriste offline aplikacije bez zvuka i slusalica. Recimo citanje, slikanje pejzaza kroz prozor. Kom to uredjaju i kojoj situaciji to moze da smeta?
  (Zohan, 22. jul 2019 15:16)
  to nije ni zabranieno. posada samo zahteva flight mode u toku poleta i doleta. inace vec neko vreme kompanije uvode “bring your own equipment” kao soluciju za entertainment na lokalnim letovima u avionima koji nemaju ugradjene ekrane u sedistima. nakqcis se na wifi u avionu i prko relvantne aplikacije te kompanije imas tonu filmoca serija i cak livetv sve besplatno. takodje txt messaging radi. united, southwst i american su neke kojima sam isao i koristio ovo, siguran sam da ih ima vse.
  (achitwn, 22. jul 2019 21:08)

  # Link komentara

 5. Opasnije kijati nego koristiti telefon u avionu.
   (Pera, 22. jul 2019 20:40)

  # Link komentara

 6. Svi noviji avioni imaju uredjaje za ometanje frekvencije,to samo nemaju neke stare konzerve :(
   (cobo, 22. jul 2019 20:10)

  # Link komentara

 7. Ih, sve Srbin bolje zna od strucnjaka. Eno bilo na televiziji.
  (Miki, 22. jul 2019 20:02)

  # Link komentara

 8. Ako posada kaže putnicima da isključe telefone onda treba isključiti. Možda telefoniranje ne utiče na bezbednost, ali ako nešto krene naopako i ispostavi se da su i mobilni zakomplikovali, zašto glupo rizikovati.
  Verovatno ne kažu da se isključe bez razloga. Ali našem narodu je sve to bezveze i najradije to ignoriše, kao napr ustajanje s mesta pre nego što se avion zaustavi. Dovoljno je da se nešto desi, avion cimne, neka prepreka, i ovi sto su ustali lete glavom kroz avion. Čisto glupiranje.
  (Istarski ipsilon, 22. jul 2019 19:50)

  # Link komentara

 9. Ja ga koristim kad ja hocu ali gasim u bioskopu.
  (half life, 22. jul 2019 19:25)

  # Link komentara

 10. Telefon može vrlo retko da izazove manje smetnje na vezama. Dakle, mnogo opasno nije, ali ne vidim zašto ljudi moraju baš tih petnaest minuta tokom poletanja i sletanja (kasnije ionako uglavnom nema signala) da koriste telefon, to je nepristojno. A da u aviosaobraćaju ima drugih, daleko besmislenijih maltretiranja putnika, da bi aviokompanije uštedele minorne iznose ili osoblje imalo jednostavniji život, kao da oni tebi palćaju da letiš a ne obrnuto, ima, i te kako.
   (EU Citizen, 22. jul 2019 18:13)

  # Link komentara

 11. Ja uvek iz inata koristim telefon jer to je glupo pravilo da kao telefon smeta avionu. Neko tako lupio to, i svi se primili.
  (T, 22. jul 2019 16:45)

  # Link komentara

 12. A kompanije koje dozvoljavaju tel. razgovore tokom leta i to naplaćuju, kao i internet vezu?
  Kako onda ne smeta?
  (Vladimir, 22. jul 2019 16:07)

  # Link komentara

 13. Telefoniranje tokom leta ni na koji način ne ometa niti utiče na avion, ili komunikacije ili bezbednost. Dokazano više puta. Čak su i Mitbastersi imali emisiju na ovu temu.
  (BanovanSrahinjić, 22. jul 2019 15:59)

  # Link komentara

 14. I ako ga ne isključite signala nema ni na pisti niti u vazduhu.
   (SouthPark, 22. jul 2019 15:51)

  # Link komentara

 15. sve ja te jos u letu pobaco van, valjda je normalnom coveku dovoljno reci jednom?
  (boga,oca, 22. jul 2019 15:35)

  # Link komentara

 16. ja mislim da mobilni telefoni nikako ne uticu na bezbednost aviona,cak sam i gledao jednu emisiju gde su radili istrazivanja da li stvarno utice telefon na bezbednost letenja i rezultat je negativan,ne utice nikako
   (neko, 22. jul 2019 15:31)

  # Link komentara

 17. Da ometa uredjaje slanjem signala u etar razumem, iako su sva ispitivanja utvrdila drugacije. Slusanje muzike takodje razumem jer se onda ne cuju poruke pilota, stjuarta ili alarma u slucaju nekih problema. Jedino ne razumem zastonje problems da se koriste offline aplikacije bez zvuka i slusalica. Recimo citanje, slikanje pejzaza kroz prozor. Kom to uredjaju i kojoj situaciji to moze da smeta?
   (Zohan, 22. jul 2019 15:16)

  # Link komentara

 18. Dokazano da mobilni uređaji ne utiču na elektroniku aviona. Sumnjalo se na to kada je prije par godina avion Adria airwaysa imao problema sa elektronikom pri poletanju ali je detalja istraga dokazala da ne postoji nikakva veza između upotrebe mobilnih telefona i komunikacijskih sistema i elektronike u avionima. Jer da postoji, zašto se onda dozvoljava korišćenje nakon poletanja?
  Elem, ovdje je nešto drugo u pitanju, upotreba mobilnih telefona se zabranjuje zbog ometanja pažnje pri poletanju i sletanju, da bi putnici u slučaju hitne situacije mogli da čuju upozorenja i brzo reaguju. Ukoliko bi svi pričali na telefon ili surfovali po netu, verovatno ne bi bili ni svesni šta se dešava oko njih.
  (Ja, 22. jul 2019 15:14)

  # Link komentara

 19. pa kako da verujumo kompanijama kad i one menjaju pravila svako malo. U periodu kada sam putovao skoro svake nedelje KLM-om (2007-20013) bilo je obavezno iskljucivanje SVIH elektronskih uredjaja - koliko su me samo puta opomenuli zbog mp3 player-a, a to je tako mali uredjaj na ne zraci ni do moje stolice... sad, odjednom mogu da se koriste svi "mali" elektronski uredjaji (telefoni, player-i, Kindle itt) sve dok su u flight modu. Jedino ne moze notebook, a to je vise zbog fizicke opasnosti, jer sa svojom tezinom moze da povredi nekog ako poleti u vazduh.
  (ko siri zabunu ovde?, 22. jul 2019 14:33)

  # Link komentara

 20. Na neku komunikaciju utice. Citao sam o tome.. problem je to sto telefoni zbog brzine kretanja cesto menjaju bazne stanice, i onda dolazi do smetnji na komunikacionoj opremi. To ne moze direktno da "srusi" avion, nego je vise naporan za pilote zbog te smetnje. Naravno sve sto sto ugrozava let,makar bile i sitnice, moraju da se regulisu, jer i mali problem moze da se katastrofalno iskomplikuje.
  (Sava, 22. jul 2019 14:30)

  # Link komentara

 21. Moderni koferi imaju GPRS traženje, šta je sa tim koferima i oni koriste mobilne mreže?
  (Dragan, 22. jul 2019 14:23)

  # Link komentara

 22. Zabratiniti trajno nego šta,a telefon na licu mesta skrckati!
   (n, 22. jul 2019 14:18)

  # Link komentara