1. A Turska. Tamo sam videla kopije i kopije svega i svačega. Ovde kupujem samo Monine torbice jer su kvalitetne i nisu me nikad razočarale. I nema kopija.
  (Ana, 30. jun 2019 22:39)

  # Link komentara

 2. Kao što je neko ovde napisao mislim da se radi o ozbiljnijim stvarima, koje imaju umetničku vrednost, pomentuti su i filmovi. Ne verujem da su u pitanju majice, sandale, pa i te Luj Viton torbe. E, šta je podvedeno pod suvenir, to sigurno nije garderoba, nego nešto u vezi tog mesta po čemu je poznato.
  (pametnica, 30. jun 2019 14:46)

  # Link komentara

 3. juce vidh u prolazu kod zelenjaka kopiju adidasa zx750, ono na kartonu vezanom za patiku pise du du
   (rex, 30. jun 2019 14:19)

  # Link komentara

 4. Moja poznanica je pre vise od deset godina po Rimu kupovala kopije tasni od crnaaca na ulici za 15 Eur/kom. Toliko je kupovala da su joj se ti prodavci zapamtili i poceli se javljati kad je sretnu na ulici. Mislim da se vratila kuci sa desetak tasni. Zanimljivo je da smo originale nekih od kopija videli u izlozima firmiranih prodavnica i nismo mogli uociti razliku. Kvalitet je bas bio dobar i koristila ih je sve dok joj nisu dosadile bez znakova ostecenja. Onda su podeljene mami, tetkama, komsinicama i sl.
  (sava, 30. jun 2019 13:34)

  # Link komentara

 5. Ovo su tip zakona kao oni prastari u USA tipa zabranjeno vezanje aligatora za hidrant... Ma daj jeste policija ide i gleda torbice, majice, farmerice, satove... Manite se gluposti. Ocigledno se misli na pirateriju, krijumcarenje za prodaju, ilegalna trgovina i slicno.
  (toni, 30. jun 2019 12:26)

  # Link komentara

 6. Sto se tice Dubaija koji je spomenut u tekstu: sasvim sigurno nema nikakvih kazni za kupovinu "jeftinih" kopija - u suprotnom bi bilo uhapseno bar 40% nasih "starleta" koje bas tamo kupuju kopije (iako se do toga teze dolazi nego do originala jer oko 10% mesta nudi "kopije verne originalu"). Doduse nase "starlete" (i ostale iz regiona "zapadnog Balkana") imaju vece sanse da budu uhapsene zbog posla kojim se tamo bave ili kojim zele da se bave (a koji nije pevanje, gluma i slicno).
  (Amater, 30. jun 2019 10:59)

  # Link komentara

 7. Znaci...prodavac kopije ne ide u zatvor?
  (nbg, 30. jun 2019 10:52)

  # Link komentara

 8. Mom muzu sve gace dolce gabana, sad sam shvatila kad sam sirila ves. Ugasili smo :)
  (asdf, 29. jun 2019 21:31)

  Namjerno si mu to kupovala da ga spakuješ u zatvor a ti da se provodiš . ???
   (Penzioner, 30. jun 2019 10:46)

  # Link komentara

 9. A original papuče "Fili" ? Da li taj megapopularni brend u nas Srbalja vuče nekakve konsekvence ... ;)
   (Saul Goodman, 30. jun 2019 10:39)

  # Link komentara

 10. Ispred Ilac tržnog centra u sred Dablina je "permanentno" postavljen kiosk koji prodaje falš torbice. Ti bi do sada trebalo da su streljani.
   (Bojan, 30. jun 2019 10:22)

  # Link komentara

 11. Kako se svi prave naivni! Nisu čuli za marku, ne razlikuju original od kopije, pa kako se baš zaleteo za Louis Vuitton, Rolex i slično?! I ne bude im ni cena sumnjiva? A ko dobije na poklon, pa, original je u originalnom pakovanju, ima serijski broj i garanciju, kupljen je kod ovlašćenog prodavca, a ne na tezgi, trotoaru, buvljaku ili plaži. I, dragi moj advokate, prekršaj, i ako je izvršen u neznanju i u dobroj nameri, ne oslobađa krivce, a zakon o autorskim pravima štiti proizvođača, a ne plagijatora.
   (J., 30. jun 2019 10:16)

  # Link komentara

 12. Ne bi nikad kupio original, jedna pamucna majca kosta 200-300e kao da je pravljena od platine a ne od pamuka, kosta isto da se proizvede kao i kopija...sve je to bacanje para i naravno punis dzepove vlasnicima brendova zbog nekog znaka...i komleksa naravno
   (969, 30. jun 2019 10:07)

  # Link komentara

 13. Ako Pazarci naprave bolje farmerke od originala, šta je to?
   (todos, 30. jun 2019 09:33)

  # Link komentara

 14. Vidim, većina se pravi naivna, "ne zna" ili ne zna.
  Ignorantia iuris nocet - Nepoznavanje prava škodi. Verovatno ne poznajete ni ovaj latinski izraz, koji govori da nas nepoznavanje neke pravne obaveze ne opravdava, ne oslobadja odgovornosti. Ovo je deo i sadašnjeg pozitivnog pravnog poretka svake civilizovane države. To što ne poznaješ zakon, ili što ne poznaješ brendove, ili što ne poznaješ bilo šta, ne izuzima te od primene zakona
   (J., 30. jun 2019 08:51)

  # Link komentara

 15. Bio sam u CH i nisu me uhapsili iako sam imao Milka čokoladu koja u CH ne moze ni da se kupi.
   (Penzioner, 30. jun 2019 08:43)

  # Link komentara

 16. Krenuti sa hapšenjem stranaca iz pomenutih zemalja po Srbiji sa obrazloženjem da nose kopije odeće Jumka iz Vranja, Niteksa iz Niša, Beka iz Beograda, Kluza iz Beograda, kopije uniformi koje je šio Ineks-Ukus iz Beograda ...
   (Penzioner, 30. jun 2019 08:38)

  # Link komentara

 17. A jel možemo mi da tužimo te države jer su nam kod njih podvalili fejk robu? Al nema da se izvlače kao nismo znali da takvih ima kod nas!
   (Sofi, 30. jun 2019 08:32)

  # Link komentara

 18. Dakle, zabranjeno je da se kupi kopija ali nije zabranjeno da se prodaje?
   (Penzioner, 30. jun 2019 08:29)

  # Link komentara

 19. Nepoznavanje zakona vas ne abolira od kaznenog postupka. To je univerzalno pravilo. Kupovanje falsifikata, iako niste bili upoznati, ili prelazak na crveno, iako toga nema u vašem selu, uvijek povlači kaznu i dobro da je tako.
  (point_of_sale, 30. jun 2019 07:56)

  # Link komentara

 20. Vidi se po komentarima da smo svetlosnu godinu iza navedenih zemalja kada je svest o kopijama u pitanju.
  Stvarno mislite da ce prodavac da rizikuje ceo svoj posao zbog par proizvoda kopije??Da ce zbog torbe od 100,200e da rizikuje da mu zatvore prodavnicu?
  (Vegas, 30. jun 2019 04:27)

  # Link komentara

 21. Ko kojom metodom utvrđuje šta je kopija? Npr gaće Gucci. Tekst se odnosi verovatno na unošenje robe za dalju prodaju, a ne na lični stvari u prtljagu.
   (Zubi i Pamet, 30. jun 2019 01:08)

  # Link komentara

 22. Živim u Belgiji 20 godina, prvi put čujem za ovo. Zar mislite da svi ovdašnji crnci i arapi nose originale, i ajd čik da ih neko priupita odakle im to...
   (kiza, 30. jun 2019 00:37)

  # Link komentara

 23. Kod nas unesi original i bićeš u najmanju ruku čudan, a možda te i kazne...
   (Novi Sad, 29. jun 2019 23:14)

  # Link komentara

 24. zivo me interesuje ako sam dobio nesto na poklon po kom kriterijumu moram da znam da li je to original ili ne, sta kao da vratim onome ko je doneo uz komentar izvini ali ja ne primam bofl poklone, za mene samo originali.
   (lucchese, 29. jun 2019 23:07)

  # Link komentara

 25. Odakle onda mogućnost prodavcima u tim zemljama da prodaju jeftine kopije? Ako ih turisti mogu lako naći, to znači da su njihove radnje i izlozi na izvol'te, a vlasti tih zemalja se očigledno prave Toše. Sramno je onda kažnjavati turiste zbog toga.
   (Mladen, 29. jun 2019 23:07)

  # Link komentara

 26. ja kupujem stvari koje mi se svidjaju kako estetike tako inkvalitetom a ne po tome da li su original ili kopija. naravno da ne bih kupio stvar na kojoj pise, poput 90ih lgg umesto lee, ili neki umedto nike i sl. a to da se kupac kazni je besmisleno, poenta je da se kontrolisu prodavnice i da li oni prodaju legalne proizvode ili ne. sta kao neko ce me ufati na sred ulice i da odvede negde da me kontrolise da li nosim fals lacoste majicu ili nesto slicno i jos da mi objasni da je lakse kontrolisati pojedince od prodavnica.
  samo jos fali da cujem da ako se otrujem u nekom restoranu ja budem kriv jer sam jeobu trovacnici a ne gazde istog.
   (lux, 29. jun 2019 23:04)

  # Link komentara

 27. Kako kad mi brat turčin rekao da je njegov GUCI bolji nego original GUCI. Stvarno je bolji traje isto a manje košta.
   (mile, 29. jun 2019 22:06)

  # Link komentara

 28. Provereno ne postoji zenska osoba u Srbiji koja ima original Louis Vuitton torbu. Oni striktno vode svaku torbu pod odredjenom sifrom i za svaku znaju gde se nalazi i ko je kupio. Sve ove nase pevaljke koje se prave vazne nose kopije, do jedne! Setite se kako je prosla na carini u Svajcarskoj ona Goga pevaljka, koju koleginice zovu Goga sanerka zbog nosenja kopije uhapsili su je na aerodromu.
  (Miskec, 29. jun 2019 21:34)

  # Link komentara

 29. Mom muzu sve gace dolce gabana, sad sam shvatila kad sam sirila ves. Ugasili smo :)
   (asdf, 29. jun 2019 21:31)

  # Link komentara

 30. deo I - Ni u jednom pravosudnom sistemu se ne može svaliti krivica na oštećenog. Onaj koji poseduje (znači NE preprodaje, nego POSEDUJE) falsifikovanu robu je u svim poznatim pravosudnim sistemima OŠTEĆENI. Dakle, on je prevaren, jer mu je roba prodata kao jedno, a u stvari je nešto drugo. Da, veoma je moguće da je takvu robu kupac kupio znajući da je krivotvorena, ali ne postoji način, a ni zakonski okvir koji tužitelju omogućava da ovo i dokaže, tako da oštećeni ostaje samo to - oštećeni.

  Svi ovi anti-falš zakoni u nekim zemljama služe svojoj svrsi kao nekakav vid virtuelnog strašila. Cilj je da se turistima i ostalima pokaže kako je pospešivanje falsifikovanja brendirane robe pogrešno.

  Opet, teret dokazivanja krivice je na tužiocu, a on nema instrumenata da dokaže da je kupac svesno kupovao falsifikat. Time se njegov prekršaj prevodi u neznanje prepoznavanja falsifikovane robe, a ne neznanje u pogledu zakona neke države. Ja mogu da poznajem zakon (recimo) Francuske, ali ne moram da znam da li nosim originalnu Paul&Shark košulju.

  Pa, gospodo zemljaci, mašite poentu pričom da "neznanje ne oslobađa odgovornosti", jer se u ovom slučaju ne radi o situaciji koja se ruga neznanju zakona neke države, nego neznanju o poreklu robe.
  (advokat, 29. jun 2019 21:04)

  # Link komentara

 31. deo II - odgovornost (i to krivična) je samo na službama i organima konkretne države, jer njena administracija nije učinila dovoljno da prodaju takve robe spreči. Kupac nije obučen, niti dužan da se bavi analitikom ustanovljavanja porekla i verodostojnosti robe, niti to može da radi, taman i da hoće/ume.

  Ovakvi zakoni padaju svuda na sudu i to svaki zakonodavac zna, samo što koriste ćorke kako bi suzbili pojavu strahom.

  Poenta je u tome da se u legalnim prodavnicama može kupiti falsifikovana roba u dosta slučajeva i to nije nešto što je izmišljeno u Srbiji, tako da - molim ne tupite o nečemu o čemu očigledno nemate pojma.
  (advokat, 29. jun 2019 21:03)

  # Link komentara

 32. @@didule: Stara latinska izreka kaže: nepoznavanje prava škodi. Odnosno, tvoj je problem što se nisi upoznao sa zakonom te zemlje pre nego što si ušao u nju.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (moskri, 29. jun 2019 18:36)

  Nije bas dobro poredjenje iz prostog razloga sto je zakon jedno, a poznavanje svih zivih brendova nesto sasvim drugo, osim ako u zakonu nisu ekspicitno navedeni koji brendovi (zajedno sa njihovim logo-ima) ne smeju da budu kopije. Kao sto neko rece u komentarima, evo ja prvi put za tu marku sata cujem, znaci ako meni to neko proda ja treba da platim kaznu sto to nosim? Najvise sto mogu da urade je da mi tu stvar zabrane da unesem u drzavu ako me nahvataju na granici, a u drzavi su duzni da kaznjavaju one koji to proizvode i prodaju a ne kupce, jer kao sto rekoh, nigde u zakonu ne pise koji brendovi i ja nisam duzna da pratim modu, tehnologiju i sta li vec ili da cuvam sve racune sta sam gde kupila, pritom to je mogao i da bude poklon od nekoga... Na stranu to sto mi ne bi palo na pamet da kupim fejk d&g i slicno ali tih brendova je svakim danom sve vise i ja stvarno ne znam vise dal je nesto kopija ili ne...
  (Nina, 29. jun 2019 20:41)

  # Link komentara

 33. Zamislite ode negde moja majka, koja pojma nema nista o brendovima, vidi torbu i kupi. Kako onda kazniti tako nekoga ko nije svestan da je kupio kopiju necega?
  (Ica, 29. jun 2019 16:40)
  to nije problem zakonodavaca. mama nek kupuje u ovlastenim radnjama umesto na buvljaku
  (achitwn, 29. jun 2019 20:30)

  # Link komentara

 34. A ako kupim original a uvale mi kopiju?
  (B.B., 29. jun 2019 15:20)
  ocekivan komentar tipicnog srbina. pa to zakonodavce ne interesuje. na tebi je da rizikujes kad kupujes ili da proveris da budes siguran da nije kopija
  (achitwn, 29. jun 2019 20:29)

  # Link komentara

 35. Ne znam (recimo) da čitam i pišem. Nisam obrazovan. Nisam informisan. Nemam TV. Nemam internet. Garderobu kupujem kod tezgaroša. Kupio jeftinu majicu na kojoj je naziv nekog brenda. Putujem u neku od pomenutih zemalja.

  Kako da objasnim ljudima sve ovo gore?
  (didule kaže: podmetačina, 29. jun 2019 17:24)

  Nepoznavanje propisa ne oslobadja od odgovornosti.To mi je rekao davno jedan inspektor kada sam pokusao da se izvucem i ne platim kaznu za krsenje nekog propisa...
  (milan, 29. jun 2019 20:01)

  # Link komentara

 36. @ Vlada..zašto bi to tebi smetalo,nek svako živi kako mu se sviđa ?!!
  (paja, 29. jun 2019 19:49)

  # Link komentara

 37. Ako ovo nije neka šala jer meni na to liči. Da ne veruješ kakvih ima tamnica u kobajagi demokkratskim zemljama. Bilo bi zanimljivo znati šta tamošnji narod misli o onima koji donose ovakve zakone. I zašto trpe ovakve zakonodavce.
  (miki, 29. jun 2019 19:47)

  # Link komentara

 38. @Ne znam (recimo) da čitam i pišem. Nisam obrazovan. Nisam informisan. Nemam TV. Nemam internet. Garderobu kupujem kod tezgaroša. Kupio jeftinu majicu na kojoj je naziv nekog brenda. Putujem u neku od pomenutih zemalja. 

  Kako da objasnim ljudima sve ovo gore?
  (didule kaže: podmetačina, 29. jun 2019 17:24)

  Neznanje te ne opravdava pred zakonom. Svacija je duznost da se informise o zakonima zemlje u koju putuje.
   (navijac, 29. jun 2019 19:08)

  # Link komentara

 39. posle recite da nasi gasterbajteri nose falš garderobu D&G ili EA.
   (aca, 29. jun 2019 19:04)

  # Link komentara

 40. Znaci, Dubai je Donotbuy.
  (DEDA CVETKO, 29. jun 2019 19:02)

  # Link komentara

 41. @Ica

  Zamisli dodje moj drugar Bangladešanin u Beograd i predje ulicu na crveno. Policajcu koji ga je zaustavio da mu naplati kaznu kaže nisam znao čemu služi jer kod mene u selu nema. Ko je kriv?
  (banned, 29. jun 2019 16:51)
  Kakav ti je to primer? Zamisli ja odem u Francusku i opljačkam banku, oni me uhapse i ja kažem da nisam znao da se to ne sme. Ko je kriv?
  (stoper4, 29. jun 2019 18:57)

  # Link komentara

 42. Ne znam (recimo) da čitam i pišem. Nisam obrazovan. Nisam informisan. Nemam TV. Nemam internet. Garderobu kupujem kod tezgaroša. Kupio jeftinu majicu na kojoj je naziv nekog brenda. Putujem u neku od pomenutih zemalja. 

  Kako da objasnim ljudima sve ovo gore?
  (didule kaže: podmetačina, 29. jun 2019 17:24)

  U zatvor idu i glupi, u stvari najviše oni, tako da bićeš sankcionisan.
   (ja, 29. jun 2019 18:38)

  # Link komentara

 43. @didule: Stara latinska izreka kaže: nepoznavanje prava škodi. Odnosno, tvoj je problem što se nisi upoznao sa zakonom te zemlje pre nego što si ušao u nju.
   (moskri, 29. jun 2019 18:36)

  # Link komentara

 44. A ako kupim original a uvale mi kopiju?
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (B.B., 29. jun 2019 15:20) # Link komentar

  Pokazaces racun i nista ti se nece desiti.
  Inace u Holandiji, gde zivim, s vremena na vreme kontrolisu putnike koji stizu charter-ima iz Turske, Grce, Bliskog istoka itt.
  Zbog toga sam jedno vreme nosio racun sa sobom kada idem u te zemlje - imam originalan TagHeuer vredan 3500 Eura i ne bih da mi neko pravi problem na granici... mada, kao sto neki rekose ima tu dosta nejasnoca - npr, da li svako mora da zna da je Tag Hauer poznati brend? Naravno, da ne mora. Onda, u takvoj situaciji, sasvim je OK da ga platim 100 dolara u Turskoj, jednostavno svideo mi se sat na ulici, nisam znao da je to neka marka. U mom konkretnom slucaju, ja znam vecinu marki satova, ali ima gomila modnih brendova koje ne znam - dakle kupim majicu na ulici za 30 Eura, a oni me kazne jer ta maijca u originalu kosta 300 Eura - a ja nikada nisam cuo za brend... nisam siguran sta oni rade u takvoj situaciji, ali svakako bi bilo nategnuto.
  (zanimljiva tema, 29. jun 2019 18:33)

  # Link komentara

 45. Ne znam (recimo) da čitam i pišem. Nisam obrazovan. Nisam informisan. Nemam TV. Nemam internet. Garderobu kupujem kod tezgaroša. Kupio jeftinu majicu na kojoj je naziv nekog brenda. Putujem u neku od pomenutih zemalja.

  Kako da objasnim ljudima sve ovo gore?
   (didule kaže: podmetačina, 29. jun 2019 17:24)

  # Link komentara

 46. Ajde za prodaju pa i da te kazne. Ovako sta ima turista da placa, otkud on zna da li je kopija, da li je brend itd. Kod nas, ne samo da se prodaju kopije brendova, nego se cak i proizvodi (Novi Pazar). Naravno kazne za njih nema, cim se malo napune dzepovi, svi okrecu pogled na drugu stranu
  (s, 29. jun 2019 17:17)

  # Link komentara

 47. E da hoće i kod nas tako pa da ne gledam svaku drugu devojku sa Louis Vuitton torbom od 20e.
   (Vlada, 29. jun 2019 17:15)

  # Link komentara

 48. A, da li je ikada iko ležao u zatvoru ili platio kaznu po osnovu ovih zakona?
   (Aleksandar, 29. jun 2019 17:11)

  # Link komentara

 49. A šta ako kupim pazarske farmerke iste kao original?
   (leni, 29. jun 2019 17:07)

  # Link komentara

 50. a replike?haha
   (AlenBor, 29. jun 2019 16:55)

  # Link komentara

 51. @Ica

  Zamisli dodje moj drugar Bangladešanin u Beograd i predje ulicu na crveno. Policajcu koji ga je zaustavio da mu naplati kaznu kaže nisam znao čemu služi jer kod mene u selu nema. Ko je kriv?
  (banned, 29. jun 2019 16:51)

  # Link komentara

 52. Zamislite ode negde moja majka, koja pojma nema nista o brendovima, vidi torbu i kupi. Kako onda kazniti tako nekoga ko nije svestan da je kupio kopiju necega?
   (Ica, 29. jun 2019 16:40)

  # Link komentara

 53. Svajcarska: oduzimanje kopije i 5000 chf kazna
   (hm, 29. jun 2019 16:29)

  # Link komentara

 54. Ma to se misli na neke slike,umetnicka dela,mozda sat neki od par desetina hiljada.Bas xe vas neko zbog majice ili gaća kazniti novcano ili zatvorski.Mozda ako to novo unosite i postoji mogucnost prodaje tj vise komada ste poneli.
   (South Park, 29. jun 2019 16:26)

  # Link komentara

 55. Ovo su zakoni kao oni kod nas za bacanje mrvica kroz prozor. Koga uhvate sledece nedelje neka uplati loto.
  (Boris, 29. jun 2019 16:13)

  # Link komentara

 56. A skuplje kopije?
   (nick_038, 29. jun 2019 15:50)

  # Link komentara

 57. A ako kupim original a uvale mi kopiju?
   (B.B., 29. jun 2019 15:20)

  # Link komentara