Ponedeljak, 01.04.2019.

10:00

Šta je izazvalo najveću avionsku nesreću svih vremena?

Izvor: B92

Šta je izazvalo najveæu avionsku nesreæu svih vremena? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

direktor kombinata

pre 5 godina

Gospodo, što se tiče reči "hubris", vidim da nećete da mi objavite komentare sigurno zato što sam bio preoštar. Zato sad samo šaljem primere gde se ta reč pominje i iz kojih će biti jasno kako se izgovara. Valjda ćete sad objaviti komentar.

"Hubris" je inače grčka reč koja opisuje preteranu gordost i oholost, prepotenciju do nivoa na kome smrtnik osporava superiornost bogova. (Politika od 05.01.2008., iz texta pod naslovom "Sindrom hubrisa").

Hubris (starogrčki ὕβρις) u današnjem značenju označava preteranu gordost ili aroganciju. Hubris obično podrazumeva, zajedno s ovim, i gubitak veze sa stvarnošću. (sa sajta Vukajlija)

Dr Oven je iz svog iskustva psihijatra u politici formulisao hubris sindrom koji označava - stečene promjene ličnosti usljed konzumiranja vlasti. ... Dr Oven kao glavne karakteristike hubris sindroma navodi nepokolebljivu samouvjerenost u ispravnost svojih odluka, identifikaciju nacije sa sopstvenom ličnošću, ... (iz članka "Kraljev govor" od 22.03.2015. sa sajta www.vijesti.me)

Mislim da je ovo dovoljno i mislim da bi bilo fer da ovo objavite da ne bi neuk narod izmišljao neki nov jezik i nazivao stvari pogrešnim imenima. Hvala.

Petar

pre 5 godina

"Dva boinga 747s, jedan koji je pripadao avio-kompaniji KLM, a drugi kompaniji Pan Amerikan, sudarili su se na pisti u nesreći u kojoj su poginula 583 čoveka."
Valjda je bilo i zena u avionu?(Miskec, 1. april 2019 17:22), Miskec, Miskec... "Човек (Homo sapiens, првенствено подврста Homo sapiens sapiens), живо биће које има високо развијен мозак способан за апстрактно размишљање, говор, решавање проблема, интроспекцију и сл" ...i cika i teta ili hoces mozda covekinja?

direktor kombinata

pre 5 godina

vikipedia kaze da je ipak 'hibris' (na vise mesta), a i razni drugi, npr. ovde: [link] (provjeravac direktora kombinata)

Prvo, da li znaš ko sastavlja wikipediju i koliko je ona "stručna"? Drugo, tvoj link vodi ka objašnjenju reči "Hibris", što je naziv za boginju obesti, a ne ka objašnjenju reči "hubris". Ukucaj u Google "šta znači hubris" i dobićeš razne naše textove gde se ova reč pominje. Ja imam 50+ godina, učio sam klasične jezike na fakultetu i odavno znam za "hubris", nažalost imam kod kuće samo jedan stari Rečnik Matice srpske i jednog starog Vujakliju gde ova reč nije zabeležena, ali zato je ima na internetu. I jedna mala primedba: sudbina svakog jezika je da se vremenom pojednostavljuje i uprošćava. Očigledni primeri su grčki i latinski. Današnji grčki u odnosu na starogrčki je nešto kao južnosrbijanski sa tri padeža u odnosu na standardni srpski. Isto će biti i sa srpskim kad gomila vas "instagram" mudrijaša poput tebe i Olivera krene da menja jezik i postavlja nova pravila. Ali to je jednostavno neminovno. Na grčkom ova reč je ύβρις i danas se čita "hivris", ali kod nas je poznata kao "hubris". Možda bismo mogli da popravimo izgovor te reči (ali zašto bismo?), kao i mnogih drugih, a ja evo predlažem tebe i Olivera kao predsednike Komisije za novu standardizaciju srpskog jezika. Preporučili ste se svojim stručnim komentarima.

direktor kombinata

pre 5 godina

Na srpskom jeziku je hibris, a na engleskom se pise hubris i izgovara hjubris, "majstore".
(Oliver)

Vidi, prepotenko, ne bi ti falilo malo više opšteg obrazovanja. Na srpskom se kaže "hubris". To što pominješ kako se ova reč piše na engleskom je upravo zato što ti fali opšte obrazovanje inače ne bi pomislio da je engleski jedini jezik na svetu od kojeg svi ostali pozajmljuju. "Hubris" nije engleska već grčka reč. Evo citata iz našeg najuglednijeg dnevnog lista: "Hubris" je inače grčka reč koja opisuje preteranu gordost i oholost, prepotenciju do nivoa na kome smrtnik osporava superiornost bogova". (Politika, 05.01.2008.)

_wanderlust_

pre 5 godina

Kao sto vidimo, tada je i tehnologija bila starija, kao sto je radarsko pracenje aviona na aerodromu, komunikacija sa kontrolom leta (svemu je doprineo i haos koji se zadesio na aerodromu)-guzva zbog preusmeravanja dosta aviona na tako mali aerodrom, na sta oni nisu bili spremni.
Provela sam nekoliko godina letevši za stranu avio kompaniju, i poznat mi je “avio jezik”( nazivam ga tako, zato sto je to zaista poseban jezik, pun skracenica, šifara-i insistira se na tome da se u komunikaciji na brifingu i avionu tako cisto i koristi, bez dodavanja svojih reci i“ćaskanja” izmedju, upravo da ne bi doslo do zabune, nema dvosmislenosti, komanda je komanda.

provjeravac direktora kombinata

pre 5 godina

"Van Zanten je postao simbol za ono sto zovemo hibris- aroganciju i prepotenciju.
(Oliver)

Hubris, majstore, hubris.
(direktor kombinata...)"


moram da priznam da sam i ja mislio da se kaze 'hibris', al' vidim ima komentar puno pluseva (a samo jedan minus), pa reko da proverim....

vikipedia kaze da je ipak 'hibris' (na vise mesta), a i razni drugi, npr. ovde: http://m.staznaci.com/hibris

jes da vukajlija kaze 'hubris', al h*biga vukajlija je vise 'nako narodni izrazaj...

tako da cini mi se da je ipak: hibris, majstore (direktore kombinata), hibris'....

;)

Ja

pre 5 godina

Ali ono što je zaista neverovatno da je i pored svega nedostajalo samo par metara da KLMov avion preleti preko PanAmovog. Zaista neverovatan niz nesrećnih okolnosti.

Maja

pre 5 godina

Kapetan KLMa je samo jedna karika u lancu propusta ....aerodrom nije bio adekvatan za prijem ovolikog broja i vrste saobracaja. Kontrolori letenja nisu imali licence da mogu da upravljaju ovom vrstom saobracaja....i ima toga jos. Np Pan Am se nije sklonio sa piste na vreme jer je dobio pogresno uputstvo ATCa produzio je dalje a da o tome nije obavdstio ATC...itd...itd.

mare

pre 5 godina

Ova nesreca je doprinela mozda najvecem unapredjenju bezbednosti aviosaobracaja. Kako sam ja citao, nakon ove nesrece uvedena je frazologija, tako da svaka akcija u aviosaobracaju ima svoju frazu, i dok kontrolor ne izgovori tacno to, znaci da si na cekanju... Aviosaobracaj je najsigurniji bas zato sto se nakon svake nesrece, vrsi detaljna istraga, i gotovo svaka nesreca je unapredila bezbednost aviosaobracaja. Greske se retko dogadjaju, ali kada se dogode, nazalost cesto su kobne po mnogo ljudi.

vazduhoplovac

pre 5 godina

Svi komentari do sada su bili veoma korektni jer su komentarisali ljudi koji se očito razumeju u tematiku i koji su to pomno pratili. Obzirom da se ja bavim sa istom temom, potpuno se slažem sa svima. Ali ne razumem kako pojedinci stavljaju minuse kada ovo očito nije politička ni stranačka tema već stručna. Mislim da ovako iscrpni i stručni komentari nisu potrebni ljudima u ovoj zemlji.

Milosav

pre 5 godina

Discovery emisija pod nazivom Mayday je sve detaljno predstavila i objasnila, nekim cudom su koliko se secam pilot i kopilot jednog aviona preziveli i dali svoj iskaz u ovoj epizodi. Obavezno pogledajte, traje 60 minuta.

sasa

pre 5 godina

Taj Viktor Grubs umesto da je povikao “taj kučkin sin ide pravo na nas“ trebao je da je poviče "Boze! Spasi nas."
(dragan, 01. april 2019 10:48)
I On bi spasio!!!?

još nešto

pre 5 godina

Ova nesreća je dovela do uvida u još jedan problem, a to je osioni odnos prema kopilotu. Nakon ove nesreće sirom sveta se promenio način komunikacije u kabini, ali naprimer nije u Japanu. U Japanu do promene komunikacije u kabini dolazi kada im se desila nesreća u kojoj pilot nije uzeo u razmatranje više opomena kopilota.

Miskec

pre 5 godina

"Dva boinga 747s, jedan koji je pripadao avio-kompaniji KLM, a drugi kompaniji Pan Amerikan, sudarili su se na pisti u nesreći u kojoj su poginula 583 čoveka."
Valjda je bilo i zena u avionu?

артиљерац

pre 5 godina

Људи,ако неко нешто зна о овој несрећи у Србији,то сам ЈА.Дипломирао сам на
Саобраћајном Факултету у Београду,1985,на овој несрећи.Мој дипломски рад има
95 густо куцаних страница А-4.На аеродрому је било преко 20 авиона,присилно
спуштених јер је на Гран Канарији експлодирала бомба у цвећари.Није бомбардован.Била је фрка НЕОПИСИВА.Авиони су стајали СВУДА.То је мали аеродром,као Охрид нпр.Није се знало ко шта ради.Аеродромски контролори говоре очајан енглески.Под фрком невиђеном.Немају искуства.Њима се никад нису десила ни 2 авиона на аеродрому,а не 20.И притом гледају на ТВ утакмицу Шпанија-Мађарска.Ја сам 34 године ваздухопловни инжењер,не прдите у млин да је већа бука.СВИ су криви.Јако је мало авионских несрећа(испод 1%) где је само
један узрок.Увек је то НЕПРЕКИНУТИ низ узрока.Из једне грешке у другу.Није
исто кад имате emergency landing на Сурчин,ту је и обласна и аеродромска
контрола,љуте змије,и на Охрид,или Ниш,или Лађевце.Схватате?

NN

pre 5 godina

Uz sve razloge treba navesti da se pilotu KLM zurilo I to sto je kompanija svu krivicu za kasnjenja prebacivala na posade aviona kroz mans ne penale sto je nepravedno. Posle te tragedije su ukinuli te penale

Superhik

pre 5 godina

I opet nije terorizam,nema hapšenja,optuženih,osuđenih, neka lokalna separatistička grupa minom u kanti za đubre poremetila red letenja dva aerodroma i napravila užas ! Vremena su se strašno promenila, danas ne sme ni da se zapali u avionu !

superhikčina

pre 5 godina

Svaka mera bezbednosti u civilnom avio saobraćaju ispisana je krvlju žrtava. Posle ove katastrofe, uveden je niz novina koji je komercijalne letove učinio mnogo bezbednijim, ali je plaćena ogromna cena..

Oliver

pre 5 godina

Kapetan KLM-a Jakob van Zanten se upisao u istoriju avijacije kao tragicni antiheroj. Bio je najbolji pilot KLM-a, njihov instruktor i sef pilota, zastitno lice na reklamama KLM-a. Kako je pokazalo preslusavanje CVR-a, njegov kopilot je sam par sekundi pre poletanja, zabrinuto pitao van Zantena da li je Pan Am jos uvek na pisti,a van Zanten je nonsalantno odgovorio: Ma ne. Kopilot vise nije insistirao zbog velikog autoriteta kapetana.Kad je ugledao Pan Am,toliko je zarotirao avion da je vukao rep po pisti 22 metra. Ali nije uspeo, jer je stajnim trapom i motorima zakacio krov Pan Ama koji je poceo da skrece,zbog cega su preziveli samo oni u nosu Pan Ama. Van Zanten je postao simbol za ono sto zovemo hibris- aroganciju i prepotenciju.

Vlad the Great

pre 5 godina

Holandski kapetan koji je upravljao KLM avionom je proglasen xa najveceg krivca. Zurilo mu se kuci pri tom porucivsi visak goriva koji je avion cinio tezim i po procenama, da je bio laksi....do ove nesrece ne bi doslo. Air crash investigations....odlicna emisija.

Oliver

pre 5 godina

Kapetan KLM-a Jakob van Zanten se upisao u istoriju avijacije kao tragicni antiheroj. Bio je najbolji pilot KLM-a, njihov instruktor i sef pilota, zastitno lice na reklamama KLM-a. Kako je pokazalo preslusavanje CVR-a, njegov kopilot je sam par sekundi pre poletanja, zabrinuto pitao van Zantena da li je Pan Am jos uvek na pisti,a van Zanten je nonsalantno odgovorio: Ma ne. Kopilot vise nije insistirao zbog velikog autoriteta kapetana.Kad je ugledao Pan Am,toliko je zarotirao avion da je vukao rep po pisti 22 metra. Ali nije uspeo, jer je stajnim trapom i motorima zakacio krov Pan Ama koji je poceo da skrece,zbog cega su preziveli samo oni u nosu Pan Ama. Van Zanten je postao simbol za ono sto zovemo hibris- aroganciju i prepotenciju.

superhikčina

pre 5 godina

Svaka mera bezbednosti u civilnom avio saobraćaju ispisana je krvlju žrtava. Posle ove katastrofe, uveden je niz novina koji je komercijalne letove učinio mnogo bezbednijim, ali je plaćena ogromna cena..

Vlad the Great

pre 5 godina

Holandski kapetan koji je upravljao KLM avionom je proglasen xa najveceg krivca. Zurilo mu se kuci pri tom porucivsi visak goriva koji je avion cinio tezim i po procenama, da je bio laksi....do ove nesrece ne bi doslo. Air crash investigations....odlicna emisija.

NN

pre 5 godina

Uz sve razloge treba navesti da se pilotu KLM zurilo I to sto je kompanija svu krivicu za kasnjenja prebacivala na posade aviona kroz mans ne penale sto je nepravedno. Posle te tragedije su ukinuli te penale

Superhik

pre 5 godina

I opet nije terorizam,nema hapšenja,optuženih,osuđenih, neka lokalna separatistička grupa minom u kanti za đubre poremetila red letenja dva aerodroma i napravila užas ! Vremena su se strašno promenila, danas ne sme ni da se zapali u avionu !

артиљерац

pre 5 godina

Људи,ако неко нешто зна о овој несрећи у Србији,то сам ЈА.Дипломирао сам на
Саобраћајном Факултету у Београду,1985,на овој несрећи.Мој дипломски рад има
95 густо куцаних страница А-4.На аеродрому је било преко 20 авиона,присилно
спуштених јер је на Гран Канарији експлодирала бомба у цвећари.Није бомбардован.Била је фрка НЕОПИСИВА.Авиони су стајали СВУДА.То је мали аеродром,као Охрид нпр.Није се знало ко шта ради.Аеродромски контролори говоре очајан енглески.Под фрком невиђеном.Немају искуства.Њима се никад нису десила ни 2 авиона на аеродрому,а не 20.И притом гледају на ТВ утакмицу Шпанија-Мађарска.Ја сам 34 године ваздухопловни инжењер,не прдите у млин да је већа бука.СВИ су криви.Јако је мало авионских несрећа(испод 1%) где је само
један узрок.Увек је то НЕПРЕКИНУТИ низ узрока.Из једне грешке у другу.Није
исто кад имате emergency landing на Сурчин,ту је и обласна и аеродромска
контрола,љуте змије,и на Охрид,или Ниш,или Лађевце.Схватате?

direktor kombinata

pre 5 godina

vikipedia kaze da je ipak 'hibris' (na vise mesta), a i razni drugi, npr. ovde: [link] (provjeravac direktora kombinata)

Prvo, da li znaš ko sastavlja wikipediju i koliko je ona "stručna"? Drugo, tvoj link vodi ka objašnjenju reči "Hibris", što je naziv za boginju obesti, a ne ka objašnjenju reči "hubris". Ukucaj u Google "šta znači hubris" i dobićeš razne naše textove gde se ova reč pominje. Ja imam 50+ godina, učio sam klasične jezike na fakultetu i odavno znam za "hubris", nažalost imam kod kuće samo jedan stari Rečnik Matice srpske i jednog starog Vujakliju gde ova reč nije zabeležena, ali zato je ima na internetu. I jedna mala primedba: sudbina svakog jezika je da se vremenom pojednostavljuje i uprošćava. Očigledni primeri su grčki i latinski. Današnji grčki u odnosu na starogrčki je nešto kao južnosrbijanski sa tri padeža u odnosu na standardni srpski. Isto će biti i sa srpskim kad gomila vas "instagram" mudrijaša poput tebe i Olivera krene da menja jezik i postavlja nova pravila. Ali to je jednostavno neminovno. Na grčkom ova reč je ύβρις i danas se čita "hivris", ali kod nas je poznata kao "hubris". Možda bismo mogli da popravimo izgovor te reči (ali zašto bismo?), kao i mnogih drugih, a ja evo predlažem tebe i Olivera kao predsednike Komisije za novu standardizaciju srpskog jezika. Preporučili ste se svojim stručnim komentarima.

direktor kombinata

pre 5 godina

Gospodo, što se tiče reči "hubris", vidim da nećete da mi objavite komentare sigurno zato što sam bio preoštar. Zato sad samo šaljem primere gde se ta reč pominje i iz kojih će biti jasno kako se izgovara. Valjda ćete sad objaviti komentar.

"Hubris" je inače grčka reč koja opisuje preteranu gordost i oholost, prepotenciju do nivoa na kome smrtnik osporava superiornost bogova. (Politika od 05.01.2008., iz texta pod naslovom "Sindrom hubrisa").

Hubris (starogrčki ὕβρις) u današnjem značenju označava preteranu gordost ili aroganciju. Hubris obično podrazumeva, zajedno s ovim, i gubitak veze sa stvarnošću. (sa sajta Vukajlija)

Dr Oven je iz svog iskustva psihijatra u politici formulisao hubris sindrom koji označava - stečene promjene ličnosti usljed konzumiranja vlasti. ... Dr Oven kao glavne karakteristike hubris sindroma navodi nepokolebljivu samouvjerenost u ispravnost svojih odluka, identifikaciju nacije sa sopstvenom ličnošću, ... (iz članka "Kraljev govor" od 22.03.2015. sa sajta www.vijesti.me)

Mislim da je ovo dovoljno i mislim da bi bilo fer da ovo objavite da ne bi neuk narod izmišljao neki nov jezik i nazivao stvari pogrešnim imenima. Hvala.

direktor kombinata

pre 5 godina

Na srpskom jeziku je hibris, a na engleskom se pise hubris i izgovara hjubris, "majstore".
(Oliver)

Vidi, prepotenko, ne bi ti falilo malo više opšteg obrazovanja. Na srpskom se kaže "hubris". To što pominješ kako se ova reč piše na engleskom je upravo zato što ti fali opšte obrazovanje inače ne bi pomislio da je engleski jedini jezik na svetu od kojeg svi ostali pozajmljuju. "Hubris" nije engleska već grčka reč. Evo citata iz našeg najuglednijeg dnevnog lista: "Hubris" je inače grčka reč koja opisuje preteranu gordost i oholost, prepotenciju do nivoa na kome smrtnik osporava superiornost bogova". (Politika, 05.01.2008.)

još nešto

pre 5 godina

Ova nesreća je dovela do uvida u još jedan problem, a to je osioni odnos prema kopilotu. Nakon ove nesreće sirom sveta se promenio način komunikacije u kabini, ali naprimer nije u Japanu. U Japanu do promene komunikacije u kabini dolazi kada im se desila nesreća u kojoj pilot nije uzeo u razmatranje više opomena kopilota.

vazduhoplovac

pre 5 godina

Svi komentari do sada su bili veoma korektni jer su komentarisali ljudi koji se očito razumeju u tematiku i koji su to pomno pratili. Obzirom da se ja bavim sa istom temom, potpuno se slažem sa svima. Ali ne razumem kako pojedinci stavljaju minuse kada ovo očito nije politička ni stranačka tema već stručna. Mislim da ovako iscrpni i stručni komentari nisu potrebni ljudima u ovoj zemlji.

mare

pre 5 godina

Ova nesreca je doprinela mozda najvecem unapredjenju bezbednosti aviosaobracaja. Kako sam ja citao, nakon ove nesrece uvedena je frazologija, tako da svaka akcija u aviosaobracaju ima svoju frazu, i dok kontrolor ne izgovori tacno to, znaci da si na cekanju... Aviosaobracaj je najsigurniji bas zato sto se nakon svake nesrece, vrsi detaljna istraga, i gotovo svaka nesreca je unapredila bezbednost aviosaobracaja. Greske se retko dogadjaju, ali kada se dogode, nazalost cesto su kobne po mnogo ljudi.

Ja

pre 5 godina

Ali ono što je zaista neverovatno da je i pored svega nedostajalo samo par metara da KLMov avion preleti preko PanAmovog. Zaista neverovatan niz nesrećnih okolnosti.

Maja

pre 5 godina

Kapetan KLMa je samo jedna karika u lancu propusta ....aerodrom nije bio adekvatan za prijem ovolikog broja i vrste saobracaja. Kontrolori letenja nisu imali licence da mogu da upravljaju ovom vrstom saobracaja....i ima toga jos. Np Pan Am se nije sklonio sa piste na vreme jer je dobio pogresno uputstvo ATCa produzio je dalje a da o tome nije obavdstio ATC...itd...itd.

_wanderlust_

pre 5 godina

Kao sto vidimo, tada je i tehnologija bila starija, kao sto je radarsko pracenje aviona na aerodromu, komunikacija sa kontrolom leta (svemu je doprineo i haos koji se zadesio na aerodromu)-guzva zbog preusmeravanja dosta aviona na tako mali aerodrom, na sta oni nisu bili spremni.
Provela sam nekoliko godina letevši za stranu avio kompaniju, i poznat mi je “avio jezik”( nazivam ga tako, zato sto je to zaista poseban jezik, pun skracenica, šifara-i insistira se na tome da se u komunikaciji na brifingu i avionu tako cisto i koristi, bez dodavanja svojih reci i“ćaskanja” izmedju, upravo da ne bi doslo do zabune, nema dvosmislenosti, komanda je komanda.

sasa

pre 5 godina

Taj Viktor Grubs umesto da je povikao “taj kučkin sin ide pravo na nas“ trebao je da je poviče "Boze! Spasi nas."
(dragan, 01. april 2019 10:48)
I On bi spasio!!!?

Milosav

pre 5 godina

Discovery emisija pod nazivom Mayday je sve detaljno predstavila i objasnila, nekim cudom su koliko se secam pilot i kopilot jednog aviona preziveli i dali svoj iskaz u ovoj epizodi. Obavezno pogledajte, traje 60 minuta.

provjeravac direktora kombinata

pre 5 godina

"Van Zanten je postao simbol za ono sto zovemo hibris- aroganciju i prepotenciju.
(Oliver)

Hubris, majstore, hubris.
(direktor kombinata...)"


moram da priznam da sam i ja mislio da se kaze 'hibris', al' vidim ima komentar puno pluseva (a samo jedan minus), pa reko da proverim....

vikipedia kaze da je ipak 'hibris' (na vise mesta), a i razni drugi, npr. ovde: http://m.staznaci.com/hibris

jes da vukajlija kaze 'hubris', al h*biga vukajlija je vise 'nako narodni izrazaj...

tako da cini mi se da je ipak: hibris, majstore (direktore kombinata), hibris'....

;)

Miskec

pre 5 godina

"Dva boinga 747s, jedan koji je pripadao avio-kompaniji KLM, a drugi kompaniji Pan Amerikan, sudarili su se na pisti u nesreći u kojoj su poginula 583 čoveka."
Valjda je bilo i zena u avionu?

Petar

pre 5 godina

"Dva boinga 747s, jedan koji je pripadao avio-kompaniji KLM, a drugi kompaniji Pan Amerikan, sudarili su se na pisti u nesreći u kojoj su poginula 583 čoveka."
Valjda je bilo i zena u avionu?(Miskec, 1. april 2019 17:22), Miskec, Miskec... "Човек (Homo sapiens, првенствено подврста Homo sapiens sapiens), живо биће које има високо развијен мозак способан за апстрактно размишљање, говор, решавање проблема, интроспекцију и сл" ...i cika i teta ili hoces mozda covekinja?

Vlad the Great

pre 5 godina

Holandski kapetan koji je upravljao KLM avionom je proglasen xa najveceg krivca. Zurilo mu se kuci pri tom porucivsi visak goriva koji je avion cinio tezim i po procenama, da je bio laksi....do ove nesrece ne bi doslo. Air crash investigations....odlicna emisija.

Oliver

pre 5 godina

Kapetan KLM-a Jakob van Zanten se upisao u istoriju avijacije kao tragicni antiheroj. Bio je najbolji pilot KLM-a, njihov instruktor i sef pilota, zastitno lice na reklamama KLM-a. Kako je pokazalo preslusavanje CVR-a, njegov kopilot je sam par sekundi pre poletanja, zabrinuto pitao van Zantena da li je Pan Am jos uvek na pisti,a van Zanten je nonsalantno odgovorio: Ma ne. Kopilot vise nije insistirao zbog velikog autoriteta kapetana.Kad je ugledao Pan Am,toliko je zarotirao avion da je vukao rep po pisti 22 metra. Ali nije uspeo, jer je stajnim trapom i motorima zakacio krov Pan Ama koji je poceo da skrece,zbog cega su preziveli samo oni u nosu Pan Ama. Van Zanten je postao simbol za ono sto zovemo hibris- aroganciju i prepotenciju.

Miskec

pre 5 godina

"Dva boinga 747s, jedan koji je pripadao avio-kompaniji KLM, a drugi kompaniji Pan Amerikan, sudarili su se na pisti u nesreći u kojoj su poginula 583 čoveka."
Valjda je bilo i zena u avionu?

Superhik

pre 5 godina

I opet nije terorizam,nema hapšenja,optuženih,osuđenih, neka lokalna separatistička grupa minom u kanti za đubre poremetila red letenja dva aerodroma i napravila užas ! Vremena su se strašno promenila, danas ne sme ni da se zapali u avionu !

superhikčina

pre 5 godina

Svaka mera bezbednosti u civilnom avio saobraćaju ispisana je krvlju žrtava. Posle ove katastrofe, uveden je niz novina koji je komercijalne letove učinio mnogo bezbednijim, ali je plaćena ogromna cena..

NN

pre 5 godina

Uz sve razloge treba navesti da se pilotu KLM zurilo I to sto je kompanija svu krivicu za kasnjenja prebacivala na posade aviona kroz mans ne penale sto je nepravedno. Posle te tragedije su ukinuli te penale

артиљерац

pre 5 godina

Људи,ако неко нешто зна о овој несрећи у Србији,то сам ЈА.Дипломирао сам на
Саобраћајном Факултету у Београду,1985,на овој несрећи.Мој дипломски рад има
95 густо куцаних страница А-4.На аеродрому је било преко 20 авиона,присилно
спуштених јер је на Гран Канарији експлодирала бомба у цвећари.Није бомбардован.Била је фрка НЕОПИСИВА.Авиони су стајали СВУДА.То је мали аеродром,као Охрид нпр.Није се знало ко шта ради.Аеродромски контролори говоре очајан енглески.Под фрком невиђеном.Немају искуства.Њима се никад нису десила ни 2 авиона на аеродрому,а не 20.И притом гледају на ТВ утакмицу Шпанија-Мађарска.Ја сам 34 године ваздухопловни инжењер,не прдите у млин да је већа бука.СВИ су криви.Јако је мало авионских несрећа(испод 1%) где је само
један узрок.Увек је то НЕПРЕКИНУТИ низ узрока.Из једне грешке у другу.Није
исто кад имате emergency landing на Сурчин,ту је и обласна и аеродромска
контрола,љуте змије,и на Охрид,или Ниш,или Лађевце.Схватате?

sasa

pre 5 godina

Taj Viktor Grubs umesto da je povikao “taj kučkin sin ide pravo na nas“ trebao je da je poviče "Boze! Spasi nas."
(dragan, 01. april 2019 10:48)
I On bi spasio!!!?

provjeravac direktora kombinata

pre 5 godina

"Van Zanten je postao simbol za ono sto zovemo hibris- aroganciju i prepotenciju.
(Oliver)

Hubris, majstore, hubris.
(direktor kombinata...)"


moram da priznam da sam i ja mislio da se kaze 'hibris', al' vidim ima komentar puno pluseva (a samo jedan minus), pa reko da proverim....

vikipedia kaze da je ipak 'hibris' (na vise mesta), a i razni drugi, npr. ovde: http://m.staznaci.com/hibris

jes da vukajlija kaze 'hubris', al h*biga vukajlija je vise 'nako narodni izrazaj...

tako da cini mi se da je ipak: hibris, majstore (direktore kombinata), hibris'....

;)

direktor kombinata

pre 5 godina

Na srpskom jeziku je hibris, a na engleskom se pise hubris i izgovara hjubris, "majstore".
(Oliver)

Vidi, prepotenko, ne bi ti falilo malo više opšteg obrazovanja. Na srpskom se kaže "hubris". To što pominješ kako se ova reč piše na engleskom je upravo zato što ti fali opšte obrazovanje inače ne bi pomislio da je engleski jedini jezik na svetu od kojeg svi ostali pozajmljuju. "Hubris" nije engleska već grčka reč. Evo citata iz našeg najuglednijeg dnevnog lista: "Hubris" je inače grčka reč koja opisuje preteranu gordost i oholost, prepotenciju do nivoa na kome smrtnik osporava superiornost bogova". (Politika, 05.01.2008.)

direktor kombinata

pre 5 godina

vikipedia kaze da je ipak 'hibris' (na vise mesta), a i razni drugi, npr. ovde: [link] (provjeravac direktora kombinata)

Prvo, da li znaš ko sastavlja wikipediju i koliko je ona "stručna"? Drugo, tvoj link vodi ka objašnjenju reči "Hibris", što je naziv za boginju obesti, a ne ka objašnjenju reči "hubris". Ukucaj u Google "šta znači hubris" i dobićeš razne naše textove gde se ova reč pominje. Ja imam 50+ godina, učio sam klasične jezike na fakultetu i odavno znam za "hubris", nažalost imam kod kuće samo jedan stari Rečnik Matice srpske i jednog starog Vujakliju gde ova reč nije zabeležena, ali zato je ima na internetu. I jedna mala primedba: sudbina svakog jezika je da se vremenom pojednostavljuje i uprošćava. Očigledni primeri su grčki i latinski. Današnji grčki u odnosu na starogrčki je nešto kao južnosrbijanski sa tri padeža u odnosu na standardni srpski. Isto će biti i sa srpskim kad gomila vas "instagram" mudrijaša poput tebe i Olivera krene da menja jezik i postavlja nova pravila. Ali to je jednostavno neminovno. Na grčkom ova reč je ύβρις i danas se čita "hivris", ali kod nas je poznata kao "hubris". Možda bismo mogli da popravimo izgovor te reči (ali zašto bismo?), kao i mnogih drugih, a ja evo predlažem tebe i Olivera kao predsednike Komisije za novu standardizaciju srpskog jezika. Preporučili ste se svojim stručnim komentarima.

Petar

pre 5 godina

"Dva boinga 747s, jedan koji je pripadao avio-kompaniji KLM, a drugi kompaniji Pan Amerikan, sudarili su se na pisti u nesreći u kojoj su poginula 583 čoveka."
Valjda je bilo i zena u avionu?(Miskec, 1. april 2019 17:22), Miskec, Miskec... "Човек (Homo sapiens, првенствено подврста Homo sapiens sapiens), живо биће које има високо развијен мозак способан за апстрактно размишљање, говор, решавање проблема, интроспекцију и сл" ...i cika i teta ili hoces mozda covekinja?

vazduhoplovac

pre 5 godina

Svi komentari do sada su bili veoma korektni jer su komentarisali ljudi koji se očito razumeju u tematiku i koji su to pomno pratili. Obzirom da se ja bavim sa istom temom, potpuno se slažem sa svima. Ali ne razumem kako pojedinci stavljaju minuse kada ovo očito nije politička ni stranačka tema već stručna. Mislim da ovako iscrpni i stručni komentari nisu potrebni ljudima u ovoj zemlji.

Milosav

pre 5 godina

Discovery emisija pod nazivom Mayday je sve detaljno predstavila i objasnila, nekim cudom su koliko se secam pilot i kopilot jednog aviona preziveli i dali svoj iskaz u ovoj epizodi. Obavezno pogledajte, traje 60 minuta.

mare

pre 5 godina

Ova nesreca je doprinela mozda najvecem unapredjenju bezbednosti aviosaobracaja. Kako sam ja citao, nakon ove nesrece uvedena je frazologija, tako da svaka akcija u aviosaobracaju ima svoju frazu, i dok kontrolor ne izgovori tacno to, znaci da si na cekanju... Aviosaobracaj je najsigurniji bas zato sto se nakon svake nesrece, vrsi detaljna istraga, i gotovo svaka nesreca je unapredila bezbednost aviosaobracaja. Greske se retko dogadjaju, ali kada se dogode, nazalost cesto su kobne po mnogo ljudi.

Ja

pre 5 godina

Ali ono što je zaista neverovatno da je i pored svega nedostajalo samo par metara da KLMov avion preleti preko PanAmovog. Zaista neverovatan niz nesrećnih okolnosti.

direktor kombinata

pre 5 godina

Gospodo, što se tiče reči "hubris", vidim da nećete da mi objavite komentare sigurno zato što sam bio preoštar. Zato sad samo šaljem primere gde se ta reč pominje i iz kojih će biti jasno kako se izgovara. Valjda ćete sad objaviti komentar.

"Hubris" je inače grčka reč koja opisuje preteranu gordost i oholost, prepotenciju do nivoa na kome smrtnik osporava superiornost bogova. (Politika od 05.01.2008., iz texta pod naslovom "Sindrom hubrisa").

Hubris (starogrčki ὕβρις) u današnjem značenju označava preteranu gordost ili aroganciju. Hubris obično podrazumeva, zajedno s ovim, i gubitak veze sa stvarnošću. (sa sajta Vukajlija)

Dr Oven je iz svog iskustva psihijatra u politici formulisao hubris sindrom koji označava - stečene promjene ličnosti usljed konzumiranja vlasti. ... Dr Oven kao glavne karakteristike hubris sindroma navodi nepokolebljivu samouvjerenost u ispravnost svojih odluka, identifikaciju nacije sa sopstvenom ličnošću, ... (iz članka "Kraljev govor" od 22.03.2015. sa sajta www.vijesti.me)

Mislim da je ovo dovoljno i mislim da bi bilo fer da ovo objavite da ne bi neuk narod izmišljao neki nov jezik i nazivao stvari pogrešnim imenima. Hvala.

još nešto

pre 5 godina

Ova nesreća je dovela do uvida u još jedan problem, a to je osioni odnos prema kopilotu. Nakon ove nesreće sirom sveta se promenio način komunikacije u kabini, ali naprimer nije u Japanu. U Japanu do promene komunikacije u kabini dolazi kada im se desila nesreća u kojoj pilot nije uzeo u razmatranje više opomena kopilota.

Maja

pre 5 godina

Kapetan KLMa je samo jedna karika u lancu propusta ....aerodrom nije bio adekvatan za prijem ovolikog broja i vrste saobracaja. Kontrolori letenja nisu imali licence da mogu da upravljaju ovom vrstom saobracaja....i ima toga jos. Np Pan Am se nije sklonio sa piste na vreme jer je dobio pogresno uputstvo ATCa produzio je dalje a da o tome nije obavdstio ATC...itd...itd.

_wanderlust_

pre 5 godina

Kao sto vidimo, tada je i tehnologija bila starija, kao sto je radarsko pracenje aviona na aerodromu, komunikacija sa kontrolom leta (svemu je doprineo i haos koji se zadesio na aerodromu)-guzva zbog preusmeravanja dosta aviona na tako mali aerodrom, na sta oni nisu bili spremni.
Provela sam nekoliko godina letevši za stranu avio kompaniju, i poznat mi je “avio jezik”( nazivam ga tako, zato sto je to zaista poseban jezik, pun skracenica, šifara-i insistira se na tome da se u komunikaciji na brifingu i avionu tako cisto i koristi, bez dodavanja svojih reci i“ćaskanja” izmedju, upravo da ne bi doslo do zabune, nema dvosmislenosti, komanda je komanda.