Utorak, 26.03.2019.

10:00

Venecija je precenjena: Posetite nekadašnji "glavni grad" Jugoslavije

Izvor: B92

Venecija je precenjena: Posetite nekadašnji "glavni grad" Jugoslavije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

J.

pre 5 godina

Triestino, fiskalni broj (codice fiscale) može svako da izvadi bez advokata, kao i da nađe notera (šta će mu advokat?). E sad, ko ne govori italijanski, ne znam kako će, u Trstu sigurno ima neki noter pripadnik slovenačke ili hrvatske manjine. Na stan se plaća i visoki porez (IMU), a dva puta godišnje i porez na dohodak. Da bi se oni izračunali, treba platiti komercijalistu. Od izdavanja stana se niko neće obogatiti.

Triestino

pre 5 godina

NEKRETNINE: Sajt je https://www.immobiliare.it/ U vezi lokacija u Trstu, grad je sav u brdima (San Vito i S. Giacomo imaju ulice sa nagibom i po 20%!) i zato si treba dati vremena da se lokacije licno obidju. Dalje, svim strancima je za kupovinu stana neophodan advokat: treba da u Vase ime zatrazi italijanski poreski broj, da proveri zemljisne knjige (mahinacije sa nekretninama & visestruke prodaje su u Italiji "nacionalni sport"), da Vam nadje notara od poverenja ... Za sve eventualne probleme je tada odgovoran on. Ako se uzima stan za renoviranje, instalacije treba da radi certifikovani majstor (jer su pravila u Italiji, npr za struju i gas, drukcija nego drugde u EU), a drvenariju i sl. mogu vec i "nasi" kojih ima puno u Trstu, ili pak Slovenci. Valja videti koliki deo zgrade ima Vas stan-od-interesa, jer od toga zavisi koliko mesecno za odrzavanje zgrade placate - plus jos, za svaku popravku zgrade (fasada, krov, lift i sl.) trosak se deli na sve vlasnike - ako su krov i fasada novi, to moze da Vam ustedi grdne troskove u buducnosti. Sama procedura kupovine ima svoje specificnosti, i ja sam se o njima obavestio sa https://www.aplaceinthesun.com/italy#tab_how_to_buy. Od predugovora do primopredaje (razmena cheka za kljuceve) trebalo je tacno tri meseca ... Na immobiliare.it pogledajte i stanove koji su dugo na trzistu, tu mozete da se izborite za od 20-25%. I, ako kupujete od privatnog lica a ne preko agencije, stedite proviziju koju inace dele kupac i prodavac.

Triestino

pre 5 godina

SHOPPING: U samom centru Trsta ima puno radnji, uglavnom manjih ali tu je i Upim (poznat jos iz "starih vremena") - no cene su tu "prave italijanske". Postoji vise trznih centara: Muggia, Montedoro shopping centre; Torri d`Europa u luci, na samom ulazu u Trst; na vrhu Viale XX Settembre shopping centar Via Giulia, sada se renovira i dolaze nove radnje u njega - ranije je bio pomalo, hm, ofucan. Na oko 35 km od Trsta u pravcu Venecije je Tiare Shopping Centre (izlaz sa autoputa se zove Vilesse). Tu odmah je i Palmanova Outlet Village. Na oko 120 km od Trsta i blizu same Venecije nalazi se Noventa di Piave, izuzetno dobro snabdeven i sa svim top-firmama - za vecu kupovinu po meni tamo se isplati najpre otici. U industrijskoj zoni u Kopru nalazi se trzni centar Planet Koper, ali on je skuplji od svih italijanskih - pojma nemam kakvu racunicu imaju Slovenci da te cene drze.

Triestino

pre 5 godina

PARKING: Postoje dve velike garaze (Via del Teatro Romano, u samom centru, na 150 m od Piazza della Unita'; i Via della Pieta', sto je odmah pored Ospedale Maggiore tj na 10 min pesice do centra). Na zuto obelezenim parking mestima parkiranje je zabranjeno, odande mogu i da odnesu auto. Na plavim mestima parking se placa, u samom centru oko 2 €/sat a iznad Barriera Vecchia 1 €/sat, radnim danom i subotom 8-20 h; tj nocu, nedeljom i praznikom je besplatno. Na neobelezenim zonama izvan strogog centra (npr oko i iznad Barriera Vecchia) je parking besplatan, tesko se nalazi ali nije nemoguce - a i odande je pesice oko 15 min do najstrozijeg centra.

dino - pula

pre 5 godina

@ E moj Srbine (i persone pod nikom "Dušan" i "zicer"), pored neponovljivih ambijenata i neprocijenjive spomeničke baštine...palača, crkava, mostova... u Veneciji posjetitelji mogu da se dive i djelima jednog Tintoretta, Veronesea, Tiziana, Giorgonea....ali komu ja to pričam?

Nikola bg

pre 5 godina

Ukazala mi se sansa da upisem doktorske u Trstu, nazalost jedan bod mi je falio. Pokusacu ponovo, divan grad sa prelepim univerzitetom sa pogledom na more, divnim profesorima koji su me primili mnogo bolje nego nasi profesori, i daleko su ljubazniji i pristupacniji za razgovor. Voznja starim tramvajev koji polazi sa trga Europa i penje se uzbrdo sve do vile Opicina, odakle se pruza nezaboravan pogled. Miramare dvorac i muzej preporucujem svima kao i poslasticarnicu, Gelateria Zampolli gde mozete pojesti dobar domaci sladoled. Nisam imao priliku da odem pre rata, bio sam mali, ali su mi stariji puno puta pricali o tom dozivljaju kad se ode do Trsta. Kazu da je Trst sada jos lepsi.

ja

pre 5 godina

O cemu vi to pisete.Pa prosecan Srbin nema za burek a kamoli da ide u Trst?
(nikola, 26. mart 2019 10:50)

Uz dužno poštovanje, ima nas koji volimo da putujemo i imamo da platimo, jel to problem?

.

pre 5 godina

Lj ......jasno da Trst nije najcistiji grad, luka je to...., ali je lep grad na moru sa lepom arhitekturom... znamo vec kakvom. E, sada za Ljubljanu, ok je ona, ali lepsi je Trst pet puta. Naravno razliciti su gradovi , tesko za porediti, jedan na moru, drugi ne itd. Ali i Ljubljana nije bas najcistiji grad ima i tu puno isvrljanih zidova grafitima a kako se ide ka periferiji sve je manje sredjeno kao uostalom i vecina gradova. A, sto se tice Venecije, cemu poredjenje, Trst je fin grad kao takav, a Venecija jedna jedina kao takva koja se nema s kim porediti zato sto je jedinstvena. Ne kazem da je Trst tu manje lep, vec jednostavno poredite ono sto se ne moze.

Srbin

pre 5 godina

Sta li ljudi vide lepo u toj smrdljivoj vodurini punoj fekalija, memljivim prostorijama, zidovima sa oljustenom bojom, sa vasarskom atmosferom, hordama likova sa foto aparatima i pre precenjenim uslugama od obicne kafe do sladoleda, zvanoj Venecija?

Moca

pre 5 godina

Rodio sam se prekasno za putovanje do Trsta samo kroz SFRJ, ali činjenica je da je tada to bilo mnogo lakše (čitaj: jeftinije). Malo sam računao, samo za putarinu do tamo i nazad je potrebno 55-60 evra. Na to treba dodati i gorivo koje je u sve tri zemlje (CRO, SLO i IT) skuplje nego u Srbiji jer sa jednim rezervoarom teško da možete u oba pravca, tj. ukupno preko 1200 km.

slaven

pre 5 godina

Trst je za građane ex Jugoslavije funkcionirao kao svojevrsni izlog Zapada, čije su bogate ponude ti isti građani - financijski oporavljeni - bili naprosto gladni. Ne čudi stoga da je - prikladno smješten - tridestak godina (do početka devedesetih) taj grad opstojao kao frenetična jugovička šoping meta. Tako su prema Trstu grabili kilometre prekrcani autobusi iz svih krajeva bivše države (da, da i iz Makedonije!) s mamurnim putnicima gorljivo posvećenim rezultatima, u pravilu pomno isplaniranog, jednodnevnog šopinga. Naravno, bilo je pri tome i mnogo kojekakvog šverca o čemu su - posebno u večernjim satima subote - svjedočile tone odbačene ambalaže na pojedinim gradskim punktovima...Šverceri manjih pretenzija navlačili su, pak, jedne preko drugih nekoliko farmerki, jakni, džempera, a tek majica...Bilo je tu mnogo zgoda, bizarnih situacija i likova, poput gospođe iz mog grada, koja je švercala ručne satove skrivene u svojoj impozantnoj punđi. Ukratko - ludnica! Za razliku od tih vremena, danas je Trst pomalo depresivan, gotovo uspavan lučki grad, koji kao da tiho pati za svojim nepovratno prohujalim ludim godinama....

Kole

pre 5 godina

@Triestino
Ja sam resio da o Vaskrsu idem da pazarim stan u Trstu, pa bih vas molio za par saveta. Da krenem redom.
Novca za S. Vito nemam, Servola, Opicina i industrijski delovi me ne interesuju. Na sajtovima za nekretnine sam nasao par manjih stanova (kojima treba renoviranje), uglavnom prvi ili poslednji spratovi, u starim zgradama na podrucju S. Giacomo, Barriera, i u manjem obimu Roiano. Moj budzet je omanji max.40k evra. Primarno bih ga kupio za rentanje na osnovu 3+2 ili 4+4 ugovora, ( a kasnije za stanovanje cerke koju cu prisiliti na studiranje van Balkana :-) pa pretpostavljam da je i to vazno za odabir lokacije. U dosta oglasa naglasavaju blizinu gradskog prevoza, iako je do centra manje od 1 km peske. Jasno mi je da su fasade, stanje zgrade i slicno, faktori na koje treba obratiti paznju. Sta biste mi vi jos mogli savetovati?
Bilo bi lepo da nekako razmenimo i mejlove, ako ste raspolozeni
LP
Kole

Ljubezni Haralampije

pre 5 godina

Trst je danas pravo otkrovenje za turiste, iako je jasno da to nije više ona metropola iz 80-ih i jugoslovenski glavni grad u inostranstvu. Centar je lep i uređen, ali ono na šta bih skrenuo pažnju i što me je oduševilo je da tokom čitavog jula i avgusta imate potpuno besplatne programe na glavnom trgu i u okolini - džez koncerti, koncerti ozbiljne muzike, ulični svirači i šta sve ne... I to sve na visokom nivou - i sadržajno i organizaciono. E sad to uporedite sa Nišem koji ima nekakav program gde vas zabavljaju lokalni narodnjački orkestri ili trubači, tek jednom ili dva puta nedeljno, uz najavu lokalnog nepismenog predstavnika vlasti.

C i n i k

pre 5 godina

Trieste bas i nije tipican IT grad sa severa.
Msm po arhitekturi.
Cak i Trg Unita sa lepim spomenikom ispred opstine vise ipak aludira na Austriju.
Ali ok,lepo je mesto svakako ima i dosta nase srpske zaostavstine,ali Venezia je ipak nesto posebno.

r53

pre 5 godina

Bio kao klinac puno puta, vodili me na more, kupovao Masterse, 80s idila. Onda 2009 otisao prvi put nakon sranja, i sad gledam sto cesce da svratim, makar na kafu. Nostalgija, svasta nesto, sta ces. Svaki put kad sednem autom i prodjem tuda pomislim da zivot nije los.

Ivan

pre 5 godina

Grad je predivan, međutim nema jasnih indikacija šta treba obići. Evo mojih predloga za okolinu:

1) Miramare
2) Barkovlje (Barcola)
3) Prošetati kraškim platoom i stazom Napoleonikom sa koje se pruža predivan pogled na grad
3.1) Kad ste već gore obavezno otići u jednu od otvorenih Osmica (koga interesuje može tražiti na netu) ili otići do mesta Prosek (mesto po kome se i penušavo vino Prosecco zove) i otići u Društvenu gostilnu na ćevape (ćiva kako ih ovde zovu).
4) Uz pomoć brodića otići do Muggie.
5) Posetiti Devinski grad (Duino)
6) Posetiti krašku jamu koja nije kao ona u Postojni, ali je veoma lepa.

Koga zanima nauka, ovaj grad je dobio titulu prestonice nauke Evrope 2020 zbog velikog broja istraživačkih centara koje poseduje.

Ivan

pre 5 godina

Ja ne bih rekao da dva grada mogu da budu alternativa jedan drugome, čak na protiv, zbog relativne blizine treba posetiti oba.

Trst je veoma lep grad, posebno zbog svoje lokacije i arhitekture. Mnogi posetioci bivaju iznenađeni, uključujući i italijane, kada dođu u Trst. Međutim, jedan od problema je to što ne postoji jasno dostupni sadržaji za turiste koji su prisutni u drugim turističkim mestima. Grad nije primarno turstički, tako da posetioci moraju sami da kopaju kako bi došli do takvih informacija. Ono što je činjenica da je grad bio "kozmoplitski" (kako piše na tabli na ćirilici u znak sećanja na Mariju Tereziju) mnogo ranije nego što smo počeli masovno taj termin da koristim u poslednjim desetlećima. Bio je 2 ili 3 grad u monarhiji, a pored toga jaku ulogu u njegovom bogaćenju su imale srpske, grčke, crnogorske, hercegovačke, hrvatske porodice (Vučetić, Kurtović, Gopčević, Dudović itd.) o čemu svedoče razne palate koje nose ista imenu u centru grada, uključujući i naš praslovni hram. Nažalost, ne postoji stalna ponuda vodiča koji bi recimo govorili o tome.

Lj

pre 5 godina

Ja zivim u Ljubljani i kad god predjemo u Italiju, a Trst nam je na sat vremena voznje razocara me prljavstina svuda, inace lep je Trst ali to sto treba brzo se obidje

Safir

pre 5 godina

@Triestino

Ako moze sugestiju koji su najbolji i najpovoljniji delovi grada za kupovinu stana odnosno kako ste vi kupili stan u Trstu?

Hvala unapred,

021

pre 5 godina

Citam komentare o mom gradu pa da pojasnim. Trst jeste prljav Van strogog centra, ulice su uzasne i pune rupa, parking je lutrija. Ko nije dobro jeo u Trstu mogao bi da kaze ime tog mesta. Generalno je klopa odlicna, vina jos bolja. Do gradske plaze si za 10 minuta od centra a okolnih Plaza ima koliko hoces pa i nudistickih. Ko ne zeli italijansku klopu ima nase restorane. Venecija je na 2 sata vozom. Portoroz 30km Ljubljana sat autom. A na skijanje svaki vikend drugo mesto za 2 sata voznje. A u London letim za 10€

J.

pre 5 godina

Trst je lep grad, ali Venecija je nešto sasvim drugačije, jedinstveno u svetu i čudesno. Trst i Venecija nikako ne mogu biti alternativa jedno drugom.

fkcz

pre 5 godina

Pokušavam da razumem toliku opčinjenost svojih zemljaka Trstom ali mi ne uspeva. Kod nekog verovatno izaziva osećaj nostalgije, povratak u možda lepša i srećnija vremena kada su bili mlađi, kod nekih drugih opet možda žal za Austrougarskom pošto je grad bio veoma važan za monarhiju a i arhitektura dosta podseća za razliku od ostalih ITA gradova, kod nekih trećih opet budi osećaj pripadnosti kada ugledaju pravoslavnu crkvu u centru jednog takvog mesta ali sve u svemu mislim da su samo ljudi iz ovih krajeva fascinirani Trstom! Da nema Barkolane u septembru i da nije blizu Istre mislim da bi baš bili retki turisti koji nisu sa područja ex SFRJ!

Triestino

pre 5 godina

Ovo je vec treci clanak o Trstu za kratko vreme na 92putovanja - sto pozdravljam jer zivim ovde nakon mog penzionisanja u Nemackoj 2017, i stalno otkrivam nesto novo i lepo, ili u Trstu ili u okolini - ovo je za mene zaista najlepsi grad na svetu. Hajdemo ovako: na dosadasnja dva clanka pisao sam opsirne komentare - gde parkirati, sta videti, gde jesti & piti kafu itd, ali se bojim da ne pocnem da se ponavljam. Zato: ako postovani citaoci foruma imaju bilo kakva pitanja, neka se slobodno jave - otvaracu tekst 2-3 puta nedeljno, i pokusati da odgovorim na sva pitanja - i onih koji bi Trst da posete, i onih koji bi u Trstu da se za stalno nastane. OK?

Дилен

pre 5 godina

I svi su kao vrlo srećni bili kada su posle satima u fići ili vozu stigli u Trst da bi kupili farmerke. Tuđe ne damo, naše ne znamo: Naravno da je retko ko bio ćuo za Crkvu Svetog Spiridona odmah pored pijace pantalona - valjda zato što taj prelepi pravoslavni hram - i veliki broj divnih palata i zgrada u gradu - nisu bili izgradili bravar i drugovi, nego srpski trgovnici Trsta u 19. veku.

021

pre 5 godina

Citam komentare o mom gradu pa da pojasnim. Trst jeste prljav Van strogog centra, ulice su uzasne i pune rupa, parking je lutrija. Ko nije dobro jeo u Trstu mogao bi da kaze ime tog mesta. Generalno je klopa odlicna, vina jos bolja. Do gradske plaze si za 10 minuta od centra a okolnih Plaza ima koliko hoces pa i nudistickih. Ko ne zeli italijansku klopu ima nase restorane. Venecija je na 2 sata vozom. Portoroz 30km Ljubljana sat autom. A na skijanje svaki vikend drugo mesto za 2 sata voznje. A u London letim za 10€

Triestino

pre 5 godina

Ovo je vec treci clanak o Trstu za kratko vreme na 92putovanja - sto pozdravljam jer zivim ovde nakon mog penzionisanja u Nemackoj 2017, i stalno otkrivam nesto novo i lepo, ili u Trstu ili u okolini - ovo je za mene zaista najlepsi grad na svetu. Hajdemo ovako: na dosadasnja dva clanka pisao sam opsirne komentare - gde parkirati, sta videti, gde jesti & piti kafu itd, ali se bojim da ne pocnem da se ponavljam. Zato: ako postovani citaoci foruma imaju bilo kakva pitanja, neka se slobodno jave - otvaracu tekst 2-3 puta nedeljno, i pokusati da odgovorim na sva pitanja - i onih koji bi Trst da posete, i onih koji bi u Trstu da se za stalno nastane. OK?

r53

pre 5 godina

Bio kao klinac puno puta, vodili me na more, kupovao Masterse, 80s idila. Onda 2009 otisao prvi put nakon sranja, i sad gledam sto cesce da svratim, makar na kafu. Nostalgija, svasta nesto, sta ces. Svaki put kad sednem autom i prodjem tuda pomislim da zivot nije los.

Дилен

pre 5 godina

I svi su kao vrlo srećni bili kada su posle satima u fići ili vozu stigli u Trst da bi kupili farmerke. Tuđe ne damo, naše ne znamo: Naravno da je retko ko bio ćuo za Crkvu Svetog Spiridona odmah pored pijace pantalona - valjda zato što taj prelepi pravoslavni hram - i veliki broj divnih palata i zgrada u gradu - nisu bili izgradili bravar i drugovi, nego srpski trgovnici Trsta u 19. veku.

Ivan

pre 5 godina

Grad je predivan, međutim nema jasnih indikacija šta treba obići. Evo mojih predloga za okolinu:

1) Miramare
2) Barkovlje (Barcola)
3) Prošetati kraškim platoom i stazom Napoleonikom sa koje se pruža predivan pogled na grad
3.1) Kad ste već gore obavezno otići u jednu od otvorenih Osmica (koga interesuje može tražiti na netu) ili otići do mesta Prosek (mesto po kome se i penušavo vino Prosecco zove) i otići u Društvenu gostilnu na ćevape (ćiva kako ih ovde zovu).
4) Uz pomoć brodića otići do Muggie.
5) Posetiti Devinski grad (Duino)
6) Posetiti krašku jamu koja nije kao ona u Postojni, ali je veoma lepa.

Koga zanima nauka, ovaj grad je dobio titulu prestonice nauke Evrope 2020 zbog velikog broja istraživačkih centara koje poseduje.

J.

pre 5 godina

Trst je lep grad, ali Venecija je nešto sasvim drugačije, jedinstveno u svetu i čudesno. Trst i Venecija nikako ne mogu biti alternativa jedno drugom.

Ivan

pre 5 godina

Ja ne bih rekao da dva grada mogu da budu alternativa jedan drugome, čak na protiv, zbog relativne blizine treba posetiti oba.

Trst je veoma lep grad, posebno zbog svoje lokacije i arhitekture. Mnogi posetioci bivaju iznenađeni, uključujući i italijane, kada dođu u Trst. Međutim, jedan od problema je to što ne postoji jasno dostupni sadržaji za turiste koji su prisutni u drugim turističkim mestima. Grad nije primarno turstički, tako da posetioci moraju sami da kopaju kako bi došli do takvih informacija. Ono što je činjenica da je grad bio "kozmoplitski" (kako piše na tabli na ćirilici u znak sećanja na Mariju Tereziju) mnogo ranije nego što smo počeli masovno taj termin da koristim u poslednjim desetlećima. Bio je 2 ili 3 grad u monarhiji, a pored toga jaku ulogu u njegovom bogaćenju su imale srpske, grčke, crnogorske, hercegovačke, hrvatske porodice (Vučetić, Kurtović, Gopčević, Dudović itd.) o čemu svedoče razne palate koje nose ista imenu u centru grada, uključujući i naš praslovni hram. Nažalost, ne postoji stalna ponuda vodiča koji bi recimo govorili o tome.

Safir

pre 5 godina

@Triestino

Ako moze sugestiju koji su najbolji i najpovoljniji delovi grada za kupovinu stana odnosno kako ste vi kupili stan u Trstu?

Hvala unapred,

Lj

pre 5 godina

Ja zivim u Ljubljani i kad god predjemo u Italiju, a Trst nam je na sat vremena voznje razocara me prljavstina svuda, inace lep je Trst ali to sto treba brzo se obidje

fkcz

pre 5 godina

Pokušavam da razumem toliku opčinjenost svojih zemljaka Trstom ali mi ne uspeva. Kod nekog verovatno izaziva osećaj nostalgije, povratak u možda lepša i srećnija vremena kada su bili mlađi, kod nekih drugih opet možda žal za Austrougarskom pošto je grad bio veoma važan za monarhiju a i arhitektura dosta podseća za razliku od ostalih ITA gradova, kod nekih trećih opet budi osećaj pripadnosti kada ugledaju pravoslavnu crkvu u centru jednog takvog mesta ali sve u svemu mislim da su samo ljudi iz ovih krajeva fascinirani Trstom! Da nema Barkolane u septembru i da nije blizu Istre mislim da bi baš bili retki turisti koji nisu sa područja ex SFRJ!

Triestino

pre 5 godina

SHOPPING: U samom centru Trsta ima puno radnji, uglavnom manjih ali tu je i Upim (poznat jos iz "starih vremena") - no cene su tu "prave italijanske". Postoji vise trznih centara: Muggia, Montedoro shopping centre; Torri d`Europa u luci, na samom ulazu u Trst; na vrhu Viale XX Settembre shopping centar Via Giulia, sada se renovira i dolaze nove radnje u njega - ranije je bio pomalo, hm, ofucan. Na oko 35 km od Trsta u pravcu Venecije je Tiare Shopping Centre (izlaz sa autoputa se zove Vilesse). Tu odmah je i Palmanova Outlet Village. Na oko 120 km od Trsta i blizu same Venecije nalazi se Noventa di Piave, izuzetno dobro snabdeven i sa svim top-firmama - za vecu kupovinu po meni tamo se isplati najpre otici. U industrijskoj zoni u Kopru nalazi se trzni centar Planet Koper, ali on je skuplji od svih italijanskih - pojma nemam kakvu racunicu imaju Slovenci da te cene drze.

ja

pre 5 godina

O cemu vi to pisete.Pa prosecan Srbin nema za burek a kamoli da ide u Trst?
(nikola, 26. mart 2019 10:50)

Uz dužno poštovanje, ima nas koji volimo da putujemo i imamo da platimo, jel to problem?

Triestino

pre 5 godina

NEKRETNINE: Sajt je https://www.immobiliare.it/ U vezi lokacija u Trstu, grad je sav u brdima (San Vito i S. Giacomo imaju ulice sa nagibom i po 20%!) i zato si treba dati vremena da se lokacije licno obidju. Dalje, svim strancima je za kupovinu stana neophodan advokat: treba da u Vase ime zatrazi italijanski poreski broj, da proveri zemljisne knjige (mahinacije sa nekretninama & visestruke prodaje su u Italiji "nacionalni sport"), da Vam nadje notara od poverenja ... Za sve eventualne probleme je tada odgovoran on. Ako se uzima stan za renoviranje, instalacije treba da radi certifikovani majstor (jer su pravila u Italiji, npr za struju i gas, drukcija nego drugde u EU), a drvenariju i sl. mogu vec i "nasi" kojih ima puno u Trstu, ili pak Slovenci. Valja videti koliki deo zgrade ima Vas stan-od-interesa, jer od toga zavisi koliko mesecno za odrzavanje zgrade placate - plus jos, za svaku popravku zgrade (fasada, krov, lift i sl.) trosak se deli na sve vlasnike - ako su krov i fasada novi, to moze da Vam ustedi grdne troskove u buducnosti. Sama procedura kupovine ima svoje specificnosti, i ja sam se o njima obavestio sa https://www.aplaceinthesun.com/italy#tab_how_to_buy. Od predugovora do primopredaje (razmena cheka za kljuceve) trebalo je tacno tri meseca ... Na immobiliare.it pogledajte i stanove koji su dugo na trzistu, tu mozete da se izborite za od 20-25%. I, ako kupujete od privatnog lica a ne preko agencije, stedite proviziju koju inace dele kupac i prodavac.

Ljubezni Haralampije

pre 5 godina

Trst je danas pravo otkrovenje za turiste, iako je jasno da to nije više ona metropola iz 80-ih i jugoslovenski glavni grad u inostranstvu. Centar je lep i uređen, ali ono na šta bih skrenuo pažnju i što me je oduševilo je da tokom čitavog jula i avgusta imate potpuno besplatne programe na glavnom trgu i u okolini - džez koncerti, koncerti ozbiljne muzike, ulični svirači i šta sve ne... I to sve na visokom nivou - i sadržajno i organizaciono. E sad to uporedite sa Nišem koji ima nekakav program gde vas zabavljaju lokalni narodnjački orkestri ili trubači, tek jednom ili dva puta nedeljno, uz najavu lokalnog nepismenog predstavnika vlasti.

Nikola bg

pre 5 godina

Ukazala mi se sansa da upisem doktorske u Trstu, nazalost jedan bod mi je falio. Pokusacu ponovo, divan grad sa prelepim univerzitetom sa pogledom na more, divnim profesorima koji su me primili mnogo bolje nego nasi profesori, i daleko su ljubazniji i pristupacniji za razgovor. Voznja starim tramvajev koji polazi sa trga Europa i penje se uzbrdo sve do vile Opicina, odakle se pruza nezaboravan pogled. Miramare dvorac i muzej preporucujem svima kao i poslasticarnicu, Gelateria Zampolli gde mozete pojesti dobar domaci sladoled. Nisam imao priliku da odem pre rata, bio sam mali, ali su mi stariji puno puta pricali o tom dozivljaju kad se ode do Trsta. Kazu da je Trst sada jos lepsi.

Triestino

pre 5 godina

PARKING: Postoje dve velike garaze (Via del Teatro Romano, u samom centru, na 150 m od Piazza della Unita'; i Via della Pieta', sto je odmah pored Ospedale Maggiore tj na 10 min pesice do centra). Na zuto obelezenim parking mestima parkiranje je zabranjeno, odande mogu i da odnesu auto. Na plavim mestima parking se placa, u samom centru oko 2 €/sat a iznad Barriera Vecchia 1 €/sat, radnim danom i subotom 8-20 h; tj nocu, nedeljom i praznikom je besplatno. Na neobelezenim zonama izvan strogog centra (npr oko i iznad Barriera Vecchia) je parking besplatan, tesko se nalazi ali nije nemoguce - a i odande je pesice oko 15 min do najstrozijeg centra.

.

pre 5 godina

Lj ......jasno da Trst nije najcistiji grad, luka je to...., ali je lep grad na moru sa lepom arhitekturom... znamo vec kakvom. E, sada za Ljubljanu, ok je ona, ali lepsi je Trst pet puta. Naravno razliciti su gradovi , tesko za porediti, jedan na moru, drugi ne itd. Ali i Ljubljana nije bas najcistiji grad ima i tu puno isvrljanih zidova grafitima a kako se ide ka periferiji sve je manje sredjeno kao uostalom i vecina gradova. A, sto se tice Venecije, cemu poredjenje, Trst je fin grad kao takav, a Venecija jedna jedina kao takva koja se nema s kim porediti zato sto je jedinstvena. Ne kazem da je Trst tu manje lep, vec jednostavno poredite ono sto se ne moze.

slaven

pre 5 godina

Trst je za građane ex Jugoslavije funkcionirao kao svojevrsni izlog Zapada, čije su bogate ponude ti isti građani - financijski oporavljeni - bili naprosto gladni. Ne čudi stoga da je - prikladno smješten - tridestak godina (do početka devedesetih) taj grad opstojao kao frenetična jugovička šoping meta. Tako su prema Trstu grabili kilometre prekrcani autobusi iz svih krajeva bivše države (da, da i iz Makedonije!) s mamurnim putnicima gorljivo posvećenim rezultatima, u pravilu pomno isplaniranog, jednodnevnog šopinga. Naravno, bilo je pri tome i mnogo kojekakvog šverca o čemu su - posebno u večernjim satima subote - svjedočile tone odbačene ambalaže na pojedinim gradskim punktovima...Šverceri manjih pretenzija navlačili su, pak, jedne preko drugih nekoliko farmerki, jakni, džempera, a tek majica...Bilo je tu mnogo zgoda, bizarnih situacija i likova, poput gospođe iz mog grada, koja je švercala ručne satove skrivene u svojoj impozantnoj punđi. Ukratko - ludnica! Za razliku od tih vremena, danas je Trst pomalo depresivan, gotovo uspavan lučki grad, koji kao da tiho pati za svojim nepovratno prohujalim ludim godinama....

Kole

pre 5 godina

@Triestino
Ja sam resio da o Vaskrsu idem da pazarim stan u Trstu, pa bih vas molio za par saveta. Da krenem redom.
Novca za S. Vito nemam, Servola, Opicina i industrijski delovi me ne interesuju. Na sajtovima za nekretnine sam nasao par manjih stanova (kojima treba renoviranje), uglavnom prvi ili poslednji spratovi, u starim zgradama na podrucju S. Giacomo, Barriera, i u manjem obimu Roiano. Moj budzet je omanji max.40k evra. Primarno bih ga kupio za rentanje na osnovu 3+2 ili 4+4 ugovora, ( a kasnije za stanovanje cerke koju cu prisiliti na studiranje van Balkana :-) pa pretpostavljam da je i to vazno za odabir lokacije. U dosta oglasa naglasavaju blizinu gradskog prevoza, iako je do centra manje od 1 km peske. Jasno mi je da su fasade, stanje zgrade i slicno, faktori na koje treba obratiti paznju. Sta biste mi vi jos mogli savetovati?
Bilo bi lepo da nekako razmenimo i mejlove, ako ste raspolozeni
LP
Kole

C i n i k

pre 5 godina

Trieste bas i nije tipican IT grad sa severa.
Msm po arhitekturi.
Cak i Trg Unita sa lepim spomenikom ispred opstine vise ipak aludira na Austriju.
Ali ok,lepo je mesto svakako ima i dosta nase srpske zaostavstine,ali Venezia je ipak nesto posebno.

Srbin

pre 5 godina

Sta li ljudi vide lepo u toj smrdljivoj vodurini punoj fekalija, memljivim prostorijama, zidovima sa oljustenom bojom, sa vasarskom atmosferom, hordama likova sa foto aparatima i pre precenjenim uslugama od obicne kafe do sladoleda, zvanoj Venecija?

dino - pula

pre 5 godina

@ E moj Srbine (i persone pod nikom "Dušan" i "zicer"), pored neponovljivih ambijenata i neprocijenjive spomeničke baštine...palača, crkava, mostova... u Veneciji posjetitelji mogu da se dive i djelima jednog Tintoretta, Veronesea, Tiziana, Giorgonea....ali komu ja to pričam?

Moca

pre 5 godina

Rodio sam se prekasno za putovanje do Trsta samo kroz SFRJ, ali činjenica je da je tada to bilo mnogo lakše (čitaj: jeftinije). Malo sam računao, samo za putarinu do tamo i nazad je potrebno 55-60 evra. Na to treba dodati i gorivo koje je u sve tri zemlje (CRO, SLO i IT) skuplje nego u Srbiji jer sa jednim rezervoarom teško da možete u oba pravca, tj. ukupno preko 1200 km.

J.

pre 5 godina

Triestino, fiskalni broj (codice fiscale) može svako da izvadi bez advokata, kao i da nađe notera (šta će mu advokat?). E sad, ko ne govori italijanski, ne znam kako će, u Trstu sigurno ima neki noter pripadnik slovenačke ili hrvatske manjine. Na stan se plaća i visoki porez (IMU), a dva puta godišnje i porez na dohodak. Da bi se oni izračunali, treba platiti komercijalistu. Od izdavanja stana se niko neće obogatiti.

fkcz

pre 5 godina

Pokušavam da razumem toliku opčinjenost svojih zemljaka Trstom ali mi ne uspeva. Kod nekog verovatno izaziva osećaj nostalgije, povratak u možda lepša i srećnija vremena kada su bili mlađi, kod nekih drugih opet možda žal za Austrougarskom pošto je grad bio veoma važan za monarhiju a i arhitektura dosta podseća za razliku od ostalih ITA gradova, kod nekih trećih opet budi osećaj pripadnosti kada ugledaju pravoslavnu crkvu u centru jednog takvog mesta ali sve u svemu mislim da su samo ljudi iz ovih krajeva fascinirani Trstom! Da nema Barkolane u septembru i da nije blizu Istre mislim da bi baš bili retki turisti koji nisu sa područja ex SFRJ!

Lj

pre 5 godina

Ja zivim u Ljubljani i kad god predjemo u Italiju, a Trst nam je na sat vremena voznje razocara me prljavstina svuda, inace lep je Trst ali to sto treba brzo se obidje

Дилен

pre 5 godina

I svi su kao vrlo srećni bili kada su posle satima u fići ili vozu stigli u Trst da bi kupili farmerke. Tuđe ne damo, naše ne znamo: Naravno da je retko ko bio ćuo za Crkvu Svetog Spiridona odmah pored pijace pantalona - valjda zato što taj prelepi pravoslavni hram - i veliki broj divnih palata i zgrada u gradu - nisu bili izgradili bravar i drugovi, nego srpski trgovnici Trsta u 19. veku.

J.

pre 5 godina

Triestino, fiskalni broj (codice fiscale) može svako da izvadi bez advokata, kao i da nađe notera (šta će mu advokat?). E sad, ko ne govori italijanski, ne znam kako će, u Trstu sigurno ima neki noter pripadnik slovenačke ili hrvatske manjine. Na stan se plaća i visoki porez (IMU), a dva puta godišnje i porez na dohodak. Da bi se oni izračunali, treba platiti komercijalistu. Od izdavanja stana se niko neće obogatiti.

J.

pre 5 godina

Trst je lep grad, ali Venecija je nešto sasvim drugačije, jedinstveno u svetu i čudesno. Trst i Venecija nikako ne mogu biti alternativa jedno drugom.

Srbin

pre 5 godina

Sta li ljudi vide lepo u toj smrdljivoj vodurini punoj fekalija, memljivim prostorijama, zidovima sa oljustenom bojom, sa vasarskom atmosferom, hordama likova sa foto aparatima i pre precenjenim uslugama od obicne kafe do sladoleda, zvanoj Venecija?

021

pre 5 godina

Citam komentare o mom gradu pa da pojasnim. Trst jeste prljav Van strogog centra, ulice su uzasne i pune rupa, parking je lutrija. Ko nije dobro jeo u Trstu mogao bi da kaze ime tog mesta. Generalno je klopa odlicna, vina jos bolja. Do gradske plaze si za 10 minuta od centra a okolnih Plaza ima koliko hoces pa i nudistickih. Ko ne zeli italijansku klopu ima nase restorane. Venecija je na 2 sata vozom. Portoroz 30km Ljubljana sat autom. A na skijanje svaki vikend drugo mesto za 2 sata voznje. A u London letim za 10€

Triestino

pre 5 godina

Ovo je vec treci clanak o Trstu za kratko vreme na 92putovanja - sto pozdravljam jer zivim ovde nakon mog penzionisanja u Nemackoj 2017, i stalno otkrivam nesto novo i lepo, ili u Trstu ili u okolini - ovo je za mene zaista najlepsi grad na svetu. Hajdemo ovako: na dosadasnja dva clanka pisao sam opsirne komentare - gde parkirati, sta videti, gde jesti & piti kafu itd, ali se bojim da ne pocnem da se ponavljam. Zato: ako postovani citaoci foruma imaju bilo kakva pitanja, neka se slobodno jave - otvaracu tekst 2-3 puta nedeljno, i pokusati da odgovorim na sva pitanja - i onih koji bi Trst da posete, i onih koji bi u Trstu da se za stalno nastane. OK?

r53

pre 5 godina

Bio kao klinac puno puta, vodili me na more, kupovao Masterse, 80s idila. Onda 2009 otisao prvi put nakon sranja, i sad gledam sto cesce da svratim, makar na kafu. Nostalgija, svasta nesto, sta ces. Svaki put kad sednem autom i prodjem tuda pomislim da zivot nije los.

slaven

pre 5 godina

Trst je za građane ex Jugoslavije funkcionirao kao svojevrsni izlog Zapada, čije su bogate ponude ti isti građani - financijski oporavljeni - bili naprosto gladni. Ne čudi stoga da je - prikladno smješten - tridestak godina (do početka devedesetih) taj grad opstojao kao frenetična jugovička šoping meta. Tako su prema Trstu grabili kilometre prekrcani autobusi iz svih krajeva bivše države (da, da i iz Makedonije!) s mamurnim putnicima gorljivo posvećenim rezultatima, u pravilu pomno isplaniranog, jednodnevnog šopinga. Naravno, bilo je pri tome i mnogo kojekakvog šverca o čemu su - posebno u večernjim satima subote - svjedočile tone odbačene ambalaže na pojedinim gradskim punktovima...Šverceri manjih pretenzija navlačili su, pak, jedne preko drugih nekoliko farmerki, jakni, džempera, a tek majica...Bilo je tu mnogo zgoda, bizarnih situacija i likova, poput gospođe iz mog grada, koja je švercala ručne satove skrivene u svojoj impozantnoj punđi. Ukratko - ludnica! Za razliku od tih vremena, danas je Trst pomalo depresivan, gotovo uspavan lučki grad, koji kao da tiho pati za svojim nepovratno prohujalim ludim godinama....

Ivan

pre 5 godina

Grad je predivan, međutim nema jasnih indikacija šta treba obići. Evo mojih predloga za okolinu:

1) Miramare
2) Barkovlje (Barcola)
3) Prošetati kraškim platoom i stazom Napoleonikom sa koje se pruža predivan pogled na grad
3.1) Kad ste već gore obavezno otići u jednu od otvorenih Osmica (koga interesuje može tražiti na netu) ili otići do mesta Prosek (mesto po kome se i penušavo vino Prosecco zove) i otići u Društvenu gostilnu na ćevape (ćiva kako ih ovde zovu).
4) Uz pomoć brodića otići do Muggie.
5) Posetiti Devinski grad (Duino)
6) Posetiti krašku jamu koja nije kao ona u Postojni, ali je veoma lepa.

Koga zanima nauka, ovaj grad je dobio titulu prestonice nauke Evrope 2020 zbog velikog broja istraživačkih centara koje poseduje.

Ivan

pre 5 godina

Ja ne bih rekao da dva grada mogu da budu alternativa jedan drugome, čak na protiv, zbog relativne blizine treba posetiti oba.

Trst je veoma lep grad, posebno zbog svoje lokacije i arhitekture. Mnogi posetioci bivaju iznenađeni, uključujući i italijane, kada dođu u Trst. Međutim, jedan od problema je to što ne postoji jasno dostupni sadržaji za turiste koji su prisutni u drugim turističkim mestima. Grad nije primarno turstički, tako da posetioci moraju sami da kopaju kako bi došli do takvih informacija. Ono što je činjenica da je grad bio "kozmoplitski" (kako piše na tabli na ćirilici u znak sećanja na Mariju Tereziju) mnogo ranije nego što smo počeli masovno taj termin da koristim u poslednjim desetlećima. Bio je 2 ili 3 grad u monarhiji, a pored toga jaku ulogu u njegovom bogaćenju su imale srpske, grčke, crnogorske, hercegovačke, hrvatske porodice (Vučetić, Kurtović, Gopčević, Dudović itd.) o čemu svedoče razne palate koje nose ista imenu u centru grada, uključujući i naš praslovni hram. Nažalost, ne postoji stalna ponuda vodiča koji bi recimo govorili o tome.

ja

pre 5 godina

O cemu vi to pisete.Pa prosecan Srbin nema za burek a kamoli da ide u Trst?
(nikola, 26. mart 2019 10:50)

Uz dužno poštovanje, ima nas koji volimo da putujemo i imamo da platimo, jel to problem?

dino - pula

pre 5 godina

@ E moj Srbine (i persone pod nikom "Dušan" i "zicer"), pored neponovljivih ambijenata i neprocijenjive spomeničke baštine...palača, crkava, mostova... u Veneciji posjetitelji mogu da se dive i djelima jednog Tintoretta, Veronesea, Tiziana, Giorgonea....ali komu ja to pričam?

Moca

pre 5 godina

Rodio sam se prekasno za putovanje do Trsta samo kroz SFRJ, ali činjenica je da je tada to bilo mnogo lakše (čitaj: jeftinije). Malo sam računao, samo za putarinu do tamo i nazad je potrebno 55-60 evra. Na to treba dodati i gorivo koje je u sve tri zemlje (CRO, SLO i IT) skuplje nego u Srbiji jer sa jednim rezervoarom teško da možete u oba pravca, tj. ukupno preko 1200 km.

.

pre 5 godina

Lj ......jasno da Trst nije najcistiji grad, luka je to...., ali je lep grad na moru sa lepom arhitekturom... znamo vec kakvom. E, sada za Ljubljanu, ok je ona, ali lepsi je Trst pet puta. Naravno razliciti su gradovi , tesko za porediti, jedan na moru, drugi ne itd. Ali i Ljubljana nije bas najcistiji grad ima i tu puno isvrljanih zidova grafitima a kako se ide ka periferiji sve je manje sredjeno kao uostalom i vecina gradova. A, sto se tice Venecije, cemu poredjenje, Trst je fin grad kao takav, a Venecija jedna jedina kao takva koja se nema s kim porediti zato sto je jedinstvena. Ne kazem da je Trst tu manje lep, vec jednostavno poredite ono sto se ne moze.

Safir

pre 5 godina

@Triestino

Ako moze sugestiju koji su najbolji i najpovoljniji delovi grada za kupovinu stana odnosno kako ste vi kupili stan u Trstu?

Hvala unapred,

C i n i k

pre 5 godina

Trieste bas i nije tipican IT grad sa severa.
Msm po arhitekturi.
Cak i Trg Unita sa lepim spomenikom ispred opstine vise ipak aludira na Austriju.
Ali ok,lepo je mesto svakako ima i dosta nase srpske zaostavstine,ali Venezia je ipak nesto posebno.

Ljubezni Haralampije

pre 5 godina

Trst je danas pravo otkrovenje za turiste, iako je jasno da to nije više ona metropola iz 80-ih i jugoslovenski glavni grad u inostranstvu. Centar je lep i uređen, ali ono na šta bih skrenuo pažnju i što me je oduševilo je da tokom čitavog jula i avgusta imate potpuno besplatne programe na glavnom trgu i u okolini - džez koncerti, koncerti ozbiljne muzike, ulični svirači i šta sve ne... I to sve na visokom nivou - i sadržajno i organizaciono. E sad to uporedite sa Nišem koji ima nekakav program gde vas zabavljaju lokalni narodnjački orkestri ili trubači, tek jednom ili dva puta nedeljno, uz najavu lokalnog nepismenog predstavnika vlasti.

Kole

pre 5 godina

@Triestino
Ja sam resio da o Vaskrsu idem da pazarim stan u Trstu, pa bih vas molio za par saveta. Da krenem redom.
Novca za S. Vito nemam, Servola, Opicina i industrijski delovi me ne interesuju. Na sajtovima za nekretnine sam nasao par manjih stanova (kojima treba renoviranje), uglavnom prvi ili poslednji spratovi, u starim zgradama na podrucju S. Giacomo, Barriera, i u manjem obimu Roiano. Moj budzet je omanji max.40k evra. Primarno bih ga kupio za rentanje na osnovu 3+2 ili 4+4 ugovora, ( a kasnije za stanovanje cerke koju cu prisiliti na studiranje van Balkana :-) pa pretpostavljam da je i to vazno za odabir lokacije. U dosta oglasa naglasavaju blizinu gradskog prevoza, iako je do centra manje od 1 km peske. Jasno mi je da su fasade, stanje zgrade i slicno, faktori na koje treba obratiti paznju. Sta biste mi vi jos mogli savetovati?
Bilo bi lepo da nekako razmenimo i mejlove, ako ste raspolozeni
LP
Kole

Nikola bg

pre 5 godina

Ukazala mi se sansa da upisem doktorske u Trstu, nazalost jedan bod mi je falio. Pokusacu ponovo, divan grad sa prelepim univerzitetom sa pogledom na more, divnim profesorima koji su me primili mnogo bolje nego nasi profesori, i daleko su ljubazniji i pristupacniji za razgovor. Voznja starim tramvajev koji polazi sa trga Europa i penje se uzbrdo sve do vile Opicina, odakle se pruza nezaboravan pogled. Miramare dvorac i muzej preporucujem svima kao i poslasticarnicu, Gelateria Zampolli gde mozete pojesti dobar domaci sladoled. Nisam imao priliku da odem pre rata, bio sam mali, ali su mi stariji puno puta pricali o tom dozivljaju kad se ode do Trsta. Kazu da je Trst sada jos lepsi.

Triestino

pre 5 godina

PARKING: Postoje dve velike garaze (Via del Teatro Romano, u samom centru, na 150 m od Piazza della Unita'; i Via della Pieta', sto je odmah pored Ospedale Maggiore tj na 10 min pesice do centra). Na zuto obelezenim parking mestima parkiranje je zabranjeno, odande mogu i da odnesu auto. Na plavim mestima parking se placa, u samom centru oko 2 €/sat a iznad Barriera Vecchia 1 €/sat, radnim danom i subotom 8-20 h; tj nocu, nedeljom i praznikom je besplatno. Na neobelezenim zonama izvan strogog centra (npr oko i iznad Barriera Vecchia) je parking besplatan, tesko se nalazi ali nije nemoguce - a i odande je pesice oko 15 min do najstrozijeg centra.

Triestino

pre 5 godina

SHOPPING: U samom centru Trsta ima puno radnji, uglavnom manjih ali tu je i Upim (poznat jos iz "starih vremena") - no cene su tu "prave italijanske". Postoji vise trznih centara: Muggia, Montedoro shopping centre; Torri d`Europa u luci, na samom ulazu u Trst; na vrhu Viale XX Settembre shopping centar Via Giulia, sada se renovira i dolaze nove radnje u njega - ranije je bio pomalo, hm, ofucan. Na oko 35 km od Trsta u pravcu Venecije je Tiare Shopping Centre (izlaz sa autoputa se zove Vilesse). Tu odmah je i Palmanova Outlet Village. Na oko 120 km od Trsta i blizu same Venecije nalazi se Noventa di Piave, izuzetno dobro snabdeven i sa svim top-firmama - za vecu kupovinu po meni tamo se isplati najpre otici. U industrijskoj zoni u Kopru nalazi se trzni centar Planet Koper, ali on je skuplji od svih italijanskih - pojma nemam kakvu racunicu imaju Slovenci da te cene drze.

Triestino

pre 5 godina

NEKRETNINE: Sajt je https://www.immobiliare.it/ U vezi lokacija u Trstu, grad je sav u brdima (San Vito i S. Giacomo imaju ulice sa nagibom i po 20%!) i zato si treba dati vremena da se lokacije licno obidju. Dalje, svim strancima je za kupovinu stana neophodan advokat: treba da u Vase ime zatrazi italijanski poreski broj, da proveri zemljisne knjige (mahinacije sa nekretninama & visestruke prodaje su u Italiji "nacionalni sport"), da Vam nadje notara od poverenja ... Za sve eventualne probleme je tada odgovoran on. Ako se uzima stan za renoviranje, instalacije treba da radi certifikovani majstor (jer su pravila u Italiji, npr za struju i gas, drukcija nego drugde u EU), a drvenariju i sl. mogu vec i "nasi" kojih ima puno u Trstu, ili pak Slovenci. Valja videti koliki deo zgrade ima Vas stan-od-interesa, jer od toga zavisi koliko mesecno za odrzavanje zgrade placate - plus jos, za svaku popravku zgrade (fasada, krov, lift i sl.) trosak se deli na sve vlasnike - ako su krov i fasada novi, to moze da Vam ustedi grdne troskove u buducnosti. Sama procedura kupovine ima svoje specificnosti, i ja sam se o njima obavestio sa https://www.aplaceinthesun.com/italy#tab_how_to_buy. Od predugovora do primopredaje (razmena cheka za kljuceve) trebalo je tacno tri meseca ... Na immobiliare.it pogledajte i stanove koji su dugo na trzistu, tu mozete da se izborite za od 20-25%. I, ako kupujete od privatnog lica a ne preko agencije, stedite proviziju koju inace dele kupac i prodavac.