Četvrtak, 27.09.2018.

11:15

Nisu žene i niske cene: Evo zašto turisti sve više dolaze u Srbiju

Izvor: Tanjug

Nisu žene i niske cene: Evo zašto turisti sve više dolaze u Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

balansero

pre 5 godina

Pošto radim u oblasti poslovnog IT-ja, veoma dobro su mi poznati troškovi.

Od svega što ste, ministre koji se ne meša u svoj posao, izrekli, tačno je jedino da problem jednim delom rešava i konkurencija.

Međutim, mnogo je gore to što vi niste upućeni u problematiku i totalno (namerno ili iz neznanja, svejedno je) previđate činjenicu da gro inicijalnih troškova generiše najpre država, u prvoj fazi nabavke robe iz uvoza (a jedino nju i možemo da poredimo po pitanju cena). To se prvo obračunavaju razni uvozni troškovi, dozvole itd, čak i za robu koja ne podleže carinjenju. Na te finte se vrte ogromne pare i uvoznicima otima potencijalna zarada preko svake mere.

I onda uvoznici, koji su generalno i najveći manipulatori posle države, namerno nadrukaju cifre prema sledećim kupcima u nizu, jer nisu navikli na male marže. Najgore tu prođe druga ruka i poslednja ruka (maloprodaja), jer bukvalno rade za kikiriki, ali niko ih ne pita.

Dok nisam ušao u ovaj IT posao, nisam imao ideju ko tu koga klepa. I ispada da oni na koje se vrši najveći pritisak (maloprodaje), zapravo najmanje i utiču na te cene. Najviše utiče uvoznički lobi (što finansijski, što kriminalnim aktivnostima, jer mimo njih ne možete ništa da uvozite), a još više država.

Kad zahvatanja i cifre za razne dozvole ne bi bile tolike kolike su, mi bismo mogli da imamo baš MNOOOOGO niže cene, nego što su sad. Ovako, plaćamo više nego daleko razvijenije zemlje.

Ah da, "to nije vaš posao..."

mario

pre 5 godina

Ako moze jedna Austrija zasto mi ne bi mogli?
(Dzoni boy, 27. septembar 2018 11:37)
U Austriji nema divljih deponija smeća na svakom koraku kao u Srbiji gdje plastične vreće lete zrakom,a boce plutaju Dunavom i svašta nešta još.

А. Петров

pre 5 godina

@ (pogledajte datum na mobilnom, 27. septembar 2018 12:41)
Ево, ја сам погледао датум на мобилном, каже да је 27. септембар 2018. Иначе, живим у Холандији где је регистровање туриста ван Европске уније обавезно. Моји родитељи су једном закаснили 3 дана да се региструју (јер служба ради само четвртком, а допутовали су у понедељак) и платили су казну 50 евра по особи. Истина, мобилни је тада показивао април 2008. Можда је у томе проблем?
Поздрав из Ротердама.

atinski

pre 5 godina

Citiram:
"Na pitanje o visokim trgovačkim maržama gde su cene nekih proizvoda veće nego u Nemačkoj, Ljajić kaže da ne postoje administrativni načini da se marže ograniče osim kada je reč o ceni jedne vrste hleba.

Prema njegovim rečima, jedini lek je - jača konkurencija. "

To uopšte ne mora da bude tako. Uostalom, da li ste se ikada pitali zašto u Grčkoj nikada nećete platiti vodu od 0.5L više od 50c, a giros više od 2.5 EUR? To je zato što njihova država itekako vodi računa o cenama i jako im je stalo da imaju stabilnu turističku sezonu. O kategorizaciji smeštaja da i ne pričamo. Upravo zbog toga u Hrvatskoj vlada turistički haos. Ma samo, ministre, terajte liberalno, sve do apsurda.

Bivši emigrant, 5033 dana

pre 5 godina

Jao, ljudi, kako ste jadni....
Cime se vi zamarate
O cemu vi pricate i pisete...
Danas mi je 100 dana kako sam na Groznom Zapadu
Odavde gledano
Zanimljivi ste mi kao odlazak u Zooloski vrt
Nadjite snage, micite se iz ove papazjanije !!!!
(Srecni emigrant, 27. septembar 2018 13:22)


Bravo! Čekaj, brate. Stići će te.

TraktordzijaBane

pre 5 godina

Porazavajuce i ponizavajuce je da neko, biloo ko nase sugradjanke stavlja u taj kontekst, jako uvredljivo...pa jos da iznalazi objasnjenje da to nije tako.
Pa naravno da nije, neko implicira da je Srbija jedna velika javna kuca...a mi trazimo jos opravdanje da to nismo...??? Jos umete da cujete te mizogine stavove, taj autosovinizam naspram nasih sugradjanki i sunarodnica..

achitwn

pre 5 godina

Ako moze jedna Austrija zasto mi ne bi mogli?
(Dzoni boy, 27. septembar 2018 11:37)
Austrianci su nemci a mi smo srbijanci u tome je razlika

Srecni emigrant

pre 5 godina

Jao, ljudi, kako ste jadni....
Cime se vi zamarate
O cemu vi pricate i pisete...
Danas mi je 100 dana kako sam na Groznom Zapadu
Odavde gledano
Zanimljivi ste mi kao odlazak u Zooloski vrt
Nadjite snage, micite se iz ove papazjanije !!!!

Fuj!

pre 5 godina

...Prema njegovim rečima, u sveopštem ludilu u svetu, Srbija predstavlja oazu bez mogućnost bilo kakvog terorističkog napada. ...

...jedino da se paze da im ne eksplodira neki dzip pored, dok setaju ili da upadnu usred nekog oruzanog obracuna, ako im se to ne desi, bice im kao u oazi, novogodisnja rasveta, gradiliste Bg na vodi...!

Malina

pre 5 godina

Kako mrzim kad promovisu Srbiju kao zemlju sa lepim zenama. Tako ce privuci turiste koji putuju u mesta kao Tajland zbog jeftinog seksa. Moramo da se cuvamo toga!

Sabahudin

pre 5 godina

Iseli se čovek iz Srbije i onda se vrati kao turista. Dvostruka korist - smanji se nezaposlenost i poveća se broj turista. Da ne kažem win-win.

pogledajte datum na mobilnom

pre 5 godina

Vise od pola posetilaca je saznalo za Beograd putem drustvenih mreza, interneta... Ergo, drzava tu prstom nije mrdnula, ali to je sasvim OK - 21. vek je i normalno je da kanali komunikacije budu dostupni svima.

Zalosno je sto bi ministar da 'registruje' pruzaoce usluga koji ih nude putem globalnih turistickih portala. Verujem da misli na standardnu vrstu registracije - relikt iz druge polovine proslog veka. Osvrnite se, pogledajte u kalendar - prosla je vec petina 21. veka!

Porez je apsolutno moguce pokupiti preko Airbnb-a ili booking.com-a, ali za to je potrebno angazovati prave IT profesionalce i imati digitalizovanu bazu poreskih obveznika. Sramotno je sto je takvu bazu moguce naruciti za relativno sitne novce kada je drzava u pitanju, ali taj porez bi isao pravo u budzet, i ne bi bilo mogucnosti za mesetarenje, ugradnje i uhlebe.

Raduje me sto za nekoliko godina necemo imati kud nego da sve nedigitalno jednostavno ukinemo jer ce biti potpuno nekompatibilno sa funkcionalnim stvarima. Plasi me sto vecina nece znati sta onda.

Huan Pablo Don Fernando

pre 5 godina

niske cene sigurno nisu, posto nisu niske!! a da dolaze zbog zena, dolaze, znam gomilu italijana koji su posetili beograd zbog "lakih zena" i splavova!!!

lePiaf

pre 5 godina

Hm, (ne) dolaze zbog lepote 'naših žena' . Šta rade sa tom lepotom, uživaju? A, da to ne znači? Ups... Ja hteo da pohvalim. Nema veze.

Brah

pre 5 godina

Kako procenti idu preko 100?
Ja molim sve matematicki nepismene politicare da se uzdrzavaju od komentara, jer u ocima svakog sa gramom mozga zvuce kao neandertalci.

Top lista realista

pre 5 godina

Mladji turisti idu u Srbiju jer u svojim zemljama neke stvari ne mogu da rade. Konkretno, u vecini zemalja EU ne mozes da kupis cak ni konzervu piva i cigare ako si mladji od 18 (negde je to cak 21), vrata mnogih klubova su za klince zatvorena ... a ulice su puste nakon 8 uvece skoro svuda osim u velikim prestonicama pa i tamo je ave pusto nocu ... Bepgead zivi 24 sata, mozes da kupis alkohol i nocu cak i ako imas 12 godina ...

Starije ljude (40+} svakako ne zanimaju splavovi, pogotovo ne oni gde skoro svi gosti mogu po godistu da im budu deca, pa i unuci ... ali ono sto njih zanima nece vam se dopasti. A to su: nsledje socijalizma, price o zivotu iza gvZdene zavese, Tito, price o Milosevicu i otporu protiv njega, socijalisticka arhitektura (depresivni blokovi ...). Sve to im je misticno i nezamislivo. Dosta dobro se kotira j Tesla,koji je naglo postao popularan zbog istoimenog auta. Najmanje ih zanimaju Nemanjici i Sveti Sava koje TOB i TOS guraju i sve snage.

momir

pre 5 godina

I deca znaju da turisti dolaze da vide preko cele godine
lampione, gradilišta i da obiđu IKEU.
A zimi, kad se stavi i jelka, naprosto polude.
A mnogi turisti tamnije puti su i u tranzitu.

Woody Woodpecker

pre 5 godina

Taksisti, da, to je prva stvar koja treba da se pod hitno ispravi.
Kad neko sleti na aerodrom u Beogradu, prva utisak su nelegalni i napadni taksisti.
A prvi utisak najduze ostaje u secanju.

Lepi

pre 5 godina

Pre neki dan sam čekjući zabasao na splav kota 70 i na dnevnom meniju je bila čorba, teletina sa nekim ludim prelivom, krompirići i salata. Problem je što je bilo pola kilograma mesa i jedva sam pojeo. I sve to za 510 dinara, eto zašto dolaze, za male pare se osećaju kao gospoda!

Dzoni boy

pre 5 godina

Realno nije lose ali moze to mnogo bolje. Fokus je na Beogradu i Novom Sadu ali moraju i drugi delovi da se reklamiraju. Hendikepirani smo i cinjenicom da imamo jedan aerodrom koji gusi sve ostale. Low costovi moraju bre da lete iz bar 5,6 gradova jos. Pa da vidite kako moze i 5 bolje od ovog. Ako moze jedna Austrija zasto mi ne bi mogli?

Stoja

pre 5 godina

Kakvi su to turisti koji odsedaju na crno? Kaze biće ih 100 hiljada i to je povećanje za 17%. A Hrvatska ima oko 18 mil. registrovanih turista sa preko 80 mil. noćenja i to je rast za 3-4%. Baba ima jednu ovcu a sledeće ima dve i to je rast od 100%. Gazda ima 1000 ovaca i sledeće godine stado poveća za 100 ovaca i to je rast za 10%. Baba u procentu mnogo jača od gazde.

Stoner

pre 5 godina

Realno niko normalan nece da dodje turisticki u Srbiju jer neuredjenije i prljavije drzave u Evropi nema a i nema ni sta da se vidi.....sta to mi imamo sto drugi nemaju ? Sta ??

Pedja

pre 5 godina

Ваљда домаћи хејтери свега и свачега
боље знају
од странаца који долазе у наш лепу земљу
зашто то чине.

Sabahudin

pre 5 godina

Iseli se čovek iz Srbije i onda se vrati kao turista. Dvostruka korist - smanji se nezaposlenost i poveća se broj turista. Da ne kažem win-win.

Malina

pre 5 godina

Kako mrzim kad promovisu Srbiju kao zemlju sa lepim zenama. Tako ce privuci turiste koji putuju u mesta kao Tajland zbog jeftinog seksa. Moramo da se cuvamo toga!

momir

pre 5 godina

I deca znaju da turisti dolaze da vide preko cele godine
lampione, gradilišta i da obiđu IKEU.
A zimi, kad se stavi i jelka, naprosto polude.
A mnogi turisti tamnije puti su i u tranzitu.

Top lista realista

pre 5 godina

Mladji turisti idu u Srbiju jer u svojim zemljama neke stvari ne mogu da rade. Konkretno, u vecini zemalja EU ne mozes da kupis cak ni konzervu piva i cigare ako si mladji od 18 (negde je to cak 21), vrata mnogih klubova su za klince zatvorena ... a ulice su puste nakon 8 uvece skoro svuda osim u velikim prestonicama pa i tamo je ave pusto nocu ... Bepgead zivi 24 sata, mozes da kupis alkohol i nocu cak i ako imas 12 godina ...

Starije ljude (40+} svakako ne zanimaju splavovi, pogotovo ne oni gde skoro svi gosti mogu po godistu da im budu deca, pa i unuci ... ali ono sto njih zanima nece vam se dopasti. A to su: nsledje socijalizma, price o zivotu iza gvZdene zavese, Tito, price o Milosevicu i otporu protiv njega, socijalisticka arhitektura (depresivni blokovi ...). Sve to im je misticno i nezamislivo. Dosta dobro se kotira j Tesla,koji je naglo postao popularan zbog istoimenog auta. Najmanje ih zanimaju Nemanjici i Sveti Sava koje TOB i TOS guraju i sve snage.

Lepi

pre 5 godina

Pre neki dan sam čekjući zabasao na splav kota 70 i na dnevnom meniju je bila čorba, teletina sa nekim ludim prelivom, krompirići i salata. Problem je što je bilo pola kilograma mesa i jedva sam pojeo. I sve to za 510 dinara, eto zašto dolaze, za male pare se osećaju kao gospoda!

Woody Woodpecker

pre 5 godina

Taksisti, da, to je prva stvar koja treba da se pod hitno ispravi.
Kad neko sleti na aerodrom u Beogradu, prva utisak su nelegalni i napadni taksisti.
A prvi utisak najduze ostaje u secanju.

Huan Pablo Don Fernando

pre 5 godina

niske cene sigurno nisu, posto nisu niske!! a da dolaze zbog zena, dolaze, znam gomilu italijana koji su posetili beograd zbog "lakih zena" i splavova!!!

Stoner

pre 5 godina

Realno niko normalan nece da dodje turisticki u Srbiju jer neuredjenije i prljavije drzave u Evropi nema a i nema ni sta da se vidi.....sta to mi imamo sto drugi nemaju ? Sta ??

Stoja

pre 5 godina

Kakvi su to turisti koji odsedaju na crno? Kaze biće ih 100 hiljada i to je povećanje za 17%. A Hrvatska ima oko 18 mil. registrovanih turista sa preko 80 mil. noćenja i to je rast za 3-4%. Baba ima jednu ovcu a sledeće ima dve i to je rast od 100%. Gazda ima 1000 ovaca i sledeće godine stado poveća za 100 ovaca i to je rast za 10%. Baba u procentu mnogo jača od gazde.

pogledajte datum na mobilnom

pre 5 godina

Vise od pola posetilaca je saznalo za Beograd putem drustvenih mreza, interneta... Ergo, drzava tu prstom nije mrdnula, ali to je sasvim OK - 21. vek je i normalno je da kanali komunikacije budu dostupni svima.

Zalosno je sto bi ministar da 'registruje' pruzaoce usluga koji ih nude putem globalnih turistickih portala. Verujem da misli na standardnu vrstu registracije - relikt iz druge polovine proslog veka. Osvrnite se, pogledajte u kalendar - prosla je vec petina 21. veka!

Porez je apsolutno moguce pokupiti preko Airbnb-a ili booking.com-a, ali za to je potrebno angazovati prave IT profesionalce i imati digitalizovanu bazu poreskih obveznika. Sramotno je sto je takvu bazu moguce naruciti za relativno sitne novce kada je drzava u pitanju, ali taj porez bi isao pravo u budzet, i ne bi bilo mogucnosti za mesetarenje, ugradnje i uhlebe.

Raduje me sto za nekoliko godina necemo imati kud nego da sve nedigitalno jednostavno ukinemo jer ce biti potpuno nekompatibilno sa funkcionalnim stvarima. Plasi me sto vecina nece znati sta onda.

Fuj!

pre 5 godina

...Prema njegovim rečima, u sveopštem ludilu u svetu, Srbija predstavlja oazu bez mogućnost bilo kakvog terorističkog napada. ...

...jedino da se paze da im ne eksplodira neki dzip pored, dok setaju ili da upadnu usred nekog oruzanog obracuna, ako im se to ne desi, bice im kao u oazi, novogodisnja rasveta, gradiliste Bg na vodi...!

Dzoni boy

pre 5 godina

Realno nije lose ali moze to mnogo bolje. Fokus je na Beogradu i Novom Sadu ali moraju i drugi delovi da se reklamiraju. Hendikepirani smo i cinjenicom da imamo jedan aerodrom koji gusi sve ostale. Low costovi moraju bre da lete iz bar 5,6 gradova jos. Pa da vidite kako moze i 5 bolje od ovog. Ako moze jedna Austrija zasto mi ne bi mogli?

lePiaf

pre 5 godina

Hm, (ne) dolaze zbog lepote 'naših žena' . Šta rade sa tom lepotom, uživaju? A, da to ne znači? Ups... Ja hteo da pohvalim. Nema veze.

TraktordzijaBane

pre 5 godina

Porazavajuce i ponizavajuce je da neko, biloo ko nase sugradjanke stavlja u taj kontekst, jako uvredljivo...pa jos da iznalazi objasnjenje da to nije tako.
Pa naravno da nije, neko implicira da je Srbija jedna velika javna kuca...a mi trazimo jos opravdanje da to nismo...??? Jos umete da cujete te mizogine stavove, taj autosovinizam naspram nasih sugradjanki i sunarodnica..

Brah

pre 5 godina

Kako procenti idu preko 100?
Ja molim sve matematicki nepismene politicare da se uzdrzavaju od komentara, jer u ocima svakog sa gramom mozga zvuce kao neandertalci.

Bivši emigrant, 5033 dana

pre 5 godina

Jao, ljudi, kako ste jadni....
Cime se vi zamarate
O cemu vi pricate i pisete...
Danas mi je 100 dana kako sam na Groznom Zapadu
Odavde gledano
Zanimljivi ste mi kao odlazak u Zooloski vrt
Nadjite snage, micite se iz ove papazjanije !!!!
(Srecni emigrant, 27. septembar 2018 13:22)


Bravo! Čekaj, brate. Stići će te.

achitwn

pre 5 godina

Ako moze jedna Austrija zasto mi ne bi mogli?
(Dzoni boy, 27. septembar 2018 11:37)
Austrianci su nemci a mi smo srbijanci u tome je razlika

Srecni emigrant

pre 5 godina

Jao, ljudi, kako ste jadni....
Cime se vi zamarate
O cemu vi pricate i pisete...
Danas mi je 100 dana kako sam na Groznom Zapadu
Odavde gledano
Zanimljivi ste mi kao odlazak u Zooloski vrt
Nadjite snage, micite se iz ove papazjanije !!!!

atinski

pre 5 godina

Citiram:
"Na pitanje o visokim trgovačkim maržama gde su cene nekih proizvoda veće nego u Nemačkoj, Ljajić kaže da ne postoje administrativni načini da se marže ograniče osim kada je reč o ceni jedne vrste hleba.

Prema njegovim rečima, jedini lek je - jača konkurencija. "

To uopšte ne mora da bude tako. Uostalom, da li ste se ikada pitali zašto u Grčkoj nikada nećete platiti vodu od 0.5L više od 50c, a giros više od 2.5 EUR? To je zato što njihova država itekako vodi računa o cenama i jako im je stalo da imaju stabilnu turističku sezonu. O kategorizaciji smeštaja da i ne pričamo. Upravo zbog toga u Hrvatskoj vlada turistički haos. Ma samo, ministre, terajte liberalno, sve do apsurda.

Pedja

pre 5 godina

Ваљда домаћи хејтери свега и свачега
боље знају
од странаца који долазе у наш лепу земљу
зашто то чине.

mario

pre 5 godina

Ako moze jedna Austrija zasto mi ne bi mogli?
(Dzoni boy, 27. septembar 2018 11:37)
U Austriji nema divljih deponija smeća na svakom koraku kao u Srbiji gdje plastične vreće lete zrakom,a boce plutaju Dunavom i svašta nešta još.

balansero

pre 5 godina

Pošto radim u oblasti poslovnog IT-ja, veoma dobro su mi poznati troškovi.

Od svega što ste, ministre koji se ne meša u svoj posao, izrekli, tačno je jedino da problem jednim delom rešava i konkurencija.

Međutim, mnogo je gore to što vi niste upućeni u problematiku i totalno (namerno ili iz neznanja, svejedno je) previđate činjenicu da gro inicijalnih troškova generiše najpre država, u prvoj fazi nabavke robe iz uvoza (a jedino nju i možemo da poredimo po pitanju cena). To se prvo obračunavaju razni uvozni troškovi, dozvole itd, čak i za robu koja ne podleže carinjenju. Na te finte se vrte ogromne pare i uvoznicima otima potencijalna zarada preko svake mere.

I onda uvoznici, koji su generalno i najveći manipulatori posle države, namerno nadrukaju cifre prema sledećim kupcima u nizu, jer nisu navikli na male marže. Najgore tu prođe druga ruka i poslednja ruka (maloprodaja), jer bukvalno rade za kikiriki, ali niko ih ne pita.

Dok nisam ušao u ovaj IT posao, nisam imao ideju ko tu koga klepa. I ispada da oni na koje se vrši najveći pritisak (maloprodaje), zapravo najmanje i utiču na te cene. Najviše utiče uvoznički lobi (što finansijski, što kriminalnim aktivnostima, jer mimo njih ne možete ništa da uvozite), a još više država.

Kad zahvatanja i cifre za razne dozvole ne bi bile tolike kolike su, mi bismo mogli da imamo baš MNOOOOGO niže cene, nego što su sad. Ovako, plaćamo više nego daleko razvijenije zemlje.

Ah da, "to nije vaš posao..."

А. Петров

pre 5 godina

@ (pogledajte datum na mobilnom, 27. septembar 2018 12:41)
Ево, ја сам погледао датум на мобилном, каже да је 27. септембар 2018. Иначе, живим у Холандији где је регистровање туриста ван Европске уније обавезно. Моји родитељи су једном закаснили 3 дана да се региструју (јер служба ради само четвртком, а допутовали су у понедељак) и платили су казну 50 евра по особи. Истина, мобилни је тада показивао април 2008. Можда је у томе проблем?
Поздрав из Ротердама.

Pedja

pre 5 godina

Ваљда домаћи хејтери свега и свачега
боље знају
од странаца који долазе у наш лепу земљу
зашто то чине.

Srecni emigrant

pre 5 godina

Jao, ljudi, kako ste jadni....
Cime se vi zamarate
O cemu vi pricate i pisete...
Danas mi je 100 dana kako sam na Groznom Zapadu
Odavde gledano
Zanimljivi ste mi kao odlazak u Zooloski vrt
Nadjite snage, micite se iz ove papazjanije !!!!

Stoner

pre 5 godina

Realno niko normalan nece da dodje turisticki u Srbiju jer neuredjenije i prljavije drzave u Evropi nema a i nema ni sta da se vidi.....sta to mi imamo sto drugi nemaju ? Sta ??

achitwn

pre 5 godina

Ako moze jedna Austrija zasto mi ne bi mogli?
(Dzoni boy, 27. septembar 2018 11:37)
Austrianci su nemci a mi smo srbijanci u tome je razlika

Bivši emigrant, 5033 dana

pre 5 godina

Jao, ljudi, kako ste jadni....
Cime se vi zamarate
O cemu vi pricate i pisete...
Danas mi je 100 dana kako sam na Groznom Zapadu
Odavde gledano
Zanimljivi ste mi kao odlazak u Zooloski vrt
Nadjite snage, micite se iz ove papazjanije !!!!
(Srecni emigrant, 27. septembar 2018 13:22)


Bravo! Čekaj, brate. Stići će te.

Brah

pre 5 godina

Kako procenti idu preko 100?
Ja molim sve matematicki nepismene politicare da se uzdrzavaju od komentara, jer u ocima svakog sa gramom mozga zvuce kao neandertalci.

Huan Pablo Don Fernando

pre 5 godina

niske cene sigurno nisu, posto nisu niske!! a da dolaze zbog zena, dolaze, znam gomilu italijana koji su posetili beograd zbog "lakih zena" i splavova!!!

atinski

pre 5 godina

Citiram:
"Na pitanje o visokim trgovačkim maržama gde su cene nekih proizvoda veće nego u Nemačkoj, Ljajić kaže da ne postoje administrativni načini da se marže ograniče osim kada je reč o ceni jedne vrste hleba.

Prema njegovim rečima, jedini lek je - jača konkurencija. "

To uopšte ne mora da bude tako. Uostalom, da li ste se ikada pitali zašto u Grčkoj nikada nećete platiti vodu od 0.5L više od 50c, a giros više od 2.5 EUR? To je zato što njihova država itekako vodi računa o cenama i jako im je stalo da imaju stabilnu turističku sezonu. O kategorizaciji smeštaja da i ne pričamo. Upravo zbog toga u Hrvatskoj vlada turistički haos. Ma samo, ministre, terajte liberalno, sve do apsurda.

momir

pre 5 godina

I deca znaju da turisti dolaze da vide preko cele godine
lampione, gradilišta i da obiđu IKEU.
A zimi, kad se stavi i jelka, naprosto polude.
A mnogi turisti tamnije puti su i u tranzitu.

TraktordzijaBane

pre 5 godina

Porazavajuce i ponizavajuce je da neko, biloo ko nase sugradjanke stavlja u taj kontekst, jako uvredljivo...pa jos da iznalazi objasnjenje da to nije tako.
Pa naravno da nije, neko implicira da je Srbija jedna velika javna kuca...a mi trazimo jos opravdanje da to nismo...??? Jos umete da cujete te mizogine stavove, taj autosovinizam naspram nasih sugradjanki i sunarodnica..

Dzoni boy

pre 5 godina

Realno nije lose ali moze to mnogo bolje. Fokus je na Beogradu i Novom Sadu ali moraju i drugi delovi da se reklamiraju. Hendikepirani smo i cinjenicom da imamo jedan aerodrom koji gusi sve ostale. Low costovi moraju bre da lete iz bar 5,6 gradova jos. Pa da vidite kako moze i 5 bolje od ovog. Ako moze jedna Austrija zasto mi ne bi mogli?

Malina

pre 5 godina

Kako mrzim kad promovisu Srbiju kao zemlju sa lepim zenama. Tako ce privuci turiste koji putuju u mesta kao Tajland zbog jeftinog seksa. Moramo da se cuvamo toga!

Stoja

pre 5 godina

Kakvi su to turisti koji odsedaju na crno? Kaze biće ih 100 hiljada i to je povećanje za 17%. A Hrvatska ima oko 18 mil. registrovanih turista sa preko 80 mil. noćenja i to je rast za 3-4%. Baba ima jednu ovcu a sledeće ima dve i to je rast od 100%. Gazda ima 1000 ovaca i sledeće godine stado poveća za 100 ovaca i to je rast za 10%. Baba u procentu mnogo jača od gazde.

Top lista realista

pre 5 godina

Mladji turisti idu u Srbiju jer u svojim zemljama neke stvari ne mogu da rade. Konkretno, u vecini zemalja EU ne mozes da kupis cak ni konzervu piva i cigare ako si mladji od 18 (negde je to cak 21), vrata mnogih klubova su za klince zatvorena ... a ulice su puste nakon 8 uvece skoro svuda osim u velikim prestonicama pa i tamo je ave pusto nocu ... Bepgead zivi 24 sata, mozes da kupis alkohol i nocu cak i ako imas 12 godina ...

Starije ljude (40+} svakako ne zanimaju splavovi, pogotovo ne oni gde skoro svi gosti mogu po godistu da im budu deca, pa i unuci ... ali ono sto njih zanima nece vam se dopasti. A to su: nsledje socijalizma, price o zivotu iza gvZdene zavese, Tito, price o Milosevicu i otporu protiv njega, socijalisticka arhitektura (depresivni blokovi ...). Sve to im je misticno i nezamislivo. Dosta dobro se kotira j Tesla,koji je naglo postao popularan zbog istoimenog auta. Najmanje ih zanimaju Nemanjici i Sveti Sava koje TOB i TOS guraju i sve snage.

lePiaf

pre 5 godina

Hm, (ne) dolaze zbog lepote 'naših žena' . Šta rade sa tom lepotom, uživaju? A, da to ne znači? Ups... Ja hteo da pohvalim. Nema veze.

Fuj!

pre 5 godina

...Prema njegovim rečima, u sveopštem ludilu u svetu, Srbija predstavlja oazu bez mogućnost bilo kakvog terorističkog napada. ...

...jedino da se paze da im ne eksplodira neki dzip pored, dok setaju ili da upadnu usred nekog oruzanog obracuna, ako im se to ne desi, bice im kao u oazi, novogodisnja rasveta, gradiliste Bg na vodi...!

Lepi

pre 5 godina

Pre neki dan sam čekjući zabasao na splav kota 70 i na dnevnom meniju je bila čorba, teletina sa nekim ludim prelivom, krompirići i salata. Problem je što je bilo pola kilograma mesa i jedva sam pojeo. I sve to za 510 dinara, eto zašto dolaze, za male pare se osećaju kao gospoda!

Sabahudin

pre 5 godina

Iseli se čovek iz Srbije i onda se vrati kao turista. Dvostruka korist - smanji se nezaposlenost i poveća se broj turista. Da ne kažem win-win.

pogledajte datum na mobilnom

pre 5 godina

Vise od pola posetilaca je saznalo za Beograd putem drustvenih mreza, interneta... Ergo, drzava tu prstom nije mrdnula, ali to je sasvim OK - 21. vek je i normalno je da kanali komunikacije budu dostupni svima.

Zalosno je sto bi ministar da 'registruje' pruzaoce usluga koji ih nude putem globalnih turistickih portala. Verujem da misli na standardnu vrstu registracije - relikt iz druge polovine proslog veka. Osvrnite se, pogledajte u kalendar - prosla je vec petina 21. veka!

Porez je apsolutno moguce pokupiti preko Airbnb-a ili booking.com-a, ali za to je potrebno angazovati prave IT profesionalce i imati digitalizovanu bazu poreskih obveznika. Sramotno je sto je takvu bazu moguce naruciti za relativno sitne novce kada je drzava u pitanju, ali taj porez bi isao pravo u budzet, i ne bi bilo mogucnosti za mesetarenje, ugradnje i uhlebe.

Raduje me sto za nekoliko godina necemo imati kud nego da sve nedigitalno jednostavno ukinemo jer ce biti potpuno nekompatibilno sa funkcionalnim stvarima. Plasi me sto vecina nece znati sta onda.

mario

pre 5 godina

Ako moze jedna Austrija zasto mi ne bi mogli?
(Dzoni boy, 27. septembar 2018 11:37)
U Austriji nema divljih deponija smeća na svakom koraku kao u Srbiji gdje plastične vreće lete zrakom,a boce plutaju Dunavom i svašta nešta još.

Woody Woodpecker

pre 5 godina

Taksisti, da, to je prva stvar koja treba da se pod hitno ispravi.
Kad neko sleti na aerodrom u Beogradu, prva utisak su nelegalni i napadni taksisti.
A prvi utisak najduze ostaje u secanju.

А. Петров

pre 5 godina

@ (pogledajte datum na mobilnom, 27. septembar 2018 12:41)
Ево, ја сам погледао датум на мобилном, каже да је 27. септембар 2018. Иначе, живим у Холандији где је регистровање туриста ван Европске уније обавезно. Моји родитељи су једном закаснили 3 дана да се региструју (јер служба ради само четвртком, а допутовали су у понедељак) и платили су казну 50 евра по особи. Истина, мобилни је тада показивао април 2008. Можда је у томе проблем?
Поздрав из Ротердама.

balansero

pre 5 godina

Pošto radim u oblasti poslovnog IT-ja, veoma dobro su mi poznati troškovi.

Od svega što ste, ministre koji se ne meša u svoj posao, izrekli, tačno je jedino da problem jednim delom rešava i konkurencija.

Međutim, mnogo je gore to što vi niste upućeni u problematiku i totalno (namerno ili iz neznanja, svejedno je) previđate činjenicu da gro inicijalnih troškova generiše najpre država, u prvoj fazi nabavke robe iz uvoza (a jedino nju i možemo da poredimo po pitanju cena). To se prvo obračunavaju razni uvozni troškovi, dozvole itd, čak i za robu koja ne podleže carinjenju. Na te finte se vrte ogromne pare i uvoznicima otima potencijalna zarada preko svake mere.

I onda uvoznici, koji su generalno i najveći manipulatori posle države, namerno nadrukaju cifre prema sledećim kupcima u nizu, jer nisu navikli na male marže. Najgore tu prođe druga ruka i poslednja ruka (maloprodaja), jer bukvalno rade za kikiriki, ali niko ih ne pita.

Dok nisam ušao u ovaj IT posao, nisam imao ideju ko tu koga klepa. I ispada da oni na koje se vrši najveći pritisak (maloprodaje), zapravo najmanje i utiču na te cene. Najviše utiče uvoznički lobi (što finansijski, što kriminalnim aktivnostima, jer mimo njih ne možete ništa da uvozite), a još više država.

Kad zahvatanja i cifre za razne dozvole ne bi bile tolike kolike su, mi bismo mogli da imamo baš MNOOOOGO niže cene, nego što su sad. Ovako, plaćamo više nego daleko razvijenije zemlje.

Ah da, "to nije vaš posao..."