Četvrtak, 23.08.2018.

09:18

"U Hrvatskoj prosečne turiste čerupaju kao kokoške"

Izvor: Tanjug

"U Hrvatskoj proseène turiste èerupaju kao kokoške" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

203 Komentari

Sortiraj po:

malo crne turističke statistike

pre 5 godina

A da bi situacija bila još gora, 57% od tih 1,2 miliona su bili domaći gosti, dok je kod hrvata samo 23 % domaćih turista, drugim rečima kod hrvata je u pet meseci bilo 5,5 više stranih turista nego u Srbiji. A da bi sve bilo još mnogo gore, od tih 43% stranih turista više od 60% su kojekavi "turisti" iz ex yu država.
Eto takva nam je turistička slika!

leto na visu

pre 5 godina

U prvih pet meseci ove godine:
Srbija - 1,2 miliona turista, 3,3 miliona noćenja
Hrvatska - 3,6 miliona turista, 11,6 miliona noćenja
Svaki komentar je suvišan!

zabrinut

pre 5 godina

Smatram da je zabrinjavajuče da je neautentičnu Hrvatsku u periodu od januara do maja posetilo čak tri puta više turista od autentične Srbije. Pa, pobogu šta tamo rade ako je more ladno za kupanje?

crno na belo

pre 5 godina

TOS - turistički promet januar - maj 1,239.205 dolazaka
TZH - turistički promet januar - maj 3,611.390 dolazaka
PS
Keti, javi se!

марко

pre 5 godina

зашто их толико форсирате и пишете о њима. свако трена да иде где му је лепо.

dare

pre 5 godina

@realno
Letovao sam u Umagu pre nekoliko godina. Zaista je hrana odlična, ali reći da je najbolja na svetu, i da su hrvatska vina i maslinovo ulje najbolji na svetu nije realno.
(stari konj, 25. avgust 2018 10:15)

Maslinovo ulje je više puta proglašavano najboljim na svijetu na specijaliziranim sajmovima proizvođača iz cijelog svijeta. Neka od vina su također u samom svjetskom vrhu.

Srdjan bg

pre 5 godina

(stari konj, 25. avgust 2018 10:15) Istarska ulja jesu sam svetski vrh, uz par Italijanskih i Španskih, e sad, da li se to tebi sviđa ili ne je već neko drugo pitanje!!

neo

pre 5 godina

Zašto onda Zagreb posjeti više turista nego Beograd?
(eva, 24. avgust 2018 16:40)


Zato jer im je na putu do mora.

Zanimljivo? Na tom ''putu do mora'' ostvare i više noćenja i najviše Zagreb posjeta zabilježi u 12. mjesecu.

Vera

pre 5 godina

Zašto onda Zagreb posjeti više turista nego Beograd? 
(eva, 24. avgust 2018 16:40) 


Zato jer im je na putu do mora.
 (sašavac, 24. avgust 2018 22:09)

Nekad je potrebno poznavati neke podatke prije zakljucka napamet. Podatak, Zagreb najvise turista posjeti u 12.mjesecu.

lana

pre 5 godina

Zašto onda Zagreb posjeti više turista nego Beograd?
(eva, 24. avgust 2018 16:40)


Zato jer im je na putu do mora.
(sašavac, 24. avgust 2018 22:09)

A zašto onda ostvari i više noćenja?

zadranin

pre 5 godina

@ J.
Talijanski turisti su uistinu katastrofa. Imamo tu "nesreću" da smo povezani dnevno trajektom s Anconom, pa nam stižu u većem broju nego bismo željeli.
Nadam se da će ih visoke cijene malo prorijediti, budući se nemoguće ponašaju baš kada su iste u pitanju. Svi se odreda na njih žale. Nekada naravno nije bilo tako, dolazila je druga struktura i bili su odlični gosti, ali tada smo za njih bili bili super jeftini. Dobro je međutim što nam sve više stižu Amerikanci - u pravilu vrlo poželjni gosti, zahtjevni jesu, ali pitanje cijene ne postavljaju.

stari konj

pre 5 godina

@realno
Letovao sam u Umagu pre nekoliko godina. Zaista je hrana odlična, ali reći da je najbolja na svetu, i da su hrvatska vina i maslinovo ulje najbolji na svetu nije realno.

Kreso

pre 5 godina

Zašto onda Zagreb posjeti više turista nego Beograd?
(eva, 24. avgust 2018 16:40)


Zato jer im je na putu do mora.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sašavac, 24. avgust 2018 22:09)

A zašto zimi Zagreb posjeti više ljudi?

mali narod, velike frustracije

pre 5 godina

A ovakvi su turisti iz Srbije koji misle da je sve srpsko.
[link]
ovo je bez komentara dođeš u goste i tako se ponašaš i onda ako joj netko nešto kaže govorit će da su su ju napali hrvati jer je srpkinja i da mrze.
(mario)

Hmm... A da li si možda proverio ko je osnovao Dubrovnik i čiji je u prošlosti bio? Jer ko zna, možda žena govori istinu? Da li si se bar malo bavio istorijom ili a priori odbacuješ svaku tvrdnju o tome da su mnogi dalmatinski gradovi bili srpski? Imaš li ti uopšte nekog obrazovanja koje ide dalje od osnovne škole?

seljo

pre 5 godina

Zato jer im je na putu do mora.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sašavac, 24. avgust 2018 22:09)

Pa racunaju se nocenja a ne je l neko svratio na pivo.

Skiper

pre 5 godina

Ova ide u Grčku gdje se navodno ništa ne naplaćuje, pečeni pilići padaju s neba, a šampanjac se grabi čašom s ruba broda.
U Grckoj se isto sve naplaćuje ,a tamo gdje je besplatno nema ničega ili ništa ne funkcionira.
Iskusio na svojoj koži.

Vošanin

pre 5 godina

Kombinujemo Grčku i Hrvatsku (Istra)zadnju deceniju pa evo nekih utisaka: hoteli *** i **** iste cene,restorani
i kafići bolji i jeftiniji u Hrvatskoj prodavnice jeftinije u Grĉkoj,apartmani jeftiniji u Grĉkoj za nijansu,putarine skuplje u Hrvatskoj ali manje goriva treba,more i obala lepša u Grčkoj tako da što se moje porodice tiĉe,dve godine za redom Grčka pa jednom Hrvatska i to je to.
Ostalo: Turska,Egipat,Španija,Bugarska,Tunis...ne preferiramo mada možemo da platimo.
Sledeće godine planiramo Trebinje vikend i Tivat dve nedelje,za promenu.
Pozdrav svima koji putuju.

ketiS

pre 5 godina

@mario i ostali....

Wow, ala smo se uzbudili! Smirite dozivljaj, nema potrebe da se toliko uzbudjujete. Znala sam da ce susedi odmah poceti da se razmecu sa besmislenom statistikom, koja ne znaci apsolutno nista. Naravno da Hrvatsku posecuje daleko veci broj turista, a glavni i jedini razlog je more i nista vise. Primera radi imam podatak da je Brazil prosle godine posetilo 6,6 mil. turista, a Japan 8,3 mil. Da li to znaci da je Hrvatska privlacnija od Brazila ili Japana? Svasta! Drugo, Beograd je prosle godine posetilo 1,1 mil. turista uz vise od 2 mil. nocenja, dok je Srbiju posetilo nesto manje od 3,1 mil. turista. Shodno tome, apsolutno su besmisleni susedski komentari, kako njihov glavni grad poseti vise turista, no sto godisnje poseti Srbiju. Jos jedno veliko, Svasta! Trece, za razliku od Hrvatske koju uglavnom posecuju turisti koje ne zanima nista drugo sem provoda na moru, preference turista koji posecuju Srbiju su daleko raznovrsnije i slozenije. Cetvrto, iako se turizam u Srbiji prakticno razvija tek poslednjih 10-15 godina broj turista je iz godine u godinu sve veci, i potpuno je u skaldu sa nekomercijalnom tour-ponudom koja dominantno karakterise zemlju bez mora. Peto, Srbija je u smislu kulturno-povesnog nasledja daleko autenticnija od Hrvatske, jer sem lokaliteta koji pripadaju drugim kulturama, ima i sopstvenu, sto sa Hr. nije slucaj. Priroda, hrana i pice ,gostoprimstvo, poredjenja su bez smisla, jer na tu temu svaka zemlja nesto nudi. Lep pozz svima!

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Zaista, ne razumem o čemu vi pričate, vidim neka gospođa ili gospođica pominje neku Apuliju, verovatno misli na Pulju to je italijanska regija sa gradovima Bari i Leće, mi koji smo do tog Barija kada je Zvezda igrala finale KEŠ-a sa Marseljom išli autobusom imali smo prilike da prođemo celu italijansku obalu od Venecije do Barija, letovao sam u Lidu pored venecije i Riminiju, zar to vi upoređujete sa božanskom lepotom hrvatskog primorja ??? ...kakve veze ima da li su Italijani bogatiji od Hrvata ili nisu...kakva Grčka, Egipat, šta ima u Španiji sem ostrva Majorke, plaže u Sevilji u Andaluziji gradu od milion ljudi, u turskoj Antalija. pa taj grad ima 2 miliona ljudi...želite ga letujete tamo gde je najlepša obala u Evropi...plati čoveče, nepojmljiva mi je teza Hrvati nisu bogati, ne treba to da bude skupo, pa da li ti ideš da letuješ tamo zbog Hrvata i njihovog džepa ili zbog neponovljive i unikatne lepote hrvatskog primorja i svog džepa ??? ...nisu ljubazni ??? ...u kom kontekstu, nisu bogati, pa treba da šene pred ovim "Italijankama" Irenama Nazarov, kako li je ta postala Italijanka ??? ...ne direjte ni , moje zeme !!!

EU Citizen

pre 5 godina

Ja volim i Hrvate (na kraju krajeva ili smo isti narod ili nemamo bliži narod od njih, a šta od ta dva, meni je sasvim svejedno :) ) i hrvatsku obalu, i realno jeste jedna od najlepših na Mediteranu, ali usluga u hotelima i restoranima i kvalitet ponude jednostavno nije na nivou onoga što traže za njih. Ne radi se o tome da nema platežnih gostiju koji neće doći i potrošiti dosta novca, jer im to u apsolutnim terminim nije bitno, ali će i takve ljude nervirati što ih narodski rečeno deru i što ne dobijaju ono što za sličan novac dobijaju na nekim drugim destinacijama, recimo, u Italiji, koja je, istini za volju, u apsolutnim terminima nešto skuplja od Hrvatske, naročito tamo gde su prirodne lepote i plaže na nivou najlepših hrvatskih, na primer u Sardiniji ili Pulji, ali zato za taj novac dobijate značajno više odlične usluge, ljubaznog i učtivog ponašanja i kvalitetne ponude svega. Ovde, btw, neko reče da Hrvatska hoće da se reši manje platežnih gostiju, ali po meni bi to bila notorna glupost, jer daleko od toga da su svi delovi hrvatske obale jednako atraktivni kao Hvar, Mljet ili Dubrovnik, više od dve trećine su, zapravo, kao i u većini drugih zemalja uostalom, drugorazredne i trećrazredne turističke lokacije a pare mas-turista tamo svakako dobro dođu, iako se slažem da ih iz atraktivnih lokacija treba izselekcionisati cenom, samo onima koji tu cenu mogu da plate treba zauzvrat nešto i ponuditi :)

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Poenta obraćanja je sledeća...ja kao dalmatinski Srbin treba da konstantujem da takva lepota uz takav narod ne ide, a ne neka "Italijanka" Irina Nazarova i ostali gosti što sa njima provodite 10ak dana, vi to plodouživanje te lepote treba da platite, a ja koji sam sa njima živeo 20 godina ne trebam,oslobođen sam , pa vi sa njima ne možete ni 10 dana, a ja sam izdržao 20 godine, ej bre, tako da je za mene Hrvatska u konačnici domicilna država, ja sam tamo, takoreći, domaći i spadam pod ovaj popust od 50% i više što je pomenuo ovaj gospodin !!!

dvojnik

pre 5 godina

moja drugarica bila skoro u dubrovniku.dve lezaljke i suncobran 45EUR.msm....za 10 dana tamo mozes komotno dve nedelje na thailand.i bolja usluga i lepse plaze.hrana neuporedivo jeftinija i bolja (subjektivno).

Nensi

pre 5 godina

Seli preko dana u restoran da klopamo, i da narucimo nesto, konobar kaze: samo da znate cene su za 50% nize nego u karti za lokace tj nase ljude. Ne u jednom, ne u dva i ne u tri restorana.

J.

pre 5 godina

Igre Đulići, nisi najbolje informisan, Italija ima više lokaliteta pod zaštitom UNESCO od svih ostalih zemalja. A logično je da u Italiji sve košta više nego u Hrvatskoj, jer je i italijanski standard znatno viši. Žale se Hrvati i Crnogorci da su Italijani najgori turisti; jesu - ti koji idu kod vas, jer je jeftinije. Većina Italijana letuje u Italiji, na skupoj Sardiniji, u Apuliji, skupi restorani su prepuni, dešavalo mi se da u Algheru uveče ne nađem mesto u restoranu, jer nisam rezervisala.
Željko ZG, u Grčkoj ima manje plovila, jer je teža plovidba, konstantni vrlo jaki vetrovi itd.
Inače, većina Italijana ide u Hrvatsku zato što je blizu i zato što je jeftinije. Koliko god se ti turisti ne sviđali domaćinima, njihovo povlačenje s hrvatskog turističkog tržišta bi, za Hrvatsku, bilo katastrofalno. Dok obrnuto nije slučaj.

turista

pre 5 godina

U Hrvatsku ne ulazim od 1988 godine i iskreno nemam nameru za ostatak svog zivota. Imam strano drzavljanstvo (pored srpskog) ali mi ne pada na pamet da svoju porodicu vodim tamo. Naravno Italija, Spanija, Grcka, ima prelepih mesta po Evropi gde vas ljubazno docekaju, ugoste po pristojnim cenama, tretiraju kao coveka. Svojim prijateljima ne preporucujem Hrvatsku.

juraj

pre 5 godina

@ kowalski
Podatku koji si naveo trebalo bi dodati i učinak izvansezonskog turizma po obalnim gradovima, koje tada turisti svakako ne posjećuju zbog plaža i mora.

Realno

pre 5 godina

Hrvatska se želi riješiti tih tkzv. prosječnih turista, previše nudimo da bi dobili prosječno. Parkirališta na kopnu i vodi se plaćaju, hrana se plaća, piće sa plaća, smještaj se plaća, izleti u nacionalnih parkovima, posjete arheološkim blagima se plaća.....sve se plaća. Pa kad platite , dobit ćete smješak. Ako vam se ne sviđa, široko vam polje, pravac Italija, CG, Albanija, Grčka........... Hvala , ali niste jo spremni za Hrvatsku ljepotu!

tuzlak

pre 5 godina

@ stari konj
Srbija se ne može uspoređivati sa hrvatskim turizmom, ali se može pogledati u ogledalo: na samom dnu evropskog turizma s najgorom strukturom gostiju.

kowalski

pre 5 godina

(ketiS, 24. avgust 2018 03:22)

Nemas pojma. Srbija za 2017. zarada cca 1.2 milijare eura, a hrvatski KONTINENTALNI isto za 2017. nekaj ispod miljarde eura. I u porastu je iz godine u godinu.

Realno

pre 5 godina

Poštovani čitatelji i komentatori,
ja sam sa te Verude koju ona spominje. Nije istina da postoji uvala preko puta u kojoj vezovi.....preko puta su vezovi za male barke, ACI Veruda je za jedrilice i jahte, ima bazen, restoran, kafić, dućan...........a preko puta je Bunarina i Ribarska koliba, vezovi za male barke. Irina se predstavlja nautičarkom, a vidim iz priloženog ( ako članak nije izmišljen) da ne zna ni što je to špinaker. Čudi je naplačivanje vezova, vežeš plovilo na vez, netko čiji je to vez odgovara za tvoje plovilo dok te nema , zašto bi netko čuvao tvoje plovilo i odgovarao za njega besplatno, i na kraju ti se nasmijao i rekao, Hvala , dođite nam opet, a na suncu se pekao i čuvao plovila. Irina došla si 90-tih iz Ukrajine ili Rusije u italiju kao jeftina radna snaga, čuvati nemoćne starce, prati ih, brinuti se za njh, vjerojatno si nešto i nasljedila i sad se nazivaš nautičarkom. To je smiješno, što pišeš. Hrvatska ima 1244 otoka, nacionalne parkove, arheološke spomenike, amfiteatar, zaštičene šume, neprocijenjiva blaga, hrana najbolja na svijetu, mediteranska, najbolje vino na svijetu, najbolje maslinovo ulje na svijetu, tartufi, pršut, sirevi.( vjerodostojnost provjerite na googlu) sve to košta! Hrvatska se nastoji riješiti turista koji na more donose svoju hranu, koji bi besplatna parkirališta, besplatna ljubaznost i titranje oko turista, a sve besplatno, na kraju turist ide kući zadovoljan, a domaćin bez love.Hrvatska sve naplačuje, ljetovanje samo za bogate!

US citizen

pre 5 godina

Moj kolega, koji ima jako dobru platu (izmedju $200-300 k godisnje) i dosta putuje po Evropi, je bio u Hrvatskoj ove godine. Najjaci utisak mu je: "its very expensive". Ne prirodne lepote, ne stari gradovi, nego skupoca. Pitam se samo kako Hrvati mogu tamo da letuju.

Luka

pre 5 godina

@mario "dajte da vidimo gdje je vas turizam nasuprot hrvatskog" 

Evo da odgovorim! Turiste u Srbiji prema zvanicnim podacima TOS-a najvise privlace kulturno-istorijsko nasledje, zatim priroda, potom gastronomija i konacno gpstoprimstvo. Sto se Hrvatske tice vase turiste najvise privlaci more, "and that's it". Eto usporedila sam hrvatski i srpski turizam!
(ketiS, 24. avgust 2018 03:22) 

Ajde sad uporedi i to da Zagreb koji nema more posjeti vise turista nego Beograd. Podaci javni i svima dostupni na internetu.

eva

pre 5 godina

Evo da odgovorim! Turiste u Srbiji prema zvanicnim podacima TOS-a najvise privlace kulturno-istorijsko nasledje, zatim priroda, potom gastronomija i konacno gpstoprimstvo. Sto se Hrvatske tice vase turiste najvise privlaci more, "and that's it". Eto usporedila sam hrvatski i srpski turizam!
(ketiS, 24. avgust 2018 03:22)

Zašto onda Zagreb posjeti više turista nego Beograd?

carlo

pre 5 godina

po prezimena ova gospoca nije taljanka.kako vi rasporedite serbske turiste sa hrvatskum turistima.pa vi imate adu zikaniju a hrvatska ima 2200 kilometra samo obale jadrana brez otoka.gospoca ona nije taljnka nego neka izbeglica.u sfetu nema lepse zemlje od hrvatske i crnojgore.

marko

pre 5 godina

Прву пут а да се сећам да сам ишао на море у Грчку било је негде почетком 80-тих. И после тога ми се ишло на море увек више у Грчку него у Хрватску, пошто сам у ЦГ први пут отишао негде 90-тих. Онда је у Грчкој био капитализам и доста другачије него код нас тј њих. Мени као детету је онај песак био рај, а да не говорим што смо се за храну лакше довијали него са оним комунистички хотелима. Мени је занимљиво да данас када верујем да је сваки Србин који користи компјутер барем је једном био у Грчкој и ЦГ, а где је исто море као у ХР, још увек постоји дилема где је лепше море. О осталом је бесмислено и причати. И статистика на европском нивоу то говори. И остаје само просто питање, зашто бих ишао тамо негде где је лошије? Иду тамо немци, чеси, итд, али верујем да је њима то тек онако дестинација, пошто их је пуна Шпанија, Африка итд. То што комшије набијају своју статистику, то је више онако мало да ласкају себи. Када се погледају укупни економски подаци и мало укрсте ко зна, јасно је да тај њихов туризма и није баш као што га престављају. Београд је град, и то је друга врста туризма.

roadrunner

pre 5 godina

Simpa su ovi komentari koji porede cene flajke piva u Grčkoj i u Hrvatskoj i onda vode diskusiju.

To nije tema, jer je žena napisala opsežno iskustvo o posebnom vidu turuzma, tj nautičkom turizmu....ima to čak i u naslovu ali nije stiglo do vijuga.

Nemam neko iskustvo sa jedrenjem po Hrvatskoj, no naš ovogodišnji skiper sa ogromnim uskustvom po Grčkoj je rekao da Hrvatsku izbegava jer deru sa cenama. Ako poredim ove cene koje je gospodja dala, Grčka je džabe za takav vid turizma, i tu su oko 40 godina ispred Hrvatske, jer Hrvatska jednostavno nema taj broj marina, itd i celu tu moreplovsku kulturu, na nivou Grčkog.

Na primer, vez u marini jednog do zla boga za te flajke piva skupog Mikonosa smo platili samo 5 evra ( sve sa strujom vodom itd ). Na drugom manje "in"mestima to bukvalno par evra. Ovo naplaćivanje u uvalama i van veza marine, što godpodja objašnjavava u Grčkoj ne postoji. To je džabe. Itd itd.

nema mora

pre 5 godina

@ ketiS
Kako si to zgodno iskonstruisala! Hajde malo usporedi (statističke) domete, stupnjeve i razloge privlačnosti Zagreba i Beograda, Plitvica i Zlatibora, Varaždina i tvog Šabca...

dominik

pre 5 godina

@mario
Naravnoda ne ćeš dobiti suvisli odgovor na tvoje pitanje, budući je Srbija, što se turizma tiče, jedna od najzadnijih zemalja u Europi. Iza nje su samo BIH, Makedonija i Mongolija

juraj

pre 5 godina

@ ketiS
Možes se "slikati" sa zvaničnim podacima TOS-a, koji su uvjerljivi jednako kao i neke komentatorske "konstatacije" na ovom portalu. Primjerice, njihovi podaci svrstavaju bih, hr i cg turiste u sam vrh turističkih posjeta. Nitko me ne će uvjeriti da isti dolaze zbog kulturno historijskih spomenika.

mario

pre 5 godina

Evo da odgovorim! Turiste u Srbiji prema zvanicnim podacima TOS-a najvise privlace kulturno-istorijsko nasledje, zatim priroda, potom gastronomija i konacno gpstoprimstvo. Sto se Hrvatske tice vase turiste najvise privlaci more, "and that's it". Eto usporedila sam hrvatski i srpski turizam!
(ketiS, 24. avgust 2018 03:22)
Znači samo more??Čudno ako jedan Zagreb posjeti više turista nego cijelu Srbiju, a Zagreb nije more može i dalje Plitvička jezera nisu umore itd itd tako da teza da turisti dolaze u Hrvatsku samo radi mora ne stoji.
Nadalje što se tiče gastronomije,pa Hrvatska ima što pokazati i kontinentalnu i mediteransku kuhinju tako da tvrditi da to nema Hrvatska je neutemeljeno uostalom koliko je vrsnih kuhara snimalo o Hrvatskoj gastronomiji recimo pokojni Anthony Bourdain snimio jednu epizodu o Hrvatskoj gastronomiji ,pa poznati MasterChef Dhruv Baker snimio je dvadeset epizoda koje je emitirao NGC i emitirao po cijelom svijetu. itd itd i onda se piše kako HR nudi samo more.
A danas sam čuo da se turisti koji posjete Srbiju najviše žale na higijenu, divlje taksiste koji ih oderu.
Dakle koji su brojevi od turizma broj dolazaka i broj noćenja i ono bitno kolika je zarada to pokažite.
hvala na objavi

mario

pre 5 godina

A ovakvi su turisti iz Srbije koji misle da je sve srpsko.
https://www.24sata.hr/video/srpkinja-vesna-je-porucila-iz-dubrovnika-ovo-je-srpski-grad-587390
ovo je bez komentara dođeš u goste i tako se ponašaš i onda ako joj netko nešto kaže govorit će da su su ju napali hrvati jer je srpkinja i da mrze.

Milan

pre 5 godina

Sad se jako nerviram na besmislene komentare vezane za turizam i kod ½njh½ i kod ½nas½. Uravo se spremamo da idemo u Hrvatsku na more i to 4 put za redom na isto mesto. Bio sam i u Grčkoj više puta. Isti komentar imam za obe zemlje. Divno, prekrasno. Tuga je vraćati se u selendru od Beograda i slušati Vođu kako smo mi najbolji. Najobičnije smo golje koje nisu videle dalje od lokalne plaže.

sanct

pre 5 godina

@ketiS
Srbe privlaci svasta nesto, samo ih onako malo zezucka to sto su najsiromasnija drzava u Europi pa rijetko koji ide na ljetovanje. Samo 10% stanovnika ima pasose dok ostali mogu samo do Crne Gore. I od ovih 10% je pitanje koliko ih moze priustiti socijalu na Halkidikiju.

stanje stvari

pre 5 godina

@ ketiS
Usporedba ti je jalova, a evo i zašto. Hrvatsku izvan sezone posjeti tri puta više turista nego Srbiju tokom čitave godine. Ti turisti ne dolaze zbog mora, pa bi bilo zanimljivo da se u tom segmentu usporede statistike, preferencije nacionalne i ine strukture. U tom pogledu kaskate debelo za jednom Slovenijom sa "parče" nikakvog mora, Slovačkom, ostale kontinentalne zemlje
da se ne spominje...

mateo

pre 5 godina

@ stari konj
O, da može se i te kako uspoređivati hrvatski i srpski turizam. Onaj izvansezonski, od oktobra do maja. Tu bi tek bile zanimljive usporedbe u svim
parametrima i svim relacijama.

savet za naše turiste

pre 5 godina

Ja još iz Beograda ponesem jednu bušnu gumu, a od deteta pozajmim vodene bojice, kad stignemo u Dalmaciju fino montiram onu bušnu gumu, a onim bojicama napravim jedno lepo, veliko "U" preko cele šoferšajbne i onda na miru letujemo srećni i zadovoljni, a kad nam treba poći nazad u Srbiju, skinem i spakujem onu bušnu gumu, a "U" obrišem vodom i sunđerom. Ma nema lepšeg mora od hrvatskog i boljih domaćina od Hrvata!

Mr.Realno

pre 5 godina

Ierissos, našli smo smeštaj 15 avgusta, dakle u špicu sezone, u kući na 150m od plaže.
Širimo se nas dvoje u 95 kvadrata, za 400€, deset dana. Svaki dan sednemo u kola i na 5-20km vožnje odemo na drugu plažu. Divljih plaža bez beach barova na desetine.
Kakva Hrvatska, kakvo dranje sa cenama i njihovi kamenolomi. Nama je Grčka bila i ostala zakon. Pesak, šum talasa, vetar pirka i galebovi bleje na 15m od nas. Ne bih dao moj "paradajz turizam" ni za 100 večera u njihovim fensi restoranima.

PR

pre 5 godina

Pozdrav svima! Mi smo ove godine letovali u Baru, u Crnoj Gori i divno je bilo. Pošto imamo malo dete, išli smo vozom Beograd-Bar, spavaći kupe. Cena povratne karte je 10000 din po osobi, a deca do 6 godina ne plaćaju. Voz jeste malo kasnio, ali predao kroz Crnu Goru je očaravajući, pa čovek prosto poželi da se putovanje nikada ne završi. U Baru smo imali stan u zgradi, 30€ dan, smeštaj nije luksuzan, ali i više nego pristojan. Bar je zaista lep gradić, palme su na sve strane. Lično, bio sam iznenađen, da ne kažem šokiran čistoćom toaleta! Ljudi moji, javni toalet na plaži, da ne preteram, ali čistiji od moje sobe! Ista priča i sa toaletima po kafićima. Inače kafa, domaća u kafićima u centru ispod 1€, na plaži nema domaća, samo espreso, a cena oko 1,2€. Sladoled od 0,5€ do 1,5€ zavisno od veličine. Ulaz na plažu se ne plaća, a ležaljke plaća samo onaj ko hoće. Mi nismo :). Sve u svemu, ovakvo jedno letovanje za porodicu izađe oko 600€ (200€ put, 200€ smeštaj, 200€ trošak), što nije malo, ali je koliko-toliko za naš standard dostižno. Preporučujem!

Markoni

pre 5 godina

Deru i kod nas turiste, kako domace tako i strane, samo tako! Prosto me bilo sramota kako su konobari u jednom lokalu na Kopaoniku ove zime na oci krali neke Crnogorce i Ruse. Ajde Crnogorce, oni to isto rade, no su bracu Ruse toliko iznervirali da su ovi izrevoltirani i besni otisli odatle. Nazalost, turisti su manje vise svuda meta za ''cerupanje'' pa se Hrvati niti bilo ko drugi po tome nista specijalno ne izdavajaju.

поздрав из (и превише) сунчане Грчке!

pre 5 godina

Ma ne osporavam ja ništa vama,ali kad se uspoređujete sa Hrvatskom dajte onda sa svojim,a ne odmah Grčka ili koliko zarađuje Budimpešta ili je to bilo srpsko more,pa ste ga vi poklonili nama itd.... dajte da vidimo gdje je vaš turizam nasuprot hrvtaskog.
(mario)

Бркаш лончиће Марио. Не желимо ми упоређивати Србију и Хрватску по квалитету туристичке понуде, Србија не излази на море, нема довољно развијен туризам и не може се сврстати у туристичке земље, дакле овде се не ради о поређењу те врсте. Ради се о оцењивању квалитета туристичких услуга разних земаља, а од стране оних који те услуге уживају, добијају (за новчану накнаду). Дакле ми, Срби, поредимо квалитет услуге оних земаља у које одлазимо као туристи. И многи кажу да је ту Грчка боља од Хрватске. У томе је квака. И пиши ћирилицом, видећеш како ћеш се боље осећати.

mario

pre 5 godina

I šta kažeš mario, li yitong došla? Bravo hehehe
(spetakl, 23. avgust 2018 21:42)
Tebi smiješno, ali malo pogledaj brojke koliko kineza prati taj show.

Dragoslav

pre 5 godina


@marioSrbi imaju pravo da upoređuju grčke i hrvatske plaže, ili plaže bilo kojih drugih država. Ne mogu da dokučim razlog osporavanja tog prava.
(stari konj, 23. avgust 2018 19:12)”
Nemaju.

ketiS

pre 5 godina

@mario "dajte da vidimo gdje je vas turizam nasuprot hrvatskog"

Evo da odgovorim! Turiste u Srbiji prema zvanicnim podacima TOS-a najvise privlace kulturno-istorijsko nasledje, zatim priroda, potom gastronomija i konacno gpstoprimstvo. Sto se Hrvatske tice vase turiste najvise privlaci more, "and that's it". Eto usporedila sam hrvatski i srpski turizam!

Mantis

pre 5 godina

"U Hrvatskoj prosečne turiste čerupaju kao kokoške"...........,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...........a Srbi se uzbudili. Savjet ~ ne brinite se vi o moru u Hrvata!

zeljko zg

pre 5 godina

Ajde i ja: kajak vucem u Grcku i na Jadran. U Grckoj nema toliko plovila, kod nas kao da si na autocesti... Ove godine su Grci malo "odvalili" sa cijenama, ali to bi bio trend u svijetu.

Na Jadranu sam vidio mnogo cesce smece po malim plazama, mrlje od nafte ili benzina, "pozdrave" od nauticara u vidu fekalija. U Grckoj ipak ne. Sad ce ovi moji da se pobune, ali ipak je tako, fino se sve vidi iz kajaka.

Mislim da se dizanjem cijena u nebo stvari nece rijesiti, jednostavno treba limitirati broj plovila/turista i to je to. Hrvatska se u najvecoj mjeri ne moze orijentirati ka visokom turizmu, ipak smo malo divlji za to...

Glavatti Mile

pre 5 godina

"i..moja ocena za hrvatski turizam je 3!"
(dr.Gonzo, 23. avgust 2018 18:13)

I ja kao Hrvat,dajem istu ocjenu !
Jos nesto,cijenu neceg na trzistu ne odredjuje samo prodavac,vec i kupac i ta ista cijena,na duze vrijeme,je odraz prave vrijednosti neceg.

Moca

pre 5 godina

Bio u HR prošle godine posle dugo vremena. Ne stoji info da je skuplje nego u Grčkoj, po restoranima su cene manje-više iste. Molim lepo, na Lefkadi je flašica piva 3 evra u kafićima u kojima trešte srpski narodnjaci. Na stranu što, osim prelepih plaža, nemam šta da vidim. U Dalmaciji npr. uvek ima čime da se ubije dan ako niste za kupanje, možete svakog dana da obiđete po jedan grad. Za prosečnog Srbina je apsolutno svako more na Balkanu preskupo osim možda Bugarske, a za prosečnog Nemca, Poljaka ili Čeha je možda i HR udaranje po ušima ali oni, još uvek, dolaze u velikom broju. Ova "italijanka" može slobodno da obiđe neka iole prestižna mesta i ostrva po Italiji (Kapri, Sicilija...), mislim da bi joj ove Hrvatske cene došle kao bagatela.

igor sulic

pre 5 godina

Nevje4rojatno!Wannabee zabarka s starim talijanaskim imenom-Irina, zali se na naplatu ulaza za sirote jahtice u nacionalne parkove!Najbolje bi bilo da je ostalo kao 87 e, talijani se hvalili da jadransku ribu i skoljke jedu za 8000 lira lira(oko 10 dem), sto je bila istina radi gladi bivse drzave za devizama!Cijela Jugoslavija kupovala i maSno placala njihovu fus-robu u Trstu!Tko je bio tamo jos se sjeca onog podrugljivog "Slavi"!Njihovi konobari i tvornicki radnici ponasali su se kao pijani milijunasi po moru!Mozda niste znali ali Hrvatska i Spanjolska imaju najvise na svijetu od UNESCA zasticenih materijalnih i nematerijalnih znamenitosti! 11 nacionalnih parkova, 9 parkova prirode i 2 rezervata pod posebnom zastitom!Najstariji naseljeni grad u evropi su Vinkovci, najvece ocuvano nalaziste u Krapini, prva ljekarna, karantena, Dubrovnik, druge najduze zidine na svijetu-Stonske itd!Dakle, ima se sta vidjet Ti ko zeli!U vas u Italiji sve sam masno platio npr Rim-nigdje u centru nemate neku samoposlugu!Mc donalds samo jedan i u njemu je neopisiva guzva!Kappucino u St Pietrro u Vatikanu 5 eur!O Veneciji da ne pricam!Sjedite u auto i naci cete apartman za 40-50 eur i nece vam biti skupo!Inace prepucavanje gdje je bolje je glupo.To je stvar subjektivnog dozivljaja a za svoje novce svatko ide gdje mu odgovara!Molim objavite komentar, zaboli me ruka

kraj sezone

pre 5 godina

Nakon što smo čuli ovdašnje "nautičare" sa njihovim "bogatim" jadranskim iskustvima, ajmo sad malo - poslednji put ovoga leta - da čujemo i obalne turiste, posebno one što dobiše kruh umesto hleba.

phoeb

pre 5 godina

bahati Italijani... ocekuju kraljevski tretman za 0e
(Goran, 23. avgust 2018 12:59)

Najbolje da pare posalju postom, a ne moraju ni dolaziti

mario

pre 5 godina

Srbi imaju pravo da upoređuju grčke i hrvatske plaže, ili plaže bilo kojih drugih država. Ne mogu da dokučim razlog osporavanja tog prava.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (stari konj, 23. avgust 2018 19:12)
Ma ne osporavam ja ništa vama,ali kad se uspoređujete sa Hrvatskom dajte onda sa svojim,a ne odmah Grčka ili koliko zarađuje Budimpešta ili je to bilo srpsko more,pa ste ga vi poklonili nama itd....
dajte da vidimo gdje je vaš turizam nasuprot hrvtaskog.

sigi

pre 5 godina

Neznam jeli istina pročitah neki dan da samo 44 zemlje na svijetu nemaju svoje more?
(Jadran, 23. avgust 2018 17:53)

To je kako vidim prilicno mali broj zemalja :)

Komša

pre 5 godina

Ne bih ja tu krivio Hrvate,meštane jer oni su,pored turista najveće žrtve idustrijalizacije turizma.
Ali su mi zanimljivi ovi zapadnjaci koji u svojim zemljama i te kako dobro znaju šta znači kad dodju u klub i kažu im - "Izvinite ,privatna zabava je večeras,pokušajte sutra" i ne pada im na pamet da istrašuju da li je stvarno bila privatna zabava ili ih je dormen ocenio kao nepoželjne goste ili su prošli put ostavili loš utisak... podviju rep i nadju mesto gde su poželjni/zadovoljni.
Ali kad dodju u neku zemlju koja je materijslno lošija od njihove onda traže da se prema njima ophode kao da su gospoda.
Pa gospodo,zakitite dormena,konobara bakšišom i nemojte se pitati zašto da mu platite dodatno kad na jelivniku ne piše toliko ili da glumite sindikalce koji se pitaju zašto ih gazda ne plaća više (da bi vi mogli da glumite Delona za dž) pa ćete videti reakciju.
(pročitajte komentar komentatora koji je opisao ponašanje osoblja u Trogiru,mislim).
A @stari ribar je objasnio - samo cenom se štiti autentičan ambijent i priroda .
Čak i ta usluga ako je preterana može da privuče one koji imaju livu ali ne znaju da cene prirodu - tu bi valjalo biti oprezan jer jje najbolja klijentela za more srednja klasa i viša srednja klasa (punišića je malo i ne vezuju se za mesto ) i kada od te klijentele probereš one koji znaju da cene prirodu imaš siguran dobitak iz malo cimanja (i malo prostora za "preduzimače" sa strane ).

stari konj

pre 5 godina

@mario
Srbi imaju pravo da upoređuju grčke i hrvatske plaže, ili plaže bilo kojih drugih država. Ne mogu da dokučim razlog osporavanja tog prava.

P76-ers

pre 5 godina

S obzirom na stalna prepucavanja na temu hrvatskog i grčkog turizma, ajmo srpski nautičari na tri grčka mora da čujemo i vaša iskustva. Ostali molim, ovom prilikom, ćutite!
(nautičari imaju reč, 23. avgust 2018 15:07)

Očekuj totalnu tišinu. Teško da ćeš ovde naći naše nautičare sa ??? mora. Takvi ovde ne gube vreme.

Nikola

pre 5 godina

Jbt. koliko Hrvata na forumu. Mislim, ne smeta mi,naprotiv. Samo sam iznenađen.
(iz prve ruke, 23. avgust 2018 14:45)

Jbt, a koliko tek Srbi dolaze na hrvatske portale i na pojedine teme se iživljavaju u komentarima kad kod nas nema "moderiranja", svi komentari se automatski objavljuju i dozvoljeno je prostačenje!
(Hrvatko, 23. avgust 2018 16:36)

To je tacno. Pisati na B92 je svojevrsni mazohizam...Ne objave vam komentar a da i ne znate zasto. Tipicno srpsko izivljavanje, ili jednostavno glupost, nerad, javasluk.

Deki

pre 5 godina

Ja mogu razumjeti sve turiste, osim talijana. Pa to su najgori turisti!!! I sad se ti lopovi bune. Da li vi znate kako se jede u talijanskim restoranima? Sjednes za stol i to platis dodatno 3 eura jer sjedis za stolom. Gdje to ima? Platis, a oni ti vrati manje i kaze da si mu dao neku drugu novcanicu.
To te su me prijatelji talijani i upozorili.
Svi se imaju pravo bunit osim njih. Inace, za ove dusebriznike...ne brinite, hrvatska ima bogovsku reputaciju medju turistima...a to znam jer radim u turizmu sa tim istim strancima. Jedna lasta ne cini proljece, kao sto ni jedan nezadovoljan gost i njegov prigovor ne znaci nista.

dr.Gonzo

pre 5 godina

hrvatska se ne moze meriti sa grckom ..jednostavno grcka nudi vise za manje love..jedan otok u grckoj tipa Samos ima 35 sjajnih plaza..pescanih i sljunkovitih..hrvatska ima masu betona i hridine..ali nema prave plaze! hrvatska je ispred cg i albanije ali iza spanije ..italije..grcke ..turske..to je realnost! hrvatska nije top destinacija ni za jednu granu osim jahtinga i jedrilica..a to je ipak" skup sport" svuda sve drugo je prosecno dobro..od 1 - 5 nekih max 3+ ..istra nudi sjajnu gastronomiju ali opet nema kvalitetno more i plaze..gore u istri more nije najcisce jer otrantska struja gore vec pravi zaokret prema talijanskoj obali..moja ocena za hrvatski turizam je 3!

Aleksa

pre 5 godina

Preteruje. Upravo stigli s Jadrana. Nocenje u Dubrovniku 45 evra po osobi u starom gradu, kraj zidina. U radnjama jeste skuplje, limenka piva 2 evra, ali zato malo dalje od Straduna vecera 15 evra po osobi. Ali, sta ocekujete u Dubrovniku?
U Trogiru nocenje 30 evra, takodje u starom delu, sladoled oko evro i po, preliva iz korneta. Ljudi preljubazni, cene u ravni s kvalitetom, plaze ciste, lako kretanje po okolini lokalnim busevima. Ako se ne bahatite na glavnim trgovima, nije nepristupacno. Svako spram svog novcanika.

zd "brodovlasnik"

pre 5 godina

@ andreas kisser
Tipično razmišljanje kontinentalca koji ne zna ništa o moru i brodićima! Ovo ti piše vlasnik brodića od 5,5 m koji košta 9.500 € i pri glisiranju troši od 18-20 l/h. Pa ti vidi! S takvim brodićem teško da možeš kružiti Jadranom, obilaziti otoke, nacionalne parkove i njihove uvale. Naime, potreban je nešto veći i dosta komforniji brodić (priručna kuhinja, WC...), ali i oprema. I mnooogo, mnooogo deblji novčanik od onog kod autostopera ili bekpekera.

sarajevo.ba

pre 5 godina

gde si ti to bio u Hrvatskoj, zivota ti?! Pojma ti brate, nemaš! Aj vozdra iz Ciriha, juče smo nas troje skromnu večeru u Cirihu platili 260 franaka, nemoj mi reći da su cene iste u Hrvatskoj
(Glupost, 23. avgust 2018 15:15)

Evo zivota mi, Baska...30 kuna flasica vode 0.5l, dakle 4 eura.
Evo kunem ti se u majku da npr. u Almerii u Spaniji 4 osobe 7 dana sa avionom i puni pansion 2800 eura.
Za te pare mozes otici iz Ciriha u Hrvatsku? Mosh al sutra malo.
Mani me hrvata ziv bio.
Hvala lipa, daleko im kuca bila.

milorad

pre 5 godina

...."Dalmacija i Istra, pravi prirodni rajevi na zemlji sa jedinstvenom lepotom kulturno-istorijskog nasleđa"....navela je (u originalnoj verziji) nezadovoljna Irina, da bi isto bilo potpuno ignorisano (ili čak demantovano) u komentarima ogorčenih (i ljubomornih) srbalja.

m

pre 5 godina

Skupo u HR, skupo u CG... 

A na Majorci fotkanje sa delifinom 20 evra, a da zaplivaš na dušek sa delfinima na pola minuta košta 200 evra, i imaš da se načekaš dok dođeš na red. 

Ne branim HR turizam niti me zanima, neka naplaćuju koliko mogu, njihova stvar. 
Ali, ovi sa Zapada se navadili da dođu na Balkan i da se provedu za desetinu cene isto kao u španskim letovalištima. 

E, pa gospodo, ako hoćete jeftinije, onda idite u Bugarsku, Hrvatska verovatno teži tome da bude destinacija uporediva sa španskim letovalištima, a ima šta da ponudi i od istorijski atrakcija kao što su stari utvrđeni gradovi sa zidinama i kućama od prirodnog kamena i slično. 

Ko smatra da je hrvatsko prmorje skupo, neka kupi tamo kuću ili hotel pa neka iznajmljuje turistima po nižim cenama.
(sa majorke, 23. avgust 2018 14:12)

moras da budes poseban idiot da se slikas a kamoli plivas sa delfinom bez obzira na pare !

Srdjan bg

pre 5 godina

(Znalac, 23. avgust 2018 13:55) Ako je u Marbelji kg ribe u restoranu 50 evra onda u Dubrovniku mora da bude 150!! Ljudi moraju da nauče da se babe i žabe ne mešaju, tj u ovom slučaju Dubrovnik i Marbelja!

Torcida Livno

pre 5 godina

Pa takvi turisti i nisu poželjni u Hrvatskoj i dao Bog da nikad i ne dođu, pa pitam vas ja jeste li vi bili drugdje pa da pričate o cjenama. Hrvatska je ako ne najljepša onda je jedna među najljepšim zemljama na svijetu, i to svi i svijetu ističu i svi sa superlativima pričaju o Hrvatskoj i njenim ljepotama, neznam zašto je sve te godine dolazila i odmarala se upravo u Hrvatskoj!

Hrvatko

pre 5 godina

Jbt. koliko Hrvata na forumu. Mislim, ne smeta mi,naprotiv. Samo sam iznenađen.
(iz prve ruke, 23. avgust 2018 14:45)

Jbt, a koliko tek Srbi dolaze na hrvatske portale i na pojedine teme se iživljavaju u komentarima kad kod nas nema "moderiranja", svi komentari se automatski objavljuju i dozvoljeno je prostačenje!

cccc

pre 5 godina

Živio u grčkoj pa znam, sve je bolje, a najviše ljudi, tu lestvicu nikada nećete preskočiti, i nisu opterećeni dolaskom zvezda, a sto puta ih je više, na vaše more nikad, jer grčka se nemože obići za pet života

Vlad the Great

pre 5 godina

Volim ove zalopojke ljudi koji zele luksuzni turizam za male pare. Nesto poput one stare nase.... oce da se j... ali da joj ne udje.
Hrvatska jeste bezobrazno skupa.
Ali ne moras da jedeš ribu gde košta djavo i po. Da bacis sidro a da ne platis....
Jok bre.
Proslog leta sam bio u Trogiru. Obisao pola Dalmacije.
Trogir je, kao mali Dubrovnik. Stari grad, jahti da se smrznes, ali mozes naci restorane sa izuzetnom klopom. Mi smo vecerali nekoliko puta, za dvoje, 3 obroka... 300 kuna. Jos se polomise oko nas. Em Srbi, em dali dobar baksis prvo vece. Sledece vece 20 ljudi ceka na sto, a mi kako smo se pojavili, osmeh... i ajte vamo... imam za vas sto.

Hrvatska ima predivnu obalu, plaze im nisu svetske i moze biti skuplje nego Grcka ili Spanija (Zabari smaraju). Ali, sa vremena na vreme, svakih 4-5 godina....zasto da ne.

Komša

pre 5 godina

Nije stvar u Hrvatskoj.Njih samo nije mimoišao trend - sada imamo industrijalizaciju turizma koja uništava ugostiteljstvo kao zanat i udaljava ljude od prirode.
Najviše gube meštani i oni hedonisti koji vole "neuređeni "turizam .Zašto? Zato što ogroman deo kolača uzimaju ljudi koji "održavaju" plaže i pokušavaju da otmu što više.Osnovni razlog zašto se sa "iznajmljivanjem " plaža počelo je održavanje cele plaže u zamenu za eksploatisanje jednog njenog dela.A sada je eksploatisanje plaže jedini smisao.
Dokle to ide najviše se vidi kod "urbanih" kampova gde za 20€ po danu već možeš da "kampuješ" u prirodi koja je bila nedirnuta a sada više nije,gde deca imaju bioskop u šumi a tinejdžeri rejv žurke.
Obesmišljen boravak u prirodi da bi se prilagodili onima koji nisu umeli da cene predjašnje stanje - kampuju kao da su stavili šator u dvorište ,poslali dete u kuću na crtaće i da se vrati u šator na spavanje a starijeg klinca pustili u grad.Koja je onda poenta kampovanja?
Isto tako je i sa smeštajem - umesto da ti lokalac uzme 100 evra za apartman on ti uzme 40-50 a odtalo istreseš otimačima koji se talecsa opštinom (na Balkanu sa opštinarima - korupcija).
Umesto da platiš dobru,skupu autentičnu večeru starom restorandžiji ti lovu daš u nekoj tavernici na plaži...može u beskonačno tako sa primerima.

mario

pre 5 godina

Inace, Budimpesta vise zaradjuje od turizma od cele Hrvatske. Kako vas nije sramota? I sto neko rece dobili ste obalu zahvaljujuci Srbima nije ni cudo sto ne znate sta cete sa njom.
(lva, 23. avgust 2018 15:48)
Dobro ajde vi iz Srbije prestanite nabrajati druge već stalno Grčka,Turska,a evo sad i Budimpešta kako vas nije sram daj recite koliko zarađuje Beograd??Novi Sad,Niš cijela Srbija??dajte tu usporedbu,a ne vječito tuđe....
A što čemo mi sa svojom obalom to je naša stvar ne morate se vi brinuti.
Hvala na objavi.

ribar plete mrižu svoju

pre 5 godina

Osvrt na ovu damu nema smisla, jer je očito da preferira mista gdje će biti sigurna za sebe i brod. Inače, na tisuće je malih vala di se možeš sidriti. Osobno mislim da Hr mora uvesti limit na brodovlje, jer je nautički turizam eksplodira. Previše negativnosti ostavljaju iza sebe, stoga sam mišljenja da radi zaštite mora i kopna mora profilirati priliv gostiju, podizanjem cijena i visokom uslugom.

NS

pre 5 godina

Jeste Hrvatska lepa, sve to stoji, ali je preskupa za ono što nudi.

Ove godine sam letovao na Azurnoj obali, Sen Trope, Nica, Kan i Monte Karlo, sve lepi hoteli, usluga super, more objektivno lepše nego na Jadranu, a opet je jeftinije. Prošle godine sam bio u Istri, Rovinj i Umag, duplo skuplje me je izašlo. Jeste Istra lepa, ali ne može da se meri sa francuskom rivijerom.

ucviljena domacica

pre 5 godina

@ tadej
e,dosla su nam moderna vremena,vise otac prosecan turist ne nosi na ramenu bostan a u ruci kesu paradajza dok copor dece otima s kevom oko lonca pasulja;)

mario

pre 5 godina

Čistija plaža i more u Hrvatskoj nego u Grčkoj? Da nisam ove godine bio u obe države pa da poverujem. Prljavije plaže od onih u Hrvatskoj nema, i u Crnoj Gori su čistije, a cene bezobrazno visoke.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mihailo, 23. avgust 2018 14:56)

Ovo je čista nebuloza da su hrvatske plaže najprljavije i pisanje nekoga ko Hrvatske nije ni vidio.Pogledaj koliko plaža ima plavu zastavu i koje po čistoći hrvatsko more,pa onda piši komentar,
I opet Srbi za usporedbu uzimaju tuđe npr Grčku uostalom dajte neku svoju plažu.
Ovih dana je u Dubrovnika bila Opra ,a u Zagrebu spot snima popularna kineska relity zvijezda Li Yitong

"Iznimno popularna kineska pjevačica i reality zvijezda Li Yitong u utorak je ispred Hrvatskog državnog arhiva (HDA) u Zagrebu nastupila kao glavna zvijezda u nastavku snimanju spota u kinesko-korejskoj produkciji za kojeg se očekuje da će ga samo u dvije te države pogledati više od milijardu ljudi."
https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/kineski-mediji-zapazili-bandicev-susret-s-azijskom-megazvijezdom-raspisali-se-o-gradonacelniku-i-pjevacici-koja-snima-spot-u-zagrebu/7748172/

"Još jedna odlična reklama: Pobjednica najgledanijeg reality showa u Aziji snimila spot u Zagrebu "
https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/3243499/jos-jedna-odlicna-reklama-pobjednica-najgledanijeg-reality-showa-u-aziji-snimila-spot-u-zagrebu/

kibs

pre 5 godina

svasta pisu ovde, i hrvati i srbi jer vecina njih nije van trajekta krocila brodom - zamislite 10/14 dana brodom po osobi kosta kao bilo koje letovanje... video sam hrvatsku obalu vise od 80% croata, ne kao klinac vec sada, od 2000 te pa naovamo. jedrio sam jadranom i cavtat 100% tacno, lokalna ekipa namet, mljet je bio gratis cak i setnja kroz park ili neka simbilicna suma, kupali smo se 2 dana i spavali na brodu, zar je moguce da se sada i to naplacuje, samo boravak? btw bolje da je pristala u restoran, jela bi super za manje pare koje je navela posle. na svim ostrvima osim mozda korcule je u sustini skupo kao djavo, i u prodavnici i gdegod pozelis i stagod pozelis. bila je manja razlika ranije - sada je brutalno, smestaj su do apsurda doveli ali ako si na brodu briga te. ono sto te nije briga su takse, vezovi i dr sto je zaista prevrsilo svaku meru. takodje, 2 porcijasa od 350gr je porcija u restoranu za 2 osobe i to ako je platila 120 eur a jeste onda je DRANJE! i kada imas da platis osetis se malo ponizeno kapirajuci to. ono sto mogu da potpisem je da je kvalitet usluge na pristojnom nivou ali ni pedalj iznad toga. sve, od obroka do serviranja preko ukusa, osim na mestima koje neki mestani znaju je samo pristojno, za vrhunski ukus moras da znas lokalce.

My name is Zlatan

pre 5 godina

To sto su se navikli godinama za mufte se vezivat gdje god u zaštićenim i sigurnim uvalama bacat vez i vozikat se po Jadranu ne znaci da je to i u redu i da je tako moglo zauvijek.. taj vez na Verudi vjerovatno misli na Bunarinu ili Vinkuransku valu, oni su se tamo oduvijek vezivali svi redom prljali uvalu gorivom i fekalijama i sad jao jadni mi siroti došli s brodom a neko nam hoće naplatit vez kad smo se parkirali pred Pulu. Pa jel plaćaš parking za auto? I sta je sad problem. I jede divlju ribu iz mora izvadjenu vjerovatno dva sata prije na mjestu gdje samo jahtaši prolaze i jedu i skupo joj? Pa sta hoćes? Problem kod usluge je za mene ako je losa, a ne ako je skupa.

Sizif

pre 5 godina

Moje iskustvo iz Istre, tacnije Prenmature ( par km od Pule ) :
Ljudi ( cast izuzecima ) uglavnom neljubazni.
Korektan smestaj za ozbiljne pare ( npr TV u boji je crn-beli .......... - naravno plaza nije bila 200m od smestaja :-)
More, plaza ocekivano dobro.
Cene ( s novcem nisam u problemu ) - kao u Zenevi, ako ne i skuplje.
Turisti - neko pomenuo paradajz turiste - 90% je bilo takvih i to Italijana,Nemaca, Ceha,Slovaka, Madjara.
Jedino sam ja ostavljao baksis ( misaona imenica za ostatak gore navedenih ).
Utisak - precenjeno bar 30%.
Srdacan pozdrav.

Bruder Jakob

pre 5 godina

kakve veze ima Biarritz s' azurnom obalom ?
za Brata Jakova,,,
(Nikola, 23. avgust 2018 14:01)

Jesam li rekao da ima, stavio sam St.Tropez, a Biarritz mi je tako pao na pamet jer od mame prijateljica tamo ima kuću.

trt

pre 5 godina

Gospoja se stisla kao dve pare u vreci. Jedrenje nije jeftino. Realno moze da se usidri iza ćoška u susednoj uvali a ona bi bas ispred restorana. To ima svoju cenu.

Vrlo Vrlo Zadovoljan Tip

pre 5 godina

Dva dana ovog jula boravka na svom brodu, bez vezova ili marine na Kornatima 220€. Marina na Zutu 100€ noc, i to struje nema od 23.00 do 07.00. Kraj. Zbogom. Adio. Odoh za dve nedelje u Grcku.

Glupost

pre 5 godina

@sarajevo.ba
gde si ti to bio u Hrvatskoj, zivota ti?! Pojma ti brate, nemaš! Aj vozdra iz Ciriha, juče smo nas troje skromnu večeru u Cirihu platili 260 franaka, nemoj mi reći da su cene iste u Hrvatskoj

nautičari imaju reč

pre 5 godina

S obzirom na stalna prepucavanja na temu hrvatskog i grčkog turizma, ajmo srpski nautičari na tri grčka mora da čujemo i vaša iskustva. Ostali molim, ovom prilikom, ćutite!

vladimir

pre 5 godina

I ovi su mazohisti. Pa koliko treba da vidis da si nepoželjan, da te trpe ili se odnose prema gostu srazmerno količini novca koji ce potrositi (što je ruku na srce i razumljivo ali hadje sad da i to stavimo u mane nekog mesta). Oni nabrojase jedno, drugi, trece, četvrto... mesto. Ja bio u Breli kod Omisa 2013 i nikada više u Hrvatsku. Ne treba mi drugo iskustvo, i za budalu dosta.

Sandzak

pre 5 godina

Vlasnici kuca iz Bosne i Hercegovine i Srbije moraju da placaju boravak 8 kuna na dan i pored toga sto placa sve ostale racune i komunalije

andreas kisser

pre 5 godina

mislim da su se hrvati po komentarima previse uznemirili sto ih je neko 'napljuvao' i na nevest nacin pokusavaju da pravdaju nesto cemu nema pravdanja. naime, to sto neko ima brodic ne znaci automatski da je bogatas - u pitanju je stil zivota ili nacina odmora (poput autostopera, bekpekera ili bajkera), a ne po difoltu odraz finansijskih mogucnosti; zapravo, uopste nije skupo nabaviti brodic. dakle definisali smo da to sto italijanka plovi brodicem, ne znaci automatski da je burzujka! drugo, svi znamo da su ljudi iz ex-yu (sem slovenaca) prilicno ljakse i hrvati i pored mitova o 'tisucljetnoj kulturi' i sami znaju koliko im je mentalitet uslovljen zivotom na balkanu i 45 godina u komunizmu! uostalom, imam prijatelje iz vinkovaca i osijeka i oni cesto i nesvesno u prici kazu "mi balkanci". kazem ovo jer se zna kod nas u ex-yu da kad ljakse nadju maslo, krenu da mazu i zadnjicu (sto bi rekli kosovari). svi znamo da hrvatska, sem par lokaliteta na ostrvima, NE PRUZA apsolutno nista sto opravdava astronomske cene koje naplacuju! a cuj tek ovog u komentarima sto poredi azornu obalu sa cavtatom :-) i najzad: koju korist od jedne posete bila gejtsa u pet godina imaju oni lokalci sto izdaju sobe svojih kuca po sibeniku, skradinu, visu...? moje usi su cule jadikovanje: 'nema nista bez domaceg gosta'! samo vi nastavite da lazete sebe kako ste neka top destinacija mondenskog turizma, pa kada budete ostali bez imalo gostiju za par godina, plakacete za slavoncima, srbima i bosancima.

lva

pre 5 godina

Hrvatskoj prosječni turisti nisu potrebni, jer ako redovito i to svake godine dolaze Bill Gates, Bernie Ecclestone i njima slična svjetska elita onda turisti koji više zagađuju nego što potroše nisu dobro došli. U tom smjeru Hrvatska i planira svoju turističku strategiju, jer ima dovoljno resursa da razvije ponudu za višu kjijentelu. (Loreda, 23. avgust 2018 13:16)

majke ti a koliko tih milijardera ima u svetu? Evo bas im je ono stalo da svake godine idu na isto mesto. I bas turusticke zemlje zive samo od bogatasa. Inace, Budimpesta vise zaradjuje od turizma od cele Hrvatske. Kako vas nije sramota? I sto neko rece dobili ste obalu zahvaljujuci Srbima nije ni cudo sto ne znate sta cete sa njom.

Mihailo

pre 5 godina

Andrej@
Čistija plaža i more u Hrvatskoj nego u Grčkoj? Da nisam ove godine bio u obe države pa da poverujem. Prljavije plaže od onih u Hrvatskoj nema, i u Crnoj Gori su čistije, a cene bezobrazno visoke.

achitwn

pre 5 godina

Nautičari ni po čemu nisu prosječni turisti. Skupa plovila, skupa oprema... nikako ne podrazumjeva jeftine (ili besplatne) usluge. Tak' normalno!
(nautičar, 23. avgust 2018 13:13)

Sta ako renta brod. Toga ima koliko hoces i moze se lepo priustiti. Mi radimo to vec 10g

Marko

pre 5 godina

Meni je ok.Tata jos 1984.napravio kucicu kod Rogoznice.Nije ni pipnuta u ratu.Od 2000.smo svake godine dole. Komsiluk sjajan.Ribu pazarimo kod šjor Romea, a ducan kod šjor Stipe je uvek pun a cene kao u bgd.More Extra!!!

nesha

pre 5 godina

Ma da,a u Italiji je bajka.Recimo,picerija u Palma Nuovi(inače lep gradić):dve pice od po 9 evra,vino kuće 1/2 litre i salata.Račun oko 25 evra i tzv.servizzio dodatno 6 evra(ukupno 31 evro).To je lokalna picerija gde smo mi bili jedini strani gosti.Poenta je da je sve bilo ukusno i o.k. tako da taj servizzio nisam ni primetio,iako je uredno bio naveden na računu.Prema tome-Italijani su ipak majstori zavlačenja u bilo kom obliku.

medju nama

pre 5 godina

@ loreda
neverovatno koliko gluposti stane u samo dve recenice,da,bas neverovatno,kad shvatis da puno malih stvari cine jednu veliku,mozda ti neke stvari budu jasnije

Beograd

pre 5 godina

Ne znam o kom se visokom turizmu radi... citam pa se pitam. Vec petu godinu zivim u Opatiji, nekadasnjoj lepotici Kvarnera. Istina, hoteli Opatije su lepo odrzavani i papreno skupi, ne za nas bivse YU vec za strance. Pre neki dan vozim od Zagreba ka Rijeci, guzva na putu, a oko mene sve Cesi, Madjari, Slovaci, Rumuni, tu i tamo neki Nemac, bese cak i dva Spanca. Na parkingu samposluga "Spar" ti isti turisti otvaraju gepeke svojih Audija, BMW-a i ostalih belosvetskih i jedu sendvice. "Lidl", nemacki lanac samposluga je prepun tih stranaca koji kupuju konzerve, hleb, slaninu, jogurt i zderu to po plazama, parkizima, setalistima... Mozda u HR dolaze tipovi kao sto su Mr. Microsoft, Mr. U2 i ko zna ko jos. Ali HR osim mora i sunca nema nista vise da ponudi. Riba je skuplja nego na Himalajima a u Opatiji, po sopstvenom priznanju, sluze se zamrznute lignje iz Kine. Ova gospodja nauticarka je verovatno htela sve za nista, ali HR turizam, kao i drzava, puca po savovima a mladi odlaze li odlaze... zar to nije najbolji pokazatelj uspesnosti jedne zemlje, pa i njenog "visokog" turizma?

sa majorke

pre 5 godina

Skupo u HR, skupo u CG...

A na Majorci fotkanje sa delifinom 20 evra, a da zaplivaš na dušek sa delfinima na pola minuta košta 200 evra, i imaš da se načekaš dok dođeš na red.

Ne branim HR turizam niti me zanima, neka naplaćuju koliko mogu, njihova stvar.
Ali, ovi sa Zapada se navadili da dođu na Balkan i da se provedu za desetinu cene isto kao u španskim letovalištima.

E, pa gospodo, ako hoćete jeftinije, onda idite u Bugarsku, Hrvatska verovatno teži tome da bude destinacija uporediva sa španskim letovalištima, a ima šta da ponudi i od istorijski atrakcija kao što su stari utvrđeni gradovi sa zidinama i kućama od prirodnog kamena i slično.

Ko smatra da je hrvatsko prmorje skupo, neka kupi tamo kuću ili hotel pa neka iznajmljuje turistima po nižim cenama.

Ispeci pa reci

pre 5 godina

Srbi vole uspoređivati Grčku i Hrvatsku, odnosno kako netko može ići u Hrvatsku pored Grčke. Pa molim dotične neka odu na google maps i nek izračunaju koliko treba autom od Minhena ili Zuricha do Rovinja i Kalamate a da ne spominjem grčke otoke. Grčka je predivna ali i daleka za Zapadne europljane da idu autom i vuku svoje glisere. Hrvatska će doživjeti hladan tuš pa će orat će promjeniti strategiju brze i lake zarade ali bez obzira na sve ima ogromni potencijal.

sinak

pre 5 godina

Ja bio u Dubrovniku prvi put, iako sam rodjen u Zagrebu pre 30 godina i redovno idem tamo decenijama na obali nisam bio. Krenula neka kisurina, mi seli u neki stek u starom gradu, dolazi mladic konobar iz Mostara, odma jeste nasi ili strani da vidi kako da prica, provalio po faci da smo nasi, krenuli u pricu, zapili se, izasao gazda isto mlad da nas casti po rakiju, popili 4 ture po 4 piva, uz njihove 4 rakije castio ja ovog konobara jednu. Pivo inace 5 eur u toj kafani. Stize racun 220 kuna iliti 30 i kusur evra.

Kaze lik malo smo smanjili racun, ja ne verujem sta se dogadja, kaze, ovo su za strance, dobri ste. I tako, ako si u dobrom fazonu, ne potenciras neke price koje mogu izazivati tenziju kao sto je jedan iz ekipe hteo, mozes da prodjes kako smo mi prosli. Samo treba biti opusten i normalan i imati dobar stav pa ces se lako naci sa drugim takvim.

Ako ista dobro je sto je dole potpuno drugi mentalitet i znaju da prepoznaju kakva si faca posle 3 reci. Tako isto verovatno znaju da prepoznaju i one kao sto je sto posto ova, pa joj zagorcali zivot.

SRBIN

pre 5 godina

Grčkoj košta 500, Hrvatskoj 1.500, Sloveniji 2.500 a u Španiji 4.500 eur/dobijate tačno onoliko koliko ste platili (u HR ipak malo više u poređenju sa Španijom. Kia i MB nikako nisu isto)..
(Andrej, 23. avgust 2018 13:23)

Naravno da KIA i MB nisu isto, radije bih uzeo SORENTO nego ML. Radije bih OPTIMU nego E klasu. MB je smece koje zivi od stare slave...

mup

pre 5 godina

Tacno je da su mnoge uvale date u koncesiju i sada oni koji su to platili zele da vrate i zarade novac. Tako je pocelo i sa ogavnim lezaljkama koje su pojele divne plaze gde je moglo da stane mnogo obicnih ljudi za koje je more sve nedostizniji san. Svet ide u pravcu; 7-10% imucnih imaju sve, a 90% ostalih su njihove sluge koje ne smeju da im smetaju, jer niko ne zeli da gleda ni u saobracaju ni na plazi sirotinju pored sebe. Posebna prica su oni koji zive na primorju i podrzavaju ovakav razvoj turizma. Ne shvataju da ce i oni biti pogodjeni globalizacijom, jer ce neki veliki igrac koji poseduje deo duga Hrvatske da kupi citave delove gradova pored mora, da iseli mestane i sagradi apartmane i tu niko nece smeti ni da pridje. Tako je vec u Italiji. Vlasnik koncesije na gradsku plazu u jednom primorskom gradu severne Italije zakljuca plazu koja je ogradjena cim prodje sezona. Gradjani se bune jer su nekad setali zimi pored plaze i uzivali u pogledu na more. Nista nije vredelo, cuvari im ne daju da pridju, a drzava je na strani kapitalista.

Domaći turist

pre 5 godina

Čitam ovaj članak i slatko se smijem u hladu borova i uz zvuk cvrčaka. Kafić prvi red do mora, kava sa mlijekom 10 kn (1,35 EUR), kugla sladoleda za starijeg klinca da ti sve ispada iz korneta kolika je 7 kn (0,95 EUR), kakao za mlađeg klinca 10 kn (1,35 EUR). Apartman je doslovce 50 m od plaže. Još mi vlasnica apartmana dala svoje mjesto na plaži. Auto sparkiran na rezerviranom parkirnom mjestu. Navečer mir. Srednja Dalmacija je i dalje raj za obitelji sa djecom. Cijene su od 60 do 200 EUR za noć pa svatko može naći što mu odgovara. A tko hoće namjerno prigovarati to uvijek može.

starmo

pre 5 godina

Ove godine sam prvi put u zivotu bio u Hrvatskoj, i to cisto je mi je usput do Bosne i ne bih nikad vise.
Pa cjene su kao ovdje u Svicarskoj.
A hrana, Bog nek mi prosti nigdje nisam losiju hranu jeo.
Radije bih noge samo skvasio ovdje u Zenevskom jezeru nego vise ikad dosao u Craotiu.

Da odmah si mi djelovao kao kulinarski ekspert...

Davor

pre 5 godina

Radio sam kao konobar na Jadranu prije 10 god. Stvarno ima velika razlika od nacije do nacije. Njemci su gospoda samo tako, gledaju te u oci, uvijek zahvale za uslugu, nasmiju se i ostave baksis. Talijani kao da nisu dovoljno prisebni. Oni u hotelu hoce placati EUR-ima kao da su u Italiji i tako dalje. Skuzio sam da su vecinom okrenuti sami sebi, iako naravno, bilo ih je i jako dobrih. U Dalmaciji sam svake godine i nikada problema s domacinima.

pohlepom cete izgubiti i srpske turiste (i Bugarske)

pre 5 godina

Pre nego sto pocne drvlje i kamenje od komsija, nije ova zena jedina i da je skupoca utisak mnogih koji su vam bili na letovanju.
Moguce je da lav budzet turisti iz Evrope ocekuju Bugarske ili bar Grcke cene u Hrvatskoj, pa se onda razocaraju Koleginica iz Svedske, je rekla da Turska daje dva puta vise od Hrvatske za iste pare.

vidoje

pre 5 godina

"Terali su nas na more pred oluju? Ne mogu da opišem kako sam se osećala. Taj menadžer restorana zaista nije normalan. I svaka rasprava sa njim bila je suvišna", navela je Nazarova i dodala da su ovakvi primeri veoma česta pojava u Dalmaciji."

Dama je sve rekla u par reci. Potpuno je razumem. Nesto slicno se meni desavalo '89 pred raspad Jugoslavije.

Tommy al majonez

pre 5 godina

Evo javljam se iz Hrvatske posle bezobrazno skupog Dubrovnika gde u starom gradu supa kosta oko 10 eur, pravi "gušt " je kad u Makarskoj platiš parče pizze sa malo kačkavalja i 3 šnita kulena u minijaturnom obliku 2 eur. Prodavnica tipa Konzum , Studenac ili Tommy je takodje ×2,ponešto i x3 u odnosu na naše. Ali ...more...sunce...ostrva pa ko voli..nek se spremi

Sveneznalica

pre 5 godina

Ova gospodja je zalutala u nauticare. Normalno je da vecera od brancina divljeg od 700 g za dvije osobe sa picem i svim ostalim kosta 120€ na nenaseljenom otoku u nacionalnom parku. Do ovog utoka se moze samo brodom i daleko je od kopna. To znaci da je vino, mineralna, ulje i sve ostalo netko dopremio na otok da bi ona mogla jesti, a netko je morao i ulaviti tog brancina koji, usput receno, kosta na obali 200 kn po kili.
Ako joj je skupo moze doci i do kona i pojest burek za 10 kn. Svaka roba ima svoju cijenu. Pa tko voli nek izvoli.

Znalac

pre 5 godina

Ova gospodja je zalutala u nauticare. Normalno je da vecera od brancina divljeg od 700 g za dvije osobe sa picem i svim ostalim kosta 120€ na nenaseljenom otoku u nacionalnom parku. Do ovog utoka se moze samo brodom i daleko je od kopna. To znaci da je vino, mineralna, ulje i sve ostalo netko dopremio na otok da bi ona mogla jesti, a netko je morao i ulaviti tog brancina koji, usput receno, kosta na obali 200 kn po kili. 
Ako joj je skupo moze doci i do kona i pojest burek za 10 kn. Svaka roba ima svoju cijenu. Pa tko voli nek izvoli.
(Sveneznalica, 23. avgust 20

Brancin,orada su u 80% slucajeva iz ribnjaka. Kostaju 10 evra po kg.Turizam u Hr kratko traje.Kao i u Cg .Treba uzeti novac da bi se do sledece sezone zivelo. U Spaniji u Marbelji u dobrom restoranu kilogram ribe 50 evra.Prosecno belo vino tipa Sardone, 35 evra.A ipak je to Marbelja i Spanija

!!! auuuu !!!

pre 5 godina

Cijene su skočile ove godine u nebo. Ali isto tako moram ti reći da ćeš na Stradunu platiti ručak, pola litre domaćeg vina i bocu mineralne nekih 150 eurića. Ako se maknem sa Straduna, pada cijena.
Evo danas mi bio kolega iz Splita i pošli nas dva na ručak u luku Gruž, restoran Orsan. Vrhunski restoran. Brodet za nas dva, popili po 3 gemišta, dva espresa = 210 kuna/30€ sa bakšišem.
Tako brate neka ona ne se*e. Hoš sa jahtom po nacionalnim parkovima, plati pa se rugaj. Sve se bojim da će u Italiji ili grčkoj jeftinije proći. Takve priče mene ne pogađaju.
Ja isto znam kada odem u Beč, pa neću jesti ispred katedrale Sv. Stjepana nego negdje malo sa strane. A u svim zemljama na tim top mjestima je usluga najgora. Oni znaju da će tu uvijek netko sjesti i ostaviti pare.
Evo sad gledam na dnevniku izvješće sa Zrća. Voda 30 kn, komad pizze 40 kuna, koktel od 200 kuna nadalje. I svi govore da su cijene ok.
A to jeste u centrima, evo kad dođeš jednom u Dubrovnik, Deru kožu ako ne paziš i ako se nisi informirao kako treba.
U starom gradu možeš jest za 150€ a možeš i za 10€.
Samo treba znat.
Ja u Kotoru u starom gradu isto ne jedem. Odem malo izvan, 300 metara dalje i jedem vrhunski.
Ma...
Svašta ljudi pišu.
Ne možeš ući u Kornate, Mljet, Porto Montenegro, Sveti Stefan i reći ala je skupo.
Ali općenito ti Talijani su čudo. Da mu nešto džabe daš on će ti tražiti popust!

Susjed

pre 5 godina

Koji dio od "luksuzni turizam" gospođi nije najjasniji? Ja sam nedavno bio u Novalji (Zrće), nakon 7 godina, i promjenilo se sve na gore. Cijene su da te srce stane, a i dalje - preniske su. Previše je još onih koji si to mogu priuštiti, pa nam dolazi kojekakva nadrogirana zapadnoeuropska mladež koja umire po gradu (Da se razumije - i ja sam feštao na Zrću, ali mi Hrvati smo za njih gospoda). Njih sve treba i napiti i nahraniti i umjesto mirisa mora i borovine u zraku toliko karakteristično za Jadran, zrak na rivi u Novalji smrdi na ulje iz friteze. Hrvatska puca po šavovima i treba dizati cijene dok se to ne stabilizira. Tako mala zemlja nema uvjete za masovni turizam, tako da hoće-neće mora razvijati luksuzni turizam (ako misli očuvati što je čini posebnom na prvom mjestu). A kome smeta - ima toliko alternative.

Andrej

pre 5 godina

Teško je razumeti objavljivanje ovakvog članka, ali kao nekom ko letuje i u Grčkoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Španiji izaziva potrebu za reakcijom. Sve u svetu košta, za kvalitet je potrebno platiti. Ako za parametre destinacije letovanja uzmemo čistoću (smeće, ošišana trava..) obale, urednost turističkog mesta, ulica, plaža, gradova, puteva, organizovanost turističkih destinacija (putokazi po gradu, na autoputu...) i bezbednost (broj policijaca, kontrola incidenata, zaštita od krađe, bezbednost u vodi, plovilima), po školskim ocenama destinacije se moraju poređati sa: Grčka 2, Hrvatska 4-, Slovenija 4+, Španija 5-. Tako idu i cene. Iskustveno Hrvati naplaćuju kao da im je ocena 3, mogu još 30% da podignu cene za kvalitet koji daju, ostali naplaćuju tačno onoliko koliko daju. Ako je gospođi skupa HR, tu je Grčku i napraviće brojne uštede - može da ide ne registrovanim plovilom i bez bilo kakavog osiguranja / za sebe, posadu i druga plovila, može da se sidri gde god želi i kada god želi - naravno, ako joj neko ukrade plovilo policija neće ništa preduzeti jer nemaju resurse, ako je ošteti drugo plovilo ne može nadoknaditi štetu jer niko nema osigiuranje, ako je nevreme uhvati u nekom zalivu - njen problem, u marinu nema ni vode ni gorivo - može da vuče kante na ruke... Zato 10 dana nautike u Grčkoj košta 500, Hrvatskoj 1.500, Sloveniji 2.500 a u Španiji 4.500 eur/dobijate tačno onoliko koliko ste platili (u HR ipak malo više u poređenju sa Španijom. Kia i MB nikako nisu isto)..

nautičar

pre 5 godina

Nautičari ni po čemu nisu prosječni turisti. Skupa plovila, skupa oprema... nikako ne podrazumjeva jeftine (ili besplatne) usluge. Tak' normalno!

Fenomen

pre 5 godina

Cerupanje...pravi izraz za ono sto se dogadja turistima u ovom regionu. I svake godine pokusavaju da vam otkinu neku perusku vise. A sta daju za uzvrat? Primitivizam, nekulturu, bahatost, prljavstinu, hladnu supu, vruce pivo...jos samo vazduh ne naplacuju, ali nikad ne reci nikad...Neki ce pozeleti "prosecnih" turista ali njih biti nece. Crna Gora, Hrvatska i sve vise Grcka...ne, hvala.

Srbenda

pre 5 godina

Hrvatskoj prosječni turisti nisu potrebni, jer ako redovito i to svake godine dolaze Bill Gates, Bernie Ecclestone i njima slična svjetska elita onda turisti koji više zagađuju nego što potroše nisu dobro došli. U tom smjeru Hrvatska i planira svoju turističku strategiju, jer ima dovoljno resursa da razvije ponudu za višu kjijentelu.
(Loreda, 23. avgust 2018 13:16)

Hrvatska se nece hleba najesti od Gejtsa, Ekelstona.Da bi razvio elitni turizam treba jos mnogo toga.Ekskluzivnih hotela, pristupnih saobracajnica, sadrzaj.Zato Istra prednjaci.U Dubrovnik dodje kruzer istovari hiljadu turista koji se lomataju po zidinama i eventualno plate kunu da odu u WC.Trosak nula. Vrate se na kruzer i tamo.imaju sve Kafa u Gradskoj kafani 15 evra.Hrvatska a problem i sa sezonskom radnom snagom.Kuvari, konobari, spremacice

Loreda

pre 5 godina

Hrvatskoj prosječni turisti nisu potrebni, jer ako redovito i to svake godine dolaze Bill Gates, Bernie Ecclestone i njima slična svjetska elita onda turisti koji više zagađuju nego što potroše nisu dobro došli. U tom smjeru Hrvatska i planira svoju turističku strategiju, jer ima dovoljno resursa da razvije ponudu za višu kjijentelu.

Frere Jacques

pre 5 godina

Kad pročitaš to ime prvo ti padne na pamet, mora da je iz Italije.
Preživjet ćemo bez tebe, nije ni Azurna obala za svakoga, ajde probaj malo jedriti tamo kod St. Tropeza ili Biarritza, naplatit će ti i disanje!

Privrednik

pre 5 godina

Hrvatska je preskupa.Zasto.Zato sto treba da se otme lova za efektivnih 1,5 mesec turizma.Udeo turizma u BDP je 18% a u visoko razvijen turistickim zemljama je 5% Na ulozenih 2 evra u turizam 1,5 evro je iz uvoza.

Hrvatska je jos uvek pogodna destinacija za slosere iz Nemacke i srednji stalez iz Ceske, Slovacke, Madjarske. Vanpansionska potrosnja niska jer je sve ostalo preskupo. Prosle godine sam sa poslovnim partnerim bio na Hvaru.Od planiranih 7 dana zadrzali smo se dva dana.Nije turizam samo okretanje na suncu.U Grckoj ili Turskoj sa hotelskim smestajem All Inclusive izvanrednom uslugom ima nesto i da se vidi.Daleko povoljnije i jeftinije od Hrvatsle

Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales

pre 5 godina

A mi im dali to more 1918. na racun upravo tih italijana.
(lemur, 23. avgust 2018 13:21)

Ajd' ne se...
Ovu obalu ko danas smo imali do 1918. stotine godina unazad, plus još i Boku, samo je Rijeka bila posebna administrativna oblast.
I upravo smo od Italijana nakon 1918. izgubili Istru do Rijeke, i od 1943. imamo svoje more ko i prije, jedino su Crnogorci dobili Boku.

Rupa na saksiji

pre 5 godina

Samo otmi uz što manje rada, politika svih na Mediteranu. Ništa novo nije otkrila. Neko radom zove stvaranje nove vrednosti, neko vezivanje čamaca i iznajmljivanje sidra.

Gogo

pre 5 godina

A mi im dali to more 1918. na racun upravo tih italijana.
(lemur, 23. avgust 2018 13:21)

Kako je lijepo povijest uciti iz radikalnih stranackih programa.
Dok su hrvati potapljali brodove veneciji i ostalim Talijanskim drzavama i dok su mnogi Hrvatski gradovi gorili na obali daleko je Srbin bio i kulturoloski i politicki od nas...

Ali eto danas svako moze ostaviti komentar kakav mu odgovara i svako moze biti politicar novinar i istoricar...
Pojest ce nas social media...

sarajevo.ba

pre 5 godina

Hrvatskoj prosječni turisti nisu potrebni, jer ako redovito i to svake godine dolaze Bill Gates, Bernie Ecclestone i njima slična svjetska elita onda turisti koji više zagađuju nego što potroše nisu dobro došli. U tom smjeru Hrvatska i planira svoju turističku strategiju, jer ima dovoljno resursa da razvije ponudu za višu kjijentelu.
(Loreda, 23. avgust 2018 13:16)

Ajde ne se...
Ove godine sam prvi put u zivotu bio u Hrvatskoj, i to cisto je mi je usput do Bosne i ne bih nikad vise.
Pa cjene su kao ovdje u Svicarskoj.
A hrana, Bog nek mi prosti nigdje nisam losiju hranu jeo.
Radije bih noge samo skvasio ovdje u Zenevskom jezeru nego vise ikad dosao u Craotiu.

hm

pre 5 godina

Nikad cuo za ovu, a i ne vidim poentu objavljivanja raznoraznih fejs 'eseja', no neka se vrati onda u 'svoju' Italiju. Ni tamo nije bolje. Tek te tamo 'definisu' dubinom dzepa. Nego, jel' ona uopste mislila potrositi vise od 20 € na to letovanje ? Nekako mi se cini da je mislila naveliko muktarisati.

nmgdnprmtm

pre 5 godina

Kako turizam uzima maha sve je manje ljubaznosti a sve više bezobraznih cena i naplaćivanja svega i svačega. Biće samo gore iz godine u godinu.

Dragon

pre 5 godina

Kojeg li čuda treba platiti vez... i to još u nacionalnom parku... vau...

Mene ovaj tekst podsjeca na proslogodisnji kad je ona Ruskinja pričala kako su se djeca veselila žoharima... A i ova Irina mi ne djeluje nekako talijanski...

stakori & co.

pre 5 godina

godinama nemilo cerupaju i svoje a da nece turiste, osim toga, ta vlast... nikad to nista u zivotu nije radilo i kako onda da cene tudji rad i posteno zaradjen novac?

sarajevo.ba

pre 5 godina

Hrvatskoj prosječni turisti nisu potrebni, jer ako redovito i to svake godine dolaze Bill Gates, Bernie Ecclestone i njima slična svjetska elita onda turisti koji više zagađuju nego što potroše nisu dobro došli. U tom smjeru Hrvatska i planira svoju turističku strategiju, jer ima dovoljno resursa da razvije ponudu za višu kjijentelu.
(Loreda, 23. avgust 2018 13:16)

Ajde ne se...
Ove godine sam prvi put u zivotu bio u Hrvatskoj, i to cisto je mi je usput do Bosne i ne bih nikad vise.
Pa cjene su kao ovdje u Svicarskoj.
A hrana, Bog nek mi prosti nigdje nisam losiju hranu jeo.
Radije bih noge samo skvasio ovdje u Zenevskom jezeru nego vise ikad dosao u Craotiu.

!!! auuuu !!!

pre 5 godina

Cijene su skočile ove godine u nebo. Ali isto tako moram ti reći da ćeš na Stradunu platiti ručak, pola litre domaćeg vina i bocu mineralne nekih 150 eurića. Ako se maknem sa Straduna, pada cijena.
Evo danas mi bio kolega iz Splita i pošli nas dva na ručak u luku Gruž, restoran Orsan. Vrhunski restoran. Brodet za nas dva, popili po 3 gemišta, dva espresa = 210 kuna/30€ sa bakšišem.
Tako brate neka ona ne se*e. Hoš sa jahtom po nacionalnim parkovima, plati pa se rugaj. Sve se bojim da će u Italiji ili grčkoj jeftinije proći. Takve priče mene ne pogađaju.
Ja isto znam kada odem u Beč, pa neću jesti ispred katedrale Sv. Stjepana nego negdje malo sa strane. A u svim zemljama na tim top mjestima je usluga najgora. Oni znaju da će tu uvijek netko sjesti i ostaviti pare.
Evo sad gledam na dnevniku izvješće sa Zrća. Voda 30 kn, komad pizze 40 kuna, koktel od 200 kuna nadalje. I svi govore da su cijene ok.
A to jeste u centrima, evo kad dođeš jednom u Dubrovnik, Deru kožu ako ne paziš i ako se nisi informirao kako treba.
U starom gradu možeš jest za 150€ a možeš i za 10€.
Samo treba znat.
Ja u Kotoru u starom gradu isto ne jedem. Odem malo izvan, 300 metara dalje i jedem vrhunski.
Ma...
Svašta ljudi pišu.
Ne možeš ući u Kornate, Mljet, Porto Montenegro, Sveti Stefan i reći ala je skupo.
Ali općenito ti Talijani su čudo. Da mu nešto džabe daš on će ti tražiti popust!

Sveneznalica

pre 5 godina

Ova gospodja je zalutala u nauticare. Normalno je da vecera od brancina divljeg od 700 g za dvije osobe sa picem i svim ostalim kosta 120€ na nenaseljenom otoku u nacionalnom parku. Do ovog utoka se moze samo brodom i daleko je od kopna. To znaci da je vino, mineralna, ulje i sve ostalo netko dopremio na otok da bi ona mogla jesti, a netko je morao i ulaviti tog brancina koji, usput receno, kosta na obali 200 kn po kili.
Ako joj je skupo moze doci i do kona i pojest burek za 10 kn. Svaka roba ima svoju cijenu. Pa tko voli nek izvoli.

nautičar

pre 5 godina

Nautičari ni po čemu nisu prosječni turisti. Skupa plovila, skupa oprema... nikako ne podrazumjeva jeftine (ili besplatne) usluge. Tak' normalno!

nmgdnprmtm

pre 5 godina

Kako turizam uzima maha sve je manje ljubaznosti a sve više bezobraznih cena i naplaćivanja svega i svačega. Biće samo gore iz godine u godinu.

Rupa na saksiji

pre 5 godina

Samo otmi uz što manje rada, politika svih na Mediteranu. Ništa novo nije otkrila. Neko radom zove stvaranje nove vrednosti, neko vezivanje čamaca i iznajmljivanje sidra.

Frere Jacques

pre 5 godina

Kad pročitaš to ime prvo ti padne na pamet, mora da je iz Italije.
Preživjet ćemo bez tebe, nije ni Azurna obala za svakoga, ajde probaj malo jedriti tamo kod St. Tropeza ili Biarritza, naplatit će ti i disanje!

Susjed

pre 5 godina

Koji dio od "luksuzni turizam" gospođi nije najjasniji? Ja sam nedavno bio u Novalji (Zrće), nakon 7 godina, i promjenilo se sve na gore. Cijene su da te srce stane, a i dalje - preniske su. Previše je još onih koji si to mogu priuštiti, pa nam dolazi kojekakva nadrogirana zapadnoeuropska mladež koja umire po gradu (Da se razumije - i ja sam feštao na Zrću, ali mi Hrvati smo za njih gospoda). Njih sve treba i napiti i nahraniti i umjesto mirisa mora i borovine u zraku toliko karakteristično za Jadran, zrak na rivi u Novalji smrdi na ulje iz friteze. Hrvatska puca po šavovima i treba dizati cijene dok se to ne stabilizira. Tako mala zemlja nema uvjete za masovni turizam, tako da hoće-neće mora razvijati luksuzni turizam (ako misli očuvati što je čini posebnom na prvom mjestu). A kome smeta - ima toliko alternative.

hm

pre 5 godina

Nikad cuo za ovu, a i ne vidim poentu objavljivanja raznoraznih fejs 'eseja', no neka se vrati onda u 'svoju' Italiju. Ni tamo nije bolje. Tek te tamo 'definisu' dubinom dzepa. Nego, jel' ona uopste mislila potrositi vise od 20 € na to letovanje ? Nekako mi se cini da je mislila naveliko muktarisati.

Andrej

pre 5 godina

Teško je razumeti objavljivanje ovakvog članka, ali kao nekom ko letuje i u Grčkoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Španiji izaziva potrebu za reakcijom. Sve u svetu košta, za kvalitet je potrebno platiti. Ako za parametre destinacije letovanja uzmemo čistoću (smeće, ošišana trava..) obale, urednost turističkog mesta, ulica, plaža, gradova, puteva, organizovanost turističkih destinacija (putokazi po gradu, na autoputu...) i bezbednost (broj policijaca, kontrola incidenata, zaštita od krađe, bezbednost u vodi, plovilima), po školskim ocenama destinacije se moraju poređati sa: Grčka 2, Hrvatska 4-, Slovenija 4+, Španija 5-. Tako idu i cene. Iskustveno Hrvati naplaćuju kao da im je ocena 3, mogu još 30% da podignu cene za kvalitet koji daju, ostali naplaćuju tačno onoliko koliko daju. Ako je gospođi skupa HR, tu je Grčku i napraviće brojne uštede - može da ide ne registrovanim plovilom i bez bilo kakavog osiguranja / za sebe, posadu i druga plovila, može da se sidri gde god želi i kada god želi - naravno, ako joj neko ukrade plovilo policija neće ništa preduzeti jer nemaju resurse, ako je ošteti drugo plovilo ne može nadoknaditi štetu jer niko nema osigiuranje, ako je nevreme uhvati u nekom zalivu - njen problem, u marinu nema ni vode ni gorivo - može da vuče kante na ruke... Zato 10 dana nautike u Grčkoj košta 500, Hrvatskoj 1.500, Sloveniji 2.500 a u Španiji 4.500 eur/dobijate tačno onoliko koliko ste platili (u HR ipak malo više u poređenju sa Španijom. Kia i MB nikako nisu isto)..

stakori & co.

pre 5 godina

godinama nemilo cerupaju i svoje a da nece turiste, osim toga, ta vlast... nikad to nista u zivotu nije radilo i kako onda da cene tudji rad i posteno zaradjen novac?

Dragon

pre 5 godina

Kojeg li čuda treba platiti vez... i to još u nacionalnom parku... vau...

Mene ovaj tekst podsjeca na proslogodisnji kad je ona Ruskinja pričala kako su se djeca veselila žoharima... A i ova Irina mi ne djeluje nekako talijanski...

Sizif

pre 5 godina

Moje iskustvo iz Istre, tacnije Prenmature ( par km od Pule ) :
Ljudi ( cast izuzecima ) uglavnom neljubazni.
Korektan smestaj za ozbiljne pare ( npr TV u boji je crn-beli .......... - naravno plaza nije bila 200m od smestaja :-)
More, plaza ocekivano dobro.
Cene ( s novcem nisam u problemu ) - kao u Zenevi, ako ne i skuplje.
Turisti - neko pomenuo paradajz turiste - 90% je bilo takvih i to Italijana,Nemaca, Ceha,Slovaka, Madjara.
Jedino sam ja ostavljao baksis ( misaona imenica za ostatak gore navedenih ).
Utisak - precenjeno bar 30%.
Srdacan pozdrav.

Vlad the Great

pre 5 godina

Volim ove zalopojke ljudi koji zele luksuzni turizam za male pare. Nesto poput one stare nase.... oce da se j... ali da joj ne udje.
Hrvatska jeste bezobrazno skupa.
Ali ne moras da jedeš ribu gde košta djavo i po. Da bacis sidro a da ne platis....
Jok bre.
Proslog leta sam bio u Trogiru. Obisao pola Dalmacije.
Trogir je, kao mali Dubrovnik. Stari grad, jahti da se smrznes, ali mozes naci restorane sa izuzetnom klopom. Mi smo vecerali nekoliko puta, za dvoje, 3 obroka... 300 kuna. Jos se polomise oko nas. Em Srbi, em dali dobar baksis prvo vece. Sledece vece 20 ljudi ceka na sto, a mi kako smo se pojavili, osmeh... i ajte vamo... imam za vas sto.

Hrvatska ima predivnu obalu, plaze im nisu svetske i moze biti skuplje nego Grcka ili Spanija (Zabari smaraju). Ali, sa vremena na vreme, svakih 4-5 godina....zasto da ne.

lva

pre 5 godina

Hrvatskoj prosječni turisti nisu potrebni, jer ako redovito i to svake godine dolaze Bill Gates, Bernie Ecclestone i njima slična svjetska elita onda turisti koji više zagađuju nego što potroše nisu dobro došli. U tom smjeru Hrvatska i planira svoju turističku strategiju, jer ima dovoljno resursa da razvije ponudu za višu kjijentelu. (Loreda, 23. avgust 2018 13:16)

majke ti a koliko tih milijardera ima u svetu? Evo bas im je ono stalo da svake godine idu na isto mesto. I bas turusticke zemlje zive samo od bogatasa. Inace, Budimpesta vise zaradjuje od turizma od cele Hrvatske. Kako vas nije sramota? I sto neko rece dobili ste obalu zahvaljujuci Srbima nije ni cudo sto ne znate sta cete sa njom.

Aleksa

pre 5 godina

Preteruje. Upravo stigli s Jadrana. Nocenje u Dubrovniku 45 evra po osobi u starom gradu, kraj zidina. U radnjama jeste skuplje, limenka piva 2 evra, ali zato malo dalje od Straduna vecera 15 evra po osobi. Ali, sta ocekujete u Dubrovniku?
U Trogiru nocenje 30 evra, takodje u starom delu, sladoled oko evro i po, preliva iz korneta. Ljudi preljubazni, cene u ravni s kvalitetom, plaze ciste, lako kretanje po okolini lokalnim busevima. Ako se ne bahatite na glavnim trgovima, nije nepristupacno. Svako spram svog novcanika.

andreas kisser

pre 5 godina

mislim da su se hrvati po komentarima previse uznemirili sto ih je neko 'napljuvao' i na nevest nacin pokusavaju da pravdaju nesto cemu nema pravdanja. naime, to sto neko ima brodic ne znaci automatski da je bogatas - u pitanju je stil zivota ili nacina odmora (poput autostopera, bekpekera ili bajkera), a ne po difoltu odraz finansijskih mogucnosti; zapravo, uopste nije skupo nabaviti brodic. dakle definisali smo da to sto italijanka plovi brodicem, ne znaci automatski da je burzujka! drugo, svi znamo da su ljudi iz ex-yu (sem slovenaca) prilicno ljakse i hrvati i pored mitova o 'tisucljetnoj kulturi' i sami znaju koliko im je mentalitet uslovljen zivotom na balkanu i 45 godina u komunizmu! uostalom, imam prijatelje iz vinkovaca i osijeka i oni cesto i nesvesno u prici kazu "mi balkanci". kazem ovo jer se zna kod nas u ex-yu da kad ljakse nadju maslo, krenu da mazu i zadnjicu (sto bi rekli kosovari). svi znamo da hrvatska, sem par lokaliteta na ostrvima, NE PRUZA apsolutno nista sto opravdava astronomske cene koje naplacuju! a cuj tek ovog u komentarima sto poredi azornu obalu sa cavtatom :-) i najzad: koju korist od jedne posete bila gejtsa u pet godina imaju oni lokalci sto izdaju sobe svojih kuca po sibeniku, skradinu, visu...? moje usi su cule jadikovanje: 'nema nista bez domaceg gosta'! samo vi nastavite da lazete sebe kako ste neka top destinacija mondenskog turizma, pa kada budete ostali bez imalo gostiju za par godina, plakacete za slavoncima, srbima i bosancima.

Nikola

pre 5 godina

Jbt. koliko Hrvata na forumu. Mislim, ne smeta mi,naprotiv. Samo sam iznenađen.
(iz prve ruke, 23. avgust 2018 14:45)

Jbt, a koliko tek Srbi dolaze na hrvatske portale i na pojedine teme se iživljavaju u komentarima kad kod nas nema "moderiranja", svi komentari se automatski objavljuju i dozvoljeno je prostačenje!
(Hrvatko, 23. avgust 2018 16:36)

To je tacno. Pisati na B92 je svojevrsni mazohizam...Ne objave vam komentar a da i ne znate zasto. Tipicno srpsko izivljavanje, ili jednostavno glupost, nerad, javasluk.

Marko

pre 5 godina

Meni je ok.Tata jos 1984.napravio kucicu kod Rogoznice.Nije ni pipnuta u ratu.Od 2000.smo svake godine dole. Komsiluk sjajan.Ribu pazarimo kod šjor Romea, a ducan kod šjor Stipe je uvek pun a cene kao u bgd.More Extra!!!

Deki

pre 5 godina

Ja mogu razumjeti sve turiste, osim talijana. Pa to su najgori turisti!!! I sad se ti lopovi bune. Da li vi znate kako se jede u talijanskim restoranima? Sjednes za stol i to platis dodatno 3 eura jer sjedis za stolom. Gdje to ima? Platis, a oni ti vrati manje i kaze da si mu dao neku drugu novcanicu.
To te su me prijatelji talijani i upozorili.
Svi se imaju pravo bunit osim njih. Inace, za ove dusebriznike...ne brinite, hrvatska ima bogovsku reputaciju medju turistima...a to znam jer radim u turizmu sa tim istim strancima. Jedna lasta ne cini proljece, kao sto ni jedan nezadovoljan gost i njegov prigovor ne znaci nista.

Beograd

pre 5 godina

Ne znam o kom se visokom turizmu radi... citam pa se pitam. Vec petu godinu zivim u Opatiji, nekadasnjoj lepotici Kvarnera. Istina, hoteli Opatije su lepo odrzavani i papreno skupi, ne za nas bivse YU vec za strance. Pre neki dan vozim od Zagreba ka Rijeci, guzva na putu, a oko mene sve Cesi, Madjari, Slovaci, Rumuni, tu i tamo neki Nemac, bese cak i dva Spanca. Na parkingu samposluga "Spar" ti isti turisti otvaraju gepeke svojih Audija, BMW-a i ostalih belosvetskih i jedu sendvice. "Lidl", nemacki lanac samposluga je prepun tih stranaca koji kupuju konzerve, hleb, slaninu, jogurt i zderu to po plazama, parkizima, setalistima... Mozda u HR dolaze tipovi kao sto su Mr. Microsoft, Mr. U2 i ko zna ko jos. Ali HR osim mora i sunca nema nista vise da ponudi. Riba je skuplja nego na Himalajima a u Opatiji, po sopstvenom priznanju, sluze se zamrznute lignje iz Kine. Ova gospodja nauticarka je verovatno htela sve za nista, ali HR turizam, kao i drzava, puca po savovima a mladi odlaze li odlaze... zar to nije najbolji pokazatelj uspesnosti jedne zemlje, pa i njenog "visokog" turizma?

Domaći turist

pre 5 godina

Čitam ovaj članak i slatko se smijem u hladu borova i uz zvuk cvrčaka. Kafić prvi red do mora, kava sa mlijekom 10 kn (1,35 EUR), kugla sladoleda za starijeg klinca da ti sve ispada iz korneta kolika je 7 kn (0,95 EUR), kakao za mlađeg klinca 10 kn (1,35 EUR). Apartman je doslovce 50 m od plaže. Još mi vlasnica apartmana dala svoje mjesto na plaži. Auto sparkiran na rezerviranom parkirnom mjestu. Navečer mir. Srednja Dalmacija je i dalje raj za obitelji sa djecom. Cijene su od 60 do 200 EUR za noć pa svatko može naći što mu odgovara. A tko hoće namjerno prigovarati to uvijek može.

igor sulic

pre 5 godina

Nevje4rojatno!Wannabee zabarka s starim talijanaskim imenom-Irina, zali se na naplatu ulaza za sirote jahtice u nacionalne parkove!Najbolje bi bilo da je ostalo kao 87 e, talijani se hvalili da jadransku ribu i skoljke jedu za 8000 lira lira(oko 10 dem), sto je bila istina radi gladi bivse drzave za devizama!Cijela Jugoslavija kupovala i maSno placala njihovu fus-robu u Trstu!Tko je bio tamo jos se sjeca onog podrugljivog "Slavi"!Njihovi konobari i tvornicki radnici ponasali su se kao pijani milijunasi po moru!Mozda niste znali ali Hrvatska i Spanjolska imaju najvise na svijetu od UNESCA zasticenih materijalnih i nematerijalnih znamenitosti! 11 nacionalnih parkova, 9 parkova prirode i 2 rezervata pod posebnom zastitom!Najstariji naseljeni grad u evropi su Vinkovci, najvece ocuvano nalaziste u Krapini, prva ljekarna, karantena, Dubrovnik, druge najduze zidine na svijetu-Stonske itd!Dakle, ima se sta vidjet Ti ko zeli!U vas u Italiji sve sam masno platio npr Rim-nigdje u centru nemate neku samoposlugu!Mc donalds samo jedan i u njemu je neopisiva guzva!Kappucino u St Pietrro u Vatikanu 5 eur!O Veneciji da ne pricam!Sjedite u auto i naci cete apartman za 40-50 eur i nece vam biti skupo!Inace prepucavanje gdje je bolje je glupo.To je stvar subjektivnog dozivljaja a za svoje novce svatko ide gdje mu odgovara!Molim objavite komentar, zaboli me ruka

mup

pre 5 godina

Tacno je da su mnoge uvale date u koncesiju i sada oni koji su to platili zele da vrate i zarade novac. Tako je pocelo i sa ogavnim lezaljkama koje su pojele divne plaze gde je moglo da stane mnogo obicnih ljudi za koje je more sve nedostizniji san. Svet ide u pravcu; 7-10% imucnih imaju sve, a 90% ostalih su njihove sluge koje ne smeju da im smetaju, jer niko ne zeli da gleda ni u saobracaju ni na plazi sirotinju pored sebe. Posebna prica su oni koji zive na primorju i podrzavaju ovakav razvoj turizma. Ne shvataju da ce i oni biti pogodjeni globalizacijom, jer ce neki veliki igrac koji poseduje deo duga Hrvatske da kupi citave delove gradova pored mora, da iseli mestane i sagradi apartmane i tu niko nece smeti ni da pridje. Tako je vec u Italiji. Vlasnik koncesije na gradsku plazu u jednom primorskom gradu severne Italije zakljuca plazu koja je ogradjena cim prodje sezona. Gradjani se bune jer su nekad setali zimi pored plaze i uzivali u pogledu na more. Nista nije vredelo, cuvari im ne daju da pridju, a drzava je na strani kapitalista.

Gogo

pre 5 godina

A mi im dali to more 1918. na racun upravo tih italijana.
(lemur, 23. avgust 2018 13:21)

Kako je lijepo povijest uciti iz radikalnih stranackih programa.
Dok su hrvati potapljali brodove veneciji i ostalim Talijanskim drzavama i dok su mnogi Hrvatski gradovi gorili na obali daleko je Srbin bio i kulturoloski i politicki od nas...

Ali eto danas svako moze ostaviti komentar kakav mu odgovara i svako moze biti politicar novinar i istoricar...
Pojest ce nas social media...

Moca

pre 5 godina

Bio u HR prošle godine posle dugo vremena. Ne stoji info da je skuplje nego u Grčkoj, po restoranima su cene manje-više iste. Molim lepo, na Lefkadi je flašica piva 3 evra u kafićima u kojima trešte srpski narodnjaci. Na stranu što, osim prelepih plaža, nemam šta da vidim. U Dalmaciji npr. uvek ima čime da se ubije dan ako niste za kupanje, možete svakog dana da obiđete po jedan grad. Za prosečnog Srbina je apsolutno svako more na Balkanu preskupo osim možda Bugarske, a za prosečnog Nemca, Poljaka ili Čeha je možda i HR udaranje po ušima ali oni, još uvek, dolaze u velikom broju. Ova "italijanka" može slobodno da obiđe neka iole prestižna mesta i ostrva po Italiji (Kapri, Sicilija...), mislim da bi joj ove Hrvatske cene došle kao bagatela.

sinak

pre 5 godina

Ja bio u Dubrovniku prvi put, iako sam rodjen u Zagrebu pre 30 godina i redovno idem tamo decenijama na obali nisam bio. Krenula neka kisurina, mi seli u neki stek u starom gradu, dolazi mladic konobar iz Mostara, odma jeste nasi ili strani da vidi kako da prica, provalio po faci da smo nasi, krenuli u pricu, zapili se, izasao gazda isto mlad da nas casti po rakiju, popili 4 ture po 4 piva, uz njihove 4 rakije castio ja ovog konobara jednu. Pivo inace 5 eur u toj kafani. Stize racun 220 kuna iliti 30 i kusur evra.

Kaze lik malo smo smanjili racun, ja ne verujem sta se dogadja, kaze, ovo su za strance, dobri ste. I tako, ako si u dobrom fazonu, ne potenciras neke price koje mogu izazivati tenziju kao sto je jedan iz ekipe hteo, mozes da prodjes kako smo mi prosli. Samo treba biti opusten i normalan i imati dobar stav pa ces se lako naci sa drugim takvim.

Ako ista dobro je sto je dole potpuno drugi mentalitet i znaju da prepoznaju kakva si faca posle 3 reci. Tako isto verovatno znaju da prepoznaju i one kao sto je sto posto ova, pa joj zagorcali zivot.

Vrlo Vrlo Zadovoljan Tip

pre 5 godina

Dva dana ovog jula boravka na svom brodu, bez vezova ili marine na Kornatima 220€. Marina na Zutu 100€ noc, i to struje nema od 23.00 do 07.00. Kraj. Zbogom. Adio. Odoh za dve nedelje u Grcku.

P76-ers

pre 5 godina

S obzirom na stalna prepucavanja na temu hrvatskog i grčkog turizma, ajmo srpski nautičari na tri grčka mora da čujemo i vaša iskustva. Ostali molim, ovom prilikom, ćutite!
(nautičari imaju reč, 23. avgust 2018 15:07)

Očekuj totalnu tišinu. Teško da ćeš ovde naći naše nautičare sa ??? mora. Takvi ovde ne gube vreme.

sa majorke

pre 5 godina

Skupo u HR, skupo u CG...

A na Majorci fotkanje sa delifinom 20 evra, a da zaplivaš na dušek sa delfinima na pola minuta košta 200 evra, i imaš da se načekaš dok dođeš na red.

Ne branim HR turizam niti me zanima, neka naplaćuju koliko mogu, njihova stvar.
Ali, ovi sa Zapada se navadili da dođu na Balkan i da se provedu za desetinu cene isto kao u španskim letovalištima.

E, pa gospodo, ako hoćete jeftinije, onda idite u Bugarsku, Hrvatska verovatno teži tome da bude destinacija uporediva sa španskim letovalištima, a ima šta da ponudi i od istorijski atrakcija kao što su stari utvrđeni gradovi sa zidinama i kućama od prirodnog kamena i slično.

Ko smatra da je hrvatsko prmorje skupo, neka kupi tamo kuću ili hotel pa neka iznajmljuje turistima po nižim cenama.

zd "brodovlasnik"

pre 5 godina

@ andreas kisser
Tipično razmišljanje kontinentalca koji ne zna ništa o moru i brodićima! Ovo ti piše vlasnik brodića od 5,5 m koji košta 9.500 € i pri glisiranju troši od 18-20 l/h. Pa ti vidi! S takvim brodićem teško da možeš kružiti Jadranom, obilaziti otoke, nacionalne parkove i njihove uvale. Naime, potreban je nešto veći i dosta komforniji brodić (priručna kuhinja, WC...), ali i oprema. I mnooogo, mnooogo deblji novčanik od onog kod autostopera ili bekpekera.

ribar plete mrižu svoju

pre 5 godina

Osvrt na ovu damu nema smisla, jer je očito da preferira mista gdje će biti sigurna za sebe i brod. Inače, na tisuće je malih vala di se možeš sidriti. Osobno mislim da Hr mora uvesti limit na brodovlje, jer je nautički turizam eksplodira. Previše negativnosti ostavljaju iza sebe, stoga sam mišljenja da radi zaštite mora i kopna mora profilirati priliv gostiju, podizanjem cijena i visokom uslugom.

turista

pre 5 godina

U Hrvatsku ne ulazim od 1988 godine i iskreno nemam nameru za ostatak svog zivota. Imam strano drzavljanstvo (pored srpskog) ali mi ne pada na pamet da svoju porodicu vodim tamo. Naravno Italija, Spanija, Grcka, ima prelepih mesta po Evropi gde vas ljubazno docekaju, ugoste po pristojnim cenama, tretiraju kao coveka. Svojim prijateljima ne preporucujem Hrvatsku.

Hrvatko

pre 5 godina

Jbt. koliko Hrvata na forumu. Mislim, ne smeta mi,naprotiv. Samo sam iznenađen.
(iz prve ruke, 23. avgust 2018 14:45)

Jbt, a koliko tek Srbi dolaze na hrvatske portale i na pojedine teme se iživljavaju u komentarima kad kod nas nema "moderiranja", svi komentari se automatski objavljuju i dozvoljeno je prostačenje!

Glupost

pre 5 godina

@sarajevo.ba
gde si ti to bio u Hrvatskoj, zivota ti?! Pojma ti brate, nemaš! Aj vozdra iz Ciriha, juče smo nas troje skromnu večeru u Cirihu platili 260 franaka, nemoj mi reći da su cene iste u Hrvatskoj

stari konj

pre 5 godina

@mario
Srbi imaju pravo da upoređuju grčke i hrvatske plaže, ili plaže bilo kojih drugih država. Ne mogu da dokučim razlog osporavanja tog prava.

m

pre 5 godina

Skupo u HR, skupo u CG... 

A na Majorci fotkanje sa delifinom 20 evra, a da zaplivaš na dušek sa delfinima na pola minuta košta 200 evra, i imaš da se načekaš dok dođeš na red. 

Ne branim HR turizam niti me zanima, neka naplaćuju koliko mogu, njihova stvar. 
Ali, ovi sa Zapada se navadili da dođu na Balkan i da se provedu za desetinu cene isto kao u španskim letovalištima. 

E, pa gospodo, ako hoćete jeftinije, onda idite u Bugarsku, Hrvatska verovatno teži tome da bude destinacija uporediva sa španskim letovalištima, a ima šta da ponudi i od istorijski atrakcija kao što su stari utvrđeni gradovi sa zidinama i kućama od prirodnog kamena i slično. 

Ko smatra da je hrvatsko prmorje skupo, neka kupi tamo kuću ili hotel pa neka iznajmljuje turistima po nižim cenama.
(sa majorke, 23. avgust 2018 14:12)

moras da budes poseban idiot da se slikas a kamoli plivas sa delfinom bez obzira na pare !

starmo

pre 5 godina

Ove godine sam prvi put u zivotu bio u Hrvatskoj, i to cisto je mi je usput do Bosne i ne bih nikad vise.
Pa cjene su kao ovdje u Svicarskoj.
A hrana, Bog nek mi prosti nigdje nisam losiju hranu jeo.
Radije bih noge samo skvasio ovdje u Zenevskom jezeru nego vise ikad dosao u Craotiu.

Da odmah si mi djelovao kao kulinarski ekspert...

mario

pre 5 godina

Srbi imaju pravo da upoređuju grčke i hrvatske plaže, ili plaže bilo kojih drugih država. Ne mogu da dokučim razlog osporavanja tog prava.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (stari konj, 23. avgust 2018 19:12)
Ma ne osporavam ja ništa vama,ali kad se uspoređujete sa Hrvatskom dajte onda sa svojim,a ne odmah Grčka ili koliko zarađuje Budimpešta ili je to bilo srpsko more,pa ste ga vi poklonili nama itd....
dajte da vidimo gdje je vaš turizam nasuprot hrvtaskog.

cccc

pre 5 godina

Živio u grčkoj pa znam, sve je bolje, a najviše ljudi, tu lestvicu nikada nećete preskočiti, i nisu opterećeni dolaskom zvezda, a sto puta ih je više, na vaše more nikad, jer grčka se nemože obići za pet života

nesha

pre 5 godina

Ma da,a u Italiji je bajka.Recimo,picerija u Palma Nuovi(inače lep gradić):dve pice od po 9 evra,vino kuće 1/2 litre i salata.Račun oko 25 evra i tzv.servizzio dodatno 6 evra(ukupno 31 evro).To je lokalna picerija gde smo mi bili jedini strani gosti.Poenta je da je sve bilo ukusno i o.k. tako da taj servizzio nisam ni primetio,iako je uredno bio naveden na računu.Prema tome-Italijani su ipak majstori zavlačenja u bilo kom obliku.

dr.Gonzo

pre 5 godina

hrvatska se ne moze meriti sa grckom ..jednostavno grcka nudi vise za manje love..jedan otok u grckoj tipa Samos ima 35 sjajnih plaza..pescanih i sljunkovitih..hrvatska ima masu betona i hridine..ali nema prave plaze! hrvatska je ispred cg i albanije ali iza spanije ..italije..grcke ..turske..to je realnost! hrvatska nije top destinacija ni za jednu granu osim jahtinga i jedrilica..a to je ipak" skup sport" svuda sve drugo je prosecno dobro..od 1 - 5 nekih max 3+ ..istra nudi sjajnu gastronomiju ali opet nema kvalitetno more i plaze..gore u istri more nije najcisce jer otrantska struja gore vec pravi zaokret prema talijanskoj obali..moja ocena za hrvatski turizam je 3!

Loreda

pre 5 godina

Hrvatskoj prosječni turisti nisu potrebni, jer ako redovito i to svake godine dolaze Bill Gates, Bernie Ecclestone i njima slična svjetska elita onda turisti koji više zagađuju nego što potroše nisu dobro došli. U tom smjeru Hrvatska i planira svoju turističku strategiju, jer ima dovoljno resursa da razvije ponudu za višu kjijentelu.

Komša

pre 5 godina

Ne bih ja tu krivio Hrvate,meštane jer oni su,pored turista najveće žrtve idustrijalizacije turizma.
Ali su mi zanimljivi ovi zapadnjaci koji u svojim zemljama i te kako dobro znaju šta znači kad dodju u klub i kažu im - "Izvinite ,privatna zabava je večeras,pokušajte sutra" i ne pada im na pamet da istrašuju da li je stvarno bila privatna zabava ili ih je dormen ocenio kao nepoželjne goste ili su prošli put ostavili loš utisak... podviju rep i nadju mesto gde su poželjni/zadovoljni.
Ali kad dodju u neku zemlju koja je materijslno lošija od njihove onda traže da se prema njima ophode kao da su gospoda.
Pa gospodo,zakitite dormena,konobara bakšišom i nemojte se pitati zašto da mu platite dodatno kad na jelivniku ne piše toliko ili da glumite sindikalce koji se pitaju zašto ih gazda ne plaća više (da bi vi mogli da glumite Delona za dž) pa ćete videti reakciju.
(pročitajte komentar komentatora koji je opisao ponašanje osoblja u Trogiru,mislim).
A @stari ribar je objasnio - samo cenom se štiti autentičan ambijent i priroda .
Čak i ta usluga ako je preterana može da privuče one koji imaju livu ali ne znaju da cene prirodu - tu bi valjalo biti oprezan jer jje najbolja klijentela za more srednja klasa i viša srednja klasa (punišića je malo i ne vezuju se za mesto ) i kada od te klijentele probereš one koji znaju da cene prirodu imaš siguran dobitak iz malo cimanja (i malo prostora za "preduzimače" sa strane ).

ketiS

pre 5 godina

@mario "dajte da vidimo gdje je vas turizam nasuprot hrvatskog"

Evo da odgovorim! Turiste u Srbiji prema zvanicnim podacima TOS-a najvise privlace kulturno-istorijsko nasledje, zatim priroda, potom gastronomija i konacno gpstoprimstvo. Sto se Hrvatske tice vase turiste najvise privlaci more, "and that's it". Eto usporedila sam hrvatski i srpski turizam!

Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales

pre 5 godina

A mi im dali to more 1918. na racun upravo tih italijana.
(lemur, 23. avgust 2018 13:21)

Ajd' ne se...
Ovu obalu ko danas smo imali do 1918. stotine godina unazad, plus još i Boku, samo je Rijeka bila posebna administrativna oblast.
I upravo smo od Italijana nakon 1918. izgubili Istru do Rijeke, i od 1943. imamo svoje more ko i prije, jedino su Crnogorci dobili Boku.

mario

pre 5 godina

Inace, Budimpesta vise zaradjuje od turizma od cele Hrvatske. Kako vas nije sramota? I sto neko rece dobili ste obalu zahvaljujuci Srbima nije ni cudo sto ne znate sta cete sa njom.
(lva, 23. avgust 2018 15:48)
Dobro ajde vi iz Srbije prestanite nabrajati druge već stalno Grčka,Turska,a evo sad i Budimpešta kako vas nije sram daj recite koliko zarađuje Beograd??Novi Sad,Niš cijela Srbija??dajte tu usporedbu,a ne vječito tuđe....
A što čemo mi sa svojom obalom to je naša stvar ne morate se vi brinuti.
Hvala na objavi.

Ispeci pa reci

pre 5 godina

Srbi vole uspoređivati Grčku i Hrvatsku, odnosno kako netko može ići u Hrvatsku pored Grčke. Pa molim dotične neka odu na google maps i nek izračunaju koliko treba autom od Minhena ili Zuricha do Rovinja i Kalamate a da ne spominjem grčke otoke. Grčka je predivna ali i daleka za Zapadne europljane da idu autom i vuku svoje glisere. Hrvatska će doživjeti hladan tuš pa će orat će promjeniti strategiju brze i lake zarade ali bez obzira na sve ima ogromni potencijal.

Sandzak

pre 5 godina

Vlasnici kuca iz Bosne i Hercegovine i Srbije moraju da placaju boravak 8 kuna na dan i pored toga sto placa sve ostale racune i komunalije

vladimir

pre 5 godina

I ovi su mazohisti. Pa koliko treba da vidis da si nepoželjan, da te trpe ili se odnose prema gostu srazmerno količini novca koji ce potrositi (što je ruku na srce i razumljivo ali hadje sad da i to stavimo u mane nekog mesta). Oni nabrojase jedno, drugi, trece, četvrto... mesto. Ja bio u Breli kod Omisa 2013 i nikada više u Hrvatsku. Ne treba mi drugo iskustvo, i za budalu dosta.

My name is Zlatan

pre 5 godina

To sto su se navikli godinama za mufte se vezivat gdje god u zaštićenim i sigurnim uvalama bacat vez i vozikat se po Jadranu ne znaci da je to i u redu i da je tako moglo zauvijek.. taj vez na Verudi vjerovatno misli na Bunarinu ili Vinkuransku valu, oni su se tamo oduvijek vezivali svi redom prljali uvalu gorivom i fekalijama i sad jao jadni mi siroti došli s brodom a neko nam hoće naplatit vez kad smo se parkirali pred Pulu. Pa jel plaćaš parking za auto? I sta je sad problem. I jede divlju ribu iz mora izvadjenu vjerovatno dva sata prije na mjestu gdje samo jahtaši prolaze i jedu i skupo joj? Pa sta hoćes? Problem kod usluge je za mene ako je losa, a ne ako je skupa.

NS

pre 5 godina

Jeste Hrvatska lepa, sve to stoji, ali je preskupa za ono što nudi.

Ove godine sam letovao na Azurnoj obali, Sen Trope, Nica, Kan i Monte Karlo, sve lepi hoteli, usluga super, more objektivno lepše nego na Jadranu, a opet je jeftinije. Prošle godine sam bio u Istri, Rovinj i Umag, duplo skuplje me je izašlo. Jeste Istra lepa, ali ne može da se meri sa francuskom rivijerom.

Srdjan bg

pre 5 godina

(Znalac, 23. avgust 2018 13:55) Ako je u Marbelji kg ribe u restoranu 50 evra onda u Dubrovniku mora da bude 150!! Ljudi moraju da nauče da se babe i žabe ne mešaju, tj u ovom slučaju Dubrovnik i Marbelja!

sigi

pre 5 godina

Neznam jeli istina pročitah neki dan da samo 44 zemlje na svijetu nemaju svoje more?
(Jadran, 23. avgust 2018 17:53)

To je kako vidim prilicno mali broj zemalja :)

tuzlak

pre 5 godina

@ stari konj
Srbija se ne može uspoređivati sa hrvatskim turizmom, ali se može pogledati u ogledalo: na samom dnu evropskog turizma s najgorom strukturom gostiju.

Davor

pre 5 godina

Radio sam kao konobar na Jadranu prije 10 god. Stvarno ima velika razlika od nacije do nacije. Njemci su gospoda samo tako, gledaju te u oci, uvijek zahvale za uslugu, nasmiju se i ostave baksis. Talijani kao da nisu dovoljno prisebni. Oni u hotelu hoce placati EUR-ima kao da su u Italiji i tako dalje. Skuzio sam da su vecinom okrenuti sami sebi, iako naravno, bilo ih je i jako dobrih. U Dalmaciji sam svake godine i nikada problema s domacinima.

Mantis

pre 5 godina

"U Hrvatskoj prosečne turiste čerupaju kao kokoške"...........,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...........a Srbi se uzbudili. Savjet ~ ne brinite se vi o moru u Hrvata!

zeljko zg

pre 5 godina

Ajde i ja: kajak vucem u Grcku i na Jadran. U Grckoj nema toliko plovila, kod nas kao da si na autocesti... Ove godine su Grci malo "odvalili" sa cijenama, ali to bi bio trend u svijetu.

Na Jadranu sam vidio mnogo cesce smece po malim plazama, mrlje od nafte ili benzina, "pozdrave" od nauticara u vidu fekalija. U Grckoj ipak ne. Sad ce ovi moji da se pobune, ali ipak je tako, fino se sve vidi iz kajaka.

Mislim da se dizanjem cijena u nebo stvari nece rijesiti, jednostavno treba limitirati broj plovila/turista i to je to. Hrvatska se u najvecoj mjeri ne moze orijentirati ka visokom turizmu, ipak smo malo divlji za to...

Srbenda

pre 5 godina

Hrvatskoj prosječni turisti nisu potrebni, jer ako redovito i to svake godine dolaze Bill Gates, Bernie Ecclestone i njima slična svjetska elita onda turisti koji više zagađuju nego što potroše nisu dobro došli. U tom smjeru Hrvatska i planira svoju turističku strategiju, jer ima dovoljno resursa da razvije ponudu za višu kjijentelu.
(Loreda, 23. avgust 2018 13:16)

Hrvatska se nece hleba najesti od Gejtsa, Ekelstona.Da bi razvio elitni turizam treba jos mnogo toga.Ekskluzivnih hotela, pristupnih saobracajnica, sadrzaj.Zato Istra prednjaci.U Dubrovnik dodje kruzer istovari hiljadu turista koji se lomataju po zidinama i eventualno plate kunu da odu u WC.Trosak nula. Vrate se na kruzer i tamo.imaju sve Kafa u Gradskoj kafani 15 evra.Hrvatska a problem i sa sezonskom radnom snagom.Kuvari, konobari, spremacice

Privrednik

pre 5 godina

Hrvatska je preskupa.Zasto.Zato sto treba da se otme lova za efektivnih 1,5 mesec turizma.Udeo turizma u BDP je 18% a u visoko razvijen turistickim zemljama je 5% Na ulozenih 2 evra u turizam 1,5 evro je iz uvoza.

Hrvatska je jos uvek pogodna destinacija za slosere iz Nemacke i srednji stalez iz Ceske, Slovacke, Madjarske. Vanpansionska potrosnja niska jer je sve ostalo preskupo. Prosle godine sam sa poslovnim partnerim bio na Hvaru.Od planiranih 7 dana zadrzali smo se dva dana.Nije turizam samo okretanje na suncu.U Grckoj ili Turskoj sa hotelskim smestajem All Inclusive izvanrednom uslugom ima nesto i da se vidi.Daleko povoljnije i jeftinije od Hrvatsle

vidoje

pre 5 godina

"Terali su nas na more pred oluju? Ne mogu da opišem kako sam se osećala. Taj menadžer restorana zaista nije normalan. I svaka rasprava sa njim bila je suvišna", navela je Nazarova i dodala da su ovakvi primeri veoma česta pojava u Dalmaciji."

Dama je sve rekla u par reci. Potpuno je razumem. Nesto slicno se meni desavalo '89 pred raspad Jugoslavije.

Znalac

pre 5 godina

Ova gospodja je zalutala u nauticare. Normalno je da vecera od brancina divljeg od 700 g za dvije osobe sa picem i svim ostalim kosta 120€ na nenaseljenom otoku u nacionalnom parku. Do ovog utoka se moze samo brodom i daleko je od kopna. To znaci da je vino, mineralna, ulje i sve ostalo netko dopremio na otok da bi ona mogla jesti, a netko je morao i ulaviti tog brancina koji, usput receno, kosta na obali 200 kn po kili. 
Ako joj je skupo moze doci i do kona i pojest burek za 10 kn. Svaka roba ima svoju cijenu. Pa tko voli nek izvoli.
(Sveneznalica, 23. avgust 20

Brancin,orada su u 80% slucajeva iz ribnjaka. Kostaju 10 evra po kg.Turizam u Hr kratko traje.Kao i u Cg .Treba uzeti novac da bi se do sledece sezone zivelo. U Spaniji u Marbelji u dobrom restoranu kilogram ribe 50 evra.Prosecno belo vino tipa Sardone, 35 evra.A ipak je to Marbelja i Spanija

mario

pre 5 godina

Čistija plaža i more u Hrvatskoj nego u Grčkoj? Da nisam ove godine bio u obe države pa da poverujem. Prljavije plaže od onih u Hrvatskoj nema, i u Crnoj Gori su čistije, a cene bezobrazno visoke.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mihailo, 23. avgust 2018 14:56)

Ovo je čista nebuloza da su hrvatske plaže najprljavije i pisanje nekoga ko Hrvatske nije ni vidio.Pogledaj koliko plaža ima plavu zastavu i koje po čistoći hrvatsko more,pa onda piši komentar,
I opet Srbi za usporedbu uzimaju tuđe npr Grčku uostalom dajte neku svoju plažu.
Ovih dana je u Dubrovnika bila Opra ,a u Zagrebu spot snima popularna kineska relity zvijezda Li Yitong

"Iznimno popularna kineska pjevačica i reality zvijezda Li Yitong u utorak je ispred Hrvatskog državnog arhiva (HDA) u Zagrebu nastupila kao glavna zvijezda u nastavku snimanju spota u kinesko-korejskoj produkciji za kojeg se očekuje da će ga samo u dvije te države pogledati više od milijardu ljudi."
https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/kineski-mediji-zapazili-bandicev-susret-s-azijskom-megazvijezdom-raspisali-se-o-gradonacelniku-i-pjevacici-koja-snima-spot-u-zagrebu/7748172/

"Još jedna odlična reklama: Pobjednica najgledanijeg reality showa u Aziji snimila spot u Zagrebu "
https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/3243499/jos-jedna-odlicna-reklama-pobjednica-najgledanijeg-reality-showa-u-aziji-snimila-spot-u-zagrebu/

Komša

pre 5 godina

Nije stvar u Hrvatskoj.Njih samo nije mimoišao trend - sada imamo industrijalizaciju turizma koja uništava ugostiteljstvo kao zanat i udaljava ljude od prirode.
Najviše gube meštani i oni hedonisti koji vole "neuređeni "turizam .Zašto? Zato što ogroman deo kolača uzimaju ljudi koji "održavaju" plaže i pokušavaju da otmu što više.Osnovni razlog zašto se sa "iznajmljivanjem " plaža počelo je održavanje cele plaže u zamenu za eksploatisanje jednog njenog dela.A sada je eksploatisanje plaže jedini smisao.
Dokle to ide najviše se vidi kod "urbanih" kampova gde za 20€ po danu već možeš da "kampuješ" u prirodi koja je bila nedirnuta a sada više nije,gde deca imaju bioskop u šumi a tinejdžeri rejv žurke.
Obesmišljen boravak u prirodi da bi se prilagodili onima koji nisu umeli da cene predjašnje stanje - kampuju kao da su stavili šator u dvorište ,poslali dete u kuću na crtaće i da se vrati u šator na spavanje a starijeg klinca pustili u grad.Koja je onda poenta kampovanja?
Isto tako je i sa smeštajem - umesto da ti lokalac uzme 100 evra za apartman on ti uzme 40-50 a odtalo istreseš otimačima koji se talecsa opštinom (na Balkanu sa opštinarima - korupcija).
Umesto da platiš dobru,skupu autentičnu večeru starom restorandžiji ti lovu daš u nekoj tavernici na plaži...može u beskonačno tako sa primerima.

sarajevo.ba

pre 5 godina

gde si ti to bio u Hrvatskoj, zivota ti?! Pojma ti brate, nemaš! Aj vozdra iz Ciriha, juče smo nas troje skromnu večeru u Cirihu platili 260 franaka, nemoj mi reći da su cene iste u Hrvatskoj
(Glupost, 23. avgust 2018 15:15)

Evo zivota mi, Baska...30 kuna flasica vode 0.5l, dakle 4 eura.
Evo kunem ti se u majku da npr. u Almerii u Spaniji 4 osobe 7 dana sa avionom i puni pansion 2800 eura.
Za te pare mozes otici iz Ciriha u Hrvatsku? Mosh al sutra malo.
Mani me hrvata ziv bio.
Hvala lipa, daleko im kuca bila.

milorad

pre 5 godina

...."Dalmacija i Istra, pravi prirodni rajevi na zemlji sa jedinstvenom lepotom kulturno-istorijskog nasleđa"....navela je (u originalnoj verziji) nezadovoljna Irina, da bi isto bilo potpuno ignorisano (ili čak demantovano) u komentarima ogorčenih (i ljubomornih) srbalja.

trt

pre 5 godina

Gospoja se stisla kao dve pare u vreci. Jedrenje nije jeftino. Realno moze da se usidri iza ćoška u susednoj uvali a ona bi bas ispred restorana. To ima svoju cenu.

Torcida Livno

pre 5 godina

Pa takvi turisti i nisu poželjni u Hrvatskoj i dao Bog da nikad i ne dođu, pa pitam vas ja jeste li vi bili drugdje pa da pričate o cjenama. Hrvatska je ako ne najljepša onda je jedna među najljepšim zemljama na svijetu, i to svi i svijetu ističu i svi sa superlativima pričaju o Hrvatskoj i njenim ljepotama, neznam zašto je sve te godine dolazila i odmarala se upravo u Hrvatskoj!

Tommy al majonez

pre 5 godina

Evo javljam se iz Hrvatske posle bezobrazno skupog Dubrovnika gde u starom gradu supa kosta oko 10 eur, pravi "gušt " je kad u Makarskoj platiš parče pizze sa malo kačkavalja i 3 šnita kulena u minijaturnom obliku 2 eur. Prodavnica tipa Konzum , Studenac ili Tommy je takodje ×2,ponešto i x3 u odnosu na naše. Ali ...more...sunce...ostrva pa ko voli..nek se spremi

achitwn

pre 5 godina

Nautičari ni po čemu nisu prosječni turisti. Skupa plovila, skupa oprema... nikako ne podrazumjeva jeftine (ili besplatne) usluge. Tak' normalno!
(nautičar, 23. avgust 2018 13:13)

Sta ako renta brod. Toga ima koliko hoces i moze se lepo priustiti. Mi radimo to vec 10g

kibs

pre 5 godina

svasta pisu ovde, i hrvati i srbi jer vecina njih nije van trajekta krocila brodom - zamislite 10/14 dana brodom po osobi kosta kao bilo koje letovanje... video sam hrvatsku obalu vise od 80% croata, ne kao klinac vec sada, od 2000 te pa naovamo. jedrio sam jadranom i cavtat 100% tacno, lokalna ekipa namet, mljet je bio gratis cak i setnja kroz park ili neka simbilicna suma, kupali smo se 2 dana i spavali na brodu, zar je moguce da se sada i to naplacuje, samo boravak? btw bolje da je pristala u restoran, jela bi super za manje pare koje je navela posle. na svim ostrvima osim mozda korcule je u sustini skupo kao djavo, i u prodavnici i gdegod pozelis i stagod pozelis. bila je manja razlika ranije - sada je brutalno, smestaj su do apsurda doveli ali ako si na brodu briga te. ono sto te nije briga su takse, vezovi i dr sto je zaista prevrsilo svaku meru. takodje, 2 porcijasa od 350gr je porcija u restoranu za 2 osobe i to ako je platila 120 eur a jeste onda je DRANJE! i kada imas da platis osetis se malo ponizeno kapirajuci to. ono sto mogu da potpisem je da je kvalitet usluge na pristojnom nivou ali ni pedalj iznad toga. sve, od obroka do serviranja preko ukusa, osim na mestima koje neki mestani znaju je samo pristojno, za vrhunski ukus moras da znas lokalce.

Glavatti Mile

pre 5 godina

"i..moja ocena za hrvatski turizam je 3!"
(dr.Gonzo, 23. avgust 2018 18:13)

I ja kao Hrvat,dajem istu ocjenu !
Jos nesto,cijenu neceg na trzistu ne odredjuje samo prodavac,vec i kupac i ta ista cijena,na duze vrijeme,je odraz prave vrijednosti neceg.

Milan

pre 5 godina

Sad se jako nerviram na besmislene komentare vezane za turizam i kod ½njh½ i kod ½nas½. Uravo se spremamo da idemo u Hrvatsku na more i to 4 put za redom na isto mesto. Bio sam i u Grčkoj više puta. Isti komentar imam za obe zemlje. Divno, prekrasno. Tuga je vraćati se u selendru od Beograda i slušati Vođu kako smo mi najbolji. Najobičnije smo golje koje nisu videle dalje od lokalne plaže.

eva

pre 5 godina

Evo da odgovorim! Turiste u Srbiji prema zvanicnim podacima TOS-a najvise privlace kulturno-istorijsko nasledje, zatim priroda, potom gastronomija i konacno gpstoprimstvo. Sto se Hrvatske tice vase turiste najvise privlaci more, "and that's it". Eto usporedila sam hrvatski i srpski turizam!
(ketiS, 24. avgust 2018 03:22)

Zašto onda Zagreb posjeti više turista nego Beograd?

Mihailo

pre 5 godina

Andrej@
Čistija plaža i more u Hrvatskoj nego u Grčkoj? Da nisam ove godine bio u obe države pa da poverujem. Prljavije plaže od onih u Hrvatskoj nema, i u Crnoj Gori su čistije, a cene bezobrazno visoke.

US citizen

pre 5 godina

Moj kolega, koji ima jako dobru platu (izmedju $200-300 k godisnje) i dosta putuje po Evropi, je bio u Hrvatskoj ove godine. Najjaci utisak mu je: "its very expensive". Ne prirodne lepote, ne stari gradovi, nego skupoca. Pitam se samo kako Hrvati mogu tamo da letuju.

pohlepom cete izgubiti i srpske turiste (i Bugarske)

pre 5 godina

Pre nego sto pocne drvlje i kamenje od komsija, nije ova zena jedina i da je skupoca utisak mnogih koji su vam bili na letovanju.
Moguce je da lav budzet turisti iz Evrope ocekuju Bugarske ili bar Grcke cene u Hrvatskoj, pa se onda razocaraju Koleginica iz Svedske, je rekla da Turska daje dva puta vise od Hrvatske za iste pare.

nautičari imaju reč

pre 5 godina

S obzirom na stalna prepucavanja na temu hrvatskog i grčkog turizma, ajmo srpski nautičari na tri grčka mora da čujemo i vaša iskustva. Ostali molim, ovom prilikom, ćutite!

Realno

pre 5 godina

Hrvatska se želi riješiti tih tkzv. prosječnih turista, previše nudimo da bi dobili prosječno. Parkirališta na kopnu i vodi se plaćaju, hrana se plaća, piće sa plaća, smještaj se plaća, izleti u nacionalnih parkovima, posjete arheološkim blagima se plaća.....sve se plaća. Pa kad platite , dobit ćete smješak. Ako vam se ne sviđa, široko vam polje, pravac Italija, CG, Albanija, Grčka........... Hvala , ali niste jo spremni za Hrvatsku ljepotu!

Realno

pre 5 godina

Poštovani čitatelji i komentatori,
ja sam sa te Verude koju ona spominje. Nije istina da postoji uvala preko puta u kojoj vezovi.....preko puta su vezovi za male barke, ACI Veruda je za jedrilice i jahte, ima bazen, restoran, kafić, dućan...........a preko puta je Bunarina i Ribarska koliba, vezovi za male barke. Irina se predstavlja nautičarkom, a vidim iz priloženog ( ako članak nije izmišljen) da ne zna ni što je to špinaker. Čudi je naplačivanje vezova, vežeš plovilo na vez, netko čiji je to vez odgovara za tvoje plovilo dok te nema , zašto bi netko čuvao tvoje plovilo i odgovarao za njega besplatno, i na kraju ti se nasmijao i rekao, Hvala , dođite nam opet, a na suncu se pekao i čuvao plovila. Irina došla si 90-tih iz Ukrajine ili Rusije u italiju kao jeftina radna snaga, čuvati nemoćne starce, prati ih, brinuti se za njh, vjerojatno si nešto i nasljedila i sad se nazivaš nautičarkom. To je smiješno, što pišeš. Hrvatska ima 1244 otoka, nacionalne parkove, arheološke spomenike, amfiteatar, zaštičene šume, neprocijenjiva blaga, hrana najbolja na svijetu, mediteranska, najbolje vino na svijetu, najbolje maslinovo ulje na svijetu, tartufi, pršut, sirevi.( vjerodostojnost provjerite na googlu) sve to košta! Hrvatska se nastoji riješiti turista koji na more donose svoju hranu, koji bi besplatna parkirališta, besplatna ljubaznost i titranje oko turista, a sve besplatno, na kraju turist ide kući zadovoljan, a domaćin bez love.Hrvatska sve naplačuje, ljetovanje samo za bogate!

J.

pre 5 godina

Igre Đulići, nisi najbolje informisan, Italija ima više lokaliteta pod zaštitom UNESCO od svih ostalih zemalja. A logično je da u Italiji sve košta više nego u Hrvatskoj, jer je i italijanski standard znatno viši. Žale se Hrvati i Crnogorci da su Italijani najgori turisti; jesu - ti koji idu kod vas, jer je jeftinije. Većina Italijana letuje u Italiji, na skupoj Sardiniji, u Apuliji, skupi restorani su prepuni, dešavalo mi se da u Algheru uveče ne nađem mesto u restoranu, jer nisam rezervisala.
Željko ZG, u Grčkoj ima manje plovila, jer je teža plovidba, konstantni vrlo jaki vetrovi itd.
Inače, većina Italijana ide u Hrvatsku zato što je blizu i zato što je jeftinije. Koliko god se ti turisti ne sviđali domaćinima, njihovo povlačenje s hrvatskog turističkog tržišta bi, za Hrvatsku, bilo katastrofalno. Dok obrnuto nije slučaj.

Fenomen

pre 5 godina

Cerupanje...pravi izraz za ono sto se dogadja turistima u ovom regionu. I svake godine pokusavaju da vam otkinu neku perusku vise. A sta daju za uzvrat? Primitivizam, nekulturu, bahatost, prljavstinu, hladnu supu, vruce pivo...jos samo vazduh ne naplacuju, ali nikad ne reci nikad...Neki ce pozeleti "prosecnih" turista ali njih biti nece. Crna Gora, Hrvatska i sve vise Grcka...ne, hvala.

phoeb

pre 5 godina

bahati Italijani... ocekuju kraljevski tretman za 0e
(Goran, 23. avgust 2018 12:59)

Najbolje da pare posalju postom, a ne moraju ni dolaziti

Mr.Realno

pre 5 godina

Ierissos, našli smo smeštaj 15 avgusta, dakle u špicu sezone, u kući na 150m od plaže.
Širimo se nas dvoje u 95 kvadrata, za 400€, deset dana. Svaki dan sednemo u kola i na 5-20km vožnje odemo na drugu plažu. Divljih plaža bez beach barova na desetine.
Kakva Hrvatska, kakvo dranje sa cenama i njihovi kamenolomi. Nama je Grčka bila i ostala zakon. Pesak, šum talasa, vetar pirka i galebovi bleje na 15m od nas. Ne bih dao moj "paradajz turizam" ni za 100 večera u njihovim fensi restoranima.

Bruder Jakob

pre 5 godina

kakve veze ima Biarritz s' azurnom obalom ?
za Brata Jakova,,,
(Nikola, 23. avgust 2018 14:01)

Jesam li rekao da ima, stavio sam St.Tropez, a Biarritz mi je tako pao na pamet jer od mame prijateljica tamo ima kuću.

kowalski

pre 5 godina

(ketiS, 24. avgust 2018 03:22)

Nemas pojma. Srbija za 2017. zarada cca 1.2 milijare eura, a hrvatski KONTINENTALNI isto za 2017. nekaj ispod miljarde eura. I u porastu je iz godine u godinu.

savet za naše turiste

pre 5 godina

Ja još iz Beograda ponesem jednu bušnu gumu, a od deteta pozajmim vodene bojice, kad stignemo u Dalmaciju fino montiram onu bušnu gumu, a onim bojicama napravim jedno lepo, veliko "U" preko cele šoferšajbne i onda na miru letujemo srećni i zadovoljni, a kad nam treba poći nazad u Srbiju, skinem i spakujem onu bušnu gumu, a "U" obrišem vodom i sunđerom. Ma nema lepšeg mora od hrvatskog i boljih domaćina od Hrvata!

neo

pre 5 godina

Zašto onda Zagreb posjeti više turista nego Beograd?
(eva, 24. avgust 2018 16:40)


Zato jer im je na putu do mora.

Zanimljivo? Na tom ''putu do mora'' ostvare i više noćenja i najviše Zagreb posjeta zabilježi u 12. mjesecu.

Nensi

pre 5 godina

Seli preko dana u restoran da klopamo, i da narucimo nesto, konobar kaze: samo da znate cene su za 50% nize nego u karti za lokace tj nase ljude. Ne u jednom, ne u dva i ne u tri restorana.

Srdjan bg

pre 5 godina

(stari konj, 25. avgust 2018 10:15) Istarska ulja jesu sam svetski vrh, uz par Italijanskih i Španskih, e sad, da li se to tebi sviđa ili ne je već neko drugo pitanje!!

roadrunner

pre 5 godina

Simpa su ovi komentari koji porede cene flajke piva u Grčkoj i u Hrvatskoj i onda vode diskusiju.

To nije tema, jer je žena napisala opsežno iskustvo o posebnom vidu turuzma, tj nautičkom turizmu....ima to čak i u naslovu ali nije stiglo do vijuga.

Nemam neko iskustvo sa jedrenjem po Hrvatskoj, no naš ovogodišnji skiper sa ogromnim uskustvom po Grčkoj je rekao da Hrvatsku izbegava jer deru sa cenama. Ako poredim ove cene koje je gospodja dala, Grčka je džabe za takav vid turizma, i tu su oko 40 godina ispred Hrvatske, jer Hrvatska jednostavno nema taj broj marina, itd i celu tu moreplovsku kulturu, na nivou Grčkog.

Na primer, vez u marini jednog do zla boga za te flajke piva skupog Mikonosa smo platili samo 5 evra ( sve sa strujom vodom itd ). Na drugom manje "in"mestima to bukvalno par evra. Ovo naplaćivanje u uvalama i van veza marine, što godpodja objašnjavava u Grčkoj ne postoji. To je džabe. Itd itd.

поздрав из (и превише) сунчане Грчке!

pre 5 godina

Ma ne osporavam ja ništa vama,ali kad se uspoređujete sa Hrvatskom dajte onda sa svojim,a ne odmah Grčka ili koliko zarađuje Budimpešta ili je to bilo srpsko more,pa ste ga vi poklonili nama itd.... dajte da vidimo gdje je vaš turizam nasuprot hrvtaskog.
(mario)

Бркаш лончиће Марио. Не желимо ми упоређивати Србију и Хрватску по квалитету туристичке понуде, Србија не излази на море, нема довољно развијен туризам и не може се сврстати у туристичке земље, дакле овде се не ради о поређењу те врсте. Ради се о оцењивању квалитета туристичких услуга разних земаља, а од стране оних који те услуге уживају, добијају (за новчану накнаду). Дакле ми, Срби, поредимо квалитет услуге оних земаља у које одлазимо као туристи. И многи кажу да је ту Грчка боља од Хрватске. У томе је квака. И пиши ћирилицом, видећеш како ћеш се боље осећати.

Markoni

pre 5 godina

Deru i kod nas turiste, kako domace tako i strane, samo tako! Prosto me bilo sramota kako su konobari u jednom lokalu na Kopaoniku ove zime na oci krali neke Crnogorce i Ruse. Ajde Crnogorce, oni to isto rade, no su bracu Ruse toliko iznervirali da su ovi izrevoltirani i besni otisli odatle. Nazalost, turisti su manje vise svuda meta za ''cerupanje'' pa se Hrvati niti bilo ko drugi po tome nista specijalno ne izdavajaju.

Vera

pre 5 godina

Zašto onda Zagreb posjeti više turista nego Beograd? 
(eva, 24. avgust 2018 16:40) 


Zato jer im je na putu do mora.
 (sašavac, 24. avgust 2018 22:09)

Nekad je potrebno poznavati neke podatke prije zakljucka napamet. Podatak, Zagreb najvise turista posjeti u 12.mjesecu.

Luka

pre 5 godina

@mario "dajte da vidimo gdje je vas turizam nasuprot hrvatskog" 

Evo da odgovorim! Turiste u Srbiji prema zvanicnim podacima TOS-a najvise privlace kulturno-istorijsko nasledje, zatim priroda, potom gastronomija i konacno gpstoprimstvo. Sto se Hrvatske tice vase turiste najvise privlaci more, "and that's it". Eto usporedila sam hrvatski i srpski turizam!
(ketiS, 24. avgust 2018 03:22) 

Ajde sad uporedi i to da Zagreb koji nema more posjeti vise turista nego Beograd. Podaci javni i svima dostupni na internetu.

ketiS

pre 5 godina

@mario i ostali....

Wow, ala smo se uzbudili! Smirite dozivljaj, nema potrebe da se toliko uzbudjujete. Znala sam da ce susedi odmah poceti da se razmecu sa besmislenom statistikom, koja ne znaci apsolutno nista. Naravno da Hrvatsku posecuje daleko veci broj turista, a glavni i jedini razlog je more i nista vise. Primera radi imam podatak da je Brazil prosle godine posetilo 6,6 mil. turista, a Japan 8,3 mil. Da li to znaci da je Hrvatska privlacnija od Brazila ili Japana? Svasta! Drugo, Beograd je prosle godine posetilo 1,1 mil. turista uz vise od 2 mil. nocenja, dok je Srbiju posetilo nesto manje od 3,1 mil. turista. Shodno tome, apsolutno su besmisleni susedski komentari, kako njihov glavni grad poseti vise turista, no sto godisnje poseti Srbiju. Jos jedno veliko, Svasta! Trece, za razliku od Hrvatske koju uglavnom posecuju turisti koje ne zanima nista drugo sem provoda na moru, preference turista koji posecuju Srbiju su daleko raznovrsnije i slozenije. Cetvrto, iako se turizam u Srbiji prakticno razvija tek poslednjih 10-15 godina broj turista je iz godine u godinu sve veci, i potpuno je u skaldu sa nekomercijalnom tour-ponudom koja dominantno karakterise zemlju bez mora. Peto, Srbija je u smislu kulturno-povesnog nasledja daleko autenticnija od Hrvatske, jer sem lokaliteta koji pripadaju drugim kulturama, ima i sopstvenu, sto sa Hr. nije slucaj. Priroda, hrana i pice ,gostoprimstvo, poredjenja su bez smisla, jer na tu temu svaka zemlja nesto nudi. Lep pozz svima!

kraj sezone

pre 5 godina

Nakon što smo čuli ovdašnje "nautičare" sa njihovim "bogatim" jadranskim iskustvima, ajmo sad malo - poslednji put ovoga leta - da čujemo i obalne turiste, posebno one što dobiše kruh umesto hleba.

sanct

pre 5 godina

@ketiS
Srbe privlaci svasta nesto, samo ih onako malo zezucka to sto su najsiromasnija drzava u Europi pa rijetko koji ide na ljetovanje. Samo 10% stanovnika ima pasose dok ostali mogu samo do Crne Gore. I od ovih 10% je pitanje koliko ih moze priustiti socijalu na Halkidikiju.

mario

pre 5 godina

A ovakvi su turisti iz Srbije koji misle da je sve srpsko.
https://www.24sata.hr/video/srpkinja-vesna-je-porucila-iz-dubrovnika-ovo-je-srpski-grad-587390
ovo je bez komentara dođeš u goste i tako se ponašaš i onda ako joj netko nešto kaže govorit će da su su ju napali hrvati jer je srpkinja i da mrze.

dominik

pre 5 godina

@mario
Naravnoda ne ćeš dobiti suvisli odgovor na tvoje pitanje, budući je Srbija, što se turizma tiče, jedna od najzadnijih zemalja u Europi. Iza nje su samo BIH, Makedonija i Mongolija

dare

pre 5 godina

@realno
Letovao sam u Umagu pre nekoliko godina. Zaista je hrana odlična, ali reći da je najbolja na svetu, i da su hrvatska vina i maslinovo ulje najbolji na svetu nije realno.
(stari konj, 25. avgust 2018 10:15)

Maslinovo ulje je više puta proglašavano najboljim na svijetu na specijaliziranim sajmovima proizvođača iz cijelog svijeta. Neka od vina su također u samom svjetskom vrhu.

zabrinut

pre 5 godina

Smatram da je zabrinjavajuče da je neautentičnu Hrvatsku u periodu od januara do maja posetilo čak tri puta više turista od autentične Srbije. Pa, pobogu šta tamo rade ako je more ladno za kupanje?

Dragoslav

pre 5 godina


@marioSrbi imaju pravo da upoređuju grčke i hrvatske plaže, ili plaže bilo kojih drugih država. Ne mogu da dokučim razlog osporavanja tog prava.
(stari konj, 23. avgust 2018 19:12)”
Nemaju.

mali narod, velike frustracije

pre 5 godina

A ovakvi su turisti iz Srbije koji misle da je sve srpsko.
[link]
ovo je bez komentara dođeš u goste i tako se ponašaš i onda ako joj netko nešto kaže govorit će da su su ju napali hrvati jer je srpkinja i da mrze.
(mario)

Hmm... A da li si možda proverio ko je osnovao Dubrovnik i čiji je u prošlosti bio? Jer ko zna, možda žena govori istinu? Da li si se bar malo bavio istorijom ili a priori odbacuješ svaku tvrdnju o tome da su mnogi dalmatinski gradovi bili srpski? Imaš li ti uopšte nekog obrazovanja koje ide dalje od osnovne škole?

mario

pre 5 godina

Evo da odgovorim! Turiste u Srbiji prema zvanicnim podacima TOS-a najvise privlace kulturno-istorijsko nasledje, zatim priroda, potom gastronomija i konacno gpstoprimstvo. Sto se Hrvatske tice vase turiste najvise privlaci more, "and that's it". Eto usporedila sam hrvatski i srpski turizam!
(ketiS, 24. avgust 2018 03:22)
Znači samo more??Čudno ako jedan Zagreb posjeti više turista nego cijelu Srbiju, a Zagreb nije more može i dalje Plitvička jezera nisu umore itd itd tako da teza da turisti dolaze u Hrvatsku samo radi mora ne stoji.
Nadalje što se tiče gastronomije,pa Hrvatska ima što pokazati i kontinentalnu i mediteransku kuhinju tako da tvrditi da to nema Hrvatska je neutemeljeno uostalom koliko je vrsnih kuhara snimalo o Hrvatskoj gastronomiji recimo pokojni Anthony Bourdain snimio jednu epizodu o Hrvatskoj gastronomiji ,pa poznati MasterChef Dhruv Baker snimio je dvadeset epizoda koje je emitirao NGC i emitirao po cijelom svijetu. itd itd i onda se piše kako HR nudi samo more.
A danas sam čuo da se turisti koji posjete Srbiju najviše žale na higijenu, divlje taksiste koji ih oderu.
Dakle koji su brojevi od turizma broj dolazaka i broj noćenja i ono bitno kolika je zarada to pokažite.
hvala na objavi

stanje stvari

pre 5 godina

@ ketiS
Usporedba ti je jalova, a evo i zašto. Hrvatsku izvan sezone posjeti tri puta više turista nego Srbiju tokom čitave godine. Ti turisti ne dolaze zbog mora, pa bi bilo zanimljivo da se u tom segmentu usporede statistike, preferencije nacionalne i ine strukture. U tom pogledu kaskate debelo za jednom Slovenijom sa "parče" nikakvog mora, Slovačkom, ostale kontinentalne zemlje
da se ne spominje...

stari konj

pre 5 godina

@realno
Letovao sam u Umagu pre nekoliko godina. Zaista je hrana odlična, ali reći da je najbolja na svetu, i da su hrvatska vina i maslinovo ulje najbolji na svetu nije realno.

mario

pre 5 godina

I šta kažeš mario, li yitong došla? Bravo hehehe
(spetakl, 23. avgust 2018 21:42)
Tebi smiješno, ali malo pogledaj brojke koliko kineza prati taj show.

марко

pre 5 godina

зашто их толико форсирате и пишете о њима. свако трена да иде где му је лепо.

EU Citizen

pre 5 godina

Ja volim i Hrvate (na kraju krajeva ili smo isti narod ili nemamo bliži narod od njih, a šta od ta dva, meni je sasvim svejedno :) ) i hrvatsku obalu, i realno jeste jedna od najlepših na Mediteranu, ali usluga u hotelima i restoranima i kvalitet ponude jednostavno nije na nivou onoga što traže za njih. Ne radi se o tome da nema platežnih gostiju koji neće doći i potrošiti dosta novca, jer im to u apsolutnim terminim nije bitno, ali će i takve ljude nervirati što ih narodski rečeno deru i što ne dobijaju ono što za sličan novac dobijaju na nekim drugim destinacijama, recimo, u Italiji, koja je, istini za volju, u apsolutnim terminima nešto skuplja od Hrvatske, naročito tamo gde su prirodne lepote i plaže na nivou najlepših hrvatskih, na primer u Sardiniji ili Pulji, ali zato za taj novac dobijate značajno više odlične usluge, ljubaznog i učtivog ponašanja i kvalitetne ponude svega. Ovde, btw, neko reče da Hrvatska hoće da se reši manje platežnih gostiju, ali po meni bi to bila notorna glupost, jer daleko od toga da su svi delovi hrvatske obale jednako atraktivni kao Hvar, Mljet ili Dubrovnik, više od dve trećine su, zapravo, kao i u većini drugih zemalja uostalom, drugorazredne i trećrazredne turističke lokacije a pare mas-turista tamo svakako dobro dođu, iako se slažem da ih iz atraktivnih lokacija treba izselekcionisati cenom, samo onima koji tu cenu mogu da plate treba zauzvrat nešto i ponuditi :)

SRBIN

pre 5 godina

Grčkoj košta 500, Hrvatskoj 1.500, Sloveniji 2.500 a u Španiji 4.500 eur/dobijate tačno onoliko koliko ste platili (u HR ipak malo više u poređenju sa Španijom. Kia i MB nikako nisu isto)..
(Andrej, 23. avgust 2018 13:23)

Naravno da KIA i MB nisu isto, radije bih uzeo SORENTO nego ML. Radije bih OPTIMU nego E klasu. MB je smece koje zivi od stare slave...

nema mora

pre 5 godina

@ ketiS
Kako si to zgodno iskonstruisala! Hajde malo usporedi (statističke) domete, stupnjeve i razloge privlačnosti Zagreba i Beograda, Plitvica i Zlatibora, Varaždina i tvog Šabca...

Skiper

pre 5 godina

Ova ide u Grčku gdje se navodno ništa ne naplaćuje, pečeni pilići padaju s neba, a šampanjac se grabi čašom s ruba broda.
U Grckoj se isto sve naplaćuje ,a tamo gdje je besplatno nema ničega ili ništa ne funkcionira.
Iskusio na svojoj koži.

zadranin

pre 5 godina

@ J.
Talijanski turisti su uistinu katastrofa. Imamo tu "nesreću" da smo povezani dnevno trajektom s Anconom, pa nam stižu u većem broju nego bismo željeli.
Nadam se da će ih visoke cijene malo prorijediti, budući se nemoguće ponašaju baš kada su iste u pitanju. Svi se odreda na njih žale. Nekada naravno nije bilo tako, dolazila je druga struktura i bili su odlični gosti, ali tada smo za njih bili bili super jeftini. Dobro je međutim što nam sve više stižu Amerikanci - u pravilu vrlo poželjni gosti, zahtjevni jesu, ali pitanje cijene ne postavljaju.

leto na visu

pre 5 godina

U prvih pet meseci ove godine:
Srbija - 1,2 miliona turista, 3,3 miliona noćenja
Hrvatska - 3,6 miliona turista, 11,6 miliona noćenja
Svaki komentar je suvišan!

PR

pre 5 godina

Pozdrav svima! Mi smo ove godine letovali u Baru, u Crnoj Gori i divno je bilo. Pošto imamo malo dete, išli smo vozom Beograd-Bar, spavaći kupe. Cena povratne karte je 10000 din po osobi, a deca do 6 godina ne plaćaju. Voz jeste malo kasnio, ali predao kroz Crnu Goru je očaravajući, pa čovek prosto poželi da se putovanje nikada ne završi. U Baru smo imali stan u zgradi, 30€ dan, smeštaj nije luksuzan, ali i više nego pristojan. Bar je zaista lep gradić, palme su na sve strane. Lično, bio sam iznenađen, da ne kažem šokiran čistoćom toaleta! Ljudi moji, javni toalet na plaži, da ne preteram, ali čistiji od moje sobe! Ista priča i sa toaletima po kafićima. Inače kafa, domaća u kafićima u centru ispod 1€, na plaži nema domaća, samo espreso, a cena oko 1,2€. Sladoled od 0,5€ do 1,5€ zavisno od veličine. Ulaz na plažu se ne plaća, a ležaljke plaća samo onaj ko hoće. Mi nismo :). Sve u svemu, ovakvo jedno letovanje za porodicu izađe oko 600€ (200€ put, 200€ smeštaj, 200€ trošak), što nije malo, ali je koliko-toliko za naš standard dostižno. Preporučujem!

Kreso

pre 5 godina

Zašto onda Zagreb posjeti više turista nego Beograd?
(eva, 24. avgust 2018 16:40)


Zato jer im je na putu do mora.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sašavac, 24. avgust 2018 22:09)

A zašto zimi Zagreb posjeti više ljudi?

lana

pre 5 godina

Zašto onda Zagreb posjeti više turista nego Beograd?
(eva, 24. avgust 2018 16:40)


Zato jer im je na putu do mora.
(sašavac, 24. avgust 2018 22:09)

A zašto onda ostvari i više noćenja?

juraj

pre 5 godina

@ ketiS
Možes se "slikati" sa zvaničnim podacima TOS-a, koji su uvjerljivi jednako kao i neke komentatorske "konstatacije" na ovom portalu. Primjerice, njihovi podaci svrstavaju bih, hr i cg turiste u sam vrh turističkih posjeta. Nitko me ne će uvjeriti da isti dolaze zbog kulturno historijskih spomenika.

seljo

pre 5 godina

Zato jer im je na putu do mora.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sašavac, 24. avgust 2018 22:09)

Pa racunaju se nocenja a ne je l neko svratio na pivo.

ucviljena domacica

pre 5 godina

@ tadej
e,dosla su nam moderna vremena,vise otac prosecan turist ne nosi na ramenu bostan a u ruci kesu paradajza dok copor dece otima s kevom oko lonca pasulja;)

carlo

pre 5 godina

po prezimena ova gospoca nije taljanka.kako vi rasporedite serbske turiste sa hrvatskum turistima.pa vi imate adu zikaniju a hrvatska ima 2200 kilometra samo obale jadrana brez otoka.gospoca ona nije taljnka nego neka izbeglica.u sfetu nema lepse zemlje od hrvatske i crnojgore.

dvojnik

pre 5 godina

moja drugarica bila skoro u dubrovniku.dve lezaljke i suncobran 45EUR.msm....za 10 dana tamo mozes komotno dve nedelje na thailand.i bolja usluga i lepse plaze.hrana neuporedivo jeftinija i bolja (subjektivno).

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Zaista, ne razumem o čemu vi pričate, vidim neka gospođa ili gospođica pominje neku Apuliju, verovatno misli na Pulju to je italijanska regija sa gradovima Bari i Leće, mi koji smo do tog Barija kada je Zvezda igrala finale KEŠ-a sa Marseljom išli autobusom imali smo prilike da prođemo celu italijansku obalu od Venecije do Barija, letovao sam u Lidu pored venecije i Riminiju, zar to vi upoređujete sa božanskom lepotom hrvatskog primorja ??? ...kakve veze ima da li su Italijani bogatiji od Hrvata ili nisu...kakva Grčka, Egipat, šta ima u Španiji sem ostrva Majorke, plaže u Sevilji u Andaluziji gradu od milion ljudi, u turskoj Antalija. pa taj grad ima 2 miliona ljudi...želite ga letujete tamo gde je najlepša obala u Evropi...plati čoveče, nepojmljiva mi je teza Hrvati nisu bogati, ne treba to da bude skupo, pa da li ti ideš da letuješ tamo zbog Hrvata i njihovog džepa ili zbog neponovljive i unikatne lepote hrvatskog primorja i svog džepa ??? ...nisu ljubazni ??? ...u kom kontekstu, nisu bogati, pa treba da šene pred ovim "Italijankama" Irenama Nazarov, kako li je ta postala Italijanka ??? ...ne direjte ni , moje zeme !!!

Vošanin

pre 5 godina

Kombinujemo Grčku i Hrvatsku (Istra)zadnju deceniju pa evo nekih utisaka: hoteli *** i **** iste cene,restorani
i kafići bolji i jeftiniji u Hrvatskoj prodavnice jeftinije u Grĉkoj,apartmani jeftiniji u Grĉkoj za nijansu,putarine skuplje u Hrvatskoj ali manje goriva treba,more i obala lepša u Grčkoj tako da što se moje porodice tiĉe,dve godine za redom Grčka pa jednom Hrvatska i to je to.
Ostalo: Turska,Egipat,Španija,Bugarska,Tunis...ne preferiramo mada možemo da platimo.
Sledeće godine planiramo Trebinje vikend i Tivat dve nedelje,za promenu.
Pozdrav svima koji putuju.

medju nama

pre 5 godina

@ loreda
neverovatno koliko gluposti stane u samo dve recenice,da,bas neverovatno,kad shvatis da puno malih stvari cine jednu veliku,mozda ti neke stvari budu jasnije

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Poenta obraćanja je sledeća...ja kao dalmatinski Srbin treba da konstantujem da takva lepota uz takav narod ne ide, a ne neka "Italijanka" Irina Nazarova i ostali gosti što sa njima provodite 10ak dana, vi to plodouživanje te lepote treba da platite, a ja koji sam sa njima živeo 20 godina ne trebam,oslobođen sam , pa vi sa njima ne možete ni 10 dana, a ja sam izdržao 20 godine, ej bre, tako da je za mene Hrvatska u konačnici domicilna država, ja sam tamo, takoreći, domaći i spadam pod ovaj popust od 50% i više što je pomenuo ovaj gospodin !!!

crno na belo

pre 5 godina

TOS - turistički promet januar - maj 1,239.205 dolazaka
TZH - turistički promet januar - maj 3,611.390 dolazaka
PS
Keti, javi se!

malo crne turističke statistike

pre 5 godina

A da bi situacija bila još gora, 57% od tih 1,2 miliona su bili domaći gosti, dok je kod hrvata samo 23 % domaćih turista, drugim rečima kod hrvata je u pet meseci bilo 5,5 više stranih turista nego u Srbiji. A da bi sve bilo još mnogo gore, od tih 43% stranih turista više od 60% su kojekavi "turisti" iz ex yu država.
Eto takva nam je turistička slika!

juraj

pre 5 godina

@ kowalski
Podatku koji si naveo trebalo bi dodati i učinak izvansezonskog turizma po obalnim gradovima, koje tada turisti svakako ne posjećuju zbog plaža i mora.

mateo

pre 5 godina

@ stari konj
O, da može se i te kako uspoređivati hrvatski i srpski turizam. Onaj izvansezonski, od oktobra do maja. Tu bi tek bile zanimljive usporedbe u svim
parametrima i svim relacijama.

marko

pre 5 godina

Прву пут а да се сећам да сам ишао на море у Грчку било је негде почетком 80-тих. И после тога ми се ишло на море увек више у Грчку него у Хрватску, пошто сам у ЦГ први пут отишао негде 90-тих. Онда је у Грчкој био капитализам и доста другачије него код нас тј њих. Мени као детету је онај песак био рај, а да не говорим што смо се за храну лакше довијали него са оним комунистички хотелима. Мени је занимљиво да данас када верујем да је сваки Србин који користи компјутер барем је једном био у Грчкој и ЦГ, а где је исто море као у ХР, још увек постоји дилема где је лепше море. О осталом је бесмислено и причати. И статистика на европском нивоу то говори. И остаје само просто питање, зашто бих ишао тамо негде где је лошије? Иду тамо немци, чеси, итд, али верујем да је њима то тек онако дестинација, пошто их је пуна Шпанија, Африка итд. То што комшије набијају своју статистику, то је више онако мало да ласкају себи. Када се погледају укупни економски подаци и мало укрсте ко зна, јасно је да тај њихов туризма и није баш као што га престављају. Београд је град, и то је друга врста туризма.

Loreda

pre 5 godina

Hrvatskoj prosječni turisti nisu potrebni, jer ako redovito i to svake godine dolaze Bill Gates, Bernie Ecclestone i njima slična svjetska elita onda turisti koji više zagađuju nego što potroše nisu dobro došli. U tom smjeru Hrvatska i planira svoju turističku strategiju, jer ima dovoljno resursa da razvije ponudu za višu kjijentelu.

Andrej

pre 5 godina

Teško je razumeti objavljivanje ovakvog članka, ali kao nekom ko letuje i u Grčkoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Španiji izaziva potrebu za reakcijom. Sve u svetu košta, za kvalitet je potrebno platiti. Ako za parametre destinacije letovanja uzmemo čistoću (smeće, ošišana trava..) obale, urednost turističkog mesta, ulica, plaža, gradova, puteva, organizovanost turističkih destinacija (putokazi po gradu, na autoputu...) i bezbednost (broj policijaca, kontrola incidenata, zaštita od krađe, bezbednost u vodi, plovilima), po školskim ocenama destinacije se moraju poređati sa: Grčka 2, Hrvatska 4-, Slovenija 4+, Španija 5-. Tako idu i cene. Iskustveno Hrvati naplaćuju kao da im je ocena 3, mogu još 30% da podignu cene za kvalitet koji daju, ostali naplaćuju tačno onoliko koliko daju. Ako je gospođi skupa HR, tu je Grčku i napraviće brojne uštede - može da ide ne registrovanim plovilom i bez bilo kakavog osiguranja / za sebe, posadu i druga plovila, može da se sidri gde god želi i kada god želi - naravno, ako joj neko ukrade plovilo policija neće ništa preduzeti jer nemaju resurse, ako je ošteti drugo plovilo ne može nadoknaditi štetu jer niko nema osigiuranje, ako je nevreme uhvati u nekom zalivu - njen problem, u marinu nema ni vode ni gorivo - može da vuče kante na ruke... Zato 10 dana nautike u Grčkoj košta 500, Hrvatskoj 1.500, Sloveniji 2.500 a u Španiji 4.500 eur/dobijate tačno onoliko koliko ste platili (u HR ipak malo više u poređenju sa Španijom. Kia i MB nikako nisu isto)..

sarajevo.ba

pre 5 godina

Hrvatskoj prosječni turisti nisu potrebni, jer ako redovito i to svake godine dolaze Bill Gates, Bernie Ecclestone i njima slična svjetska elita onda turisti koji više zagađuju nego što potroše nisu dobro došli. U tom smjeru Hrvatska i planira svoju turističku strategiju, jer ima dovoljno resursa da razvije ponudu za višu kjijentelu.
(Loreda, 23. avgust 2018 13:16)

Ajde ne se...
Ove godine sam prvi put u zivotu bio u Hrvatskoj, i to cisto je mi je usput do Bosne i ne bih nikad vise.
Pa cjene su kao ovdje u Svicarskoj.
A hrana, Bog nek mi prosti nigdje nisam losiju hranu jeo.
Radije bih noge samo skvasio ovdje u Zenevskom jezeru nego vise ikad dosao u Craotiu.

Realno

pre 5 godina

Hrvatska se želi riješiti tih tkzv. prosječnih turista, previše nudimo da bi dobili prosječno. Parkirališta na kopnu i vodi se plaćaju, hrana se plaća, piće sa plaća, smještaj se plaća, izleti u nacionalnih parkovima, posjete arheološkim blagima se plaća.....sve se plaća. Pa kad platite , dobit ćete smješak. Ako vam se ne sviđa, široko vam polje, pravac Italija, CG, Albanija, Grčka........... Hvala , ali niste jo spremni za Hrvatsku ljepotu!

Sveneznalica

pre 5 godina

Ova gospodja je zalutala u nauticare. Normalno je da vecera od brancina divljeg od 700 g za dvije osobe sa picem i svim ostalim kosta 120€ na nenaseljenom otoku u nacionalnom parku. Do ovog utoka se moze samo brodom i daleko je od kopna. To znaci da je vino, mineralna, ulje i sve ostalo netko dopremio na otok da bi ona mogla jesti, a netko je morao i ulaviti tog brancina koji, usput receno, kosta na obali 200 kn po kili.
Ako joj je skupo moze doci i do kona i pojest burek za 10 kn. Svaka roba ima svoju cijenu. Pa tko voli nek izvoli.

Susjed

pre 5 godina

Koji dio od "luksuzni turizam" gospođi nije najjasniji? Ja sam nedavno bio u Novalji (Zrće), nakon 7 godina, i promjenilo se sve na gore. Cijene su da te srce stane, a i dalje - preniske su. Previše je još onih koji si to mogu priuštiti, pa nam dolazi kojekakva nadrogirana zapadnoeuropska mladež koja umire po gradu (Da se razumije - i ja sam feštao na Zrću, ali mi Hrvati smo za njih gospoda). Njih sve treba i napiti i nahraniti i umjesto mirisa mora i borovine u zraku toliko karakteristično za Jadran, zrak na rivi u Novalji smrdi na ulje iz friteze. Hrvatska puca po šavovima i treba dizati cijene dok se to ne stabilizira. Tako mala zemlja nema uvjete za masovni turizam, tako da hoće-neće mora razvijati luksuzni turizam (ako misli očuvati što je čini posebnom na prvom mjestu). A kome smeta - ima toliko alternative.

Frere Jacques

pre 5 godina

Kad pročitaš to ime prvo ti padne na pamet, mora da je iz Italije.
Preživjet ćemo bez tebe, nije ni Azurna obala za svakoga, ajde probaj malo jedriti tamo kod St. Tropeza ili Biarritza, naplatit će ti i disanje!

Hrvatko

pre 5 godina

Jbt. koliko Hrvata na forumu. Mislim, ne smeta mi,naprotiv. Samo sam iznenađen.
(iz prve ruke, 23. avgust 2018 14:45)

Jbt, a koliko tek Srbi dolaze na hrvatske portale i na pojedine teme se iživljavaju u komentarima kad kod nas nema "moderiranja", svi komentari se automatski objavljuju i dozvoljeno je prostačenje!

hm

pre 5 godina

Nikad cuo za ovu, a i ne vidim poentu objavljivanja raznoraznih fejs 'eseja', no neka se vrati onda u 'svoju' Italiju. Ni tamo nije bolje. Tek te tamo 'definisu' dubinom dzepa. Nego, jel' ona uopste mislila potrositi vise od 20 € na to letovanje ? Nekako mi se cini da je mislila naveliko muktarisati.

Dragon

pre 5 godina

Kojeg li čuda treba platiti vez... i to još u nacionalnom parku... vau...

Mene ovaj tekst podsjeca na proslogodisnji kad je ona Ruskinja pričala kako su se djeca veselila žoharima... A i ova Irina mi ne djeluje nekako talijanski...

Gogo

pre 5 godina

A mi im dali to more 1918. na racun upravo tih italijana.
(lemur, 23. avgust 2018 13:21)

Kako je lijepo povijest uciti iz radikalnih stranackih programa.
Dok su hrvati potapljali brodove veneciji i ostalim Talijanskim drzavama i dok su mnogi Hrvatski gradovi gorili na obali daleko je Srbin bio i kulturoloski i politicki od nas...

Ali eto danas svako moze ostaviti komentar kakav mu odgovara i svako moze biti politicar novinar i istoricar...
Pojest ce nas social media...

mario

pre 5 godina

Srbi imaju pravo da upoređuju grčke i hrvatske plaže, ili plaže bilo kojih drugih država. Ne mogu da dokučim razlog osporavanja tog prava.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (stari konj, 23. avgust 2018 19:12)
Ma ne osporavam ja ništa vama,ali kad se uspoređujete sa Hrvatskom dajte onda sa svojim,a ne odmah Grčka ili koliko zarađuje Budimpešta ili je to bilo srpsko more,pa ste ga vi poklonili nama itd....
dajte da vidimo gdje je vaš turizam nasuprot hrvtaskog.

Mihailo

pre 5 godina

Andrej@
Čistija plaža i more u Hrvatskoj nego u Grčkoj? Da nisam ove godine bio u obe države pa da poverujem. Prljavije plaže od onih u Hrvatskoj nema, i u Crnoj Gori su čistije, a cene bezobrazno visoke.

mario

pre 5 godina

Čistija plaža i more u Hrvatskoj nego u Grčkoj? Da nisam ove godine bio u obe države pa da poverujem. Prljavije plaže od onih u Hrvatskoj nema, i u Crnoj Gori su čistije, a cene bezobrazno visoke.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mihailo, 23. avgust 2018 14:56)

Ovo je čista nebuloza da su hrvatske plaže najprljavije i pisanje nekoga ko Hrvatske nije ni vidio.Pogledaj koliko plaža ima plavu zastavu i koje po čistoći hrvatsko more,pa onda piši komentar,
I opet Srbi za usporedbu uzimaju tuđe npr Grčku uostalom dajte neku svoju plažu.
Ovih dana je u Dubrovnika bila Opra ,a u Zagrebu spot snima popularna kineska relity zvijezda Li Yitong

"Iznimno popularna kineska pjevačica i reality zvijezda Li Yitong u utorak je ispred Hrvatskog državnog arhiva (HDA) u Zagrebu nastupila kao glavna zvijezda u nastavku snimanju spota u kinesko-korejskoj produkciji za kojeg se očekuje da će ga samo u dvije te države pogledati više od milijardu ljudi."
https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/kineski-mediji-zapazili-bandicev-susret-s-azijskom-megazvijezdom-raspisali-se-o-gradonacelniku-i-pjevacici-koja-snima-spot-u-zagrebu/7748172/

"Još jedna odlična reklama: Pobjednica najgledanijeg reality showa u Aziji snimila spot u Zagrebu "
https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/3243499/jos-jedna-odlicna-reklama-pobjednica-najgledanijeg-reality-showa-u-aziji-snimila-spot-u-zagrebu/

Dragoslav

pre 5 godina


@marioSrbi imaju pravo da upoređuju grčke i hrvatske plaže, ili plaže bilo kojih drugih država. Ne mogu da dokučim razlog osporavanja tog prava.
(stari konj, 23. avgust 2018 19:12)”
Nemaju.

lva

pre 5 godina

Hrvatskoj prosječni turisti nisu potrebni, jer ako redovito i to svake godine dolaze Bill Gates, Bernie Ecclestone i njima slična svjetska elita onda turisti koji više zagađuju nego što potroše nisu dobro došli. U tom smjeru Hrvatska i planira svoju turističku strategiju, jer ima dovoljno resursa da razvije ponudu za višu kjijentelu. (Loreda, 23. avgust 2018 13:16)

majke ti a koliko tih milijardera ima u svetu? Evo bas im je ono stalo da svake godine idu na isto mesto. I bas turusticke zemlje zive samo od bogatasa. Inace, Budimpesta vise zaradjuje od turizma od cele Hrvatske. Kako vas nije sramota? I sto neko rece dobili ste obalu zahvaljujuci Srbima nije ni cudo sto ne znate sta cete sa njom.

!!! auuuu !!!

pre 5 godina

Cijene su skočile ove godine u nebo. Ali isto tako moram ti reći da ćeš na Stradunu platiti ručak, pola litre domaćeg vina i bocu mineralne nekih 150 eurića. Ako se maknem sa Straduna, pada cijena.
Evo danas mi bio kolega iz Splita i pošli nas dva na ručak u luku Gruž, restoran Orsan. Vrhunski restoran. Brodet za nas dva, popili po 3 gemišta, dva espresa = 210 kuna/30€ sa bakšišem.
Tako brate neka ona ne se*e. Hoš sa jahtom po nacionalnim parkovima, plati pa se rugaj. Sve se bojim da će u Italiji ili grčkoj jeftinije proći. Takve priče mene ne pogađaju.
Ja isto znam kada odem u Beč, pa neću jesti ispred katedrale Sv. Stjepana nego negdje malo sa strane. A u svim zemljama na tim top mjestima je usluga najgora. Oni znaju da će tu uvijek netko sjesti i ostaviti pare.
Evo sad gledam na dnevniku izvješće sa Zrća. Voda 30 kn, komad pizze 40 kuna, koktel od 200 kuna nadalje. I svi govore da su cijene ok.
A to jeste u centrima, evo kad dođeš jednom u Dubrovnik, Deru kožu ako ne paziš i ako se nisi informirao kako treba.
U starom gradu možeš jest za 150€ a možeš i za 10€.
Samo treba znat.
Ja u Kotoru u starom gradu isto ne jedem. Odem malo izvan, 300 metara dalje i jedem vrhunski.
Ma...
Svašta ljudi pišu.
Ne možeš ući u Kornate, Mljet, Porto Montenegro, Sveti Stefan i reći ala je skupo.
Ali općenito ti Talijani su čudo. Da mu nešto džabe daš on će ti tražiti popust!

nautičar

pre 5 godina

Nautičari ni po čemu nisu prosječni turisti. Skupa plovila, skupa oprema... nikako ne podrazumjeva jeftine (ili besplatne) usluge. Tak' normalno!

Realno

pre 5 godina

Poštovani čitatelji i komentatori,
ja sam sa te Verude koju ona spominje. Nije istina da postoji uvala preko puta u kojoj vezovi.....preko puta su vezovi za male barke, ACI Veruda je za jedrilice i jahte, ima bazen, restoran, kafić, dućan...........a preko puta je Bunarina i Ribarska koliba, vezovi za male barke. Irina se predstavlja nautičarkom, a vidim iz priloženog ( ako članak nije izmišljen) da ne zna ni što je to špinaker. Čudi je naplačivanje vezova, vežeš plovilo na vez, netko čiji je to vez odgovara za tvoje plovilo dok te nema , zašto bi netko čuvao tvoje plovilo i odgovarao za njega besplatno, i na kraju ti se nasmijao i rekao, Hvala , dođite nam opet, a na suncu se pekao i čuvao plovila. Irina došla si 90-tih iz Ukrajine ili Rusije u italiju kao jeftina radna snaga, čuvati nemoćne starce, prati ih, brinuti se za njh, vjerojatno si nešto i nasljedila i sad se nazivaš nautičarkom. To je smiješno, što pišeš. Hrvatska ima 1244 otoka, nacionalne parkove, arheološke spomenike, amfiteatar, zaštičene šume, neprocijenjiva blaga, hrana najbolja na svijetu, mediteranska, najbolje vino na svijetu, najbolje maslinovo ulje na svijetu, tartufi, pršut, sirevi.( vjerodostojnost provjerite na googlu) sve to košta! Hrvatska se nastoji riješiti turista koji na more donose svoju hranu, koji bi besplatna parkirališta, besplatna ljubaznost i titranje oko turista, a sve besplatno, na kraju turist ide kući zadovoljan, a domaćin bez love.Hrvatska sve naplačuje, ljetovanje samo za bogate!

ketiS

pre 5 godina

@mario "dajte da vidimo gdje je vas turizam nasuprot hrvatskog"

Evo da odgovorim! Turiste u Srbiji prema zvanicnim podacima TOS-a najvise privlace kulturno-istorijsko nasledje, zatim priroda, potom gastronomija i konacno gpstoprimstvo. Sto se Hrvatske tice vase turiste najvise privlaci more, "and that's it". Eto usporedila sam hrvatski i srpski turizam!

Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales

pre 5 godina

A mi im dali to more 1918. na racun upravo tih italijana.
(lemur, 23. avgust 2018 13:21)

Ajd' ne se...
Ovu obalu ko danas smo imali do 1918. stotine godina unazad, plus još i Boku, samo je Rijeka bila posebna administrativna oblast.
I upravo smo od Italijana nakon 1918. izgubili Istru do Rijeke, i od 1943. imamo svoje more ko i prije, jedino su Crnogorci dobili Boku.

NS

pre 5 godina

Jeste Hrvatska lepa, sve to stoji, ali je preskupa za ono što nudi.

Ove godine sam letovao na Azurnoj obali, Sen Trope, Nica, Kan i Monte Karlo, sve lepi hoteli, usluga super, more objektivno lepše nego na Jadranu, a opet je jeftinije. Prošle godine sam bio u Istri, Rovinj i Umag, duplo skuplje me je izašlo. Jeste Istra lepa, ali ne može da se meri sa francuskom rivijerom.

turista

pre 5 godina

U Hrvatsku ne ulazim od 1988 godine i iskreno nemam nameru za ostatak svog zivota. Imam strano drzavljanstvo (pored srpskog) ali mi ne pada na pamet da svoju porodicu vodim tamo. Naravno Italija, Spanija, Grcka, ima prelepih mesta po Evropi gde vas ljubazno docekaju, ugoste po pristojnim cenama, tretiraju kao coveka. Svojim prijateljima ne preporucujem Hrvatsku.

Sizif

pre 5 godina

Moje iskustvo iz Istre, tacnije Prenmature ( par km od Pule ) :
Ljudi ( cast izuzecima ) uglavnom neljubazni.
Korektan smestaj za ozbiljne pare ( npr TV u boji je crn-beli .......... - naravno plaza nije bila 200m od smestaja :-)
More, plaza ocekivano dobro.
Cene ( s novcem nisam u problemu ) - kao u Zenevi, ako ne i skuplje.
Turisti - neko pomenuo paradajz turiste - 90% je bilo takvih i to Italijana,Nemaca, Ceha,Slovaka, Madjara.
Jedino sam ja ostavljao baksis ( misaona imenica za ostatak gore navedenih ).
Utisak - precenjeno bar 30%.
Srdacan pozdrav.

carlo

pre 5 godina

po prezimena ova gospoca nije taljanka.kako vi rasporedite serbske turiste sa hrvatskum turistima.pa vi imate adu zikaniju a hrvatska ima 2200 kilometra samo obale jadrana brez otoka.gospoca ona nije taljnka nego neka izbeglica.u sfetu nema lepse zemlje od hrvatske i crnojgore.

cccc

pre 5 godina

Živio u grčkoj pa znam, sve je bolje, a najviše ljudi, tu lestvicu nikada nećete preskočiti, i nisu opterećeni dolaskom zvezda, a sto puta ih je više, na vaše more nikad, jer grčka se nemože obići za pet života

Mantis

pre 5 godina

"U Hrvatskoj prosečne turiste čerupaju kao kokoške"...........,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...........a Srbi se uzbudili. Savjet ~ ne brinite se vi o moru u Hrvata!

Privrednik

pre 5 godina

Hrvatska je preskupa.Zasto.Zato sto treba da se otme lova za efektivnih 1,5 mesec turizma.Udeo turizma u BDP je 18% a u visoko razvijen turistickim zemljama je 5% Na ulozenih 2 evra u turizam 1,5 evro je iz uvoza.

Hrvatska je jos uvek pogodna destinacija za slosere iz Nemacke i srednji stalez iz Ceske, Slovacke, Madjarske. Vanpansionska potrosnja niska jer je sve ostalo preskupo. Prosle godine sam sa poslovnim partnerim bio na Hvaru.Od planiranih 7 dana zadrzali smo se dva dana.Nije turizam samo okretanje na suncu.U Grckoj ili Turskoj sa hotelskim smestajem All Inclusive izvanrednom uslugom ima nesto i da se vidi.Daleko povoljnije i jeftinije od Hrvatsle

Marko

pre 5 godina

Meni je ok.Tata jos 1984.napravio kucicu kod Rogoznice.Nije ni pipnuta u ratu.Od 2000.smo svake godine dole. Komsiluk sjajan.Ribu pazarimo kod šjor Romea, a ducan kod šjor Stipe je uvek pun a cene kao u bgd.More Extra!!!

dr.Gonzo

pre 5 godina

hrvatska se ne moze meriti sa grckom ..jednostavno grcka nudi vise za manje love..jedan otok u grckoj tipa Samos ima 35 sjajnih plaza..pescanih i sljunkovitih..hrvatska ima masu betona i hridine..ali nema prave plaze! hrvatska je ispred cg i albanije ali iza spanije ..italije..grcke ..turske..to je realnost! hrvatska nije top destinacija ni za jednu granu osim jahtinga i jedrilica..a to je ipak" skup sport" svuda sve drugo je prosecno dobro..od 1 - 5 nekih max 3+ ..istra nudi sjajnu gastronomiju ali opet nema kvalitetno more i plaze..gore u istri more nije najcisce jer otrantska struja gore vec pravi zaokret prema talijanskoj obali..moja ocena za hrvatski turizam je 3!

SRBIN

pre 5 godina

Grčkoj košta 500, Hrvatskoj 1.500, Sloveniji 2.500 a u Španiji 4.500 eur/dobijate tačno onoliko koliko ste platili (u HR ipak malo više u poređenju sa Španijom. Kia i MB nikako nisu isto)..
(Andrej, 23. avgust 2018 13:23)

Naravno da KIA i MB nisu isto, radije bih uzeo SORENTO nego ML. Radije bih OPTIMU nego E klasu. MB je smece koje zivi od stare slave...

Beograd

pre 5 godina

Ne znam o kom se visokom turizmu radi... citam pa se pitam. Vec petu godinu zivim u Opatiji, nekadasnjoj lepotici Kvarnera. Istina, hoteli Opatije su lepo odrzavani i papreno skupi, ne za nas bivse YU vec za strance. Pre neki dan vozim od Zagreba ka Rijeci, guzva na putu, a oko mene sve Cesi, Madjari, Slovaci, Rumuni, tu i tamo neki Nemac, bese cak i dva Spanca. Na parkingu samposluga "Spar" ti isti turisti otvaraju gepeke svojih Audija, BMW-a i ostalih belosvetskih i jedu sendvice. "Lidl", nemacki lanac samposluga je prepun tih stranaca koji kupuju konzerve, hleb, slaninu, jogurt i zderu to po plazama, parkizima, setalistima... Mozda u HR dolaze tipovi kao sto su Mr. Microsoft, Mr. U2 i ko zna ko jos. Ali HR osim mora i sunca nema nista vise da ponudi. Riba je skuplja nego na Himalajima a u Opatiji, po sopstvenom priznanju, sluze se zamrznute lignje iz Kine. Ova gospodja nauticarka je verovatno htela sve za nista, ali HR turizam, kao i drzava, puca po savovima a mladi odlaze li odlaze... zar to nije najbolji pokazatelj uspesnosti jedne zemlje, pa i njenog "visokog" turizma?

eva

pre 5 godina

Evo da odgovorim! Turiste u Srbiji prema zvanicnim podacima TOS-a najvise privlace kulturno-istorijsko nasledje, zatim priroda, potom gastronomija i konacno gpstoprimstvo. Sto se Hrvatske tice vase turiste najvise privlaci more, "and that's it". Eto usporedila sam hrvatski i srpski turizam!
(ketiS, 24. avgust 2018 03:22)

Zašto onda Zagreb posjeti više turista nego Beograd?

stakori & co.

pre 5 godina

godinama nemilo cerupaju i svoje a da nece turiste, osim toga, ta vlast... nikad to nista u zivotu nije radilo i kako onda da cene tudji rad i posteno zaradjen novac?

andreas kisser

pre 5 godina

mislim da su se hrvati po komentarima previse uznemirili sto ih je neko 'napljuvao' i na nevest nacin pokusavaju da pravdaju nesto cemu nema pravdanja. naime, to sto neko ima brodic ne znaci automatski da je bogatas - u pitanju je stil zivota ili nacina odmora (poput autostopera, bekpekera ili bajkera), a ne po difoltu odraz finansijskih mogucnosti; zapravo, uopste nije skupo nabaviti brodic. dakle definisali smo da to sto italijanka plovi brodicem, ne znaci automatski da je burzujka! drugo, svi znamo da su ljudi iz ex-yu (sem slovenaca) prilicno ljakse i hrvati i pored mitova o 'tisucljetnoj kulturi' i sami znaju koliko im je mentalitet uslovljen zivotom na balkanu i 45 godina u komunizmu! uostalom, imam prijatelje iz vinkovaca i osijeka i oni cesto i nesvesno u prici kazu "mi balkanci". kazem ovo jer se zna kod nas u ex-yu da kad ljakse nadju maslo, krenu da mazu i zadnjicu (sto bi rekli kosovari). svi znamo da hrvatska, sem par lokaliteta na ostrvima, NE PRUZA apsolutno nista sto opravdava astronomske cene koje naplacuju! a cuj tek ovog u komentarima sto poredi azornu obalu sa cavtatom :-) i najzad: koju korist od jedne posete bila gejtsa u pet godina imaju oni lokalci sto izdaju sobe svojih kuca po sibeniku, skradinu, visu...? moje usi su cule jadikovanje: 'nema nista bez domaceg gosta'! samo vi nastavite da lazete sebe kako ste neka top destinacija mondenskog turizma, pa kada budete ostali bez imalo gostiju za par godina, plakacete za slavoncima, srbima i bosancima.

vladimir

pre 5 godina

I ovi su mazohisti. Pa koliko treba da vidis da si nepoželjan, da te trpe ili se odnose prema gostu srazmerno količini novca koji ce potrositi (što je ruku na srce i razumljivo ali hadje sad da i to stavimo u mane nekog mesta). Oni nabrojase jedno, drugi, trece, četvrto... mesto. Ja bio u Breli kod Omisa 2013 i nikada više u Hrvatsku. Ne treba mi drugo iskustvo, i za budalu dosta.

sarajevo.ba

pre 5 godina

gde si ti to bio u Hrvatskoj, zivota ti?! Pojma ti brate, nemaš! Aj vozdra iz Ciriha, juče smo nas troje skromnu večeru u Cirihu platili 260 franaka, nemoj mi reći da su cene iste u Hrvatskoj
(Glupost, 23. avgust 2018 15:15)

Evo zivota mi, Baska...30 kuna flasica vode 0.5l, dakle 4 eura.
Evo kunem ti se u majku da npr. u Almerii u Spaniji 4 osobe 7 dana sa avionom i puni pansion 2800 eura.
Za te pare mozes otici iz Ciriha u Hrvatsku? Mosh al sutra malo.
Mani me hrvata ziv bio.
Hvala lipa, daleko im kuca bila.

mali narod, velike frustracije

pre 5 godina

A ovakvi su turisti iz Srbije koji misle da je sve srpsko.
[link]
ovo je bez komentara dođeš u goste i tako se ponašaš i onda ako joj netko nešto kaže govorit će da su su ju napali hrvati jer je srpkinja i da mrze.
(mario)

Hmm... A da li si možda proverio ko je osnovao Dubrovnik i čiji je u prošlosti bio? Jer ko zna, možda žena govori istinu? Da li si se bar malo bavio istorijom ili a priori odbacuješ svaku tvrdnju o tome da su mnogi dalmatinski gradovi bili srpski? Imaš li ti uopšte nekog obrazovanja koje ide dalje od osnovne škole?

mario

pre 5 godina

Inace, Budimpesta vise zaradjuje od turizma od cele Hrvatske. Kako vas nije sramota? I sto neko rece dobili ste obalu zahvaljujuci Srbima nije ni cudo sto ne znate sta cete sa njom.
(lva, 23. avgust 2018 15:48)
Dobro ajde vi iz Srbije prestanite nabrajati druge već stalno Grčka,Turska,a evo sad i Budimpešta kako vas nije sram daj recite koliko zarađuje Beograd??Novi Sad,Niš cijela Srbija??dajte tu usporedbu,a ne vječito tuđe....
A što čemo mi sa svojom obalom to je naša stvar ne morate se vi brinuti.
Hvala na objavi.

Rupa na saksiji

pre 5 godina

Samo otmi uz što manje rada, politika svih na Mediteranu. Ništa novo nije otkrila. Neko radom zove stvaranje nove vrednosti, neko vezivanje čamaca i iznajmljivanje sidra.

ketiS

pre 5 godina

@mario i ostali....

Wow, ala smo se uzbudili! Smirite dozivljaj, nema potrebe da se toliko uzbudjujete. Znala sam da ce susedi odmah poceti da se razmecu sa besmislenom statistikom, koja ne znaci apsolutno nista. Naravno da Hrvatsku posecuje daleko veci broj turista, a glavni i jedini razlog je more i nista vise. Primera radi imam podatak da je Brazil prosle godine posetilo 6,6 mil. turista, a Japan 8,3 mil. Da li to znaci da je Hrvatska privlacnija od Brazila ili Japana? Svasta! Drugo, Beograd je prosle godine posetilo 1,1 mil. turista uz vise od 2 mil. nocenja, dok je Srbiju posetilo nesto manje od 3,1 mil. turista. Shodno tome, apsolutno su besmisleni susedski komentari, kako njihov glavni grad poseti vise turista, no sto godisnje poseti Srbiju. Jos jedno veliko, Svasta! Trece, za razliku od Hrvatske koju uglavnom posecuju turisti koje ne zanima nista drugo sem provoda na moru, preference turista koji posecuju Srbiju su daleko raznovrsnije i slozenije. Cetvrto, iako se turizam u Srbiji prakticno razvija tek poslednjih 10-15 godina broj turista je iz godine u godinu sve veci, i potpuno je u skaldu sa nekomercijalnom tour-ponudom koja dominantno karakterise zemlju bez mora. Peto, Srbija je u smislu kulturno-povesnog nasledja daleko autenticnija od Hrvatske, jer sem lokaliteta koji pripadaju drugim kulturama, ima i sopstvenu, sto sa Hr. nije slucaj. Priroda, hrana i pice ,gostoprimstvo, poredjenja su bez smisla, jer na tu temu svaka zemlja nesto nudi. Lep pozz svima!

Znalac

pre 5 godina

Ova gospodja je zalutala u nauticare. Normalno je da vecera od brancina divljeg od 700 g za dvije osobe sa picem i svim ostalim kosta 120€ na nenaseljenom otoku u nacionalnom parku. Do ovog utoka se moze samo brodom i daleko je od kopna. To znaci da je vino, mineralna, ulje i sve ostalo netko dopremio na otok da bi ona mogla jesti, a netko je morao i ulaviti tog brancina koji, usput receno, kosta na obali 200 kn po kili. 
Ako joj je skupo moze doci i do kona i pojest burek za 10 kn. Svaka roba ima svoju cijenu. Pa tko voli nek izvoli.
(Sveneznalica, 23. avgust 20

Brancin,orada su u 80% slucajeva iz ribnjaka. Kostaju 10 evra po kg.Turizam u Hr kratko traje.Kao i u Cg .Treba uzeti novac da bi se do sledece sezone zivelo. U Spaniji u Marbelji u dobrom restoranu kilogram ribe 50 evra.Prosecno belo vino tipa Sardone, 35 evra.A ipak je to Marbelja i Spanija

starmo

pre 5 godina

Ove godine sam prvi put u zivotu bio u Hrvatskoj, i to cisto je mi je usput do Bosne i ne bih nikad vise.
Pa cjene su kao ovdje u Svicarskoj.
A hrana, Bog nek mi prosti nigdje nisam losiju hranu jeo.
Radije bih noge samo skvasio ovdje u Zenevskom jezeru nego vise ikad dosao u Craotiu.

Da odmah si mi djelovao kao kulinarski ekspert...

Domaći turist

pre 5 godina

Čitam ovaj članak i slatko se smijem u hladu borova i uz zvuk cvrčaka. Kafić prvi red do mora, kava sa mlijekom 10 kn (1,35 EUR), kugla sladoleda za starijeg klinca da ti sve ispada iz korneta kolika je 7 kn (0,95 EUR), kakao za mlađeg klinca 10 kn (1,35 EUR). Apartman je doslovce 50 m od plaže. Još mi vlasnica apartmana dala svoje mjesto na plaži. Auto sparkiran na rezerviranom parkirnom mjestu. Navečer mir. Srednja Dalmacija je i dalje raj za obitelji sa djecom. Cijene su od 60 do 200 EUR za noć pa svatko može naći što mu odgovara. A tko hoće namjerno prigovarati to uvijek može.

Vrlo Vrlo Zadovoljan Tip

pre 5 godina

Dva dana ovog jula boravka na svom brodu, bez vezova ili marine na Kornatima 220€. Marina na Zutu 100€ noc, i to struje nema od 23.00 do 07.00. Kraj. Zbogom. Adio. Odoh za dve nedelje u Grcku.

milorad

pre 5 godina

...."Dalmacija i Istra, pravi prirodni rajevi na zemlji sa jedinstvenom lepotom kulturno-istorijskog nasleđa"....navela je (u originalnoj verziji) nezadovoljna Irina, da bi isto bilo potpuno ignorisano (ili čak demantovano) u komentarima ogorčenih (i ljubomornih) srbalja.

Torcida Livno

pre 5 godina

Pa takvi turisti i nisu poželjni u Hrvatskoj i dao Bog da nikad i ne dođu, pa pitam vas ja jeste li vi bili drugdje pa da pričate o cjenama. Hrvatska je ako ne najljepša onda je jedna među najljepšim zemljama na svijetu, i to svi i svijetu ističu i svi sa superlativima pričaju o Hrvatskoj i njenim ljepotama, neznam zašto je sve te godine dolazila i odmarala se upravo u Hrvatskoj!

nmgdnprmtm

pre 5 godina

Kako turizam uzima maha sve je manje ljubaznosti a sve više bezobraznih cena i naplaćivanja svega i svačega. Biće samo gore iz godine u godinu.

ribar plete mrižu svoju

pre 5 godina

Osvrt na ovu damu nema smisla, jer je očito da preferira mista gdje će biti sigurna za sebe i brod. Inače, na tisuće je malih vala di se možeš sidriti. Osobno mislim da Hr mora uvesti limit na brodovlje, jer je nautički turizam eksplodira. Previše negativnosti ostavljaju iza sebe, stoga sam mišljenja da radi zaštite mora i kopna mora profilirati priliv gostiju, podizanjem cijena i visokom uslugom.

tuzlak

pre 5 godina

@ stari konj
Srbija se ne može uspoređivati sa hrvatskim turizmom, ali se može pogledati u ogledalo: na samom dnu evropskog turizma s najgorom strukturom gostiju.

mario

pre 5 godina

I šta kažeš mario, li yitong došla? Bravo hehehe
(spetakl, 23. avgust 2018 21:42)
Tebi smiješno, ali malo pogledaj brojke koliko kineza prati taj show.

sanct

pre 5 godina

@ketiS
Srbe privlaci svasta nesto, samo ih onako malo zezucka to sto su najsiromasnija drzava u Europi pa rijetko koji ide na ljetovanje. Samo 10% stanovnika ima pasose dok ostali mogu samo do Crne Gore. I od ovih 10% je pitanje koliko ih moze priustiti socijalu na Halkidikiju.

Fenomen

pre 5 godina

Cerupanje...pravi izraz za ono sto se dogadja turistima u ovom regionu. I svake godine pokusavaju da vam otkinu neku perusku vise. A sta daju za uzvrat? Primitivizam, nekulturu, bahatost, prljavstinu, hladnu supu, vruce pivo...jos samo vazduh ne naplacuju, ali nikad ne reci nikad...Neki ce pozeleti "prosecnih" turista ali njih biti nece. Crna Gora, Hrvatska i sve vise Grcka...ne, hvala.

dominik

pre 5 godina

@mario
Naravnoda ne ćeš dobiti suvisli odgovor na tvoje pitanje, budući je Srbija, što se turizma tiče, jedna od najzadnijih zemalja u Europi. Iza nje su samo BIH, Makedonija i Mongolija

vidoje

pre 5 godina

"Terali su nas na more pred oluju? Ne mogu da opišem kako sam se osećala. Taj menadžer restorana zaista nije normalan. I svaka rasprava sa njim bila je suvišna", navela je Nazarova i dodala da su ovakvi primeri veoma česta pojava u Dalmaciji."

Dama je sve rekla u par reci. Potpuno je razumem. Nesto slicno se meni desavalo '89 pred raspad Jugoslavije.

Aleksa

pre 5 godina

Preteruje. Upravo stigli s Jadrana. Nocenje u Dubrovniku 45 evra po osobi u starom gradu, kraj zidina. U radnjama jeste skuplje, limenka piva 2 evra, ali zato malo dalje od Straduna vecera 15 evra po osobi. Ali, sta ocekujete u Dubrovniku?
U Trogiru nocenje 30 evra, takodje u starom delu, sladoled oko evro i po, preliva iz korneta. Ljudi preljubazni, cene u ravni s kvalitetom, plaze ciste, lako kretanje po okolini lokalnim busevima. Ako se ne bahatite na glavnim trgovima, nije nepristupacno. Svako spram svog novcanika.

Moca

pre 5 godina

Bio u HR prošle godine posle dugo vremena. Ne stoji info da je skuplje nego u Grčkoj, po restoranima su cene manje-više iste. Molim lepo, na Lefkadi je flašica piva 3 evra u kafićima u kojima trešte srpski narodnjaci. Na stranu što, osim prelepih plaža, nemam šta da vidim. U Dalmaciji npr. uvek ima čime da se ubije dan ako niste za kupanje, možete svakog dana da obiđete po jedan grad. Za prosečnog Srbina je apsolutno svako more na Balkanu preskupo osim možda Bugarske, a za prosečnog Nemca, Poljaka ili Čeha je možda i HR udaranje po ušima ali oni, još uvek, dolaze u velikom broju. Ova "italijanka" može slobodno da obiđe neka iole prestižna mesta i ostrva po Italiji (Kapri, Sicilija...), mislim da bi joj ove Hrvatske cene došle kao bagatela.

US citizen

pre 5 godina

Moj kolega, koji ima jako dobru platu (izmedju $200-300 k godisnje) i dosta putuje po Evropi, je bio u Hrvatskoj ove godine. Najjaci utisak mu je: "its very expensive". Ne prirodne lepote, ne stari gradovi, nego skupoca. Pitam se samo kako Hrvati mogu tamo da letuju.

Srdjan bg

pre 5 godina

(Znalac, 23. avgust 2018 13:55) Ako je u Marbelji kg ribe u restoranu 50 evra onda u Dubrovniku mora da bude 150!! Ljudi moraju da nauče da se babe i žabe ne mešaju, tj u ovom slučaju Dubrovnik i Marbelja!

Luka

pre 5 godina

@mario "dajte da vidimo gdje je vas turizam nasuprot hrvatskog" 

Evo da odgovorim! Turiste u Srbiji prema zvanicnim podacima TOS-a najvise privlace kulturno-istorijsko nasledje, zatim priroda, potom gastronomija i konacno gpstoprimstvo. Sto se Hrvatske tice vase turiste najvise privlaci more, "and that's it". Eto usporedila sam hrvatski i srpski turizam!
(ketiS, 24. avgust 2018 03:22) 

Ajde sad uporedi i to da Zagreb koji nema more posjeti vise turista nego Beograd. Podaci javni i svima dostupni na internetu.

Deki

pre 5 godina

Ja mogu razumjeti sve turiste, osim talijana. Pa to su najgori turisti!!! I sad se ti lopovi bune. Da li vi znate kako se jede u talijanskim restoranima? Sjednes za stol i to platis dodatno 3 eura jer sjedis za stolom. Gdje to ima? Platis, a oni ti vrati manje i kaze da si mu dao neku drugu novcanicu.
To te su me prijatelji talijani i upozorili.
Svi se imaju pravo bunit osim njih. Inace, za ove dusebriznike...ne brinite, hrvatska ima bogovsku reputaciju medju turistima...a to znam jer radim u turizmu sa tim istim strancima. Jedna lasta ne cini proljece, kao sto ni jedan nezadovoljan gost i njegov prigovor ne znaci nista.

zeljko zg

pre 5 godina

Ajde i ja: kajak vucem u Grcku i na Jadran. U Grckoj nema toliko plovila, kod nas kao da si na autocesti... Ove godine su Grci malo "odvalili" sa cijenama, ali to bi bio trend u svijetu.

Na Jadranu sam vidio mnogo cesce smece po malim plazama, mrlje od nafte ili benzina, "pozdrave" od nauticara u vidu fekalija. U Grckoj ipak ne. Sad ce ovi moji da se pobune, ali ipak je tako, fino se sve vidi iz kajaka.

Mislim da se dizanjem cijena u nebo stvari nece rijesiti, jednostavno treba limitirati broj plovila/turista i to je to. Hrvatska se u najvecoj mjeri ne moze orijentirati ka visokom turizmu, ipak smo malo divlji za to...

Vlad the Great

pre 5 godina

Volim ove zalopojke ljudi koji zele luksuzni turizam za male pare. Nesto poput one stare nase.... oce da se j... ali da joj ne udje.
Hrvatska jeste bezobrazno skupa.
Ali ne moras da jedeš ribu gde košta djavo i po. Da bacis sidro a da ne platis....
Jok bre.
Proslog leta sam bio u Trogiru. Obisao pola Dalmacije.
Trogir je, kao mali Dubrovnik. Stari grad, jahti da se smrznes, ali mozes naci restorane sa izuzetnom klopom. Mi smo vecerali nekoliko puta, za dvoje, 3 obroka... 300 kuna. Jos se polomise oko nas. Em Srbi, em dali dobar baksis prvo vece. Sledece vece 20 ljudi ceka na sto, a mi kako smo se pojavili, osmeh... i ajte vamo... imam za vas sto.

Hrvatska ima predivnu obalu, plaze im nisu svetske i moze biti skuplje nego Grcka ili Spanija (Zabari smaraju). Ali, sa vremena na vreme, svakih 4-5 godina....zasto da ne.

ucviljena domacica

pre 5 godina

@ tadej
e,dosla su nam moderna vremena,vise otac prosecan turist ne nosi na ramenu bostan a u ruci kesu paradajza dok copor dece otima s kevom oko lonca pasulja;)

phoeb

pre 5 godina

bahati Italijani... ocekuju kraljevski tretman za 0e
(Goran, 23. avgust 2018 12:59)

Najbolje da pare posalju postom, a ne moraju ni dolaziti

sinak

pre 5 godina

Ja bio u Dubrovniku prvi put, iako sam rodjen u Zagrebu pre 30 godina i redovno idem tamo decenijama na obali nisam bio. Krenula neka kisurina, mi seli u neki stek u starom gradu, dolazi mladic konobar iz Mostara, odma jeste nasi ili strani da vidi kako da prica, provalio po faci da smo nasi, krenuli u pricu, zapili se, izasao gazda isto mlad da nas casti po rakiju, popili 4 ture po 4 piva, uz njihove 4 rakije castio ja ovog konobara jednu. Pivo inace 5 eur u toj kafani. Stize racun 220 kuna iliti 30 i kusur evra.

Kaze lik malo smo smanjili racun, ja ne verujem sta se dogadja, kaze, ovo su za strance, dobri ste. I tako, ako si u dobrom fazonu, ne potenciras neke price koje mogu izazivati tenziju kao sto je jedan iz ekipe hteo, mozes da prodjes kako smo mi prosli. Samo treba biti opusten i normalan i imati dobar stav pa ces se lako naci sa drugim takvim.

Ako ista dobro je sto je dole potpuno drugi mentalitet i znaju da prepoznaju kakva si faca posle 3 reci. Tako isto verovatno znaju da prepoznaju i one kao sto je sto posto ova, pa joj zagorcali zivot.

Sandzak

pre 5 godina

Vlasnici kuca iz Bosne i Hercegovine i Srbije moraju da placaju boravak 8 kuna na dan i pored toga sto placa sve ostale racune i komunalije

Srbenda

pre 5 godina

Hrvatskoj prosječni turisti nisu potrebni, jer ako redovito i to svake godine dolaze Bill Gates, Bernie Ecclestone i njima slična svjetska elita onda turisti koji više zagađuju nego što potroše nisu dobro došli. U tom smjeru Hrvatska i planira svoju turističku strategiju, jer ima dovoljno resursa da razvije ponudu za višu kjijentelu.
(Loreda, 23. avgust 2018 13:16)

Hrvatska se nece hleba najesti od Gejtsa, Ekelstona.Da bi razvio elitni turizam treba jos mnogo toga.Ekskluzivnih hotela, pristupnih saobracajnica, sadrzaj.Zato Istra prednjaci.U Dubrovnik dodje kruzer istovari hiljadu turista koji se lomataju po zidinama i eventualno plate kunu da odu u WC.Trosak nula. Vrate se na kruzer i tamo.imaju sve Kafa u Gradskoj kafani 15 evra.Hrvatska a problem i sa sezonskom radnom snagom.Kuvari, konobari, spremacice

Milan

pre 5 godina

Sad se jako nerviram na besmislene komentare vezane za turizam i kod ½njh½ i kod ½nas½. Uravo se spremamo da idemo u Hrvatsku na more i to 4 put za redom na isto mesto. Bio sam i u Grčkoj više puta. Isti komentar imam za obe zemlje. Divno, prekrasno. Tuga je vraćati se u selendru od Beograda i slušati Vođu kako smo mi najbolji. Najobičnije smo golje koje nisu videle dalje od lokalne plaže.

pohlepom cete izgubiti i srpske turiste (i Bugarske)

pre 5 godina

Pre nego sto pocne drvlje i kamenje od komsija, nije ova zena jedina i da je skupoca utisak mnogih koji su vam bili na letovanju.
Moguce je da lav budzet turisti iz Evrope ocekuju Bugarske ili bar Grcke cene u Hrvatskoj, pa se onda razocaraju Koleginica iz Svedske, je rekla da Turska daje dva puta vise od Hrvatske za iste pare.

mario

pre 5 godina

A ovakvi su turisti iz Srbije koji misle da je sve srpsko.
https://www.24sata.hr/video/srpkinja-vesna-je-porucila-iz-dubrovnika-ovo-je-srpski-grad-587390
ovo je bez komentara dođeš u goste i tako se ponašaš i onda ako joj netko nešto kaže govorit će da su su ju napali hrvati jer je srpkinja i da mrze.

nema mora

pre 5 godina

@ ketiS
Kako si to zgodno iskonstruisala! Hajde malo usporedi (statističke) domete, stupnjeve i razloge privlačnosti Zagreba i Beograda, Plitvica i Zlatibora, Varaždina i tvog Šabca...

m

pre 5 godina

Skupo u HR, skupo u CG... 

A na Majorci fotkanje sa delifinom 20 evra, a da zaplivaš na dušek sa delfinima na pola minuta košta 200 evra, i imaš da se načekaš dok dođeš na red. 

Ne branim HR turizam niti me zanima, neka naplaćuju koliko mogu, njihova stvar. 
Ali, ovi sa Zapada se navadili da dođu na Balkan i da se provedu za desetinu cene isto kao u španskim letovalištima. 

E, pa gospodo, ako hoćete jeftinije, onda idite u Bugarsku, Hrvatska verovatno teži tome da bude destinacija uporediva sa španskim letovalištima, a ima šta da ponudi i od istorijski atrakcija kao što su stari utvrđeni gradovi sa zidinama i kućama od prirodnog kamena i slično. 

Ko smatra da je hrvatsko prmorje skupo, neka kupi tamo kuću ili hotel pa neka iznajmljuje turistima po nižim cenama.
(sa majorke, 23. avgust 2018 14:12)

moras da budes poseban idiot da se slikas a kamoli plivas sa delfinom bez obzira na pare !

stari konj

pre 5 godina

@mario
Srbi imaju pravo da upoređuju grčke i hrvatske plaže, ili plaže bilo kojih drugih država. Ne mogu da dokučim razlog osporavanja tog prava.

поздрав из (и превише) сунчане Грчке!

pre 5 godina

Ma ne osporavam ja ništa vama,ali kad se uspoređujete sa Hrvatskom dajte onda sa svojim,a ne odmah Grčka ili koliko zarađuje Budimpešta ili je to bilo srpsko more,pa ste ga vi poklonili nama itd.... dajte da vidimo gdje je vaš turizam nasuprot hrvtaskog.
(mario)

Бркаш лончиће Марио. Не желимо ми упоређивати Србију и Хрватску по квалитету туристичке понуде, Србија не излази на море, нема довољно развијен туризам и не може се сврстати у туристичке земље, дакле овде се не ради о поређењу те врсте. Ради се о оцењивању квалитета туристичких услуга разних земаља, а од стране оних који те услуге уживају, добијају (за новчану накнаду). Дакле ми, Срби, поредимо квалитет услуге оних земаља у које одлазимо као туристи. И многи кажу да је ту Грчка боља од Хрватске. У томе је квака. И пиши ћирилицом, видећеш како ћеш се боље осећати.

dare

pre 5 godina

@realno
Letovao sam u Umagu pre nekoliko godina. Zaista je hrana odlična, ali reći da je najbolja na svetu, i da su hrvatska vina i maslinovo ulje najbolji na svetu nije realno.
(stari konj, 25. avgust 2018 10:15)

Maslinovo ulje je više puta proglašavano najboljim na svijetu na specijaliziranim sajmovima proizvođača iz cijelog svijeta. Neka od vina su također u samom svjetskom vrhu.

Bruder Jakob

pre 5 godina

kakve veze ima Biarritz s' azurnom obalom ?
za Brata Jakova,,,
(Nikola, 23. avgust 2018 14:01)

Jesam li rekao da ima, stavio sam St.Tropez, a Biarritz mi je tako pao na pamet jer od mame prijateljica tamo ima kuću.

Mr.Realno

pre 5 godina

Ierissos, našli smo smeštaj 15 avgusta, dakle u špicu sezone, u kući na 150m od plaže.
Širimo se nas dvoje u 95 kvadrata, za 400€, deset dana. Svaki dan sednemo u kola i na 5-20km vožnje odemo na drugu plažu. Divljih plaža bez beach barova na desetine.
Kakva Hrvatska, kakvo dranje sa cenama i njihovi kamenolomi. Nama je Grčka bila i ostala zakon. Pesak, šum talasa, vetar pirka i galebovi bleje na 15m od nas. Ne bih dao moj "paradajz turizam" ni za 100 večera u njihovim fensi restoranima.

stanje stvari

pre 5 godina

@ ketiS
Usporedba ti je jalova, a evo i zašto. Hrvatsku izvan sezone posjeti tri puta više turista nego Srbiju tokom čitave godine. Ti turisti ne dolaze zbog mora, pa bi bilo zanimljivo da se u tom segmentu usporede statistike, preferencije nacionalne i ine strukture. U tom pogledu kaskate debelo za jednom Slovenijom sa "parče" nikakvog mora, Slovačkom, ostale kontinentalne zemlje
da se ne spominje...

igor sulic

pre 5 godina

Nevje4rojatno!Wannabee zabarka s starim talijanaskim imenom-Irina, zali se na naplatu ulaza za sirote jahtice u nacionalne parkove!Najbolje bi bilo da je ostalo kao 87 e, talijani se hvalili da jadransku ribu i skoljke jedu za 8000 lira lira(oko 10 dem), sto je bila istina radi gladi bivse drzave za devizama!Cijela Jugoslavija kupovala i maSno placala njihovu fus-robu u Trstu!Tko je bio tamo jos se sjeca onog podrugljivog "Slavi"!Njihovi konobari i tvornicki radnici ponasali su se kao pijani milijunasi po moru!Mozda niste znali ali Hrvatska i Spanjolska imaju najvise na svijetu od UNESCA zasticenih materijalnih i nematerijalnih znamenitosti! 11 nacionalnih parkova, 9 parkova prirode i 2 rezervata pod posebnom zastitom!Najstariji naseljeni grad u evropi su Vinkovci, najvece ocuvano nalaziste u Krapini, prva ljekarna, karantena, Dubrovnik, druge najduze zidine na svijetu-Stonske itd!Dakle, ima se sta vidjet Ti ko zeli!U vas u Italiji sve sam masno platio npr Rim-nigdje u centru nemate neku samoposlugu!Mc donalds samo jedan i u njemu je neopisiva guzva!Kappucino u St Pietrro u Vatikanu 5 eur!O Veneciji da ne pricam!Sjedite u auto i naci cete apartman za 40-50 eur i nece vam biti skupo!Inace prepucavanje gdje je bolje je glupo.To je stvar subjektivnog dozivljaja a za svoje novce svatko ide gdje mu odgovara!Molim objavite komentar, zaboli me ruka

savet za naše turiste

pre 5 godina

Ja još iz Beograda ponesem jednu bušnu gumu, a od deteta pozajmim vodene bojice, kad stignemo u Dalmaciju fino montiram onu bušnu gumu, a onim bojicama napravim jedno lepo, veliko "U" preko cele šoferšajbne i onda na miru letujemo srećni i zadovoljni, a kad nam treba poći nazad u Srbiju, skinem i spakujem onu bušnu gumu, a "U" obrišem vodom i sunđerom. Ma nema lepšeg mora od hrvatskog i boljih domaćina od Hrvata!

Tommy al majonez

pre 5 godina

Evo javljam se iz Hrvatske posle bezobrazno skupog Dubrovnika gde u starom gradu supa kosta oko 10 eur, pravi "gušt " je kad u Makarskoj platiš parče pizze sa malo kačkavalja i 3 šnita kulena u minijaturnom obliku 2 eur. Prodavnica tipa Konzum , Studenac ili Tommy je takodje ×2,ponešto i x3 u odnosu na naše. Ali ...more...sunce...ostrva pa ko voli..nek se spremi

mario

pre 5 godina

Evo da odgovorim! Turiste u Srbiji prema zvanicnim podacima TOS-a najvise privlace kulturno-istorijsko nasledje, zatim priroda, potom gastronomija i konacno gpstoprimstvo. Sto se Hrvatske tice vase turiste najvise privlaci more, "and that's it". Eto usporedila sam hrvatski i srpski turizam!
(ketiS, 24. avgust 2018 03:22)
Znači samo more??Čudno ako jedan Zagreb posjeti više turista nego cijelu Srbiju, a Zagreb nije more može i dalje Plitvička jezera nisu umore itd itd tako da teza da turisti dolaze u Hrvatsku samo radi mora ne stoji.
Nadalje što se tiče gastronomije,pa Hrvatska ima što pokazati i kontinentalnu i mediteransku kuhinju tako da tvrditi da to nema Hrvatska je neutemeljeno uostalom koliko je vrsnih kuhara snimalo o Hrvatskoj gastronomiji recimo pokojni Anthony Bourdain snimio jednu epizodu o Hrvatskoj gastronomiji ,pa poznati MasterChef Dhruv Baker snimio je dvadeset epizoda koje je emitirao NGC i emitirao po cijelom svijetu. itd itd i onda se piše kako HR nudi samo more.
A danas sam čuo da se turisti koji posjete Srbiju najviše žale na higijenu, divlje taksiste koji ih oderu.
Dakle koji su brojevi od turizma broj dolazaka i broj noćenja i ono bitno kolika je zarada to pokažite.
hvala na objavi

Davor

pre 5 godina

Radio sam kao konobar na Jadranu prije 10 god. Stvarno ima velika razlika od nacije do nacije. Njemci su gospoda samo tako, gledaju te u oci, uvijek zahvale za uslugu, nasmiju se i ostave baksis. Talijani kao da nisu dovoljno prisebni. Oni u hotelu hoce placati EUR-ima kao da su u Italiji i tako dalje. Skuzio sam da su vecinom okrenuti sami sebi, iako naravno, bilo ih je i jako dobrih. U Dalmaciji sam svake godine i nikada problema s domacinima.

roadrunner

pre 5 godina

Simpa su ovi komentari koji porede cene flajke piva u Grčkoj i u Hrvatskoj i onda vode diskusiju.

To nije tema, jer je žena napisala opsežno iskustvo o posebnom vidu turuzma, tj nautičkom turizmu....ima to čak i u naslovu ali nije stiglo do vijuga.

Nemam neko iskustvo sa jedrenjem po Hrvatskoj, no naš ovogodišnji skiper sa ogromnim uskustvom po Grčkoj je rekao da Hrvatsku izbegava jer deru sa cenama. Ako poredim ove cene koje je gospodja dala, Grčka je džabe za takav vid turizma, i tu su oko 40 godina ispred Hrvatske, jer Hrvatska jednostavno nema taj broj marina, itd i celu tu moreplovsku kulturu, na nivou Grčkog.

Na primer, vez u marini jednog do zla boga za te flajke piva skupog Mikonosa smo platili samo 5 evra ( sve sa strujom vodom itd ). Na drugom manje "in"mestima to bukvalno par evra. Ovo naplaćivanje u uvalama i van veza marine, što godpodja objašnjavava u Grčkoj ne postoji. To je džabe. Itd itd.

J.

pre 5 godina

Igre Đulići, nisi najbolje informisan, Italija ima više lokaliteta pod zaštitom UNESCO od svih ostalih zemalja. A logično je da u Italiji sve košta više nego u Hrvatskoj, jer je i italijanski standard znatno viši. Žale se Hrvati i Crnogorci da su Italijani najgori turisti; jesu - ti koji idu kod vas, jer je jeftinije. Većina Italijana letuje u Italiji, na skupoj Sardiniji, u Apuliji, skupi restorani su prepuni, dešavalo mi se da u Algheru uveče ne nađem mesto u restoranu, jer nisam rezervisala.
Željko ZG, u Grčkoj ima manje plovila, jer je teža plovidba, konstantni vrlo jaki vetrovi itd.
Inače, većina Italijana ide u Hrvatsku zato što je blizu i zato što je jeftinije. Koliko god se ti turisti ne sviđali domaćinima, njihovo povlačenje s hrvatskog turističkog tržišta bi, za Hrvatsku, bilo katastrofalno. Dok obrnuto nije slučaj.

dvojnik

pre 5 godina

moja drugarica bila skoro u dubrovniku.dve lezaljke i suncobran 45EUR.msm....za 10 dana tamo mozes komotno dve nedelje na thailand.i bolja usluga i lepse plaze.hrana neuporedivo jeftinija i bolja (subjektivno).

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Poenta obraćanja je sledeća...ja kao dalmatinski Srbin treba da konstantujem da takva lepota uz takav narod ne ide, a ne neka "Italijanka" Irina Nazarova i ostali gosti što sa njima provodite 10ak dana, vi to plodouživanje te lepote treba da platite, a ja koji sam sa njima živeo 20 godina ne trebam,oslobođen sam , pa vi sa njima ne možete ni 10 dana, a ja sam izdržao 20 godine, ej bre, tako da je za mene Hrvatska u konačnici domicilna država, ja sam tamo, takoreći, domaći i spadam pod ovaj popust od 50% i više što je pomenuo ovaj gospodin !!!

sa majorke

pre 5 godina

Skupo u HR, skupo u CG...

A na Majorci fotkanje sa delifinom 20 evra, a da zaplivaš na dušek sa delfinima na pola minuta košta 200 evra, i imaš da se načekaš dok dođeš na red.

Ne branim HR turizam niti me zanima, neka naplaćuju koliko mogu, njihova stvar.
Ali, ovi sa Zapada se navadili da dođu na Balkan i da se provedu za desetinu cene isto kao u španskim letovalištima.

E, pa gospodo, ako hoćete jeftinije, onda idite u Bugarsku, Hrvatska verovatno teži tome da bude destinacija uporediva sa španskim letovalištima, a ima šta da ponudi i od istorijski atrakcija kao što su stari utvrđeni gradovi sa zidinama i kućama od prirodnog kamena i slično.

Ko smatra da je hrvatsko prmorje skupo, neka kupi tamo kuću ili hotel pa neka iznajmljuje turistima po nižim cenama.

Ispeci pa reci

pre 5 godina

Srbi vole uspoređivati Grčku i Hrvatsku, odnosno kako netko može ići u Hrvatsku pored Grčke. Pa molim dotične neka odu na google maps i nek izračunaju koliko treba autom od Minhena ili Zuricha do Rovinja i Kalamate a da ne spominjem grčke otoke. Grčka je predivna ali i daleka za Zapadne europljane da idu autom i vuku svoje glisere. Hrvatska će doživjeti hladan tuš pa će orat će promjeniti strategiju brze i lake zarade ali bez obzira na sve ima ogromni potencijal.

kraj sezone

pre 5 godina

Nakon što smo čuli ovdašnje "nautičare" sa njihovim "bogatim" jadranskim iskustvima, ajmo sad malo - poslednji put ovoga leta - da čujemo i obalne turiste, posebno one što dobiše kruh umesto hleba.

mateo

pre 5 godina

@ stari konj
O, da može se i te kako uspoređivati hrvatski i srpski turizam. Onaj izvansezonski, od oktobra do maja. Tu bi tek bile zanimljive usporedbe u svim
parametrima i svim relacijama.

leto na visu

pre 5 godina

U prvih pet meseci ove godine:
Srbija - 1,2 miliona turista, 3,3 miliona noćenja
Hrvatska - 3,6 miliona turista, 11,6 miliona noćenja
Svaki komentar je suvišan!

nautičari imaju reč

pre 5 godina

S obzirom na stalna prepucavanja na temu hrvatskog i grčkog turizma, ajmo srpski nautičari na tri grčka mora da čujemo i vaša iskustva. Ostali molim, ovom prilikom, ćutite!

kowalski

pre 5 godina

(ketiS, 24. avgust 2018 03:22)

Nemas pojma. Srbija za 2017. zarada cca 1.2 milijare eura, a hrvatski KONTINENTALNI isto za 2017. nekaj ispod miljarde eura. I u porastu je iz godine u godinu.

Vošanin

pre 5 godina

Kombinujemo Grčku i Hrvatsku (Istra)zadnju deceniju pa evo nekih utisaka: hoteli *** i **** iste cene,restorani
i kafići bolji i jeftiniji u Hrvatskoj prodavnice jeftinije u Grĉkoj,apartmani jeftiniji u Grĉkoj za nijansu,putarine skuplje u Hrvatskoj ali manje goriva treba,more i obala lepša u Grčkoj tako da što se moje porodice tiĉe,dve godine za redom Grčka pa jednom Hrvatska i to je to.
Ostalo: Turska,Egipat,Španija,Bugarska,Tunis...ne preferiramo mada možemo da platimo.
Sledeće godine planiramo Trebinje vikend i Tivat dve nedelje,za promenu.
Pozdrav svima koji putuju.

stari konj

pre 5 godina

@realno
Letovao sam u Umagu pre nekoliko godina. Zaista je hrana odlična, ali reći da je najbolja na svetu, i da su hrvatska vina i maslinovo ulje najbolji na svetu nije realno.

neo

pre 5 godina

Zašto onda Zagreb posjeti više turista nego Beograd?
(eva, 24. avgust 2018 16:40)


Zato jer im je na putu do mora.

Zanimljivo? Na tom ''putu do mora'' ostvare i više noćenja i najviše Zagreb posjeta zabilježi u 12. mjesecu.

marko

pre 5 godina

Прву пут а да се сећам да сам ишао на море у Грчку било је негде почетком 80-тих. И после тога ми се ишло на море увек више у Грчку него у Хрватску, пошто сам у ЦГ први пут отишао негде 90-тих. Онда је у Грчкој био капитализам и доста другачије него код нас тј њих. Мени као детету је онај песак био рај, а да не говорим што смо се за храну лакше довијали него са оним комунистички хотелима. Мени је занимљиво да данас када верујем да је сваки Србин који користи компјутер барем је једном био у Грчкој и ЦГ, а где је исто море као у ХР, још увек постоји дилема где је лепше море. О осталом је бесмислено и причати. И статистика на европском нивоу то говори. И остаје само просто питање, зашто бих ишао тамо негде где је лошије? Иду тамо немци, чеси, итд, али верујем да је њима то тек онако дестинација, пошто их је пуна Шпанија, Африка итд. То што комшије набијају своју статистику, то је више онако мало да ласкају себи. Када се погледају укупни економски подаци и мало укрсте ко зна, јасно је да тај њихов туризма и није баш као што га престављају. Београд је град, и то је друга врста туризма.

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

Zaista, ne razumem o čemu vi pričate, vidim neka gospođa ili gospođica pominje neku Apuliju, verovatno misli na Pulju to je italijanska regija sa gradovima Bari i Leće, mi koji smo do tog Barija kada je Zvezda igrala finale KEŠ-a sa Marseljom išli autobusom imali smo prilike da prođemo celu italijansku obalu od Venecije do Barija, letovao sam u Lidu pored venecije i Riminiju, zar to vi upoređujete sa božanskom lepotom hrvatskog primorja ??? ...kakve veze ima da li su Italijani bogatiji od Hrvata ili nisu...kakva Grčka, Egipat, šta ima u Španiji sem ostrva Majorke, plaže u Sevilji u Andaluziji gradu od milion ljudi, u turskoj Antalija. pa taj grad ima 2 miliona ljudi...želite ga letujete tamo gde je najlepša obala u Evropi...plati čoveče, nepojmljiva mi je teza Hrvati nisu bogati, ne treba to da bude skupo, pa da li ti ideš da letuješ tamo zbog Hrvata i njihovog džepa ili zbog neponovljive i unikatne lepote hrvatskog primorja i svog džepa ??? ...nisu ljubazni ??? ...u kom kontekstu, nisu bogati, pa treba da šene pred ovim "Italijankama" Irenama Nazarov, kako li je ta postala Italijanka ??? ...ne direjte ni , moje zeme !!!

EU Citizen

pre 5 godina

Ja volim i Hrvate (na kraju krajeva ili smo isti narod ili nemamo bliži narod od njih, a šta od ta dva, meni je sasvim svejedno :) ) i hrvatsku obalu, i realno jeste jedna od najlepših na Mediteranu, ali usluga u hotelima i restoranima i kvalitet ponude jednostavno nije na nivou onoga što traže za njih. Ne radi se o tome da nema platežnih gostiju koji neće doći i potrošiti dosta novca, jer im to u apsolutnim terminim nije bitno, ali će i takve ljude nervirati što ih narodski rečeno deru i što ne dobijaju ono što za sličan novac dobijaju na nekim drugim destinacijama, recimo, u Italiji, koja je, istini za volju, u apsolutnim terminima nešto skuplja od Hrvatske, naročito tamo gde su prirodne lepote i plaže na nivou najlepših hrvatskih, na primer u Sardiniji ili Pulji, ali zato za taj novac dobijate značajno više odlične usluge, ljubaznog i učtivog ponašanja i kvalitetne ponude svega. Ovde, btw, neko reče da Hrvatska hoće da se reši manje platežnih gostiju, ali po meni bi to bila notorna glupost, jer daleko od toga da su svi delovi hrvatske obale jednako atraktivni kao Hvar, Mljet ili Dubrovnik, više od dve trećine su, zapravo, kao i u većini drugih zemalja uostalom, drugorazredne i trećrazredne turističke lokacije a pare mas-turista tamo svakako dobro dođu, iako se slažem da ih iz atraktivnih lokacija treba izselekcionisati cenom, samo onima koji tu cenu mogu da plate treba zauzvrat nešto i ponuditi :)

zabrinut

pre 5 godina

Smatram da je zabrinjavajuče da je neautentičnu Hrvatsku u periodu od januara do maja posetilo čak tri puta više turista od autentične Srbije. Pa, pobogu šta tamo rade ako je more ladno za kupanje?

achitwn

pre 5 godina

Nautičari ni po čemu nisu prosječni turisti. Skupa plovila, skupa oprema... nikako ne podrazumjeva jeftine (ili besplatne) usluge. Tak' normalno!
(nautičar, 23. avgust 2018 13:13)

Sta ako renta brod. Toga ima koliko hoces i moze se lepo priustiti. Mi radimo to vec 10g

zd "brodovlasnik"

pre 5 godina

@ andreas kisser
Tipično razmišljanje kontinentalca koji ne zna ništa o moru i brodićima! Ovo ti piše vlasnik brodića od 5,5 m koji košta 9.500 € i pri glisiranju troši od 18-20 l/h. Pa ti vidi! S takvim brodićem teško da možeš kružiti Jadranom, obilaziti otoke, nacionalne parkove i njihove uvale. Naime, potreban je nešto veći i dosta komforniji brodić (priručna kuhinja, WC...), ali i oprema. I mnooogo, mnooogo deblji novčanik od onog kod autostopera ili bekpekera.

trt

pre 5 godina

Gospoja se stisla kao dve pare u vreci. Jedrenje nije jeftino. Realno moze da se usidri iza ćoška u susednoj uvali a ona bi bas ispred restorana. To ima svoju cenu.

Komša

pre 5 godina

Ne bih ja tu krivio Hrvate,meštane jer oni su,pored turista najveće žrtve idustrijalizacije turizma.
Ali su mi zanimljivi ovi zapadnjaci koji u svojim zemljama i te kako dobro znaju šta znači kad dodju u klub i kažu im - "Izvinite ,privatna zabava je večeras,pokušajte sutra" i ne pada im na pamet da istrašuju da li je stvarno bila privatna zabava ili ih je dormen ocenio kao nepoželjne goste ili su prošli put ostavili loš utisak... podviju rep i nadju mesto gde su poželjni/zadovoljni.
Ali kad dodju u neku zemlju koja je materijslno lošija od njihove onda traže da se prema njima ophode kao da su gospoda.
Pa gospodo,zakitite dormena,konobara bakšišom i nemojte se pitati zašto da mu platite dodatno kad na jelivniku ne piše toliko ili da glumite sindikalce koji se pitaju zašto ih gazda ne plaća više (da bi vi mogli da glumite Delona za dž) pa ćete videti reakciju.
(pročitajte komentar komentatora koji je opisao ponašanje osoblja u Trogiru,mislim).
A @stari ribar je objasnio - samo cenom se štiti autentičan ambijent i priroda .
Čak i ta usluga ako je preterana može da privuče one koji imaju livu ali ne znaju da cene prirodu - tu bi valjalo biti oprezan jer jje najbolja klijentela za more srednja klasa i viša srednja klasa (punišića je malo i ne vezuju se za mesto ) i kada od te klijentele probereš one koji znaju da cene prirodu imaš siguran dobitak iz malo cimanja (i malo prostora za "preduzimače" sa strane ).

Nensi

pre 5 godina

Seli preko dana u restoran da klopamo, i da narucimo nesto, konobar kaze: samo da znate cene su za 50% nize nego u karti za lokace tj nase ljude. Ne u jednom, ne u dva i ne u tri restorana.

nesha

pre 5 godina

Ma da,a u Italiji je bajka.Recimo,picerija u Palma Nuovi(inače lep gradić):dve pice od po 9 evra,vino kuće 1/2 litre i salata.Račun oko 25 evra i tzv.servizzio dodatno 6 evra(ukupno 31 evro).To je lokalna picerija gde smo mi bili jedini strani gosti.Poenta je da je sve bilo ukusno i o.k. tako da taj servizzio nisam ni primetio,iako je uredno bio naveden na računu.Prema tome-Italijani su ipak majstori zavlačenja u bilo kom obliku.

Kreso

pre 5 godina

Zašto onda Zagreb posjeti više turista nego Beograd?
(eva, 24. avgust 2018 16:40)


Zato jer im je na putu do mora.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sašavac, 24. avgust 2018 22:09)

A zašto zimi Zagreb posjeti više ljudi?

Vera

pre 5 godina

Zašto onda Zagreb posjeti više turista nego Beograd? 
(eva, 24. avgust 2018 16:40) 


Zato jer im je na putu do mora.
 (sašavac, 24. avgust 2018 22:09)

Nekad je potrebno poznavati neke podatke prije zakljucka napamet. Podatak, Zagreb najvise turista posjeti u 12.mjesecu.

марко

pre 5 godina

зашто их толико форсирате и пишете о њима. свако трена да иде где му је лепо.

crno na belo

pre 5 godina

TOS - turistički promet januar - maj 1,239.205 dolazaka
TZH - turistički promet januar - maj 3,611.390 dolazaka
PS
Keti, javi se!

malo crne turističke statistike

pre 5 godina

A da bi situacija bila još gora, 57% od tih 1,2 miliona su bili domaći gosti, dok je kod hrvata samo 23 % domaćih turista, drugim rečima kod hrvata je u pet meseci bilo 5,5 više stranih turista nego u Srbiji. A da bi sve bilo još mnogo gore, od tih 43% stranih turista više od 60% su kojekavi "turisti" iz ex yu država.
Eto takva nam je turistička slika!

mup

pre 5 godina

Tacno je da su mnoge uvale date u koncesiju i sada oni koji su to platili zele da vrate i zarade novac. Tako je pocelo i sa ogavnim lezaljkama koje su pojele divne plaze gde je moglo da stane mnogo obicnih ljudi za koje je more sve nedostizniji san. Svet ide u pravcu; 7-10% imucnih imaju sve, a 90% ostalih su njihove sluge koje ne smeju da im smetaju, jer niko ne zeli da gleda ni u saobracaju ni na plazi sirotinju pored sebe. Posebna prica su oni koji zive na primorju i podrzavaju ovakav razvoj turizma. Ne shvataju da ce i oni biti pogodjeni globalizacijom, jer ce neki veliki igrac koji poseduje deo duga Hrvatske da kupi citave delove gradova pored mora, da iseli mestane i sagradi apartmane i tu niko nece smeti ni da pridje. Tako je vec u Italiji. Vlasnik koncesije na gradsku plazu u jednom primorskom gradu severne Italije zakljuca plazu koja je ogradjena cim prodje sezona. Gradjani se bune jer su nekad setali zimi pored plaze i uzivali u pogledu na more. Nista nije vredelo, cuvari im ne daju da pridju, a drzava je na strani kapitalista.

Glupost

pre 5 godina

@sarajevo.ba
gde si ti to bio u Hrvatskoj, zivota ti?! Pojma ti brate, nemaš! Aj vozdra iz Ciriha, juče smo nas troje skromnu večeru u Cirihu platili 260 franaka, nemoj mi reći da su cene iste u Hrvatskoj

My name is Zlatan

pre 5 godina

To sto su se navikli godinama za mufte se vezivat gdje god u zaštićenim i sigurnim uvalama bacat vez i vozikat se po Jadranu ne znaci da je to i u redu i da je tako moglo zauvijek.. taj vez na Verudi vjerovatno misli na Bunarinu ili Vinkuransku valu, oni su se tamo oduvijek vezivali svi redom prljali uvalu gorivom i fekalijama i sad jao jadni mi siroti došli s brodom a neko nam hoće naplatit vez kad smo se parkirali pred Pulu. Pa jel plaćaš parking za auto? I sta je sad problem. I jede divlju ribu iz mora izvadjenu vjerovatno dva sata prije na mjestu gdje samo jahtaši prolaze i jedu i skupo joj? Pa sta hoćes? Problem kod usluge je za mene ako je losa, a ne ako je skupa.

kibs

pre 5 godina

svasta pisu ovde, i hrvati i srbi jer vecina njih nije van trajekta krocila brodom - zamislite 10/14 dana brodom po osobi kosta kao bilo koje letovanje... video sam hrvatsku obalu vise od 80% croata, ne kao klinac vec sada, od 2000 te pa naovamo. jedrio sam jadranom i cavtat 100% tacno, lokalna ekipa namet, mljet je bio gratis cak i setnja kroz park ili neka simbilicna suma, kupali smo se 2 dana i spavali na brodu, zar je moguce da se sada i to naplacuje, samo boravak? btw bolje da je pristala u restoran, jela bi super za manje pare koje je navela posle. na svim ostrvima osim mozda korcule je u sustini skupo kao djavo, i u prodavnici i gdegod pozelis i stagod pozelis. bila je manja razlika ranije - sada je brutalno, smestaj su do apsurda doveli ali ako si na brodu briga te. ono sto te nije briga su takse, vezovi i dr sto je zaista prevrsilo svaku meru. takodje, 2 porcijasa od 350gr je porcija u restoranu za 2 osobe i to ako je platila 120 eur a jeste onda je DRANJE! i kada imas da platis osetis se malo ponizeno kapirajuci to. ono sto mogu da potpisem je da je kvalitet usluge na pristojnom nivou ali ni pedalj iznad toga. sve, od obroka do serviranja preko ukusa, osim na mestima koje neki mestani znaju je samo pristojno, za vrhunski ukus moras da znas lokalce.

Glavatti Mile

pre 5 godina

"i..moja ocena za hrvatski turizam je 3!"
(dr.Gonzo, 23. avgust 2018 18:13)

I ja kao Hrvat,dajem istu ocjenu !
Jos nesto,cijenu neceg na trzistu ne odredjuje samo prodavac,vec i kupac i ta ista cijena,na duze vrijeme,je odraz prave vrijednosti neceg.

PR

pre 5 godina

Pozdrav svima! Mi smo ove godine letovali u Baru, u Crnoj Gori i divno je bilo. Pošto imamo malo dete, išli smo vozom Beograd-Bar, spavaći kupe. Cena povratne karte je 10000 din po osobi, a deca do 6 godina ne plaćaju. Voz jeste malo kasnio, ali predao kroz Crnu Goru je očaravajući, pa čovek prosto poželi da se putovanje nikada ne završi. U Baru smo imali stan u zgradi, 30€ dan, smeštaj nije luksuzan, ali i više nego pristojan. Bar je zaista lep gradić, palme su na sve strane. Lično, bio sam iznenađen, da ne kažem šokiran čistoćom toaleta! Ljudi moji, javni toalet na plaži, da ne preteram, ali čistiji od moje sobe! Ista priča i sa toaletima po kafićima. Inače kafa, domaća u kafićima u centru ispod 1€, na plaži nema domaća, samo espreso, a cena oko 1,2€. Sladoled od 0,5€ do 1,5€ zavisno od veličine. Ulaz na plažu se ne plaća, a ležaljke plaća samo onaj ko hoće. Mi nismo :). Sve u svemu, ovakvo jedno letovanje za porodicu izađe oko 600€ (200€ put, 200€ smeštaj, 200€ trošak), što nije malo, ali je koliko-toliko za naš standard dostižno. Preporučujem!

Skiper

pre 5 godina

Ova ide u Grčku gdje se navodno ništa ne naplaćuje, pečeni pilići padaju s neba, a šampanjac se grabi čašom s ruba broda.
U Grckoj se isto sve naplaćuje ,a tamo gdje je besplatno nema ničega ili ništa ne funkcionira.
Iskusio na svojoj koži.

zadranin

pre 5 godina

@ J.
Talijanski turisti su uistinu katastrofa. Imamo tu "nesreću" da smo povezani dnevno trajektom s Anconom, pa nam stižu u većem broju nego bismo željeli.
Nadam se da će ih visoke cijene malo prorijediti, budući se nemoguće ponašaju baš kada su iste u pitanju. Svi se odreda na njih žale. Nekada naravno nije bilo tako, dolazila je druga struktura i bili su odlični gosti, ali tada smo za njih bili bili super jeftini. Dobro je međutim što nam sve više stižu Amerikanci - u pravilu vrlo poželjni gosti, zahtjevni jesu, ali pitanje cijene ne postavljaju.

juraj

pre 5 godina

@ ketiS
Možes se "slikati" sa zvaničnim podacima TOS-a, koji su uvjerljivi jednako kao i neke komentatorske "konstatacije" na ovom portalu. Primjerice, njihovi podaci svrstavaju bih, hr i cg turiste u sam vrh turističkih posjeta. Nitko me ne će uvjeriti da isti dolaze zbog kulturno historijskih spomenika.

Nikola

pre 5 godina

Jbt. koliko Hrvata na forumu. Mislim, ne smeta mi,naprotiv. Samo sam iznenađen.
(iz prve ruke, 23. avgust 2018 14:45)

Jbt, a koliko tek Srbi dolaze na hrvatske portale i na pojedine teme se iživljavaju u komentarima kad kod nas nema "moderiranja", svi komentari se automatski objavljuju i dozvoljeno je prostačenje!
(Hrvatko, 23. avgust 2018 16:36)

To je tacno. Pisati na B92 je svojevrsni mazohizam...Ne objave vam komentar a da i ne znate zasto. Tipicno srpsko izivljavanje, ili jednostavno glupost, nerad, javasluk.

Srdjan bg

pre 5 godina

(stari konj, 25. avgust 2018 10:15) Istarska ulja jesu sam svetski vrh, uz par Italijanskih i Španskih, e sad, da li se to tebi sviđa ili ne je već neko drugo pitanje!!

medju nama

pre 5 godina

@ loreda
neverovatno koliko gluposti stane u samo dve recenice,da,bas neverovatno,kad shvatis da puno malih stvari cine jednu veliku,mozda ti neke stvari budu jasnije

juraj

pre 5 godina

@ kowalski
Podatku koji si naveo trebalo bi dodati i učinak izvansezonskog turizma po obalnim gradovima, koje tada turisti svakako ne posjećuju zbog plaža i mora.

lana

pre 5 godina

Zašto onda Zagreb posjeti više turista nego Beograd?
(eva, 24. avgust 2018 16:40)


Zato jer im je na putu do mora.
(sašavac, 24. avgust 2018 22:09)

A zašto onda ostvari i više noćenja?

P76-ers

pre 5 godina

S obzirom na stalna prepucavanja na temu hrvatskog i grčkog turizma, ajmo srpski nautičari na tri grčka mora da čujemo i vaša iskustva. Ostali molim, ovom prilikom, ćutite!
(nautičari imaju reč, 23. avgust 2018 15:07)

Očekuj totalnu tišinu. Teško da ćeš ovde naći naše nautičare sa ??? mora. Takvi ovde ne gube vreme.

sigi

pre 5 godina

Neznam jeli istina pročitah neki dan da samo 44 zemlje na svijetu nemaju svoje more?
(Jadran, 23. avgust 2018 17:53)

To je kako vidim prilicno mali broj zemalja :)

seljo

pre 5 godina

Zato jer im je na putu do mora.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sašavac, 24. avgust 2018 22:09)

Pa racunaju se nocenja a ne je l neko svratio na pivo.

Komša

pre 5 godina

Nije stvar u Hrvatskoj.Njih samo nije mimoišao trend - sada imamo industrijalizaciju turizma koja uništava ugostiteljstvo kao zanat i udaljava ljude od prirode.
Najviše gube meštani i oni hedonisti koji vole "neuređeni "turizam .Zašto? Zato što ogroman deo kolača uzimaju ljudi koji "održavaju" plaže i pokušavaju da otmu što više.Osnovni razlog zašto se sa "iznajmljivanjem " plaža počelo je održavanje cele plaže u zamenu za eksploatisanje jednog njenog dela.A sada je eksploatisanje plaže jedini smisao.
Dokle to ide najviše se vidi kod "urbanih" kampova gde za 20€ po danu već možeš da "kampuješ" u prirodi koja je bila nedirnuta a sada više nije,gde deca imaju bioskop u šumi a tinejdžeri rejv žurke.
Obesmišljen boravak u prirodi da bi se prilagodili onima koji nisu umeli da cene predjašnje stanje - kampuju kao da su stavili šator u dvorište ,poslali dete u kuću na crtaće i da se vrati u šator na spavanje a starijeg klinca pustili u grad.Koja je onda poenta kampovanja?
Isto tako je i sa smeštajem - umesto da ti lokalac uzme 100 evra za apartman on ti uzme 40-50 a odtalo istreseš otimačima koji se talecsa opštinom (na Balkanu sa opštinarima - korupcija).
Umesto da platiš dobru,skupu autentičnu večeru starom restorandžiji ti lovu daš u nekoj tavernici na plaži...može u beskonačno tako sa primerima.

Markoni

pre 5 godina

Deru i kod nas turiste, kako domace tako i strane, samo tako! Prosto me bilo sramota kako su konobari u jednom lokalu na Kopaoniku ove zime na oci krali neke Crnogorce i Ruse. Ajde Crnogorce, oni to isto rade, no su bracu Ruse toliko iznervirali da su ovi izrevoltirani i besni otisli odatle. Nazalost, turisti su manje vise svuda meta za ''cerupanje'' pa se Hrvati niti bilo ko drugi po tome nista specijalno ne izdavajaju.