Četvrtak, 31.05.2018.

20:55

Ni reči o Srbiji: "Zaboravite HR, posetite 'pravi' Balkan"

Izvor: index.hr

Ni reèi o Srbiji: "Zaboravite HR, posetite 'pravi' Balkan" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

ketiS

pre 5 godina

@Sale

Zaista nemam nameru da se "prepucavam" sa vama jer iskreno receno ja ne zivim u Beogradu,iako sam u njemu rodjena. Razumem da je vas pogled na grad daleko kriticniji jer u njemu zivite i shodno tome na svojoj kozi osecate sve probleme koje Beograd kao veliki grad ima. Shvatam da je u glavnom gradu i vase i moje zemlje potrebno naciniti jos mnogo napora da grad u pravom smislu te reci bude privlacno mesto za zivot. Medjutim najlakse je kritikovati,a pritom ne ciniti nista (sto je u moci "malog" coveka) da se stvari promene na bolje. Inace ne poredim Beograd sa Parizom u smislu turisticke atrakcije(to je prosto neuporedivo) niti poredim prihode od turizma Srbije i Hrvatske(sto je takodje neuporedivo) vec samo navodim,sto je moj licni utisak,da su nasi gradjani vrlo cesto preterano kriticni,te da ne znaju da postuju svoje. A ko ne postuje svoje,taj ne postuje ni tudje. Meni Beograd iz godine u godinu(kad ga posetim) deluje sve lepse i uredjenije,ali ponavljam da razumem vas kriticni stav. Konacno,ja nisam clanica nijedne stranke niti to zelim da budem,te me je vasa opaska o "sendvicarenju" iskreno povredila. Prosto receno,postoje gradjani koji nisu politicki ili ideoloski ostrasceni,te i njihovo misljenje treba da se postuje,a ne da se odmah optuzuju za "botovanje". Sve u svemu a u nadi da ce se stvari u vasem i nasem Beogradu vremenom sve vise popravljati,zelim vam svako dobro!

Sale

pre 5 godina

(Ante, 1. jun 2018 10:42)
- Borsko jezero i okolina. dobio sam preporuku od ljudi koji su bili tamo, ali na žalost nisam stigao da se uverim. Kažu netaknuta priroda.
- Javor, Rtanj, Golija, bio, ne tako skoro ali mislim da mogu da budu velika pozitivna iznenađenja.
- Cer, Divčibare, Maljen ... možemo tako dugo, dugo...

Što bi bivši supružnici rekli jedan drugom: Ne znaš šta si izgubio!

Sale

pre 5 godina

(ketiS, 6. jun 2018 03:52)
Izvinjenje zbog rodnog ne prepoznavanja, ali kako velikog slova nije bilo na početku "nik"-a, nisam ga tretirao kao ime.
Fasade padaju u centru grada, brodovi za razgledanje plove Dunavom i Savom. A što se tiče Dubrovnika, preostali deo Hrvatske zajedno teško može da se nosi sa prihodom od turizma Dubrovnika (a Hrvatska prevashodno od turizma i živi), a kamoli Beograd. Retko koji grad na vodi, svoje izvorište vodosnabdevanja drži na ulazu reke u grad, već na izlazu da bi kontrolisao i disciplinovao čistoću vode. Prođite Pančevački most ka naseljima Karaburma i Višnjička banja (to banja je nekada stvarno imalo to značenje) u posle-podnevnim i večernjim satima, mislim da posetioci sa "slabim stomakom" zbog miomirisa ne bi više zalazili u taj kraj.
Zašto?
Turisti budu i odu ali Vi i ja živimo tu.
Bio sam u Parizu, i tamo je taj "turistički" prečnik mnogo veći nego u Beogradu, i to ne samo zbog istorijskih znamenitosti. Geto je politička tvorevina, u Beogradu nema sistema. Meni Beograd sada liči na devojku koja ugrađuje implante, a gaće su joj "braon-žute". Srđanova "top manekenka u Milanu". Ali sa neprocenjivim duhom.
A pod "sendvičarenjem" vidim svako nerealno i nerazumno posmatranje ispravnog. Moguće da sam preterao - ne poznajem Vas. Zaveo me ton reči. Nema pejzaža koji bi zamenio pogled sa mog prozora na most i ušće, ali bih voleo da me ne iznenađuje jutarnji požar na nesređenoj deponiji ili "začepljenje" na Dunavcu.

ketiS

pre 5 godina

@Sale

Prvo bih vam stavila do znanja da nisam ljubitelj "brze hrane" tj.sendvica. Sto se tice vaseg kritickog osvrta na cistocu jednog grada od gotovo dva miliona ljudi,a sa komutacijom i vise,ona vazi za bilo koji grad te velicine na kugli zemaljskoj,zapravo moze da bude samo gore kada su u pitanju jos veci gradovi. Ja sam govorila o uzem centru grada koji turisti uglavnom i posecuju. Pozz!

Sale

pre 5 godina

(ketiS, 2. jun 2018 21:50)
Objektivnost ti nije jača strana. Samo pre nekoliko dana je jedna od glavnih vesti bila da je nekome fasada pala na glavu. Predpostavljam da i Dunavac ispod Karaburme sa ostrvima izmeta i adekvatnom aromom, ušće Topčiderske reke u neobičnoj ciklama boji ili divan pogled sa Dunava na Vinčansku deponiju ulaze u turističku atrakciju. Umesto što sendvičariš, mogao bi centrali da preneseš utiske o onome u šta povremeno upadneš, i o onome gde živiš

Sale

pre 5 godina

(Jure, 1. jun 2018 22:16)
Mislim, da je priča o geografskim pojmovima, a ne sociološkim i Vašim emocionalnim. Uzmeš kartu (mapu, ne znam kako je Vi sada zovete), prisetiš se definicije poluostrva i ... shvatiš. A možda se i pomiriš sa situacijom. Pazi, možda je to početak nekog budućeg prijateljstva!

Sale

pre 5 godina

(Jure, 1. jun 2018 22:16)
Mislim, da je priča o geografskim pojmovima, a ne sociološkim i Vašim emocionalnim. Uzmeš kartu (mapu, ne znam kako je Vi sada zovete), prisetiš se definicije poluostrva i ... shvatiš. A možda se i pomiriš sa situacijom. Pazi, možda je to početak nekog budućeg prijateljstva!

neko je ljubomoran?

pre 5 godina

Sofija Bugarska to ruglo od grada ??? Bice da se neko zeznuo ili nije bio na licu mesta .
@ (bob, 31. maj 2018 22:51

Nije ruglo od grada nikako ili si ljubomoran što ima metro. Dobro i Beograd će. Za jedno dve godine.

ketiS

pre 5 godina

@Maro

"Strasno prljav grad,fasade se raspadaju"...

Zaista? Kako je moguce da ja recimo uopste ne vidim te raspale fasade? Prljav? Moguce u nekoj prigradskoj zabiti,ali sigurna sam da to nije nista u poredjenju sa "cistocom" pariskih,londonskih ili berlinskih useljenickih geta. Konacno nisam bas sigurna da statisticki gledano Dubrovnik poseti mnogo vise turista od glavnog grada najvece ex-YU drzave. Sve u svemu cini se da ste tu prljavstinu i oronulost videli u komentarima ovdasnjih nezadovoljnika,a ne u gradu. Lep Pozz!

sonja...011

pre 5 godina

@Ante 02.06.2018. 10:42

Mozda da posetite Sremske Karlovce, Novi Sad,....a meni je i Zemun lep sa svojim Dunavskim kejom, parkom, kulom Sibinjanin Janka i pogledom odande....Mozda bi vam se i Beograd svideo, lep je sad u prolece sa svojim letnjim bastama....

Oni koji vole planine kazu da je i Tara lepa, kao i Zlatar,..... (Ja vise volim more....)

C i n i k

pre 5 godina

Slazem se za Sloveniju koja je prelepa zemlja sa divnim ljidima, s tim da kad bi neko slucajno tamo rekao da su oni na "Balkanu" to bi bila jaka uvreda.Voleo bih kad bi narod ovde razumeo koliko ta turska rec sa sobom vuce negativnih konotacija i da nije EPP nego ustvari poziv da se tamo ne ide.Kad nekom u Evropi ili Usa pomenete "Balkan" njega jeza hvata..

milos250577

pre 5 godina

Zivim uz more, pa je meni turizam, to jest odmor, planine i sume. 
Bio na Prokletijma, prekrasno. 
Sad planiram posjetiti Srbiju, kanjone po Drini.. ima li kakvih preporuka, volim sume, kanjone..?
(Ante, 01. jun 2018 10:42)

Tara, kanjon reke Uvca, Vlasinsko jezero, Stara Planina...

Jure

pre 5 godina

Pretpostavljam da "braći" Slovencima ne smeta što su ih u ovom slučaju svrstali u Balkan?
(Pedu

Ni Hrvatska ni Slovenija nikada nisu bile Balkan.

Maro

pre 5 godina

Živim u Dubrovniku i meni je odmor planina.Mogu Ameri pisati što hoće ali Dubrovnik je bio i ostao destinacija broj jedan na Balkanu.Nitko niti blizu.E sad, ako nas pitate je li to dobro.Sa ekonomskog gledanja nitko na Balkanu sigurno nema po hlavi stanovnika veću zaradu, međutim ja bi se najradije hibernirao od 15.06 do 15.09.Nekada je sezona u Dubrovniku trajala samo od tih datuma, sada počinje 20.03 i traje do 01.11.Sofija je katastrofa, Mostar živa dosada...ostalo je sigurno vrijedno posjeta.Beograd obožavam i vraćam mu se svake godine.Imate puno pluseva i malo minusa.Problem je što su ti minusi nezgodni.Strašno prljav grad, fasade se raspadaju, grad ima dušu i divne ljude, ali ste ga uneredili nečistočom i nebrigom...

nik

pre 5 godina

Da vam kaže turistički vodič koji godinama obilazi Srbiju. Nemamo šta da ponudimo svetu i tačka! Destinacije prljave, sadržaji siromašni, domaćini neljubazni, državna i lokalna podrška jako loša. Srbija i ozbiljan turizan NE u jednoj rečenici.

Ljiljana, London

pre 5 godina

Mene bi bilo briga sta ko kaze/pise, ako sam zadovoljna svojom sredinom i odnosom prema njoj. Ono sto je velika boljka u Srbiji i sto utice na turizam je nas svakodnevni odnos prema toj sredini. Mi da cistimo, sredjujemo, sadimo, ulepsavamo, pazimo na nasu floru i faunu, prirodu kompletno, da stvaramo i dokumentujemo, da se obrazujemmo u vezi toga i menjamo na bolje, culo bi se itekako.

Ante

pre 5 godina

Zivim uz more, pa je meni turizam, to jest odmor, planine i sume.
Bio na Prokletijma, prekrasno.
Sad planiram posjetiti Srbiju, kanjone po Drini.. ima li kakvih preporuka, volim sume, kanjone..?

Milanka

pre 5 godina

I Mostar i Sofija su dva prekrasna grada. Posebno Sofija.
Srbija, pored kesa na drveću, smeća pored puta, prljavim gradovima i zapuštenim selima i nema mnogo šta da ponudi.. Možda prljave reke prepune smeća? O pobogu, ne.. Uvek zamislim kako turista zaluta pa se uputi ka Medak padini, Ledinama, Žarkovu, Krnjači ili svim tim naseljima gde arhitektura podseća na ona naselja što gledamo po Indiji i Brazilu, kako se već zovu, favele ili sl.
O da, zlatibor i Tara jesu lepe planine, ali neuporedive sa lepotama Durmitora ili Prokletija.. I da, žao mi je veoma što je Srbija veoma, veoma, veoma prljava zemlja... Zemlja u kojoj mladi seku stabla kako bi se zabavili ne možete očekivati lepotu ni u jednom obliku. A sve su to oni poneli od kuće..

Iznogud

pre 5 godina

Ja sam odavno govorio "ne daj Boze da Srbija ima more". S obzirom na "alavost" nasih ugostitelja, vrlo brzo bismo crnogorske "gazde" pravili od blata. U Srbiji je sve precenjeno i to debelo precenjeno... od smestaja, preko hrane, a i same usluge. Tzv. etno-sela i etno-restorani su lideri u PRECENJENOSTI.

80 god

pre 5 godina

Prokletije sam malo razgledao 99, ovo drugo sam obisao autom. Lep izbor u svakom slucaju.
Nema Srbije? I ne treba da je bude. Kome treba haoticna prestonica, nacinalni parkovi unisteni divljom gradnjom, nervozni, frustrirani i agresivni zitelji Srbije?

nik

pre 5 godina

Da vam kaže turistički vodič koji godinama obilazi Srbiju. Nemamo šta da ponudimo svetu i tačka! Destinacije prljave, sadržaji siromašni, domaćini neljubazni, državna i lokalna podrška jako loša. Srbija i ozbiljan turizan NE u jednoj rečenici.

Milanka

pre 5 godina

I Mostar i Sofija su dva prekrasna grada. Posebno Sofija.
Srbija, pored kesa na drveću, smeća pored puta, prljavim gradovima i zapuštenim selima i nema mnogo šta da ponudi.. Možda prljave reke prepune smeća? O pobogu, ne.. Uvek zamislim kako turista zaluta pa se uputi ka Medak padini, Ledinama, Žarkovu, Krnjači ili svim tim naseljima gde arhitektura podseća na ona naselja što gledamo po Indiji i Brazilu, kako se već zovu, favele ili sl.
O da, zlatibor i Tara jesu lepe planine, ali neuporedive sa lepotama Durmitora ili Prokletija.. I da, žao mi je veoma što je Srbija veoma, veoma, veoma prljava zemlja... Zemlja u kojoj mladi seku stabla kako bi se zabavili ne možete očekivati lepotu ni u jednom obliku. A sve su to oni poneli od kuće..

80 god

pre 5 godina

Prokletije sam malo razgledao 99, ovo drugo sam obisao autom. Lep izbor u svakom slucaju.
Nema Srbije? I ne treba da je bude. Kome treba haoticna prestonica, nacinalni parkovi unisteni divljom gradnjom, nervozni, frustrirani i agresivni zitelji Srbije?

Maro

pre 5 godina

Živim u Dubrovniku i meni je odmor planina.Mogu Ameri pisati što hoće ali Dubrovnik je bio i ostao destinacija broj jedan na Balkanu.Nitko niti blizu.E sad, ako nas pitate je li to dobro.Sa ekonomskog gledanja nitko na Balkanu sigurno nema po hlavi stanovnika veću zaradu, međutim ja bi se najradije hibernirao od 15.06 do 15.09.Nekada je sezona u Dubrovniku trajala samo od tih datuma, sada počinje 20.03 i traje do 01.11.Sofija je katastrofa, Mostar živa dosada...ostalo je sigurno vrijedno posjeta.Beograd obožavam i vraćam mu se svake godine.Imate puno pluseva i malo minusa.Problem je što su ti minusi nezgodni.Strašno prljav grad, fasade se raspadaju, grad ima dušu i divne ljude, ali ste ga uneredili nečistočom i nebrigom...

Ljiljana, London

pre 5 godina

Mene bi bilo briga sta ko kaze/pise, ako sam zadovoljna svojom sredinom i odnosom prema njoj. Ono sto je velika boljka u Srbiji i sto utice na turizam je nas svakodnevni odnos prema toj sredini. Mi da cistimo, sredjujemo, sadimo, ulepsavamo, pazimo na nasu floru i faunu, prirodu kompletno, da stvaramo i dokumentujemo, da se obrazujemmo u vezi toga i menjamo na bolje, culo bi se itekako.

Iznogud

pre 5 godina

Ja sam odavno govorio "ne daj Boze da Srbija ima more". S obzirom na "alavost" nasih ugostitelja, vrlo brzo bismo crnogorske "gazde" pravili od blata. U Srbiji je sve precenjeno i to debelo precenjeno... od smestaja, preko hrane, a i same usluge. Tzv. etno-sela i etno-restorani su lideri u PRECENJENOSTI.

Ante

pre 5 godina

Zivim uz more, pa je meni turizam, to jest odmor, planine i sume.
Bio na Prokletijma, prekrasno.
Sad planiram posjetiti Srbiju, kanjone po Drini.. ima li kakvih preporuka, volim sume, kanjone..?

Jure

pre 5 godina

Pretpostavljam da "braći" Slovencima ne smeta što su ih u ovom slučaju svrstali u Balkan?
(Pedu

Ni Hrvatska ni Slovenija nikada nisu bile Balkan.

milos250577

pre 5 godina

Zivim uz more, pa je meni turizam, to jest odmor, planine i sume. 
Bio na Prokletijma, prekrasno. 
Sad planiram posjetiti Srbiju, kanjone po Drini.. ima li kakvih preporuka, volim sume, kanjone..?
(Ante, 01. jun 2018 10:42)

Tara, kanjon reke Uvca, Vlasinsko jezero, Stara Planina...

sonja...011

pre 5 godina

@Ante 02.06.2018. 10:42

Mozda da posetite Sremske Karlovce, Novi Sad,....a meni je i Zemun lep sa svojim Dunavskim kejom, parkom, kulom Sibinjanin Janka i pogledom odande....Mozda bi vam se i Beograd svideo, lep je sad u prolece sa svojim letnjim bastama....

Oni koji vole planine kazu da je i Tara lepa, kao i Zlatar,..... (Ja vise volim more....)

neko je ljubomoran?

pre 5 godina

Sofija Bugarska to ruglo od grada ??? Bice da se neko zeznuo ili nije bio na licu mesta .
@ (bob, 31. maj 2018 22:51

Nije ruglo od grada nikako ili si ljubomoran što ima metro. Dobro i Beograd će. Za jedno dve godine.

C i n i k

pre 5 godina

Slazem se za Sloveniju koja je prelepa zemlja sa divnim ljidima, s tim da kad bi neko slucajno tamo rekao da su oni na "Balkanu" to bi bila jaka uvreda.Voleo bih kad bi narod ovde razumeo koliko ta turska rec sa sobom vuce negativnih konotacija i da nije EPP nego ustvari poziv da se tamo ne ide.Kad nekom u Evropi ili Usa pomenete "Balkan" njega jeza hvata..

ketiS

pre 5 godina

@Maro

"Strasno prljav grad,fasade se raspadaju"...

Zaista? Kako je moguce da ja recimo uopste ne vidim te raspale fasade? Prljav? Moguce u nekoj prigradskoj zabiti,ali sigurna sam da to nije nista u poredjenju sa "cistocom" pariskih,londonskih ili berlinskih useljenickih geta. Konacno nisam bas sigurna da statisticki gledano Dubrovnik poseti mnogo vise turista od glavnog grada najvece ex-YU drzave. Sve u svemu cini se da ste tu prljavstinu i oronulost videli u komentarima ovdasnjih nezadovoljnika,a ne u gradu. Lep Pozz!

Sale

pre 5 godina

(ketiS, 2. jun 2018 21:50)
Objektivnost ti nije jača strana. Samo pre nekoliko dana je jedna od glavnih vesti bila da je nekome fasada pala na glavu. Predpostavljam da i Dunavac ispod Karaburme sa ostrvima izmeta i adekvatnom aromom, ušće Topčiderske reke u neobičnoj ciklama boji ili divan pogled sa Dunava na Vinčansku deponiju ulaze u turističku atrakciju. Umesto što sendvičariš, mogao bi centrali da preneseš utiske o onome u šta povremeno upadneš, i o onome gde živiš

Sale

pre 5 godina

(Jure, 1. jun 2018 22:16)
Mislim, da je priča o geografskim pojmovima, a ne sociološkim i Vašim emocionalnim. Uzmeš kartu (mapu, ne znam kako je Vi sada zovete), prisetiš se definicije poluostrva i ... shvatiš. A možda se i pomiriš sa situacijom. Pazi, možda je to početak nekog budućeg prijateljstva!

Sale

pre 5 godina

(Jure, 1. jun 2018 22:16)
Mislim, da je priča o geografskim pojmovima, a ne sociološkim i Vašim emocionalnim. Uzmeš kartu (mapu, ne znam kako je Vi sada zovete), prisetiš se definicije poluostrva i ... shvatiš. A možda se i pomiriš sa situacijom. Pazi, možda je to početak nekog budućeg prijateljstva!

Sale

pre 5 godina

(ketiS, 6. jun 2018 03:52)
Izvinjenje zbog rodnog ne prepoznavanja, ali kako velikog slova nije bilo na početku "nik"-a, nisam ga tretirao kao ime.
Fasade padaju u centru grada, brodovi za razgledanje plove Dunavom i Savom. A što se tiče Dubrovnika, preostali deo Hrvatske zajedno teško može da se nosi sa prihodom od turizma Dubrovnika (a Hrvatska prevashodno od turizma i živi), a kamoli Beograd. Retko koji grad na vodi, svoje izvorište vodosnabdevanja drži na ulazu reke u grad, već na izlazu da bi kontrolisao i disciplinovao čistoću vode. Prođite Pančevački most ka naseljima Karaburma i Višnjička banja (to banja je nekada stvarno imalo to značenje) u posle-podnevnim i večernjim satima, mislim da posetioci sa "slabim stomakom" zbog miomirisa ne bi više zalazili u taj kraj.
Zašto?
Turisti budu i odu ali Vi i ja živimo tu.
Bio sam u Parizu, i tamo je taj "turistički" prečnik mnogo veći nego u Beogradu, i to ne samo zbog istorijskih znamenitosti. Geto je politička tvorevina, u Beogradu nema sistema. Meni Beograd sada liči na devojku koja ugrađuje implante, a gaće su joj "braon-žute". Srđanova "top manekenka u Milanu". Ali sa neprocenjivim duhom.
A pod "sendvičarenjem" vidim svako nerealno i nerazumno posmatranje ispravnog. Moguće da sam preterao - ne poznajem Vas. Zaveo me ton reči. Nema pejzaža koji bi zamenio pogled sa mog prozora na most i ušće, ali bih voleo da me ne iznenađuje jutarnji požar na nesređenoj deponiji ili "začepljenje" na Dunavcu.

ketiS

pre 5 godina

@Sale

Prvo bih vam stavila do znanja da nisam ljubitelj "brze hrane" tj.sendvica. Sto se tice vaseg kritickog osvrta na cistocu jednog grada od gotovo dva miliona ljudi,a sa komutacijom i vise,ona vazi za bilo koji grad te velicine na kugli zemaljskoj,zapravo moze da bude samo gore kada su u pitanju jos veci gradovi. Ja sam govorila o uzem centru grada koji turisti uglavnom i posecuju. Pozz!

Sale

pre 5 godina

(Ante, 1. jun 2018 10:42)
- Borsko jezero i okolina. dobio sam preporuku od ljudi koji su bili tamo, ali na žalost nisam stigao da se uverim. Kažu netaknuta priroda.
- Javor, Rtanj, Golija, bio, ne tako skoro ali mislim da mogu da budu velika pozitivna iznenađenja.
- Cer, Divčibare, Maljen ... možemo tako dugo, dugo...

Što bi bivši supružnici rekli jedan drugom: Ne znaš šta si izgubio!

ketiS

pre 5 godina

@Sale

Zaista nemam nameru da se "prepucavam" sa vama jer iskreno receno ja ne zivim u Beogradu,iako sam u njemu rodjena. Razumem da je vas pogled na grad daleko kriticniji jer u njemu zivite i shodno tome na svojoj kozi osecate sve probleme koje Beograd kao veliki grad ima. Shvatam da je u glavnom gradu i vase i moje zemlje potrebno naciniti jos mnogo napora da grad u pravom smislu te reci bude privlacno mesto za zivot. Medjutim najlakse je kritikovati,a pritom ne ciniti nista (sto je u moci "malog" coveka) da se stvari promene na bolje. Inace ne poredim Beograd sa Parizom u smislu turisticke atrakcije(to je prosto neuporedivo) niti poredim prihode od turizma Srbije i Hrvatske(sto je takodje neuporedivo) vec samo navodim,sto je moj licni utisak,da su nasi gradjani vrlo cesto preterano kriticni,te da ne znaju da postuju svoje. A ko ne postuje svoje,taj ne postuje ni tudje. Meni Beograd iz godine u godinu(kad ga posetim) deluje sve lepse i uredjenije,ali ponavljam da razumem vas kriticni stav. Konacno,ja nisam clanica nijedne stranke niti to zelim da budem,te me je vasa opaska o "sendvicarenju" iskreno povredila. Prosto receno,postoje gradjani koji nisu politicki ili ideoloski ostrasceni,te i njihovo misljenje treba da se postuje,a ne da se odmah optuzuju za "botovanje". Sve u svemu a u nadi da ce se stvari u vasem i nasem Beogradu vremenom sve vise popravljati,zelim vam svako dobro!

Jure

pre 5 godina

Pretpostavljam da "braći" Slovencima ne smeta što su ih u ovom slučaju svrstali u Balkan?
(Pedu

Ni Hrvatska ni Slovenija nikada nisu bile Balkan.

Milanka

pre 5 godina

I Mostar i Sofija su dva prekrasna grada. Posebno Sofija.
Srbija, pored kesa na drveću, smeća pored puta, prljavim gradovima i zapuštenim selima i nema mnogo šta da ponudi.. Možda prljave reke prepune smeća? O pobogu, ne.. Uvek zamislim kako turista zaluta pa se uputi ka Medak padini, Ledinama, Žarkovu, Krnjači ili svim tim naseljima gde arhitektura podseća na ona naselja što gledamo po Indiji i Brazilu, kako se već zovu, favele ili sl.
O da, zlatibor i Tara jesu lepe planine, ali neuporedive sa lepotama Durmitora ili Prokletija.. I da, žao mi je veoma što je Srbija veoma, veoma, veoma prljava zemlja... Zemlja u kojoj mladi seku stabla kako bi se zabavili ne možete očekivati lepotu ni u jednom obliku. A sve su to oni poneli od kuće..

80 god

pre 5 godina

Prokletije sam malo razgledao 99, ovo drugo sam obisao autom. Lep izbor u svakom slucaju.
Nema Srbije? I ne treba da je bude. Kome treba haoticna prestonica, nacinalni parkovi unisteni divljom gradnjom, nervozni, frustrirani i agresivni zitelji Srbije?

ketiS

pre 5 godina

@Maro

"Strasno prljav grad,fasade se raspadaju"...

Zaista? Kako je moguce da ja recimo uopste ne vidim te raspale fasade? Prljav? Moguce u nekoj prigradskoj zabiti,ali sigurna sam da to nije nista u poredjenju sa "cistocom" pariskih,londonskih ili berlinskih useljenickih geta. Konacno nisam bas sigurna da statisticki gledano Dubrovnik poseti mnogo vise turista od glavnog grada najvece ex-YU drzave. Sve u svemu cini se da ste tu prljavstinu i oronulost videli u komentarima ovdasnjih nezadovoljnika,a ne u gradu. Lep Pozz!

nik

pre 5 godina

Da vam kaže turistički vodič koji godinama obilazi Srbiju. Nemamo šta da ponudimo svetu i tačka! Destinacije prljave, sadržaji siromašni, domaćini neljubazni, državna i lokalna podrška jako loša. Srbija i ozbiljan turizan NE u jednoj rečenici.

Ante

pre 5 godina

Zivim uz more, pa je meni turizam, to jest odmor, planine i sume.
Bio na Prokletijma, prekrasno.
Sad planiram posjetiti Srbiju, kanjone po Drini.. ima li kakvih preporuka, volim sume, kanjone..?

Maro

pre 5 godina

Živim u Dubrovniku i meni je odmor planina.Mogu Ameri pisati što hoće ali Dubrovnik je bio i ostao destinacija broj jedan na Balkanu.Nitko niti blizu.E sad, ako nas pitate je li to dobro.Sa ekonomskog gledanja nitko na Balkanu sigurno nema po hlavi stanovnika veću zaradu, međutim ja bi se najradije hibernirao od 15.06 do 15.09.Nekada je sezona u Dubrovniku trajala samo od tih datuma, sada počinje 20.03 i traje do 01.11.Sofija je katastrofa, Mostar živa dosada...ostalo je sigurno vrijedno posjeta.Beograd obožavam i vraćam mu se svake godine.Imate puno pluseva i malo minusa.Problem je što su ti minusi nezgodni.Strašno prljav grad, fasade se raspadaju, grad ima dušu i divne ljude, ali ste ga uneredili nečistočom i nebrigom...

C i n i k

pre 5 godina

Slazem se za Sloveniju koja je prelepa zemlja sa divnim ljidima, s tim da kad bi neko slucajno tamo rekao da su oni na "Balkanu" to bi bila jaka uvreda.Voleo bih kad bi narod ovde razumeo koliko ta turska rec sa sobom vuce negativnih konotacija i da nije EPP nego ustvari poziv da se tamo ne ide.Kad nekom u Evropi ili Usa pomenete "Balkan" njega jeza hvata..

Iznogud

pre 5 godina

Ja sam odavno govorio "ne daj Boze da Srbija ima more". S obzirom na "alavost" nasih ugostitelja, vrlo brzo bismo crnogorske "gazde" pravili od blata. U Srbiji je sve precenjeno i to debelo precenjeno... od smestaja, preko hrane, a i same usluge. Tzv. etno-sela i etno-restorani su lideri u PRECENJENOSTI.

neko je ljubomoran?

pre 5 godina

Sofija Bugarska to ruglo od grada ??? Bice da se neko zeznuo ili nije bio na licu mesta .
@ (bob, 31. maj 2018 22:51

Nije ruglo od grada nikako ili si ljubomoran što ima metro. Dobro i Beograd će. Za jedno dve godine.

Ljiljana, London

pre 5 godina

Mene bi bilo briga sta ko kaze/pise, ako sam zadovoljna svojom sredinom i odnosom prema njoj. Ono sto je velika boljka u Srbiji i sto utice na turizam je nas svakodnevni odnos prema toj sredini. Mi da cistimo, sredjujemo, sadimo, ulepsavamo, pazimo na nasu floru i faunu, prirodu kompletno, da stvaramo i dokumentujemo, da se obrazujemmo u vezi toga i menjamo na bolje, culo bi se itekako.

ketiS

pre 5 godina

@Sale

Zaista nemam nameru da se "prepucavam" sa vama jer iskreno receno ja ne zivim u Beogradu,iako sam u njemu rodjena. Razumem da je vas pogled na grad daleko kriticniji jer u njemu zivite i shodno tome na svojoj kozi osecate sve probleme koje Beograd kao veliki grad ima. Shvatam da je u glavnom gradu i vase i moje zemlje potrebno naciniti jos mnogo napora da grad u pravom smislu te reci bude privlacno mesto za zivot. Medjutim najlakse je kritikovati,a pritom ne ciniti nista (sto je u moci "malog" coveka) da se stvari promene na bolje. Inace ne poredim Beograd sa Parizom u smislu turisticke atrakcije(to je prosto neuporedivo) niti poredim prihode od turizma Srbije i Hrvatske(sto je takodje neuporedivo) vec samo navodim,sto je moj licni utisak,da su nasi gradjani vrlo cesto preterano kriticni,te da ne znaju da postuju svoje. A ko ne postuje svoje,taj ne postuje ni tudje. Meni Beograd iz godine u godinu(kad ga posetim) deluje sve lepse i uredjenije,ali ponavljam da razumem vas kriticni stav. Konacno,ja nisam clanica nijedne stranke niti to zelim da budem,te me je vasa opaska o "sendvicarenju" iskreno povredila. Prosto receno,postoje gradjani koji nisu politicki ili ideoloski ostrasceni,te i njihovo misljenje treba da se postuje,a ne da se odmah optuzuju za "botovanje". Sve u svemu a u nadi da ce se stvari u vasem i nasem Beogradu vremenom sve vise popravljati,zelim vam svako dobro!

Sale

pre 5 godina

(Ante, 1. jun 2018 10:42)
- Borsko jezero i okolina. dobio sam preporuku od ljudi koji su bili tamo, ali na žalost nisam stigao da se uverim. Kažu netaknuta priroda.
- Javor, Rtanj, Golija, bio, ne tako skoro ali mislim da mogu da budu velika pozitivna iznenađenja.
- Cer, Divčibare, Maljen ... možemo tako dugo, dugo...

Što bi bivši supružnici rekli jedan drugom: Ne znaš šta si izgubio!

milos250577

pre 5 godina

Zivim uz more, pa je meni turizam, to jest odmor, planine i sume. 
Bio na Prokletijma, prekrasno. 
Sad planiram posjetiti Srbiju, kanjone po Drini.. ima li kakvih preporuka, volim sume, kanjone..?
(Ante, 01. jun 2018 10:42)

Tara, kanjon reke Uvca, Vlasinsko jezero, Stara Planina...

Sale

pre 5 godina

(ketiS, 2. jun 2018 21:50)
Objektivnost ti nije jača strana. Samo pre nekoliko dana je jedna od glavnih vesti bila da je nekome fasada pala na glavu. Predpostavljam da i Dunavac ispod Karaburme sa ostrvima izmeta i adekvatnom aromom, ušće Topčiderske reke u neobičnoj ciklama boji ili divan pogled sa Dunava na Vinčansku deponiju ulaze u turističku atrakciju. Umesto što sendvičariš, mogao bi centrali da preneseš utiske o onome u šta povremeno upadneš, i o onome gde živiš

ketiS

pre 5 godina

@Sale

Prvo bih vam stavila do znanja da nisam ljubitelj "brze hrane" tj.sendvica. Sto se tice vaseg kritickog osvrta na cistocu jednog grada od gotovo dva miliona ljudi,a sa komutacijom i vise,ona vazi za bilo koji grad te velicine na kugli zemaljskoj,zapravo moze da bude samo gore kada su u pitanju jos veci gradovi. Ja sam govorila o uzem centru grada koji turisti uglavnom i posecuju. Pozz!

sonja...011

pre 5 godina

@Ante 02.06.2018. 10:42

Mozda da posetite Sremske Karlovce, Novi Sad,....a meni je i Zemun lep sa svojim Dunavskim kejom, parkom, kulom Sibinjanin Janka i pogledom odande....Mozda bi vam se i Beograd svideo, lep je sad u prolece sa svojim letnjim bastama....

Oni koji vole planine kazu da je i Tara lepa, kao i Zlatar,..... (Ja vise volim more....)

Sale

pre 5 godina

(Jure, 1. jun 2018 22:16)
Mislim, da je priča o geografskim pojmovima, a ne sociološkim i Vašim emocionalnim. Uzmeš kartu (mapu, ne znam kako je Vi sada zovete), prisetiš se definicije poluostrva i ... shvatiš. A možda se i pomiriš sa situacijom. Pazi, možda je to početak nekog budućeg prijateljstva!

Sale

pre 5 godina

(Jure, 1. jun 2018 22:16)
Mislim, da je priča o geografskim pojmovima, a ne sociološkim i Vašim emocionalnim. Uzmeš kartu (mapu, ne znam kako je Vi sada zovete), prisetiš se definicije poluostrva i ... shvatiš. A možda se i pomiriš sa situacijom. Pazi, možda je to početak nekog budućeg prijateljstva!

Sale

pre 5 godina

(ketiS, 6. jun 2018 03:52)
Izvinjenje zbog rodnog ne prepoznavanja, ali kako velikog slova nije bilo na početku "nik"-a, nisam ga tretirao kao ime.
Fasade padaju u centru grada, brodovi za razgledanje plove Dunavom i Savom. A što se tiče Dubrovnika, preostali deo Hrvatske zajedno teško može da se nosi sa prihodom od turizma Dubrovnika (a Hrvatska prevashodno od turizma i živi), a kamoli Beograd. Retko koji grad na vodi, svoje izvorište vodosnabdevanja drži na ulazu reke u grad, već na izlazu da bi kontrolisao i disciplinovao čistoću vode. Prođite Pančevački most ka naseljima Karaburma i Višnjička banja (to banja je nekada stvarno imalo to značenje) u posle-podnevnim i večernjim satima, mislim da posetioci sa "slabim stomakom" zbog miomirisa ne bi više zalazili u taj kraj.
Zašto?
Turisti budu i odu ali Vi i ja živimo tu.
Bio sam u Parizu, i tamo je taj "turistički" prečnik mnogo veći nego u Beogradu, i to ne samo zbog istorijskih znamenitosti. Geto je politička tvorevina, u Beogradu nema sistema. Meni Beograd sada liči na devojku koja ugrađuje implante, a gaće su joj "braon-žute". Srđanova "top manekenka u Milanu". Ali sa neprocenjivim duhom.
A pod "sendvičarenjem" vidim svako nerealno i nerazumno posmatranje ispravnog. Moguće da sam preterao - ne poznajem Vas. Zaveo me ton reči. Nema pejzaža koji bi zamenio pogled sa mog prozora na most i ušće, ali bih voleo da me ne iznenađuje jutarnji požar na nesređenoj deponiji ili "začepljenje" na Dunavcu.