Tamo više nema života: Osam najpoznatijih "gradova duhova"

Naseljena mesta ispraznile su erupcije vulkana, poplave, požari, ratovi, nuklearne katastrofe i ekonomske prilike. Sada su tamo samo napuštene i obrasle zgrade, kao sablasni podsetnik da je tamo nekada nekoga bilo.

Izvor: 100posto.hr
Pošaljite komentar
 1. Varosa se moze obici samo uz posebnu dozvolu Turskih bezbednosnih snaga,to sa nocenjem je neizvodljivo.
  moze se proci tik uz zice grada,ali uci gotovo nikako.
  Gradska plaza u Famagusti je najbliza i daje najbolju sliku sablasnog grada. Turska strana ostrva je jos dobrim delom neuredjena,sem gore pomenute Famaguste jos jedini grad na moru je Kirenija. oni cinr mali deo teritorije,u kome se voze dobri automobili,gde je moderna gradnja i gde je zaista zivo,ostali delovi su jako ruralni,nema uredjenih plaza,ljudi zive kao na Kubi,ali zato imaju najlepse plaze na ostrvu i mozete biti sami na kilometarskoj plazi u Karipsko lepom moru...
  Na zalost EU Citizen je dobrim delom u pravu. Grci su na celu sa Makarijusom krenuli u etnickp ciscenje Turaka,pa su Turci samo zastitili svoj narod i naravno iskoristili priliku da se prosire teritorijalno.
  Gle pukom slucajnoscu Britanci su izgubili kolonijalnost nad ostrvom pre desavanja pa se realno spominje i sumnja da je sukop reziran. britanija nakon toga formira dve suverene baze kao svoje teritorije. valjda je jasno sve...
   (armata, 13. mart 2018 22:13)

  # Link komentara

 2. Preskočili su
  Epecuén, Argentina
  (Burek u Svemiru, 13. mart 2018 00:44)

  # Link komentara

 3. Pazi u Francuskoj nemci pobili sve stanovnike ukljucujuci zenu i decu. Koliko li su samo dece pobili a danas nam drze predavanja o ljudskim pdavima. Mnogo gadna nacija bez trunke srama.
   (Vatra, 12. mart 2018 00:48)

  # Link komentara

 4. Turska nije "Kipru oduzela" 40% teritorije, već je intervenisala da zaštiti lokalne Turke od državnog udara u režiji grčkih nacionalista i uz podršku pukovničke hunte na vlasti u Atini, sa jasnim ambicijama da se etnički očiati ostrvo od domaćih Turaka koji su tu živeli vekovima. I, kako sam temeljito. obišao oba dela, mogu da kvalifikovano kažem da je turski deo ne samo mnogo zanimljiviji (većina kulturnih i prirodnih znamenitosti je na njemu, iako obuhvata samo, ako se dobro sećam, 37% teritorije) već i primetno prijatniji i gostoljubiviji, iako ne smem da grešim dušu, i grčki deo je kako prijatan, tako i gostoljubiv :)
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (EU Citizen, 11. mart 2018 00:46)

  A kako su ti turci dosli na Kipar?Oni jesu ziveli vekovima ali kao okupatori.Da su Grci hteli da ociste ostrvo,to su mogli 1912-e ili 1919-e.Turci su najpravili najvece etnicko ciscenje i 3 genocida.Jermeni su jos pre Hrista ziveli podno Ararata pa su ih turci pobili.Eto sad nema vojne hunte pa zasto ne odu sa ostrva?
  (PAOK, 11. mart 2018 18:19)

  # Link komentara

 5. Jedino Pripjat u Ukraini zaslužuje ovo mesto iz naslova... Ovo ostalo su sela o kakim gradovima pričate....
   (veljko, 11. mart 2018 17:04)

  # Link komentara

 6. Hah!!

  Eu Citizen, pa kakve veze ima što znate dosta činjenica o temi kad Vam barem 108 ( do ovog trenutka ) "poznavalaca" osporava rečeno.
  Verovatno ni 8 od ovih 108 nikada videlo Kipar nije, nije se rodilo u vreme kiparskog rata, nije pročitalo ni slovo o tome.
  Zašto bi u Srbiji bio problem da masa ima čvrst i nepokolebljiv stav o stvarima o kojima pojma nema?
  Oni prosto ZNAJU da nije tako i tačka!
  Ako ništa drugo - Grci su naša pravoslavna braća, a Turci ....zna se ko su Turci....

  I nemojte se samo hvatati za izvikane stvari, kao što su činjenice, argumenti, dokazi.... Koga to zanima kad mi znamo .....
  (Bojan Todorovic, 11. mart 2018 14:18)

  # Link komentara

 7. Nije istina da se u Černobilju ilegalno organizuju turisticke ture.Sve je organizovano.Ima nekoliko agencija koje salju ljude tamo.
   (NSX, 11. mart 2018 14:14)

  # Link komentara

 8. @ EU Citizen
  Bilo je 15% turskog stanovništva, naravno izmeśano s grčkim, a uzeli su 40c/o teritorije. I, zašto ne dozvoljavaju da se u pomenuto mesto vrate njegovi stanovnici, kad su vlasnici, i kad je inače pusto? Iz demokratskih poriva?
   (tako nekako, 11. mart 2018 14:08)

  # Link komentara

 9. Nekako ispada da se Turci spominju kao glavni krivci za relokaciju stanovnistva ovih gradova, dodajmo i Jermene i matematika je jasna.
   (igi, 11. mart 2018 14:07)

  # Link komentara

 10. Varosha-"letovalishno predgradje" Famaguste,koja je na samoj liniji razdvajanja,ali ipak ostala u "turskom delu"...inache,mozze se do nje,i to ne samo s mora...regularno preko chek pointa uz pokazivanje pasosha/dokumenata...malo te chudno gledaju 'unproforci'(ili kako se vecc tamo zovu..),ali nema nikakve frke za prolaz,chak sam chuo da su se neki mladji zadrzzavali do sutradan,tj. prenoccili u rushevnim zgradama ex hotela....
   (dovla, 11. mart 2018 11:42)

  # Link komentara

 11. Turska ni u Carigradu nije na svome već kao okupator pa prema tome turci nikako ne mogu da budu na Kipru na svome već kao uzurpatori . Treba ih vratiti duboko u Aziju odakle i potiču !
  (Dejan, 11. mart 2018 11:26)

  # Link komentara

 12. Ovako će i već izgleda više od 50% sela po Vojvodini i Južnoj Srbiji, a sad su počeli i gradovi u Vojvodini da nestaju. Hvala velikom vodi i njegovom nazadnom napretku.
   (Mile, 11. mart 2018 11:13)

  # Link komentara

 13. @EU Citizen

  Sad si postao i Turkish citizen?
  (ha ha, 11. mart 2018 10:49)

  # Link komentara

 14. Gde je Detroit na ovom spisku?
   (neko, 11. mart 2018 09:04)

  # Link komentara

 15. Kipar se nalazi 6 puta blize Turskoj nego Grckoj.. Otkud Grckoj pravo na Kipar ?
   (Sandzak, 11. mart 2018 08:40)

  # Link komentara

 16. Hahaha ovo grad u Ukrajini Pripjat kao da gledam neki nas grad koji je i naseljen, iste im fasade.
  (rango, 11. mart 2018 08:32)

  # Link komentara

 17. @ EU Citizen... Znači Turska nije oduzela teritoriju Kipru, nego je ušla da zaštiti lokalne Turke. I šta bi posle, nikom ništa. Tako i Srbija nije oduzimala teritoriju Hrvatske, nego je štitila lokalne Srbe tamo. I šta bi posle, svi zaštitnici u Hagu, suđenje veće nego u Nirnbergu, a svi ugroženi Srbi došli ovamo.
  (neko, 11. mart 2018 08:30)

  # Link komentara

 18. Turska nije "Kipru oduzela" 40% teritorije, već je intervenisala da zaštiti lokalne Turke od državnog udara u režiji grčkih nacionalista i uz podršku pukovničke hunte na vlasti u Atini, sa jasnim ambicijama da se etnički očiati ostrvo od domaćih Turaka koji su tu živeli vekovima. I, kako sam temeljito. obišao oba dela, mogu da kvalifikovano kažem da je turski deo ne samo mnogo zanimljiviji (većina kulturnih i prirodnih znamenitosti je na njemu, iako obuhvata samo, ako se dobro sećam, 37% teritorije) već i primetno prijatniji i gostoljubiviji, iako ne smem da grešim dušu, i grčki deo je kako prijatan, tako i gostoljubiv : (EU Citizen, 11. mart 2018 00:46)

  ok.. ako je tako,to je bilo 1974... i sada rizik za tako nesto ne postoji i zasto se onda turska vojska ne povuce nazad i prepusti ostrvo pravim vlasnicima?
  (mr no, 11. mart 2018 08:22)

  # Link komentara

 19. Upravo se spremam za putovanje na Cipar, mislim da ćemo makar iz daljine vidjeti i sablasnu Varošu. Međutim, bez obzira što je bezživotna, arhitektura grada (s brda s dola zgradurine) djeluje jezivo, no u svakom slučaju priča vrlo zanimljivu priču...
  (juraj, 11. mart 2018 08:16)

  # Link komentara

 20. Većina sela u Srbiji usloro će izgledati baš ovako...
  (samo da kazem..., 11. mart 2018 07:21)

  # Link komentara

 21. Turska nije "Kipru oduzela" 40% teritorije, već je intervenisala da zaštiti lokalne Turke od državnog udara u režiji grčkih nacionalista i uz podršku pukovničke hunte na vlasti u Atini, sa jasnim ambicijama da se etnički očiati ostrvo od domaćih Turaka koji su tu živeli vekovima. I, kako sam temeljito. obišao oba dela, mogu da kvalifikovano kažem da je turski deo ne samo mnogo zanimljiviji (većina kulturnih i prirodnih znamenitosti je na njemu, iako obuhvata samo, ako se dobro sećam, 37% teritorije) već i primetno prijatniji i gostoljubiviji, iako ne smem da grešim dušu, i grčki deo je kako prijatan, tako i gostoljubiv :)
   (EU Citizen, 11. mart 2018 00:46)

  # Link komentara