Utorak, 01.03.2016.

11:59

Najmoćniji pasoši sveta: Kako se kotira Srbija?

Izvor: CNN

Najmoæniji pasoši sveta: Kako se kotira Srbija? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

Piero

pre 8 godina

Ako UAE drzavljanima nije potrebna viza za ulazak u Srbiju, zasto nas MIP i njhov prijatelj AV ne ucine napor i obezbede da i nasim drzavljanima nije potrebna viza za ulazak UAE..? Sada viza za UAE nas kosta 6000 din za mesc dana i treba ti potvrda od banke da imas najmanje 500eur !

boris

pre 8 godina

Ovi sa 'najgorim' pasosima kako ste ih naveli evo ulaze svuda na granicama po evropi i idu gde im se cefne. Avganistan . Pakistan , Irak, Somalija i Sirija. Ovo vase istrazivane nije merodovno

Nenad-EU

pre 8 godina

Može li jedna ovakva vest da prođe bez hvalisanja Srba koji su zeznuli Mađare u uzeli njihovo državljanstvo. Zašto se ne hvale da mnogi od njih ne smeju 10 godina da se pojave na mađarskoj granici jer zbog nedovoljnog znanja jezika, mogu da izgube pasoš.

Dobro

pre 8 godina

Za Ameriku cu vam reci, posto mi je to posao na Amsterdamskom aerodromu, trenutno ima 37 zemalje kojima ne treba viza za Ameriku, za max 90 dana i sa povratnom kartom. Cela zapadna evropa, ukljucujuci i najmanje drzavice, balticke drzave, ceska, slovacka, madjarska i grcka, plus azijske bogate drzave: Japan, Koreja, Singapur, Austraija Novi Zeland, iz J. Amerike samo Cile.

Iz zemlie lala, uvek Vas,

sava

pre 8 godina

vojvodjanin, 2. mart 2016 03:15

Sa mađarskim pasošem sa vizom ulaze u četiri države (Belorusija, Rusija, Kuba i Mongolija) gde sa srpskim se ulazi bez vize, Tako da je mađarski + srpski pasoš 171 zemla bez vize. Interesantnije je da sa mađarskom ličnom kartom možete ući i boraviti u 38 država, među ostalim i u Srbiji

Denmark, real american dream

pre 8 godina

Nije naravno tačno da samo državljani VB mogu posetiti SAD bez vize. To mogu i Danci recimo. 90 dana boravka je bez vize, a sve preko toga sa vizom. Međutim, ukoliko je bilo koji državljanin bilo koje zemlje posetio Irak, Iran, Siriju i Sudan - posle 1. marta 2011, pa bio on i državljanin VB, u SAD NE MOŽE putovati bezvizno, već vizu mora vaditi u američkoj ambasadi. Ovo pravilo je uvedeno nakon terorističkog napada u Parizu prošle godine.

Ušteda love

pre 8 godina

Sistematično u komšijske države:

Ode Ministar u J.Ameriku u posetu Kolumbiji, Venecueli, Paragvaj, Gvajani i Surinamu i dogovori ukidanje viza. Zatim drugi put ode u C.Ameriku i dogovori isto to sa Meksikom, Gvatemalom, El Salvadorom, Nikaragvom, Belizeom i Hondurasom. Ode treći put u J.Afričku republiku, Bocvanu i Namibiju, četvrti Indonezija, Flipini, Papua N.Gvineja i peti Tajland, Mijanmar, Kambodža, Laos, Vijetnam. Tu su još i Azerbejdžan, Jermenija i zalivske države (UAE, Bahrein, Qatar, Kuvajt i Oman) To je 29 država sa kojom i EU ima bezvizni režim i to je od sadašnjih 115 plus 29 = 143 država. Uz nesto teze tipa VB, Irsku, Kanadu, Australiju i Novi Zeland dodje se do 149 država koliko ima i HR na 24. mestu liste

menjam moskvu za london

pre 8 godina

London, London, London i samo London! Tamo mi je pribežište, tamo mi je društvance, tamo mi je muzika, tamo mi je žurka, tamo mi je furka... tamo mi je sve!

vojvodjanin

pre 8 godina

Britanski i USA pasos su najjaci na svetu, tako da clanak nije tacan. Sa madjarskim i srpskim se moze putovati skoro po celom svetu bez vize. Dobra kombinacija.

Provereno

pre 8 godina

"Državljani Nemačke imaju najveće slobode kada je reč o ulasku u druge države"
I u prvoj polovini dvadesetog veka, bilo je slično. Za ulazak u druge zemlje nije im bio potreban ni pasoš, ni vize, a bogami ni objava rata.

marko_sthlm

pre 8 godina

@E bre ludaci.Englezi i Amerikanci imaju najbolje pasose.Svako drugi osim Engleza mora da uzme vizu za USA.
(Bojan, 01. mart 2016 13:40)


Ma ajde...onda su se sigurno zeznuli svaki put kad sam ulazio u USA sa švedskim pasošem bez vize.

Supplier

pre 8 godina

Činjenica da od pre par godina za srpski pasoš nije potrebna viza za mnoge zemlje je svakako odlična ali ne treba izuzeti iz vida da na samim graničnim prelazima uvek može doći do situacije kada službenik počne da postavlja ovakva ili onakva manje ili više zgodna pitanja pri ulasku (pri izlasku generalno ne) a to je opet diskreciono pravo službenika i njegov posao na kraju krajeva. Ja pored srpskog imam i argentinski pasoš i dosta sam putovao i putujem po svetu naširoko i često eksperimentišem sa upotrebom jednog ili drugog (a katkad pokažem i oba) i generalno, iskustvo mi je da u Evropi manje zapitkuju kad vide ARG nego SRB putni dokument ali u suštini nikakvog većeg problema nisam doživljavao ni sa srpskim (od kada je ponovo postao upotrebljiv, pre toga su rasprave na granicama bile praktično neminovne uprkos posedovanju odgovarajuće vize u istom).

U vezi nekih od prethodnih komentara:

- UK je i Hrvatima na primer iziskivala vize do relativno skoro iako su bili blizu ulaska u EU a inače oni hoce i US gradjane da vrate sa aerodroma ako ne umeju da objasne na uverljiv način sa kojom svrhom dolaze.

- Možda bi bilo pošteno da SRB imaocima pasoša zemalja koji iziskuju vizu za SRB pasoš uvede plaćanje takse za ulazak, po sletanju, u visini troškova izdavanja vize za njihove zemlje (to recimo radi Argentina u slučaju USA, CAN i AUS).

- SFRJ pasoš nije bio ništa bolji po prolaznosti od sadašnjeg SRB ali se lako falsifikovao i zato je bio vrlo popularan.

google

pre 8 godina

sa sfrj pasošem se moglo putovati u 86 zemalja bez viza
lako za provjeriti na internetu
mi smo mislili da je bogom dani samo zato jer su k nama u goste dolazili pripadnici istočnog bloka dgje je bilo još gore nego kod nas

cobo

pre 8 godina

Setim se svoga crvenog pasosa sa grbom i poslovne vize i hiljade putnika na Friedrichstrasse
u Berlinu a ja na diplomatski prelaz bez ikakvog cekanja.
Bio je Berlinski zid,i sad kad je zid srusen oni isti su nama napravili su granice kod svake bele kuce .

.

pre 8 godina

@Samo nastaviti

Odakle ti ova informacija/najava za uspostavljanje bezviznog rezima sa navedenim zemljama koje si u prvom pasusu spomenuo i za kad su to najavili ? Ako moze neki link, izvor? Konkretno me za Venecuelu zanima.

Momcilo

pre 8 godina

Nas pasos se visoko kotira kada je rec o povrsini planete koja moze da se proputuje bez pasosa. Primera radi, Americkim drzavljanima je potrebna viza da bi posetili Brazil, Rusiju i Kinu, a nama nije potrebna. Sa druge strane njima nije potrebna viza za desetine malih karibskih drzava, a nama jeste.
Trebalo bi uraditi slicnu studiju, gde se pasosi kotiraju na osnovu povrsine teritorije koja moze da se proputuje pasosem bez vize.

CvrčakPotrčak

pre 8 godina

zašto MSP ne poradi na ukidanju viza za Tajland, Indoneziju, Maleziju, Vijetnam...? lepe zemlje, ljubazni i fini ljudi. ako nije moguće ukidanje viza, onda barem da se pojednostavi procedura i obezbedi mogućnost da se viza dobije na aerodromu prilikom ulaska u te zemlje.

Tdot

pre 8 godina

Mislim da je konsultanska firma koristila neke zastarele podatke. Sa srpskim pasosem prema vikipediji i Visa restrictions index se moze uci u 115 zemalja i teritorija. I top 5 pasosa u svetu je sa najvecim napredkom od 2006.

Ja

pre 8 godina

To je legenda da je pasos Jugoslavije imao vecu vrednost jer tada nije postojao Sengen pa je bila potrebna viza za Grcku, Spaniju, Portugaliju a i mnoge druge drzave sa kojima je tek skoro potpisan bezvizni rezim poput Rusije, Brazila, Izraela, Turske, Japana itd. Jedina znacajnija drzava gde nekada nije bila potrebna viza a sada jeste je Velika Britanija. Za Kanadu, SAD, Australiju uvek je bila potrebna.

mile dodik

pre 8 godina

Da budemo malo pragmatični bez dnevno-političkih prepucvanja..dakle ovako: Ministarstvo Trgovine u saradnji sa Min.Spoljnih Poslova pr.godine je najavilo viznu liberalizaciju u cilju povećanja ekonomskih aktivnosti i povećanja turista sa sledećim državama: (Zalivske) Bahrein, Katar, Oman, Kuvajt, zatim (Kavkaz) Jermenija i Azerbejdzan, (Latinska Amerika) Venecuela, Kolumbija, Paragvaj, Jamajka, Gvatemala. Sa Malezijom je potpisan probni sporazum na godinu dana u toku 2016. i ako bude sve ok biće za stalno. Inicijtivu pozdravljam kako bi prišli SFRJ pasošu iz najboljih dana i pozivam vlast da se uradi na tom polju na bezviznom režimu:

1. Evropa: VB i Irska što pre (koje su jedine i ostale iz Evrope gde nam treba viza)

2. Amerike: Kanada i Meksiko (obavezno), Honduras, Salvador, Belize (SAD je problem zbog strogih procedura da odbijenih ne sme biti više od 3% iz jedne države itd. kao i osale Karipske država koje su ili pod kapom SAD ili UK)

3. Azija: UAE (UAE državljani nemaju vizu za Srbiju!), Tajland (videti mogu li i ostale države Indokine)

4. Okeanija: Australija (slična priča kao i SAD ali mislim manje restriktivna) i Novi Zeland su bitne zbog naše dijaspore

5. Afrika: Maroko, Namibija, Bocvana i Južnoafrička Rep.(većina država EU ima sa njima bezvizni režim)
(Samo nastaviti, 1. mart 2016 12:48)
Sad mi nije jasno sto ovde ima minusa na komentar.Covek se potrudio da lepo napise kako stoje stvari danas i kako ih on vidi u buducnosti

nex

pre 8 godina

Nekada,a znam,stric je radio i putovao po svetu,su na frankfurtskom aerodromu su nasi,YU pasosem prolazili bez ikakvih pitanja,uz naklon,a recimo Amerikance su obavezno kontrolisali. Toliko o tome

nemanja

pre 8 godina

Moja poslovna, kulturološka i emotivna destinacija je London. Hoću bezvizni režim u najskorijem roku, u suprotnom ću se "pretvoriti" u Bugarina ili Hrvata!

BG

pre 8 godina

Jel ovo ista ona Nemačka za koju Lazanski i još neki u Beogradu tvrde da nije samostalna država i da uopšte nema spoljnu politiku? Dobar im je pasoš za zemlju bez spoljne politike. :-)

Šalu na stranu, srpski pasoš se uopšte ne kotira loše od 2009. godine. Ulazak u EU će doneti još pogodnosti, ali i neke probleme: moraćemo da uvedemo vizni režim sa Rusijom i još nekim zemljama. Ne znam da li ovo može nekako da se reši, sa ovakvom diplomatijom i ministrom Dačićem sigurno ne, ali ja bih lično pristao da na graničnim prelazima Srbije i posle ulaska u EU pokazujem srpski EU pasoš/ličnu kartu, ali da bez vize mogu u Rusiju i Rusi kod nas. Pretpostavljam da bi mala zemlja poput Srbije na periferiji EU sa nekom diplomatijom koja se ne zamajava Kosovom mogla da izboksuje ovakav izuzetak od Brisela i Berlina. Ne moramo da uđemo u šengen i otvaramo granice prema EU zemljama (pogotovo što je prelazak te granice čista formalnost sa EU dokumentom), pretpostavljam da su bezvizni odnosi sa Rusijom i drugim ne-EU zemljama više u našem interesu od nepostojanja granica između Srbije i suseda.

Greška

pre 8 godina

Pa ova lista Laže... pa sa Sirijskim, Iračkim ili Avganistanskim pasošem se može bez viza u sve zemlje Evrope... i ne samo bez viza, već se ne mora ni na zvanične granične prelaze....

Nemanja44

pre 8 godina

A zasto mi ne mozemo u U.K i USA kad oni kod nas dolaze bez viza,a?????
(Mili, 01. mart 2016 12:15)

Zato sto mi od njih imamo korist i veliki broj Srba ima americko drzavljanstvo.U SAD zive preko 200000 Srba i preko 5 miliona sa srpskim poreklom.

b

pre 8 godina

Pasoš nam je toliko dobar, a država tako napredna, svaka čast premijeru, da je pola Vojvodine uzelo ili HR ili mađarski pasoš.
Mi smo porodično uzeli mađarski, iako nikakve veze nemamo sa njima... Kad bi još mogao da prodam ovaj prvi što imam?

Авантуриста

pre 8 godina

Одличан је и наш passaporto само тешко га је искористити са нашим стандардом. О другим путним исправама које нико не признаје, чак ни Црна Гора, другом ћу приликом.

Nije sve ravno u Slavoniji...

pre 8 godina

Americki pasos je najjaci iz prostog razloga sto je "nelegalno" suditi drzavljanu SAD van Amerike.
(akademski gradjanin, 01. mart 2016 12:42)

ali zato vise od pola svijeta te zeli kidnapovati,i u hrpu zemalja si nepozeljan

Neponovljiva SFRJ

pre 8 godina

Crveni pasos sto bez grane prelazi grane - SFRJ pasos je bio jedini pasos u historiji putnih isprava sa kojim se moglo u sve zemlje svijeta uci bez vize, osim Izraela.

hoću bezvizni režim za veliku britaniju

pre 8 godina

Viza za Vel. Britaniju prava je frustracija. Pet putovanja za London godišnje i isto toliko maltretiranja! I pored toga šta toliko naših državljana žive na britanskom ostrvu!

Ququ

pre 8 godina

Bio bih zadovoljan sa USA pasošem sa 0(nula) ulazaka... Pa mi nemamo para ni do Kragujevca da odemo. I gorivo i putarina su dovoljan razlog da se zavalimo nazad u fotelje. Germany - više od 150 ulazaka; Srbija - minus dve države(em ne može na Kosovo, em ne može ni u svojoj zemlji)

jovan

pre 8 godina

Nama treba jos USA UK Australija i Novi zeland da sa njima uspostavimo bez vizni rezim sa USA vizom automatski se dobija i ulaz u Kandu.
Onda ce nam pasos biti medju najboljim kao nekada.

Budale

pre 8 godina

Bila jednom jedna drzava ciji je pasos bio medju najtrazenijim.
Mogao si sa njim,gde god si hteo.
Istocni blok,Zapadni blok,Bliski Istok,Azija,Afrika,Australija,J.Amerika... i svi te postovali.
Samo mi nismo medjusobno.

putnica

pre 8 godina

U odnosu na Hrvatsku, Srbija kotira katastrofalno. S hrvatskim pasošem bez vize može se ući u 123 zemlje (od kojih mi je najvažnija Velika Britanija). Zato sam i nabavila hr putovnicu.

EUrabija

pre 8 godina

Srpski pasos je na zadovoljavajucem mestu, od Portugala i Islanda na Zapadu do Japana i Juzne Koreje na Istoku - kopnenim putem nam nije potrebna viza! Jedino me interesuje sto ministarstvo spoljnih poslova ne preduzima nista za bezvizno putovanje u zemlje Centralne i Juzne Amerike? Meksiko, Kolumbija, Paragvaj npr? Isto tako Indonezija, UAE, Katar? Ima prostora da se na lestvici nadje na jos visoj poziciji iako nismo deo EU, ciji su pasosi ocigledno najmocniji.

Samo nastaviti

pre 8 godina

Da budemo malo pragmatični bez dnevno-političkih prepucvanja..dakle ovako: Ministarstvo Trgovine u saradnji sa Min.Spoljnih Poslova pr.godine je najavilo viznu liberalizaciju u cilju povećanja ekonomskih aktivnosti i povećanja turista sa sledećim državama: (Zalivske) Bahrein, Katar, Oman, Kuvajt, zatim (Kavkaz) Jermenija i Azerbejdzan, (Latinska Amerika) Venecuela, Kolumbija, Paragvaj, Jamajka, Gvatemala. Sa Malezijom je potpisan probni sporazum na godinu dana u toku 2016. i ako bude sve ok biće za stalno. Inicijtivu pozdravljam kako bi prišli SFRJ pasošu iz najboljih dana i pozivam vlast da se uradi na tom polju na bezviznom režimu:

1. Evropa: VB i Irska što pre (koje su jedine i ostale iz Evrope gde nam treba viza)

2. Amerike: Kanada i Meksiko (obavezno), Honduras, Salvador, Belize (SAD je problem zbog strogih procedura da odbijenih ne sme biti više od 3% iz jedne države itd. kao i osale Karipske država koje su ili pod kapom SAD ili UK)

3. Azija: UAE (nzm zašto je to još uvek na snazi i to samo za nas - UAE državljani nemaju vizu za Srbiju!), Tajland (videti mogu li i ostale države Indokine), Tajvan, Filipini, Indonezija

4. Okeanija: Australija (slična priča kao i SAD ali mislim manje restriktivna) i Novi Zeland su bitne zbog naše dijaspore

5. Afrika: Maroko, Namibija, Bocvana i Južnoafrička Rep. (većina država EU ima sa njima bezvizni režim)

deviza najbolja viza

pre 8 godina

Srbija je u mnogo lepom društvu, ali bilo je gorih dana, kad Srbija nije mogla bez vize ni u zemlje s kojim graniči.
Hrvatska pala za dva mjesta, lani bila na 22. sad na 24.

pol

pre 8 godina

Pa šta radi MIP i Ivica? Pali smo sa 35 na 43 mesto , nijedna viza nije ukinuta za njegovog vakta! Šta je sa britanskim vizama, jel rade oni nešto uopšte ili nas samo zamajavaju sa svemirskim pričama?

pol

pre 8 godina

Pa šta radi MIP i Ivica? Pali smo sa 35 na 43 mesto , nijedna viza nije ukinuta za njegovog vakta! Šta je sa britanskim vizama, jel rade oni nešto uopšte ili nas samo zamajavaju sa svemirskim pričama?

putnica

pre 8 godina

U odnosu na Hrvatsku, Srbija kotira katastrofalno. S hrvatskim pasošem bez vize može se ući u 123 zemlje (od kojih mi je najvažnija Velika Britanija). Zato sam i nabavila hr putovnicu.

Greška

pre 8 godina

Pa ova lista Laže... pa sa Sirijskim, Iračkim ili Avganistanskim pasošem se može bez viza u sve zemlje Evrope... i ne samo bez viza, već se ne mora ni na zvanične granične prelaze....

EUrabija

pre 8 godina

Srpski pasos je na zadovoljavajucem mestu, od Portugala i Islanda na Zapadu do Japana i Juzne Koreje na Istoku - kopnenim putem nam nije potrebna viza! Jedino me interesuje sto ministarstvo spoljnih poslova ne preduzima nista za bezvizno putovanje u zemlje Centralne i Juzne Amerike? Meksiko, Kolumbija, Paragvaj npr? Isto tako Indonezija, UAE, Katar? Ima prostora da se na lestvici nadje na jos visoj poziciji iako nismo deo EU, ciji su pasosi ocigledno najmocniji.

b

pre 8 godina

Pasoš nam je toliko dobar, a država tako napredna, svaka čast premijeru, da je pola Vojvodine uzelo ili HR ili mađarski pasoš.
Mi smo porodično uzeli mađarski, iako nikakve veze nemamo sa njima... Kad bi još mogao da prodam ovaj prvi što imam?

Samo nastaviti

pre 8 godina

Da budemo malo pragmatični bez dnevno-političkih prepucvanja..dakle ovako: Ministarstvo Trgovine u saradnji sa Min.Spoljnih Poslova pr.godine je najavilo viznu liberalizaciju u cilju povećanja ekonomskih aktivnosti i povećanja turista sa sledećim državama: (Zalivske) Bahrein, Katar, Oman, Kuvajt, zatim (Kavkaz) Jermenija i Azerbejdzan, (Latinska Amerika) Venecuela, Kolumbija, Paragvaj, Jamajka, Gvatemala. Sa Malezijom je potpisan probni sporazum na godinu dana u toku 2016. i ako bude sve ok biće za stalno. Inicijtivu pozdravljam kako bi prišli SFRJ pasošu iz najboljih dana i pozivam vlast da se uradi na tom polju na bezviznom režimu:

1. Evropa: VB i Irska što pre (koje su jedine i ostale iz Evrope gde nam treba viza)

2. Amerike: Kanada i Meksiko (obavezno), Honduras, Salvador, Belize (SAD je problem zbog strogih procedura da odbijenih ne sme biti više od 3% iz jedne države itd. kao i osale Karipske država koje su ili pod kapom SAD ili UK)

3. Azija: UAE (nzm zašto je to još uvek na snazi i to samo za nas - UAE državljani nemaju vizu za Srbiju!), Tajland (videti mogu li i ostale države Indokine), Tajvan, Filipini, Indonezija

4. Okeanija: Australija (slična priča kao i SAD ali mislim manje restriktivna) i Novi Zeland su bitne zbog naše dijaspore

5. Afrika: Maroko, Namibija, Bocvana i Južnoafrička Rep. (većina država EU ima sa njima bezvizni režim)

Nije sve ravno u Slavoniji...

pre 8 godina

Americki pasos je najjaci iz prostog razloga sto je "nelegalno" suditi drzavljanu SAD van Amerike.
(akademski gradjanin, 01. mart 2016 12:42)

ali zato vise od pola svijeta te zeli kidnapovati,i u hrpu zemalja si nepozeljan

nemanja

pre 8 godina

Moja poslovna, kulturološka i emotivna destinacija je London. Hoću bezvizni režim u najskorijem roku, u suprotnom ću se "pretvoriti" u Bugarina ili Hrvata!

mile dodik

pre 8 godina

Da budemo malo pragmatični bez dnevno-političkih prepucvanja..dakle ovako: Ministarstvo Trgovine u saradnji sa Min.Spoljnih Poslova pr.godine je najavilo viznu liberalizaciju u cilju povećanja ekonomskih aktivnosti i povećanja turista sa sledećim državama: (Zalivske) Bahrein, Katar, Oman, Kuvajt, zatim (Kavkaz) Jermenija i Azerbejdzan, (Latinska Amerika) Venecuela, Kolumbija, Paragvaj, Jamajka, Gvatemala. Sa Malezijom je potpisan probni sporazum na godinu dana u toku 2016. i ako bude sve ok biće za stalno. Inicijtivu pozdravljam kako bi prišli SFRJ pasošu iz najboljih dana i pozivam vlast da se uradi na tom polju na bezviznom režimu:

1. Evropa: VB i Irska što pre (koje su jedine i ostale iz Evrope gde nam treba viza)

2. Amerike: Kanada i Meksiko (obavezno), Honduras, Salvador, Belize (SAD je problem zbog strogih procedura da odbijenih ne sme biti više od 3% iz jedne države itd. kao i osale Karipske država koje su ili pod kapom SAD ili UK)

3. Azija: UAE (UAE državljani nemaju vizu za Srbiju!), Tajland (videti mogu li i ostale države Indokine)

4. Okeanija: Australija (slična priča kao i SAD ali mislim manje restriktivna) i Novi Zeland su bitne zbog naše dijaspore

5. Afrika: Maroko, Namibija, Bocvana i Južnoafrička Rep.(većina država EU ima sa njima bezvizni režim)
(Samo nastaviti, 1. mart 2016 12:48)
Sad mi nije jasno sto ovde ima minusa na komentar.Covek se potrudio da lepo napise kako stoje stvari danas i kako ih on vidi u buducnosti

marko_sthlm

pre 8 godina

@E bre ludaci.Englezi i Amerikanci imaju najbolje pasose.Svako drugi osim Engleza mora da uzme vizu za USA.
(Bojan, 01. mart 2016 13:40)


Ma ajde...onda su se sigurno zeznuli svaki put kad sam ulazio u USA sa švedskim pasošem bez vize.

hoću bezvizni režim za veliku britaniju

pre 8 godina

Viza za Vel. Britaniju prava je frustracija. Pet putovanja za London godišnje i isto toliko maltretiranja! I pored toga šta toliko naših državljana žive na britanskom ostrvu!

nex

pre 8 godina

Nekada,a znam,stric je radio i putovao po svetu,su na frankfurtskom aerodromu su nasi,YU pasosem prolazili bez ikakvih pitanja,uz naklon,a recimo Amerikance su obavezno kontrolisali. Toliko o tome

CvrčakPotrčak

pre 8 godina

zašto MSP ne poradi na ukidanju viza za Tajland, Indoneziju, Maleziju, Vijetnam...? lepe zemlje, ljubazni i fini ljudi. ako nije moguće ukidanje viza, onda barem da se pojednostavi procedura i obezbedi mogućnost da se viza dobije na aerodromu prilikom ulaska u te zemlje.

Nemanja44

pre 8 godina

A zasto mi ne mozemo u U.K i USA kad oni kod nas dolaze bez viza,a?????
(Mili, 01. mart 2016 12:15)

Zato sto mi od njih imamo korist i veliki broj Srba ima americko drzavljanstvo.U SAD zive preko 200000 Srba i preko 5 miliona sa srpskim poreklom.

Ja

pre 8 godina

To je legenda da je pasos Jugoslavije imao vecu vrednost jer tada nije postojao Sengen pa je bila potrebna viza za Grcku, Spaniju, Portugaliju a i mnoge druge drzave sa kojima je tek skoro potpisan bezvizni rezim poput Rusije, Brazila, Izraela, Turske, Japana itd. Jedina znacajnija drzava gde nekada nije bila potrebna viza a sada jeste je Velika Britanija. Za Kanadu, SAD, Australiju uvek je bila potrebna.

deviza najbolja viza

pre 8 godina

Srbija je u mnogo lepom društvu, ali bilo je gorih dana, kad Srbija nije mogla bez vize ni u zemlje s kojim graniči.
Hrvatska pala za dva mjesta, lani bila na 22. sad na 24.

jovan

pre 8 godina

Nama treba jos USA UK Australija i Novi zeland da sa njima uspostavimo bez vizni rezim sa USA vizom automatski se dobija i ulaz u Kandu.
Onda ce nam pasos biti medju najboljim kao nekada.

Budale

pre 8 godina

Bila jednom jedna drzava ciji je pasos bio medju najtrazenijim.
Mogao si sa njim,gde god si hteo.
Istocni blok,Zapadni blok,Bliski Istok,Azija,Afrika,Australija,J.Amerika... i svi te postovali.
Samo mi nismo medjusobno.

Provereno

pre 8 godina

"Državljani Nemačke imaju najveće slobode kada je reč o ulasku u druge države"
I u prvoj polovini dvadesetog veka, bilo je slično. Za ulazak u druge zemlje nije im bio potreban ni pasoš, ni vize, a bogami ni objava rata.

Momcilo

pre 8 godina

Nas pasos se visoko kotira kada je rec o povrsini planete koja moze da se proputuje bez pasosa. Primera radi, Americkim drzavljanima je potrebna viza da bi posetili Brazil, Rusiju i Kinu, a nama nije potrebna. Sa druge strane njima nije potrebna viza za desetine malih karibskih drzava, a nama jeste.
Trebalo bi uraditi slicnu studiju, gde se pasosi kotiraju na osnovu povrsine teritorije koja moze da se proputuje pasosem bez vize.

Supplier

pre 8 godina

Činjenica da od pre par godina za srpski pasoš nije potrebna viza za mnoge zemlje je svakako odlična ali ne treba izuzeti iz vida da na samim graničnim prelazima uvek može doći do situacije kada službenik počne da postavlja ovakva ili onakva manje ili više zgodna pitanja pri ulasku (pri izlasku generalno ne) a to je opet diskreciono pravo službenika i njegov posao na kraju krajeva. Ja pored srpskog imam i argentinski pasoš i dosta sam putovao i putujem po svetu naširoko i često eksperimentišem sa upotrebom jednog ili drugog (a katkad pokažem i oba) i generalno, iskustvo mi je da u Evropi manje zapitkuju kad vide ARG nego SRB putni dokument ali u suštini nikakvog većeg problema nisam doživljavao ni sa srpskim (od kada je ponovo postao upotrebljiv, pre toga su rasprave na granicama bile praktično neminovne uprkos posedovanju odgovarajuće vize u istom).

U vezi nekih od prethodnih komentara:

- UK je i Hrvatima na primer iziskivala vize do relativno skoro iako su bili blizu ulaska u EU a inače oni hoce i US gradjane da vrate sa aerodroma ako ne umeju da objasne na uverljiv način sa kojom svrhom dolaze.

- Možda bi bilo pošteno da SRB imaocima pasoša zemalja koji iziskuju vizu za SRB pasoš uvede plaćanje takse za ulazak, po sletanju, u visini troškova izdavanja vize za njihove zemlje (to recimo radi Argentina u slučaju USA, CAN i AUS).

- SFRJ pasoš nije bio ništa bolji po prolaznosti od sadašnjeg SRB ali se lako falsifikovao i zato je bio vrlo popularan.

google

pre 8 godina

sa sfrj pasošem se moglo putovati u 86 zemalja bez viza
lako za provjeriti na internetu
mi smo mislili da je bogom dani samo zato jer su k nama u goste dolazili pripadnici istočnog bloka dgje je bilo još gore nego kod nas

Ququ

pre 8 godina

Bio bih zadovoljan sa USA pasošem sa 0(nula) ulazaka... Pa mi nemamo para ni do Kragujevca da odemo. I gorivo i putarina su dovoljan razlog da se zavalimo nazad u fotelje. Germany - više od 150 ulazaka; Srbija - minus dve države(em ne može na Kosovo, em ne može ni u svojoj zemlji)

BG

pre 8 godina

Jel ovo ista ona Nemačka za koju Lazanski i još neki u Beogradu tvrde da nije samostalna država i da uopšte nema spoljnu politiku? Dobar im je pasoš za zemlju bez spoljne politike. :-)

Šalu na stranu, srpski pasoš se uopšte ne kotira loše od 2009. godine. Ulazak u EU će doneti još pogodnosti, ali i neke probleme: moraćemo da uvedemo vizni režim sa Rusijom i još nekim zemljama. Ne znam da li ovo može nekako da se reši, sa ovakvom diplomatijom i ministrom Dačićem sigurno ne, ali ja bih lično pristao da na graničnim prelazima Srbije i posle ulaska u EU pokazujem srpski EU pasoš/ličnu kartu, ali da bez vize mogu u Rusiju i Rusi kod nas. Pretpostavljam da bi mala zemlja poput Srbije na periferiji EU sa nekom diplomatijom koja se ne zamajava Kosovom mogla da izboksuje ovakav izuzetak od Brisela i Berlina. Ne moramo da uđemo u šengen i otvaramo granice prema EU zemljama (pogotovo što je prelazak te granice čista formalnost sa EU dokumentom), pretpostavljam da su bezvizni odnosi sa Rusijom i drugim ne-EU zemljama više u našem interesu od nepostojanja granica između Srbije i suseda.

Neponovljiva SFRJ

pre 8 godina

Crveni pasos sto bez grane prelazi grane - SFRJ pasos je bio jedini pasos u historiji putnih isprava sa kojim se moglo u sve zemlje svijeta uci bez vize, osim Izraela.

Авантуриста

pre 8 godina

Одличан је и наш passaporto само тешко га је искористити са нашим стандардом. О другим путним исправама које нико не признаје, чак ни Црна Гора, другом ћу приликом.

Tdot

pre 8 godina

Mislim da je konsultanska firma koristila neke zastarele podatke. Sa srpskim pasosem prema vikipediji i Visa restrictions index se moze uci u 115 zemalja i teritorija. I top 5 pasosa u svetu je sa najvecim napredkom od 2006.

sava

pre 8 godina

vojvodjanin, 2. mart 2016 03:15

Sa mađarskim pasošem sa vizom ulaze u četiri države (Belorusija, Rusija, Kuba i Mongolija) gde sa srpskim se ulazi bez vize, Tako da je mađarski + srpski pasoš 171 zemla bez vize. Interesantnije je da sa mađarskom ličnom kartom možete ući i boraviti u 38 država, među ostalim i u Srbiji

Nenad-EU

pre 8 godina

Može li jedna ovakva vest da prođe bez hvalisanja Srba koji su zeznuli Mađare u uzeli njihovo državljanstvo. Zašto se ne hvale da mnogi od njih ne smeju 10 godina da se pojave na mađarskoj granici jer zbog nedovoljnog znanja jezika, mogu da izgube pasoš.

cobo

pre 8 godina

Setim se svoga crvenog pasosa sa grbom i poslovne vize i hiljade putnika na Friedrichstrasse
u Berlinu a ja na diplomatski prelaz bez ikakvog cekanja.
Bio je Berlinski zid,i sad kad je zid srusen oni isti su nama napravili su granice kod svake bele kuce .

Denmark, real american dream

pre 8 godina

Nije naravno tačno da samo državljani VB mogu posetiti SAD bez vize. To mogu i Danci recimo. 90 dana boravka je bez vize, a sve preko toga sa vizom. Međutim, ukoliko je bilo koji državljanin bilo koje zemlje posetio Irak, Iran, Siriju i Sudan - posle 1. marta 2011, pa bio on i državljanin VB, u SAD NE MOŽE putovati bezvizno, već vizu mora vaditi u američkoj ambasadi. Ovo pravilo je uvedeno nakon terorističkog napada u Parizu prošle godine.

menjam moskvu za london

pre 8 godina

London, London, London i samo London! Tamo mi je pribežište, tamo mi je društvance, tamo mi je muzika, tamo mi je žurka, tamo mi je furka... tamo mi je sve!

boris

pre 8 godina

Ovi sa 'najgorim' pasosima kako ste ih naveli evo ulaze svuda na granicama po evropi i idu gde im se cefne. Avganistan . Pakistan , Irak, Somalija i Sirija. Ovo vase istrazivane nije merodovno

.

pre 8 godina

@Samo nastaviti

Odakle ti ova informacija/najava za uspostavljanje bezviznog rezima sa navedenim zemljama koje si u prvom pasusu spomenuo i za kad su to najavili ? Ako moze neki link, izvor? Konkretno me za Venecuelu zanima.

Ušteda love

pre 8 godina

Sistematično u komšijske države:

Ode Ministar u J.Ameriku u posetu Kolumbiji, Venecueli, Paragvaj, Gvajani i Surinamu i dogovori ukidanje viza. Zatim drugi put ode u C.Ameriku i dogovori isto to sa Meksikom, Gvatemalom, El Salvadorom, Nikaragvom, Belizeom i Hondurasom. Ode treći put u J.Afričku republiku, Bocvanu i Namibiju, četvrti Indonezija, Flipini, Papua N.Gvineja i peti Tajland, Mijanmar, Kambodža, Laos, Vijetnam. Tu su još i Azerbejdžan, Jermenija i zalivske države (UAE, Bahrein, Qatar, Kuvajt i Oman) To je 29 država sa kojom i EU ima bezvizni režim i to je od sadašnjih 115 plus 29 = 143 država. Uz nesto teze tipa VB, Irsku, Kanadu, Australiju i Novi Zeland dodje se do 149 država koliko ima i HR na 24. mestu liste

vojvodjanin

pre 8 godina

Britanski i USA pasos su najjaci na svetu, tako da clanak nije tacan. Sa madjarskim i srpskim se moze putovati skoro po celom svetu bez vize. Dobra kombinacija.

Dobro

pre 8 godina

Za Ameriku cu vam reci, posto mi je to posao na Amsterdamskom aerodromu, trenutno ima 37 zemalje kojima ne treba viza za Ameriku, za max 90 dana i sa povratnom kartom. Cela zapadna evropa, ukljucujuci i najmanje drzavice, balticke drzave, ceska, slovacka, madjarska i grcka, plus azijske bogate drzave: Japan, Koreja, Singapur, Austraija Novi Zeland, iz J. Amerike samo Cile.

Iz zemlie lala, uvek Vas,

Piero

pre 8 godina

Ako UAE drzavljanima nije potrebna viza za ulazak u Srbiju, zasto nas MIP i njhov prijatelj AV ne ucine napor i obezbede da i nasim drzavljanima nije potrebna viza za ulazak UAE..? Sada viza za UAE nas kosta 6000 din za mesc dana i treba ti potvrda od banke da imas najmanje 500eur !

putnica

pre 8 godina

U odnosu na Hrvatsku, Srbija kotira katastrofalno. S hrvatskim pasošem bez vize može se ući u 123 zemlje (od kojih mi je najvažnija Velika Britanija). Zato sam i nabavila hr putovnicu.

jovan

pre 8 godina

Nama treba jos USA UK Australija i Novi zeland da sa njima uspostavimo bez vizni rezim sa USA vizom automatski se dobija i ulaz u Kandu.
Onda ce nam pasos biti medju najboljim kao nekada.

Momcilo

pre 8 godina

Nas pasos se visoko kotira kada je rec o povrsini planete koja moze da se proputuje bez pasosa. Primera radi, Americkim drzavljanima je potrebna viza da bi posetili Brazil, Rusiju i Kinu, a nama nije potrebna. Sa druge strane njima nije potrebna viza za desetine malih karibskih drzava, a nama jeste.
Trebalo bi uraditi slicnu studiju, gde se pasosi kotiraju na osnovu povrsine teritorije koja moze da se proputuje pasosem bez vize.

Neponovljiva SFRJ

pre 8 godina

Crveni pasos sto bez grane prelazi grane - SFRJ pasos je bio jedini pasos u historiji putnih isprava sa kojim se moglo u sve zemlje svijeta uci bez vize, osim Izraela.

BG

pre 8 godina

Jel ovo ista ona Nemačka za koju Lazanski i još neki u Beogradu tvrde da nije samostalna država i da uopšte nema spoljnu politiku? Dobar im je pasoš za zemlju bez spoljne politike. :-)

Šalu na stranu, srpski pasoš se uopšte ne kotira loše od 2009. godine. Ulazak u EU će doneti još pogodnosti, ali i neke probleme: moraćemo da uvedemo vizni režim sa Rusijom i još nekim zemljama. Ne znam da li ovo može nekako da se reši, sa ovakvom diplomatijom i ministrom Dačićem sigurno ne, ali ja bih lično pristao da na graničnim prelazima Srbije i posle ulaska u EU pokazujem srpski EU pasoš/ličnu kartu, ali da bez vize mogu u Rusiju i Rusi kod nas. Pretpostavljam da bi mala zemlja poput Srbije na periferiji EU sa nekom diplomatijom koja se ne zamajava Kosovom mogla da izboksuje ovakav izuzetak od Brisela i Berlina. Ne moramo da uđemo u šengen i otvaramo granice prema EU zemljama (pogotovo što je prelazak te granice čista formalnost sa EU dokumentom), pretpostavljam da su bezvizni odnosi sa Rusijom i drugim ne-EU zemljama više u našem interesu od nepostojanja granica između Srbije i suseda.

nex

pre 8 godina

Nekada,a znam,stric je radio i putovao po svetu,su na frankfurtskom aerodromu su nasi,YU pasosem prolazili bez ikakvih pitanja,uz naklon,a recimo Amerikance su obavezno kontrolisali. Toliko o tome

Provereno

pre 8 godina

"Državljani Nemačke imaju najveće slobode kada je reč o ulasku u druge države"
I u prvoj polovini dvadesetog veka, bilo je slično. Za ulazak u druge zemlje nije im bio potreban ni pasoš, ni vize, a bogami ni objava rata.

Tdot

pre 8 godina

Mislim da je konsultanska firma koristila neke zastarele podatke. Sa srpskim pasosem prema vikipediji i Visa restrictions index se moze uci u 115 zemalja i teritorija. I top 5 pasosa u svetu je sa najvecim napredkom od 2006.

cobo

pre 8 godina

Setim se svoga crvenog pasosa sa grbom i poslovne vize i hiljade putnika na Friedrichstrasse
u Berlinu a ja na diplomatski prelaz bez ikakvog cekanja.
Bio je Berlinski zid,i sad kad je zid srusen oni isti su nama napravili su granice kod svake bele kuce .

nemanja

pre 8 godina

Moja poslovna, kulturološka i emotivna destinacija je London. Hoću bezvizni režim u najskorijem roku, u suprotnom ću se "pretvoriti" u Bugarina ili Hrvata!

EUrabija

pre 8 godina

Srpski pasos je na zadovoljavajucem mestu, od Portugala i Islanda na Zapadu do Japana i Juzne Koreje na Istoku - kopnenim putem nam nije potrebna viza! Jedino me interesuje sto ministarstvo spoljnih poslova ne preduzima nista za bezvizno putovanje u zemlje Centralne i Juzne Amerike? Meksiko, Kolumbija, Paragvaj npr? Isto tako Indonezija, UAE, Katar? Ima prostora da se na lestvici nadje na jos visoj poziciji iako nismo deo EU, ciji su pasosi ocigledno najmocniji.

Samo nastaviti

pre 8 godina

Da budemo malo pragmatični bez dnevno-političkih prepucvanja..dakle ovako: Ministarstvo Trgovine u saradnji sa Min.Spoljnih Poslova pr.godine je najavilo viznu liberalizaciju u cilju povećanja ekonomskih aktivnosti i povećanja turista sa sledećim državama: (Zalivske) Bahrein, Katar, Oman, Kuvajt, zatim (Kavkaz) Jermenija i Azerbejdzan, (Latinska Amerika) Venecuela, Kolumbija, Paragvaj, Jamajka, Gvatemala. Sa Malezijom je potpisan probni sporazum na godinu dana u toku 2016. i ako bude sve ok biće za stalno. Inicijtivu pozdravljam kako bi prišli SFRJ pasošu iz najboljih dana i pozivam vlast da se uradi na tom polju na bezviznom režimu:

1. Evropa: VB i Irska što pre (koje su jedine i ostale iz Evrope gde nam treba viza)

2. Amerike: Kanada i Meksiko (obavezno), Honduras, Salvador, Belize (SAD je problem zbog strogih procedura da odbijenih ne sme biti više od 3% iz jedne države itd. kao i osale Karipske država koje su ili pod kapom SAD ili UK)

3. Azija: UAE (nzm zašto je to još uvek na snazi i to samo za nas - UAE državljani nemaju vizu za Srbiju!), Tajland (videti mogu li i ostale države Indokine), Tajvan, Filipini, Indonezija

4. Okeanija: Australija (slična priča kao i SAD ali mislim manje restriktivna) i Novi Zeland su bitne zbog naše dijaspore

5. Afrika: Maroko, Namibija, Bocvana i Južnoafrička Rep. (većina država EU ima sa njima bezvizni režim)

deviza najbolja viza

pre 8 godina

Srbija je u mnogo lepom društvu, ali bilo je gorih dana, kad Srbija nije mogla bez vize ni u zemlje s kojim graniči.
Hrvatska pala za dva mjesta, lani bila na 22. sad na 24.

b

pre 8 godina

Pasoš nam je toliko dobar, a država tako napredna, svaka čast premijeru, da je pola Vojvodine uzelo ili HR ili mađarski pasoš.
Mi smo porodično uzeli mađarski, iako nikakve veze nemamo sa njima... Kad bi još mogao da prodam ovaj prvi što imam?

Nije sve ravno u Slavoniji...

pre 8 godina

Americki pasos je najjaci iz prostog razloga sto je "nelegalno" suditi drzavljanu SAD van Amerike.
(akademski gradjanin, 01. mart 2016 12:42)

ali zato vise od pola svijeta te zeli kidnapovati,i u hrpu zemalja si nepozeljan

Budale

pre 8 godina

Bila jednom jedna drzava ciji je pasos bio medju najtrazenijim.
Mogao si sa njim,gde god si hteo.
Istocni blok,Zapadni blok,Bliski Istok,Azija,Afrika,Australija,J.Amerika... i svi te postovali.
Samo mi nismo medjusobno.

Supplier

pre 8 godina

Činjenica da od pre par godina za srpski pasoš nije potrebna viza za mnoge zemlje je svakako odlična ali ne treba izuzeti iz vida da na samim graničnim prelazima uvek može doći do situacije kada službenik počne da postavlja ovakva ili onakva manje ili više zgodna pitanja pri ulasku (pri izlasku generalno ne) a to je opet diskreciono pravo službenika i njegov posao na kraju krajeva. Ja pored srpskog imam i argentinski pasoš i dosta sam putovao i putujem po svetu naširoko i često eksperimentišem sa upotrebom jednog ili drugog (a katkad pokažem i oba) i generalno, iskustvo mi je da u Evropi manje zapitkuju kad vide ARG nego SRB putni dokument ali u suštini nikakvog većeg problema nisam doživljavao ni sa srpskim (od kada je ponovo postao upotrebljiv, pre toga su rasprave na granicama bile praktično neminovne uprkos posedovanju odgovarajuće vize u istom).

U vezi nekih od prethodnih komentara:

- UK je i Hrvatima na primer iziskivala vize do relativno skoro iako su bili blizu ulaska u EU a inače oni hoce i US gradjane da vrate sa aerodroma ako ne umeju da objasne na uverljiv način sa kojom svrhom dolaze.

- Možda bi bilo pošteno da SRB imaocima pasoša zemalja koji iziskuju vizu za SRB pasoš uvede plaćanje takse za ulazak, po sletanju, u visini troškova izdavanja vize za njihove zemlje (to recimo radi Argentina u slučaju USA, CAN i AUS).

- SFRJ pasoš nije bio ništa bolji po prolaznosti od sadašnjeg SRB ali se lako falsifikovao i zato je bio vrlo popularan.

vojvodjanin

pre 8 godina

Britanski i USA pasos su najjaci na svetu, tako da clanak nije tacan. Sa madjarskim i srpskim se moze putovati skoro po celom svetu bez vize. Dobra kombinacija.

menjam moskvu za london

pre 8 godina

London, London, London i samo London! Tamo mi je pribežište, tamo mi je društvance, tamo mi je muzika, tamo mi je žurka, tamo mi je furka... tamo mi je sve!

Ququ

pre 8 godina

Bio bih zadovoljan sa USA pasošem sa 0(nula) ulazaka... Pa mi nemamo para ni do Kragujevca da odemo. I gorivo i putarina su dovoljan razlog da se zavalimo nazad u fotelje. Germany - više od 150 ulazaka; Srbija - minus dve države(em ne može na Kosovo, em ne može ni u svojoj zemlji)

Nemanja44

pre 8 godina

A zasto mi ne mozemo u U.K i USA kad oni kod nas dolaze bez viza,a?????
(Mili, 01. mart 2016 12:15)

Zato sto mi od njih imamo korist i veliki broj Srba ima americko drzavljanstvo.U SAD zive preko 200000 Srba i preko 5 miliona sa srpskim poreklom.

hoću bezvizni režim za veliku britaniju

pre 8 godina

Viza za Vel. Britaniju prava je frustracija. Pet putovanja za London godišnje i isto toliko maltretiranja! I pored toga šta toliko naših državljana žive na britanskom ostrvu!

Ja

pre 8 godina

To je legenda da je pasos Jugoslavije imao vecu vrednost jer tada nije postojao Sengen pa je bila potrebna viza za Grcku, Spaniju, Portugaliju a i mnoge druge drzave sa kojima je tek skoro potpisan bezvizni rezim poput Rusije, Brazila, Izraela, Turske, Japana itd. Jedina znacajnija drzava gde nekada nije bila potrebna viza a sada jeste je Velika Britanija. Za Kanadu, SAD, Australiju uvek je bila potrebna.

Greška

pre 8 godina

Pa ova lista Laže... pa sa Sirijskim, Iračkim ili Avganistanskim pasošem se može bez viza u sve zemlje Evrope... i ne samo bez viza, već se ne mora ni na zvanične granične prelaze....

pol

pre 8 godina

Pa šta radi MIP i Ivica? Pali smo sa 35 na 43 mesto , nijedna viza nije ukinuta za njegovog vakta! Šta je sa britanskim vizama, jel rade oni nešto uopšte ili nas samo zamajavaju sa svemirskim pričama?

mile dodik

pre 8 godina

Da budemo malo pragmatični bez dnevno-političkih prepucvanja..dakle ovako: Ministarstvo Trgovine u saradnji sa Min.Spoljnih Poslova pr.godine je najavilo viznu liberalizaciju u cilju povećanja ekonomskih aktivnosti i povećanja turista sa sledećim državama: (Zalivske) Bahrein, Katar, Oman, Kuvajt, zatim (Kavkaz) Jermenija i Azerbejdzan, (Latinska Amerika) Venecuela, Kolumbija, Paragvaj, Jamajka, Gvatemala. Sa Malezijom je potpisan probni sporazum na godinu dana u toku 2016. i ako bude sve ok biće za stalno. Inicijtivu pozdravljam kako bi prišli SFRJ pasošu iz najboljih dana i pozivam vlast da se uradi na tom polju na bezviznom režimu:

1. Evropa: VB i Irska što pre (koje su jedine i ostale iz Evrope gde nam treba viza)

2. Amerike: Kanada i Meksiko (obavezno), Honduras, Salvador, Belize (SAD je problem zbog strogih procedura da odbijenih ne sme biti više od 3% iz jedne države itd. kao i osale Karipske država koje su ili pod kapom SAD ili UK)

3. Azija: UAE (UAE državljani nemaju vizu za Srbiju!), Tajland (videti mogu li i ostale države Indokine)

4. Okeanija: Australija (slična priča kao i SAD ali mislim manje restriktivna) i Novi Zeland su bitne zbog naše dijaspore

5. Afrika: Maroko, Namibija, Bocvana i Južnoafrička Rep.(većina država EU ima sa njima bezvizni režim)
(Samo nastaviti, 1. mart 2016 12:48)
Sad mi nije jasno sto ovde ima minusa na komentar.Covek se potrudio da lepo napise kako stoje stvari danas i kako ih on vidi u buducnosti

CvrčakPotrčak

pre 8 godina

zašto MSP ne poradi na ukidanju viza za Tajland, Indoneziju, Maleziju, Vijetnam...? lepe zemlje, ljubazni i fini ljudi. ako nije moguće ukidanje viza, onda barem da se pojednostavi procedura i obezbedi mogućnost da se viza dobije na aerodromu prilikom ulaska u te zemlje.

google

pre 8 godina

sa sfrj pasošem se moglo putovati u 86 zemalja bez viza
lako za provjeriti na internetu
mi smo mislili da je bogom dani samo zato jer su k nama u goste dolazili pripadnici istočnog bloka dgje je bilo još gore nego kod nas

Dobro

pre 8 godina

Za Ameriku cu vam reci, posto mi je to posao na Amsterdamskom aerodromu, trenutno ima 37 zemalje kojima ne treba viza za Ameriku, za max 90 dana i sa povratnom kartom. Cela zapadna evropa, ukljucujuci i najmanje drzavice, balticke drzave, ceska, slovacka, madjarska i grcka, plus azijske bogate drzave: Japan, Koreja, Singapur, Austraija Novi Zeland, iz J. Amerike samo Cile.

Iz zemlie lala, uvek Vas,

Авантуриста

pre 8 godina

Одличан је и наш passaporto само тешко га је искористити са нашим стандардом. О другим путним исправама које нико не признаје, чак ни Црна Гора, другом ћу приликом.

Ušteda love

pre 8 godina

Sistematično u komšijske države:

Ode Ministar u J.Ameriku u posetu Kolumbiji, Venecueli, Paragvaj, Gvajani i Surinamu i dogovori ukidanje viza. Zatim drugi put ode u C.Ameriku i dogovori isto to sa Meksikom, Gvatemalom, El Salvadorom, Nikaragvom, Belizeom i Hondurasom. Ode treći put u J.Afričku republiku, Bocvanu i Namibiju, četvrti Indonezija, Flipini, Papua N.Gvineja i peti Tajland, Mijanmar, Kambodža, Laos, Vijetnam. Tu su još i Azerbejdžan, Jermenija i zalivske države (UAE, Bahrein, Qatar, Kuvajt i Oman) To je 29 država sa kojom i EU ima bezvizni režim i to je od sadašnjih 115 plus 29 = 143 država. Uz nesto teze tipa VB, Irsku, Kanadu, Australiju i Novi Zeland dodje se do 149 država koliko ima i HR na 24. mestu liste

marko_sthlm

pre 8 godina

@E bre ludaci.Englezi i Amerikanci imaju najbolje pasose.Svako drugi osim Engleza mora da uzme vizu za USA.
(Bojan, 01. mart 2016 13:40)


Ma ajde...onda su se sigurno zeznuli svaki put kad sam ulazio u USA sa švedskim pasošem bez vize.

Nenad-EU

pre 8 godina

Može li jedna ovakva vest da prođe bez hvalisanja Srba koji su zeznuli Mađare u uzeli njihovo državljanstvo. Zašto se ne hvale da mnogi od njih ne smeju 10 godina da se pojave na mađarskoj granici jer zbog nedovoljnog znanja jezika, mogu da izgube pasoš.

Denmark, real american dream

pre 8 godina

Nije naravno tačno da samo državljani VB mogu posetiti SAD bez vize. To mogu i Danci recimo. 90 dana boravka je bez vize, a sve preko toga sa vizom. Međutim, ukoliko je bilo koji državljanin bilo koje zemlje posetio Irak, Iran, Siriju i Sudan - posle 1. marta 2011, pa bio on i državljanin VB, u SAD NE MOŽE putovati bezvizno, već vizu mora vaditi u američkoj ambasadi. Ovo pravilo je uvedeno nakon terorističkog napada u Parizu prošle godine.

.

pre 8 godina

@Samo nastaviti

Odakle ti ova informacija/najava za uspostavljanje bezviznog rezima sa navedenim zemljama koje si u prvom pasusu spomenuo i za kad su to najavili ? Ako moze neki link, izvor? Konkretno me za Venecuelu zanima.

sava

pre 8 godina

vojvodjanin, 2. mart 2016 03:15

Sa mađarskim pasošem sa vizom ulaze u četiri države (Belorusija, Rusija, Kuba i Mongolija) gde sa srpskim se ulazi bez vize, Tako da je mađarski + srpski pasoš 171 zemla bez vize. Interesantnije je da sa mađarskom ličnom kartom možete ući i boraviti u 38 država, među ostalim i u Srbiji

boris

pre 8 godina

Ovi sa 'najgorim' pasosima kako ste ih naveli evo ulaze svuda na granicama po evropi i idu gde im se cefne. Avganistan . Pakistan , Irak, Somalija i Sirija. Ovo vase istrazivane nije merodovno

Piero

pre 8 godina

Ako UAE drzavljanima nije potrebna viza za ulazak u Srbiju, zasto nas MIP i njhov prijatelj AV ne ucine napor i obezbede da i nasim drzavljanima nije potrebna viza za ulazak UAE..? Sada viza za UAE nas kosta 6000 din za mesc dana i treba ti potvrda od banke da imas najmanje 500eur !